FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 oktober 2012

Start NHL weer week uitgesteld

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL start op zijn vroegst op 1 november. Dat is vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe startdatum is een week later dan wat twee weken geleden bekend werd gemaakt. De spelers en de teameigenaren zijn in een dispuut over de verdeling van de winst verwikkeld.

De zogeheten lock-out duurt door het nieuwe uitstel al drie weken. In die periode stonden 135 wedstrijden op het programma. In 2004 werd een volledig seizoen in de NHL geschrapt vanwege een vergelijkbaar arbeidsconflict. Vorig seizoen begon de NBA twee maanden later.

[Upd] TVOH wint Gouden Televizier-Ring

Ali B mag zich de beste mannelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar noemen. Hij won de Zilveren Televizier-Ster bij de mannen vrijdagavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in Carré in Amsterdam. Astronaut André Kuipers reikte de prijs uit aan de rapper.

De andere genomineerden waren Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen van Koningsbrugge. Van Nieuwkerk zag de prijs voor de zesde keer aan zijn neus voorbij gaan. Van Koningsbrugge werd in 2010 en 2011 uitgeroepen tot tv-man van het jaar.

Ali B vroeg de zaal om een applaus voor Van Nieuwkerk. Hij liet weten niet te hebben verwacht dat hij van de DWDD-presentator zou winnen.

Update 22:52
The Voice of Holland heeft de Gouden Televizier-Ring gewonnen, meldt de NOS. Het programma versloeg Ali B op Volle Toeren en Wie is de Mol. Yvon Jaspers won bij de vrouwen de Zilveren Televizier-Ster. De Televizier Talent Award werd gewonnen door  Gerard Ekdom voor de presentatie van Fort Boyard. Hij liet Britt Dekker en Kim Lian van der Meij daarbij achter zich.
 

Ali B tv-man van het jaar
Ali B tv-man van het jaar (Foto: ANP)

Pato terug in selectie Milan

AC Milan heeft Alexandre Pato toegevoegd aan de selectie voor het competitieduel tegen Lazio. De Braziliaanse aanvaller is terug na langdurig blessureleed.

De 23-jarige aanvaller is hersteld van de spierblessure. Die hield hem ruim een maand aan de kant. De laatste keer dat Pato voor Milan officieel in actie kwam dateert van ruim een halfjaar geleden. In de kwartfinale van de Champions League tegen Barcelona (1-3) viel hij in en raakte hij meteen weer geblesseerd.

Dat zal dit keer niet zo snel gebeuren, denkt trainer Massimiliano Allegri. "Ik heb het gevoel dat Pato's rentree verschilt van de vorigen, omdat hij nu geen angst heeft. Natuurlijk heeft hij wel tijd nodig, want hij heeft lang niet gespeeld."Daarom zal de kleine aanvaller vermoedelijk niet in de basis starten.

"Het is waarschijnlijker dat Giampaolo Pazzini zal starten", voorspelde Allegri. Tegenover de rentree van Pato staat het wegvallen van diens landgenoot Robinho. De aanvaller heeft een dijbeenblessure opgelopen op de training.

Wellicht verbod op fotograferen politie Spanje

De Spaanse regering overweegt een verbod in te stellen op het filmen of fotograferen van politieagenten of leden van de staatsveiligheidsdiensten tijdens de uitoefening van hun functie. Niet alleen het maken van beeld- of geluidsopnamen, maar ook het reproduceren daarvan zou verboden moeten worden, zegt minister van binnenlandse zaken Jorge Fernandez Diaz.

Vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zei dat al maandenlang beelden op de televisie of internet te zien zijn van soms heftige botsingen tussen de politie en demonstranten. Het wordt nu tijd 'het recht van burgers om te demonstreren' en de noodzaak 'de integriteit van de staatsveiligheidsdiensten te bewaren' meer met elkaar in evenwicht te brengen, zei zij.

Eisel langer bij Team Sky

Bernhard Eisel rijdt nog tot eind 2015 voor Sky. Dat meldt de Britse wielerploeg vrijdag. De 31-jarige Oostenrijker tekende bij, ondanks het vertrek van Mark Cavendish, voor wie hij het afgelopen seizoen een van de belangrijkste helpers was. De twee reden al sinds 2007 samen bij T-Mobile en Highroad.

Eisel heeft het naar zijn zin bij Sky. "Hoewel ik dit seizoen niets heb gewonnen, heb ik een heel fijn jaar gehad bij de ploeg." Toch zal het raar worden om zonder Cavendish, die naar Omega Pharma-Quick-Step vertrekt, te koersen. "Zijn vertrek maakte dit een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. We hebben sinds 2007 samen gereden en zijn vrijwel altijd kamergenoten geweest. Ik beschouw hem als mijn broer."

Frankrijk heft 75% belasting op topinkomens

Het Franse parlement heeft vrijdag besloten 75 procent inkomstenbelasting te heffen op inkomens van 1 miljoen euro of meer.

Het is een van de hoogste tarieven ter wereld. De Franse president François Hollande had de maatregel beloofd bij de verkiezingscampagne dit voorjaar.

De maatregel blijft voorlopig 2 jaar van kracht. Hij treft circa 1500 mensen, die hierdoor 210 miljoen euro extra gaan betalen.

Frankrijk heft 75% belasting op topinkomens
Frankrijk heft 75% belasting op topinkomens (Foto: ANP)

PSV moet Van Bommel missen

PSV zal morgen in het thuisduel tegen Willem II niet kunnen beschikken over aanvoerder Mark van Bommel. De middenvelder ondervindt te veel hinder van een knieblessure.

Van Bommel kreeg in het met 4-0 gewonnen duel tegen NAC Breda last van het gewricht en traint sinds die tijd via een aangepast programma. Hij zal vervangen worden door Orlando Engelaar, waardoor Kevin Strootman een meer aanvallende rol krijgt bij de Eindhovenaren. Georginio Wijnaldum zal de langdurig geblesseerde Ola Toivonen gaan vervangen, terwijl de van een blessure herstelde Jetro Willems op de bank plaats moet nemen.

'Meer sponsoren gaan wielersport verlaten'

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake verwacht dat in navolging van Rabobank meer sponsoren uit de wielersport stappen. "Dit gaat een domino-effect teweegbrengen. Meer bedrijven gaan zich achter de oren krabben en zich buigen over voortzetting van hun sponsorschap." Dat laat de 68-jarige marketingman vrijdag weten aan Novum Nieuws.

Rabobank maakte eerder op de dag bekend te stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploegen. Dit naar aanleiding van het Usada-rapport dat vorige week uitkwam over de dopingpraktijken van Lance Armstrong.

Van den Wall Bake ziet bedrijven met dezelfde eigenschappen en uitstraling als Rabobank als eerste uitstappen nu het eerste schaap over de dam is. "Dan denk ik aan bedrijven die betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebben staan. Bijvoorbeeld banken en financiële instellingen. Maar het ligt er ook aan wat de bedoeling is van een sponsorschap van een bepaald bedrijf in de wielrennerij."

De sportmarketeer verwacht niet dat nieuwe sponsoren nu snel instappen. "Als ik een eigen bedrijf zou hebben dan zou ik eerst afwachten wat de gevolgen hiervan zijn en alles eerst laten bedaren", zegt Van den Wall Bake. "De beerput is nu open en ik verwacht dat er nog veel meer dopingzaken aan het licht komen. Dat is niet goed, maar het is onvermijdelijk."

Volgens Van den Wall Bake moet nu schoon schip worden gemaakt. "Als het nu niet gebeurt kan dat heel slecht uitpakken voor de toekomst van de wielersport." Hij vindt dat de internationale wielerunie UCI nu in actie moet komen. "Zij moeten met een plan komen. De UCI heeft dit veel te lang op zijn beloop gelaten en nagelaten de wielersport te beschermen de afgelopen jaren."

Toch denkt de Utrechtenaar dat er in april, als de wielerklassiekers weer worden verreden, weer net zo veel supporters staan als dit jaar. "Daar ben ik van overtuigd. Dit is niet het einde van de wielersport."

Somalische piraten in Duitsland veroordeeld

Tien Somaliërs zijn vrijdag in Hamburg tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de kaping van het Duitse containerschip Taipan, twee jaar geleden in de Golf van Aden. De piraten werden door Nederlandse mariniers overmeesterd en later aan Duitsland uitgeleverd.

De mannen, tussen de 20 en 50 jaar oud, werden schuldig bevonden aan aanvallen op de scheepvaart en ontvoering. Ze kregen straffen van twee tot zeven jaar opgelegd, waar maximaal vijftien jaar mogelijk was.

De tien mannen hadden de Taipan op Tweede Paasdag 2010 met pantservuisten en kalasjnikovs beschoten en vervolgens geënterd. De bemanning vluchtte echter een verborgen, veilige ruimte in en sloeg alarm. Enkele uren later werden ze door de Nederlanders ontzet.

Darwin neemt het op tegen Republikein in Georgia

Het Republikeinse Congreslid Paul Broun heeft sinds hij evolutie een 'leugen uit de krochten van de hel' noemde alsnog een tegenstander in de verkiezing voor zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden: Charles Darwin.

Broun zei vorige maand in een doopsgezinde kerk in Georgia dat evolutie, embryologie en de oerknal door wetenschappers verspreide leugens zijn die bedoeld zijn om het geloof van mensen in Jezus Christus te ondermijnen. Broun zei ook dat de wereld negenduizend jaar oud is, wat strookt met het bijbelverhaal.

Wetenschappers vragen zich of Broun wel geschikt is om na de verkiezingen wederom zitting te nemen in de commissie voor wetenschap, ruimte en technologie in het Huis van Afgevaardigden, aangezien hij alom geaccepteerde wetenschappelijke ideeën verwerpt.

Een radiopresentator uit Atlanta roept luisteraars op bij de aanstaande verkiezingen de naam van Charles Darwin op het stembiljet te schrijven. Op 8 oktober werd een Facebookpagina gelanceerd waar dezelfde oproep werd gedaan. De oprichter van de pagina, bioloog Jim Leebens-Mack, erkent dat de campagne grotendeels een grap is. Hij hoopt echter wel dat als genoeg mensen op Darwin stemmen, dit de Republikeinen overhaalt Broun niet een plek in de wetenschapscommissie geven.

Ondanks zijn halsstarrige ontkenning van wetenschappelijke principes gaat Broun de verkiezingen wel winnen. Darwin is namelijk zijn enige tegenstander.


Darwin neemt het op tegen Republikein in Georgia (Foto: Novum)

De Bakker in kwartfinale Rio onderuit

Tennisser Thiemo de Bakker is in de kwartfinale van het challengertoernooi in Rio de Janeiro gestrand. De Westlander verloor in drie sets van de als tweede geplaatste Portugees Joao Sousa: 5-7, 6-3 en 6-7 (4). Sousa is de nummer 99 van de wereld en staat daarmee 33 posities hoger dan de Nederlander.

Voor De Bakker is zijn derde optreden bij een Zuid-Amerikaans challengertoernooi in evenzoveel weken het minst succesvolle. In het Braziliaanse Belem was hij twee weken geleden verliezend finalist. Een week later won hij het toernooi in San Juan in Argentinië.

Wapenindustrie floreert onder Obama

De wapenindustrie heeft tijdens het presidentschap van Barack Obama goede zaken gedaan, ondanks voorspellingen van de National Rifle Association (NRA) vier jaar geleden dat Obama van alle presidenten in de Amerikaanse geschiedenis de president zou zijn die het meest tegen wapenbezit zou zijn.

Hoewel Obama nog weinig blijk heeft gegeven ten strijde te willen trekken tegen de verkoop van wapens, vrezen veel wapenbezitters dat Obama dat alsnog gaat doen als hij wordt herkozen. Diezelfde vrees voor strengere wapenwetten leidde in 2008 tot een piek in de wapenverkoop. Handelaren maakten enorme winsten. Maar zelfs toen duidelijk werd dat Obama van het inperken van de wapenverkoop geen speerpunt zou maken, bleef de wapenindustrie floreren.

Uit een analyse van gegevens over de staat van de wapenindustrie blijkt dat de verkoop van wapens nog steeds in de lift zit. Zozeer zelfs, dat sommige wapenfabrikanten de vraag niet kunnen bijbenen en geen nieuwe orders kunnen aannemen. Dit is terug te zien op de beurs. De aandelen van wapenfabrikanten staan er goed voor. Ook is voor het eerst in twintig jaar het aantal wapenhandelaren gestegen. De NRA, zeer machtige wapenlobby, bulkt van het geld en heeft enorme politieke invloed. Analisten menen dat de toegenomen vraag vooral aan Obama toegeschreven kan worden.

"De drijvende kracht is president Obama. Hij is het beste dat de wapenindustrie kon gebeuren", aldus analist Jim Barrett. Dan Gross, voorzitter van een vereniging tegen vuurwapengeweld, noemde het daarom des te ironischer dat de wapenlobby zich zo verzet tegen Obama. Toch is de NRA niet gerustgesteld. De NRA meent dat Obama tornt aan het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op het bezitten van een wapen is vastgelegd. "Dit zijn de gevaarlijkste verkiezingen van ons leven", zei NRA-directeur Wayne LaPierre in februari.

De NRA blijft erbij dat Obama een gevaar vormt voor de wapenverkoop. "Wapenbezitters en jagers vrezen dat de regering Obama, als die voor een tweede termijn gekozen wordt en zich geen zorgen hoeft te maken over toekomstige politieke campagnes, zal proberen deze geweldige Amerikaanse vrijheid te vernietigen", zei NRA-woordvoerder Andrew Arulanandam.

Betalen wat je wilt voor Interplay-games

GOG.com, Good Old Games, heeft bekendgemaakt dat er meer dan 100.000 Interplay-games zijn verkocht in minder dan 24 uur tijd. GOG heeft namelijk momenteel een actie waar je zelf bepaalt wat je betaalt voor deze Interplay-games.

Gebruikers ontvangen acht spellen zoals: Conquest of the World, Jagged alliance 2: Unfinished Business, M.A.X. en M.A.X.2 als ze een bedrag betalen tussen de één cent en het gemiddelde dat betaald wordt. Betaal je meer dan het gemiddelde dan krijg je twintig games en betaal je meer dan $34,99 dan krijg je alle 32 de games, verschillende soundtracks en nog veel meer extra's.

De sale duurt nog twee weken, hier kun je kijken welke games je kunt aanschaffen.

De hel barst los in Sleeping Dogs

Vandaag zijn de eerste screenshots en trailer vrijgegeven van de aankomende DLC van Sleeping Dogs. In Nightmare in North Point breekt de hel los waarin zombies en vampieren de straten onveilig maken in Hong Kong.

In de DLC komt een voormalig Chinese Triad tot leven, inclusief een leger aan zombies. Aan Wei Shen dus om te zorgen dat de zombies Hong Kong niet overspoelen. Wei Shen bevat in de DLC vlammende vuisten, die hij krijgt dankzij magische thee die hij heeft gedronken. Samen met Wei Shen kunnen we rond Halloween vampieren en zombies afmaken, de prijs is nog niet bekendgemaakt.

Sleeping Dogs Sleeping DogsSleeping Dogs

IJzerdief jat hele brug

Een ijzerdief in Bosnië dacht de zaken wat grootser aan te pakken. Hij ging ervandoor met een complete ijzeren brug.

Het gevaarte van 12 meter lang en enkele duizenden kilo's verdween woensdagavond. De brug lag over een kleine rivier en werd gebruikt door enkele afgelegen wonende boerengezinnen. De stomverbaasde boeren alarmeerden de politie over de ongebruikelijke diefstal.

