Of Freaks and Men (Pro Urodov I Lyudey)

dekatophetspek

Met Of Freaks and Men (Pro Urodov I Lyudey) heeft regisseur Aleksei Balabanov een film afgeleverd die het beste kan worden bekeken als een studie naar het kwaad in de mens. De absurdistische arthousefilm speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw in Sint-Petersburg.

Of Freaks and Men 1

De duivelse Yohan (Sergey Makovetskiy) en zijn kompaan Victor (Viktor Sukhorukov) verdienen hun inkomen door het maken van pornografische afbeeldingen in hun fotostudio om deze vervolgens in het geheim te verkopen aan de bourgeoisie. Als Yohans huwelijksaanzoek aan de jonge Liza (Dinara Drukarova) ruw wordt afgewezen, begint hij aan zijn infiltratie in de hogere klasse met veel perverser doel, wraak. Maar dan blijkt dat niet alleen Yohan een geheim heeft.

Of Freaks and Men 2

Door het gebruik maken van de in sepia opgenomen scènes ademt Of Freaks and Men de sfeer uit van de films uit de vroege jaren van de vorige eeuw. Aleksey Balabanov, die eerder naam maakte met het spraakmakende Brat, kent duidelijk zijn klassiekers. Onder de stylistisch geschoten sepiabeelden van de rolprent horen we de bombastische klanken van onder meer Mussorgsky en Prokofiev waardoor Of Freaks and Men nog meer het karakter krijgt van een stomme film. Ook het gebruik van Balabanov van tussentekst, een stuk tekst waarin het filmverhaal wordt verduidelijkt, werkt daar behoorlijk aan mee. Het is dan ook verrassend als na het 'stomme' intro opeens gesproken woord te horen is.

Of Freaks and Men 3

Of Freaks and Men (Pro Urodov I Lyudey) is een film uit 1998. De film was datzelfde jaar te zien op het filmfestival van Cannes. Mede vanwege het feit dat de film de morele verloedering van de Russische samenleving als gevolg van het kapitalisme op onomwonden wijze portretteerd werd de film door vele filmkenners geprezen. De film kent een heerlijk absurdistische sfeer zoals we ook kennen van het vroege werk van David Lynch (Eraserhead, Elephant Man) en de stijl doet vaak denken aan zijn Russische collega Aleksandr Sokurov die de kunst verstaat om films te maken zonder enige vorm van montage achteraf. Of Freaks and Men is een film die het vooral goed zal doen bij liefhebbers van fraaie arthouse. Maar ook een ieder, die zich wel eens durft te wagen aan een wat tragere film met wat meer diepgang in het verhaal, zal zich bij het bekijken van Of Freaks and Men niet bekocht voelen.

Of Freaks and Men 4