FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 oktober 2012

V. Williams moeizaam langs Petkovic

Venus Williams heeft zich zaterdag moeizaam geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Luxemburg. De Amerikaanse had drie sets nodig om zich van Andrea Petkovic uit Duitsland te ontdoen: 5-7, 6-4 en 6-4. Monica Niculescu is in de eindstrijd haar opponente. De Roemeense versloeg Daniela Hantuchova met 6-1 en 6-3.

Thomaz Bellucci en Andreas Seppi spelen zondag de finale van de Kremlin Cup. De als vierde geplaatste Braziliaan en de Italiaanse nummer twee van de plaatsingslijst wonnen zaterdag hun halve finales bij het ATP-toernooi in Moskou. Belucci klopte Ivo Karlovic met 6-7 (5), 6-4 en 6-4, Seppi versloeg Malek Jaziri uit Tunesië: 6-3 en 6-1.

De Sloveen Grega Zemlja is verrassend finalist bij het ATP-toernooi in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad was de qualifier zaterdag in de halve eindstrijd met 3-6, 7-6 (5) en 6-2 te sterk voor Janko Tipsarevic. De Serviër was als tweede geplaatst op het hardcourt in Wenen.

In de eindstrijd, de eerste voor de 26-jarige Zemlja, wacht Juan Martin del Potro. De Argentijn, nummer een van de plaatsingslijst, rekende eerder op de dag in twee tiebreaks af met Gilles Muller uit Luxemburg. Het werd 7-6 (4) en 7-6 (5).

[Premier League] Arsenal verliest bij Norwich City

Arsenal heeft zaterdag schade opgelopen in de Premier League. De Gunners verloren met 1-0 bij Norwich City. Grant Holt tekende na negentien minuten voor de enige treffer. Arsenal blijft door de nederlaag negende met twaalf punten uit acht duels. Norwich staat op zes uit acht en is daarmee vijftiende.

Goed nieuws was er ook voor Arsenal. Bij de Londenaren zat Jack Wilshere voor het eerst sinds de slotwedstrijd van het seizoen 2010-2011 weer bij de selectie. De middenvelder miste het hele vorige seizoen vanwege een slepende enkelblessure. Speelminuten kreeg Wilshere in Norwich niet.

Uitslag AZ - N.E.C. Nijmegen

Om 20.45 uur begon het duel tussen AZ en NEC. De bezoekers wonnen het duel in Alkmaar met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


AZ speler Nick Viergever in duel met Soren Rieks van NEC. (Foto: Pro Shots)

AZ

0 - 2

N.E.C. Nijmegen

     15' Koolwijk 
 17' Koolwijk (pen) 
 
 Gele kaart: Berghuis, (AZ), Breuer, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.378
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen (Ortiz/67)
Viergever
Gorter
Henriksen
Elm
Berghuis
Beerens (Rosheuvel/67)
Boymans (Messaoud/80)
Gudmundsson
  Babos
Breuer
v.Eijden
Cmovs
Conboy
Pálsson
Foor
Koolwijk (Roorda/81)
George (v.d.Velden/59)
Ten Voorde (Platje/74)
Rieks

PSV in winterstop naar Thailand

PSV zal zich in Thailand voor gaan bereiden op de tweede helft van het seizoen. De club heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Aziatische verzekeraar AIA. Voor de Eindhovenaren gaat hiermee een nieuwe markt open om naamsbekendheid in dat deel van de wereld te creëren.

Ook voor de hoofdsponsor van PSV, Philips, is de trip van belang. Het bedrijf krijgt hiermee een stevigere voet aan de grond in Azië, terwijl PSV op sportief gebied bij kan dragen in Thailand. De club zal niet alleen trainen in Bangkok, maar ook een duel spelen tegen de kampioen van de Thaise Premier League SCG Muangthong United. Verder worden er met behulp van AIA voor vertegenwoordigers uit het Thaise voetbal workshops gepland op onder meer de gebieden jeugdopleiding, clubmanagement, marketing en sponsoring.

Auto vliegt 23 meter na lancering rotonde

Een auto is zaterdagochtend in Etten-Leur gelanceerd nadat die tegen een rotonde was gereden. Het voertuig kwam 23 meter verderop op het asfalt terecht, schoot nog eens 20 tot 30 meter door en kwam tegen een schuur tot stilstand. De inzittenden gingen er vandoor en zijn nog steeds spoorloos. Er is waarschijnlijk niemand gewond geraakt.

Dat meldde de politie, die nog niet weet of de auto gestolen is. Na de botsing ontstond een brandje, dat door de brandweer is geblust.

Dodental vervuilde injecties in VS stijgt

Het aantal doden door vervuilde steroïde-injecties in de Verenigde Staten is gestegen naar 23. Dat meldden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zaterdag. De slachtoffers stierven aan hersenvliesontsteking (meningitis), veroorzaakt door de injecties.

De injecties waren toegediend tegen pijn in gewrichten. Het aantal mensen bij wie hersenvliesontsteking is vastgesteld door de vervuilde medicatie is inmiddels gestegen tot 281.

De uitbraak is herleid naar het bedrijf New England Compounding Center in Massachusetts. Naar het bedrijf lopen meerdere onderzoeken. Ook zijn er al rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf.

Uitslagen Eredivisie 20/10/2012

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. PSV boekte in eigen huis een zwaar bevochten 3-2 zege op Willem II, terwijl Roda JC en koploper FC Twente niet verder kwamen dan een 1-1 gelijkspel. Vitesse blijft dankzij een 0-3 zege op NAC Breda bovenin meedraaien.

Niek Vossebelt in duel met PSV speler Kevin Strootman. (Foto: Pro Shots)

PSV

3 - 2

Willem II

 68' Strootman
 79' Strootman
 82' Matavz
   16' Podevijn 
 23' Vossebelt 
 
 Gele kaart: , v. Buuren, Vossebelt, Ippel, Snijders, (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Boucaut (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Bouma (Willems/74)
Wijnaldum
Engelaar (Locadia/29)
Strootman
Narsingh (Matavz/46)
Lens
Mertens
  Meul
v.Buuren
Haastrup
Peters
M.Piqué
Ippel
Vossebelt (Brands/ 71)
H.Mulder
Snijders (Misidjan/83)
Joachim
Podevijn (Höcher/65)

Roda JC

1 - 1

FC Twente

 73' Hupperts    68' Castaignos 
 
 Gele kaart: Kurto, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Danilo
Biemans
Tamata
Donald
De Beule
Fledderus
Hupperts (Kádár/90+2)
Németh (Affane/61)
Malki (Lebedynski/89)
  Michailov
Boyata (Rosales/75)
Bengtsson
Douglas
Braafheid
Brama
Janssen (Gutiérrez/60)
Schilder
Tadic
Castaignos
Chadli

NAC Breda

0 - 3

Vitesse

     32' Reis 
 56' Bony 
 68' Bony 
 
 Gele kaart: Luijckx, De Roover, Seuntjens, Schalk, (NAC Breda), Kashia, Kalas, Velthuizen, v.d. Heijden, (Vitesse)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx (Seuntjens/60)
Botteghin (v.d.Weg/75)
Janse
Gudelj
Buijs
Hadouir
Hooi (Verbeek/61)
Schalk
Lurling
  Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt (Yasuda/81)
v.Ginkel
Cziommer
Janssen
Reis
Bony
Havenaar (Hofs/81)

Kogelstoter Smith gaat trainen in Los Angeles

Rutger Smith verruilt in november Papendal voor Los Angeles. De 31-jarige kogelstoter gaat in Californië trainen met werpcoach Tony Ciarelli. Dat meldt de Atletiekunie zaterdag. "Er moest iets veranderen, niet zozeer op trainingstechnisch vlak maar op fysiek gebied", legt Smith uit.

Smith had last de laatste seizoenen veel last van een rugblessure en kwam daardoor weinig in actie. Wel won hij dit jaar op het EK atletiek zilver bij het kogelstoten en werd hij vierde bij het discusswerpen. Toch is hij nog niet helemaal tevreden over zijn lichaam. "Het lijf gezond houden is prioriteit nummer één en dat gaat beter in de warmte", verklaart Smith. "Het plan is om vier jaar in Los Angeles te zitten, tot aan Rio 2016 dus."

De atleet wil ook graag meedoen aan het EK indoor in Göteborg komende maart. "Het zal snel genoeg blijken of ik daarvoor fit genoeg ben."

Grote ivoorvangst in Hongkong

De douane in Hongkong heeft bijna 4000 kilo ivoor met een waarde van zo'n 26 miljoen euro onderschept. Het is de grootste partij ivoor ooit in Hongkong in beslag is genomen, zei de opsporingsdienst zaterdag.

De smokkelwaar, die voor het grootste deel bestond uit slagtanden van olifanten, werd gevonden in twee containers afkomstig uit Kenia en Tanzania. De containers waren verder gevuld met plastic afval en bonen.

De partij werd onderschept na een tip van de politie in China. Die arresteerde inmiddels zeven mensen in verband met de smokkel.

Grote ivoorvangst in Hongkong
Grote ivoorvangst in Hongkong (Foto: ANP)

Stringdames met Robbie Williams op podium

Kunnen we allemaal maar Robbie Williams zijn. De zanger trad op in de Italiaanse X-factor en had een sexy verrassing voor de kijkers.

Tijdens Williams' nieuwe nummer 'Candy' kwamen er ineens drie beeldschone dames het podium op. Alsof dat nog niet leuk genoeg was, waren ze alledrie slechts gehuld in een huidkleurige string. Verder hadden ze alleen hun handen om hun borsten af te dekken. De 38-jarige zanger nam er het beste van en begon al leunend tegen de muur lekker tegen een brunette aan te schuren.

Afgelopen september is de zanger vader geworden van dochter Theodora Rose, maar hij houdt duidelijk nog steeds van een feestje. De hele tijd wist hij gretig gebruik te maken van de aanwezigheid van de drie sexy dames.

Kardinaal: 'kwart Belgen moslim'

Dat religie en feiten niet samengaan, moge de meeste FOK!kers reeds duidelijk zijn. Helaas zijn er nog altijd mensen op deze wereld die deze informatie niet bereikt heeft. Om hen tegemoet te komen heeft kardinaal Peter Turkson een filmpje boordevol aanwijsbaar foute cijfers en beweringen gemaakt.

Hij toonde het filmpje, getiteld 'Muslim demographics', op een synode van kardinalen om te waarschuwen voor de dreigende islamisering van Europa. Zo zegt hij dat Europa zoals we het kennen, zal ophouden te bestaan en dat Frankrijk binnen 39 jaar een islamitische republiek zal zijn.

Naast deze betwistbare stellingen gooide Turkson, die genoemd wordt als opvolger van de huidige paus, er ook wat cijfers doorheen die bewijsbaar onjuist zijn. Zo zei hij dat 25 procent van de Belgen moslim is, een cijfer dat in werkelijkheid dichter bij acht procent ligt. Ook krijgt een Franse moslimfamilie volgens zijn filmpje gemiddeld 8.1 kinderen.

Daarnaast gebruikte hij een citaat van een Duitse ambtenaar, die gezegd zou hebben dat Duitsland in 2050 een islamitische staat zou zijn. Dit citaat bleek bij nader onderzoek geheel aan de fantasie van de kardinaal ontsproten.

Het Vaticaan heeft direct afstand genomen van de film: "Deze video drukt niet de ideeën van de synode noch van het Vaticaan uit. Turkson zegt dat hij er spijt van heeft dat de video verkeerd geïnterpreteerd werd, aangezien hij het niet bedoeld heeft als anti-moslim, maar als een opmerking over nihilisme in de Westerse samenleving."

Ondertussen denkt uw verslaggever dat Turkson zich eerder zorgen moet maken over het nihilisme in de onderbouwing van zijn 'feiten'.

Uitslag Heracles Almelo - AFC Ajax

In Almelo werd de eerste wedstrijd van de negende speelronde gespeeld. Heracles trad aan tegen Ajax. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel. 

Heracles Almelo

3 - 3

AFC Ajax

 61' Te Wierik
 80' Bruns
 90' Pedro
   11' Rienstra(e.d.) 
 25' Schöne 
 63' Sana 
 
 Gele kaart: Duarte, Bruns, Te Wierik (Heracles Almelo), v. Rhijn, (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda
Bruns
Quansah
Overtoom (Castillion/85)
Duarte(Vejinovic/62)
Gouriye
Armenteros
Everton (Castillion/62)
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne(Fischer/84)
C.Poulsen
Eriksen
Sana(De Sa/77)
S.de Jong
Boerrigter (Babel/46)

Liegebeest 2012 voor Iglo om plofkipsticks

Iglo is zaterdag uitgeroepen tot Liegebeest van 2012 voor de chickensticks van het bedrijf. Op de verpakking van het product staan volgens organisator van de verkiezing Wakker Dier 'mooie woorden over duurzaamheid', terwijl in de sticks plofkip is verwerkt.

Plofkippen leven in krappe donkere ruimtes waar ze vetgemest worden voor de slacht. "De gemiddelde plofkip is kreupel, lijdt pijn en krijgt twee dagdoseringen antibiotica in zijn korte leven van zes weken. Wat een lef om daarbij borstklopperig te roepen hoe duurzaam je bent", stelt Wakker Dier.

De verkiezing werd voor de vierde keer gehouden. Via de website van Wakker Dier kon gestemd worden op zeven kandidaten. De tweede plek was voor het nieuwe keurmerk duurzaam rundvlees. Het keurmerkstempel wordt ook gegeven aan vlees van dikbilkoeien, stelt Wakker Dier. "Maar deze koeien hebben vanwege een genetische afwijking zulke enorme biefstukbillen, dat natuurlijk bevallen in negentig procent van de gevallen onmogelijk is."

De bitterballen van Herman den Blijker hebben de derde prijs gekregen. Op de verpakking wordt beweerd dat de ballen louter ingrediënten van topkwaliteit bevatten, aldus de organisatie. "Hermans ballen bevatten in werkelijkheid kip, kalf, varken en rund uit de vee-industrie. De topkwaliteit slaat op de verse kruiden in de bal, aldus de consumentenservice van Herman."

De 'prijs' is bedoeld voor producten, reclames of uitspraken die niet zo diervriendelijk zijn als ze op het eerste gezicht lijken.

Vicevoorzitter FIFA wil Servië uitsluiten van toekomstige toernooien

De vicevoorzitter van de FIFA, Jim Boyce, wil dat Servië uitgesloten wordt van toekomstige toernooien. Aanleiding voor deze uitspraak zijn de racistische incidenten die plaatsvonden tijdens en na het duel tussen de beloftenelftallen van Servië en Engeland.

Jong Engeland won het duel in Servië voor plaatsing van het EK in 2013 met 0-1, maar gemakkelijk was dit niet. Al in het begin van het duel werden er vanaf de tribunes oerwoudgeluiden geroepen naar de donkere Engelse spelers. Engeland-verdediger Danny Rose reageerde in de slotfase van het duel hierop en werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Hierop braken er op het veld rellen tussen spelers, trainers en toeschouwers uit. De Engelse spelers moesten uiteindelijk onder politiebegeleiding van het veld.

Engelsman Boyce sprak met BBC Radio over het incident. "Vandaag is het tijd voor ernstige actie tegen de Servische bond. Het is niet de eerste keer dat hun supporters voor heel wat problemen zorgen. Boetes opleggen haalt niets uit. Die idioten beseffen toch niet wie daarvoor opdraait. Misschien moeten we Servië gewoon uitsluiten van deelname aan toekomstige toernooien."

Italianen de straat op tegen bezuinigingen

In het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome hebben zaterdag duizenden vakbondsleden gedemonstreerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering, de fabriekssluitingen en het schrappen van banen. De demonstranten eisten dat de regering onder leiding van premier Mario Monti meer doet om arbeiders te helpen die lijden onder de economische neergang in Italië.

De demonstratie was georganiseerd door de linkse vakbond CGIL, de grootste in Italië. CGIL-secretaris Susanna Camusso zei in een felle toespraak dat de bezuinigingsmaatregelen van de regering zijn mislukt omdat ze de Italiaanse economie alleen maar dieper de recessie in duwen. De politiek zou juist plannen moeten ontwikkelen om investeringen aan te moedigen en de werkgelegenheid te stimuleren.

