FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 september 2012

Drie gewonden bij trambotsing Amsterdam

Bij een botsing tussen twee trams in Amsterdam-Zuid zijn maandagmiddag drie gewonden gevallen. De slachtoffers zijn met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de politie.

Een tram botste rond 17.00 uur op zijn voorganger op de Beethovenstraat. Dat leverde flinke schade op aan beide voertuigen. Over de oorzaak is nog niets bekend. Mogelijk heeft het slechte weer een rol gespeeld. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Iran: nieuwe drone heeft groot bereik

Een nieuw door Iran vervaardigd onbemand vliegtuig is in staat raketten te dragen en heeft een bereik van tweeduizend kilometer. Daarmee kunnen doelen in een groot deel van het Midden-Oosten worden getroffen. Dat meldde het semi-officiële persbureau Fars maandag.

Iran kondigde het bestaan van de drone vorige week aan. De beschrijving van het toestel door de luchtmachtchef van de invloedrijke Republikeinse Garde doet erg denken aan de Amerikaanse drone die vorig jaar op Iraans grondgebied neerstortte. In april liet Iran weten aan een kopie van deze drone, een RQ-170 Sentinel, te werken.

Leger Libië krijgt bevel over milities

De gezamenlijke chefs der staven van Libië hebben officieren aan het hoofd gesteld van twee machtige milities in het oosten van het land. De regering hoopt de gewapende facties hiermee te beteugelen. In Libië wordt al langer opgeroepen de milities te ontbinden.

De bevelhebbers van de Rafallah Sahati Brigade en de 17 Februari Brigade worden vervangen door officieren van het leger, meldde staatspersbureau LANA op basis van uitspraken van een woordvoerder van het leger. De regering steunde op deze twee groeperingen om de veiligheid in Benghazi te waarborgen.

In het weekeinde gingen tal van betogers de straat op om de ontbinding van beide milities te eisen. Zaterdag gaf president Mohammed el-Megarif de opdracht tot de oprichting van een commandocentrum om de activiteiten van de diverse 'legale' gewapende milities af te stemmen op de operaties van het Libische leger.

Onderzoek naar vijftig dossiers Waterlandziekenhuis

Justitie onderzoekt 51 medisch dossiers van patiënten die slachtoffer zijn geworden van een ontslagen orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag gezegd in Radar. De arts zou moedwillig schade hebben berokkend aan patiënten.

Na een oproep van de politie vorig jaar kwamen in totaal 160 meldingen van slachtoffers binnen. In totaal wilden 51 mensen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek door hun medisch dossier te overhandigen. In zestien gevallen was de zaak al verjaard.

In het onderzoek zijn nog geen strafbare feiten aan het licht gekomen. Hoe lang het onderzoek nog duurt, kan de woordvoerder niet zeggen. Slachtoffers kunnen zich nog altijd melden. Betrokkenen worden ieder kwartaal op de hoogte gesteld over de voortgang van het onderzoek.

Radar, dat meerdere keren aandacht heeft besteed aan de zaak, kreeg eerder ruim driehonderd meldingen binnen over de omstreden chirurg. Hij zou jarenlang rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten. Hij zou hebben geëxperimenteerd waardoor sommige patiënten voor het leven verminkt raakten.

Storing internetbankieren Rabobank verholpen

Klanten van de Rabobank kunnen maandagavond hun bankzaken weer regelen via internet. De storing die maandagochtend ontstond is opgelost, meldt de bank.

De problemen met bankieren via smartphones is nog niet helemaal verholpen. Een deel van de klanten kan nog steeds moeizaam gebruikmaken van de applicatie. "Er wordt nog gewerkt aan volledig herstel", laat een woordvoerder weten.


Storing internetbankieren Rabobank verholpen (Foto: Novum)

Drie aanhoudingen na aanrijden agent

Bij een controle in Rotterdam is maandagavond een agent lichtgewond geraakt toen hij werd aangereden door een auto en enkele meters werd meegesleurd. De politie moest schoten lossen om de bestuurder en twee inzittenden te pakken te krijgen.

De drie reden in een gestolen auto in de Pijperstraat. Een man zag de auto rijden en alarmeerde de politie. Agenten wilden het voertuig stoppen op de Boszoom, maar de bestuurder gaf plankgas waardoor een van de agenten op de motorkap belandde.

De achtervolging eindigde in Oosterflank waar de auto leeg werd aangetroffen. Het trio kon even later worden aangehouden. Het ging om mannen van 17, 20 en 24 jaar uit Capelle aan den IJssel.


Drie aanhoudingen na aanrijden agent (Foto: Novum)

Teddybeer blijft heersen in Nederlandse bioscopen

Ted was het afgelopen weekeinde de populairste film in de Nederlandse bioscopen. De film met de grofgebekte teddybeer kwam vorige week binnen op de eerste plaats in de filmlijst en trok de afgelopen dagen wederom de meeste bezoekers.

Ted draait om de vriendschap tussen een man, gespeeld door Mark Wahlberg, en zijn teddybeer. De komedie, van Family Guy-bedenker Seth MacFarlane, bracht tot nu toe al ruim 2,5 miljoen euro op in Nederland.

De Verbouwing, naar een boek van Saskia Noort, stijgt een plek naar de tweede positie. De psychologische thriller wisselt van plaats met The Bourne Legacy. The Possession komt nieuw binnen op plek vier en de top vijf wordt gesloten door Madagascar 3: Europe's Most Wanted.

Vasteklantenkorting?

In de friettent bij mij om de hoek kom ik al meer dan twintig jaar. Meestal bestel ik een zak patat voor twee euro. Daar heb je met zijn tweetjes meer dan genoeg aan en het scheelt ook nog eens twee plastic bakjes die uiteindelijk toch in de afvalbak verdwijnen. Noem het bewust, noem het zuinig. Ik noem het oer Hollands. De eigenaresse achter de balie drukt op de achterkant van haar balpen en vraagt naar de bekende weg: "Hetzelfde als anders?" Ik kijk nog even op het grote bord achter haar. "Bij aankoop van een gezinszak friet (vanaf twee personen) en twee snacks een gratis flesje frisdrank", rolt er op de lichtkrant voorbij.

Real wint uitgesteld duel bij stadsgenoot Rayo

Real Madrid heeft maandagavond voor de tweede keer dit seizoen in de Primera Division gewonnen. Op bezoek bij stadsgenoot Rayo Vallecano werd het 2-0. Karim Benzema opende al vroeg de score. In de tweede helft gooide Cristiano Ronaldo vanaf de strafschopstip de wedstrijd op slot. De Madrileense derby stond eigenlijk voor zondag gepland, maar werd uitgesteld vanwege een defect aan de lichtinstallatie in het stadion. Volgens de voorzitter van Rayo was er sabotage in het spel.

Maandagavond werkte alles weer naar behoren, waardoor er nu wel gespeeld kon worden. Nu liet alleen het spel van de thuisploeg te wensen over. De grote broer Real was sterker in de openingsfase en kwam na dertien minuten verdiend op 0-1 door Benzema. De landskampioen liet vervolgens na de wedstrijd al in een vroeg stadium op slot te gooien. Onder meer Ronaldo had meermaals het vizier niet op scherp.

Na een halfuur ontsnapte Real tot tweemaal toe aan de gelijkmaker. Eerst moest doelman Iker Casillas handelend optreden, waarna Xabi Alonso de rebound van de doellijn haalde. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was weer voor Real, maar doelman Rubén stak een stokje voor de 0-2.

Nadat beide ploegen een speldenprikje hadden uitgedeeld, eiste Rayo-verdediger Jordi Amat halverwege de tweede helft de hoofdrol op. De Vallecano-verdediger was eerst dichtbij de gelijkmaker, maar zag zijn inzet uit de draai niet in het doel van Casillas verdwijnen. Aan de andere kant veroorzaakte Amat vervolgens met een handsbal een strafschop. Ronaldo faalde vanaf de stip niet voor zijn derde competitietreffer.

Rayo was mentaal gebroken, maar een ronduit slordig Real toonde zich in de slotfase genadig voor de stadsgenoot. Door de zege stijgt de ploeg van José Mourinho van de zestiende naar de zevende plaats en passeert het op doelsaldo Rayo. Beide Madrileense clubs verzamelden zeven punten uit vijf duels. Koploper Barcelona won al zijn vijf competitieduels.


Real wint uitgesteld duel bij stadsgenoot Rayo (Foto: Novum)

Eric Stonestreet grapt over geruchten relatie Theron

Eric Stonestreet kan wel lachen om de geruchten dat hij een relatie zou hebben met Charlize Theron. Afgelopen weekeinde schreef de Britse boulevardkrant Daily Mail dat de twee sinds kort een relatie hebben.

"Ik zou willen dat mensen stoppen met het verspreiden van geruchten dat Charlize Theron en ik daten", twitterde de 41-jarige acteur. "Halle Berry wordt jaloers."

Stonestreet, die zondag een Emmy in de wacht sleepte, speelt in de serie Modern Family de homoseksuele Cameron Tucker. De acteur heeft meerdere keren kenbaar gemaakt dat hij in het echte leven op vrouwen valt.

Di Matteo gecharmeerd van aankoop Moses

Chelsea-trainer Roberto di Matteo is blij dat de Londenaren er afgelopen zomer eindelijk in is geslaagd om Victor Moses naar de club te halen.

De aanvaller kwam deze zomer over van Wigan Athletic, nadat Chelsea al lange tijd interesse in hem had. Di Matteo meent al jaren fan te zijn van de aanvallende middenvelder, die uiteindelijk voor een miljoenenbedrag richting Stamford Bridge kwam. "Hij is een speler waar ik erg van houd en die zeker een grote invloed gaat hebben dit seizoen."

"Hij is erg sterk aan de bal, dribbelt erg goed en passeert verdedigers makkelijk. Dat laatste is iets wat niet veel spelers kunnen. Hij heeft ook bovendien ook nog eens snelheid", zo laat de Chelsea-trainer weten aan Sky Sports. "Het is mooi dat de andere clubs dat niet hebben opgemerkt."

De andere aankopen, Marko Marin, Lucas Piazon en Cesar Azpilicueta, wachten nog altijd op hun eerste speelminuten in het Chelsea-shirt. "Ik weet zeker dat er een of twee komende dinsdag zeker zullen spelen", aldus Di Matteo. Chelsea neemt het dan voor de Capital Cup op tegen Wolverhampton Wanderers.

Schalke-spelers balen van falende Draxler

Schalke 04 verloor afgelopen weekend in eigen huis van Bayern München (0-2). Julian Draxler had daar wellicht verandering in kunnen brengen.

De negentienjarige aanvaller kreeg in de tweede helft namens Schalke de grootste mogelijkheid van het duel. Draxler kon na vijftig minuten bij een 0-0 stand vrij door op Bayern-doelman Manuel Neuer. De meegelopen Klaas-Jan Huntelaar stond al klaar om de bal te ontvangen van het talent, maar die besloot uiteindelijk zelf te schieten en miste.

"Julian kreeg de bal niet goed onder controle. Het was teleurstellend dat we daar uiteindelijk niet meer van hebben gemaakt", aldus de Oranje-international tegenover diverse Duitse media. Ploeggenoot Roman Neustadter sloot zich bij de woorden van de spits aan. "Dat moment haalde ons uit ons ritme."

Lewis Holtby noemt de gemiste kans van Draxler zelfs het keerpunt in de wedstrijd. "Als we daar meer mee hadden gedaan, was de wedstrijd wellicht anders gelopen. Drie minuten later scoorde Thomas Müller aan de andere kant en was het einde wedstrijd voor Schalke."

Astmapatiënt werpt roker op het spoor

Een astmapatiënt heeft op het centraal station van Frankfurt een woordenwisseling met een roker met een welgemikte worp in zijn voordeel beslecht. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De 43-jarige man uit Berlijn wees de 35-jarige roker uit Stuttgart erop dat roken in het station verboden was, maar laatstgenoemde trok zich daar niets van aan. Uit overdreven vrees voor zijn gezondheid besloot de agressieve niet-roker tot drastischer maatregelen en hij wierp zijn plaaggeest op het spoor. De roker kwam ongelukkig terecht, klaagde over ademhalingsproblemen en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

De niet-roker werd korte tijd later opgepakt. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht hij zijn weg vervolgen.

Familie Merthe: vreselijk, verbijsterend!

Merthe en haar familie hebben zich maandagavond in een brief, voorgelezen door burgemeester Rob Bats tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad, gewend tot de inwoners van Haren. "Vreselijk, verbijsterend. Woorden schieten tekort", zo liet de familie het dorp weten na de rellen als gevolg van Merthes 16e verjaardag.

De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van Merthe. Haar uitnodiging voor een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook. "Het spijt ons dat een onschuldige uitnodiging is uitgegroeid tot grote rellen. Ons medeleven gaat uit naar de inwoners die grote angsten hebben doorstaan en schade hebben geleden."

De familie dankt ook de gemeente en de politie. "We voelen ons zeer gesteund, ook door alle inwoners die ons hebben geholpen en hebben meegeleefd." In de brief vraagt zij verder om met rust gelaten te worden. "Daar hebben we nu als gezin grote behoefte aan."

Volg de Mists of Pandaria-launch live

Vanavond om 22:30, anderhalf uur voor de officiële launch van de World of Warcraft-uitbreiding Mists of Pandaria, beginnen er allerlei evenementen rondom de succesvolle MMO in verschillende steden over de wereld en dus ook Europa.

Met filmploegen en live-verbindingen tussen de officiële evenementen in Parijs, Moskou, Milaan, Madrid, Londen, Stockholm en Keulen, wil Blizzard zorgen dat mensen die niet even op en neer willen reizen toch van alles mee kunnen krijgen wat er gebeurt in de steden. Een live orkest-uitvoering van muziek uit het spel, een voorstelling van Manao - Drums of China en interviews met de ontwikkelaar worden live gestreamd. Mike Morhaime, Greg Street, Chris Metzen, Tom Chilton, Cory Stockton en nog veel meer Blizzard-medewerkers zijn te horen en te zien als ze ingaan op de kenmerken en het verhaal achter Mists of Pandaria, inclusief een kijkje achter de schermen over het aan toe is gegaan in deze vierde grote uitbreiding van World of Warcraft.

