Doden bij bomaanslag Pakistan

Een bomaanslag op een religieuze processie in het noordwesten van Pakistan heeft zondag vijf levens geëist. Zeker negentig mensen raakten gewond. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. De bomaanslag werd opgeëist door de Taliban.

De bom ontplofte toen honderden sjiitische moslims een druk kruispunt in de stad Dera Ismail Khan overstaken, aldus de politie. Een aantal gewonden is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Ook drie leden van een paramilitaire eenheid die de sjiitische pelgrims moest beschermen raakten gewond.

De Pakistaanse Taliban voeren geregeld aanslagen uit op sjiieten, die zij zien als ketters. Zondag is het Ashoura, de dag waarop sjiieten het overlijden van de sjiitische heilige Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, dertien eeuwen geleden herdenken. Het schisma tussen soennieten en sjiieten dateert uit die tijd. De Taliban voert vaak aanslagen uit tijdens Ashoura.

De afgelopen vijf dagen zijn al dertig mensen omgekomen bij aanslagen. Ruim honderd mensen raakten gewond. Alle aanslagen werden opgeëist door de Taliban. Een woordvoerder zei dat de groep weigert te stoppen met de aanslagen en 'uitkijkt naar de volgende'.

De Pakistaanse autoriteiten hebben duizenden extra agenten ingezet om de veiligheid te waarborgen. In alle grote steden zijn de mobiele telefoonnetwerken uit de lucht gehaald om te voorkomen dat met mobieltjes bommen tot ontploffing kunnen worden gebracht.