Italië kampt met recordwerkloosheid en vakbonden raken steeds vaker in conflict met bedrijven die hun fabrieken willen sluiten en op grote schaal mensen ontslaan.

CD:Alberta Cross - Songs of Patience

Alberta Cross stond in 2009 al op het kleine Charlie-podium van Lowlands en leverde een overrompelend optreden af. Zeker gezien het feit dat de band bij velen onbekend was en het album Broken Side of Time pas een maand later uit kwam, Referenties van My Morning Jacket, Kings of Leon, Neil Young en zelfs Pink Floyd kwamen voorbij. De recensies waren lovend, maar toch bleek drie jaar later dat Alberta Cross alweer op het Charlie-podium stond. Waren de drie jaar gewoon voorbij gegaan zonder enige groei of welverdiende faam naar aanleiding van de fijne plaat uit 2009? Het lijkt er een beetje op, maar dit jaar komt de wereld niet onder de band uit. Wellicht geheel toepasselijk is de titel van het album Songs of Patience.

Enorme dildo 5 dagen vast in aars man

In een ziekenhuis in de Chinese stad Zhongshan hebben artsen een enorme dildo uit de anus van een 30-jarige man weten te peuteren. Het object zat op dat moment al vijf dagen diep verborgen in zijn aars.

De dildo had een lengte van 23 en een diameter van 8 centimeter. De artsen waren dan ook lichtelijk verbaasd dat de man het voor elkaar had gekregen om het gigantische apparaat volledig in zich op te nemen.

De man had het apparaat in zijn kont gepropt omdat hij de seks met zijn vrouw naar een hoger niveau wilde tillen. Toen hij er achter kwam dat erin makkelijker ging dan eruit, heeft hij bij meerdere ziekenhuizen aangeklopt voordat hij er een vond waar men in staat was om hem van zijn ongemak te bevrijden.

Omdat de man al vijf dagen rondliep met de dildo in zijn endeldarm, had er zich een redelijke verstopping gevormd. Als het veel langer had geduurd, dan zou de man daar ernstige problemen door hebben kunnen ondervinden.

Volgens een van de artsen komt het de laatste jaren vaker voor dat mensen binnengebracht worden met enorme seksspeeltjes in hun anus. Volgens hem zouden mensen er verstandig aan doen om te grote exemplaren te vermijden en seksspeeltjes niet in andere gaten te proppen dan waarvoor ze bedoeld zijn.

[Premier League] City wint ternauwernood bij West Brom

Manchester City heeft zaterdag op het nippertje weten te winnen op bezoek bij West Bromwich Albion. Edin Dzeko zorgde in de laatste tien minuten voor de overwinning: 1-2. Shane Long had de thuisploeg nog op voorsprong gezet, nadat de regerend landskampioen na 23 minuten al met tien man verder moest nadat James Milner een doorgebroken speler onderuit had gehaald.

Stadgenoot United maakte geen fout en versloeg Stoke City met 4-2. Robin van Persie toverde op Old Trafford een voorzet van Antonio Valencia vlak voor rust om in de 2-1. Wayne Rooney wist liefst drie keer het net te vinden, een keer was dat echter zijn eigen net. Danny Welbeck (United) en Michael Kightly (Stoke) produceerden de overige doelpunten.

Liverpool wist eindelijk weer eens te winnen. Op Anfield Road werd Raheem Sterling de matchwinner: 1-0. Door de tweede overwinning van het seizoen is de ploeg van Brendan Rodgers weer dicht bij een plekje in het linkerrijtje. Rodgers hield Oussama Assaidi de gehele wedstrijd op de bank.

Swansea City, met Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis en Dwight Tiendalli op de bank, won in Wales met 2-1 van Wigan Athletic. De Spanjaarden Pablo en Michu scoorden na ruim een uur spelen snel achter elkaar voor de thuisploeg, waarna Emmerson Boyce de aansluitingstreffer binnen mikte. Wigan kon echter niet voor een tweede keer het net vinden.

West Ham United bleek in een doelpuntrijk duel veel te sterk voor het Southampton van Jos Hooiveld: 4-1. Mark Noble schoot twee keer raak voor de thuisploeg, onder meer vanaf de strafschopstip, Kevin Nolan en Modibo Maïga zorgden voor de overige doelpunten. Adam Lallana scoorde nog voor de eer.

Trainer Martin Jol wist met Fulham Aston Villa te verslaan. Chris Baird werd met een goal in de 84e minuut matchwinner. Aanvoerder Ron Vlaar en Karim El Ahmadi speelden negentig minuten voor Villa, dat in de buurt van de degradatieplaatsen blijft staan.

Bovenin het klassement verandert er door de overwinningen van Manchester City en stadgenoot United niets. Chelsea won eerder op de dag met 4-2 bij Tottenham Hotspur en behoudt vier punten voorsprong op de twee clubs uit Manchester.

'Kanye West vraagt Kim Kardashian weldra ten huwelijk'

Slecht nieuws voor de liefhebbers van grote achterwerken, plastic voorgevels en grote ego's: Kim Kardashian verdwijnt mogelijk van de huwelijksmarkt.

Tv-presentator en winnaar van de zojuist in het leven geroepen prestigieuze 'Wie? Nee serieus, wie?'-award Ryan Seacrest is er zeker van dat haar huidige vriend, Kanye West, morgen de grote vraag gaat stellen. Morgen wordt de socialite namelijk voor het vierde jaar op rij 29, dat wil zeggen 32 in gewonemensenjaren.

De celeb met de grote kont hoopt dat de rapper met de grote mond haar op deze speciale dag ten huwelijk vraagt. Het koppel brengt het weekend door in het o zo romantische Rome. Volgens een insider is Kanye al een tijdje op zoek naar de perfecte ring voor zijn prinsesje.

Voor FOK!kers die hun grote droom in duigen uiteen zien spatten, gloort er hoop: Kim's vorige huwelijk, met basketballer Kris Humphries, duurde slechts 72 dagen.

Uw nederige verslaggever heeft slechts één droom: dat Taylor Swift het aanzoek onderbreekt met de mededeling dat ze heel blij is en Kanye verder laat gaan, maar dat Beyoncé het beste aanzoek of all time deed. Of all time!

Releasedatum Anarchy Reigns aangekondigd

SEGA heeft aangekondigd dat hun aanstaande online vechtspel Anarchy Reigns op 13 januari gaat uitkomen in Europa. In de Verenigde Staten zal de game vijf dagen eerder uitkomen namelijk op 8 januari.

De onlinemode van Anarchy Reigns ontwikkelen was een echte uitdaging voor ons”, meldt Atsushi Inaba, uitvoerend directeur van Platinum Games. “Er zijn maar weinig games gebaseerd op mêlee-gevechten die daadwerkelijk online gespeeld kunnen worden, dus ik denk dat we de fans van het genre laaiend enthousiast hebben gemaakt.

Tot en met zestien spelers kunnen tegelijk deelnemen aan het multiplayergeweld. De game gaat uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360 en zal voor €29.99 in de winkelrekken liggen.

Murdoch denkt over aankoop Los Angeles Times

Mediamagnaat Rupert Murdoch bekijkt of hij de Los Angeles Times kan kopen, een van de grootste kranten in de VS. Dat zegt een bron die met de plannen te maken zou hebben. Topbestuurders van het bedrijf van Murdoch, News Corp, vlogen deze maand tweemaal naar Los Angeles om de boekhouding van het bedrijf te bekijken.

Murdoch heeft ook het oog laten vallen op de bijna failliete Chicago Tribune.

De overnames kunnen echter stuiten op bezwaren van toezichthouders. Murdoch bezit al de grote The Wall Street Journal, New York Post, twee tv-zenders van Fox in Los Angeles en twee in Chicago.

News Corp kwam vorig jaar in opspraak door een afluisterschandaal bij de Britse krant News of the World.

Murdoch denkt over aankoop Los Angeles Times
Murdoch denkt over aankoop Los Angeles Times (Foto: ANP)

Shoarmazaken uitgaanspleinen boos

De eigenaren van snackbars en shoarmazaken op het Leidse- en Rembrandtplein in Amsterdam zijn boos. De nieuwe sluitingstijden die sinds april dit jaar gelden voor de snackbars en shoarmazaken in de stad zorgen voor een dalende omzet voor de ondernemers.

Omdat uitgaanspubliek na het stappen rond de eettenten bleef hangen en steeds meer overlast veroorzaakte, besloot de gemeente in april om een proef met verruimde openingstijden te stoppen en de sluitingstijd met twee uur te vervroegen. Tot grote onvrede van de ondernemers moeten hun zaken in plaats van 06.00 uur om 04.00 uur sluiten.

Het gaat sinds april zo slecht met de ondernemers dat ze een advocaat in de arm hebben genomen om de nieuwe sluitingstijd aan te vechten. Op advies van de advocaat hebben de snackbarhouders enkele duizenden handtekeningen verzameld. Daarmee hopen ze het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Grieken verdubbelen inspanning voor lening

Griekenland gaat zich dubbel zo hard inzetten om een akkoord te bereiken met zijn internationale kredietverleners. Dat zei de Griekse minister Yannis Stournaras van Financiën zaterdag in een vraaggesprek met zakenkrant Imerissia.

Volgens Stournaras heeft Griekenland inmiddels 90 procent afgerond van wat het moet doen om voor een nieuwe noodlening in aanmerking te komen. "Wij zijn er bijna en nu moeten wij nog de antwoorden geven op de onderwerpen die nog uitstaan", aldus de bewindsman. ,,Het zou een verspilling van al deze nationale inspanning zijn als we er niet in slagen".

Grieken verdubbelen inspanning voor lening
Grieken verdubbelen inspanning voor lening (Foto: ANP)

Brahimi dringt opnieuw aan op wapenstilstand Syrië

De internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft in gesprekken met hoge Syrische overheidsfunctionarissen opnieuw aangedrongen op een wapenstilstand tussen het Syrische regeringsleger en de opstandelingen.

Brahimi, gezant voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga, arriveerde vrijdag in Damascus. Hij riep eerder al op tot een staakt-het-vuren tijdens het vierdaagse islamitische offerfeest Eid al-Adha dat op 26 oktober van start gaat.

Zaterdag ontmoette Brahimi de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem en zondag staat een gesprek met president Bashar Assad op het programma.

'Apothekers gooien steeds meer medicijnen weg'

De hoeveelheid medicijnen die apothekers moeten weggooien, is de afgelopen paar jaar met dertig procent per jaar gestegen. Ging het in 2009 nog om 94 duizend kilo aan vaak nog bruikbare medicijnen die werden weggegooid, vorig jaar was dat 156 duizend kilo, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

De kosten van de verspilling worden op honderd miljoen euro per jaar geschat. Deskundigen stellen volgens RTL Nieuws dat zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten niet investeren in oplossingen om deze verspilling tegen te gaan, omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen.

Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de oplossing ook niet bij de overheid vandaan moet komen, blijkt uit een reactie van het ministerie. "Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor drie maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft." De PvdA wil echter dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bindende afspraken gaat maken met alle partijen, zodat de verspilling snel afgelopen is.

Verdachte fatale schietpartij café gepakt

Een 38-jarige Rotterdammer is vrijdagavond in Duitsland opgepakt voor een fatale schietpartij in een café in Schiedam begin september. De man wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij het incident, waarbij een 40-jarige Schiedammer om het leven kwam, meldt de politie zaterdag.

De schietpartij vond 7 september rond middernacht plaats in een café aan de Lange Kerkstraat. De Schiedammer werd door meerdere kogels geraakt.

De identiteit van de verdachte was al snel bekend bij de politie, die na het incident twintig rechercheurs op de zaak zette. De procedure om de verdachte overgeleverd te krijgen van Duitsland wordt in gang gezet.

Minder ontslagen en loon bij Odfjell

De Rotterdamse vestiging van tankopslagbedrijf Odfjell wil toch minder arbeidsplaatsen schrappen dan eerder is aangegeven. In de eerste versie van het sociaal plan, is sprake van het verdwijnen van negentig banen op de korte termijn, meldt RTV Rijnmond zaterdag.

Eerder werd nog gesproken over het schrappen van 120 banen. Ook moet al het personeel vanaf 1 november minstens twee jaar lang tien procent van het salaris inleveren.

De directie van Odfjell heeft de eerste versie van het sociaal plan voorgelegd aan de ondernemingsraad en de vakbonden. Van de bijna 350 personeelsleden verdwijnen in het plan vooral veel kantoormedewerkers. Van een op de drie van deze werknemers wordt de baan geschrapt. Vooral de afdeling operations wordt zwaar getroffen: daar verdwijnen 42 banen.

De ingrepen zouden volgens directeur Alex de Bonth nodig zijn om Odfjell te redden. Zonder de verregaande maatregelen zal de Rotterdamse vestiging van Odfjell failliet gaan, zegt hij.

De vakbonden noemen het plan een slechte uitgangspositie voor de onderhandelingen en vrezen dat het een hard gevecht wordt.

De Rotterdamse vestiging van het tankopslagbedrijf kampt met de gevolgen van een stillegging eind juli na verschillende milieu- en veiligheidsovertredingen.

Specialisten willen ander donorsysteem

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen een ander systeem van orgaandonatie. Iedereen die zijn keuze nog niet heeft gemaakt, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, is automatisch donor.

De specialisten en patiëntenverenigingen hebben hun voorstel in een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA, zo meldt de NOS zaterdag.

Een belangrijke reden voor het voorstel is dat het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen.

Specialisten willen ander donorsysteem
Specialisten willen ander donorsysteem (Foto: ANP)

Pelgrims Lourdes geëvacueerd vanwege hoog water

Franse reddingsdiensten hebben zaterdag in Lourdes zo'n vijfhonderd pelgrims geëvacueerd. De rivier de Gave is door hevige regenval buiten haar oevers getreden en veel hotels in de bedevaartplaats staan aan het water. In de beroemde grot van Lourdes komt het water tot ongeveer anderhalve meter, zei een woordvoerder.

In de grot zou de Maagd Maria zich in 1858 hebben laten zien aan de 14-jarige Bernadette. De stad trekt elk jaar zo'n zes miljoen bezoekers. Het bronwater van de grot zou helend werken. Helaas is het ook mogelijk om erin te verdrinken.

De rooms-katholieke kerk heeft enkele wonderbaarlijke genezingen die in Lourdes zouden hebben plaatsgevonden erkend. Het geloof in wonderen is een belangrijk element van het katholicisme.

FOK!filmtips van de dag: Paradiso de Film (Documentaire)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Paradiso 01

Vanavond hebben we een zeer muzikale FOK!filmtip van de dag voor onze trouwe lezers. Op Nederland 3 is namelijk een documentaire te zien over wat misschien wel de beroemdste poptempel ter wereld is. Het Amsterdamse Paradiso is in de ogen van vele wereldberoemde artiesten een soort van heilige plaats. Van Pink Floyd (met Syd Barrett) tot de Zangeres Zonder Naam en van the Rolling Stones tot Joy Division, er is eigenlijk gewoon geen beginnen aan om te noemen we er sinds 1967 al niet op het podium van de voormalige kerk hebben gestaan.

Paradiso 02
De Amsterdamse poptempel Paradiso (foto: paradiso.nl)

In de documentaire Paradiso de Film van Cameron Crowe komen vele van deze artiesten aan het woord om hun herinneringen op te halen aan hun optredens van weleer. Ook zien we opnames van legendarische concerten zoals dat van Nirvana uit 1991 en het beroemde optreden van Joy Division in de Amsterdamse poptempel. Vanaf 20.55 uur op Nederland 3 de voor muziekliefhebbers onmisbare documentaire Paradiso de Film.