Je kunt de stream hieronder vanaf 22:30 volgen. Wel even klikken op het youtube-icoontje, want embedded werkt helaas niet.

Blizzard is niet bang voor Windows 8

World of Warcraft-developer Blizzard heeft in een interview aangegeven dat ze niet bang zijn voor de nieuwste versie van het Windows-framework. Blizzard is één van de weinige developers die pro-Windows 8 zijn; andere developers zijn bang dat de geslotenheid van het platform de industrie gaat pijnigen.

Blizzard zal initieel nog niks doen met Windows 8 maar zal uiteindelijk wel de game beschikbaar maken. "We put our games on platforms our players are already on, so yeah, it will be available on Windows 8.I think that we'll go with the platforms that the most people are on. There's no particular fear we have of Windows 8." Eerder kwam de vice-president nog met het nieuws dat ze liever niks wilden doen met Windows 8. Kennelijk zijn ze daar nu alsnog op terug gekomen.

Project Eternity komt niet naar consoles

Vorige week kwamen we nog met het bericht dat de Kickstarter-game Project Eternity het beoogde bedrag van 1,6 miljoen dollar bereikt had en hierdoor uitgebreid ging worden. Dat betekende dat de game onder andere uit ging komen op Mac. Vandaag komt de developer met het nieuws dat de game niet uit gaat komen voor consoles.

Obsidian legt uit dat de game altijd bedoeld was als een keyboard-en-muis-spel. De developer wil terug naar de roots van RPg-games.

“No they’re not. It’s a game that goes back to the roots of the great RPG games of the past and the focus of those was keyboard and mouse. Not that console games aren’t great; they’re just different. There’s a big difference between Baldur’s Gate: Dark Alliance [for consoles] and Baldur’s Gate II [for PC]. And we don’t want to create some camel in the middle to try to straddle a line. It’s do one thing or another, and we’re going to try to do the PC and do that right.”


Wat denken jullie? Goed dat een developer het aandurft om een game enkel uit te brengen voor pc? Of missen ze hier toch een grote doelgroep mee?

'Rode' Manolev kan schorsing tegemoet zien

Stanislav Manolev is maandagavond bij Jong PSV met een rode kaart het veld uitgestuurd. De Bulgaar mist daardoor ook duels met de Eindhovense hoofdmacht. Manolev kreeg tijdens het competitieduel tussen Jong PSV en Jong FC Den Bosch rood wegens natrappen. De verdediger kan daarvoor waarschijnlijk een fikse schorsing tegemoet zien.

Overigens kwam Manolev dit seizoen amper in actie in de hoofdmacht van PSV. Trainer Dick Advocaat geeft de voorkeur vooralsnog aan de Canadees Atiba Hutchinson op de rechtsbackpositie, waardoor de Bulgaar genoegen moet nemen met een plaats op de bank.

Manolev heeft al meerdere malen aangegeven het liefst te vertrekken uit Eindhoven. Afgelopen transferperiode was er interesse uit onder meer Rusland, maar tot een transfer kwam het niet.

Ontzie je blu-rayspeler bij PS3-versie Black Ops 2

PlayStation 3-gamers krijgen de mogelijkheid om de blu-rayspeler te ontzien bij Call of Duty: Black Ops 2. Dat heeft David Vonderhaar van ontwikkelaar Treyarch bekendgemaakt. Door de textures op je HDD te installeren belast je de blu-rayspeler veel minder dan wanneer je alles vanaf de disc speelt.

"Black Ops 2 has an option to Install Textures to HDD", zegt Vonderhaar. "When we explained to PS3 folks that installing to the HDD wouldn’t necessarily give us any significant performance gains, they explained back that the issue is they play so much it puts constant stress on the Blu-ray drive and wears them out. Roger that."

Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit op Xbox 360, PlayStation en pc met later nog een release op Wii U.

Einde seizoen voor wielrenner Gallopin na val op WK

Wielrenner Tony Gallopin kan met vakantie. De 24-jarige Fransman moet door een val op het WK in Limburg noodgedwongen zijn seizoen beëindigen. Galoppin heeft zondag bij zijn klap tegen het asfalt zijn hand gebroken, meldt werkgever Radioshack-Nissan maandag. Gallopin is daardoor niet in staat in de Ronde van Piemonte, Parijs - Bourges en Parijs - Tours te starten.

Gallopin was zondag vier ronden voor het einde betrokken bij een massale valpartij, waarbij ongeveer dertig renners onderuitgingen. Hij reed de door Philippe Gilbert uit België gewonnen race niet uit.

Alles van Saints Row: The Third in november

Gameuitgever THQ heeft een releasedatum aangekondigd voor Saints Row: The Third - The Full Package. Vanaf 9 november kun je in één aankoop in het bezit komen van Saints Row: The Third en alle uitgebrachte DLC.

Naast het basisspel krijg je de uitbreidingen Genkibowl VII, Gangstas In Space en The Trouble With Clones. Daarbij stopt THQ ook nog eens dertig extra DLC-pakketten.

"The fans have asked for it, and with the Full Package, we are happy to deliver. With all the amazing and over-the-top DLC Volition created, the Full Package now stands as the definitive edition of Saints Row: The Third. For anyone that has yet to play this one-of-a-kind game, it’s time to strap it on", aldus Kevin Kraff van THQ.

Saints Row: The Third

Balende Blind: "Gaat toch best goed?"

Daley Blind begrijpt niets van de afwachtende houding van Ajax om zijn contract te verlengen. De verdediger is tevreden over zijn eigen spel dit seizoen. Blind bezit een aflopend contract bij de Amsterdamse club en kan volgend jaar dus transfervrij de deur uitlopen. Ajax twijfelt of het langer door wil met de 22-jarige verdediger, die daar op zijn beurt weer niets van begrijpt.

"Tuurlijk denk je wel: waarom komen ze niet met een aanbieding? Het gaat toch best goed?" De linksback, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan, is echter nog steeds bereid om te luisteren naar een eventuele aanbieding. "Als ze alsnog komen, zal ik zeker luisteren, maar ik ga niet blind tekenen", zo liet hij weten in NUsport.

Hoewel Ajax zich nog beraad of het verder wil met Blind, is de regerend landskampioen in ieder geval niet bereid om Blind op dit moment te verkopen. Ajax zit onder meer door de geblesseerde Nicolai Boilesen krap in haar verdedigers.

Martina genomineerd voor Europese onderscheiding

Churandy Martina maakt kans op een prestigieuze eretitel. De 28-jarige Nederlander is een van de vijftien genomineerden voor de onderscheiding Europees atleet van het jaar. Dat maakte de Europese atletiekbond maandag bekend.

Martina heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Hij werd tweemaal Europees kampioen, op de 200 meter en met de 4x100 meter estafetteploeg. Daarnaast haalde de Nederlandse Curaçaoënaar in Londen drie olympische finales. Op de 200 meter eindigde hij als vijfde. Op de halve afstand werd Martina zowel individueel als met de estafetteploeg als zesde.

De winnaar wordt op 13 oktober bekendgemaakt. Ook Martina's concurrent Christophe Lemaitre uit Frankrijk is genomineerd. Vorig jaar werd de Britse langeafstandsloper Mo Farah tot Europees atleet van het jaar verkozen. De Russische 800 meterloopster Maria Savinova won bij de vrouwen.

Meisje (15) loopt weg met wiskundeleraar

Megan Stammers, een 15-jarig meisje uit Groot-Brittannië, is zeer waarschijnlijk weggelopen met haar wiskundeleraar. Het meisje werd vrijdag als vermist opgegeven toen ze niet kwam opdagen op school, maar werd later gesignaleerd op de veerboot van Dover naar Calais, zo laat de NOS weten. Het meisje zou in gezelschap verkeren van de 30-jarige Jeremy Forrest, de leraar van het meisje. De Franse politie kijkt uit naar het stel. Bewakingsbeelden waar de twee op staan worden wellicht vrijgegeven.

Tot nu toe is er nog geen spoor van de twee gevonden in Frankrijk. Familie en vrienden doen hun uiterste best om via Facebook en Twitter het geval onder de aandacht te brengen.

De Britse media meldt ondertussen dat de leraar een blog bijhoudt waarin hij vier maanden geleden nog sprak van een 'moreel dilemma'. 'Jij bent net zo verslavend als heroïne', zo luidt de titel van het blog. "De laatste twee weken waren heel intens, op een goede en een slechte manier! Ik moet mijn boodschap een beetje vaag houden om geen ophef te veroorzaken."

"Laten we samen weglopen,"  twitterde hij op 27 juni nog.

Sofia Vergara moest Emmy bijna in blote kont halen

Sofia Vergara moest zondagavond tijdens de uitreiking van de Emmy Awards de prijs bijna ophalen in haar blote kont. De 40-jarige actrice droeg een ontwerp van Zuhair Murad, maar vlak voordat haar serie Modern Family werd uitgeroepen tot beste comedyserie, ging de rits kapot.

"Dit gebeurde twintig minuten voor we wonnen", twitterde Vergara maandag. Ze plaatste een foto van de kapotte jurk, waardoor haar billen te zien waren. "Ik hou van mijn leven."

Vergara kon op het laatste moment toch zonder kleerscheuren op het podium verschijnen. De Columbiaanse actrice bedankte haar 'noodteam' voor het repareren van het gewaad.

[Serie A] Voetbalbond geeft Roma reglementaire 3-0 zege

De Italiaanse voetbalbond heeft AS Roma een reglementaire 3-0 overwinning toegewezen voor het uitduel bij Cagliari. Die wedstrijd werd zondag verboden. De club uit Sardinië had fans namelijk opgeroepen toch naar het stadion te komen, terwijl de gemeente en Cagliari hadden afgesproken dat er geen supporters aanwezig zouden zijn omdat het stadion te onveilig is.

De bond noemt de oproep van de clubleiding 'een flagrante schending' van de regels en de 'directe en enige reden' dat het duel werd afgeblazen.

Het stadion van Cagliari wordt momenteel verbouwd, maar volgens de club is het stadion qua veiligheid prima in orde. De club vond het aanvankelijk geen probleem dat het duel zonder supporters zou worden gespeeld, maar veranderde een dag voor de wedstrijd toch van gedachten.

Voor Roma, de club van Oranje-doelman Maarten Stekelenburg, is het de tweede driepunter van het seizoen. In de tweede speelronde werd gewonnen bij het Internazionale van Wesley Sneijder.

Job Cohen leidt onderzoek rellen Haren

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen gaat de commissie leiden die onderzoek doet naar de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren en wat de rol van de Groningse gemeente is geweest. Dat meldde de gemeente maandag.

Burgemeester Rob Bats van Haren, politie en justitie hopen met "een grondige evaluatie" herhaling "van een nieuw fenomeen" te voorkomen. De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

Job Cohen leidt onderzoek naar rellen Haren
Job Cohen leidt onderzoek rellen Haren (Foto: ANP)

Iraanse cinemabaas wil Oscars boycotten

Het hoofd van het Iraanse cinema-agentschap wil niet dat zijn land komend jaar meedoet aan de Oscars. Dit naar aanleiding van de eerder deze maand verschenen anti-islamfilm Innocence of Muslims, van een Amerikaanse maker, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Javad Shamghdari, hoofd van het filmagentschap dat onder toezicht staat van de Iraanse regering, vindt dat het Amerikaanse filmprijzenfestival moet worden geboycot totdat de organisatoren zich openlijk van de film distantiëren. Het lijkt erop dat zijn oproep de Iraanse Oscarinzending kan belemmeren. Het familiedrama Ye Habbeh Ghand, internationaal A Cube of Sugar getiteld, moet alleen nog de officiële goedkeuring krijgen van de overheid.

Vorig jaar won het Iraanse drama A Separation de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Daags na de winst werd de huldiging van de filmmaker om onbekende redenen afgeblazen.

Aantal aangiften Haren verdubbeld

De politie in Haren heeft tot maandagmiddag ongeveer vijftig aangiften binnengekregen over de ongeregeldheden van vrijdagavond na het uit de hand gelopen feest in het Groningse plaatsje. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Zondag stond de teller op 25.

De aangiften betreffen onder meer mishandeling, vernieling, diefstal en openbare geweldpleging. Er zijn nog geen nieuwe arrestaties verricht. Er zitten nog 31 verdachten vast, vier relschoppers zijn vrijgelaten omdat over hun rol nog te weinig bekend is.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan het geweld in Haren. De politie laat dan beelden zien van raddraaiers die nog niet gepakt zijn. Mensen die bij de rellen zijn betrokken geweest worden opgeroepen zich te melden op het bureau.

Nijenhuis zet gestolen laptop uit hoofd

Regisseur Johan Nijenhuis gelooft niet dat er nog iets gaat gebeuren met de gestolen laptop waarop beelden van zijn nieuwe film Verliefd op Ibiza staan. Dat laat hij maandag weten aan Novum Nieuws. Naar verluidt stonden op sommige beelden naakte acteurs uit de film. De laptop werd vorige week gestolen uit het hotel op Ibiza waar Nijenhuis verbleef.

"Na bijna een week heeft de dief zich niet gemeld, en zijn er ook geen beelden uit de film op internet opgedoken", schrijft Nijenhuis in een verklaring. "We gaan er daarom van uit dat de dief de computer heeft doorverkocht nadat hij de harde schijf heeft gewist."

In Verliefd op Ibiza jagen verschillende Nederlandse stellen hun geluk na op het bekende Spaanse vakantie-eiland. De film, met onder anderen Jim Bakkum, Jan Kooijman en Marly van der Velden, verschijnt volgend voorjaar in de bioscoop.


