Curaçao naar de stembus

Na een aantal tumultueuze politieke maanden bepaalt Curaçao vrijdag misschien een nieuwe koers van het eiland. Ruim 115 duizend kiezers mogen hun stem uitbrengen in de eerste parlementsverkiezingen sinds Curaçao uit de Nederlandse Antillen stapte en een autonome status verkreeg binnen het koninkrijk.

Er valt volgens velen echts iets te kiezen, bijvoorbeeld tussen de 'oude' politiek van de eens zo machtige elite of de 'nieuwe' politiek van de afgezette premier Gerrit Schotte. Maar mogelijk kiest Curaçao - net als twee jaar geleden - om een outsider de politieke agenda te laten bepalen. PAIS, de nieuwe partij van voormalig staatssecretaris Alex Rosaria presenteert zich als het redelijke alternatief, dat rust moet gaan brengen in de onstuimige politieke situatie waarin Curaçao zich eigenlijk al vanaf de val van Schotte in augustus bevindt.

Het is moeilijk te zeggen welke kant het neigt op te gaan, omdat de laatste opiniepeiling alweer van drie weken geleden dateert. Nieuwe peilingen zijn afgeblazen, nadat de onderzoekers constateerden dat meer dan de helft van de ondervraagden geen partijkeuze op wilde geven of bewust een foutieve partij als voorkeur opgaf.

Het tekent de gespannen situatie op een eiland dat na twee jaar Schotte te kampen heeft met enorme tekorten op de begroting, oplopende werkloosheidscijfers en een verslechterende betalingsbalans. Ondanks de schuldsanering door Nederland van bijna twee miljard euro. Het zijn de objectieve meetpunten waarop de ex-premier vrijdag zou moeten worden afgerekend, maar niets is minder waar.

Met een goed doordachte campagne gericht op de persoonlijke band tussen Schotte en zijn kiezer lijkt hij nog steeds hoge ogen te kunnen gooien. Ondanks zijn vermeende banden met de maffia, zoals onlangs breed uitgemeten in verschillende media.

Hoe dan ook, hij zal de hulp nodig hebben van de meest controversiële partij op Curaçao, de Pueblo Soberano van Helmin Wiels. Deze onafhankelijkheidspartij groeit tot nog toe elke verkiezing exponentieel en vaart wel bij de vele conflicten tussen coalitiegenoot Gerrit Schotte en Nederland. Zij zouden vrijdag wel eens de grootste partij kunnen worden.