En mocht je daarna in de stemming zijn voor nog meer muziek, knal dan de snacks en ander tv-voer maar op de tafel voor een prachtige reis door de muziekgeschiedenis van 22:20 tot 01:25 uur met als uw reisleiders Leo Blokhuis en Fenno Werkman, en Matthijs van Nieuwskerk die het aanelkaar mag babbelen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Oud-woordvoerder Gadhafi opgepakt

Moussa Ibrahim, de voormalig woordvoerder van de Libische leider Moammar Gadhafi, is gearresteerd. Dat heeft de Libische regering zaterdag bevestigd, aldus het Libische staatspersbureau.

Ibrahim werd bij een controlepost in de buurt van Bani Walid opgepakt door militairen van de Libische interim-regering. De stad is, naar het zich laat aanzien, het laatste bastion van aanhangers van het regime van Gadhafi.

Ibrahim wordt volgens de verklaring van het persbureau naar Tripoli overgebracht om daar te worden ondervraagd. Het is onduidelijk wanneer hij precies werd opgepakt. In het laatste jaar voor de val van Gadhafi werd de voorkomende, Engelssprekende Ibrahim de stem van het regime. Hij verscheen geregeld op televisie om het te verdedigen.

Het is zaterdag precies één jaar geleden dat Gadhafi door een uitzinnige menigte vermoord werd.


Oud-woordvoerder Gadhafi opgepakt (Foto: Novum)

[Bundesliga] Afellay trefzeker voor winnend Schalke in derby

Schalke 04 heeft de Revierderby tegen Borussia Dortmund gewonnen. Voor ruim tachtigduizend toeschouwers in het Signal Iduna Park zegevierden de bezoekers met 2-1. Ibrahim Afellay zette de ploeg van trainer Huub Stevens op het goede spoor door na een kwartier spelen de score te openen.

Afellay haalde succesvol uit toen een voorzet van Jefferson Farfan door Sven Bender slecht werd verwerkt. Vroeg in de tweede helft maakte Marco Höger er 0-2 van. Robert Lewandowski zorgde in de 55e minuut voor de aansluitingstreffer. Klaas-Jan Huntelaar liet in blessuretijd een grote kans liggen om er 1-3 van te maken.

Bayern München blijft de soevereine koploper. De Rekordmeister zette ook de achtste wedstrijd van het seizoen om in winst en zorgde daarmee voor een primeur in de historie van de Bundesliga. Tegen Fortuna Düsseldorf, dat tot aan dit weekend kon bogen op de minst gepasseerde defensie van Duitsland, werd een riante 5-0 uitzege geboekt.

Ook nummer twee Eintracht Frankfurt maakte geen fout. De uitstekend presterende promovendus versloeg Hannover 96 met 3-1. De achterstand op Bayern München blijft vijf punten. Schalke staat op zeven punten derde. VfL Wolfsburg is de hekkensluiter. Met Bas Dost in de basis werd thuis met 2-0 van Sc Freiburg verloren. Bayer Leverkusen en FSV Mainz speelden met 2-2 gelijk.

VVD'er Van Rey: niets onoorbaars gebeurd

VVD'er Jos van Rey is van mening dat er niets onoorbaars is gebeurd. Hij is teleurgesteld in het land en in het Openbaar Ministerie. Dat heeft zijn advocate Gitte Stevens gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

Senator Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de procedure rond de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. De VVD'er is daar tevens wethouder. Vrijdag werd de woning van de senator, zijn werkkamer in het stadhuis van Roermond en de woningen van een zoon en dochter van hem doorzocht.

Burgemeester van Meerssen Ricardo Offermans (VVD) is ook aangemerkt als verdachte. Hij werd vorige maand voorgedragen voor het burgemeestersambt van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de selectieprocedure uitvoerde. Offermans heeft volgens het OM de vertrouwelijke informatie van Van Rey aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

Van Rey kwam eerder al eens negatief in het nieuws. Een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar zijn integriteit vanwege vriendschappelijke activiteiten met een projectontwikkelaar. Van belangenverstrengeling was echter geen sprake, concludeerde de onderzoekscommissie begin dit jaar.

Volgens raadsvrouw van Van Rey Stevens vindt de senator het schandalig wat er 'weer' over hem gezegd wordt. "En hij heeft er grote moeite mee dat anderen erin worden betrokken."

De VVD'er was thuis aan het werk toen hij werd meegenomen voor verhoor, vertelt Stevens. "Hij keek naar buiten en zag plotseling allemaal mensen staan. Die mensen kwamen een doorzoeking doen." Van Rey werd meegenomen naar een geheime locatie, waar hij is gehoord. 's Avonds mocht hij weer naar huis. "Dat is een behoorlijke inbreuk en hij is zeker geschokt", aldus Stevens.

Verzorgingsmaffia

Er is geen plek op de hele wereld zo belangrijk als thuis. We gebruiken niet voor niets de uitdrukking dat we ons ergens thuis voelen, voor situaties die we als aangenaam ervaren of voor plaatsen waar we ons comfortabel voelen. Thuis is de plek waar je helemaal jezelf bent en waar je helemaal op je gemak bent. Bij ons thuis is het erg gezellig. Heel druk, dat wel, maar de liefde voor elkaar en het plezier spat er vanaf. Kijk, dat de buitenwereld een gecorrumpeerd zootje ongeregeld is waar het alleen nog maar draait om euro’s, dat heb ik allang geaccepteerd. Maar bij ons thuis is het echt gezellig, hier draait het oprecht om de liefde voor elkaar.

Dalai lama: 'fuck it'!

Even dachten de bezoekers van een lezing van de dalai lama in Rhode Island (VS) dat de opperboeddhist woorden gebruikte die niet bepaald passen bij zijn status. Een stenograaf die live de teksten van de dalai lama verwerkte zodat het publiek mee kon lezen, verstond namelijk 'fuck it' terwijl er 'forget' gezegd werd.

Toen het publiek in lachen uitbarstte, haastte de persoonlijke vertaler van de dalai lama zich te zeggen dat de dalai lama beslist geen 'fuck it' had gezegd. Bij een eerdere lezing in Vancouver werd het woord 'forget' ook al meermaals verstaan als 'fuck it'. Ook toen leidde dat tot hilariteit bij het publiek.


Fuck it!

Prince klaagt incassobureau aan

Prince sleept een incassobureau voor de rechter. De zanger beweert dat het bureau ten onrechte meer dan honderdduizend dollar van zijn bankrekening heeft geplukt, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens de aanklacht inde Capital Asset Protection in juni twee bedragen van de rekening van Prince: een van ruim 105 duizend dollar en een van ruim tienduizend dollar. De 54-jarige zanger moest betalen vanwege een eerdere rechtszaak die hij had verloren.

Prince zegt nu echter dat het oordeel van de rechter in die eerdere zaak is herroepen. Volgens hem had het incassobureau dus geen geld van zijn rekening mogen halen.

'Oermens knaagde aan kadavers'

Het lijkt erop dat ook onze vroege voorouders niet vies waren van een beetje fastfood op z'n tijd. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de prehistorische mens niet alleen op klein wild jaagde, maar ook dieren die al overleden waren opat.

Tot voor kort bleef het idee dat de vroegste mens in West-Europa tevens een aaseter was slechts een theorie. Archeologen hebben echter directe aanwijzingen voor deze stelling gevonden in het zuidoosten van Spanje, waar sporen zijn opgegraven van een geplunderd olifantenkarkas. Het kadaver was omgeven door versteend hyenafeces en simpele menselijke werktuigen. De resten bevonden zich in aardlagen uit het vroege Pleistoceen, zo'n 1,3 miljoen jaar geleden.

Dat de olifant een natuurlijke dood is gestorven blijkt uit zijn uit hoge leeftijd (zo rond de 60 jaar) en het feit dat het omvangrijke dier bij een oude waterbron is gestorven. Olifanten zijn geneigd om in hun nadagen in de buurt van water te vertoeven. Voor een gewone jachtbuit was het beest veel te groot.

De hyena was een van de grootste concurrenten van de mens, denken de onderzoekers. Aan de donkere kleur van hun uitwerpselen is duidelijk te zien dat ook zij van de olifant smikkelden. De poten en kop van de olifant zijn onvindbaar: de onderzoekers menen dat die zijn meegenomen door de menselijke aaseters. 

Nieuwe controls in Assassin's Creed III

Vergeet de controls uit de vorige  games, want de nieuwste telg in de reeks bevat een volledig nieuwe besturing. Dat zegt Steve Masters, lead game designer van Assassin's Creed III. De oude controls voldeden niet meer in de nieuwe omgeving van de game, die veel interactiever is dan die uit de vorige delen.

Masters legt uit: "De oude controls zijn bedoeld voor een stedelijke omgeving waar je niet zoveel mogelijkheden hebt om je te verplaatsen. Daarom werkte de oude besturing niet goed genoeg in de nieuwe wereld, waarin je je op veel meer manieren kan voortbewegen. Met de nieuwe controls voel je je veilig, zoals bijvoorbeeld tijdens het manoeuvreren tussen de bomen. Ook kan de camera nu bestuurd worden tijdens het free-runnen, iets dat altijd ontbrak in de vorige delen."

Door enkel de rechtertrekker in te houden tijdens het voortbewegen, wat niet het geval was in de vorige Assassin's Creed-games, kan de rechterduim beter gebruikt worden om de camera te besturen. 

 

Assassin's Creed III

'Aanslag Beiroet te maken met oorlog Syrië'

De dodelijke aanslag met een autobom vrijdag in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft te maken met de burgeroorlog in buurland Syrië. Dat heeft de Libanese premier Najib Mikati zaterdag gezegd.

De aanslag heeft volgens Mikati te maken met een onderzoek van brigadegeneraal Wissam al-Hassan, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst, waarin hij blootlegde dat er Syrische plannen waren om chaos te creëren in Libanon. Bij de aanslag kwamen Al-Hassan en zeven anderen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Al-Hassan (47) leidde afgelopen zomer een onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van de Libanese oud-minister van informatie Michel Samaha, een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad in Libanon. Samaha, die in hechtenis zit, wordt ervan beschuldigd in opdracht van Syrië een reeks bom- en moordaanslagen te hebben gepland die moesten aanzetten tot sektarisch geweld in Libanon.

Al-Hassan speelde tevens een rol in het onderzoek naar de in 2005 vermoorde Libanese oud-premier Rafik Hariri. De Libanese Hezbollah, die nu in de regering zit, zou achter die moordaanslag zitten, iets wat de beweging ontkent. Hezbollah is de machtigste bondgenoot van Syrië in Libanon. Al-Hassan was een soenniet die werd gezien als tegenstander van Syrië en de sjiitische Hezbollah.

In Libanon bestaat de vrees dat de aanslag voor meer geweld in eigen land kan zorgen. Veel van de soennitische moslims in Libanon staat achter de Syrische opstandelingen, terwijl de meeste sjiitische moslims de kant van Assad hebben gekozen.

Mikati zei ook dat hij zaterdag vanwege de aanslag zijn ontslag heeft aangeboden en een regering van nationale eenheid heeft voorgesteld. President Michel Suleiman vroeg hem echter het land niet in nog meer onzekerheid te storten en aan te blijven om gesprekken met politieke leiders te voeren, aldus de premier. Mikati staat onder grote druk van zijn politieke opponenten vanwege de aanslag.

Op verschillende plekken in het land gingen boze Libanezen zaterdag de straat op. Ze wierpen wegversperringen op en zetten autobanden in brand, uit woede over de aanslag die de Syrische burgeroorlog naar Libanon dreigt te brengen. De regering heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.


'Aanslag Beiroet te maken met oorlog Syrië' (Foto: Novum)

[WSR] Uitslag Race 1 Barcelona

Robin Frijns heeft met nog één race te gaan de koppositie in de World Series by Renault heroverd. De Nederlander eindigde in de eerste race in Barcelona achter Antonio Felix da Costa en Sam Bird als derde, wat voldoende was om Jules Bianchi weer te passeren.

Bianchi mocht in de eerste wedstrijd van poleposition vertrekken maar kende een slechte start. Bird was beter bij de les en veroverde de eerste stek, voor Felix da Costa, Frijns, Kevin Magnussen en Bianchi. Bird en Felix da Costa reden snel weg bij de rest van het veld, terwijl zich achter Frijns een groepje vormde. Uiteindelijk wist Frijns zich te bevrijden van Magussen, terwijl Bianchi het tempo van de Deen niet kon volgen.

Vooraan leek Bird goede zaken in de titelstrijd te gaan doen, maar Felix da Costa plaatste na twintig ronden een verrassende inhaalactie en reed naar de zege, voor Bird. Frijns werd eenvoudig derde. Achter de Nederlander probeerde Bianchi door te stoten naar de vierde stek, maar spinde. Magnussen werd hierdoor verrast en moest prompt Will Stevens voorbijlaten. Hij werd nog wel vijfde, voor Kevin Korjus en Bianchi.

In het kampioenschap is het met één race te gaan spannend. Frijns leidt met 189 punten, maar wordt op zijn hielen gezeten door Bianchi die op 184 punten staat. Bird is met een achterstand van zestien punten op Frijns morgen ook nog niet helemaal kansloos.

Spies: zware opgave voor Curaçao

De nieuwe regering van Curaçao wacht volgens minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) een zware opgave. Niet alleen kampt Curaçao met grote financieel-economische problemen, uit de gevoerde campagnes en de uitslag blijkt ook dat sprake is van tegenstellingen in de samenleving, meent de minister.

Zaterdag bleek dat Pueblo Soberano de verkiezingen op Curaçao heeft gewonnen. De partij die streeft naar onafhankelijkheid kreeg circa 22 procent van de stemmen, wat goed is voor vijf van de 21 zetels in het parlement.

De partij van ex-premier Gerrit Schotte, MFK, kreeg iets meer dan 21 procent van de stemmen. Vermoedelijk keert daardoor de oude coalitie van Schotte (MFK, Pueblo Soberano en MAN) terug in het parlement, maar nu geleid door een politicus van Pueblo Soberano. Helmin Wiels van Pueblo Soberano zal overigens geen premier worden, zo heeft Wiels althans altijd gezegd.

MAN heeft twee zetels behaald. Nieuwkomer PAIS van oud-staatsecretaris Alex Rosaria heeft daarnaast vier zetels binnen weten te slepen, evenveel als de partij van voormalig premier Emilie de Jongh-Elhage PAR, die in zeteltal is gehalveerd en daarmee de grote verliezer is geworden.


Spies: zware opgave voor Curaçao (Foto: Novum)

Franse correspondente 'bruut aangevallen' in Caïro

Een correspondente van televisiezender France 24 is 'op brute wijze aangevallen' in de buurt van het Tahrirplein in Caïro. Dat heeft de Franse zender zaterdag bekendgemaakt.

Sonia Dridi werd vrijdag kort na een live-uitzending door een menigte gegrepen. Ze kon later in veiligheid worden gebracht door een collega en andere getuigen.

France 24 zei zaterdag dat zijn medewerkers veilig zijn, maar 'zeer geschokt'. Er zal een aanklacht worden ingediend tegen de onbekende belagers van Dridi, zei de zender. France 24 is momenteel samen met de Franse ambassade bezig om de correspondente zo snel mogelijk naar huis te brengen.

Het Tahrirplein was vorig jaar het epicentrum van de volksopstand tegen president Hosni Mubarak. Zowel aanhangers als tegenstanders van de nieuwe president Mohammed Morsi gebruiken het plein om te demonstreren.

Al eerder werden bij het plein buitenlandse journalisten belaagd.

Gewonde bij vechtpartij gevangenis Nieuwegein

Een gedetineerde van de gevangenis in Nieuwegein is zaterdagmiddag lichtgewond geraakt bij een vechtpartij met twee andere gedetineerden. Bij de vechtpartij werd een scherp voorwerp gebruikt. Een van de drie liep daardoor wat schrammen op, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

De schrammen konden door de medische dienst van de inrichting worden behandeld. Wat er met de drie gevangenen gaat gebeuren, wordt nog bekeken. Normaal volgt wel een sanctie op dergelijke incidenten, vertelt de zegsman. Wat die sanctie inhoudt, hangt af van de situatie.