Nijenhuis zet gestolen laptop uit hoofd (Foto: Novum)

Ajax moet middenvelder Serero tot winterstop missen

Ajax kan de komende maanden geen beroep doen op Thulani Serero. Uit een mri-scan werd maandag duidelijk dat de 22-jarige Zuid-Afrikaan een scheur in zijn liesspier heeft. Ajax verwacht dat Serero tot aan de winterstop niet inzetbaar is. De kleine middenvelder liep de kwetsuur zondag op in het uitduel met ADO Den Haag.

Serero's lange afwezigheid is een tegenvaller, omdat hij de voorbije weken veel speeltijd kreeg. De zevenvoudig international verscheen in vier van de zes competitieduels aan de aftrap. Hij was ook een duel afwezig door een schorsing. Serero kwam vorige zomer over van satellietclub Ajax Cape Town.

Dat is geen schrijven, dat is een dagboek.

Over het algemeen heb ik het niet zo op schrijvers. Toch vaak zelf ingenomen typetjes die zonder editor amper verder komen dan een zin die bestaat uit meer dan vijf lettergrepen. Iedereen is tegenwoordig maar schrijver. Had de bakker vanochtend geen halfje Waldkorn? Schrijf er in ieder geval een blog over, want die middelmatigheid van jouw bestaan gaat ons toch zeker allemaal aan? Gefeliciteerd, je bent schrijver en ja, je staat op gelijke hoogte met een Coelho, een Jonathan Safran Foer, een Rushdie. Had jij de bijbel geschreven, was er nu helemaal geen sprake over welke God we nu moesten aanbidden, jou natuurlijk!

Whitmarsh: "Uitvallen is uit den boze"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gelooft voor dit seizoen nog in de titelkansen van Lewis Hamilton. De Brit beseft tegelijkertijd ook dat de wereldkampioen van 2008 geen nulresultaat meer kan hebben. Inmiddels heeft Hamilton een achterstand van 52 punten op kampioenschapsleider Fernando Alonso.

Whitmarsh: "Onze auto is behoorlijk snel, maar ik had liever gezien dat we nu niet meer uitvallen. Op die manier kunnen we aanvallen in de resterende races van dit kampioenschap. We moeten Lewis nog zes keer zonder problemen naar de finish helpen. Als dat lukt en als de auto blijft goed presteren, dan moet het wereldkampioenschap mogelijk zijn."

De McLaren kampt op dit moment regelmatig met technische problemen. Hamilton viel gisteren in Singapore uit met versnellingsbakproblemen, terwijl zijn teamgenoot Jenson Button op Monza, een race eerder, zijn auto met een defecte benzinepomp aan de kant moest zetten.

FOK!filmtip van de dag: I Am Legend / New Kids Turbo

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond om 20.30 uur op Veronica zitten wij met popcorn op de bank voor I Am Legend. Als een allesvernietigende plaag de aarde treft, veranderen de overlevenden in bloeddorstige vampierachtige monsters. Robert Neville is als enige imuun. Hij is nu echter de enige normale persoon op aarde en moet vechten om te overleven.

Mocht je echter zin hebben in iets platter vermaak: Comedy Central zendt om 20.30 uur de film New Kids Turbo uit. In het Brabantse dorpje Maaskantje heeft de crisis toegeslagen. De professionele hangjongeren Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie zijn door misverstanden hun banen kwijtgeraakt. Wat nog veel erger is voor hen is dat hun uitkering is stopgezet. Ze besluiten daarop 'nergens meer voor te betalen', in hun ogen de enige en meest logische oplossing. Maar alles loopt ontzettend uit de hand en de pleuris breekt uit in het ooit zo rustige dorpje. Er zit niets anders op dan dat de mannen dan toch eindelijk de handen uit de mouwen steken om hun geliefde Maaskantje van een gewisse ondergang te redden.

Excuses politicus voor belediging politie

De Britse politicus Andrew Mitchell heeft maandag zijn excuses aangeboden voor een uitbarsting tegen een aantal agenten. Hij zou naar verluidt agenten hebben uitgescholden voor 'plebs'.

Mitchell, die als 'chief whip' toeziet op de stemdiscipline van de fractieleden, verklaarde maandag dat hij de politieagenten niet met respect heeft behandeld toen ze hem vroegen of hij van zijn fiets wilde stappen. Hij houdt echter vol het woord 'plebs' niet in de mond te hebben genomen. Volgens berichten in de pers zou Mitchell dat wel hebben gedaan en meermaals de agenten hebben toegevoegd dat ze 'fucking plebs' waren.

Oppositiepolitici menen dat Mitchell moet aftreden als hij het woord 'plebs' heeft gebruikt.

Stormachtig herfstweer zorgt voor overlast

Het stormachtige weer heeft maandagmiddag op verschillende plaatsen voor overlast gezorgd. De brandweer kreeg in het hele land tientallen meldingen van stormschade door onder meer omgevallen bomen en rondvliegende dakpannen.

De brandweer in het zuidwesten van Nederland kreeg maandagmiddag in korte tijd veel meldingen te verwerken. De regio Rijnmond heeft extra centralisten ingezet om de vele telefoontjes af te handelen.

Het onstuimige weer houdt naar verwachting de hele avond aan. De avondspits zal echter geen problematische vormen aannemen, verwacht de Verkeersinformatiedienst (VID). Wel worden de files een stuk langer dan normaal. Weggebruikers die met een aanhanger de weg op gaan, moeten alert zijn op windstoten.

Ook op het spoor is overlast ontstaan door omvallende bomen. Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze rijden maandagmiddag geen treinen. De extra reistijd bedraagt daar een uur. Tussen Eindhoven en Weert moeten reizigers rekening houden een vertraging van vijftien tot dertig minuten.

Een eerdere verstoring tussen Roosendaal en Vlissingen is inmiddels opgelost. Door de slechte weersverwachting rijden de Fyra en Thalys tussen Amsterdam en Breda met vertraging. De NS verwacht rond 19.00 uur weer volgens het spoorboekje te rijden.

Meteorologen verwachten maandagavond een stormachtige windkracht 8 met windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Op sommige plaatsen zijn inmiddels windstoten tot 100 kilometer gemeten. In Vlissingen is windkracht 9 bereikt.

Lokaal kan in korte tijd veel regen vallen. Dat kan oplopen tot twintig millimeter. Op sommige plekken gaan de buien gepaard met onweer. Later maandagavond zwakt de wind wat af maar in de nacht ontstaan nieuwe buinen met onweer. Volgens weeronline.nl wordt vooral de kustregio getroffen.


Stormachtig herfstweer zorgt voor overlast (Foto: Novum)

The Wolverine laat zijn klauwen zien

Vandaag heeft 20th Century Fox de eerste afbeelding vrijgegeven uit The Wolverine. Hugh Jackman laat wederom zien dat hij een beest is met wie je niet moet dollen

Logan, de onsterfelijke krijger en outsider, bevindt zich in Japan. Eenmaal daar kruist hij zijn adamantium klauwen met een samuraizwaard, dat eigenaar is van een onbekende uit het verleden van Logan. Wat volgt is een epische strijd dat Wolverine voor altijd zal heugen.

The Wolverine verschijnt op 25 juli 2013 in de bioscoop. Voor een beter beeld van de menselijke veelvraat met vlijmscherpe klauwen, klik op onderstaande afbeelding.

The Wolverine

Stone en Travolta krijgen oeuvreprijs San Sebastian

Oliver Stone en John Travolta hebben beiden een onderscheiding voor hun hele oeuvre ontvangen op het internationale filmfestival van San Sebastian. Ze ontvingen hun Donostia Awards zondagavond van acteur Benicio del Toro, die naast Travolta is te zien in Stones nieuwe film Savages.

"Er wordt dagelijks zo veel energie besteed aan het afkraken van mensen", zei de 58-jarige Travolta, die door Del Toro werd aangekondigd als 'een eenvoudige man' en 'synoniem met cool'. "Als er dan een groep is die me een klopje op de schouder geeft, neem ik dat meteen aan."

De 65-jarige Stone kreeg een speciale Donostia, die werd uitgereikt vanwege het zestigjarig bestaan van het festival. Del Toro prees de filmmaker als 'een man zonder angst die in zijn films een onopgesmukte realiteit laat zien zonder leugens'.

Stone, die in 1971 zijn eerste film regisseerde, bedankte de Spaanse stad voor de steun aan zijn carrière gedurende de afgelopen 25 jaar. Het San Sebastian International Film Festival bestaat sinds 1986.


Stone en Travolta krijgen oeuvreprijs San Sebastian (Foto: Novum)

Onderzoek Hells Angel met kinderporno heropend

Tegen de 50-jarige Onno L. uit Zeist is maandag nog geen uitspraak gedaan wegens het bezit van kinderporno. L. was bestuurslid van de Hells Angels in zijn woonplaats.

De rechtbank in Utrecht wil meer weten over de zichtbaarheid van bepaalde gedownloade bestanden voor de gebruiker en de werking van een downloadprogramma. Ook wil de rechtbank weten of de gevonden harde schijven fysiek gekoppeld waren aan de computer van L. De rechters roepen een verbalisant van de politie op als getuige.

In maart werd de woning van L. doorzocht in verband met een onderzoek naar wapenhandel. Tijdens de huiszoeking werden op zijn computer honderden kinderpornofoto's aangetroffen. De officier van justitie sprak eerder van afbeeldingen van 'grof en pervers misbruik' en eiste twee jaar gevangenisstraf.

De man zou na zijn arrestatie zijn geroyeerd als lid van de motorclub. De zaak wordt voortgezet in januari.

Pubers bekogelen automobilisten met stenen

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn zondag op heterdaad betrapt toen zij stenen van een viaduct bij Roosendaal gooiden. Zeker zes auto's raakten beschadigd. Niemand raakte gewond, meldt de politie maandag.

De pubers konden worden gepakt met behulp van een wegwerker die bezig was met het trekken van lijnen op de Antwerpseweg. Toen er werd gegooid met stenen zag hij drie jongens wegrennen en zette hij de achtervolging in. Samen met agenten kreeg hij er twee te pakken. De derde kon ontsnappen.

De jongens verklaarden op het bureau dat ze er niet aan hadden gedacht dat auto's beschadigd kunnen raken door te gooien met stenen. Ook stonden ze er niet bij stil dat er ongelukken konden gebeuren. De pubers zijn na verhoor vrijgelaten.

Bron methanolvergiftiging Tsjechië bekend

De politie in Tsjechië denkt de bron te hebben achterhaald van de methanolvergiftiging die de afgelopen twee weken aan 25 mensen het leven heeft gekost. Twee personen zijn in het noordoosten van het land gearresteerd. Zij worden ervan verdacht een 'ruwe mix' te hebben geproduceerd van giftige methanol en genietbare alcohol, zei justitie.

Hoewel de twee hadden kunnen weten dat hun brouwsel levensgevaarlijk zou zijn, lieten zij zich leiden door de zucht naar geldelijk gewin, zei officier van justitie Roman Kafka maandag. De verdachten werken in een fabriek waar methanol wordt gebruikt als ingrediënt voor ruitenwisservloeistof. Hun wacht, als ze schuldig worden bevonden, een straf die kan oplopen tot levenslang.

Volgens de politie is zo'n vijftienduizend liter van de giftige alcohol verhandeld. Nog steeds is niet alles terecht. Achttien mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Inmiddels heeft de regering nieuwe aangescherpte veiligheidsmaatregelen getroffen rond de verkoop van alcoholische dranken. Bij sterkedrank moet een certificaat worden geleverd waarin precies staat vermeld hoe deze is geproduceerd.

Een op zes vrouwen Marokko slachtoffer echtelijk geweld

Geweld tegen vrouwen in Marokko is in de helft van de gevallen toe te schrijven aan hun echtgenoten. Dat heeft de Marokkaanse minister voor sociale ontwikkeling, Bassima Hakkaoui, de enige vrouwelijke minister in het Marokkaanse kabinet, maandag gezegd.

Volgens statistieken van het ministerie zijn zes miljoen vrouwen in Marokko slachtoffer van geweld, ruwweg een op de drie vrouwen. Hierbij is in de helft van de gevallen sprake van echtelijk geweld.

Hakkaoui beloofde wetgeving door het parlement te loodsen die vrouwen moet beschermen.

Radwanska plaatst zich voor WTA Championships

Agnieszka Radwanska heeft zich gekwalificeerd voor de WTA Championships in Istanbul later dit jaar. De 23-jarige Poolse is de vierde tennisster die zich heeft geplaatst voor het lucratieve eindejaarstoernooi waar alleen de beste acht speelsters aan mee mogen doen. Eerder waren Victoria Azarenka, Maria Sharapova en Serena Williams al zeker van deelname.

Radwanska, de huidige nummer drie van de wereld, haalde dit jaar de finale op Wimbledon waarin ze in drie sets verloor van Serena Williams. In maart won ze het toernooi van Miami, ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd. Verder won ze de toernooien van Dubai en Brussel. Het is voor de Poolse de vierde keer dat ze mag deelnemen aan het sluitstuk van het tennisseizoen.

De WTA Championships worden voor de tweede keer op rij gehouden in Istanbul. Het toernooi begint op 23 oktober en duurt tot en met 28 oktober. Vorig jaar wist de Tsjechische Petra Kvitova het toernooi op haar naam te schrijven. In de finale won zij van Victoria Azarenka.

Tien jaar cel geëist in zaak filefuik

De 48-jarige benzinedief Maikel R. moet als het aan justitie in Utrecht ligt tien jaar de cel in wegens doodslag, poging tot doodslag en benzinediefstal. De man werd in oktober tegengehouden door middel van een door de politie gecreëerde file op de A2 bij Abcoude. R. remde te laat en reed in op de file. Een 35-jarige man uit Maastricht overleed.

De man ging er samen met zijn zoon vandoor, nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. De eigenaar van het station zag dat de kentekenplaten vastzaten met elastiek, ging achter hem aan en belde de politie. Toen die R. achtervolgde, voerde hij de snelheid op.