De dief werd daarop al snel in de kraag gevat. De brug lag in zijn tuin, in twee stukken. Hij had het gevaarte losgeschroefd van de fundamenten en op een vrachtwagen geladen.

Bosnië is een van de armste landen van Europa. De werkloosheid is circa 40 procent. Hele families verzamelen dakgoten en ander oud ijzer voor circa 20 eurocent per kilo.

Malala aan de beterende hand

Het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai, dat in Pakistan door Talibanstrijders in haar hoofd werd geschoten, is met hulp weer in staat te staan en te schrijven. Het meisje kampt nog wel met een infectie. Dat hebben de Britse artsen die het meisje in Birmingham behandelen vrijdag gezegd.

Dokter Dave Rosser van het Queen Elizabeth ziekenhuis zei dat het meisje 'zich beter voelt en zelf wil dat we meer details over haar situatie naar buiten brengen'. Vanwege de infectie is ze echter nog niet uit de gevarenzone, aldus Rosser. "Uit scans is gebleken dat haar hersenen wel schade hebben opgelopen, maar op dit moment zien we daar nog geen nadelige gevolgen van. Ze kan ons begrijpen. Ze kan zich bewegen, en ze is in staat te schrijven. Of de aanslag gevolgen heeft voor haar intellect of haar geheugen kunnen we nu nog niet zeggen. Het is mogelijk dat ze snel herstelt, maar het is onmogelijk om dat met zekerheid te zeggen", zei Rosser.

"Ze wilde ook graag dat ik mensen bedank voor hun steun en interesse in haar zaak. Ze is zich er logischerwijs van bewust hoeveel deze zaak heeft losgemaakt in de wereld", zei Rosser. Het meisje is in haar eentje naar Groot-Brittannië gebracht. De artsen staan echter wel in contact met haar ouders in Pakistan.

De 14-jarige Malala werd 9 oktober in de Swat-vallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze 'westers gedachtegoed' uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

Malala overleefde de aanslag en werd eerder deze week overgebracht naar het ziekenhuis in Birmingham voor verdere behandeling, maar ook om haar te beschermen. De Taliban hebben gezegd niet te zullen rusten voordat het meisje dood is.


Malala aan de beterende hand (Foto: Novum)

Officieren van justitie in noorden op Friese les

Officieren van justitie in de drie noordelijke provincies volgen sinds deze week een cursus Fries. Het gaat om officieren en andere medewerkers van het Openbaar Ministerie die nog geen Fries kunnen lezen en verstaan, maar in de rechtszaal wel met de tweede rijkstaal te maken kunnen krijgen. Dat laat het OM vrijdag weten.

De parketten van het Openbaar Ministerie in het noorden werken nauw samen. Daardoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een officier van justitie uit Groningen zaken doet in Leeuwarden. In Friesland mag in de rechtszaal Fries worden gebruikt.

In totaal gaan 28 medewerkers van justitie nu op Friese les. De cursus wordt ontworpen door de Friese onderwijsorganisatie Afûk uit Leeuwarden.

Over het gebruik van het Fries in contacten met officiële instanties is de afgelopen tijd meer te doen. Eerder deze week verscheen een rapport waarin wordt gesteld dat er op de meldkamer voor Noord-Nederland altijd iemand aanwezig moet zijn die Fries verstaat. Het rapport was opgesteld na klachten van Friezen.

Onderzoek dood militair Fritz heropend

De rechtbank in Roermond heropent de zaak rond de dood van militair Laurens Fritz. Eigenlijk zou vrijdag uitspraak worden gedaan tegen de 48-jarige verdachte Jos van D., maar volgens de rechtbank is er meer onderzoek nodig.

Fritz raakte in september vorig jaar vermist. Op 16 november werd zijn lichaam gevonden in de buurt van de woning van de verdachte in Herkenbosch.

Van D. werd in november aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de militair. In zijn woning werden bloedsporen aangetroffen van Fritz. De rechter wil van het Nederlands Forensisch Instituut meer duidelijkheid over het tijdstip waarop de militair is overleden. Ook wil de rechtbank extra onderzoek naar eventueel bloedverlies van Fritz.

De 30-jarige Fritz woonde net over de grens in het Duitse Elmpt. Op 9 september vorig jaar vertrok hij in militaire kledij met zijn auto uit een bungalowpark waar hij een huis aan het verbouwen was.

Na zijn verdwijning werd een grootscheepse zoekactie ingesteld met onder meer ME'ers, politiehonden en een helikopter. Ook werd een sms-bom verstuurd naar 3500 mensen.

Justitie heeft twaalf jaar cel geëist tegen Van D. Het is nog niet bekend wanneer de zaak opnieuw behandeld wordt.

Bromfietser rijdt tegen vrachtwagen en overlijdt

Een 63-jarige man uit Putten is vrijdag omgekomen nadat hij met zijn bromfiets tegen een kleine vrachtwagen was aangebotst. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.

De 22-jarige bestuurder van de vrachtwagen reed rond 11.45 uur over de Oude Nijkerkerweg toen de bromfietser vanuit de Matseweg plotseling op de vrachtwagen botste. Waarschijnlijk heeft de Puttenaar het voertuig niet op tijd gezien.

De vrachtwagenchauffeur uit Uddel bleef ongedeerd. De politie heeft beide wegen afgezet en onderzoekt het ongeluk.

Straat overspoeld met rioolwater na leidingbreuk

In het Limburgse Meerlo is vrijdag een deel van een straat blank komen te staan met rioolwater. Dat melden lokale media. Waterschap Peel en Maasvallei laat weten dat 'honderden liters' rioolwater in een beek terecht zijn gekomen na een leidingbreuk. Een deel is volgens het waterschap ook in aangrenzende tuinen terechtgekomen.

Het waterschap werd rond 14.00 uur gewaarschuwd over de leidingbreuk, waardoor het water in de Grote Molenbeek terechtkwam. Op foto's bij lokale media is ook te zien hoe een deel van een straat blank staat.

Waterschap Peel en Maasvallei heeft de gemalen en pompen van het rioolsysteem stopgezet. Daardoor neemt de aanvoer van rioolwater volgens het waterschap sterk af, totdat het systeem leeg is.

Het al geloosde rioolwater wordt door de Grote Molenbeek zelf afgevoerd. Het vervuilde water stroomt richting de Maas. Het waterschap zoekt nog uit wat de gevolgen zijn voor de omgeving.

Lokale interruptie: Behoud het nachtnet in Brabant

Niet lang geleden kopte het Eindhovens dagblad met een zeer onprettig nieuwtje. De provincie zou de subsidie intrekken voor de nachtnettreinen in Brabant, die op Vrijdag en Zaterdag na 2 uur rijden. Een jaar of vijf geleden pas werd het ingesteld. Na een lange en succesvolle lobby van meerdere politieke jongerenorganisaties was het gelukt om de provincie zo ver te krijgen. Ik was er als jonge democraat nog bij betrokken. De provincie en de steden Tilburg, Breda, Eindhoven, Dordrecht en Den Bosch zouden ieder jaarlijks een bijdrage doen om een proef op gang te zetten. Die zou kunnen uitmonden in een rendabel nachtnet.

Agenten gewond na aanrijding met bestelbus

Een politieauto is vrijdagochtend in Eindhoven tegen een bestelbusje aangereden. Zowel de bestuurder van het busje als de agenten raakten gewond. De politieauto was op weg naar een spoedmelding toen het ongeluk gebeurde.

De auto met twee agenten kwam vanuit het centrum en reed op de linkerrijstrook van de Boschdijk. Ter hoogte van de Peperstraat sloeg een bestelbusje linksaf waardoor het ook op de rijstrook van het politievoertuig terechtkwam. De agenten konden het busje niet meer ontwijken.

De bestuurder van het busje, een 54-jarige Tilburger, raakte lichtgewond. De mannelijke agent raakte gewond aan zijn knie en de vrouwelijke agent had last van haar rug. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. De spoedmelding is door een andere politie-eenheid overgenomen.

Viskramen hebben last van ophef salmonellazalm

Viskramen hebben last van de berichtgeving rond de met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen. Dat stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) vrijdag.

De ophef over de besmetting drukt de omzet van visboeren op de markt. Niet alleen gerookte zalm wordt minder gekocht, ook andere zalmvarianten gaan minder over de toonbank. "Zalm lijkt wel een vies woord", zegt CVAH-voorzitter Henk Achterhuis.

De belangenbehartiger wil consumenten erop wijzen dat er alleen problemen waren met voorverpakte gerookte zalm van een fabrikant. "Er is niets mis met verse zalm, die je koopt en thuis bakt of in de oven klaarmaakt."

Door de salmonellabesmetting zijn al een kleine duizend mensen ziek geworden. Drie ouderen overleden als gevolg van de besmetting die kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.


Viskramen hebben last van ophef salmonellazalm (Foto: Novum)

Van Rey verdacht van corruptie en lekken

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Roermondse wethouder en senator Jos van Rey (VVD) van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De wethouder was als adviseur van de vertrouwenscommissie betrokken bij deze procedure. Dat maakte het OM vrijdagmiddag bekend.

Ook een van de kandidaten voor de burgemeesterspost in Roermond is verdachte in deze zaak. Hij is vrijdag gehoord. Onderzocht wordt of hij een gunst heeft aangenomen.

De rijksrecherche deed vrijdag invallen in de woning van Van Rey in Herten bij Roermond, zijn werkkamer in het stadhuis, en de woningen van een zoon en een dochter van Van Rey in Roermond.

Haagse trammedewerker mishandeld

Een medewerker van ov-bedrijf HTM is woensdag in Den Haag mishandeld toen hij bij een tramhalte stond te wachten. De 20-jarige Hagenaar liep een gekneusde kaak en een gat in zijn hoofd op. Dat meldt de politie vrijdag.

De HTM-medewerker stond in uniform op de Parallelweg bij de halte Jacob Catsstraat op tram 9 te wachten toen hij werd mishandeld. De verdachte kwam plotseling op hem aflopen en sloeg hem meerdere malen met zijn vuist tegen het achterhoofd. Het slachtoffer viel daardoor achteruit tegen een regenpijp en verwondde zijn hoofd.

De verdachte wist weg te vluchten in de richting van de Wouwermanstraat. De politie heeft een signalement van de dader vrijgegeven en onderzoekt de zaak.

Beelden inbraak Kunsthal vrijgegeven

De politie heeft vrijdag voor het eerst beeldmateriaal vrijgegeven van de roof in de Kunsthal in Rotterdam. Het gaat om bewegende beelden en foto's. De daders zijn niet herkenbaar.

Op de beelden zijn tassen te zien. De politie wil weten of mensen de in haar ogen bijzondere tassen de afgelopen tijd ergens hebben gezien of weten waar ze te koop zijn. Ook worden mensen die iemand lijken te herkennen op de beelden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

In Hart van Nederland op SBS6 worden vrijdagavond bewegende beelden getoond. Ook op de website van de politie is beeldmateriaal te vinden. Deze foto's, die van 03.24 tot en met 03.26 uur zijn genomen, zijn overigens erg onscherp en onduidelijk.

De inbraak vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats. De dieven gingen aan de haal met zeven kostbare schilderijen van de Kunsthal aan de Westzeedijk. De nu vrijgegeven beelden zijn de eerste beelden die worden verspreid. Donderdag meldde de politie nog dat nog geen beelden waren gevonden die geschikt waren voor publicatie.

Saharazand waait Nederland in

Een flinke wolk Saharazand waait sinds dondernacht met een zuidenwind hoog in de atmosfeer Nederland binnen. Naar verwachting komen de fijne woestijnzanddeeltjes in de avond en nacht van vrijdag vooral in de westelijke helft naar beneden, vanwege de verwachte neerslag.

Het zand komt volgens Meteo Consult met grote snelheid richting Nederland. In minder dan 24 uur tijd overbrugde het een afstand van tweeduizend kilometer. Afgelopen nacht kwamen de eerste stofdeeltjes in Nederland terecht, vrijdagmiddag zorgt het zand voor een bruinige horizon.

Zand uit de Sahara komt vaker in Nederland terecht. Eind augustus bijvoorbeeld vonden veel Groningse automobilisten een dunne zandlaag op hun voertuig.

In het weekeinde is er ook een sterrenregen te bewonderen. De meteorenzwerm de Orioniden bereikt in de nacht van zaterdag op zondag zijn hoogtepunt. Toch verwacht een woordvoerder van De Koepel, een stichting van amateursterrenkundigen, er niet al te veel van. De maan zorgt namelijk voor veel lichthinder.

Gif over medewerkers bij bedrijfsongeval Arnhem

Bij een bedrijfsongeval bij Accsys in Arnhem hebben drie medewerkers vrijdagmiddag een bijtende stof over zich heen gekregen. De werknemers van het bedrijf dat hout chemisch bewerkt om het te verduurzamen zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Er was sprake van een lekkage bij het bedrijf op industrieterrein Kleefse Waard, het lek is inmiddels gedicht. De medewerkers kregen azijnzuuranhydride over zich heen. Met dat goedje kan hout bewerkt worden tot accoya, waarmee het net zo duurzaam is als tropisch hardhout.

De Arbeidsinspectie gaat het ongeval onderzoeken.

Skivriend prins Friso niet vervolgd

Florian Moosbrugger, de Oostenrijker die in februari prins Friso begeleidde bij zijn noodlottige skitocht, wordt niet vervolgd. Dat meldt de Krone Zeitung op gezag van de Oostenrijkse justitie. Onderzocht werd of Moosbrugger, een vriend van de koninklijke familie, nalatigheid kon worden verweten. De skiërs zouden beiden geweten hebben wat de risico's waren.

De prins en zijn metgezel waren geoefende wintersporters. "De skiërs wisten allebei dat buiten de piste het gevaar bestaat een lawine te veroorzaken en eronder bedolven te raken", zo licht de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Feldkirch toe tegenover de krant.

In het onderzoek werd met name gekeken naar wie de lawine veroorzaakte, prins Friso of zijn medeskiër. Om dat te beoordelen werd een lawinedeskundige ingeschakeld. Het onderzoek was eind augustus afgerond en naar het Openbaar Ministerie gestuurd.

De 44-jarige prins liep door het ongeluk in Lech zware hersenschade op door zuurstofgebrek. Sinds maart ligt hij in een ziekenhuis in Londen. Dat hij ooit nog bijkomt is volgens deskundigen onwaarschijnlijk.

Arrestanten Satudarah-invallen weer vrij

De zes personen die dinsdag zijn aangehouden bij invallen, in onder meer het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede, zijn weer vrij. De vrouw en vijf mannen worden wel nog verdacht van verboden wapenbezit, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De zes werden aangehouden bij drie woningen in Enschede, waar vuurwapens werden aangetroffen. Het is niet bekend hoeveel arrestanten lid zijn van de motorclub. De invallen vonden dinsdag plaats in Enschede en Almelo. Aanleiding was de ontdekking van een administratie van wietplantages in de woning van een lid van Satudarah.

Het OM vermoedt dat een groot aantal leden van de club betrokken is bij de georganiseerde wiethandel en -teelt. Bij de acties zijn drie wietkwekerijen met honderden planten gevonden. Ook is beslag gelegd op vijf kilo hasj, vier motoren en dertienduizend euro contant geld.

UCI beslist maandag over USADA-rapport Armstrong

De internationale wielerunie UCI komt maandag met een reactie op het USADA-rapport van Lance Armstrong. Dat heeft voorzitter Pat McQuaid vrijdag in een verklaring laten weten.