Tsonga en Berdych slaan zich naar finale Stockholm

Jo-Wilfried Tsonga en Tomas Berdych hebben zaterdag de finale van het ATP-toernooi in Stockholm bereikt. De als eerste geplaatste Fransman zag zijn tegenstander Marcos Baghdatis in de derde set bij een 5-2 stand in het voordeel van Tsonga opgeven met een blessure. De mannen hadden daarvoor allebei een set met 6-4 gewonnen.

Berdych is Tsonga's tegenstander in de finale. De Tsjech kende weinig moeite met Nicolas Almagro uit Spanje en was in iets meer dan een uur klaar: 6-3 en 6-2. Berdych was Tsonga in het verleden in twee van hun drie onderlinge duels de baas.


Tsonga en Berdych slaan zich naar finale Stockholm (Foto: Novum)

'Monsieur Propre' nu zelf geschorst

Christophe Bassons mag een jaar lang niet fietsen. De 38-jarige Fransman wordt bestraft voor het missen van een dopingcontrole bij het nationaal kampioenschap voor marathon mountainbikers van vorige maand. Bassons kreeg tijdens zijn profcarrière op de weg, die hij in 2001 beëindigde, de bijnaam Monsieur Propre door het dopinggebruik in het peloton openlijk aan de kaak te stellen.

Naar eigen zeggen hoorde Bassons pas dat hij bij de dopingcontrole moest verschijnen toen hij al in de auto naar huis zat. "Ik had de wedstrijd al na twintig kilometer verlaten", vertelt hij in L'Équipe. "Het is een fout geweest om niet tot het einde van de wedstrijd te blijven wachten." Hij overweegt nog om in beroep te gaan.

Bassons zou bij Festina eind jaren negentig als enige renner zonder doping hebben gereden. In de jaren daarna sprak hij, onder anderen in een column in Le Monde, openlijk over de verziekte verhoudingen in het peloton. Bovendien joeg hij Lance Armstrong tegen zich in het harnas door diens prestaties openlijk in twijfel te trekken.

In 2001 zette Bassons abrupt een punt achter zijn profcarrière omdat hij door zijn collega's weggepest zou zijn. De renner, die nooit verder kwam dan een ritzege in de Dauphiné en één deelname aan de Tour de France, werkt tegenwoordig in Frankrijk bij het ministerie van sport. Daarnaast rijdt hij mountainbikewedstrijden.

[Premier League] Chelsea in spektakelstuk langs Spurs

Chelsea heeft zaterdag de Londense derby tegen Tottenham Hotspur met 4-2 gewonnen. Juan Mata was in een enerverende wedstrijd met twee doelpunten en een assist de grote man op White Hart Lane. Gary Cahill en Daniel Sturridge zorgden voor de overige goals van de Blues, William Gallas en Jermain Defoe vonden het net voor de Spurs. Chelsea blijft door de overwinning ongeslagen aan kop in de Premier League.

In de zeventiende minuut volleerde Cahill een slecht weggewerkte voorzet ongenadig hard door het midden van het doel en opende daarmee de score. In het restant van de eerste helft, waarin Chelsea de betere was en een ontzettend hoog tempo hanteerde, werd vervolgens niet meer gescoord.

Tottenham begon de tweede helft als een herboren ploeg. Na een minuut wist oud-Ajacied Jan Vertonghen de bal na een voorzet knap voor het doel te krijgen, waarna Gallas er vervolgens alleen zijn hoofd tegen aan hoefde te zetten om de stand gelijk te trekken.

Aaron Lennon trok een paar minuten later naar binnen en besloot doelman Petr Cech te testen. Zijn mislukte schot was een prooi voor Defoe, die er zijn voet tegen aan zette en White Hart Lane voor de tweede keer binnen tien minuten liet juichen.

Nadat de Blues een beetje waren bekomen van de schrik begon het weer aan aanvallen te denken. Chelsea gooide de bal voor het doel, waarna de bal door Gallas voor een tweede keer slecht werd verwerkt. Mata wist te profiteren en mikte de bal vanaf de zestienmeterlijn knap in de hoek. Een paar minuten later zette John Obi Mikel Mata met een mooie steekpass voor het doel en bleef de Spanjaard opnieuw koel: 3-2.

Beide ploegen kwamen in het laatste kwart van de wedstrijd dicht bij een doelpunt, maar Chelsea wist de marge uiteindelijk uit te breiden. Mata passte de bal naar de geheel vrijstaande Sturridge, die simpel de 4-2 kon intikken.

De Spurs blijven door het verlies op veertien punten staan, wat goed is voor een zesde plaats. Aartsrivaal Arsenal kan langszij komen als het zaterdagavond weet te winnen bij Norwich City.


Chelsea in spektakelstuk langs Spurs (Foto: Novum)

Geen stroomuitval na laatste episode telenovela

Miljoenen Brazilianen gingen er vrijdagavond eens goed voor zitten, de laatste aflevering van de immens populaire soap Avenida Brasil. De grote stroomstoring die deskundigen vreesden wanneer iedereen na afloop van de aflevering weer met zijn normale activiteiten verderging, bleef uit.

Eerder vrijdag had het nationale elektriciteitsbedrijf gewaarschuwd voor stroomstoringen als de miljoenen kijkers na afloop van de ruim anderhalf uur durende aflevering hun lichten weer zouden aandoen, koelkasten zouden openden en de magnetron zouden aanzetten. Echter, na afloop van de laatste episode van de 'telenovela' was er geen sprake van massale stroomuitval.

Telenovelas zijn zeer populair in Brazilië. De gemiddelde soap telt zo'n tweehonderd afleveringen en het plot wordt vaak breed uitgemeten op de voorpagina's van kranten. Het enorme succes van Avenida Brasil schuilt in het feit dat in plaats van zich te richten op de rijken, het nu ging over de opkomende middenklasse in Brazilië, die de laatste tien jaar met zo'n veertig miljoen mensen is gestegen.

"Het was verreweg de beste telenovela die ik ooit heb gezien, en ik heb er veel gezien", zegt computeranalist Ricardo Fonseca de Martins. "Het verhaal over wraak, liefdesrelaties en mensen die de armoede te boven komen is wat me elke avond op het puntje van mijn stoel heeft gehouden."


Geen stroomuitval na laatste episode telenovela (Foto: Novum)

Madonna trekt wapen bij Gang Bang

Fans van Madonna zijn van streek nadat nepwapens te zien waren tijdens haar show in Colorado. De concertgangers werden naar eigen zeggen herinnerd aan de schietpartij bij een bioscoop die in juli aan twaalf mensen het leven kostte.

Op een groot scherm was te zien hoe Madonna, die donderdagavond in het Pepsi Center in Denver optrad, een neppistool gebruikte om een gemaskerde man zogenaamd neer te schieten. De 54-jarige zangeres zong daarbij het lied Gang Bang, waarin de tekst 'ik schoot mijn geliefde door het hoofd' voorkomt.

"We stonden te dansen en opeens beseften we waar het nummer over ging", zegt een toeschouwer. "Iedereen om me heen was gechoqueerd. Ik hoorde een heleboel mensen 'wow' zeggen." Peter Burns, die bij een radiozender in Denver werkt, zag hoe enkele mensen hun spullen pakten en vertrokken. Verder ontvingen verschillende televisiestations in Denver klachten van concertgangers.

Volgens een woordvoerder van Madonna is het onmogelijk om de scène met de nepwapens uit de show te knippen. "Je kunt ook niet het derde bedrijf uit Hamlet weglaten." Volgens de zegsvrouw is het Madonna's stijl om opschudding te veroorzaken. "Ze maakt dingen niet mooier dan ze zijn."

Voor de zangeres aan haar toer begon, zei ze dat ze het gebruik van wapens niet wil goedpraten. Naar eigen zeggen komen ze in haar show voor als symbolen voor intolerantie en 'de pijn die ik heb gevoeld nadat mijn hart was gebroken'.


Madonna doet Gang Bang

[Upd] Kamer: Curaçao kan onafhankelijk worden

Curaçao moet snel uit het koninkrijk stappen na de winst van Pueblo Soberano bij de verkiezingen. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een reactie op de verkiezingsuitslag waarin de partij van Helmin Wiels de grootste werd. Hij zegt niets meer met het eiland te maken willen hebben.

"Men heeft gekozen voor een partij die volledige onafhankelijkheid wil. Dat is ook beter voor Nederland en de Nederlandse belastingbetaler, want we hebben al veel te veel geld en energie tevergeefs in het eiland geïnvesteerd", aldus Wilders. Hij wil het kabinet woensdag oproepen om het afscheid van Curaçao snel te regelen.

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat Nederland niet meer kan samenwerken met Curaçao. "Ik neem aan dat PS en MFK hun woord houden en snel een referendum organiseren over onafhankelijkheid. Nederland zal in ieder geval duidelijk moeten maken dat wij geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor goed bestuur op Curaçao."

Volgens Van Raak heeft twee jaar onder leiding van ex-premier Gerrit Schotte 'de onderwereld aan de macht gebracht' en heeft dat geleid tot 'een cultuur van angst en intimidatie' en 'het eiland financieel op de rand van de afgrond gebracht.' Van Raak stelde eerder al dat Schotte banden heeft met de Italiaanse maffia.

Update 16:40
Er tekent zich een ruime Kamermeerheid af voor zelfstandigheid van Curaçao. De PvdA laat bij monde van Martijn van Dam weten dat een eventuele wens in die richting gerespecteerd zal worden, schrijft de NOS. Van Dam meent wel dat het eiland moeilijk de eigen broek op zal kunnen houden. Ook de VVD zal onafhankelijkheid steunen, aldus Kamerlid André Bosman. Ten slotte benadrukt ook het CDA niet moeilijk te zullen doen. "Vandaag gevraagd, is gisteren gegeven", aldus parlementariër Madeleine van Toorenburg.

Wozniacki en Stosur in finale Moskou

Caroline Wozniacki heeft zich zaterdag weten te plaatsen voor de finale van het WTA-toernooi van Moskou door de Zweedse Sofia Arvidsson te verslaan. Daar had de Deense wel twee en een half uur en drie sets voor nodig: 6-3, 6-7 (4), 6-4. In de eindstrijd neemt de voormalige nummer een van de wereld het op tegen de Australische Samantha Stosur, die te sterk bleek voor Ana Ivanovic uit Servië: 2-6, 6-3, 6-2.

Bij de mannen heeft Juan Martin Del Potro de finale van het ATP-toernooi van Wenen bereikt. De Argentijn had aan twee tiebreaks genoeg tegen de Luxemburger Gilles Müller: 7-6 (4), 7-6 (5). In de finale treft de winnaar van olympisch brons Grega Zemlja of Janko Tipsarevic.

'Huwelijk Justin en Jessica kostte miljoenen'

Justin Timberlake en Jessica Biel hebben een fortuin gespendeerd aan hun huwelijk. Het stel stak maar liefst 6,5 miljoen dollar in de trouwerij, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. Volgens de site is het daarmee een van de duurste bruiloften in de showbizz.

Het huwelijk tussen Kim Kardashian en Kris Humphries kostte naar verluidt ruim zes miljoen dollar, terwijl Tom Cruise en Katie Holmes in 2006 zo'n 3,5 miljoen dollar neertelden voor hun ceremonie. Brad Pitt en Jennifer Aniston gaven in 2000 'slechts' een miljoen dollar uit.

Timberlake en Biel beloofden elkaar vrijdag eeuwige trouw in Italië. In aanloop naar het feest hielden de twee verschillende feesten voor hun gasten met onder meer livemuziek en vuurwerk.

Britten demonstreren tegen bezuinigingen

Tienduizenden Britten zijn zaterdag in Londen de straat opgegaan om te demonstreren tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering. Het protest verliep luidruchtig maar vreedzaam.

Vakbonden, pacifistische bewegingen, linkse leiders, burgerbewegingen en andere activisten uitten hun ongenoegen over de bezuinigingen in de publieke sector. Die zijn bedoeld om het Britse begrotingstekort te beteugelen. Hoewel de maatregelen tot enkele kleine successen hebben geleid is de economie voor het derde opeenvolgende kwartaal gekrompen.

Brendan Barber, van een van de vakbonden die de mars organiseerden, zei dat de 'bezuinigingen simpelweg falen'. "De regering maakt het leven voor miljoenen mensen heel moeilijk door te korten op salarissen, terwijl de rijken belastingkorting krijgen", aldus Barber.

Na afloop van de mars zal oppositieleider Ed Miliband de menigte in het Londense Hyde Park toespreken. Hij zal - zo blijkt uit de al aan de media vrijgegeven tekst van zijn speech - zeggen dat hoewel sommige bezuinigingen onvermijdbaar zijn, het land een 'andere en eerlijkere aanpak' nodig heeft.


Duizenden Britten demonstreren tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Schumacher: "Slechte seizoen mijn fout"

Michael Schumacher heeft de schuld op zich genomen voor het slechte laatste Formule 1-seizoen dat hij tot nu toe beleeft. De Mercedes-rijder moest dit jaar vaker dan hem lief opgeven en Daimler-baas Dieter Zetsche gaf onlangs aan dat het aan de auto lag.

Schumacher is tegenover Die Welt evenwel een andere mening toegedaan. "Als rijders zijn wij afhankelijk van de auto. Maar dat de dingen niet zijn gegaan zoals gepland, is mijn fout en niet van het team. Wat voor mij wel belangrijk is, is dat ik in de spiegel kan kijken en kan zeggen dat ik er alles aan heb gedaan. Ik heb alles gegeven wat ik in mij had. Ik kan de Formule 1 met opgeheven hoofd verlaten en kijk uit naar de tijd die straks komt."

Tolerantie is helemaal niet leuk

Sinds SIRE begonnen is met een campagne om Nederland weer tolerant te maken, worden er in de kranten vrijwel dagelijks opiniestukken geplaatst waarin stevige kritiek geleverd wordt op de strekking van die campagne. De conclusie die getrokken kan worden is dat SIRE de plank volledig misslaat. De campagne werd al eerder oppervlakkig, betweterig, belerend en moralistisch genoemd.

De kritiek op de campagne is redelijk divers, maar een aantal zaken komen er duidelijk uit naar voren. Zo gaat de campagne vrijwel uitsluitend over zaken die geen onderwerp van discussie zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen gevallen bekend van intolerant gedrag richting de klompendans, couscous, bruiloftsfeesten of olieworstelen. Culturele en religieuze zaken die wél weerstand oproepen, zoals het homohuwelijk, abortus, besnijdenis en uithuwelijking komen in de campagne niet aan bod.

Ook op semantisch vlak klopt er weinig van de SIRE-campagne. SIRE probeert tolerantie te promoten alsof het iets heel gezelligs is, terwijl tolerantie per definitie juist niet gaat over zaken die men prettig vindt. Tolerantie betekent het toelaten van zaken waar men zelf eigenlijk tegen is.

Een woordvoerder van SIRE laat weten dat de campagne vooral bedoeld is om discussie los te maken. Wat dat betreft lijkt de actie wel degelijk succesvol.

De tolerantiecampagne zal nog duren tot het eind van het jaar. Dan zal moeten blijken of Nederland op welke manier dan ook toleranter is geworden.


Het campagnefilmpje van SIRE

'Zorg kan veel besparen'

In de zorg kan veel op de kosten worden bespaard. Dat zegt directeur Mirjam Mol-Arts van geneesmiddelenconcern MSD in Oss zaterdag in het AD. Besparen hoeft volgens haar niet ingewikkeld te zijn. "Combineer handelingen in ziekenhuizen, zodat de patiënt niet vier keer naar de poli hoeft maar slechts één keer. Zorg voor een goed patiëntendossier op de computer, zodat er niet meer met statussen heen en weer wordt gelopen", aldus Mol.

Ze wijst erop dat het ook MSD Oss is gelukt om fors te bezuinigen. "Wij hebben hier 30 procent meer productie met 26 procent minder mensen en 30 procent minder kosten. Als de farmaceutische industrie veel zuiniger kan werken, dan kan de gezondheidszorg het toch ook?"

Agressieve stier doodt Fries

Een agressieve stier heeft in Noordwolde een 45-jarige man uit deze plaats gedood. Dat meldt de politie zaterdag. Een getuige trof het lichaam van het slachtoffer zaterdag rond 09.00 uur aan in een weiland aan de Buitenburen en waarschuwde de hulpdiensten.