Terwijl de politie hem probeerde in te sluiten, volgden er zeven aanrijdingen met politievoertuigen, waarop besloten werd de filefuik te organiseren. Hoewel R. ruimte kreeg om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was, klapte hij met grote snelheid op de file. Eerder zei de man dat de politie haar boekje te buiten is gegaan. "Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden", verklaarde R. vanuit zijn cel.

Ten tijde van het incident was de man volgens het OM onder invloed van cannabis. De officier van justitie is van mening dat R. verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. "Hij is het die zonder rijbewijs, onder invloed van cannabis, op de vlucht voor de politie, met geweld en met veel te hoge snelheid, de matrixborden negerend, niet tijdig heeft geremd of uitgeweken, terwijl daar alle mogelijkheid toe was."

Tijdens de zitting bleek dat de man al dertig jaar zonder rijbewijs rondreed. Ook zat hij enkele dagen voor het delict al op het politiebureau in verband met vier andere benzinediefstallen.

In augustus werd bekend dat het Openbaar Ministerie de politie niet strafrechtelijk gaat vervolgen. Zowel de agent die opdracht gaf, als de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten kunnen niet vervolgd worden. De opdrachtgever kon volgens het OM niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving, omdat die niet bestaat. De andere agenten voerden slechts een opdracht uit.

Vrijdag zei de advocaat van R. in Nieuwsuur dat hij een procedure start waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten alsnog worden vervolgd. De raadsman van de benzinedief vindt dat de overheid de grootste rol heeft gehad in het fatale incident.

Het OM eiste ook een rijontzegging van tien jaar. Dinsdag gaat de zaak verder met het pleidooi. De rechtbank in Utrecht doet naar verwachting over twee weken uitspraak in de zaak tegen R.

Nederlandse animatiefilm wint in Canada

De korte Nederlandse animatiefilm Junkyard van Hisko Hulsing heeft tijdens het Ottawa International Animation Festival de Nelvana Grand Prize voor beste onafhankelijke korte animatiefilm gewonnen. Dat maakte Eye Film Instituut Nederland maandag bekend. De prijs werd zondagavond uitgereikt.

In Junkyard wordt een man tijdens een beroving neergestoken door een junk. In de laatste secondes voor hij sterft flitst een jeugdvriendschap aan zijn ogen voorbij.

Hulsing maakte eerder de korte animatiefilms Harry Rents a Room en Seventeen. Naast de regie verzorgt hij tevens het scenario, de animatie en de soundtracks voor zijn films.


Nederlandse animatiefilm wint in Canada (Foto: Novum)

Vrijspraak voor verdachten moordcomplot cartoonist

Een Zweeds hof van beroep heeft maandag drie mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij een complot om de Zweedse cartoonist Lars Vilks te vermoorden. Vilks wekte wereldwijd de woede van radicale moslims met zijn tekeningen waarop de profeet Mohammed wordt afgebeeld als een hond.

Volgens de rechtbank is er geen sluitend bewijs dat het drietal, van Iraakse en Somalische afkomst, van plan was om vorig jaar september Vilks om te brengen. Het hof bevestigde met de uitspraak een eerder vonnis van een lagere rechtbank.

De drie mannen werden opgepakt bij een expositie in Göteborg, nadat ze hadden gevraagd naar Vilks. De mannen droegen messen bij zich. De rechter oordeelde dat de mannen weliswaar bereid waren geweld te gebruiken tegen Vilks, maar dat er geen bewijs is dat ze van plan waren hem te vermoorden.

Sinds 2007 staat Vilks onder politiebescherming. Hij heeft al meerdere malen doodsbedreigingen ontvangen van radicale moslims.

Nederlander geen fan van marktwerking spoor

Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie waarvan de meerderheid van de bevolking tegen marktwerking op het spoor is. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde eurobarometer van de Europese Commissie.

Van de Nederlanders is 46 procent voorstander van concurrentie van spoorwegbedrijven, tegen 71 procent gemiddeld in de EU. Waar maar 21 procent van de EU-burgers tegen marktwerking op het spoor is, gaat het in Nederland om een meerderheid van 52 procent. Zweden volgt op ruime afstand met 38 procent tegenstanders.

In de meeste Europese landen verwachten de inwoners vooral veel goeds van de concurrentie, zoals goedkopere kaartjes, een betere service en uitbreiding van het routenetwerk. De meest fervente voorstanders van marktwerking op het spoor zijn de Denen en de Tsjechen.

Nederlanders zijn sceptisch over de voordelen. Zij denken juist dat marktwerking leidt tot het schrappen van bepaalde lijnen en stations. De NS, waaraan het Nederlandse hoofdnet is gegund, is weliswaar verzelfstandigd, maar de aandelen zijn in handen van de rijksoverheid. Andere vervoersbedrijven rijden op een aantal kleine lijnen.

Water drijft miljoen Indiërs uit hun huizen

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval hebben de afgelopen drie dagen in het afgelegen noordoosten van India aan minstens dertig mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten, melden de politie en Indiase media maandag.

Bij Gangtok in de deelstaat Sikkim werden 21 wegwerkers door plotseling opkomend water verrast en meegespoeld, zei de politie. In de bergen in de omgeving van Chungthan zijn tienduizenden dorpelingen van de buitenwereld afgesneden doordat wegen zijn vernield. Door een aardverschuiving elders in Sikkim kwamen nog eens acht mensen om het leven.

In de aangrenzende deelstaat Arunachal Pradesh kwamen minstens vier mensen om het leven en in Assam zeven. In Assam moesten ook een miljoen mensen hun huizen verlaten. Het leger zet helikopters in om dorpelingen te redden of van voedsel te voorzien. Boten kunnen nauwelijks worden ingezet omdat er veel ontwortelde bomen in de snel stromende rivier de Brahmaputra drijven.

Met je hond naar het zwembad

Zuid-Limburgse honden die van een verfrissende duik houden, mogen uitkijken naar 4 oktober, Werelddierendag. Op die dag zijn ze namelijk van harte welkom bij zwembad Mosaqua in Gulpen, om samen met hun baasjes lekker baantjes te trekken.

Hoewel het zwembad al op 30 september de deuren sluit voor een grootscheepse renovatie, is het bad op 4 oktober nog één keer open voor de Limburgse viervoeters en hun baasjes. Zij kunnen dan gebruik maken van het buitenbad. Zowel de honden als hun baasjes hoeven daar geen entree voor te betalen, meldt omroep L1.

Angry Birds-achievement kost 300 uur

De aankomende Angry Birds Trilogy heeft een achievement die driehonderd uur kost om te halen, volgens de ontwikkelaar Rovio.

Executive producer Kalle Kaivola meldde dat de achievement speler vraagt om alle 700 levels met een 100% vernielingscore, terwijl je de Mighty Eagle gebruikt. Kaivola voegde daaraan toe: "Ik wil de gast graag willen ontmoeten die dat het eerst haalt, ik ga hem zo erg feliciteren."

De ontwikkelaar legt uit dat het gemiddeld eerst 30 uur kost om alle 700 levels te halen, en dan nog eens honderd uur per game in de trilogie om ze met een drie sterren-score te halen. Hoeveel uur heb jij eigenlijk al in Angry Birds zitten?

Angry Birds Trilogy komt 28 september uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo 3DS.

Angry Birds

Hodgson betreurt beslissing Terry

De Engelse bondscoach Roy Hodgson baalt van de beslissing van John Terry om zich niet meer beschikbaar te stellen voor Engeland. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld om een speler met Johns internationale ervaring en uitzonderlijke kwaliteiten te verliezen", stelt Hodgson in een verklaring.

Hodgson, die Terry bedankt voor zijn inzet, verklaart verder een goede relatie met de Chelsea-verdediger te hebben gehad sinds hij begin mei aantrad als bondscoach. "Ik accepteer zijn beslissing met tegenzin." Hodgson bevestigde ook dat Terry hem gebeld had voordat hij zijn beslissing zondagavond wereldkundig maakte.

Ook de Engelse voetbalbond FA kwam met een officiële reactie. De bond geeft aan Terry te willen bedanken 'voor al zijn inzet bij de nationale ploeg de laatste tien jaar'. "Tijdens zijn 78 interlands heeft John zich altijd volledig gegeven voor de ploeg."

Terry maakte zondagavond bekend zich niet meer beschikbaar te stellen voor Engeland. Dat deed hij uit onvrede over de strafzaak die de FA tegen hem gestart is vanwege vermeend racisme tegen Anton Ferdinand. In die zaak sprak de rechtbank hem vrij, maar de bond hanteert een ander criterium voor bewijslast. Terry vindt dat zijn positie daardoor onhoudbaar is geworden.


Hodgson betreurt beslissing John Terry (Foto: Novum)

Amanda Bynes maakt nieuwe start

Getroebleerde actrice Amanda Bynes is de laatste tijd veel negatief in de pers. De 26-jarige lijkt daar nu definitief mee af te willen rekenen door naar New York te verhuizen voor een nieuwe start als modeontwerpster.

Op dit moment heeft Bynes vijf aanklachten tegen haar lopen, waarvan twee voor rijden zonder geldig rijbewijs. In augustus raakte de actrice haar rijbewijs kwijt nadat ze betrokken was geraakt bij verschillende aanrijdingen. Daarnaast moet ze ook voor de rechter verschijnen voor rijden onder invloed.

Amanda woont nu nog in Los Angeles, maar ziet geen reden daar te blijven ze daar niet meer mag rijden. "Amanda is ervan overtuigd dat haar acteercarrière voorbij is en zegt dat ze in New York een frisse start wil maken als modeontwerpster. Ze denkt dat ze aan de oostkust een normaal leven kan leiden zonder te worden opgejaagd door paparazzi”, laat een bron weten.

EA sluit Popcap Dublin

Electronic Arts heeft de studio van PopCap in Dublin gesloten. EA heeft dit besloten nadat ze PopCap geanalyseerd hadden en tot de conlusie kwamen dat er overlap in rollen bestond tussen de studio en afdelingen van EA.

Het nieuws dat er vorige maand al vijftig banen bij PopCap Seattle en een niet bekend aantal banen bij PopCap Dublin zijn verloren. Frank Gibeau gaf toen al aan: "Wat we altijd doen als we een bedrijf hebben overgenomen is rustig aan de cultuur in een bedrijf leren begrijpen en dan kijken we waar er kansen liggen om de bedrijven te intregreren. En dan versnellen we."

Hij voegde toe: "Dus bij PopCap vonden we bepaalde gebieden die erg leken op wat we bij EA doen. Centrale resources, juridische- en bedrijfszaken en dat soort dingen. Daar hebben we de integratie versneld."

Hierna is Electronic Arts gaan kijken wat ze gingen doen met de studio in Dublin. Die uitkomst is nu duidelijk en de studio bestaat straks niet meer. JP Vaugh, associate producer van de studio tweette daarnet: "And it's official, Popcap Dublin is now closed "

De Europese markt wordt voortaan door EA Europe en PopCap in Noord-Amerika gedaan. Er gaan 96 banen verloren, maar EA probeert iedereen bij de rest van PopCap, bij EA zelf of bij partners in Ierland onder te brengen. EA heeft vorige week driehonderd nieuwe vacatures in Ierland online gezet voor de Customer Experience Center in Galway gelegen in Ierland.


Olsen Twins missen reünie Full House

Mary-Kate en Ashley Olsen waren afgelopen weekeinde de grote afwezigen tijdens een reünie van Full House. Gevierd werd dat het 25 jaar geleden was dat de serie voor het eerst te zien was op de Amerikaanse televisie. De serie liep tot 1995.

Waarom de tweelingzussen verstek lieten gaan, is niet bekend. Mary-Kate en Ashley deelden in Full House de rol van Michelle Tanner. Bob Saget en John Stamos waren wel van de partij, evenals Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin en Lori Loughlin.

"Ik hou van mijn Full House-familie", twitterde Andrea Barber, die in de huid kroop van Kimmy Gibbler. De actrice plaatste ook enkele foto's van het feest, waarop te zien was dat de castleden uit hun dak gingen op muziek van New Kids on the Block.

De 49-jarige Stamos, die in de serie werd aangesproken als Uncle Jesse, zei vorige maand dat hij al ruim twintig jaar geen volledige aflevering heeft gezien van Full House. "Als ik het zie, flip ik", vertelde hij aan People. "Ik bedoel, mijn haar ziet er bijvoorbeeld belachelijk uit. Had niemand me toen kunnen vertellen dat dat kapsel me jaren later zou achtervolgen?"

De Jager: ontslag bij weigeren bankierseed

Bankiers die weigeren de bankierseed af te leggen, zouden moeten worden ontslagen. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsman benadrukte dat het om zijn eigen opvatting gaat. Het is uiteindelijk aan ondernemingen en de rechter te bepalen of ontslag in die situaties aan de orde is. "Ik kan me voorstellen dat het ontslag kan betekenen", zei De Jager echter. Voor beleidsbepalers en commissarissen betekent het sowieso ontslag, omdat de eed bij hen is gekoppeld aan een zogeheten geschiktheidstoetsing.

De minister nam verder onduidelijkheden over de reikwijdte van de eed weg. Iedereen die bij een financiële instelling werkt moet de eed afleggen, een verklaring waarin wordt beloofd om integer en zorgvuldig te werken. Uitgezonderd zijn wel schoonmakers, cateraars of baliemedewerkers die alleen mensen doorverwijzen.

De eed geldt dus van 'hoog tot laag' en bankiers moeten die afleggen ten overstaan van iemand met een hogere functie. Als het aan De Jager ligt, is dat een gezichtsbepalend lid van de raad van bestuur.

Op verzoek van de Kamer zegde De Jager verder toe dat hij zal laten onderzoeken welke sancties mogelijk zijn als bankiers de eed aan hun laars lappen. De bewindsman denkt daarbij aan strafrechtelijke maatregelen of een tuchtcollege. Hij wil echter eerst het onderzoek afwachten, voordat hij met concrete voorstellen komt.

