Saharazand waait Nederland in

Een flinke wolk Saharazand waait sinds dondernacht met een zuidenwind hoog in de atmosfeer Nederland binnen. Naar verwachting komen de fijne woestijnzanddeeltjes in de avond en nacht van vrijdag vooral in de westelijke helft naar beneden, vanwege de verwachte neerslag.

Het zand komt volgens Meteo Consult met grote snelheid richting Nederland. In minder dan 24 uur tijd overbrugde het een afstand van tweeduizend kilometer. Afgelopen nacht kwamen de eerste stofdeeltjes in Nederland terecht, vrijdagmiddag zorgt het zand voor een bruinige horizon.

Zand uit de Sahara komt vaker in Nederland terecht. Eind augustus bijvoorbeeld vonden veel Groningse automobilisten een dunne zandlaag op hun voertuig.

In het weekeinde is er ook een sterrenregen te bewonderen. De meteorenzwerm de Orioniden bereikt in de nacht van zaterdag op zondag zijn hoogtepunt. Toch verwacht een woordvoerder van De Koepel, een stichting van amateursterrenkundigen, er niet al te veel van. De maan zorgt namelijk voor veel lichthinder.