Om de hulpdiensten hun werk te kunnen laten doen, moesten omstanders een agressieve stier op afstand houden. Onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat de stier de man heeft gedood. Het lichaam van het slachtoffer is naar een mortuarium gebracht.

Bouwvakker schiet zich met spijkerpistool in heup

Een 27-jarige man uit Roosendaal is zaterdag in Bergen op Zoom gewond geraakt doordat hij zichzelf per ongeluk met een spijkerpistool in zijn heup had geschoten. De spijker van 3,5 centimeter lang moet in een ziekenhuis operatief worden verwijderd, meldt de politie.

Het voorval vond plaats bij een aannemersbedrijf aan de Westersingel. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De Inspectie SZW onderzoekt het bedrijfsongeval.

Doden bij gevechten Koerden en Turken

Bij gevechten in het zuidoosten van Turkije tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen zijn ten minste negen mensen om het leven gekomen. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolia zaterdag.

Er zouden drie militairen, drie rebellen en drie veiligheidsbeambten zijn gedood. In zowel de provincie Hakkari en Bitlis braken gevechten uit. In de loop der jaren zijn tienduizenden mensen gedood in de strijd van de Koerdische rebellenbeweging PKK voor meer autonomie.

Palestijnen naar de stembus

Zo'n 515 duizend Palestijnen mogen zaterdag voor het eerst in zes jaar hun stem uitbrengen in lokale verkiezingen. In 93 steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever worden burgemeesters en andere volksvertegenwoordigers gekozen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn Fatah-partij hopen dat de verkiezing voor een opleving van de steun voor de partij zal zorgen. Er lijkt weinig kans op falen, want Hamas, de rivaal van Fatah, boycot de verkiezingen. Hamas blokkeerde ook verkiezingen op de Gazastrook, het gebied waar de beweging in 2007 de macht greep. Fatah kan wel echter schade oplopen als de opkomst zeer laag is of wanneer voormalige Fatah-leden in grotere gemeenschappen de kandidaten verslaan die door de partij worden gesteund.

De Palestijnse Autoriteit van Abbas kampt met chronisch geldgebrek. Daarnaast mislukten pogingen om de breuken in de Palestijnse politiek te lijmen en zijn de vooruitzichten op nieuwe onderhandelingen met Israël over een Palestijnse staat nihil. Een gebrek aan hoop en de oproep van Hamas om thuis te blijven, zal vermoedelijk dan ook voor een lage opkomst zorgen. Bij een stembureau in Ramallah hadden in de eerste twee uur dat het bureau open was slechts acht mensen hun stem uitgebracht. Medewerkers verwachten later op de dag wel meer mensen.

Zondagochtend worden de eerste resultaten verwacht.

Stevige rel rond boek over Belgische koning

Een nieuw boek over de Belgische koning Albert heeft nog voor verschijning tot een stevige rel geleid. Het koninklijk paleis zag zich zaterdag genoodzaakt met een verklaring afstand te nemen van de publicatie.

Indien de media correct weergeven wat er in dit boek is geschreven, bevat het werk talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens, aldus het paleis in een persbericht. Het koningshuis verwijst daarmee naar het boek Koningskwesties van de Belgische journalist Frederic Deborsu.

Volgens Deborsu bevat zijn publicatie een "zeer emotioneel" interview met de koning over diens familie, kinderen en geloof. Dat is op zich al opmerkelijk, stellen Vlaamse media. Een interview met de vorst is grondwettelijk onmogelijk omdat al zijn uitspraken immers gedekt moeten zijn door de regering.

Deborsu zou pas dinsdag bij de presentatie van zijn boek tekst en uitleg willen geven. Hij bestempelt het interview, dat "woord per woord" werd uitgeschreven, als primeur. Naar verluidt heeft hij het niet zelf afgenomen, maar zijn broer Christophe. Die is eveneens journalist.

Zonnebrand blijkt brandgevaarlijk

De Amerikaanse producent van zonnebrand van het merk Banana Boat roept een half miljoen flesjes terug na berichten dat het product bij sommige gebruikers in brand was gevlogen. Dat gebeurde toen ze het hadden opgesmeerd en vervolgens in de buurt van open vuur kwamen.

Het afgelopen jaar liepen in de Verenigde Staten en Canada ten minste vijf mensen brandwonden op na gebruik van de zonnebrand in spuitbussen, zei een woordvoerder van producent Energizer. Volgens Energizer lijkt het probleem te ontstaan wanneer mensen te veel van het product gebruiken, waardoor het langer duurt voor het droog is en het brandgevaar groter is.

Volgens artsen is het zeer zeldzaam dat zoiets gebeurt. "Ik werk al dertig jaar in de dermatologie en heb nog nooit zoiets gezien of gehoord", zei arts Darrel Rigel, hoogleraar dermatologie op de Universiteit van New York. "Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken en niet in de buurt komen van open vuur als ze een product in een spuitbus gebruiken." Rigel wijst erop dat de brandbare stoffen in spuitbussen, zoals alcohol, in veel producten zitten, waaronder haarlak en deodorant.

Lohan belt 911 om vader

Lindsay Lohan heeft vrijdag de politie gebeld omdat haar vader bij haar op de stoep stond. Michael Lohan was met een paar anderen naar het huis van zijn dochter getogen omdat hij vindt dat ze moeten worden opgenomen in een afkickkliniek.

Volgens Michael omringt de 26-jarige Lindsay zich 'met een groep alcoholisten en drugsverslaafden'. Naar verluidt deed een man, die beweerde Lindsays vriendje te zijn, de deur open toen Michael arriveerde. Vervolgens werd de politie gebeld.

Lindsay is woedend op haar vader, vertellen ingewijden aan TMZ. Ze zegt geen alcohol- of drugsprobleem te hebben. De actrice denkt dat haar vader zijn goede bedoelingen veinst om weer in een goed daglicht te komen bij haar. Lindsay zei onlangs dat ze haar vader nooit meer wil zien, nadat Michael telefoongesprekken tussen de twee had doorgespeeld naar de media.

Terry mag aanvoerder Chelsea blijven

John Terry hoeft zijn aanvoerdersband van Chelsea niet in te leveren. Dat heeft voorzitter Bruce Buck van de Engelse club aan radiozender Talk Sport laten weten. Wel moet de 31-jarige verdediger een boete betalen, maar de hoogte daarvan is niet bekendgemaakt. Chelsea straft Terry daarmee voor de racistische uitlatingen in de wedstrijd tegen Queens Park Rangers van vorig jaar.

Terry legde zich deze week neer bij een schorsing van vier wedstrijden die hem werd opgelegd door de Engelse voetbalbond FA. In een strafzaak werd de voormalige aanvoerder van de nationale ploeg eerder vrijgesproken. Chelsea wilde wachten tot de zaak door de bevoegde instanties was afgehandeld alvorens Terry zelf aan te pakken.

"John blijft aanvoerder van de club", liet Buck zaterdag weten. "We hebben stevige disciplinaire maatregelen genomen die passend zijn voor het vergrijp dat hij heeft gepleegd. Het was niet eenvoudig om de strafmaat te bepalen. Dit is geen beslissing die we in een halfuurtje hebben genomen."


Terry mag aanvoerder Chelsea blijven (Foto: Novum)

Arme neger vaker homo

Homoseksualiteit komt vaker voor onder zwarten dan onder blanken. Ook het inkomen en het opleidingsniveau spelen een rol. Van de mensen met een lagere opleiding of minder inkomen, geeft een groter deel aan homoseksueel te zijn dan gemiddeld. Dat blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek. Ruim 120 duizend mensen deden daaraan mee.

In het onderzoeksverslag is te lezen dat 3,4% van de Amerikaanse bevolking aangeeft homoseksuele gevoelens te hebben. Bij blanken ligt dat percentage op 3,2% en bij zwarten op 4,6%. Mensen met een laag inkomen scoren gemiddeld boven de 5% terwijl van de mensen met een inkomen boven de 37 duizend dollar per jaar nog slechts 2,8% zegt homoseksueel te zijn.

Onder vrouwen komt seksuele interesse in hetzelfde geslacht iets vaker voor dan onder mannen. Daarbij is opmerkelijk dat de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar oud bijzonder hoog scoren. Bij alle vrouwelijke deelnemers samen komt het percentage niet hoger dan 3,6%, maar bij de jongere dames is dat 8,7%.

FOK! wat een weer...Wolken en zon.

Goedemorgen! Vooral in het westen van het land lijkt het vandaag een stuk minder mooi te gaan worden dan dat ik in eerste instantie had verwacht en helaas gebeurde dit gisteren ook al. Sinds afgelopen donderdag golft er een storing vlak langs de kust en dit systeem was vooral gisteren ook iets actiever dan gedacht. Ook zit er maar weinig verplaatsing in, zodat de tweedeling in het weer dit weekend grotendeels zal blijven bestaan. Er kan wat lichte regen vallen, maar veel zal dat niet zijn.

In het oosten van het land is het een stuk beter weer, want daar schijnt de zon wél en loopt de temperatuur opnieuw op tot boven de 20 graden. In de bewolkte gebieden zal het niet warmer dan 16 of 17 graden worden. De wind draait vandaag langzaam naar het noordoosten toe, maar stelt heel weing voor. Morgen lijkt er niet zo veel te veranderen en zal het westen het moeten doen met veel wolkenvelden, terwijl er in het zuiden en oosten meer zon is. Wel is het morgen in de gebieden met veel zon iets koeler.

In het Alpengebied was het gisteren een erg warme dag met bijna tropische temperaturen. Heel erg nat is het sinds donderdag in Spanje en in Scandinavië zijn de nachten inmiddels al erg koud geworden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Rustig IJsselmeerEen vervolg op de foto van gisteren. Na een uurtje wild weer zag het er daarna zo uit.

VN-sancties tegen Congolese rebellen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat sancties opleggen aan de Congolese rebellengroep M23 en aan anderen die het wapenembargo in Congo hebben geschonden. Dat maakte de raad vrijdag bekend.

"De Veiligheidsraad veroordeelt M23 en zijn aanslagen op de burgerbevolking, VN-vredessoldaten en humanitaire-hulpverleners. Ook veroordeelt de raad de schendingen van mensenrechten, waaronder standrechtelijke executies, seksueel geweld en ander geweld tegen vrouwen en de grootschalige rekrutering en inzet van kindsoldaten", aldus een verklaring. "De Veiligheidsraad veroordeelt daarnaast de pogingen van M23 om een parallelle regering op te richten en de autoriteit van de staat te ondermijnen."

Langs de grens met Uganda en Rwanda bevindt zich een van de bolwerken van M23. Het feit dat wapens er gemakkelijk het gebied in kunnen worden gesmokkeld, voedt aantijgingen dat de landen de opstand van de rebellen steunen. De Veiligheidsraad riep buurlanden op zich niet te mengen in de opstand in Congo.

Belgen aan leiding in Zesdaagse Amsterdam

Iljo Keisse en Niki Terpstra zijn de leiding in de Zesdaagse van Amsterdam kwijtgeraakt. Op de voorlaatste dag werden ze in de stand door drie koppels gepasseerd. De Belgen Gijs van Hoecke en Kenny de Ketele, rijdend voor Omega Pharma-Quick-Step, zijn de nieuwe koplopers. De Zesdaagse wordt zaterdagnacht afgesloten.

Van Hoecke en De Ketele hebben in totaal 241 punten, tien meer dan Pim Ligthart en Michael Mørkøv. Peter Schep en Wim Stroetinga (230) bezetten vlak daarachter de derde plaats. Terpstra en Keisse (198) volgen in dezelfde ronde en zijn daarmee ook nog niet kansloos voor de eindzege.

Shorttrackseizoen begint spectaculair

Het nieuwe shorttrackseizoen is op spectaculaire wijze begonnen. In de kwalificaties voor de wereldbeker in Calgary zijn maar liefst drie wereld- en drie Nederlandse records gesneuveld. Freek van der Wart, Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Jorien ter Mors wisten met hun tijden acht plaatsen in het hoofdtoernooi te verdienen.

De Nederlanders kwamen sterk uit de hoek op de 500 en 1.000 meter waarop finaleplaatsen werden veiliggesteld. Ook de vrouwenaflossingsploeg deed met een plaats bij de beste acht van zich spreken, omdat er voor het eerst zonder de onlangs gestopte Annita van Doorn werd gereden. De mannen liepen tegen een straf aan en werden hierdoor uitgeschakeld.

Het bal van records werd geopend door de Canadese Valerie Maltais die op de 1.000 meter 1.27,653 klokte. Jorien Ter Mors verbeterde met een tijd van 1.30,307 het Nederlandse record. Bij de mannen verbrak Sjinkie Knegt met 1.24,440 de nationale toptijd. De Rus Vladimir Grigorev zette met 40,344 seconden verrassend het wereldrecord op de 500 meter scherper, terwijl Kerstholt met 41,018 onder de nationale toptijd dook. De Canadese aflossingsploeg zette met 6.30,958 een nieuwe wereldbesttijd neer.

Velen onwel door gifdamp op vliegveld Berlijn

Bij schoonmaakwerk op het vliegveld Tegel in Berlijn zijn veertig mensen onwel geworden. Een giftige damp zorgde voor pijnlijke ogen en misselijkheid. Een terminal moest tijdelijk worden gesloten.

Vermoedelijk waren 's nachts enkele schoonmaakstoffen verkeerd gemengd, aldus de politie zaterdag. Eerst raakten 's morgens enkele medewerkers van het vliegveld onwel. Toen enkele brandweerlieden ter plaatse kwamen, kregen zij ook last.

Het incident leidde niet tot vertragingen in het luchtverkeer, aldus een woordvoerster van het vliegveld zaterdag.

Velen onwel door gifdamp op vliegveld Berlijn
Velen onwel door gifdamp op vliegveld Berlijn (Foto: ANP)

Jan Nagel treedt af als voorzitter 50Plus

Jan Nagel treedt volgende maand af als voorzitter van 50Plus. Volgens de statuten van de partij mag dat niet in combinatie met zijn lidmaatschap in de Eerste Kamer. Tijdens het partijcongres op 10 november wordt Willlem Holthuizen tot zijn opvolger benoemd, laat 50Plus zaterdag weten.

Nagel kreeg vorig jaar oktober een jaar dispensatie om 50Plus verder te kunnen opbouwen en eventuele deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen te kunnen voorbereiden. Onder leiding van lijsttrekker Henk Krol werd vervolgens twee zetels gehaald. Nagel richtte 50Plus in 2009 op en was sindsdien voorzitter.

Holthuizen was de enige kandidaat om Nagel op te volgen. Hij was eerder burgemeester van Delden en Bussum en was Statenlid in Noord-Holland voor de VVD. Vorig jaar nam hij opnieuw plaats in de Provinciale Staten van de provincie maar toen voor 50Plus. Holthuizen zegt door zijn benoeming als voorzitter zijn lidmaatschap van de VVD op.


Jan Nagel treedt af als voorzitter 50Plus (Foto: Novum)

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Maleisië

Jorge Lorenzo start zondag in de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP vanaf poleposition. De Spaanse coureur van Yamaha klokte op het circuit in Kuala Lumpur een tijd van 2.00,334 minuten. Daarmee was hij twee tienden van een seconde sneller dan Dani Pedrosa, zijn concurrent in de strijd om de wereldtitel.

Lorenzo kan zondag de wereldtitel al voor zich opeisen. Hij moet dan wel de overwinning pakken en hopen dat Pedrosa niet in de top twaalf finisht. Lorenzo heeft een voorsprong van 28 punten op zijn landgenoot. Er staan na dit weekend nog twee races op het programma.

Achter de Spanjaarden start de Italiaan Andrea Dovizioso zondag van de derde plaats. Casey Stoner, de wereldkampioen van vorig jaar, bezet plaats vier.