De bewindsman zei verder dat de invoering van de eed geen symboolwetgeving is. De maatregel is onderdeel van een breder pakket dat een cultuuromslag in de sector moet bevorderen, maar de eed kan daar zeker aan bijdragen. De Jager refereerde daarbij aan de eed die ambtenaren moeten afleggen. Zeker voor beginnende ambtenaren is het indrukwekkend wanneer zij de eed afleggen ten overstaan van een topambtenaar, aldus de Jager. "Het heeft impact."

Tweeduizend evacuaties om bosbrand Spanje

Rond de tweeduizend inwoners van een paar bergdorpjes in het oosten van Spanje zijn geëvacueerd vanwege een bosbrand. De brand wordt aangewakkerd door harde wind. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden en 27 blusvliegtuigen zijn maandag ingezet om de brand onder controle te krijgen. Zondagavond werden ongeveer 1400 inwoners van Chulilla en het nabijgelegen dorp Gestalgar geëvacueerd, aldus burgemeester Enrique Silvestre. Volgens de minister van binnenlandse zaken van de provincie Valencia Serafin Castello zijn de weersomstandigheden nu de grootste vijand.

31 verdachten Haren voor rechter

Van de 35 verdachten die zijn aangehouden voor de rellen tijdens het Project X-feest in het Groningse Haren, moeten er 31 zich verantwoorden voor een rechter. Vier verdachten zijn inmiddels op vrije voeten gesteld omdat over hun aandeel in de ongeregeldheden nog te weinig bekend is. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Groningen maandag.

Zes verdachten die het verst over de schreef zijn gegaan worden dinsdag voor de rechter-commissaris geleid. Hun hechtenis wordt dan mogelijk verlengd. De overgebleven 25 verdachten krijgen maandag een dagvaarding. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Twee zouden bevelen van de politie hebben genegeerd.

De 31 verdachten moeten verschijnen op een van de drie strafzittingen die op de agenda zijn gezet. De eerste zittingsdag is 8 oktober, de tweede de dag daarna en de derde de week erop. De laatste zitting is bestemd voor minderjarigen en daarom niet openbaar.

De verdachten zijn afkomstig uit het hele land en tussen de 15 en 40 jaar, maar de meesten zijn 18 of 19 jaar. In totaal zijn elf minderjarigen aangehouden. De politie verwacht overigens nog veel meer mensen aan te houden.

Relic werkt aan gratis spel

De makers van de strategiegames Company of Heroes en Warhammer 40K werken aan een gratis game. Relic Entertainment is namelijk opzoek naar drie leidinggevenden met vijf jaar ervaring in het publiceren van free-to-playspellen. Om wat voor spel het gaat, is nog niet bekend.

Op dit moment werkt Relic Entertainment onder meer aan het strategiespel Company of Heroes 2. Volgens onder meer de website Eurogamer zou dit niet de gratis game zijn waarvoor nu mensen geworven worden.

Relic is niet het enige bedrijf dat werkt aan gratis spellen. Electronic Arts werkt aan een gratis versie van het strategiespel Command & Conquer en verschillende online rollen- en schietspellen worden al gratis aangeboden. Met al deze spellen wordt geld verdiend door bijvoorbeeld extra wapens en kledingstukken tegen betaling aan te bieden.


Relic werkt aan gratis spel 

Gratis theater voor mensen met strafblad

Veroordeelden en oud-gedetineerden kunnen de rest van de maand en in oktober gratis naar het theater op vertoon van hun strafblad. Mensen met een crimineel verleden kunnen in verschillende theaters gratis naar de voorstelling Murder Ballads, meldt theaterbureau Via Rudolphi maandag.

De makers van het stuk, componist Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans, wilden eerst optreden in gevangenissen. "Dat bleek productioneel helaas niet haalbaar", zeggen ze. De makers willen laten zien dat een misstap snel begaan is. "Een strafblad blijft je jaren achtervolgen. Bij onze voorstelling hebben mensen met een strafblad er voor één keer voordeel van."

Murder Ballads is geïnspireerd op onder anderen Johnny Cash en Franz Schubert. Het eerstvolgende theater waar de voorstelling te zien is, is de Toneelschuur in Haarlem.

Bussen Haren zwaar beschadigd

Drie busmaatschappijen hebben grote schade geleden bij de rellen in Haren vrijdag. Politie en gemeente vroegen Arriva, Qbuzz en Drenthe Tours bussen beschikbaar te stellen om de massa af te voeren uit het Groningse dorp.

Op het moment dat de relschoppers naar de bussen werden gedreven ging het mis. Een woordvoerder van Drenthe Tours liet maandag weten dat een agressieve meute op de lege bussen afkwam. Toen de chauffeurs opdracht kregen om weg te rijden liep het uit de hand. Stenen en andere voorwerpen werden richting de bussen geslingerd.

Drenthe Tours denkt dat de schade aan zijn bussen tienduizenden euro's bedraagt. Een woordvoerder van Qbuzz meldt voor zo'n 65.000 euro aan schade te hebben geleden. Van Arriva werd één bus beschadigd. Onder het buspersoneel vielen geen gewonden.

De korpschef van de Groningse politie is eveneens gedupeerd door de rellen in de Groningse plaats. Toen hij zich vrijdagavond naar het gemeentehuis spoedde, werd zijn auto onder handen genomen door relschoppers. Hij deed aangifte van vernieling, bevestigt een politiewoordvoerder.

Eerder werd bekend dat de politie 36 verdachten aanhield, van wie er een is vrijgelaten. Twee verdachten meldden zichzelf. In totaal nam de politie 25 aangiftes op.

De politie verwacht de komende week nog tientallen aangiftes binnen te krijgen en ook nog tientallen aanhoudingen te verrichten. Een team van 25 rechercheurs onderzoekt de filmpjes en foto's die zijn binnengekomen.

"Wij bekijken of we verdachten herkennen. Als dit niet het geval is en deze personen melden zich niet uit zichzelf, dan maken we de beelden openbaar", laat een politiewoordvoerder weten. Wanneer dit gebeurt is niet bekend. "Het kan wel even duren voor we de ruim twee gigabyte aan beeldmateriaal hebben gezien."

Gemeente en politie bevestigen maandag dat vrijdagavond tijdens de rellen alsnog is besloten toestemming te geven voor een muziekfeest. Dat zou plaats hebben moeten vinden op de alternatieve locatie die de gemeente eerder aanwees, een braakliggend voetbalveld. "Daar gaven de relschoppers echter geen gehoor aan," zegt een politiewoordvoerder. In aanloop naar vrijdagavond had de gemeente alternatieve initiatieven geen vergunning verleend.

Een vergadering van de Harense gemeenteraad, die gepland stond voor maandagavond, is uitgesteld. "Omdat deze avond ook een inwonersbijeenkomst wordt georganiseerd, heeft de burgemeester ervoor gekozen daar aanwezig te zijn", laat een gemeentewoordvoerder weten. Over een mogelijk spoeddebat in de Harense gemeenteraad, waar twee kleine partijen eerder om vroegen, wordt maandag aan het einde van de middag besloten.

Het Harense meisje dat de verjaardagsuitnodiging openbaar op Facebook plaatste, is zaterdagavond met haar familie naar huis teruggekeerd. De familie heeft de gemeente laten weten 'behoefte te hebben aan rust'. Het meisje en haar familie waren vrijdagavond uit angst voor rellen ondergedoken op een onbekend adres.

Lek in bouwput Noord/Zuidlijn Vijzelgracht

De Vijzelgracht in Amsterdam is maandag afgesloten voor verkeer na problemen bij de bouw van de Noord/Zuidlijn. In de bouwput lekte boorspoeling, een mix van water en een soort klei. De brandweer pompt de vloeistof uit de put. Door drukverlies zouden verzakkingen kunnen ontstaan. Totdat de situatie als stabiel is beoordeeld worden auto's, trams en fietsers omgeleid.

In maart ontstond ook al een probleem met de boorspoeling. Toen spoot dat vanuit de grond op het nabijgelegen Weteringcircuit. "Waar gestart wordt met boren of een boor aankomt, is er altijd een risico", laat een woordvoerder weten. Toch bestrijdt hij dat acuut gevaar dreigt. "We hebben de weg uit voorzorg afgesloten." De kans op het wegvallen van druk is niet groot.

De omwonenden zijn direct op de hoogte gesteld. "We wilden hen laten weten wat er aan de hand is en wat ze kunnen verwachten." Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 woningen door de werkzaamheden. Volgens planning kunnen de eerste reizigers in 2017 met de metro mee.

Wii U is regio-gebonden

Nintendo UK heeft bevestigd dat de Wii U regio-gebonden zal zijn. Wat betekent dat we straks niet in staat zijn om games te importeren vanuit Japan of Amerika en ze dan af te spelen op de Europese Wii U.

Nintendo's bevestiging volgde op een vertaalde openbaring in het japanse magazine Famitsu: "Wat kan worden afgespeeld op de Wii U wordt beperkt door een regio-lock functie, software niet verkocht in dezelfde regio kan niet worden afgespeeld."

Hoewel dit niet als een grote schok komt aangezien de Wii en de 3DS ook hetzelfde lot ondergingen, blijft het toch altijd jammer dat we op deze manier games moeten gaan missen.

Nintendo Wii U regio-gebonden.

Zware knieblessure voor Liverpool-verdediger Agger

Voor Liverpool-verdediger Daniel Agger is het seizoen mogelijk al voorbij. In de verloren wedstrijd tegen Manchester United liep de Deense verdediger zondag een zware knieblessure op.

Mogelijk heeft de 27-jarige Agger zijn binnenste knieband gescheurd. Mocht dit het geval zijn, dan kan hij de rest van het seizoen niet meer in actie komen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe ernstig de blessure is.

"Het ziet er niet goed uit voor Agger," verklaarde Liverpool-manager Brendan Rodgers tegenover Britse media. In de tweede helft werd de Deense international op een brancard van het veld gedragen na een botsing met teamgenoot Glen Johnson. Agger staat sinds 2006 onder contract en speelde 176 competitieduels voor Liverpool, waarin hij acht keer scoorde.

Voor Liverpool stapelen de problemen zich op. Na de 1-2 nederlaag op Anfield Road staan de Reds met twee punten uit vijf wedstrijden op een dramatische achttiende plaats in de Premier League. Onder de nieuwe oefenmeester Rodgers, overgekomen van Swansea City, beleeft de club de slechtste seizoensstart in ruim honderd jaar. Wel won de club zijn eerste wedstrijd in de Europa League van Young Boys uit Zwitserland.

Domenicali: "Snellere auto bouwen"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali weet dat zijn Formule 1-team hard aan de slag moet om de bolide beter te maken. Fernando Alonso staat met nog zes races te gaan in de titelstrijd weliswaar 29 punten voor op regerend wereldkampioen Sebastian Vettel, maar de Ferrari is momenteel niet de snelste auto.

Alonso profiteerde dit jaar vaak van pech van de concurrentie, maar Domenicali beseft dat dit geluk zomaar over kan zijn. "Het is essentieel dat we een snellere auto aan Fernando geven. We moeten ervoor zorgen dat hij tot en met het einde van het jaar races kan winnen. Anders wordt het een lastig verhaal om kampioen te worden. We kunnen niet blijven terugvallen op de fouten die anderen maken. Dat is niet de goede aanpak. Het is niet onmogelijk om kampioen te worden zonder nog een race te winnen. Voor ons is het echter essentieel dat Alonso vanaf nu wedstrijden wint."

Ferrari blijft echter wel hameren op de betrouwbaarheid, want dat is de eerste vereiste om kampioen te worden. "We moeten bovenal een betrouwbare auto houden. In Monza hadden we wat problemen en in Singapore hadden we ook wat problemen kunnen hebben. Punten pakken is essentieel. Het komt keihard aan als je nu in een race uitvalt."

Nog zeker drie jaar PlayStation 3-toptitels

Sony's vicepresident van hardwaremarketing, John Koller, heeft bevestigd dat de software-ontwikkelingen voor de PlayStation 3 flink op stoom zijn en dat de console zeker nog drie jaar van sterke first-party content voorzien wordt.

In een interview met Gamespot, zei Koller dat Sony veel grote content gaat komen. "In de komende twee a drie jaar heeft de PlayStation 3 een ongelooflijke line-up."

Koller voegt toe: "Veel van de first-party content is nog niet publiekelijk gemaakt. We gaan verder met het ondersteunen van de PlayStation 3 voor de komende jaren. We blijven het niet alleen zolang ondersteunen, maar zolang ontwikkeling er voor warmloopt. En ik kan je nu al vertellen, de ontwikkeling voor PlayStation 3 loopt erg warm. Een groot aantal mooie spellen komt er nog aan."

Op welke games hoop jij nog?

PS3

Hagenaar redt automobilist uit brandende auto

Een 29-jarige Hagenaar heeft maandagochtend een 21-jarige automobilist uit Zoetermeer uit zijn brandende auto getrokken. Dat heeft de politie maandag gemeld. De chauffeur was door onbekende oorzaak in de tunnelbak van de Europalaan in zijn woonplaats tegen de afscheidingsmuur geknald, waarna de auto in brand vloog.

De Hagenaar, die rond 04.30 uur voorbijkwam, zag dat de bestuurder zelf niet uit het voertuig kon ontsnappen. Hij trapte de zijruit in, waardoor hij het slachtoffer in veiligheid trok. De Zoetermeerder moest in het ziekenhuis aan schaafwonden behandeld worden.

De politie vermoedt dat de man met te veel alcohol op achter het stuur zat. De uitslag van een bloedproef is echter nog niet bekend. De auto was niet van de bestuurder. De eigenaar, die op de plaats van het ongeval verscheen, kreeg een boete voor het beledigen van het ambulancepersoneel.