Het USADA sprak onlangs een levenslange schorsing uit tegen Armstrong en nam hem zijn zeven tourzeges af. De UCI moet nu beslissen of het de straf overneemt of in beroep gaat bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Het Amerikaanse antidopingagenschap schorste Armstrong voor het leven vanwege zijn betrokkenheid bij het volgens USADA'meest geavanceerde, geprofessionaliseerde en succesvolste dopingprogramma dat sport ooit gezien heeft'.

Oud-wielrenner Fiorenzo Magni (91) overleden

Oud-wielrenner Fiorenzo Magni is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft de Italiaanse wielerbond vrijdag bekendgemaakt. Magni is 91 jaar geworden. Hij won de Giro drie keer, in 1948, 1951 en 1955 en was een rivaal van wielergrootheden Fausto Coppi en Gino Bartali. Van 1949 tot 1951 won hij de Ronde van Vlaanderen driemaal op rij.

Magni, die als bijnaam De Witte Wolf had, werd in zijn loopbaan ook drie keer Italiaans kampioen en won zes giroritten, zeven touretappes en mocht drie keer juichen in de Vuelta. In 1951 werd hij vicewereldkampioen achter de Zwitser Ferdi Kübler. Na zijn actieve loopbaan was hij onder meer actief voor de Italiaanse wielerbond.

Wielerbondvoorzitter Renato di Rocco zei dat Magni werd 'gerespecteerd en gevreesd' door Coppi en Bartali. Volgens Di Rocco zorgde Magni bovendien voor een revolutie in het wielrennen door de sport interessant te maken voor bedrijven die niet direct iets met fietsen te maken hadden. Bij alle wielerraces in Italië dit weekeinde wordt een minuut stilte in acht genomen voor Magni.

Daniel Radcliffe en vriendin uit elkaar

De relatie tussen Daniel Radcliffe en zijn vriendin is voorbij. De 23-jarige Harry Potter-acteur en de even oude Rosie Coker zijn al enige tijd uit elkaar, heeft haar vader bevestigd aan de Britse krant Daily Mail.

Het Britse koppel woonde samen in Radcliffes appartement in Manhattan. Het ging fout toen de acteur op de set van Kill Your Darlings Erin Darke ontmoette. Naar verluidt kregen Radcliffe en de 28-jarige Amerikaanse actrice een relatie, die inmiddels ook weer ten einde zou zijn.

Radcliffe en Coker leerden elkaar kennen in 2007 tijdens opnames van Harry Potter and the Half-Blood Prince. De acteur zei niet lang geleden nog na te denken over een huwelijk.

Autobomexplosie in Libanon

In de Libanese hoofdstad Beiroet is vrijdag een autobom geëxplodeerd. Boven het oostelijke deel van de stad hangt een dikke zwarte rookwolk. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 78 gewond, aldus het Libanese staatspersbureau. Het Rode Kruis spreekt van minstens 61 gewonden.

Balkons werden van gebouwen in de overwegend christelijke wijk Achrafieh afgeblazen en bebloede slachtoffers liggen op straat. Volgens een verslaggever van persbureau AP werden slachtoffers in ambulances afgevoerd. De gewonden leken in kritieke toestand te verkeren, aldus de verslaggever. Een motief voor de aanslag is vooralsnog niet bekend.

De spanningen in Libanon zijn de afgelopen maanden opgelopen als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië.

McLaren laat Paffett, Turvey en Magnussen testen

Het Formule 1-team McLaren heeft bekendgemaakt welke coureurs er in actie gaan komen tijdens de Young Driver Test begin volgende maand in Abu Dhabi. Naast vaste testrijder Gary Paffett zijn dat Oliver Turvey en Kevin Magnussen.

Turvey en Paffett hebben al veel Formule 1-ervaring, terwijl McLaren-talent Magnussen zijn debuut in een F1-bolide zal gaan beleven. Het is nog niet bekend in welke volgorde McLaren de coureurs laat rijden.

Eddie Murphy mag Richard Pryor niet spelen

De weduwe van komiek Richard Pryor wil absoluut niet dat Eddie Murphy haar man gaat spelen in de te verschijnen biografische film. "Dat had Richard nooit gewild", zegt Jennifer Pryor tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Hij zou een authentiek iemand willen."

"Eddie Murphy mijn man laten spelen is ongeveer hetzelfde als Al Jolson Malcolm X laten vertolken", zegt Jennifer Pryor stellig. Jolson was een bekend acteur uit de jaren twintig die met veel zwarte grime rollen van zwarten speelde.

Jennifer Pryors opmerking komt wellicht als een schok voor Murphy, die bekendstaat als grote bewonderaar van Richard Pryor. Tot Murphy's vreugde maakten de twee in 1989 samen de zwartgallige komedie Harlem Nights.

De gedoodverfde favoriet om Pryor in de nog titelloze biopic te spelen lijkt nu stand-upcomedian en acteur Mike Epps. Hij heeft al getekend voor de rol van Pryor in de volgend jaar te verschijnen film Nina, over jazzzangeres Nina Simone.

Hiervoor had hij eerst de zegen gevraagd van Jennifer Pryor, die geen moment aarzelde. "Het was heel lief dat hij me van tevoren belde", zegt ze. "Ik ben blij dat ze hem voor die rol gekozen hebben, het is een goeie vent."


Eddie Murphy immiteert Richard Pryor in 'Raw' (1987)

'Meerderheid agenten ziet wietpas niet zitten'

Politieagenten zijn de wietpas liever kwijt dan rijk. Dat stelt de SP vrijdag op basis van eigen onderzoek, waaraan 174 agenten meededen. Van de ondervraagden gaf 77 procent aan tegen de invoering of het behoud van de wietpas te zijn. De pas roept het meeste weerstand op boven de rivieren, waar de pas nog niet is ingevoerd. Daar is krap negen van de tien agenten tegen.

In de drie zuidelijke provincies, waar de wietpas sinds mei verplicht is, ziet 71 procent van de politieagenten de wietpas het liefst verdwijnen. De tegenstanders zien de illegale straathandel en de overlast toenemen. Ook levert de handhaving extra werkdruk en bureaucratie op. De voorstanders wijzen er juist op dat de wietpas een duidelijk signaal is naar het buitenland.

SP-Kamerlid Nine Kooiman, die het onderzoek begin deze maand deed, noemt de uitkomst van het onderzoek een 'noodkreet'. De SP pleit voor afschaffing.

Overigens liet politiebond ACP in juli al weten weinig vertrouwen hebben in de wietpas. Volgens de christelijke vakbond is het geen oplossing voor de problemen met de drugshandel. Ook de grote steden zijn tegen de landelijke invoering van de wietpas op 1 januari.

Onder de wietpasregels moeten klanten eerst lid worden van een coffeeshop om er softdrugs te kunnen kopen. Die registratie vindt plaats op vertoon van een legitimatiebewijs en een bewijs van inschrijving bij een Nederlandse gemeente. Steeds meer stemmen gaan op om het verplichte lidmaatschap te schrappen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt vooralsnog vast aan landelijke invoering, maar er komt eerst nog wel een evaluatie.

Baghdatis naar halve finale in Stockholm

Marcos Baghdatis heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Stockholm bereikt. Dat deed de Cyprioot ten koste van de Litouwse Ricardas Berankis; 6-3 en 7-64.

In de halve finale staat Baghdatis hoogstwaarschijnlijk tegenover Jo-Wilfried Tsonga. Die moet zich dan wel eerst langs Sergiy Stakhovsky slaan. Op het Masters-toernooi in Shanghai stonden beide mannen ook al tegenover elkaar. Tsonga won toen in straight sets.

Aan het toernooi in Stockholm doen verder ook Tomas Berdych en Nicolas Almagro mee. Samen met Tsonga strijden zij nog om een plekje in de World Tour Finals.

'Format Sterren Springen gejat'

Het Franse mediabedrijf Banijay sleept Eyeworks voor de rechter. Dat heeft Eyeworks vrijdag bevestigd. Het format van Sterren Springen op Zaterdag zou te veel lijken op het Duitse programma TV Total Turmspringen.

Eyeworks laat weten vertrouwen te hebben in de uitkomst van de zaak en neemt maatregelen om het format van Sterren Springen te beschermen. Eyeworks heeft het internationale idee gepresenteerd als Celebrity Splash.

"Deze actie laat de frustratie zien van Banijay ten opzichte van het succes van het format van Celebrity Splash", zegt Eyeworks in een verklaring. Het bedrijf noemt het programma een 'baanbrekende show in de internationale tv-markt'. Volgens de producent gaat het om een 'breed concept' dat niet is bedacht door Banijay.

In Sterren Springen, dat SBS uitzond, lieten bekende Nederlanders als Patty Brard en Emile Ratelband hun kwaliteiten als schoonspringer zien. Kimberley Klaver kwam in het nieuws toen ze tijdens een training haar neus brak en Jody Bernal hield een gat in zijn trommelvlies over aan een verkeerde duik. Celebrity Splash is al verkocht aan de Verenigde Staten.

Sulejmani niet in Ajax-selectie tegen Heracles

Miralem Sulejmani ontbreekt zaterdag in de selectie van Ajax. Trainer Frank de Boer acht de Serviër niet fit genoeg om mee te doen in de wedstrijd tegen Heracles. Dat maakte De Boer vrijdag bekend op de wekelijkse persconferentie. Sulejmani zorgde deze week voor commotie door als invaller in actie te komen voor zijn land tegen Macedonië.

De buitenspeler was eigenlijk nog herstellende van een gescheurde enkelband maar tot zijn verbazing zag De Boer hem op televisie invallen. "Ik wil helemaal niemand de zwartepiet toespelen, maar voor dat herstel staat vier tot zes weken. Natuurlijk kan je heel goed intapen en dan een kwartier invallen, maar het is niet verstandig."

Volgens De Boer is Sulejmani nog niet honderd procent fit. "En dat moet je wel zijn als je tot de selectie wilt behoren." De andere rechtsbuiten, Jordy Lukoki, is eveneens niet fit genoeg om zaterdag in actie te komen. Als vervangers voor de geblesseerde vleugelspelers heeft De Boer Lesley de Sa en Viktor Fischer opgeroepen.

Middenvelder Christian Poulsen is wel fit genoeg bevonden om aan de aftrap te verschijnen. Een andere middenvelder, Eyong Enoh, maakt maandag zijn rentree in Jong Ajax. De Kameroener was lange tijd uit de roulatie vanwege een knieblessure. Linkerverdediger Nicolas Boilesen keert pas na de winterstop terug in de selectie van Ajax. De jonge Deen staat al een jaar buitenspel door een hamstringblessure.

[Upd] Giant ziet hoofdsponsorschap Rabo als optie

Fietsenfabrikant Giant weet nog niet of het de Raboploeg volgend jaar blijft sponsoren. Teleurstelling over het besluit van Rabobank om na dit jaar geen sponsor meer te zijn, overheerst bij Giant, laat het Taiwanese bedrijf vrijdag weten.

De bankiersploeg rijdt sinds 2009 op Giant-fietsen en het bedrijf had net een contract getekend om volgend jaar Agu af te lossen als kledingsponsor van de Nederlandse ploeg.

Giant stelt toegewijd te zijn aan de wielersport. "Het merk heeft de laatste twee decennia diverse professionele teams gesponsord en blijft overtuigd samenwerken met teams en atleten om hoogwaardige producten te ontwikkelen."

Autobedrijf Skoda keert in 2013 niet terug als sponsor van de Raboploeg. Volgens Skoda Nederland heeft dat echter niets met doping te maken en is het besluit al in augustus genomen. Het bedrijf wil zich meer op evenementen richten en is daarom sponsor geworden van de World Ports Classic, die dit jaar voor het eerst werd verreden. Het Tsjechische moederbedrijf is sponsor van de Giro en de Tour.

Update 16.00 uur

Fietsenfabrikant Giant overweegt hoofdsponsor te worden van de Raboploeg. Het Taiwanese merk ziet ook een cosponsorschap als mogelijkheid. In elk geval blijft Giant leverancier voor fietsen en kleding van de ploeg. Nog voor november wordt een beslissing genomen. "We willen niet opstappen uit het profwielrennen", laat marketingmanager Tom Davies weten. "We houden van het fietsen, omdat dat is wie we zijn."

Het besluit van Rabobank om te stoppen als sponsor kwam als een verrassing voor Giant, maar het bedrijf ziet ook kansen. "Er was nooit een mogelijkheid om een grotere betrokkenheid bij de ploeg te krijgen en dat vonden we ook prima, maar nu er de kans is om de ploeg over te nemen, moeten we daarnaar kijken", meent Davies.

Het einde van de wereld komt eraan in Assassin's Creed III

Naast Altaïr Ibn-La'Ahad, Ezio Auditore en Connor Kenway volgen we ook het verhaal van Desmond Miles in de Assassin's Creed-franchise. In Assassin's Creed III maken we waarschijnlijk een einde aan het verhaal van Desmond, waarin het einde van de wereld er aankomt.

In de Assassin's Creed-games krijgen we gedurende alle games meer te weten over 21 december 2012. Een datum waar volgens Minerva en de andere profeten een natuurramp moet verschijnen. Dit gebeurde al eens eerder, maar nu is het aan Desmond  om dit te voorkomen dankzij zijn kennis van zijn voorouders. Hoe en waar Desmond dit gaat doen is natuurlijk nog een groot geheim.

Assassin's Creed III ligt vanaf 30 oktober in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360. Gamers die liever Assassin's Creed III op Wii U of pc willen spelen moeten wachten tot eind november.

Assassin's Creed III

De Marathon

De Marathon is een film vol humor in combinatie met indrukwekkend drama. De autogarage van vier klaverjassende, rokende en bierdrinkende automonteurs dreigt failliet te gaan. Het ‘geniale’ idee om gesponsord de marathon van Rotterdam te lopen blijkt de enige oplossing. Voorwaarde van de sponsordeal; het halen van de eindstreep. Maar het trainen valt deze levensgenieters zwaar en verandert relaties, verhoudingen en zelfs hun toekomst. Zijn alle inspanningen het waard nu er meer op het spel blijkt te staan dan alleen het halen van de finish? 

Arsenal-doelman drie maanden uit de roulatie

Arsenal-doelman Lukasz Fabianski is zeker drie maanden uitgeschakeld. Dat maakten de Gunners vrijdag bekend. De 27-jarige Pools international heeft donderdag tijdens de training zijn enkelbanden gescheurd. Volgens manager Arsène Wenger moet de doelman onder het mes.

De keepersproblemen voor Arsenal stapelen zich hiermee op. Ook Wojciech Szczesny, normaal gesproken de eerste doelman, is geblesseerd. Szczesny kan pas over twee weken de training hervatten na een enkelblessure. Derde keeper Vito Mannone verdedigt zaterdag het doel tijdens de wedstrijd tegen Norwich City.

Vijf karakterposters Django Unchained vrijgegeven

Gisteravond zijn er vijf karakterposters voor de film Django Unchained vrijgegeven. Over enkele maanden kunnen we de nieuwe film van Quentin Tarantino op het grote scherm aanschouwen.

Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood. Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

Django Unchained verschijnt op 24 januari 2013 in de bioscoop.

DU

DU

DU

DU

DU

Gangnam Style in Just Dance 4

Terwijl iedereen los gaat met Just Dance 4, kunnen we ons gaan opmaken voor DLC. Ubisoft heeft namelijk bekendgemaakt dat Gangnam Style de eerste downloadable track is voor de game, die in november moet uitkomen. Een prijs voor de track is niet bekendgemaakt.