Lorenzo start vanaf pole in Maleisië (Foto: Novum)

Luxemburgse prins geeft jawoord in kerk

Met veel pracht en praal is in Luxemburg het kerkelijk huwelijk voltrokken tussen troonopvolger Guillaume en de Belgische gravin Stéphanie. In de grote kathedraal van Luxemburg waren 1400 gasten, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De adellijke bruid droeg een crèmekleurige bruidsjurk met lange sleep. De dienst begon met een moment van stilte voor haar moeder, die 2 maanden geleden stierf.

De bebaarde Guillaume (30) en zijn gravin Stéphanie de Lannoy (28) waren vrijdag al voor de wet gehuwd. Guillaume is de oudste zoon van groothertog Henri (57).

Het Luxemburgse huwelijk geldt als het hoogtepunt van het jaar in koninklijke kringen.

Luxemburgse prins geeft jawoord in kerk
Luxemburgse prins geeft jawoord in kerk (Foto: ANP)

5 tips na beelden kunstroof

De politie heeft vijf tips binnengekregen naar aanleiding van de camerabeelden van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal die vrijdagavond werden uitgezonden. Dat laat de politie Rotterdam-Rijnmond zaterdag weten op Twitter.

De politie gaf vrijdag foto's en bewegend beeld vrij. Dat laatste was vrijdagavond te zien op SBS6. De politie benadert ook actief mensen die 's nachts werken, zoals taxichauffeurs en medewerkers van het nabijgelegen Erasmus MC, met de vraag of ze iets hebben gezien.

In de nacht van maandag op dinsdag werden uit de Kunsthal zeven waardevolle schilderijen gestolen, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Dinsdagavond besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht ook aandacht aan de kunstroof. Dat leverde volgens de politie bruikbare tips op. In totaal zijn er tot nu toe 40 tips binnengekomen over de diefstal van de schilderijen, aldus de politie.

5 tips na beelden kunstroof
5 tips na beelden kunstroof (Foto: ANP)

'Van Rey moet zetel tijdelijk inleveren'

VVD'er Jos van Rey moet tijdelijk zijn zetel opgeven in de Eerste Kamer. Dat hebben collega-senator Hans Engels (D66) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zaterdag gezegd in het radioprogramma Kamerbreed.

Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de procedure ronde de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. De VVD'er is daar tevens wethouder. De rijksrecherche doorzocht vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis. Daarbij werd onder meer beslag gelegd op computers, bestanden en administratie.

Engels noemt de situatie waarin Van Rey is beland 'heel ernstig'. "Als ik in zo'n positie zou verkeren zou ik de eer aan mezelf houden. Dat zou ook mijn advies aan hem zijn", zegt hij. Hij roept de VVD op om snel, liefst intern, orde op zaken te stellen.

Omtzigt sluit zich daarbij aan. "Hij zou tijdelijk de Kamer moeten verlaten", aldus de CDA'er, die de situatie verder 'ingewikkeld' en 'behoorlijk schadelijk' noemt.

Behalve Van Rey is ook partijgenoot Ricardo Offermans verdacht. Hij werd vorige maand voorgedragen voor het burgemeestersambt. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de selectieprocedure uitvoerde.

Offermans, voorzitter van de VVD in de provincie, wordt ervan verdacht dat hij de vertrouwelijke informatie van Van Rey heeft aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

Geen asbest in flat Amsterdam

In de Amsterdamse flat die donderdag deels ontruimd werd is geen asbest meer gevonden. Dat meldt woningcorporatie Woonzorg Nederland zaterdag na onderzoek van de inspectie, GGD en stadsdeel Nieuw West. Het wooncomplex is gegarandeerd veilig, laat de corporatie zaterdag weten.

Donderdag brachten tientallen bewoners de nacht elders door uit ongerustheid voor de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof. Bij testen werden op drie plaatsen sporen van asbest gevonden, maar volgens de corporatie is er geen sprake van een besmetting.

Voor het onderzoek zijn op 33 punten in het complex luchtmetingen verricht. Ook zijn er driehonderd kleefmonsters genomen. Vrijdag kregen de bewoners al te horen dat zij terug naar hun woning konden.

Het is niet voor het eerst dat er ergens geen asbest meer wordt aangetroffen en het is dan ook te verwachten dat dit de komende tijd vaker zal gebeuren. Wanneer ergens geen asbest wordt aangetroffen, hoeft dat ook niet verwijderd te worden en daardoor hoeven er geen hoge kosten worden gemaakt. Doorgaans is er dan ook geen reden voor media-aandacht.

Guild Wars 2 maakt zich klaar voor halloween

Voor Guild Wars 2-spelers zal er binnenkort een halloween-verrassing voor de deur staan. Ontwikkelaar ArenaNet heeft namelijk een teaservideo vrijgegeven wat we zoal kunnen verwachten deze enge dagen.

De halloween-content komt met vier nieuwe acts en zal 22 oktober speelbaar zijn tot en met 31 oktober. De vier acts vormen samen het verhaal van Shadow of the Mad King.

Wie graag wat meer informatie over Shadow of the Mad King wilt, kan dat hier bekijken.    

 

Apple opent grootste winkel in Azië

Technologiebedrijf Apple heeft zaterdag in de Chinese hoofdstad Peking zijn grootste winkel in Azië geopend. De drie verdiepingen tellende winkel in het centrum van de stad laat zien dat China steeds belangrijker wordt voor het Amerikaanse bedrijf.

Het land is na Amerika de belangrijkste afzetmarkt. De nieuwe Apple-winkel, de zesde vestiging in China, liep vlak na opening meteen vol. Voor de opening stond er een rij wachtenden voor de deur.

Apple opent grootste winkel in Azië
Apple opent grootste winkel in Azië (Foto: ANP)

'Activistenschip aangevallen door Israël'

Een schip met pro-Palestijnse activisten aan boord zou zaterdag zijn aangevallen door de Israëlische marine voor de kust van Israël. Dat meldde een woordvoerster van de organisatie Schip naar Gaza Zweden, die achter de trip zit, zaterdag in Stockholm.

Het schip, dat onder Finse vlag vaart, is op weg naar de Gazastrook en wil de blokkade door Israël van de strook doorbreken. Aan boord van het 53 meter lange vaartuig zijn 20 activisten uit diverse landen in Europa, Canada en ook Israël.

Armstrong zwijgt over doping bij speech

Lance Armstrong heeft tijdens zijn eerste publieke optreden na de publicatie van het USADA-rapport niet inhoudelijk gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres. De oud-wielrenner wilde alleen kwijt dat het moeilijke weken zijn voor hem en zijn familie. Armstrong sprak in Austin op het gala ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van zijn stichting Livestrong.

Armstrong vroeg de aanwezigen, die hem met een warm applaus onthaalden, om zijn stichting te allen tijde te blijven steunen. "Deze missie is groter dan ik. Het is groter dan elk willekeurig individu. Wereldwijd lijden er 28 miljoen mensen aan deze ziekte." Livestrong zamelde sinds de oprichting honderden miljoenen euro's in voor de strijd tegen kanker.

Over zijn persoonlijke situatie liet Armstrong nauwelijks iets los. "Ik heb me wel eens beter gevoeld, maar ook slechter", hield hij zich op de vlakte. De Amerikaan legde deze week zijn functie als voorzitter van Livestrong neer om de schade voor zijn organisatie nog enigszins te beperken. Hij blijft wel lid van de raad van bestuur.


Armstrong zwijgt over doping bij speech (Foto: Novum)

'Sony teaset mogelijk inFAMOUS 3'

Sony heeft een kort filmpje geüpload met daarin een vrouw die een wapen aan het herladen is. De stroom valt uit en we horen voetstappen in combinatie met elektriciteitsgeluiden. Volgens verschillende YouTube-gebruikers zou het gaan om een teaser voor inFAMOUS 3.

De geluidseffecten uit het teaserfilmpje schijnen direct te herleiden zijn naar inFAMOUS. Wat denken jullie FOK!gamers? Is het inFAMOUS 3 of misschien wel een Terminator-game? Back to the Future?

Foppen betaalt slachtoffers salmonellazalm

Mensen die ziek zijn geworden door het eten van besmette zalm van visbedrijf Foppen krijgen een vergoeding. De verzekeraar van het bedrijf heeft in een gesprek met letselschade-expert Yme Drost toegezegd de slachtoffers schadeloos te stellen, zo laat Drost weten.

Drost staat inmiddels ruim honderd slachtoffers bij bij de afhandeling van hun schadeclaim. Over de hoogte van de schadevergoedingen valt nog niet veel te zeggen. Daarover wordt in de komende weken onderhandeld.

Onder de meldingen bevinden zich volgens Drost ook enkele 'zware gevallen'. De afwikkeling daarvan gaat vermoedelijk lang duren. De meeste slachtoffers kunnen echter snel geholpen worden, verwacht Drost.

Het RIVM liet donderdag weten dat het aantal zalmzieken inmiddels de duizend nadert. In een week tijd werd bij nog eens vierhonderd patiënten een salmonellabesmetting aangetoond. Het totaal aantal besmette mensen kwam daarmee op 950.


Foppen betaalt slachtoffers salmonellazalm (Foto: Novum)

Millar noemt terugtrekken Rabobank vergissing

David Millar noemt het terugtrekken van Rabobank uit de wielrennerij een vergissing. Volgens de Schotse wielrenner en voormalig dopingzondaar is de bank 'een instituut' in de sport en worden door het besluit 'ontelbare dromen kapotgemaakt'.

Dat schrijft Millar zaterdag in een open brief in de Volkskrant. Hij hoopt dat de bank zich bedenkt en een manier vindt om deel uit te blijven maken van de voortdurende veranderingen in de sport. Volgens hem is de Raboploeg nu schoon en mag de bank trots zijn op de ploeg.

"Jullie hebben een aantal van de geweldigste atleten", schrijft Millar, die momenteel fietst voor Team Garmin. "Marianne Vos en Robert Gesink zijn de beroemdste, maar er zijn er nog veel meer. Zij verdienen het niet te boeten voor fouten uit het verleden."

"De laatste jaren is heel veel veranderd. Ik weet dat het nu mogelijk is de grootste koersen schoon te winnen. Ik heb begrip voor jullie gedesillusioneerde gevoel, maar alsjeblieft, kleineer niet al het werk dat we hebben verricht. Jullie verspelen de kans om deel uit te maken van de toekomst van een, in jullie woorden, 'mooie sport'.

Millar reageerde vrijdag al via Twitter op het besluit van Rabobank. Hij noemde het weglopen van de bank 'walgelijk'. "Jullie waren onderdeel van het probleem. Hoe durven jullie weg te lopen van de jonge, schone renners die onderdeel van de oplossing zijn?", zei hij.

Lamey keert terug bij RKC Waalwijk

Michael Lamey keert per direct terug naar RKC Waalwijk. Dit heeft de Waalwijkse formatie op de officiële website bekend gemaakt. De 32-jarige verdediger tekent een contract tot medio 2015.

Lamey debuteerde in het seizoen 2000/2001 bij RKC Waalwijk. Na twee succesvolle seizoenen koos hij voor een overgang naar PSV, waarna hij achtereenvolgens ook nog voor AZ, FC Utrecht, de Duitse clubs MSV Duisburg en Arminia Bielefeld, het Engelse Leicester City en Wisla Kraków uit Polen speelde.

In de afgelopen weken hield Lamey zijn conditie bij RKC Waalwijk op peil en maakte indruk op de technische staf, die hem vervolgens vastlegde. "Michael is een heel goede speler. Dat wisten we al vanuit het verleden, maar dat heeft hij de afgelopen weken ook op het trainingsveld laten zien", liet hoofdscout Janus van Gelder weten.

"Hij kan op diverse posities in de achterhoede uit de voeten en heeft jarenlang in respectievelijk de Eredivisie en de Duitse Bundesliga gespeeld. Michael neemt, kortom, behoorlijk wat ervaring met zich mee."

Tropicana wordt seniorencomplex

Het alweer enige tijd gesloten subtropisch zwemparadijs Tropicana, langs de Maasboulevard in Rotterdam, maakt plaats voor een seniorencomplex voor welgestelde ouderen. Lips Capital Group wil de ongeveer 150 appartementen realiseren zodra er een haalbaarheidsstudie is gedaan.

Dat heeft de ontwikkelaar en belegger uit Vught vrijdag bekendgemaakt. Voor het eind van het jaar moet er een haalbaarheidsplan liggen voor de herontwikkeling van het gebied. Het in het oog springende pand raakt steeds meer in verval. Daarom is vooral de gemeente er alles aan gelegen om op die locatie iets nieuws te realiseren.

Omdat naar verwachting pas in 2016 kan worden gebouwd, wil Lips het tussentijds beschikbaar stellen voor tijdelijke huisvesting. ,,We onderzoeken of delen van het pand geschikt zijn voor wisselende initiatieven die samen met de Rotterdammers kunnen worden ingevuld’’, aldus Lips.

Lips denkt met de bouw van seniorenwoningen op die plek aan te sluiten bij de vraag in de markt. ,,In Nederland zijn op dit moment ruim 750.000 senioren (75+) met een bovenmodaal inkomen en dat aantal groeit naar meer dan 1 miljoen in 2025. Met dit concept spelen we in op de groeiende behoefte aan woongelegenheid voor deze mensen, waarbij ook alle bijbehorende faciliteiten en zorg voorhanden zijn.’’

Tropicana wordt seniorencomplex
Tropicana wordt seniorencomplex (Foto: ANP)

'Metal Gear Solid 5 verschijnt volgend jaar'

Het sluipspel Metal Gear Solid 5 verschijnt waarschijnlijk in 2013 voor de PlayStation 3. Dat suggereert de Nederlandse webwinkel Bol.com. In de webwinkel wordt december genoemd als de releasemaand. Uitgever Konami en gamestudio Kojima Productions hebben nooit een releasedatum voor het spel genoemd.

Acteur Eric Bossic, die met Kojima Productions heeft gewerkt, denkt dat Metal Gear Solid 5 niet voor de zomer op de markt komt. In februari liet een analist van het Japanse investeringsbedrijf Nomura Securities weten dat de nieuwe Metal Gear Solid in het boekjaar van 2014 moet verschijnen. Vermoedelijk gaat het hier echter om Metal Gear Solid: Ground Zeroes, een voorloper op het vijfde deel, en niet om Metal Gear Solid 5.

Wat voor een verhaal Metal Gear Solid 5 zal vertellen, is nog niet bekend. Beide nieuwe Metal Gear Solid-spellen zijn gemaakt met behulp van de Fox Engine-software. Ground Zeroes onderscheidt zich van eerdere spellen in de reeks door een open spelwereld te bieden waarin spelers zelf kunnen kiezen welke opdrachten ze uitvoeren. Het is aannemelijk dat Metal Gear Solid 5 een soortgelijke richting opgaat.


'Metal Gear Solid 5 verschijnt volgend jaar'

Dishonored, Pokémon en Skylanders nieuw in top tien

De actiegame Dishonored, het rollenspel Pokémon en het avonturenspel Skylanders zijn nieuw binnengekomen in de Nederlandse verkooptoptien. Pokémon Black 2 en White 2 zijn de hoogste nieuwe binnenkomers op plaatsen twee en drie, achter het voetbalspel FIFA 13. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

FIFA 13 staat deze week voor de vierde achtereenvolgende week op de eerste plaats van de top tien. De PlayStation 3-versie van het avonturenspel Skylanders Giants komt binnen op de vijfde plek, achter de Xbox 360-versie van FIFA 13. De Wii-versie van het nieuwe Skylanders-spel is terug te vinden op de negende plaats.

De actiegame Dishonored komt, nadat het vorige week nog samen met de strategiegame XCOM Enemy Unknown buiten de eerste tien viel, binnen op de zevende en achtste plaats. XCOM valt deze week wederom buiten de top tien.

De volledige verkooptoptien van week 42 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Pokémon Black 2 (Nintendo DS)
03. Pokémon White 2 (Nintendo DS)
04. FIFA 13 (Xbox 360)
05. Skylanders Giants (PlayStation 3)
06. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
07. Dishonored (PlayStation 3)
08. Dishonored (Xbox 360)
09. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)


Dishonored, Pokémon en Skylanders nieuw in top tien (Foto: Novum)

Busongeluk Iran eist 21 levens

Bij een busongeluk in het zuidwesten van Iran zijn vrijdagavond 21 doden gevallen. Zeker 23 anderen raakten gewond, aldus een politiewoordvoerder.

