Oud-wielrenner Fiorenzo Magni (91) overleden

Oud-wielrenner Fiorenzo Magni is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft de Italiaanse wielerbond vrijdag bekendgemaakt. Magni is 91 jaar geworden. Hij won de Giro drie keer, in 1948, 1951 en 1955 en was een rivaal van wielergrootheden Fausto Coppi en Gino Bartali. Van 1949 tot 1951 won hij de Ronde van Vlaanderen driemaal op rij.

Magni, die als bijnaam De Witte Wolf had, werd in zijn loopbaan ook drie keer Italiaans kampioen en won zes giroritten, zeven touretappes en mocht drie keer juichen in de Vuelta. In 1951 werd hij vicewereldkampioen achter de Zwitser Ferdi Kübler. Na zijn actieve loopbaan was hij onder meer actief voor de Italiaanse wielerbond.

Wielerbondvoorzitter Renato di Rocco zei dat Magni werd 'gerespecteerd en gevreesd' door Coppi en Bartali. Volgens Di Rocco zorgde Magni bovendien voor een revolutie in het wielrennen door de sport interessant te maken voor bedrijven die niet direct iets met fietsen te maken hadden. Bij alle wielerraces in Italië dit weekeinde wordt een minuut stilte in acht genomen voor Magni.