Gangnam Style is sinds juli enorm bekend over de hele wereld, waarbij de track meer dan vijfhonderd miljoen keer is bekeken op YouTube. Psy, het brein achter Gangnam Style, heeft aangegeven dat hij enorm uitkijkt naar filmpjes van mensen die dansen op zijn nummer in Just Dance 4.

“Onze Just Dance-fans wilden graag dit nummer in de game, en ik ben blij dat we dit kunnen aanbieden. Over de gehele wereld kunnen de fans nu deze zeer herkenbare dans zich perfect eigen maken! Dit nummer is nog maar het begin van zeer speciale downloadable tracks voor Just Dance 4”, aldus Marcel Keij, directeur marketing Ubisoft Benelux.

Robert Pattinson en Kristen Stewart zoenend gespot

Robert Pattinson en Kristen Stewart lijken hun relatie nieuw leven te hebben ingeblazen. Eerder verkeerde hun relatie in zwaar weer nadat Stewart had opgebiecht te zijn vreemdgegaan, maar de twee zijn nu zoenend op de gevoelige plaat vastgelegd.

De Amerikaanse website Popsugar heeft foto's gepubliceerd waarop de twee elkaar zoenen en gearmd lopen. Eerder gingen geruchten dat ze uit elkaar waren. Afgelopen weekeinde werd het acteurskoppel voor het eerst weer samen gezien.

Naar verwachting verschijnen de twee volgende week voor het eerst weer officieel in het openbaar als stel. Stewart en de 26-jarige Pattinson gaan zich dan richten op de promotie van hun film The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2.

De 22-jarige Stewart ging in juli door het stof na haar slippertje met de getrouwde regisseur Rupert Sanders. De actrice liet weten spijt te hebben van de affaire en zielsveel van Pattinson te houden.

Laten we hopen dat dit het laatste hoofdstuk is in het verhaal dat nu al enkele maanden duurt...

Weer vier relschoppers Haren aangehouden

De politie heeft deze week vier nieuwe aanhoudingen verricht voor het uit de hand gelopen Project X-feest in Haren, eind vorige maand. Het gaat om twee mannen van 18 en 21 jaar uit Groningen en twee 16-jarige jongens uit Slochteren en het Friese Dantumadeel. Dat laat de politie vrijdag weten.

De vier worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze zitten inmiddels overigens al niet meer vast. Drie verdachten moeten zich later voor de rechter verantwoorden, licht een woordvoerder van de politie toe. Nummer vier mocht naar huis, maar moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden.

De teller van het aantal aanhoudingen komt met de vier arrestaties van deze week uit op 58. De eerste raddraaiers stonden al voor de rechter. De rechtbank deelde cel- en werkstraffen en boetes uit. Die boete wordt gestort in een speciaal ingesteld schadefonds.

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feestje ging.

Duizenden ongenode gasten, vooral jongeren, kwamen ook daadwerkelijk opdagen. Toen de sfeer omsloeg, braken rellen uit. De schade bedraagt meer dan een miljoen euro. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie vijftien agenten.

Man betrapt inbreker en krijgt klappen

Een 57-jarige man uit Ede heeft donderdagavond een aantal flinke klappen gekregen toen hij een inbreker op heterdaad betrapte. De inbreker wist te ontsnappen. De man moest vanwege zijn verwondingen naar de dokter, meldt de politie vrijdag.

De Edenaar en zijn vrouw ontdekten even na 18.00 uur dat er werd ingebroken in een huis aan de Anna van Burenlaan. Toen hij ging kijken kwam een onbekende het huis uit gerend. De man probeerde de inbreker vast te pakken maar moest dat bekopen met enkele klappen. De inbreker vluchtte. Twee andere jongens die voor de woning op de uitkijk stonden wisten ook te ontsnappen.

In de buurt van de woning werden later met behulp van een getuige enkele sieraden gevonden. De sieraden zouden door de inbreker zijn weggegooid. De politie onderzoekt de zaak.

Atsma en Schuurmans in Männerherzen-remake

De romantische komedie draait in de regel om één vraag: hoe krijgt het meisje de man van haar dromen? De Nederlandse komedie Mannenharten draait die vraag om. Dit maakt distributeur Dutch FilmWorks vandaag bekend.

De onlangs voor een Emmy Award genomineerde regisseur Mark de Cloe gaat de film regisseren. Ook de eerste namen van de sterrencast zijn bevestigd; Daan Schuurmans en Barry Atsma nemen beiden een hoofdrol voor hun rekening. Met wie zij medio november op de set verschijnen wordt binnenkort bekend gemaakt. Mannenharten is geschreven door Simon Verhoeven, bewerkt door Maarten Lebens ('n Beetje Verliefd, De Sterkste Man van Nederland, Moeder ik wil bij de Revue) en wordt geproduceerd door Alain de Levita (De Storm, Alle Tijd, Taped).

"De personages in Mannenharten worden vertolkt door louter grote acteurs", zo zegt de Levita. "We leggen momenteel de laatste hoofdrolspelers vast en maken binnenkort de complete cast bekend. Reken maar dat heel veel vrouwenharten hier sneller van gaan kloppen!"

De officiële synopsis voor de film is ook bekendgemaakt:
Hoe een sportschool vijf verschillende mannen op een keerpunt in hun leven samenbrengt en ze de ware liefde doet vinden… of niet! Verbonden door de uren waarin ze zich in het zweet werken, leren we ze allemaal kennen. Het verlegen type, zoekend naar een vrouw voor het leven. De man die al jaren bezet is, maar in paniek raakt door zijn naderende vaderschap. Maar ook de succesvolle womanizer die plots geen babes, maar een volkszanger naast zich in bed moet dulden. Het is een verhaal vol onvoorspelbare, maar voor mannen én vrouwen heel herkenbare situaties. Stadse mannen, op zoek naar hun plek in het leven en naar degene die ze aan hun zijde willen. Mannenharten is een hilarisch en onthullend kijkje in de moderne mannenwereld dat volgend jaar heel Nederland zal veroveren.

Mannenharten is gebaseerd op de Duitse bioscoophit Männerherzen. De film wordt in november 2013 in de bioscoop verwacht.

Renners reageren vol ongeloof op stoppen Rabobank

Veel wielrenners hebben vol ongeloof gereageerd op het plotselinge besluit van Rabobank te stoppen als wielersponsor. De Schot David Millar, ooit zelf dopingzondaar maar inmiddels voorvechter van een schone sport, is het meest uitgesproken. "Beste Rabobank, jullie waren onderdeel van het probleem", schrijft hij op Twitter. "Hoe durf je weg te lopen van je schoon rijdende jonge jongens die een deel van de oplossing vormen. Ziekmakend."

De Franse sprinter Arnaud Démare noemt de beslissing 'gek' en oud-Raborenner en voormalig dopingzondaar Thomas Dekker vindt het nieuws 'heftig'. "Ik denk dat zij de goede weg waren ingeslagen, maar het sneeuwbaleffect van de laatste dagen was er te veel aan. Jammer voor al die jonge renners die de dupe van het verleden worden."

Argos-Shimano-sprinter Marcel Kittel houdt een positieve blik. "Teleurstellend", schrijft hij op Twitter na een eerste ongelovige reactie. "Maar denk aan T-Mobile. Zij stopten ook, werden Highroad en het te kloppen team. Dit is een kans."

Wielrenster Anna van der Breggen vindt het onterecht dat ook de vrouwen de dupe worden van de beslissing van de bank. "En ineens wordt het vrouwenwielrennen wel gelijk getrokken aan het mannenwielrennen?", uit de renster van het Belgische Sengers haar frustratie.

Ook Rabobank-renners Lars Boom en Robert Gesink hebben zich over de kwestie uitgelaten. Boom vindt het jammer dat de huidige renners de dupe worden van zaken uit het verleden. "Dit is heel erg zonde. Het is al die tijd zo'n betrouwbare goede sponsor. Het is echt heel erg jammer dat zij ons nu verlaten. De Rabobank weet ook dat we nu heel erg goed bezig zijn. Maar natuurlijk moet je het standpunt van de bank ook begrijpen. Maar wij zijn toch de dupe van iets waar wij niets mee te maken hebben."

Gesink is het met hem eens. "We waren de laatste jaren juist een andere weg ingeslagen. Ik denk dat ik de eerste man ben van de nieuwe generatie. Het is heel erg zuur dat wij nu de rekening moeten betalen voor wat er in het verleden is gebeurd en dat alles waar wij nu mee bezig waren vertraging oploopt. Ik baal daar ontzettend van, want wij waren toch echt op een goede en nette manier bezig."

Toch sluit hij de ogen niet voor de realiteit. "Het is naïef om te denken dat de Rabobank het rapport over Lance Armstrong fraai zou vinden. Dus je houdt er wel rekening mee. Het is zeventien jaar een verschrikkelijk mooi project geweest. Het is echt heel jammer dat dit op deze manier ten einde komt. Het zijn waardeloze tijden. Het is onduidelijk waar het naartoe moet. Ik hoop dat er een goede oplossing komt."

Twente verwacht Fer snel terug

FC Twente verwacht Leroy Fer nog voor de winterstop terug. De middenvelder herstelt voorspoedig van de meniscusoperatie die hij heeft ondergaan. Momenteel staat hij in Amsterdam onder behandeling bij Fysiomed van Leo Echteld.

Fer zal binnenkort terugkeren bij Twente dat hem in Hengelo daarna binnen drie tot vier weken klaar wil stomen voor een rentree in de Eredivisie. Volgens de Telegraaf kan de middenvelder hierdoor voor de winterstop alweer op het hoogste niveau spelen.

Definitief geen Shepard in Mass Effect 4

BioWare Montreal heeft nu definitief bevestigd dat het verhaal van Commander Shepard tot een einde is gekomen. De volgende game in Mass Effect-serie zal beschikken over een "hele andere context".

BioWare Montreal-producent Fabrice Condominas bevestigt tegenover VG247 dat Shepards verhaal klaar is en de commander niet terug te zien zal zijn in de volgende Mass Effect-game.

"Er is een ding waar we absoluut zeker van zijn, er is geen Shepard meer en de trilogie is voorbij” aldus Condominas. “Dit is echt ons uitgangspunt. Het Mass Effect-universum is enorm en zeer, zeer rijk. Dus op dit moment weten we niet eens het moment in de tijdslijn waar we terecht zullen komen. Wat we nu aan het doen zijn is voornamelijk het verzamelen van ideeën van de teams.”

Wat betreft het personage dat mogelijk Shepard zal gaan vervangen, maakte Condominas duidelijk dat BioWare niet gewoon Shepard wil kopiëren.

"In de eerste plaats, willen we niet een Shepard 2 of Mass Effect 4 maken met zoiets als, oh er is geen Shepard meer, maar je bent nu een soldaat in het heelal. Dus dit zal zeker in een hele andere context worden en er moet nog worden besloten over de rest.''

me3

UCI spreekt waardering uit voor Rabobank

De internationale wielerunie UCI waardeert het zeer dat de Rabobank de sport zo lang heeft gesponsord. Dat liet UCI-preses Pat McQuaid vrijdag weten in een persverklaring. "Het wielrennen is Rabobank dankbaar voor de vele jaren van goede samenwerking die veel heeft opgeleverd voor ons allen."

De wielerunie liet verder weten het besluit van de bank te betreuren maar zegt ook begrip op te kunnen brengen 'in deze moeilijke tijd'. "De Rabobank heeft het leven van veel atleten veranderd en is uitgegroeid tot een van de meest herkenbare merken in de sport wereldwijd", aldus McQuaid. De UCI ziet in het besluit een aanmoediging om de strijd tegen doping te blijven voeren.

[MLB] Tigers ten koste van Yankees naar World Series

Detroit Tigers is kampioen geworden van de American League in de Major League. De honkballers uit Detroit lieten het vooraf favoriete New York Yankees ook in het vierde duel kansloos: 8-1. Door de zege winnen de Tigers de best-of-sevenseries met 4-0.

In de World Series wacht Saint Louis Cardinals of San Francisco Giants. De Cardinals hebben in de strijd om de titel in de National League een 3-1 voorsprong.

Al in de eerste inning namen de Tigers in hun eigen stadion het heft in handen. Omar Infante scoorde de 1-0 na een honkslag van Delmon Young. In de derde inning bracht Prince Fielder de voorsprong op 2-0 en in de vierde inning werd het 6-0. Miguel Cabrera en Jhonny Peralta sloegen homeruns en brachten daarmee respectievelijk ook Infante en Young over de thuisplaat.

Pas in de zesde inning deden de Yankees iets terug. Eduardo Nunez pakte een punt, maar nadat pitcher Max Scherzer van de Tigers zijn plaats had afgestaan aan Drew Smyly werd Alex Rodriguez van de Yankees de derde nul. Een inning later werd het 7-1 door een homerun van Austin Jackson en in de achtste bepaalde Peralta met zijn tweede homerun de eindstand op 8-1.

Saint Louis Cardinals zijn dicht bij de tweede World Series op rij. De winnaar van vorig jaar breidde zijn voorsprong op San Francisco Giants uit naar 3-1. Matt Carpenter en Pete Kozma droegen beide twee punten bij aan de acht punten van de Cardinals.

Voor de Giants was een homerun van Hunter Pence in de tweede inning lang het enige punt. Pas in de negende inning kwam de ploeg uit Californië via een homerun van Pablo Sandoval op drie punten, maar daar hield het slotoffensief op.

De Cardinals kunnen vrijdag hun plaats in de World Series boeken. Dan spelen ze weer thuis. Bij winst wordt de World Series een herhaling van die van 2006. Toen waren de Cardinals de Tigers met 4-1 de baas.


Tigers ten koste van Yankees naar World Series (Foto: Novum)

Joaquin Phoenix vindt prijzenregen gelul

Joaquin Phoenix vindt de jaarlijkse prijzenregen in Hollywood grote onzin. Hij hoopt voor zijn rol in het drama The Master dan ook geen enkele prijs te winnen. "Ik vind het gelul, totale onzin", zegt de eigenzinnige acteur in het Amerikaanse tijdschrift Interview Magazine. "Het is een wortel, maar het is de vieste wortel die ik ooit heb geproefd."

Phoenix won dit jaar op het filmfestival van Venetië samen met medespeler Philip Seymour Hoffman al de prijs voor beste acteur voor The Master. Hij hoopt niet nog een prijs te krijgen. "Ik wil die wortel niet. Het is totaal subjectief." Daarbij vindt de Amerikaan dat mensen tegen elkaar worden uitgespeeld. "Het is het stomste in de hele wereld."

De 37-jarige Phoenix denkt dan ook niet met veel warmte terug aan zijn twee Oscarnominaties voor zijn rol als Johnny Cash in Walk the Line en voor zijn bijrol in Gladiatior. "Ik wil dat nooit meer meemaken", aldus de acteur. "Het is niet dat ik me boven alles waan, maar ik wil me gewoon nooit gemakkelijk gaan voelen bij dergelijke dingen."

De acteur zegt goede hoop te hebben dit jaar geen enkele prijs te krijgen.

Miley Cyrus sloeg filmrollen af voor verloofde

Miley Cyrus heeft filmrollen afgeslagen om haar verloofde Liam Hemsworth tevreden te stellen. Beiden zijn er niet altijd blij mee als de ander een seksscène moet spelen.