De bus vol studenten raakte van de weg doordat de chauffeur de macht over het stuur verloor tijdens regenachtig weer. Volgens de politie reed hij te hard. Het ongeluk gebeurde op ongeveer vijfhonderd kilometer afstand ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran.

In Iran vallen jaarlijks twintigduizend doden bij meer dan vierhonderdduizend ongelukken. Veel bestuurders rijden te hard of in onveilige auto's. Ook worden verkeersregels genegeerd en zijn er te weinig hulpdiensten.

'Al-Qaeda niet achter aanslag Benghazi'

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft geen bewijs gevonden dat terreurbeweging al-Qaeda iets te maken heeft met de aanslag op de Amerikaanse ambassade in de Libische stad Benghazi. Door de aanslag kwam de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, en drie andere Amerikanen om het leven.

Een anonieme bron rond het onderzoek zegt in de Los Angeles Times dat de aanslag op 11 september na een 'minimale voorbereiding' plaatsvond. Het idee voor de aanslag lijkt te zijn ontstaan tijdens het rumoer en protesten bij de ambassade over een anti-islamfilm die in de Verenigde Staten was gemaakt.

'Al-Qaeda niet achter aanslag Benghazi'
'Al-Qaeda niet achter aanslag Benghazi' (Foto: ANP)

Donor sluit huid en hoornvliezen vaakst uit

Mensen die een donorcodicil invullen, kunnen aangeven welke organen en weefsels ze niet willen afstaan na hun dood. Huid en hoornvliezen worden daarbij het meest aangevinkt. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. 11,4 procent van iedereen die een codicil invulde, heeft daar een beperking in aangebracht. Dat zijn bijna 650.000 mensen.

437.000 mensen willen hun huid niet afstaan. 377.000 mensen willen ook na de dood hun hoornvliezen houden. Naast huid en hoornvliezen worden botweefsel, kraakbeen en pezen ook vaak aangevinkt (215.000 weigeraars).

Donor sluit huid en hoornvliezen vaakst uit
Donor sluit huid en hoornvliezen vaakst uit (Foto: ANP)

'Te weinig aandacht voor donortwijfelaars'

Er is te weinig aandacht voor Nederlanders die aarzelen of ze orgaandonor willen worden. Door voortdurende campagnes wordt het twijfelaars moeilijk gemaakt om er openlijk over te praten. Dat zegt Ger Lodewick van Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens de stichting staan twijfelaars onder grote druk en komt alleen de ontvanger in beeld. "Overheid en belangenclubs lijken er slechts op uit te zijn om zo veel mogelijk orgaandonoren te werven, zonder dat er aandacht is voor het ingrijpende proces dat een donor moet doormaken", aldus Lodewick.

De SBO signaleert veel onwetendheid over het donorschap. Het natuurlijke sterf- en rouwproces worden er door belemmerd. "Veel betrokkenen realiseren zich dat pas als het zo ver is. Als een donor stervende is, moeten de organen worden verwijderd. Familie die mogelijk graag bij een stervende geliefde aanwezig wil zijn, moet worden weggestuurd."

Maandag begint de Donorweek waarin opnieuw aandacht wordt gevraagd voor het donorschap. De hele week worden mensen die nog geen donor zijn opgeroepen om zijn of haar voorkeur door te geven.

De SBO is een felchristelijke stichting die kritiek levert op ingrijpen bij het sterfproces. De stichting geeft op zijn website diverse argumenten tegen orgaandonatie die uiteraard geen van alle hout snijden.

Bedenk een bijschrift

Het duurt nog ongeveer een week voordat gamers zich tegoed kunnen doen aan Assassin's Creed III en Assassin's Creed III: Liberation. Met Connor en/of Aveline kan het kwaad van de Tempeliers weer worden bestreden.

Naast het verhaal staat de serie ook bekend om de mooie settings. Dit levert mooie beelden op, maar soms ook plaatjes waar je hele andere dingen bij kunt bedenken. Wat zou jij bijvoorbeeld als bijschrift kunnen bedenken bij deze screenshot uit Assassin's Creed?

Man in tram bespoten met bijtende stof

Een man is donderdagavond rond acht uur in een tram in Amsterdam bedreigd door drie andere mannen. Hierbij is een bijtende stof gebruikt.

Mogelijk gaat het om pepperspray maar dat kan de politie niet bevestigen. Zowel het slachtoffer als overige reizigers in de tram kregen last van hun keel, hadden een vervelende smaak in de mond en moesten hoesten. Een tramreiziger laat aan AT5 weten dat hij een 'stikkend gevoel' kreeg door de stof.

Toen de man werd bedreigd, stopte de tramchauffeur ter hoogte van het Historisch Museum aan de Nieuwezijds Voorburgwal vlakbij tramhalte 't Spui, en belde de politie. De drie jongens sloegen daarna op de vlucht waarna de man die werd bedreigd achter de mannen aanging. Toegesnelde agenten konden één aanhouding verrichten. Een 20-jarige man werd bij de Dam aangehouden. De andere twee mannen zijn nog voortvluchtig.

Bleker past conceptbesluit rituele slacht aan

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) past het conceptbesluit over de rituele slacht aan. In een aangepast versie verduidelijkt hij dat ambtenaren die toezien op de slacht zich niet mogen bemoeien met de religieuze aspecten. Dat zegt Bleker zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Bleker leek de rituele slacht eerder onmogelijk te maken door slachters te verplichten aanwijzingen van een ambtenaar op te volgen, tot woede aan joodse zijde. Het conceptbesluit zou haaks staan op een eerder gesloten convenant waarin de religieuze aspecten gehandhaafd bleven.

Volgens Bleker blijft dat zo. "De ambtenaar die aanwezig is bij de slacht ziet uitsluitend toe op de afspraken uit het convenant die van diergeneeskundige aard zijn", zegt hij in de krant. Veterinairs krijgen een werkinstructie waarin hun taken worden 'verankerd'.

De bezwaren uit de joodse hoek zijn volgens Bleker nu grotendeels van tafel. "Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft gezegd dat het er in beginsel mee kan leven, maar wil straks ook die werkinstructie zien."

Zorgen SCP om jonge gezinnen

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is bezorgd over de gevolgen van de crisis voor gezinnen van jonge dertigers en eenoudergezinnen. Als zij hun baan verliezen, zitten ze na een jaar op bijstandsniveau. Dat zegt directeur Paul Schnabel zaterdag in De Telegraaf. Volgens hem is er behoefte aan een 30-pluspartij.

Schnabel maakt zich vooral zorgen om de positie van eenoudergezinnen, die 'in alle opzichten het zwakst is'. "Dat zijn vaak vrouwen en zij hebben vaak de laagste inkomens, de grootste verantwoordelijkheid en vaak problemen met de alimentatie. Die is vaak moeilijk inbaar, als er al een vader in beeld is", weet Schnabel.

Ook jonge gezinnen met kleine kinderen zijn economisch kwetsbaar. "Als je dan op dit moment je baan verliest, dan zit je vaak na een jaar al op bijstandsniveau. Niet veel mensen beseffen dat. Die hebben vaak op de top van de markt een tophypotheek genomen."

Volgens Schnabel denken jongeren te makkelijk dat ze het wel redden. Ze zouden zich echter moeten organiseren, zoals de ouderen dat doen in vakbonden en andere organisaties.

"Dat zie je nu ook in de 50-pluspartij die met twee zetels in de Kamer zit. Als je je niet organiseert, verlies je het als jongere in een maatschappij waar de macht van het getal telt", aldus Schnabel. "Dat vergroot de tegenstelling. Er is in dit land meer behoefte aan een 30-pluspartij dan aan een 50-pluspartij."

Nieuwe trailer voor Silent Hill: Revelation 3D

Het zijn mooie tijden voor de fans van Silent Hill. Op 31 oktober verschijnt Silent Hill: Revelation, het vervolg op de verfilming van het populaire computerspel uit 2006, in de Amerikaanse bioscopen. Nederlandse fans zullen echter moeten wachten tot 3 januari 2013, alvorens ze deze film op het witte doek kunnen aanschouwen.

Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten zijn er een nieuwe trailer, een featurette en een clip uit de film verschenen. In Silent Hill: Revelation draait het om Heather Mason (Adelaide Clemens) en haar vader Harry (Sean Bean) die al hun hele leven op de vlucht zijn voor kwaadaardige machten die het op het tweetal gemunt hebben. Op de avond van haar achttiende verhaardag wordt Heather geteisterd door afgrijswekkende nachtmerries en merkt dat haar vader spoorloos is verdwenen. Heather ontdekt wie ze werkelijk is en raakt steeds dieper verstrikt in een demonische wereld waar ontsnappen onmogelijk lijkt.

In Silent Hill: Revelation zien we, naast Clemens en Bean, Deborah Kara Unger, Radha Mitchell, Kit Harington, Carrie-Anne Moss en Malcolm Mcdowell in de belangrijkste rollen.


Silent Hill: Revelation (trailer 2)


You Should Never Have Come Back


Featurette: Go Behind the Scenes

Ministeries traag met beantwoorden Kamervragen

Ministeries doen veel te lang over het beantwoorden van schriftelijke Kamervragen. Ministers en staatssecretarissen nemen gemiddeld zo'n vijf weken de tijd, terwijl het antwoord er eigenlijk binnen drie weken moet zijn. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De krant nam de tienduizend Kamervragen die gedurende het eerste kabinet-Rutte werden gesteld onder de loep. Gemiddeld kreeg de Kamer pas na 33 dagen antwoord. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) bleek het traagst met een gemiddelde van 39 dagen. Sociale Zaken is het snelst met 28 dagen.

Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham moest tijdens Rutte-I het langst wachten. Hij stelde een vraag over de hoogte van het collegegeld en kreeg na 387 dagen antwoord. De meeste vragen gaan over veiligheid, zorg en Europa en zijn bestemd voor de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zegt in een reactie in de krant dat ze van plan is om in gesprekken met de bewindspersonen aandacht te vragen voor het sneller beantwoorden van Kamervragen. Sommige vragen blijven met opzet langer liggen omdat de kwestie politiek gevoelig is of omdat ze alleen gesteld zijn om media-aandacht te krijgen.

Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) noemen het hinderlijk en frustrerend dat ze soms zo lang moeten wachten.

Instorting in winkelcentrum Jordanië

Een deel van het dak van een winkelcentrum in de Jordaanse hoofdstad Amman is vrijdag ingestort. Winkelend publiek rende in paniek naar buiten en in eerste instantie waren er berichten over een explosie in het winkelcentrum.

Vijf mensen raakten lichtgewond toen het verlaagde plafond, dat nog in aanbouw was, instortte. De bange bezoekers zeiden dat zich een explosie had voorgedaan, maar dat bleek 'onzin' te zijn, aldus de politie.

Hof Pakistan wil leger en geheime dienst aanpakken

Het hooggerechtshof van Pakistan heeft vrijdag gerechtelijke stappen aanbevolen tegen twee voormalige hoofden van het leger en de geheime dienst ISI. Zij zouden politici hebben betaald die het in de verkiezingen van 1990 opnamen tegen de Pakistaanse Volkspartij, die nu aan de macht is.

Het hof deed de aanbeveling in een zaak die zestien jaar geleden werd aangespannen door de gepensioneerde luchtmaarschalk Asghar Khan. Hij beschuldigde de ISI (Inter-Services Intelligence) ervan het geld te hebben verdeeld via een geheime cel, die was opgericht onder de supervisie van de toenmalige president Ghulam Ishaq Khan.

Volgens het hof handelden Khan, die in 2006 overleed, voormalig legercommandant Aslam Baig en gepensioneerd ISI-chef Asad Durani 'in strijd met de grondwet' en hebben zij Pakistan en zijn strijdkrachten en inlichtingendiensten 'in de ogen van het volk een slechte naam bezorgd'. De rechters manen de federale regering 'de onder de grondwet en wet noodzakelijke stappen' tegen hen te nemen.

Ook de politici die het geld ontvingen moeten worden vervolgd, zegt het hof, dat geen namen van politici bekendmaakte. Inlichtingendiensten 'hebben geen rol te vervullen in de politieke aangelegenheden van een land, zoals de vorming of destabilisering van een regering', aldus het hooggerechtshof.

Coalitie Schotte krijgt voldoende steun

 Na het tellen van 80 procent van de stemmen bij de vrijdag gehouden parlementsverkiezingen op Curaçao blijkt dat de coalitie van Gerrit Schotte ruim voldoende steun heeft gekregen om verder te gaan.

Schotte behoudt vijf zetels van de 21 zetels in het parlement. Net als onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, die iets meer stemmen lijkt te krijgen. Samen met de twee zetels van de MAN kan de coalitie verder gaan. Het is nog de vraag welke partij de grootste wordt.

Coalitie Schotte krijgt voldoende steun
Coalitie Schotte krijgt voldoende steun (Foto: ANP)

Stankoverlast door gasolie in Dordrecht

Bij een tankstation voor de binnenvaart aan de Buitenwalevest in Dordrecht is vrijdagavond 3500 liter gasolie de Oude Maas ingestroomd. Dat meldde Rijkswaterstaat.

Er werd een fout gemaakt bij het aankoppelen van de gasolieleiding van het bunkerstation naar het schip. Door de stroming is de gasolie ook in de Beneden Merwede en de binnenhavens van Dordrecht terechtgekomen. Het opruimen van de brandstof duurt nog tot zaterdagochtend.

De gasolie veroorzaakt veel stankoverlast in de binnenhavens van Dordrecht.

Justin Timberlake en Jessica Biel getrouwd

Justin Timberlake en Jessica Biel hebben elkaar het jawoord gegeven. "Het is geweldig om getrouwd te zijn. De ceremonie was prachtig en het was zo speciaal om te zijn omringd door onze familie en vrienden", laten de twee vrijdag weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

De 31-jarige Timberlake en de 30-jarige Biel waren sinds december verloofd, maar wilden niets kwijt over wanneer en waar hun bruiloft zou plaatsvinden. Afgelopen week kwam naar buiten dat de twee op het punt stonden elkaar eeuwige trouw te beloven in het zuiden van Italië.

In aanloop naar de huwelijksceremonie hielden Timberlake en Biel woensdag een strandfeest, inclusief livemuziek en vuurwerk. Donderdag was er nog een feest, waar gasten rond open haarden genoten van wijn, olijven en kaas.

Man met 20.000 euro aan openstaande boetes gepakt

Een 27-jarige man uit Hilversum die nog twintigduizend euro aan openstaande boetes moest betalen, is donderdag in zijn woonplaats in de kraag gevat. Surveillerende agenten zagen de bij de politie bekende man in een auto voorbij rijden. De man bleek ook nog eens een pistool bij zich te hebben en leek onder invloed van drugs, meldt de politie vrijdag.

De agenten kregen de man rond 19.30 uur in het oog. Ze lieten de man stoppen en wilden de Hilversummer aanspreken, maar die gaf ineens gas en reed op een agent in. Die kon nog maar net op tijd opzij springen.

De man reed zichzelf iets verderop klem, stapte uit en rende weg. De agenten gingen achter hem aan. Een voorbijganger hielp de politiemensen door de man tegen te houden. De Hilversummer viel op de grond, waardoor de agenten de man in de boeien konden slaan. Hij verzette zich hier wel tegen, waardoor een agent lichtgewond raakte aan zijn hand.

Bij het fouilleren van de man werden het pistool en een kleine hoeveelheid drugs gevonden. De Hilversummer is meegenomen naar een politiebureau. Hij zit nog vast, omdat hij het openstaande bedrag aan boetes nog niet heeft betaald.

Een 28-jarige passagier van de man werd eveneens aangehouden. Hij had een mes bij zich en moest nog een boete van 170 euro betalen. Hij heeft een proces-verbaal gekregen. Ook tegen zijn 27-jarige kompaan is proces-verbaal opgemaakt.