Mogelijk nieuwe Ecco the Dolphin

Volgens een enthousiaste tweet is de maker van de serie Ecco the Dolphin, Ed Annunziata gevraagd om bij SEGA de mogelijkheid van een nieuw Ecco-spel te bespreken.

Annunziata verwijst naar Scott Foe, een consultant op mobiele en sociale games die met SEGA werkte tijdens de Dreamcast-jaren. Foe sprak Annunziata blijkbaar in de deur om met SEGA te praten over de heropleving van de klassieke Ecco the Dolphin-franchise.

Voor degenen die te jong om Ecco te herinneren, in Ecco the Dolphin volgen we een tuimelaar die door de tijd reist om met gewelddadige aliens te vechten in de oceaan. De oorspronkelijke Genesis-titel was een van de grootste hits op die console. Ecco keerde terug in Ecco II: The Tides of Time in 1994 op de Genesis, de SEGA CD en de Game Gear.

In 2000, heeft SEGA geprobeerd om de serie opnieuw op te starten met de release van Ecco the Dolphin: Defender of the Future voor Dreamcast en later PlayStation 2. Niemand die bij de oorspronkelijke ontwikkeling van Ecco the Dolphin betrokken was werkte aan Defender of the Future. Het tegenovergestelde zou het geval zijn als SEGA het groene licht geeft aan Annunziata voor de ontwikkeling van een nieuwe Ecco.

“Ecco fans, I need you to follow & tweethank @scottfoe, he convinced SEGA to meet with me now chances of a new Ecco the Dolphin x100!”

https://twitter.com/edannunziata/status/248510239341703168

Ecco the Dolphin

Anouk zoekt via Facebook naar producent

Anouk zoekt via Facebook een producent voor een nieuw nummer. De zangeres plaatste afgelopen weekeinde het liedje I Won't Play That Game online, waar ze veel positieve reacties op kreeg.

"Het lijkt mij een goed idee om het nummer verder te ontwikkelen en op te nemen", schrijft Anouk op haar Facebookpagina. "Wat ik nu nodig heb is een goede productie." De zangeres wil daarbij niet de gebaande paden betreden. "Ik vind het leuk om via Facebook naar de juiste producent te zoeken."

Volgens de 37-jarige Anouk maken ook mensen met weinig ervaring kans. "Je moet wel een professional zijn en snappen wat het liedje nodig heeft", legt ze uit. "Jullie hebben drie weken de tijd. Ik ben benieuwd waar jullie mee op de proppen komen."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Dit keer geven we een Far Cry 3-post-it set met ZombiU-pen weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wanneer komt Far Cry 3 in Europa uit? Geef je antwoord in dd-mm-yyyy-formaat.

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs

'Tony Scott was goede Bond-regisseur geweest'

Tony Scott zou een goede optie zijn geweest om een Bondfilm te maken. Dat zegt Michael G. Wilson, producent van veertien Bondfilms, tegen het Britse filmweekblad Total Film. "Hij was het soort regisseur dat altijd in beeld was voor een Bondfilm." Scott pleegde vorige maand op 68-jarige leeftijd zelfmoord.

"Het zou er vooral van hebben afgehangen of Scott beschikbaar was en of hij het project zelf zag zitten", gaat Wilson verder. "Hij was in elk geval altijd een zeer goede, solide regisseur."

De 69-jarige producent wil niet te veel zeggen over welke regisseurs hij nu in het vizier heeft. "Het is niet helemaal gepast om te praten over wie wij hebben benaderd of wie ons heeft benaderd. Het is beter om te spreken over wie uiteindelijk een Bondfilm hebben gemaakt. Maar voor de hand liggende namen als Paul Greengrass en Christopher Nolan zouden zeker een film voor ons kunnen maken."

Wilson is overigens nog even te zien in de nieuwe Bondfilm Skyfall, hoewel het nog onbekend is welk rolletje hij gaat spelen. Hij was al achttien maal eerder in cameorolletjes in Bondfilms te zien.


'Tony Scott was goede Bond-regisseur geweest' (Foto: Novum)

Vierde aanhouding voor autobranden Weert

Een 44-jarige man uit Weert is maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks autobranden in zijn woonplaats. Eerder werden al drie andere verdachten aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Onderzoek van de recherche leidde naar de verdachte, die 's ochtends werd aangehouden in zijn woning. Hij is vastgezet en wordt verhoord. Meer wil de politie in verband met het onderzoek niet kwijt.

De afgelopen jaren werden in Weert tientallen voertuigen in brand gestoken. De politie hield begin september een 51-jarige Maastrichtenaar aan voor betrokkenheid bij de zaak. In de weken daarvoor werden een 19-jarige man uit Maastricht en een 37-jarige man uit Kerkrade al aangehouden.

De gemeente loofde eerder dit jaar een beloning uit voor de gouden tip over de brandstichtingen. In april werd dat bedrag verdubbeld tot tienduizend euro.

De Jager wijst informateurs op noodzaak hervormen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft de onderhandelaars van VVD en PvdA gewezen op het belang van hervormen. Dat zei de bewindsman maandagochtend na afloop van een gesprek dat hij met onder anderen Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) had.

"Ik heb gewezen op de noodzaak van hervormingen op economisch terrein en budgettair terrein", zei De Jager. Ook heeft hij de onderhandelaars aan de formatietafel bijgepraat over de stand van de economie in het algemeen.

De onderhandelaars en de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) ontvingen maandag ook andere financieel-economische experts. President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings en de voorzitter van de studiegroep begrotingsruimte, topambtenaar Richard van Zwol, schoven eveneens aan.

Knot zei na afloop dat een aantal 'brede onderwerpen' is besproken, zoals de economische ontwikkelingen in Nederland en Europa, mogelijke bezuiningsmaatregelen en het tempo waarin die moeten worden doorgevoerd. "We hebben een aantal dingen geschetst, het is nu aan de onderhandelaars om knopen door te hakken."

Teulings zei dat er vooral over de economische problemen is gesproken. Hij zei echter ook wat lichtpuntjes te zien, met name in Europa. Teulings verwacht dat pijnlijke maatregelen noodzakelijk kunnen zijn, maar denkt ook dat het voor opluchting kan zorgen als daar helderheid over komt.

Het is maandag de tweede dag dat PvdA en VVD onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Vrijdag waren de eerste besprekingen. Toen werden vooral werkafspraken gemaakt. Het idee achter het gezamenlijke gesprek met de financiële deskundigen is dat alle onderhandelaars dan over dezelfde informatie beschikken.

Bij de onderhandelingen wordt Rutte bijgestaan door fractiegenoot Stef Blok. Samsom heeft Kamerlid Jeroen Dijsselbloem meegenomen naar de onderhandelingstafel.


De Jager wijst informateurs op noodzaak hervormen (Foto: Novum)

Italiaanse nep-piloot geïnspireerd door Catch Me If You Can

De man die afgelopen vrijdag in Turijn werd opgepakt voor het zich voordoen als een piloot, haalde zijn inspiratie uit de film Catch Me If You Can van Steven Spielberg uit 2002. De Italiaan wilde net zoals meesteroplichter Frank Abagnale zijn, in de film gespeeld door Leonardo DiCaprio. 

Dit verklaarde hij tegenover de politie. De man heeft onder de schuilnaam Andrea Sirlo minstens één vlucht gevlogen. Hij vloog in april als "derde piloot" mee van München naar Turijn, tijdens de vlucht heeft hij op geen moment het vliegtuig bestuurd. Hij had meerdere valse identiteitskaarten en ook op Facebook en Twitter had hij valse accounts met foto's van hem in uniform. De politie kwam Sirlo op het spoor toen hij zich tegenover een andere piloot voorstelde als kapitein. De piloot vond dat de 32-jarige Sirlo daar wel heel jong voor oogde en informeerde de politie. Na maanden onderzoek arresteerde de politie vrijdag Sirlo op het vliegveld van Turijn, hij was gekleed als piloot, inclusief een neppe identiteitskaart. Hij is aangeklaagd voor oplichting en het in het gevaar brengen van vliegreizen.

Het voorval doet zeer denken aan de film Catch Me If You Can en tegenover de politie heeft de Italiaan verklaard dat hij net als Frank Abagnale wilde zijn. In de jaren '60 vloog de Amerikaan met meer dan 250 vluchten mee, terwijl hij nog niet eens 18 was. Later deed de oplichter zich ook voor als dokter en advocaat. Steven Spielberg maakte in 2002 een film na aanleiding van de autobiografie van Abagnale.

De Italiaanse oplichter, waarvan de werkelijke naam niet bekend is, had al een strafblad en is werkloos. Toch hoeft hij misschien niet te vrezen voor zijn verdere carrière. Na zijn arrestatie in 1969 zat zijn voorbeeld Abagnale vijf jaar in de gevangenis, daarna hielp hij de Amerikaanse justitie bij het vinden van fraudeurs en oplichters. Tegenwoordig heeft Abagnale een bedrijf in fraudeconsultatie. 

Catch me If You can

Lady Gaga picknickt met fans

Lady Gaga heeft afgelopen weekeinde in Frankrijk een vorkje geprikt met een aantal fans. De zangeres was in Parijs om haar parfum Fame te lanceren en deelde daarbij een hapje en een drankje met enkele tientallen prijswinnaars.

Gaga kondigde de 'picknick' met haar fans aan op Twitter. In een filmpje is te zien hoe de zangeres in een Aston Martin arriveerde bij een winkel aan de Champs-Élysées. Binnen nam Gaga plaats op een groot zwart tapijt, omringd door kussens met de naam van haar parfum erop geborduurd. Buiten verzamelden zich naar verluidt meer dan tienduizend fans van de 26-jarige zangeres.

"De reacties op Fame zijn overweldigend", twitterde Gaga, die vorige week nog twee concerten gaf in Nederland. "Zes miljoen flesjes in een week, dat maakt het het op een na snelst verkopende parfum na Coco Chanel."

Chelsea treft Aziaten of Monterrey op WK clubteams

Champions Leaguewinnaar Chelsea neemt het in de kwartfinale van het WK voor clubs op tegen een Aziatische club of het Mexicaanse Monterrey. Dat is de uitkomst van de loting maandag in Zürich. Het Braziliaanse Corinthians stroomt ook in de kwartfinale in. Die ploeg neemt het op tegen de kampioen van Japan, Auckland City of de winnaar van de Afrikaanse Champions League.

Het WK voor clubteams wordt van 6 tot en met 16 december afgewerkt in de Japanse steden Toyota en Yokohama. Chelsea, Corinthians, Auckland City en Monterrey zijn de afgevaardigden van respectievelijk Europa, Zuid-Amerika, Oceanië en Noord- en Midden-Amerika. De Aziatische en Afrikaanse kampioenen worden pas in november bekend. De kampioen van Japan mag als gastland van het toernooi ook meedoen.

Van der Vaart: "Trainer motiveert ons goed"

Hamburger SV had na drie nederlagen afgelopen weekend eindelijk weer wat te vieren. Borussia Dortmund werd verrassend met 3-2 verslagen. De teruggekeerde Rafael van der Vaart was na de stunt in jubelstemming. De middenvelder stak onder meer de loftrompet af over trainer Thorsten Fink.

"Hij doet het echt heel goed", vindt Van der Vaart. "Ik ben blij voor hem dat dit nu ook punten oplevert. Onze trainer weet ons erg goed te motiveren. Dat zag je tegen Borussia Dortmund", aldus de spelmaker, die de driepunter wel enigszins gelukkig noemde. "Eerlijk gezegd was Dortmund wel beter. Maar we winnen wel. We zijn er nog lang niet. Ik denk wel dat wel op de goede weg zijn."

Turkse broers alweer vrij

De twee Turkse broers en een betrokken 17-jarige Hilversummer, die dinsdag werden opgepakt na een aangifte, zijn alweer vrij. Zij worden beticht van diverse geweldsmisdrijven, maar mochten afgelopen vrijdag alweer van hun vrijheid gaan genieten. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft daar zonder nadere uitleg toe besloten.

Raadsman J. van der Heiden die de oudste broer bijstaat, wist te vertellen dat het duo behoorlijk ontdaan was door de arrestatie en dat zij het hele weekeinde nodig zullen hebben om bij te komen van alle commotie rond hun persoontjes. De drie blijven, lopende het onderzoek, nog wel verdacht.

Van der Heiden weet verder te melden dat hij de aangifte van het meisje vindt 'rammelen'. Volgens zeggen van de raadsman was de 14-jarige broer niet eens aanwezig op het Wegaplein ten tijde van de delicten. De vader van de jongen zegt dat zijn zoon aangifte tegen het meisje gaat doen wegens een valse aangifte.

De broers zijn beruchte bekenden van de politie, zij werden eind augustus ook al opgepakt voor het neer schoppen van een 14-jarig meisje dat iets met de jongste broer gehad zou hebben. Toen het meisje een punt achter de vermeende relatie zette viel dit verkeerd bij de 14-jarige broer, die zijn grote broer er bij haalde, die het 14-jarige meisje vervolgens een kickbokstrap gaf.

De jongste broer heeft daar inmiddels een taakstraf gekregen van maximaal 20 uur die hij via Bureau Halt nog moet voldoen. De straf van de oudste broer voor het eerdere delict moet nog worden vastgesteld.

Hilversums burgemeester Pieter Broertjes vindt dat het wel meevalt met de geweldsdelicten in Hilversum en wijt het veelvuldig negatief in het nieuws komen van de mediastad aan een focus van de berichtende media.

De Rest van Nederland

Een goede vriend van mij, woonachtig in het oosten van Nederland, klaagt regelmatig dat ons land zo gefocust is op de Randstad. De Rest van Nederland speelt altijd de tweede viool, sombert hij. Zijn klachten: de media schenken nauwelijks aandacht aan de overige provincies, parlementariërs wonen overwegend westelijk van Utrecht, provincialen worden ondertiteld op de nationale televisie en aanhangers van Ajax en Feyenoord noemen alle andere supporters boeren (al dan niet gecombineerd met edele delen en/of chronische ziekten). Dat valt moeilijk te ontkennen. Ondanks dat ik geboren, getogen en woonachtig ben in de Randstad, kun je mij een groot fan van de provincie noeme

Onderzoek naar Geleense babylijkjes

In de zaak van de Geleense babylijkjes moet onderzoek worden gedaan door een statisticus en gynaecoloog. Het gerechtshof in Den Bosch wil dat de twee kijken naar de kans dat alle drie de kinderen van Anita C. dood zijn geboren.