"Ik heb scripts afgeslagen omdat er dingen in voorkwamen die niet alleen mij een ongemakkelijk gevoel gaven", zei de zangeres en actrice in de radioshow van Ryan Seacrest. "En ik denk dat geen enkele carrière het waard is om degene van wie je het meest houdt pijn te doen. Dus we stellen grenzen."

De 19-jarige Cyrus, die in 2010 met Hemsworth in de film The Last Song speelde, maakte in juni bekend te gaan trouwen. Sinds de verloving pikt ze wel meer van Hemsworth. "We zijn nu verloofd, we blijven altijd samen. Als we nog vriendje en vriendinnetje waren en er zou van alles gebeuren, zou ik wel laten zien dat hij van mij is."

Nieuwe poster en clip Life of Pi

Vandaag is zowel een nieuwe poster als video verschenen voor de film Life of Pi. Op 20 december 2012 kunnen we de film in de bioscoop bewonderen.

Life Of Pi, van Oscar-winnaar Ang Lee, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Yann Martel en vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke overlevingstocht van de jonge Pi (Suraj Sharma) op zee. Hij is de zoon van een dierentuineigenaar die samen met een hyena, zebra, orang-oetan en Bengaalse tijger na een scheepsongeluk op zee moeten overleven.

De film verschijnt op 20 december van dit jaar.

Pi

Berlusconi ontkent seks met Ruby

Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië heeft vrijdag voor de rechtbank ontkend dat hij seks heeft gehad met de minderjarige Marokkaanse Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby. Ook zegt hij nooit te hebben betaald voor seks met vrouwelijke gasten op feesten in zijn villa in Milaan. In zijn villa werden helemaal geen 'bunga bunga-feestjes' gehouden, zo verklaarde de ex-premier.

Berlusconi liet zich vrijdag na maanden weer eens zien op een zitting van zijn proces, dat draait om de beschuldiging dat hij de minderjarige Karima el-Mahroug heeft betaald voor seks en dat hij zijn invloed heeft aangewend om deze kwestie in de doofpot te stoppen.

Williams vergelijkt geboorte kind met oorlogsfilm

Robbie Williams zal de geboorte van zijn eerste kind niet snel vergeten. "Het was net de eerste dertig minuten van Saving Private Ryan", aldus Williams, die een maand geleden vader werd van zijn dochter Teddy. "Het was net mijn vrouw Ayda versus Predator", refererend aan de bekende film Alien vs. Predator.

Williams beleefde een behoorlijk angstig moment toen zijn dochter ter wereld kwam. "Ik heb de navelstreng doorgeknipt toen ze nog in Ayda zat", zegt de zanger tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Teddy werd blauw omdat de navelstreng om haar nek zat. Ik moest snel zijn met de schaar." Williams kan het beeld moeilijk uit zijn hoofd zetten.

Toch beschrijft de 38-jarige Brit de geboorte achteraf als een 'magisch moment'. "Ik wil niets anders zijn dan een vader en echtgenoot."

AvPAlien Ayda vs Predator

Mad Max-film te duur en vertraagd

Het filmen van Mad Max: Fury Road gaat niet van een leien dakje. De productiekosten van de vierde Mad Max-film lopen uit de hand en de opnamen hebben vertraging opgelopen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Topman Jeff Robinov van filmstudio Warner Bros is naar de set in Namibië afgereisd. Hij heeft een nieuwe producent aangesteld die alles in goede banen moet leiden. De kosten van de film zijn geraamd op ruim honderd miljoen dollar.

"Het is makkelijker om iemand ter plaatste te hebben die ervaring heeft en ons op de hoogte kan houden van de dagelijkse gebeurtenissen", verklaart Robinov. Hij heeft er vertrouwen in dat de kosten van film met Tom Hardy en Charlize Theron binnen het budget passen.

Mad Max: Fury Road wordt geregisseerd door George Miller, die vaker meer geld uitgeeft voor zijn film dan afgesproken. Zijn animatiefilm Happy Feet 2 dreigde vorig jaar zelfs de releasedatum niet te halen. De vierde Mad Max-film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

[Upd] 'Deur Kunsthal tijdens roof niet op nachtslot'

De deur van de Kunsthal in Rotterdam stond tijdens de kunstroof in de nacht van maandag op dinsdag niet op het nachtslot. Dat zeggen beveiligers van het museum vrijdag in Metro. Volgens de krant is het daardoor goed mogelijk dat de daders hulp van binnenuit hebben gehad.

De daders kwamen volgens de beveiligers binnen via de zogeheten flippermethode, waarbij een stuk hard, buigzaam plastic tussen de deurpost en de deur gestoken wordt. Het zou verklaren waarom geen braaksporen gevonden zijn.

Directeur Emily Ansenk noemde de beveiliging van het museum eerder deze week 'state of the art'. Volgens het museum is heel bewust is gekozen voor zogeheten technische beveiliging, wat inhoudt dat er 's nachts geen bewakers aanwezig zijn.

De dieven kwamen binnen via een deur aan de achterkant van het gebouw aan de Westzeedijk en maakten in korte tijd zeven schilderijen buit. De doeken hebben een geschatte waarde van tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Update 12:30

Directeur van de Kunsthal Emily Ansenk heeft gezegd dat het 'grote onzin' is dat de deur niet op het nachtslot stond. Dit deed ze in een mondelinge verklaring aan de NOS.

Overigens heeft het AD vanmorgen ook een opzienbarende ontdekking gedaan over de beveiliging van de Kunsthal. Deze ging eerder dit jaar al flink in de fout: twee bezoekers werden per ongeluk ingesloten toen het museum op slot ging.

Arke dwingt reisagenten klant hand te geven

Reisbureau Arke dreigt met ontslag als medewerkers bij binnenkomst klanten geen hand geven. Dat blijkt vrijdag uit een uitgelekte brief van TUI Nederland die in handen is van de Telegraaf.

Het bedrijf zette mystery shoppers in om te controleren of werknemers klanten wel een hand geven. Reisagenten die geen hand gaven kregen achteraf een brief met een officiële waarschuwing. Hierin werd duidelijk gemaakt dat bij herhaling maatregelen volgen 'die serieuze gevolgen kunnen hebben voor uw dienstverband'.

Directeur van TUI Nico van der Veer laat in een reactie aan de Telegraaf weten al twee jaar bezig te zijn om de zeshonderd reisverkopers te doordringen van de noodzaak om klanten een hand te geven, hun naam te noteren en naar een zitplaats te begeleiden. ''Dat levert aantoonbaar boekingen op en is dus essentieel."

TUI was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Inval stadhuis en woning wethouder Roermond

De Rijksrecherche heeft vrijdag invallen gedaan in de woning van de Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) en in het stadhuis van de Limburgse stad. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

Er is niemand aangehouden. Woning en stadhuis worden doorzocht. Waarom het OM de actie uitvoert, wil de woordvoerder niet zeggen.

Van Rey kwam eerder in opspraak omdat hij de schijn van belangenverstrengeling op zich laadde bij Roermondse bouwprojecten door zijn vriendschap met een plaatselijke projectontwikkelaar.

Vuurwapens en wietvangst bij verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de A1 bij Voorst zijn donderdagnacht een aantal vuurwapens en wiettoppen met een waarde van tweehonderdduizend euro in beslag genomen. Ook werden twee vermoedelijke illegalen aangehouden en bestuurders die inbrekerswerktuig in de auto hadden liggen. Dat meldt het Korps Landelijke Politie Dienst vrijdag.

Een aantal vuurwapens zat in een tas die automobilisten nog snel uit de auto probeerden te gooien. De naam van een van de vermoedelijke illegalen kwam 256 keer in de politieregisters voor.

Verder nam de politie wapenstokken, een mes, een snoeischaar en een hockeystick in beslag. In totaal werden 560 auto's gecontroleerd.

Zangeres Pussy Riot klaagt Rusland aan

Een lid van de Russische punkband Pussy Riot heeft een klacht ingediend tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat heeft de advocaat van Jekatarina Samoetsevitsj vrijdag bekendgemaakt.

De zangeres, die onlangs onverwacht voorwaardelijk vrijkwam, doet haar beklag over schending van de vrijheid van meningsuiting en onmenselijke omstandigheden in de gevangenis. De twee andere bandleden zitten nog vast voor hun kritische lied tegen president Vladimir Poetin. Ze zijn tot 2 jaar cel veroordeeld.

Voorstel voor toegang justitie tot dna ziekenhuizen

Justitie mag toegang krijgen tot dna-materiaal dat ziekenhuizen bewaren voor wetenschappelijk onderzoek. Dat staat althans in een concept-wetsvoorstel van minister voor Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat het KRO-programma Reporter online heeft gezet.

Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat een concept-voorstel klaarligt. Volgens hem is er slechts een consultatieronde geweest met betrokkenen om informatie in te winnen over de invulling van een dergelijke wet. "Die consultatieronde vond vorig najaar plaats en minister Schippers laat het aan een nieuw kabinet over om dat eventueel tot een wetsvoorstel te maken."

Justitie zou met de toegang tot het dna-materiaal misdrijven kunnen oplossen. Het dna mag alleen worden gebruikt als verdachten of veroordeelden worden vermist, overleden of voortvluchtig zijn. Het gaat dan om ernstige misdrijven als moord of verkrachting. Op dit moment is er nog geen wettelijke regeling die justitie toegang zou geven tot het lichaamsmateriaal.

Ziekenhuizen bewaren dna-materiaal van miljoenen Nederlanders. Het gaat om weefsel dat na behandeling in het ziekenhuis voor onderzoek wordt bewaard. Wetenschappers en artsen vrezen dat met de komst van de wet patiënten zullen weigeren mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Artsenfederatie KNMG noemt het voorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.

Curiosity vindt helderwit materiaal op Mars

De verkenner Curiosity heeft op Mars helderwit materiaal gevonden dat de wetenschappers van NASA tot dusverre enigszins voor een raadsel stelt. Het materiaal zat in het eerste hapje bodem dat Curiosity van de bodem van de rode planeet heeft genomen.

Volgens wetenschapper John Grotzinger werd eerst gedacht dat het materiaal, dat slechts een millimeter meet, afkomstig was van Curisoity zelf. Het zou aan de buitenkant van de verkenner vanaf de aarde kunnen zijn meegekomen. Inmiddels denken de wetenschappers dat het toch van Mars afkomstig is.


Curiosity vindt helderwit materiaal op Mars (Foto: Novum)

GTA-makers vragen fans om hulp

Rockstar Games heeft zijn Grand Theft Auto-fans om hulp gevraagd. Het bedrijf vraagt wat voor ideeën gamers hebben voor de multiplayer-functies in het actiespel Grand Theft Auto 5. Rockstar wil zich vooral richten op multiplayer-functies waarbij gamers in teams samenwerken. Dat heeft het bedrijf donderdagnacht laten weten.

In 2005 introduceerde Rockstar Games in het spel Grand Theft Auto: Liberty City Stories voor de PSP de mogelijkheid tegen elkaar te spelen via een draadloos netwerk. In Grand Theft Auto 4 uit 2008 werd dit uitgebreid. In GTA 5 moeten spelers teams kunnen vormen, statistieken kunnen uitwisselen en vrienden kunnen uitdagen. Hierbij worden spelvormen onder meer afgeleid van de actiegame Max Payne 3, eveneens uit de stal van Rockstar Games.

Wanneer Grand Theft Auto 5 op de markt moet komen, is nog niet bekendgemaakt. Moederbedrijf Take-Two Interactive suggereerde in het laatste financiële rapport dat de game voor april in de winkel moet liggen.


Grand Theft Auto-makers vragen fans om hulp

Ook gewone treinen naar België duurder

De treinreis naar België met een gewone trein wordt met de nieuwe dienstregeling ook fors duurder. Een weekendretour naar België wordt gemiddeld 67 procent duurder en een dagretour na 09.00 uur 45 tot zestig procent, meldt treinreiziger.nl vrijdag. Al eerder was duidelijk dat een reis met de Fyra naar België in prijs stijgt.

Het afschaffen van het 'superdagretour' en het weekendretourtje zorgen vanaf 9 december voor de flinke prijsstijging. Voor Maatschappij Voor Beter OV is het bericht aanleiding om een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De reizigersorganisatie vindt dat de NS hiermee zijn monopoliepositie misbruikt en reizigers de duurdere Fyra injaagt.

Vooral reizigers vanuit Noord-Brabant of Zeeland gaan erop achteruit. Zij krijgen niet alleen te maken met duurdere treinkaartjes maar ook met tragere verbindingen. Zo verdwijnt de rechtstreekse trein tussen Roosendaal en Brussel. Zowel de heen- als terugreis duurt daarmee een halfuur langer.

De NS laat in een reactie weten dat de kaarten superdagretour en weekendretour alleen geldig zijn op de intercity naar Brussel. Aangezien deze dienst verdwijnt, verdwijnt ook de kaartsoort. Verder is de NS afhankelijk van de onderhandelingen tussen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en haar Belgische ambtgenoot, zegt een woordvoerder.


Ook gewone treinen naar België duurder (Foto: Novum)

Pitt in beeld voor Jules Verne-verfilming

David Fincher hoopt Brad Pitt te kunnen strikken voor zijn verfilming van het boek Twintigduizend Mijlen onder Zee van Jules Verne. De regisseur heeft Pitt gevraagd voor de rol van de lompe zeeman Ned Land, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Pitt en Fincher werkten vaker samen in duistere thrillers als Se7en, Fight Club en vier jaar geleden in het drama The Curious Case of Benjamin Button. Het nieuwe filmproject van Fincher heeft nog geen groen licht gekregen van de beoogde filmmaatschappij, Disney.

De regisseur is al langer van plan het boek te verfilmen. Hij heeft in 2010 al met Disney de mogelijkheden besproken het verhaal opnieuw op het witte doek te brengen. De 50-jarige Fincher wacht momenteel op het scenario van het vervolg op The Girl With the Dragon Tattoo, dat nog even op zich laat wachten. In de tussentijd stort hij zich op Verne.

In Twintigduizend Mijl onder Zee maakt Ned Land jacht op een zeemonster dat de zee terroriseert en schepen vernielt. Het boek uit 1869 werd vaker verfilmd, waarvan de film uit 1954 met Kirk Douglas in de hoofdrol het bekendst is.

Brad Pitt verfilmt boek IBM and the Holocaust (Novum)

Slachtoffer Badr Hari eist schadevergoeding

Miljonair Koen Everink is van plan een schadevergoeding en smartengeld te eisen van vechtsporter Badr Hari. "Dat ligt in de lijn der verwachting", zegt zijn advocaat Alexander de Swart daar vrijdag over. Hari zit sinds eind juli vast voor een poging tot doodslag op Everink.

"Hoe hoog de schadevergoeding wordt is nog niet te zeggen, omdat onduidelijk is hoelang mijn cliënt nog moet revalideren", meldt De Swart. Everink is nu nog elke dag bezig met zijn revalidatieprogramma. De miljonair liep onder meer een gecompliceerde beenbreuk op bij de mishandeling.

Over de door het Nederlands Forensisch Instituut gevonden bloedsporen van Everink en Badr Hari op een theedoek zegt De Swart dat dit 'objectief bewijs is'. "Het lijkt niet te stroken met de verklaring van Hari dat hij met de achterkant van zijn vlakke hand een tik zou hebben gegeven. Daar krijg je geen bloedsporen van."

Voor de mishandeling op Everink zit naast Hari ook de 34-jarige Ferhat Y. uit Eindhoven vast. Op 2 november is de eerste pro-formazitting in de zaak. De inhoudelijke behandeling volgt later.