Lek Roermond: beoogde burgemeester ziek

Burgemeester van Meerssen Ricardo Offermans (VVD) heeft zich vrijdag ziek gemeld. Omstreeks het middaguur belde hij locoburgemeester Jo Dejong met de mededeling dat er een onderzoek naar zijn voorgenomen benoeming in Roermond plaatsvindt en dat hij zich vanaf dat moment ziek meldt.

Dat Offermans Dejong belt om zich ziek te melden, is volgens de laatste de normale gang van zaken. "Ik ben de locoburgemeester dus als hij er niet is, seint hij mij in. De gemeente moet toch bestuurd worden."

Offermans werd eind vorige maand voorgedragen voor het burgemeestersambt van Roermond. Vrijdag werd bekend dat de Roermondse wethouder en senator Jos van Rey (VVD) wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie uit de procedure rond deze benoeming. Offermans heeft volgens het Openbaar Ministerie de vertrouwelijke informatie van Van Rey hebben aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

De Rijksrecherche doorzocht vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis. Daarbij is beslag gelegd op computers, bestanden en administratie. Van Rey zelf werd verhoord. Behalve Van Reys woning in Herten, een dorp in de gemeente Roermond, werden ook de woningen van zijn zoon en zijn dochter in de stad doorzocht.

Voetgangers aangereden door wilde chauffeur

Ten minste twaalf voetgangers, onder wie zeven kinderen, zijn vrijdag op verschillende plaatsen rondom Cardiff in Wales aangereden door een bestelbusje. Een 32-jarige vrouw is in een ziekenhuis aan haar verwondingen overleden, meldt de politie. Een 31-jarige man is opgepakt en zijn voertuig is in beslag genomen. Het lijkt erop dat de slachtoffers expres zijn aangereden.

De politie wilde weinig kwijt over de zaak. Volgens een woordvoerder van de Welsh Ambulance Service zijn er veel voertuigen van de hulpdiensten ingezet. De slachtoffers werden overgebracht naar het University Hospital in Wales, dat op zeker moment alleen nog slachtoffers van de aanrijdingen opving.

Ooggetuigen verklaarden dat de bestuurder van het busje opzettelijk leek in te rijden op ouders die na school met hun kinderen naar huis liepen.

Lid kabinet-Cameron stapt op na belediging politie

Een belangrijk lid van het kabinet van de Britse premier David Cameron is vrijdag opgestapt. Andrew Mitchell kwam vorige maand in opspraak doordat hij politieagenten zou hebben uitgescholden voor 'plebs' en zich laatdunkend had uitgelaten over arbeiders.

Mitchell zag als 'chief whip' toe op de stemdiscipline van de fractieleden en zat aan bij kabinetsvergaderingen. Hij viel uit naar de politieagenten toen zij hem bij de toegang tot Downing Street maanden van zijn fiets te stappen.

Een van de agenten hield in een proces-verbaal vol dat Mitchel de woorden 'pleb' - kort voor plebejer, ofwel iemand van het gewone volk in plaats van de elite - en 'moron' had gebezigd. Mitchell erkende dat hij de politieagenten niet met respect had behandeld, maar hield vol dat hij deze woorden niet in de mond genomen had.

In zijn ontslagbrief aan Cameron schrijft Mitchell dat hij meende dat hij zijn taken niet langer naar behoren kon uitvoeren. Cameron schreef terug dat het incident in Downing Street 'niet acceptabel' was en dat Mitchell er goed aan had gedaan om zijn excuses aan te bieden. Tegelijkertijd prees hij Mitchell voor diens werk. Tot opvolger van Mitchell is inmiddels George Young benoemd, die al sinds 1974 in het Lagerhuis zit en het klappen van de zweep kent.

Ferrari licht keuze voor Massa toe

Het Formule 1-team Ferrari heeft toegelicht waarom er besloten is om Felipe Massa nog een jaar voor de Italianen te laten racen. De Braziliaan is niet gekozen vanwege een gebrek op betere opties, maar vanwege zijn kwaliteiten.

"De beslissing om het contract van Massa te verlenging is zorgvuldig afgewogen. Het was niet omdat het de meest voor de hand liggende keuze was of omdat het onvermijdelijk was door een gebrek aan alternatieven, noch was het op verzoek van zijn huidige teamgenoot, want alleen Ferrari bepaalt wie de stoeltjes bemannen."

"Velen belden aan bij de Scuderia, sommigen zijn overwogen, maar uiteindelijk trokken we de logische conclusie dat niemand beter voor Ferrari zou zijn dan Massa. Felipe heeft talent, snelheid en de capaciteit om in het belang van het team te werken. Zijn carrière toont aan dat hij die kwaliteiten bezit. Bovendien regeert harmonie binnen het team, we zijn met elkaar verbonden en de solidariteit is ook als het tegen zit enorm. Onze fans weten dat sommige beslissingen alleen in het belang van Ferrari genomen worden. Wat anderen daarover zeggen is onzin."

Armin van Buuren is weer beste dj ter wereld

Armin van Buuren is uitgeroepen tot de beste dj ter wereld. De Nederlander eindigde bovenaan de DJ Mag Top 100 en ontving de bijbehorende prijs vrijdag in de hoofdstad, waar momenteel het Amsterdam Dance Event plaatsvindt.

Van Buuren moest de koppositie in de lijst van het toonaangevende muziektijdschrift DJ Mag vorig jaar nog afstaan aan de Fransman David Guetta. Het is vijfde keer dat Van Buuren wordt uitgeroepen tot de beste dj ter wereld, een record.

Ook de tweede plaats in de lijst is voor een Nederlander; Tiësto. Ook de Nederlandse Hardwell, Dash Berlin en Afrojack staan in de top tien, die daarmee voor de helft uit landgenoten bestaat. De volledige top honderd bestaat uit een kwart Nederlandse dj's.

Armin van Buuren weer beste DJ ter wereld. Foto: Mirjam Ravensbergen

Twee bronzen stieren voor Güvenç

Emrullah Güvenç heeft vrijdag de bronzen stieren voor beste speler en topscorer van de eerste periode in de Jupiler League gekregen. De speler van Helmond Sport werd door zijn collega's en de fans tot beste speler verkozen. "Dit is voor mij een mooie herinnering en het staat goed op je CV", reageert Güvenç op die prijs.

Quincy Promes van Go Ahead Eagles werd verkozen tot grootste talent van de eerste periode. De 20-jarige speler wordt gehuurd van FC Twente. René Trost werd trainer van de periode. Hij leidde MVV naar de zege in die periode.

Berdych via Youzhny naar laatste vier Stockholm

Tomas Berdych heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Stockholm bereikt. De Tsjech (2) was met 6-3 en 7-6 (2) Mikhail Youzhny uit Rusland de baas. Zijn volgende opponent is Nicolas Almagro (3), die Lleyton Hewitt met 6-1 en 6-4 naar huis stuurde.

Jo-Wilfried Tsonga (1) haalde ook de laatste vier door Sergiy Stakhovsky te kloppen: 6-3 en 6-4. Tsonga krijgt Marcos Baghdatis tegenover zich. De Cyprioot versloeg Ricardas Berankis met 6-3 en 7-6 (4).

In Wenen staan Juan Martin del Potro, Gilles Muller, Grega Zemlja en Janko Tipsarevic in de halve finale. Del Potro (1) was met 6-2 en 6-2 Marinko Matosevic de baas, terwijl Muller Paolo Lorenzi met 6-3 en 6-4 terugwees.

Qualifier Zemlja voorkwam dat Tommy Haas (3) zijn 501e ATP-zege boekte en won met 6-4, 4-6 en 6-2. Tipsarevic zag opponent Aljaz Bedene opgeven. De Serviër (2) stond toen al met 6-2 en 4-2 voor.

In Moskou werd Malek Jaziri de eerste Tunesiër ooit in de halve finale van een ATP-toernooi. Hij versloeg Lukas Rosol met 7-6 (5) en 6-3 en neemt het nu op tegen Andreas Seppi. De als tweede geplaatste Italiaan was veel te sterk voor Tatsuma Ito uit Japan: 6-2 en 6-1.

Ook Ivo Karlovic en Thomaz Bellucci staan in de halve eindstrijd in de Russische hoofdstad. Karlovic klopte Edouard Roger-Vasselin met 7-6 (4) en 6-3. Belluci stuurde Jerzy Janowicz met 6-4 en 7-6 (3) naar huis.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 9

MVV is verder uitgelopen aan de kop van de Jupiler League. De Maastrichtenaren wonnen met 2-1 van Almere City FC. Achtervolgers Cambuur Leeuwarden en Helmond Sport gingen in de fout. Cambuur verloor met 2-1 bij FC Den Bosch, terwijl Helmond een punt redde tegen Go Ahead Eagles: 2-2.

MVV kwam in de Geusselt na een klein kwartier op achterstand toen Rowin van Zaanen voor de bezoekers uit Almere scoorde. Tom van Hyfte maakte na een halfuur echter gelijk en tien minuten na rust kwam de winnende treffer van Malcolm Esajas.

FC Den Bosch heeft na een rampzalige seizoensstart de smaak te pakken. Tegen Cambuur was het Benjamin van den Broek die de Brabanders op voorsprong bracht, maar vier minuten later was het door Michiel Hemmen alweer gelijk. Invaller Randy Wolters tekende een kwartier voor tijd voor de winnende treffer.

Go Ahead Eagles liet Helmond Sport ontsnappen. De bezoekers waren voor rust heer en meester, maar scoorden alleen via een kopbal van Marnix Kolder. Pas in de 68e minuut viel de 2-0 van Xander Houtkoop, maar in plaats van een bevrijding was het de aanzet tot een wederopstanding. De thuisploeg maakte vijf minuten later de aansluitingstreffer via Davy Brouwers. Een eigen doelpunt van Eagles-verdediger Jop van der Linden betekende de gelijkmaker.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
MVV Maastricht Almere City FC 2-1
FC Den Bosch SC Cambuur 2-1
Helmond Sport Go Ahead Eagles 2-2
AGOVV Apeldoorn FC Emmen 6-1
SC Veendam De Graafschap 2-3
Telstar FC Eindhoven 3-1
FC Oss Fortuna Sittard 0-3
FC Dordrecht Excelsior 3-3


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 9 7 2 0 23 20 - 8
2 Helmond Sport 9 5 3 1 18 20 - 15
3 SC Cambuur 9 5 2 2 17 18 - 12
4 Fortuna Sittard 9 5 2 2 17 13 - 8
5 FC Volendam 8 5 0 3 15 16 - 9
6 Sparta Rotterdam 8 4 3 1 15 15 - 10
7 FC Dordrecht 9 4 3 2 15 19 - 14
8 Go Ahead Eagles 9 4 3 2 15 16 - 12
9 De Graafschap 9 3 3 3 12 14 - 14
10 AGOVV Apeldoorn 9 3 2 4 11 15 - 16
11 Telstar 9 3 2 4 11 10 - 12
12 SC Veendam 9 3 1 5 10 11 - 12
13 FC Den Bosch 9 3 0 6 9 14 - 17
14 Excelsior 9 2 3 4 9 13 - 16
15 FC Emmen 9 2 3 4 9 8 - 16
16 FC Eindhoven 9 2 1 6 7 14 - 20
17 FC Oss 9 2 1 6 7 9 - 22
18 Almere City FC 9 1 0 8 3 11 - 23


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
2 Michiel Hemmen SC Cambuur 8
3 Joey Godee AGOVV Apeldoorn 7
4 Michiel Kramer Volendam 6
= Lars Hutten SC Veendam 6
= Abdelaziz Khalouta Fortuna Sittard 6


Programma

Datum Thuis Uit
22/10 Sparta Rotterdam FC Volendam
26/10 SC Cambuur MVV Maastricht
26/10 FC Emmen Helmond Sport
26/10 Go Ahead Eagles FC Dordrecht
26/10 Excelsior AGOVV Apeldoorn
26/10 FC Eindhoven Sparta Rotterdam
26/10 Fortuna Sittard Telstar
26/10 De Graafschap FC Oss
28/10 FC Volendam FC Den Bosch
29/10 Almere City FC SC Veendam

Juventus in topper zonder Buffon en Vucinic

Juventus moet het zaterdag voor de topper in de Serie A tegen Napoli stellen zonder doelman Gianluigi Buffon en aanvaller Mirko Vucinic. Buffon heeft een spierblessure aan zijn linkerdijbeen. Die kwetsuur hield hem afgelopen dinsdag ook al aan de kant toen Italië met 3-1 van Denemarken won. Vucinic heeft koorts en zit ook niet bij de selectie.

Marco Storari is waarschijnlijk de vervanger van Buffon op doel bij de ploeg uit Turijn. De plek van Vucinic kan worden ingenomen door Sebastian Giovinco, Alessandro Matri, Fabio Quagliarella of Nicklas Bendtner.

Juventus en Napoli staan gezamenlijk bovenaan in de Serie A. Op vier punten achterstand volgen Lazio Roma en Internazionale.


Juventus zonder Buffon en Vucinic (Foto: Novum)

V. Williams klopt Vinci in Luxemburg

Tennisster Venus Williams heeft de halve finale van het WTA-toernooi in Luxemburg bereikt. De Amerikaanse versloeg de nummer een van de plaatsingslijst, Roberta Vinci uit Italië, met 7-6 (2) en 6-4. Williams treft bij de laatste vier Andrea Petkovic. De Duitse won met 6-3 en 6-2 van Ksenia Pervak uit Rusland.

De andere halve finale in Luxemburg gaat tussen Daniela Hantuchova en Monica Niculescu. Hantuchova, in de eerste ronde nog nipt te sterk voor Arantxa Rus, won met 7-5 en 6-0 van Lourdes Dominguez Lino. Niculescu was Lucie Hradecka met 6-0 en 6-4 de baas.

Bij het WTA-toernooi in Moskou speelt Samantha Stosur (1) in de halve finale tegen Ana Ivanovic (4). De Australische rekende met 6-1 en 6-3 af met Klara Zakopalova uit Tsjechië. De Servische Ivanovic stuurde Vesna Dolonc uit Rusland naar huis: 6-4 en 6-1.

Caroline Wozniacki (3) en Sofia Arvidsson bereikten ook de halve eindstrijd. Wozniacki sloeg zich in drie sets langs Dominika Cibulkova (5): 6-2 en 6-7 (1), 6-1. Arvidsson klopte Maria Kirilenko (7) met tweemaal 6-3.

[Bundesliga] Greuther Fürth toont veerkracht bij Hoffenheim

Greuther Fürth heeft vrijdag een punt meegenomen bij Hoffenheim. Het Bundesligaduel tussen de twee ploegen eindigde in 3-3. Hoffenheim kwam drie keer op voorsprong, maar Fürth kwam drie keer terug. De laatste keer gebeurde dat diep in blessuretijd. Greuther Fürth verlaat dankzij het punt de laatste plaats in de Bundesliga en staat nu zeventiende. Hoffenheim gaat van dertien naar twaalf.

Hoffenheim kwam in eigen huis al na acht minuten op 1-0 via Roberto Firmino. Pas ruim een half uur later was het weer gelijk. De Hongaar Zoltan Stieber was daarvoor verantwoordelijk. Halverwege de tweede helft lukte het de thuisploeg via Joselu opnieuw op voorsprong te komen, maar een kwartier later was Edgar Prib met een fraai afstandsschot goed voor de 2-2.

Toen Joselu een minuut voor tijd opnieuw scoorde leek de wedstrijd gespeeld. In de derde minuut van de blessuretijd werd Lasse Sobiech echter de held van promovendus Greuther Fürth. Zijn doelpunt zorgde ervoor dat de vijftienduizendste wedstrijd ooit in de Bundesliga in een gelijkspel eindigde.

The Unfinished Swan

Indie-games. De één haat ze, de ander aanbidt ze en de rest heeft geen idee welk deel van Call of Duty dat is. Ikzelf mag ze graag spelen. Vaak eindig ik een indie met: goh, leuk spel en heel soms kom ik zo’n spel tegen waarvan je meteen doorhebt dat het de parel onder de indiegames is. Op de afgelopen E3 had ik direct dat gevoel toen The Unfinished Swan uitprobeerde. Weet het volledige spel mijn gevoel bij de preview vast te houden?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.