Politie voorkomt zelfmoord na tweet

Dankzij online speurwerk van een digitaal rechercheur van het korps Amsterdam-Amstelland is mogelijk een zelfmoord voorkomen in Gouda.

Digitaal rechercheur Niels vertelt zijn verhaal in een bericht op de website van de politie Amsterdam-Amstelland. Op 10 oktober kreeg de rechercheur een melding binnen van een vrouw, die een bericht las op Twitter van een jongen die zichzelf Bart noemt. Bart claimt zelfmoord te willen plegen en stelt zich in de buurt van het Vondelpark op te houden.

Na een vergeefse speurtocht via verschillende bronnen neemt de Amsterdamse rechercheur contact op met Twitter zelf. 'Een uur later kreeg ik een mail terug met een IP-adres. Dat herleidde ik naar Gouda', vertelt rechercheur Niels.

Collega's van het korps Hollands Midden gaan bij het opgeven huisadres langs, maar de man die open doet claimt Bart niet te zijn en hem ook niet te kennen. Omdat hij ongeveer even oud is als de twitteraar vragen agenten toch door.  'De man bleek dezelfde opleiding te volgens als waar Bart over getwittert had. En ze gebruikten beiden hetzelfde IP-adres. Dat was samen met het ontwijkende gedrag van de man de reden om te weten dat Bart en de man in de deuropening één en dezelfde persoon zijn', stelt de politie.

De man accepteert uiteindelijk een aanbod om doorverwezen te worden naar de GGZ. Het twitteraccount van Bart bestaat niet meer.