Slachtoffer Badr Hari eist schadevergoeding (Foto: Novum)

Voicechat toch niet standaard voor Wii U

Met elkaar praten via internet is niet standaard mogelijk op de Wii U. Gamers moeten een speciale headset aanschaffen van fabrikanten als Mad Catz of Turtle Beach. De microfoon die is ingebouwd in de Wii U-gamepad kan dus niet worden gebruikt om te communiceren met vrienden. Dat heeft Nintendo aangegeven tegenover gameweblog Kotaku.

In mei suggereerde Nintendo nog dat het mogelijk is via de Wii U Gamepad met elkaar te praten. Daarnaast zijn de officieel gelicenseerde headsets van Turtle Beach en Mad Catz niet draadloos, terwijl de Wii U wel over een bluetoothverbinding beschikt.

Het aansluiten van een headset kan nogal omslachtig zijn. Games voor de Wii U kunnen gespeeld worden met het Wii U Gamepad of de Pro Controller. Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 is geschikt voor de Pro Controller. Om tijdens dit spel met andere spelers te communiceren, moet een headset worden aangesloten op de Wii U Gamepad, waardoor dus overdreven veel apparaten nodig zijn om het spel naar wens te kunnen spelen.

Volgens het weblog zou het mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld een headset van de iPhone, waarin ook een microfoon zit ingebouwd, aan te sluiten op de Wii U Gamepad. Dit heeft Nintendo niet bevestigd.


Voicechat toch niet standaard voor Wii U (Foto: Novum)

Geen Formule 1-race in New Jersey tot 2014

De Formule 1-race in New Jersey gaat volgend jaar niet door. De race, die op 16 juni gepland stond, is een jaar uitgesteld. Dat heeft de burgemeester van Weehawken, een van de twee plaatsjes waar het stratencircuit doorheen komt, gezegd in de krant The Jersey Journal. De organisatie zou niet op tijd de juiste vergunningen hebben en achterliggen op schema voor het repareren van wegen.

De Grand Prix in New Jersey stond nog onder voorbehoud op de kalender van volgend jaar. De race door Weehawkan en het westen van New York moet de F1-bolides voor de skyline van Manhattan laten racen. Het wordt de tweede Amerikaanse F1-race. De Grand Prix van de Verenigde Staten op Circuit of the Americas bij de Texaanse stad Austin wordt volgende maand voor het eerst verreden.

Formule 1-journalist Joe Saward weet ondertussen te melden dat er in 2013 waarschijnlijk geen gat op de kalender zal gaan vallen. Vermoedelijk zal Turkije de opengevallen plaats in gaan nemen.

Politie voorkomt zelfmoord na tweet

Dankzij online speurwerk van een digitaal rechercheur van het korps Amsterdam-Amstelland is mogelijk een zelfmoord voorkomen in Gouda.

Digitaal rechercheur Niels vertelt zijn verhaal in een bericht op de website van de politie Amsterdam-Amstelland. Op 10 oktober kreeg de rechercheur een melding binnen van een vrouw, die een bericht las op Twitter van een jongen die zichzelf Bart noemt. Bart claimt zelfmoord te willen plegen en stelt zich in de buurt van het Vondelpark op te houden.

Na een vergeefse speurtocht via verschillende bronnen neemt de Amsterdamse rechercheur contact op met Twitter zelf. 'Een uur later kreeg ik een mail terug met een IP-adres. Dat herleidde ik naar Gouda', vertelt rechercheur Niels.

Collega's van het korps Hollands Midden gaan bij het opgeven huisadres langs, maar de man die open doet claimt Bart niet te zijn en hem ook niet te kennen. Omdat hij ongeveer even oud is als de twitteraar vragen agenten toch door.  'De man bleek dezelfde opleiding te volgens als waar Bart over getwittert had. En ze gebruikten beiden hetzelfde IP-adres. Dat was samen met het ontwijkende gedrag van de man de reden om te weten dat Bart en de man in de deuropening één en dezelfde persoon zijn', stelt de politie.

De man accepteert uiteindelijk een aanbod om doorverwezen te worden naar de GGZ. Het twitteraccount van Bart bestaat niet meer.

Raboploeg verder als naamloos team

De Rabobank-wielerploeg zal komend seizoen als 'white label team' in het profpeloton gaan opereren. Het team zal ondergebracht worden in een speciale stichting waar op dit moment aan gewerkt wordt, zo maakte financieel directeur Bert Bruggink bekend.

Hij vertrouwt erop dat de naamloze ploeg komend seizoen gewoon in de ProTour uit zal komen. Rabobank zal het team volgend jaar ondersteunen tot er een nieuwe geldschieter is gevonden. Dit moet echter wel binnen afzienbare tijd moeten plaatsvinden. Huidig directeur Harold Knebel moet de veranderingen gaan begeleiden. Duidelijk is dat de continentale ploeg en de crossers ondergebracht worden bij wielerunie KNWU, terwijl Marianne Vos door Rabobank begeleid zal worden tot de Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Draag paars en neuk vaker

Scoren? Dat doe je het vaakst in paarse kleding. Dat meldt de DailyMail naar aanleiding van een onderzoek. 

2000 vrouwen werden ondervraagd en verkeerde kledingkeus op een date is al snel een dealbreaker. Maar liefst 60 procent van de vrouwen zegt dat het uitmaakt wat je dan draagt en 28 procent schopt je daadwerkelijk meteen weer naar huis. Daarna volgt met 17 procent het kapsel als dealbreaker. Kortom, wat zit je haar leuk, neuken is meer wat ben je leuk gekleed, neuken?

Maar liefst 36 procent van de vrouwen zegt dat de man het meeste kans maakt als hij paarse kleding aanheeft. Draag je blauw of roze, dan is het hoogstwaarschijnlijk zo dat je alleen naar huis gaat. Dus heb je een date dit weekend, loop dan nog even langs de C&A of Primark voor een paarse polo. Als je wilt neuken natuurlijk.

Schud FIFA 13 met de Wii U

EA Sports zorgt voor een FIFA 13 op de Wii U en daar is vandaag meer informatie over vrijgegeven, samen met screenshots en cover.

De Wii U-versie van FIFA 13 bevat dezelfde Player Impact Engine, HD-graphics en meer dan vijfhonderd officiële clublicenties. Je kunt samenspelen in het Coöp-speltype, waarbij één persoon de manager is en maximaal vier anderen de spelers besturen. Door de drie nieuwe manieren van spelen kunnen spelers van allerlei niveaus het tegen elkaar opnemen.

Dankzij de interactieve radar op de GamePad van de Teammanagement-functie kun je spelers aanvallende of verdedigende loopacties laten maken.

Met de touchscreenbesturing kun je in een handomdraai van tactiek veranderen, een ander spelsysteem kiezen of spelers wisselen. In de functie Wedstrijd beheren roep je spelers aanwijzingen toe vanaf de zijlijn en geef ze een peptalk tijdens de rust. En bekijk wanneer je maar wilt de statistieken van de wedstrijd of van afzonderlijke spelers.

Je kunt het touchscreen van de GamePad voor je houden en er doorheen kijken om vrije trappen en strafschoppen te richten, de bal effect te geven en op het doel te schieten. Schud met de GamePad om Touchscreen Schieten te activeren.

FIFA 13 voor Wii U komt 30 november uit.

FIFA 13 FIFA 13

FIFA 13 FIFA 13

FIFA 13 FIFA 13

Packsht FIFA 13 Wii U

Wielerunie noemt stoppen Rabobank vreselijke klap

Wielerbond KNWU noemt het stoppen van Rabobank een vreselijke klap voor het wielrennen. Dat verklaarde voorzitter Marcel Wintels tegenover de NOS naar aanleiding van het besluit van de bank om de sponsoring van de zowel de mannen- als de vrouwenwielerploegen stop te zetten.

"Het is vreselijk dat een sponsor als Rabobank, die zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is, heeft besloten om te stoppen", zei Wintels. "Maar zij kwamen als sponsor vrijwel constant in negatief in het nieuws en dat wil je als sponsor natuurlijk niet." Hij is wel blij dat de bank de breedtesport zal blijven ondersteunen. "De bank blijft de komende vier jaar sponsor van de KNWU, de talenten, de jeugd en de beloften."

Lotus rijdt als eerste F1-team op Circuit of Americas

Lotus zal als eerste Formule 1-team in actie gaan komen op het gloednieuwe Circuit of the Americas. Het in Austin, Texas, gelegen circuit zal komende zondag geopend worden. Lotus zal met een twee jaar oude auto enkele ronden gaan rijden.

Naast vaste demonstratierijder Jerôme d'Ambrosio zullen ook oud-wereldkampioen Mario Andretti en acteur Patrick Dempsey met de R30 in actie gaan komen. Laatstgenoemde is ambassadeur van Lotus-partner Trina Solar en heeft al race-ervaring in de 24 uur van Le Mans. Ook heeft de Grey's Anatomy-acteur een team in de American Le Mans Series waar hij af en toe voor rijdt. Voor de 72-jarige Andretti wordt het de eerste keer dat hij sinds zijn afscheid in 1982 met een moderne F1-bolide zal gaan rijden.

'Britney Spears nam overdosis in 2008'

Britney Spears heeft volgens haar ex-manager in 2008 een overdosis genomen. Het zou gaan om de drug amfetamine, beter bekend als speed. Dat verklaarde Sam Lutfi donderdag tijdens de rechtszaak die hij tegen de zangeres aanspande. Lutfi beschuldigt Spears en haar ouders van contractbreuk en laster.

Lutfi was jaren geleden de manager van Spears, in een periode dat het niet goed ging met de popzangeres. In die tijd schoor ze haar hoofd kaal. Volgens Lutfi deed Spears dat om te voorkomen dat haar lokken getest zou worden op drugs, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Lutfi beweert de 30-jarige Britney te hebben geholpen met afkicken.

Spears dwong drie jaar geleden een contactverbod af tegen Lutfi, omdat hij de volledige controle over haar leven zou willen overnemen. Zij beweert dat hij haar juist van drugs heeft voorzien.

Britney is naar verluidt doodsbang om te worden gedwongen te getuigen in de zaak, ondanks dat een rechter eerder oordeelde dat ze daar mentaal gezien niet toe in staat is. Ze zou veel slechte herinneringen hebben aan de tijd dat hij in haar leven was.

Keisse en Terpstra nieuwe leiders in Zesdaagse

Iljo Keisse en Niki Terpstra zijn de nieuwe leiders in de Zesdaagse van Amsterdam. De coureurs van Omega Pharma-Quick-Step, die hun titel verdedigen, namen op de vierde dag de koppositie over van Wim Stroetinga en Peter Schep. Keisse en Terpstra wisten tijdens de koppelkoers over zestig minuten plus tien ronden een ronde voorsprong te pakken.

In het algemeen klassement hebben Terpstra en Keisse de leiding stevig in handen. Op gepaste afstand is een spannende strijd gaande om de overige podiumplaatsen. Vijf koppels hebben een ronde achterstand en drie daarvan begeven zich binnen zes punten van elkaar. Stroetinga en Schep staan met 182 punten tweede, maar worden op de voet gevolgd door Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele (181) en Pim Ligthart en Michael Mørkøv (176).

De Zesdaagse van Amsterdam duurt tot en met zaterdag.

[Upd] De Vroome verliest kwartfinale in Japan

Indy de Vroome is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ITF-25k toernooi van Makinohara. Ze versloeg de als achtste geplaatste Misa Egushi uit Japan met 1-6, 6-4  en 6-3.

Dit duel had donderdag gespeeld moeten worden, maar werd vanwege de regen uitgesteld tot vrijdag.  In de kwartfinale speelt ze tegen de als tweede geplaatste Caroline Garcia uit Frankrijk. De Française staat 154ste op de wereldranglijst. 

Update 10.50 uur

De Vroome is in de kwartfinale uitgeschakeld. Ze verloor in drie sets van Garcia met 3-2, 6-3 en 6-1. 

CD Projekt werkt aan Cyberpunk 2077

CD Projekt, bekend van The Witcher-franchise, werkt op dit moment aan Cyberpunk 2077. De game is een futuristische RPG die zich in Night City afspeelt. Cyberpunk 2077 is gebaseerd op de games Cyberpunk 2020 en Cyberpunk 2013.

Cyberpunk 2077 speelt zich dus af in de toekomst waar de technologie behoorlijk vergevorderd is. Wel is de technologie zowel een zegen als een vloek voor de mensheid. De game bevat een open wereld met verschillende gedeeltes in Night City. In Night City is het dus mogelijk om vrij rond te lopen en te doen wat je wil. Mike Pondsmith, bedenker van Cyberpunk, werkt samen met CD Projekt mee aan de game. Over een releasedatum en op welke consoles de game moet verschijnen is tot op heden niet bekendgemaakt.

Cyberpunk 2077

Wie wint de Televizier-Ring?

De spanning loopt vrijdagavond weer hoog op in televisieland. Dan wordt de 47e Gouden Televizier-Ring uitgereikt tijdens het jaarlijkse televisiegala in het Amsterdamse Carré. Olympisch turnkampioen Epke Zonderland maakt bekend wie er met de felbegeerde publieksprijs vandoor gaat.

Vorig jaar ging de ring geheel onverwacht naar de talkshow Voetbal International op RTL7. Presentator Wilfred Genee en commentator Johan Derksen gaven hiermee het nakijken aan de andere genomineerden The Voice of Holland (RTL4) en het AVRO-programma Wie is de mol?. Deze laatste twee programma's maken dit jaar een nieuwe kans op de prijs. Wie is de mol? is zelfs voor de zesde keer genomineerd. Zij nemen het op tegen Ali B op Volle Toeren (TROS).

Organisator van de jaarlijkse verkiezing is tv-gids Televizier. Naast de Gouden Televizier-Ring worden ook de Zilveren Televizier-Sterren (beste tv-man/vrouw), de Gouden Stuiver (beste jeugdprogramma) en de Televizier Talent Award uitgereikt.

Tijdens het gala, dat de AVRO live uitzendt, krijgt de in januari overleden acteur Piet Römer een eerbetoon.

Wie wint de Televizier-Ring?
Wie wint de Televizier-Ring? (Foto: ANP)

Guillermo Del Toro's Mama maakt ons bang

Na Mama Is Boos hebben we weer een goede reden om bang te worden voor onze moeder. Vandaag is de eerste trailer verschenen van de thriller Mama, geproduceerd door Guillermo del Toro.

De dag dat de vader van het gezin de moeder ombrengt, verdwijnen de zusjes Victoria en Lilly in een bos vlakbij de woonwijk. Vijf jaar lang zoeken oom Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) en zijn vriendin Annabel (Jessica Chastain) naar de twee. Als de meiden wonder boven wonder worden ontdekt in een vervallen boshutje vragen Lucas en Annabel zich af of de meiden de enige twee zijn die zij in hun huis opvangen.

Annabel probeert de kinderen te introduceren aan het normale leven, maar zij voelt een extreem kwade kracht in haar huis rondwaren. Hebben de zusjes een extreme vorm van post-traumatische stress of worden zij bezocht door een geest? En hoe hebben de twee al die jaren in het bos kunnen overleven? Als Annabel het antwoord zoekt op deze vragen, komt ze erachter dat de fluisterende stemmen die zij ’s nachts naast haar bed hoort worden gesproken door een dodelijke aanwezige.

De film Mama is geproduceerd door Guillermo del Toro en verschijnt op 18 april 2013 in de bioscoop.

