'Meerderheid agenten ziet wietpas niet zitten'

Politieagenten zijn de wietpas liever kwijt dan rijk. Dat stelt de SP vrijdag op basis van eigen onderzoek, waaraan 174 agenten meededen. Van de ondervraagden gaf 77 procent aan tegen de invoering of het behoud van de wietpas te zijn. De pas roept het meeste weerstand op boven de rivieren, waar de pas nog niet is ingevoerd. Daar is krap negen van de tien agenten tegen.

In de drie zuidelijke provincies, waar de wietpas sinds mei verplicht is, ziet 71 procent van de politieagenten de wietpas het liefst verdwijnen. De tegenstanders zien de illegale straathandel en de overlast toenemen. Ook levert de handhaving extra werkdruk en bureaucratie op. De voorstanders wijzen er juist op dat de wietpas een duidelijk signaal is naar het buitenland.

SP-Kamerlid Nine Kooiman, die het onderzoek begin deze maand deed, noemt de uitkomst van het onderzoek een 'noodkreet'. De SP pleit voor afschaffing.

Overigens liet politiebond ACP in juli al weten weinig vertrouwen hebben in de wietpas. Volgens de christelijke vakbond is het geen oplossing voor de problemen met de drugshandel. Ook de grote steden zijn tegen de landelijke invoering van de wietpas op 1 januari.

Onder de wietpasregels moeten klanten eerst lid worden van een coffeeshop om er softdrugs te kunnen kopen. Die registratie vindt plaats op vertoon van een legitimatiebewijs en een bewijs van inschrijving bij een Nederlandse gemeente. Steeds meer stemmen gaan op om het verplichte lidmaatschap te schrappen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt vooralsnog vast aan landelijke invoering, maar er komt eerst nog wel een evaluatie.