Vorig jaar werd C. door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van het doden van drie van haar baby's. De rechters vonden het niet bewezen dat de kinderen ooit geleefd hebben. Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen die uitspraak.

Naast het onderzoek van de statisticus en de gynaecoloog gaat een Duitse hoogleraar de rapporten van drie pathologen onderzoeken. Twee van hen oordeelden eerder dat niet te zeggen was of de baby's levend ter wereld zijn gekomen, een derde patholoog zei dat zeker een baby gewurgd was.

Anita C. werd twee jaar geleden opgepakt toen agenten het stoffelijk overschot van een kindje in de schuur van haar woning in Geleen vonden. Even later werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden. De baby's zouden tussen januari 2005 en juli 2010 om het leven zijn gekomen.

Het is niet bekend wanneer de onderzoeken afgerond zijn. Zodra de rapporten klaar zijn, prikt het hof een nieuwe datum voor de zaak.

Politie onderzoekt relbeelden FC Twente

De politie in Twente gaat foto's en filmpjes onderzoeken van de rellen die donderdag plaatsvonden rond de wedstrijd van FC Twente tegen Hannover 96 in Enschede. De beelden werden aangetroffen op socialemediasites, meldt de politie maandag.

Op grond van de beelden hoopt de politie verdachten aan te kunnen houden. Relschoppers worden opgeroepen zich te melden. Als niet alle betrokkenen dat doen, overwegen politie en justitie de verzamelde beelden openbaar te maken.

Rond 17.45 uur ontstond op de Oude Markt in Enschede een gespannen sfeer tussen Duitse supporters en Twente-supporters. Twee mensen werden aangehouden voor opruiing. Even later werd met stenen gegooid bij het station, toen Twente-fans Duitse supporters opwachtten.

Ongeveer een uur na de wedstrijd was het opnieuw raak bij het station, toen Duitsers de confrontatie zochten met supporters van de thuisploeg. De politie kon daar op tijd ingrijpen.

Speelfilm Jackie ook naar buitenland

De Nederlandse speelfilm Jackie van Antoinette Beumer is tijdens het Toronto International Film Festival (TIFF) verkocht aan diverse landen. Het drama met Carice en Jelka van Houten en Holly Hunter in de hoofdrollen is binnenkort ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Israël te zien. Dat laat producent Eyeworks maandag weten.

De producent is nog in onderhandeling met een distributeur voor de Verenigde Staten. Plannen voor een remake zijn niet aan de orde, het betreft de oorspronkelijke versie met de originele cast. De film leent zich prima voor het buitenland omdat veel scènes zich in de Verenigde Staten afspelen, waar de cast dus Engels spreekt.

Jackie was ook in de race voor de People's Choice Award op het TIFF. Die prijs ging echter naar het komische drama Silver Linings Paybook, met Bradley Cooper, Robert de Niro en Jennifer Lawrence in de hoofdrollen, dat vanaf januari in Nederland te zien is. Jackie draait momenteel nog in een aantal Nederlandse bioscopen.

Jackie gaat over twee tweelingzussen die op zoek gaan naar hun biologische moeder. Zij blijkt een onaangepaste vrouw met een vreemd verleden die ergens in de Verenigde Staten woont. Nadat de twee vrouwen hun moeder hebben opgespoord, trekken ze met haar in een aftandse camper door de VS. Tijdens deze hectische en emotionele roadtrip komen de vrouwen meer over elkaar te weten dan ze ooit voor mogelijk hielden.


Speelfilm Jackie ook naar buitenland (Foto: Novum)

Poels moet weer operatie ondergaan

Wielrenner Wout Poels moet vandaag wederom een operatie ondergaan. Bij de coureur van Vacansoleil-DCM wordt het buisje dat van zijn linkernier naar zijn blaas liep verwijderd. Eerder werd al een katheter weggehaald.

Poels zit in de lappenmand na een massale valpartij in de zesde etappe van de Tour de France. Hij liep een gescheurde milt, een breuk in zijn rechternier, drie gebroken ribben en een ingeklapte long op. Poels Twitterde over zijn aanstaande operatie. "Vandaag word ik draadloos gemaakt! Zo onder narcose, ik zeg trusten...." Hij hoopt binnenkort weer op de fiets te kunnen stappen.

'Ouderenzorg kan 1,2 miljard goedkoper'

Door de invoering van maatwerk voor cliënten en het verminderen van bureaucratie kan 1,2 miljard euro worden bespaard op de ouderenzorg. Dat staat in een Deltaplan Ouderenzorg dat de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz maandag heeft gepresenteerd.

Om de zorg betaalbaar te houden, zijn fundamentele hervormingen nodig. Uitgangspunt voor Actiz is dat de cliënt het voor het zeggen heeft bij de inkoop van de zorg die hij nodig heeft. Ouderen moeten met de zorgaanbieder afspraken maken over de te leveren zorg die zij echt nodig hebben.

Daarbij is het van belang dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en zo min mogelijk gebruik hoeven maken van zorg. Dat kan worden bereikt door preventie, ondersteuning van mantelzorgers en de inzet van technologie.

Verder is het van 'cruciaal belang' dat de overheid alle overbodige regels schrapt, waardoor zorgorganisaties flexibeler en efficiënter kunnen werken.

Door deze maatregelen is het volgens Actiz mogelijk om in 2017 een besparing te realiseren van 1,2 miljard euro. Om dit te kunnen realiseren wil de brancheorganisatie duidelijke afspraken maken met het nieuwe kabinet. Actiz denkt aan een convenant met de overheid, cliëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten.

Dit weekeinde kwam de Sociaal-Economische Raad (SER) ook al met een voorstel om de langdurige zorg en het zorgverzekeringsstelsel fundamenteel te hervormen. Hulpbehoevenden moeten de kosten van verblijf in instellingen, welzijn en voeding zo veel mogelijk zelf dragen, ook als ze in een instelling wonen. Via de AWBZ worden dan alleen nog zorgkosten vergoed.

Brandstichting bij gemeentehuis Moerdijk

Bij het gemeentehuis van Moerdijk is zondagnacht brand gesticht. De hoofdingang van het gemeentehuis aan de Pastoor van Kessellaan in Zevenbergen bleek maandagochtend zwartgeblakerd. Ook was de pui ontzet en waren enkele ruiten gesprongen, meldt de politie.

Een medewerker van de beveiliging ontdekte de schade rond 06.45 uur. Het vuur is volgens de politie kennelijk vanzelf uitgegaan. De gemeente heeft aangifte gedaan van brandstichting. Hoe de brand is gesticht, wordt nog onderzocht.

Apple-leverancier staakt productie na gevecht

Het Chinese Foxconn heeft in een fabriek in het noorden van China de productie stilgelegd nadat er zondag een massale vechtpartij was uitgebroken. Dat maakten de leverancier van Apple en de Chinese politie maandag bekend. De vechtpartij tussen ongeveer tweeduizend man brak uit op het terrein bij de fabriek in de stad Taiyuan waar de werkers wonen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn er vijfduizend politieagenten op het incident afgestuurd. Die kregen het geweld na ongeveer vier uur onder controle. Veertig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel mensen zijn opgepakt door de politie is niet bekend.

De aanleiding voor het gevecht was niet werkgerelateerd, meldden de politie en het bedrijf. Volgens berichten op het internet is het geweld uitgebroken nadat een beveiliger een werknemer had geslagen.

Foxconn wil de fabriek op dinsdag weer opstarten. Het bedrijf wilde niet zeggen of er iPhones worden gemaakt in de fabriek waar 79.000 mensen werken.

Foxconn is een van de grootste werkgevers van China met 1,2 miljoen mensen op de loonlijst. De leverancier van Apple is in het verleden bekritiseerd om werktijden en de hoogte van de lonen.

Afgelopen maart beloofde het Apple het minimumloon te verhogen en de werktijden in te korten. Een onderzoeksbureau ingehuurd door het Amerikaanse bedrijf had ontdekt dat werknemers regelmatig werkweken van zestig uur of meer draaiden.

Truckersprotest tegen Oostblokkers

In en rond Brussel wordt maandag veel verkeershinder verwacht. Vele tientallen Belgische vrachtwagenchauffeurs zijn van plan een langzaamaanactie te houden uit protest tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Oost-Europese chauffeurs.

Volgens de bonden werken de Oost-Europeanen voor een derde tot hooguit de helft van het loon dat de Belgische truckers krijgen. Steeds meer Belgische chauffeurs verliezen daardoor hun werk, zo stellen de bonden.

'Overheid moet orgaanhandel registreren'

Orgaanhandel en orgaantoerisme moeten beter in kaart worden gebracht. Daarom moet deze vorm van mensenhandel gemeld en geregistreerd kunnen worden bij een overheidsinstantie. Dat is een van de aanbevelingen van een maandag verschenen rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer.

Hoewel er geen directe aanwijzingen zijn dat deze vorm van mensenhandel veel voorkomt in Nederland of dat Nederlanders zich in het buitenland schuldig maken aan orgaanhandel, roept Dettmeijer toch op tot oplettendheid. "Vormen van mensenhandel die wij in het buitenland zien, zullen vroeg of laat ook hier gaan spelen", zegt zij daarover.

In het rapport beschrijft de rapporteur een aantal mogelijke voorzorgsmaatregelen. Mocht commerciële orgaandonatie in de toekomst mogelijk worden, dan zou het afstaan volgens Dettmeijer niet moeten gebeuren tegen geld, maar bijvoorbeeld moeten worden beloond met levenslange vrijstelling van ziektekostenpremies.

Ook moeten instanties gaan samenwerken om orgaanhandel en -toerisme beter in kaart te kunnen brengen. Met name medisch personeel en zorgverzekeraars zouden misstanden in orgaantransplantatie kunnen opmerken. De overheid moet daarom een instantie oprichten die deze meldingen registreert.

In 2010 hebben twee Nederlanders een transplantatie ondergaan buiten een van de zeven landen die zijn aangesloten bij Eurotransplant. In de periode van 2005 tot en met 2007 zijn er vijf gevallen bekend van transplantatietoerisme. Dat mensen nu zomaar van de wachtlijst voor transplantatie verdwijnen, zou een aanwijzing kunnen zijn voor orgaanhandel. De rapporteur pleit ervoor onderzoek hiernaar uit 2008 en 2010 te herhalen.

In het onderzoek werd eveneens gekeken naar een andere vorm van mensenhandel, het gedwongen commercieel draagmoederschap. Dettmeijer vraagt zich af of de overheid niet moet voorkomen dat gebruik wordt gemaakt van draagmoeders uit risicolanden. Vaak worden die draagmoeders door echtgenoten of bemiddelaars onder druk gezet tot het afstaan van hun kind voor geld.

Alderweireld hekelt instelling Ajax-spelers

Toby Alderweireld hekelt de instelling van een aantal Ajax-spelers in het duel tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers begonnen slap aan het duel en kwamen dan ook al snel met 1-0 achter. Uiteindelijk werd het 1-1.

De centrale verdediger van Ajax hekelde hoe de 1-0 van Tom Beugelsdijk tot stand kwam. "Sorry om het te moeten zeggen, maar het middenveld sloeg gewoon nergens op. Het begon met Lasse Schöne die te kort terug speelde. Dat gaf ADO het gevoel dat er iets viel te halen en hadden we ze nooit mogen geven. En bij de 1-0 kopte er iemand zo vrij in. We zijn er goed in om onszelf in de problemen te brengen."

Benzinedief A2 in gezicht gespuugd

De benzinedief die vorig jaar oktober in een filefuik op een auto knalde en daarbij de bestuurder ervan doodde is vandaag bij de aanvang van de rechtszaak tegen hem in de Utrechtse rechtbank extra beloond voor zijn actie. Een familielid van het slachtoffer trakteerde de verdachte, de 48-jarige Maikel R., op een fluim in zijn gezicht.

R. had  proletarisch getankt bij een tankstation langs de A2, waarna de politie de achtervolging inzette. Een kunstmatig gecreëerde file moest bij Abcoude de dief tot stilstand brengen, wat ook gebeurde, zij het niet op de beoogde manier: R. merkte de file te laat op, volgens de officier van justitie door cannabisgebruik, met een fataal ongeluk tot gevolg.

R. zelf voerde aan niet gestopt te zijn omdat hij bang was geworden door de getrokken wapens die de agenten bij zich zouden dragen. Ook zou hij van plan zijn geweest om later alsnog te betalen voor de brandstof. Het was overigens niet de eerste keer dat hij bij een tankstop de betaling "vergat", maar de eerdere rekening staat ook nog open omdat hij 'geen geld ervoor zou hebben'. De advocaat van R. vindt dat ook de politie blaam treft voor het vormen van de file.

Sijsling naar tweede ronde Maleisië

Tennisser Igor Sijsling heeft maandag de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur. Op het hardcourt in de Maleisische hoofdstad gaf hij de thuisspelende wildcardhouder Ariez Elyaas Deen Heshaam geen schijn van kans: 6-2 en 6-1. In de tweede ronde treft Sijsling de winnaar van de partij tussen Lukas Lacko en Feliciano Lopez (5).

Sijsling is de enige Nederlander die meedoet in Kuala Lumpur. Robin Haase komt deze week in de Thaise hoofdstad Bangkok in actie. Daar treft hij een qualifier in de eerste ronde.