Mama

Winst Microsoft omlaag wegens Windows 8

De winst van Microsoft is in het afgelopen kwartaal 22 procent naar beneden gedoken. Veel klanten houden de hand op de knip in afwachting van de lancering van het nieuwe besturingssysteem Windows 8.

Bovendien daalt de verkoop van pc's waar Windows op moet gaan draaien. De economische problemen in Europa spelen ook mee, bleek uit de kwartaalcijfers van de softwaregigant.

Microsoft meldde donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs dat de netto-inkomsten in het fiscale eerste kwartaal zijn uitgekomen op 4,47 miljard dollar (3,42 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg de winst nog 5,7 miljard dollar. De omzet van de softwaregigant daalde acht procent naar zestien miljard euro.

In de cijfers van Microsoft konden echter allerlei verkopen niet worden meegenomen. Dat komt door de lancering van Windows 8 op 26 oktober. Veel computers met het nieuwe besturingssysteem zijn al wel verscheept maar nog niet meegeteld. Met deze bijzondere items bleef de omzet gelijk en daalde de winst met zeven procent.


Winst Microsoft omlaag in afwachting van Windows 8 (Foto: Novum)

Van Nieuwkerk wil niet in talkshow Britt en Ymke

Matthijs van Nieuwkerk weigert aan te schuiven in de nieuwe talkshow van Britt Dekker en Ymke Wieringa. De dames hebben al actie ondernomen om de presentator van De Wereld Draait Door in hun show te krijgen, maar nog zonder succes.

"We zijn bij hem thuis geweest", zegt Ymke vrijdag in Spits. "Hij was er niet, dus toen hebben we een kaart gedropt bij zijn buurmeisje. Ik vond het wel een verrassende actie, maar hij was er niet van gecharmeerd."

Ymke vindt dat Van Nieuwkerk er niet onderuit kan. "Britt is inmiddels acht keer bij De Wereld Draait Door geweest. Acht keer! Dat is nog net geen tafeldame", zegt de realityster. "Ze zit er gratis en ze is leuk. Ik geloof echt dat ze met Britt standaard honderdduizend keer meer kijkers trekken."

Volgens Ymke heeft Matthijs eens tegen Britt gezegd dat hij haar de wereld gunt. "Nou, volgens mij is het niet zo'n enorme moeite om eens bij ons langs te fietsen."

Baantjer volgend jaar oktober het theater in

Baantjer gaat volgend jaar oktober de planken op. Dat maakte Niehe Van Lambaart Theaterproducties donderdag bekend. Eerder kwam al naar buiten dat er een theatervoorstelling komt die gebaseerd is op de bekende tv-serie.

"Het wordt echt een groot toneelevenement met maar liefst negen acteurs, waarbij veel meer dan alleen het podium zal worden gebruikt", licht Erwin van Lambaart toe. "Zodra bezoekers bij het theater aankomen, begint de voorstelling eigenlijk al. Ik wil er nog niet te veel over vertellen omdat het een verrassing voor het publiek moet blijven."

Binnenkort wordt bekendgemaakt wie de rol van rechercheur De Cock op zich neemt. Baantjer was van 1995 tot en met 2006 te zien op de Nederlandse tv. Wijlen Piet Römer kroop in de huid van De Cock en Victor Reinier speelde Vledder.

'ROC Zadkine vecht tegen ondergang'

Het Rotterdamse ROC Zadkine vecht door een miljoenentekort tegen de ondergang. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De onderwijsinstelling sluit het boekjaar 2012 naar verwachting af met een verlies van negentien miljoen euro. Vorig jaar was het verlies al vijftien miljoen euro.

Door het miljoenentekort moet de mbo-school met bijna achttienduizend leerlingen en tweeduizend werknemers 150 extra voltijdsbanen schrappen en honderdduizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. De ontslagen komen bovenop de 275 banen die dit voorjaar werden geschrapt. De onderwijsinspectie plaatste Zadkine maandag in stilte onder de zwaarste vorm van financieel toezicht, schrijft de krant.

De grote hoeveelheid aangekocht vastgoed is de voornaamste oorzaak van de problemen. De op 1 augustus aangetreden bestuursvoorzitter Luc Verburgh noemt het aankoopbeleid van zijn voorgangers 'een beetje dom'. Tussen 2004 en 2007 kocht Zadkine een aantal panden om uit te breiden, maar kort daarop sloeg de crisis toe. Verburgh werd aangesteld om grote hervormingen door te voeren, kort nadat de toezichthouder van Zadkine het vertrouwen opzegde in het toenmalige bestuur.

De mbo-instelling is met de ministeries van Onderwijs en Financiën in onderhandeling over overheidshypotheken op de panden van Zadkine en herfinanciering van leningen. Dat zou dertig tot veertig miljoen euro op moeten leveren. Verburgh probeert in zijn hervormingen het onderwijsaanbod en leerlingen zo veel mogelijk te ontzien, maar ziet zich alsnog genoodzaakt ook het aantal opleidingen en leer-werktrajecten te verminderen.

Eind vorig jaar kwam onderwijsgroep Amarantis al in de problemen wegens een schuld van tientallen miljoenen euro's. Die werd veroorzaakt door de aankoop van vele nieuwbouwprojecten. Inmiddels is Amarantis gesplitst in vijf nieuwe onderwijsinstellingen.

Chinese marine oefent bij omstreden eilandjes

De Chinese marine heeft vrijdag een oefening gehouden bij de met Japan betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Dit meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Beijing wil kennelijk weer even wat spierkracht tonen in het kader van het conflict met Japan over deze eilandjes. Eerder deze week werden in het gebied al Chinese oorlogsschepen gesignaleerd.

Japan haalde vorige maand de woede van Beijing op de hals door een deel van de eilandjes, die in het Japans Senkaku en in het Chinees Diaoyu heten, te nationaliseren.

Ook Taiwan maakt aanspraak op de eilandjes, die onbewoond zijn maar wel worden omringd door visrijke wateren. Ook bevinden zich mogelijk enorme energiebronnen onder het zeeoppervlak bij de eilanden.

Tweede arrestatie poging aanslag bank VS

De man die woensdag het gebouw van de Federal Reserve Bank in New York probeerde op te blazen, had waarschijnlijk een medestander. The New York Times bericht vrijdag dat er connecties zijn gevonden met een man, die in San Diego vastzit wegens het bezit van kinderporno.

Volgens de Amerikaanse krant wordt Howard Willie Carter II ervan verdacht een medeplichtige te zijn van Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis. Nafis werd woensdag gearresteerd op het moment dat hij de 'bom' bij het bankgebouw in het New Yorkse stadsdeel Manhattan tot ontploffing wilde brengen. Hij wist niet dat het om een nepbom ging die hem door een undercoveragent was geleverd.

Rabobank trekt stekker uit wielerploeg

Rabobank stopt aan het einde van dit jaar met de sponsoring van de wielerploegen. Aanleiding voor dit besluit is het dopingrapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA.

De bank heeft dit zojuist via een persverklaring laten weten. Bert Bruggink, lid van de Raad van Bestuur: "Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn er niet meer van overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren."

Een pijnlijk besluit zegt Bruggink. "Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank. Maar ons besluit staat vast, we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en sporters die gaan blaam treft."

Rabobank laat weten wel door te gaan als sponsor van de amateursport. Onder deze tak vallen onder meer de jeugdopleiding en het veldrijden.

Stelling: Verkeersovertredingen via social media ook bekeuren

Voor iedereen die op social media zit zoals Facebook of Twitter is het een bekend fenomeen. Mensen uit je vriendengroep die bijvoorbeeld foto's plaatsen omdat ze vanuit de auto een prachtige zonsondergang zien of dat ze reageren op jouw bericht terwijl je zeker weet dat ze op dat moment bezig zijn met woon-werk verkeer. Niet alleen is dit gevaarlijk, de overheid heeft ook aangegeven harder op te gaan treden tegen het gebruik van mobiele telefoons in de auto. Op Q-Music heeft Mattie Valk zelfs toegegeven complete televisieafleveringen terug te kijken via zijn telefoon tijdens het autorijden.

De stelling voor deze vrijdag luidt daarom als volgt:

Overtredingen die overduidelijk op social media te zien zijn moeten ook bekeurd worden.

Agent schiet eerder en onnauwkeuriger door stress

Stress heeft een behoorlijk negatieve invloed op de schietvaardigheid van agenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Onder invloed van stress schieten agenten eerder en een stuk minder nauwkeurig.

De onderzoekers bootsten tijdens experimenten de praktijk zo goed mogelijk na door op de agenten terug te schieten met plastic kogels en verfpatronen, of door ze aan te vallen met een elektrisch geladen mes. Dat leidde volgens de onderzoekers tot extra stress, wat weer tot gevolg had dat de agenten eerder en minder nauwkeurig schoten en meer beslissingsfouten maakten dan wanneer ze onderzocht werden onder omstandigheden waarbij ze niet geraakt konden worden.

Agenten zien zich de laatste jaren steeds vaker genoodzaakt hun wapens te trekken. Vorig jaar noteerde de rijksrecherche dertig schietincidenten, waarbij vijf dodelijke slachtoffers vielen en 29 gewonden. Volgens de onderzoekers is er echter maar weinig bekend over het effect van stress en angst op de schietvaardigheid.

Ze vinden dat de politie meer rekening moet houden met de gevolgen van stress en er meer aandacht aan moet besteden door agenten onder meer te laten trainen onder realistische omstandigheden.

De Amsterdamse universiteit voerde het onderzoek uit in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.


Agent schiet eerder en onnauwkeuriger door stress (Foto: Novum)

The Witcher II voor Mac

CD Projekt RED heeft tijdens het Fall Special Event aangekondigd dat The Witcher 2: Assassins of Kings voor Mac uitkomt. Dit is de tweede titel die de Poolse ontwikkelaar voor Apple-computers heeft gemaakt: eerder dit jaar werd het eerste deel al uitgebracht.

"Het is tijd om het idee dat mac-gaming geen goede ervaring aanbiedt te beindigen. The Witcher 2 is een van de beste RPG's op dit platform en zeker de best uitziende. Daarbij is GOG.com uitgebreid en biedt het voor het eerst verschillende goede titels voor Apple-computers", zegt Marcin Iwiński van CD Projekt RED.

The Witcher 2: Assassins of Kings voor Mac is nu verkrijgbaar via gog.com en Steam.

The Witcher II

Twintig gezochte mensen opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft deze week op Schiphol twintig mensen opgepakt die om verschillende redenen door justitie werden gezocht. Het gaat onder meer om mensen die openstaande boetes hadden of nog een celstraf tegoed hadden, liet de marechaussee vandaag weten.

Aan het begin van de week liepen op de Amsterdamse luchthaven meerdere mensen tegen de lamp die werden gezocht vanwege onder meer diefstal, het overtreden van de Opiumwet, mishandeling en openstaande boetes. Later in de week werd bovendien een 29-jarige Française aangehouden die internationaal werd gezocht voor drugshandel.

Ook een 56-jarige Nederlander die nog honderd dagen cel tegoed had werd opgepakt. Hij kwam net terug uit het buitenland, waar hij twee jaar had vastgezeten voor andere delicten. Donderdag pakten de marechaussees tijdens een paspoortcontrole tot slot een man op die na een verlof niet was teruggekeerd naar de penitentiaire inrichting waar hij verbleef.

'Akkoord over Europees bankentoezicht'

De leiders van de eurolanden hebben donderdag in Brussel een akkoord bereikt over de invoering van Europees bankentoezicht. Dat melden Duitse diplomaten.

Duitsland en Frankrijk zouden het er over eens zijn geworden dat eind dit jaar het juridisch kader voor de toezichthouder klaar moet zijn, waarna het in de loop van volgend jaar operationeel wordt. Duitsland wilde liever nog wat langer wachten met de invoering en wenste bovendien dat het Europese toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken gaat gelden. Frankrijk wile echter dat er Europees toezicht voor alle banken komt en dat het uiterlijk eind dit jaar al wordt ingevoerd.

Duitsland en Nederland hebben het Europese bankentoezicht als voorwaarde gesteld voor rechtstreekse steun uit het Europese reddingsfonds ESM aan de banken. Spaanse banken hebben al honderd miljard euro aan leningen toegezegd gekregen, op voorwaarde dat er een Europese bankenunie komt.

Als er inderdaad een compromis komt is dat verrassend. Duitse diplomaten zeiden voor aanvang van de top nog dat er geen definitieve overeenstemming over het bankentoezicht zou worden bereikt. Bondskanselier Angela Merkel zei donderdag nog tegen het Duitse parlement dat 'de kwaliteit van het toezicht voor de snelheid komt', iets waar minister van Financiën Jan Kees de Jager ook altijd op heeft gehamerd.

Curaçao naar de stembus

Na een aantal tumultueuze politieke maanden bepaalt Curaçao vrijdag misschien een nieuwe koers van het eiland. Ruim 115 duizend kiezers mogen hun stem uitbrengen in de eerste parlementsverkiezingen sinds Curaçao uit de Nederlandse Antillen stapte en een autonome status verkreeg binnen het koninkrijk.

Er valt volgens velen echts iets te kiezen, bijvoorbeeld tussen de 'oude' politiek van de eens zo machtige elite of de 'nieuwe' politiek van de afgezette premier Gerrit Schotte. Maar mogelijk kiest Curaçao - net als twee jaar geleden - om een outsider de politieke agenda te laten bepalen. PAIS, de nieuwe partij van voormalig staatssecretaris Alex Rosaria presenteert zich als het redelijke alternatief, dat rust moet gaan brengen in de onstuimige politieke situatie waarin Curaçao zich eigenlijk al vanaf de val van Schotte in augustus bevindt.

Het is moeilijk te zeggen welke kant het neigt op te gaan, omdat de laatste opiniepeiling alweer van drie weken geleden dateert. Nieuwe peilingen zijn afgeblazen, nadat de onderzoekers constateerden dat meer dan de helft van de ondervraagden geen partijkeuze op wilde geven of bewust een foutieve partij als voorkeur opgaf.

Het tekent de gespannen situatie op een eiland dat na twee jaar Schotte te kampen heeft met enorme tekorten op de begroting, oplopende werkloosheidscijfers en een verslechterende betalingsbalans. Ondanks de schuldsanering door Nederland van bijna twee miljard euro. Het zijn de objectieve meetpunten waarop de ex-premier vrijdag zou moeten worden afgerekend, maar niets is minder waar.

Met een goed doordachte campagne gericht op de persoonlijke band tussen Schotte en zijn kiezer lijkt hij nog steeds hoge ogen te kunnen gooien. Ondanks zijn vermeende banden met de maffia, zoals onlangs breed uitgemeten in verschillende media.

Hoe dan ook, hij zal de hulp nodig hebben van de meest controversiële partij op Curaçao, de Pueblo Soberano van Helmin Wiels. Deze onafhankelijkheidspartij groeit tot nog toe elke verkiezing exponentieel en vaart wel bij de vele conflicten tussen coalitiegenoot Gerrit Schotte en Nederland. Zij zouden vrijdag wel eens de grootste partij kunnen worden.

De free-to-play van SW:TOR in beeld en geluid

Gamestudio BioWare heeft een video uitgebracht voor Star Wars: The Old Republic. In de video leggen de makers uit hoe de eerder aangekondigde free-to-playoptie van het spel gaat werken. Zo zul je minder mogelijkheden bij character creation en heb je toegang tot slechts drie pvp-warzones.

De free-to-playoptie van Star Wars: The Old Republic komt ergens deze herfst beschikbaar.

Katwijkse supertrawler geeft niet op

 Het enorme vissersschip Abel Tasman (voorheen Margiris geheten) wil alsnog toestemming krijgen om bij het eiland Tasmanië te gaan vissen. De rederij heeft aangeboden om minder vis te gaan vangen dan gepland. Dat meldden Australische media donderdag.

 Vorige maand had Australië een stokje gestoken voor de plannen van de supertrawler uit Katwijk. Australië wil eerst 2 jaar lang laten onderzoeken wat de gevolgen van de visvangst voor het milieu zijn.

Seafish Tasmania, dat het schip samen met een Nederlandse reder in Australische wateren wilde inzetten, heeft nu aangeboden om minder dan helft van de diepvries capaciteiten van de 143 meter lange supertrawler te gebruiken. Bovendien wil het bedrijf sneller van visgebied wisselen om overbevissing te voorkomen.

De Australische minister van Milieu Tony Burke moet 20 november een definitief besluit nemen over het verbod voor supertrawlers.

Hof van appel verwerpt wet tegen homohuwelijk

Een hof van beroep in New York heeft donderdag bepaald dat een Amerikaanse wet die het huwelijk omschrijft als een verbintenis tussen een man en een vrouw in strijd is met de grondwet. De verwachting is dat de kwestie binnen afzienbare tijd wordt voorgelegd aan het Hooggerechtshof.

Volgens het hof van beroep is er geen enkele grond om de Defense of Marriage Act te gebruiken om gehuwde homoseksuele of lesbische stellen rechten te onthouden. De DMA onthoudt federale erkenning van homohuwelijken en bevestigt het recht van de afzonderlijke staten om zulke verbintenissen al dan niet te erkennen.

Het hof van appel boog zich over de kwestie nadat een vrouw de overheid had aangeklaagd. Zij was het er niet mee eens dat zij na de dood van haar partner in 2009 voor 363 duizend dollar werd aangeslagen voor de successiebelasting. Zij waren al 44 jaar bij elkaar en in 2007 in Canada getrouwd.

Het hof deed uitspraak met twee stemmen tegen een. Rechter Dennis Jacobs schreef in het vonnis namens de meerderheid dat discriminatie van homoseksuelen en lesbiennes door de rechtbanken net zo hard moet worden aangepakt als de discriminatie van vrouwen in de jaren zeventig. Collega-rechter Chester Straub stelde in een afwijkend oordeel dat als de overheid de inhoud van het begrip huwelijk wil veranderen, 'dit in mijn overtuiging aan het Amerikaanse volk is'.

De Defense of Marriage Act werd door beide kamers van het Amerikaanse Congres aangenomen en door president Bill Clinton ondertekend toen het er in 1993 op leek dat Hawaï het homohuwelijk zou legaliseren. Inmiddels hebben veel staten huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden, maar hebben verscheidene andere ze juist gelegaliseerd, waaronder Massachusetts en New York. De Amerikaanse overheid heeft de federale wet steeds verdedigd, totdat president Barack Obama en minister van justitie Eric Holder de landsadvocaten begin 2011 opdroegen dit niet langer te doen.

Verdieping Amsterdamse flat ontruimd om asbest

In de Amsterdamse wijk Slotervaart is donderdagavond een verdieping van een flat ontruimd vanwege de vondst van asbest. De bewoners van de elf appartementen op de vijfde verdieping zijn voorlopig ondergebracht in een hotel, meldt AT5.

In de rest van het complex aan de Louweshoek, met in totaal 148 appartementen, zijn vooralsnog geen asbestdeeltjes aangetroffen. De definitieve resultaten zijn echter pas vrijdag bekend.

De bewoners van de overgebleven 137 appartementen in het pand van woningcorporatie Woonzorg Nederland is wel aangeboden om in een hotel te overnachten mochten ze zich zorgen maken. Volgens de corporatie hebben de bewoners van 42 appartementen de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in een hotel.

De bewoners kwamen er volgens de stadszender in de zomer al achter dat er asbest in het pand zit en eisten maatregelen van de woningcorporatie, waaronder een onderzoek.

FOK! wat een weer...Bijzonder zacht

Goedemorgen! Het gaat vandaag een hele zachte dag worden. De temperaturen zouden in het zuidoosten van het land wel eens tot  24 graden kunnen gaan oplopen en hierbij schijnt de zon volop. In het noordwesten begint de dag nog bewolkt en valt er er eerst misschien nog wat regen, maar ook daar breekt later op de dag de zon goed door. Met 18 graden blijft de temperatuur daar wel iets achter.

Vanmiddag is het dus vooral in het binnenland zalig terrasjesweer, De wind is zwak tot matig uit een zuidelijke richting, maar aan de kust en op het IJsselmeer waait het iets harder. Na morgen blijft het overwegend droog weer met geregeld zon, maar de temperatuur zal wel iets moeten gaan inleveren. Met 15 tot 18 graden is het echter nog prima uit te houden buiten.

Gisteren waren de verschillen in ons land erg groot. In het noorden en westen was het de hele dag bewolkt en regenachtig, terwijl het in het oosten en zuiden al heerlijk weer was. De temperaturen lagen hierbij tussen de 15 en 21 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Onstuimig IJsselmeerOok op het IJsselmeer was het vaak onrustig de laatste tijd.

A Game of Dwarves uitgelegd

Paradox Interactive heeft een trailer uitgebracht voor hun aanstaande spel A Game of Dwarves. In de video legt een vriendelijke stem uit hoe de dwergen leven en wat je daarin als speler kunt betekenen.

A Game of Dwarves is een strategie-simulatiespel waarbij je als dwergenprins(es) een koninkrijk moet opbouwen. Hierbij moet je rekening houden met verschillende dingen zoals het mijnen van grondstoffen, het bouwen van de benodigde gebouwen en het beschermen van je koninkrijk tegen verschillende vijanden.

A Game of Dwarves komt 23 oktober uit en is exclusief beschikbaar voor Windows.

Meedoen of sterven voor Connor

Op 31 oktober komt Assassin's Creed III uit en Ubisoft heeft wat reclamefilmpjes online gezet om ons te laten zien welke nieuwe culturen, nieuwe gebieden en een nieuwe Assassin, die nieuwe strategieën moet uitdenken om te overleven, er zijn. 

Assassin's Creed III neemt afscheid van Ezio en speelt zich af in de jaren 1753-1783. De oorlog tussen de Assassins en de Templars heeft zich verplaatst naar Koloniaal Amerika. De speler neemt de rol van een jonge half-Engels, half-Mohawk man genaamd Connor Kenway, ook bekend onder zijn geboortenaam, Ratohnhaké. Hij gaat de strijd tegen de koloniale mensen, toen zijn huis wordt aangevallen door blanke kolonisten. In de loop van het spel zal de speler historische figuren zoals George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Israël Putnam, General Lafayette en Charles Lee tegenkomen.

We missen alleen nog de AHHHHHH van de Raving Rabbids in onderstaande fimpjes.

Obama nog altijd voor sluiting Guantanamo Bay

De Amerikaanse president Barack Obama is nog altijd van plan de Amerikaanse terroristengevangenis Guantanamo Bay te sluiten. Daarvoor heeft hij wel de steun van het Congres nodig. Dat zei hij donderdag tijdens de opnamen van het satirische programma The Daily Show.

De sluiting van het gevangenenkamp op Cuba was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama. In januari had hij echter zijn handtekening gezet onder een omstreden defensiewet die sluiting van Guantanamo Bay juist moeilijker maakt.

Obama nog altijd voor sluiting Guanatano Bay
Obama nog altijd voor sluiting Guanatano Bay (Foto: ANP)

'AC Milan wil Martins Indi'

Bruno Martins Indi heeft zich via het Nederlands elftal in de kijker gespeeld van AC Milan. De Italiaanse topclub wil de verdediger overnemen van Feyenoord.

De 20-jarige Martins Indi, toch pas 52 competitieduels voor Feyenoord achter zijn naam, maakt een stormachtige ontwikkeling door. Dinsdag speelde hij in Roemenië zijn vijfde interland en scoorde hij bovendien zijn tweede goal. Het heeft hem geen windeieren gelegd.

NUsport meldt namelijk dat de in Portugal geboren verdediger naar AC Milan kan. Ariel Braida, technisch directeur van de Rossoneri, zou hem tegen Roemenië hebben bekeken vanaf de tribune. Milan rekent op een prijskaartje van tien miljoen euro.

Martins Indi moet de defensie van Milan versterken. Daar staan nu de niet immer overtuigende Mario Yepes en Philippe Mexes. Alessandro Nesta ging vorige zomer met pensioen en Thiago Silva werd weggekaapt door Paris Saint-Germain.

Milan zou op zoek zijn naar betaalbare aankopen. Eerder viel het oog op Kevin Strootman, maar PSV vraagt te veel (twintig miljoen) voor de middenvelder. De Milanezen zouden vallen voor de veelzijdigheid en fysieke kracht van Martins Indi. Er zouden ook andere, Italiaanse, kapers op de kust zijn.

Tsonga naar kwartfinale in Stockholm

Jo-Wilfried Tsonga heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Stockholm. De als eerste geplaatste Fransman was met 6-2 en 7-6 (6) te sterk voor de Japanner Go Soeda. Voor de 27-jarige Tsonga, die in de vorige ronde een bye had, was het zijn eerste optreden in Zweden. Hij stuit nu op de Oekraïner Sergiy Stakhovsky.

Tomas Berdych, de nummer twee van de plaatsingslijst, sloeg zich eenvoudig langs de Est Jürgen Zopp. De Tsjech won met 6-1 en 6-4 en staat in zijn volgende partij tegenover de Rus Mikhail Youzhny (6). De Cyprioot Marcos Baghdatis (7) zag zijn opponent Alejandro Falla bij een stand van 6-0 en 3-0 opgeven.

In Wenen boekte de als derde geplaatste Tommy Haas de vijfhonderdste zege in zijn loopbaan. De Duitser, die de 38e tennisser is die deze mijlpaal bereikt, schakelde de Amerikaan Jesse Levine uit met 6-4 en 6-2. Ook Janko Tipsarevic, als tweede geplaatst, drong door tot de kwartfinale. De Serviër klopte Ernests Gulbis uit Litouwen: 6-3 en 6-4.


Tsonga naar kwartfinale in Stockholm (Foto: Novum)

Stosur klopt Cornet in tweede ronde Moskou

Samantha Stosur heeft donderdag de kwartfinale van het WTA-toernooi in Moskou bereikt. De als eerste geplaatste Australische was met de nodige moeite te sterk voor de Française Alize Cornet met 7-6 (6) en 7-5. In haar volgende partij stuit de 28-jarige Stosur op de Tsjechische Klara Zakopalova.

Ook de Servische Ana Ivanovic en de Russin Maria Kirilenko kwalificeerden zich voor de laatste acht op het Russische hardcourt. De als vierde geplaatste Ivanovic ontdeed zich met 6-1 en 6-4 van Valeria Solovieva uit Rusland. Kirilenko, als zevende ingeschaald, rekende af met de Kazachse Yaroslava Shvedova: 7-5 en 6-4.

Bij het mannentoernooi in Moskou werd de als eerste geplaatste Alexandr Dolgopolov uitgeschakeld. De Oekraïner verloor in de tweede ronde met 3-6, 7-5 en 6-7 (6) van de Fransman Edouard Roger-Vasselin. Het was de eerste partij van Dogopolov, die in de vorige ronde een vrije doortocht kreeg.

Voor de Duitse Julia Görges was de tweede ronde het eindstation in Luxemburg. De als tweede geplaatste Görges bleek niet opgewassen tegen de Roemeense Monica Niculesca: 6-4 en 6-2. De Italiaanse Roberta Vinci, als eerste genoteerd, was met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Britse Anna Keothavong, die in haar eerste partij nog Kiki Bertens versloeg.


Stosur klopt Cornet in tweede ronde Moskou (Foto: Novum)

Formatiebesprekingen vrijdagmiddag hervat

De formatieonderhandelingen tussen VVD en PvdA gaan vrijdag verder. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur praten informateurs Wouter Bos en Henk Kamp met onderhandelaars van de VVD en de PvdA. Dat laat de Tweede Kamer donderdag weten.

Het is onduidelijk of premier Mark Rutte (VVD) hierbij aanwezig is, hij is op dit moment bij de Europese top in Brussel. Donderdag vonden er geen formatiebesprekingen plaats vanwege de afwezigheid van Rutte.

NMa: verzekeringen kunnen veel goedkoper

Mensen kunnen tot ruim duizend euro per jaar besparen door kritischer te kijken naar hun verzekeringen en hun hypotheek. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die in kaart heeft gebracht hoeveel huishoudens kunnen besparen door te 'shoppen'. Het is de tweede overstapcampagne van de NMa in enkele weken tijd.

De NMa heeft op een rijtje gezet hoeveel verschillende types huishoudens gemiddeld kunnen besparen op hun hypotheek, zorgverzekering, autoverzekering en andere financiële producten als zij meer werk maken van het vergelijken van verschillende aanbieders. "De prijsverschillen zijn veel groter dan veel mensen denken", stelt de NMa.

Jonge gezinnen kunnen jaarlijks 1018 euro overhouden. Voor oudere gezinnen is dat 1128 euro. Gepensioneerde stellen kunnen 645 euro besparen. Voor jonge alleenstaanden zit er relatief weinig in het vat: 215 euro.

Vaak is het meest te besparen op de hypotheek: gemiddeld drie- tot vierhonderd euro per jaar. Afhankelijk van het type hypotheek kan het voordeel oplopen tot achthonderd euro. Bij sommige andere producten, zoals reis-, opstal- en inboedelverzekeringen, is de prijs van de duurste aanbieder twee of zelfs drie keer zo hoog als de prijs van de goedkoopste.

"Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen", zegt NMa-bestuurslid Henk Don. Daarnaast worden bedrijven zo onder druk gezet om de prijzen laag te houden en aan innovatie te doen.

Eind vorige maand lanceerde de NMa een campagne die het overstappen naar een andere energieaanbieder moet stimuleren. Volgens de waakhond kan een huishouden gemiddeld 488 euro besparen op de kosten voor gas en licht, een kwart van de hele rekening.

Doden bij droneaanvallen in Jemen

Meerdere luchtaanvallen in het zuiden van Jemen hebben donderdag aan zeker zeven aan Al-Qaida gelieerde opstandelingen het leven gekost. Het ging vermoedelijk om aanvallen met Amerikaanse drones. Dat hebben Jemenitische bronnen en anonieme ooggetuigen gezegd.

Volgens de bronnen werden zeker drie aanvallen uitgevoerd op een groep strijders die zich hadden verzameld bij een boerderij buiten het stadje Jaar, ooit een bolwerk van Al-Qaida. De aanvallen volgden op tips over een ophanden zijnde aanval op Jaar.

Inwoners van het gebied die na de aanvallen poolshoogte gingen nemen zagen uitgebrande voertuigen en dikke, zwarte rookwolken. Uit angst voor vergelding wilden de inwoners anoniem blijven.

De regering heeft troepen naar het gebied gestuurd. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op, aangezien lichaamsdelen die gevonden zijn nog niet zijn opgenomen in het dodental.

XCOM: Enemy Unknown

When there's something bad / in your neighborhood / who you gonna call? XCOM natuurlijk! Deze internationale alienbestrijders zijn uit 1994 naar de toekomst gereisd in een remake van een pareltje uit den ouden doosch: XCOM: Enemy Unknown. Voor old-school gamers reden genoeg om hun hart op te halen, maar ook om huiverig te zijn – remakes slaan immers lang niet altijd de plank raak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.