Merida nieuwe cosponsor van wielerploeg Lampre

Fietsenfabrikant Merida is vanaf volgend seizoen de nieuwe cosponsor van wielerploeg Lampre. Dat heeft het Taiwanese bedrijf bekendgemaakt. Het volgt ook Willier op als fietsenleverancier van de Italiaanse formatie. De huidige cosponsor van Lampre, ISD, stopt aan het eind van dit seizoen.

Dat Merida zou toetreden tot het wielerpeloton werd vorige maand al bekend. Het merk, dat vooral bekend is uit het mountainbikecircuit, is niet de eerste fietsenfabrikant die zich als sponsor aan een World Tour ploeg verbindt. Volgend seizoen zijn fietsproducenten BMC en Cannondale als hoofdsponsor aan een ploeg verbonden en prijkt Trek als cosponsor op het shirt van de Amerikaanse RadioShack-formatie.

Sly Cooper sluipt winkels binnen in maart

Het dievenavontuur Sly Cooper: Thieves in Time is in maart verkrijgbaar voor de PlayStation 3 en PlayStation Vita. Gamers die de PS3-versie kopen, krijgen daar gratis de Vita-versie bij. Het spel wordt in de winkel en via het PlayStation-netwerk verkocht. Dat heeft Sony Computer Entertainment bekendgemaakt.

Sly Cooper: Thieves in Time vertelt een verhaal over een familie vol meesterdieven. Het vak wordt van vader op zoon doorgegeven. Elk hoofdstuk uit het spel gaat over een andere voorvader van Sly. Elk van deze personages beschikt over unieke eigenschappen.

In de Sly Cooper-reeks, die in 2002 begon op de PlayStation 2, zijn tot nu toe drie spellen verschenen. Twee jaar geleden werden deze games opgepoetst en opnieuw uitgegeven voor de PlayStation 3 onder de naam The Sly Collection. Er zijn grofweg 3,5 miljoen spellen in de reeks verkocht.


Sly Cooper sluipt winkels binnen in maart 

Bertens in top zestig wereldranglijst

Kiki Bertens staat deze week op de zestigste plaats van de wereldranglijst. De 20-jarige Wateringse dankt die positie aan haar kwartfinaleplaats afgelopen week bij het WTA-toernooi in Seoul. Dat resulteerde in een stijging van drie plaatsen. Bertens stond nog nooit hoger.

Arantxa Rus staat precies tien plaatsen lager dan Bertens. Zij steeg een positie. Michaëlla Krajicek ging van 131 naar 129, Bibiane Schoofs staat 179e.

Bij de mannen zakte Robin Haase een positie. De Hagenaar staat nu vijftigste. Igor Sijsling leverde vijftien posities in en staat nog net bij de beste honderd tennissers van de wereld: 97e. Thiemo de Bakker is na twee plaatsen verlies 159e.

In de top van de ranglijsten veranderde niets. Victoria Azarenka en Roger Federer staan nog altijd bovenaan. Caroline Wozniacki blijft, ondanks haar eerste toernooizege in dertien maanden, elfde.


Bertens in top zestig wereldranglijst (Foto: Novum)

Faillissementsgolf treft gehele bouwsector

Het aantal faillissementen in de bouw is in de afgelopen acht maanden met 45 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Faillissementsdossier.nl constateert maandag dat de malaise niet alleen aannemers treft maar ook specialisten en bouwwinkels.

Onder specialisten zoals loodgieters en schilders vielen vijftig procent meer bedrijven om dan vorig jaar. Ook onder bouwgroothandels en doe-het-zelfzaken lag het aantal faillissementen anderhalf keer zo hoog. In totaal gingen in de maanden januari tot en met augustus 1330 bedrijven in de sector op de fles.

Faillissementsdossier.nl zoekt de verklaring bij het dalende aantal nieuwe huizen dat wordt gebouwd. Het aantal verstrekte bouwvergunningen daalde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de eerste zes maanden naar een nieuw dieptepunt van 16.906. Op het toppunt van de markt in de eerste helft van 2006 werden nog drie keer zoveel bouwvergunningen afgegeven.

De bouwsector presteert slechter dan het gemiddelde. De faillissementenwebsite zag in de eerste acht maanden 8205 bedrijven failliet gaan, een kwart meer dan een jaar eerder. Voor heel het jaar voorspelt de website een nieuw record.


Faillissementsgolf treft gehele bouwsector (Foto: Novum)

Doden door stormloop bij tempel

Een stormloop bij een tempel in de Oost-Indiase deelstaat Jharkhand heeft maandag aan zeker negen mensen het leven gekost. Twaalf mensen zijn gewond geraakt. De meeste slachtoffers zijn vrouwen, zei de politie.

De chaos, waarbij mensen onder de voet werden gelopen, brak uit bij een tempel in een ashram in het district Deogarh. Tienduizenden hindoes drongen in de ashram ter ere van Sant Thakur Anukul Chandra samen voor een religieus feest.

Van Bijsterveldt wil behoud maatschappelijke stage

Het afschaffen van de maatschappelijke stage voor jongeren zou 'ontzettend zonde zijn'. Dat zegt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag in dagblad Trouw. PvdA en VVD denken erover de stage af te schaffen als bezuinigingsmaatregel.

Van Bijsterveldt voerde de stage vorig jaar zelf in. Volgens haar zijn middelbare scholen er nu net pas goed mee aan de slag. "Sommige scholen vinden het zo waardevol dat ze kinderen niet alleen de verplichte dertig uur stage laten lopen, maar dit verdubbelen tot zestig uur", laat de minister weten.

Volgens Van Bijsterveldt is het niet vanzelfsprekend dat jongeren in aanraking komen met vrijwilligerswerk. Van de tweehonderdduizend jongeren die jaarlijks op stage gaan, gaat twintig procent daar door als vrijwilliger.

Verder zou uit onderzoek blijken dat zeventig procent van de scholieren de stage waardeert en tachtig procent van de ouders het belangrijk vindt dat de stage verplicht is. "Als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt", aldus de minister.

Hudson & Howard in trailer Winnie

In 2009 werd bekend dat Jennifer Hudson de titelrol ging spelen in de biopic Winnie, die inzoomt op het leven van de omstreden Winnie Mandela, de voormalige vrouw van de eerste zwarte president van Zuid Afrika Nelson Mandela. Het drama wordt geregisseerd door Darrell J. Roodt en is gebaseerd op de biografie Winnie Mandela: A Life. van Anne Marie du Preez Bezdrob.

Acteur Terrence Howard speelt de rol van Nelson Mandela. Hieronder zie je de trailer van Winnie, waarvoor nog geen distributeur gevonden is. Een releasedatum is daarom nog niet bekend.


Jim Carrey op setfoto's Kick-Ass 2

Dat Jim Carrey een rol zou spelen in Kick-Ass 2 was bekend, maar hoe zijn personage er uitziet nog niet. Dit weekend is de eerste foto verschenen hoe de komiek de rol van Colonel Stars speelt.

Het verhaal van Kick-Ass 2 gaat verder met amateursuperheld Kick-Ass, die een team van 'echte' superhelden probeert te vormen om The Red Mist te bestrijden. Deze vijand is op zijn beurt weer bezig om een team met superschurken te verzamelen om Kick-Ass en Hit-Girl uit de weg te ruimen.

Op onderstaande foto’s staan naast Carrey nog enkele andere personages. De film verschijnt op 18 juli 2013 in de bioscoop.

Kick-Ass 2

Kick-Ass 2

Kick-Ass 2

Kick-Ass 2

'Valse id-kaart glipt door talloze controles'

Legitimatiebewijzen worden niet of nauwelijks goed gecontroleerd. Dat schrijft de website nu.nl maandag op basis van onderzoek door journalist Brenno de Winter. De valse id-kaart die hij in elkaar knutselde werd geaccepteerd bij onder meer ministeries, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en een stembureau voor de Kamerverkiezingen.

De Winter gebruikt sinds januari een vals, Duits ogend legitimatiebewijs voor alle instanties waar hij zich moest identificeren. De kaart bevatte echte gegevens, maar ook een aantal aanwijzingen dat de kaart vals is, zoals het pseudoniem Bigwobber. De kaart werd geen enkele keer geweigerd.

Ook door het Korps Landelijke Politiediensten en politiekorps Haaglanden werd de kaart geaccepteerd. Tijdens een bezoek aan het Koninklijk Huis struikelde de marechaussee evenmin over de valse legitimatie. Ook kreeg hij met de valse pas een postpakketje mee, en werd de kaart geaccepteerd door verschillende hotels.

De Christen-Unie zegt in een reactie aan nu.nl het 'onacceptabel te vinden dat de beveiliging op zo veel plaatsen heeft gefaald'. De partij wil naar aanleiding van het onderzoek minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op het matje roepen.

Bay regisseert Transformers 4: 'Geen reboot'

Nadat Michael Bay eerder aankondigde dat Transformers: Dark Of The Moon zijn laatste Transformers-film zou zijn, heeft de regisseur getekend voor een vierde deel van de robotreeks. De film is eerder omschreven als een reboot van de serie.

Bay sprak met The Huffington Post over deze ommezwaai en vertelde meteen dat de film verder gaat met het huidige verhaal in plaats van een reboot. "Ik dacht dat ik er klaar mee was", zei Bay. "Toen kwam de attractie [in Universal Studios Hollywood] en de rijen van tweeëneenhalf uur. En dan ga je denken 'Mijn God, iemand moet dit verder gaan doen.' Daarna ga je eens goed over jezelf nadenken. De studio zei dat ze de reeks nieuw leven wilden inblazen, dan kan er iemand voor zorgen dat het helemaal wordt verknalt, snap je?"

Dat het geen reboot gaat worden is duidelijk, maar hoe gaat het verhaal dan wel verder? "We hervatten de geschiedenis zoals we dit hebben achtergelaten of hoe we Chicago hebben achtergelaten. Vanaf hier gaan we verder." Transformers 4 komt op 27 juni 2014 in de bioscoop

'Black Zero is tweede Superman-schurk'

Hoewel bij vele superheldenfilms de cameo’s en vijanden al vroegtijdig uitlekken, is bij Man Of Steel nagenoeg alles geheim gebleven. Tenminste, totdat de meest recente lijn aan LEGO-producten op de markt verscheen.

Michael Shannon is gecast voor de rol van General Zod, maar hij wordt waarschijnlijk bijgestaan door nog een ander duister figuur uit de stripboeken. LEGO lanceert namelijk een set genaamd 'Superman Black Zero Escape'. In de Superman-comics is Black Zero de naam van een schurk die te boek staat als 'ruimtesaboteur'. Hij heeft niet alleen Krypton vernietigd, maar hij is ook van plan om dit met de aarde te doen.

Er moet wel een kanttekening worden gemaakt: lang niet alle aangekondigde LEGO-sets zijn volledig trouw aan een film (een recent voorbeeld is een Aquaman-set), maar dat lijkt fans er niet van te weerhouden om te speculeren over de mogelijkheid. Man Of Steel verschijnt op 14 juni 2013 in de bioscoop.

Chinese schepen bij betwiste eilanden

Twee Chinese surveillanceschepen zijn vandaag (lokale tijd) aangekomen in de wateren bij de onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee, waarover Japan en China ruzie maken. Vier Chinese patrouilleschepen varen in aangrenzende wateren. Dat heeft de Japanse kustwacht laten weten.

Beide landen claimen de eilanden. De ruzie over de archipel duurt al tijden, maar is de afgelopen weken opgelaaid. Eerder deze maand kocht Japan enkele eilanden van de particuliere eigenaar. Dat leidde tot rellen in China. Japanse ambassades, consulaten en bedrijven werden aangevallen.

[Serie A] Uitslagen speelronde 4

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de vierde speelronde afgewerkt. Juventus bleef opnieuw ongeslagen en voert daardoor de ranglijst aan. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Parma Fiorentina 1-1
Juventus Chievo 2-0
Sampdoria Torino 1-1
Atalanta US Palermo 1-0
Bologna Pescara 1-1
Cagliari AS Roma afg.
Catania Napoli 0-0
Internazionale AC Siena 0-2
Udinese AC Milan 2-1
Lazio Roma Genoa 0-1


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 Juventus 4 4 0 0 12 11-2
2 Napoli 4 3 1 0 10 8-2
3 Lazio Roma 4 3 0 1 9 7-2
4 Sampdoria 4 3 1 0 9 7-4
5 Fiorentina 4 2 1 1 7 6-4
6 Genoa 4 2 0 2 6 6-6
7 Internazionale 4 2 0 2 6 6-5
8 Atalanta 4 2 1 1 5 3-2
9 Catania 4 1 2 1 5 5-6
10 AS Roma 3 1 1 1 4 7-6
11 Torino 4 1 2 1 4 4-3
12 Parma 4 1 1 2 4 4-6
13 Udinese 4 1 1 2 4 6-9
14 Bologna 4 1 1 2 4 5-8
15 AC Milan 4 1 0 3 3 4-5
16 Chievo 4 1 0 3 3 3-7
17 Cagliari 3 0 2 1 2 2-4
18 Pescara 4 0 1 3 1 3-10
19 US Palermo 4 0 1 3 1 1-8
20 AC Siena 4 1 2 1 -1 5-4


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Stevan Jovetic Fiorentina 4
2 Miroslav Klose Lazio 3
Giampaolo Pazzini AC Milan 3
Maxi Lopez Sampdoria 3
Hernanes Lazio 3

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
di 25 sep, 20:45 Fiorentina Juventus
wo 26 sep, 18:30 Pescara US Palermo
wo 26 sep, 20:45 Catania Atalanta
wo 26 sep, 20:45 Chievo Internazionale
wo 26 sep, 20:45 Genoa Parma
wo 26 sep, 20:45 AC Milan Cagliari
wo 26 sep, 20:45 Napoli Lazio Roma
wo 26 sep, 20:45 AS Roma Sampdoria
wo 26 sep, 20:45 Torino Udinese
do 27 sep, 20:45 AC Siena Bologna
za 29 sep, 18:00 Parma AC Milan
za 29 sep, 20:45 Juventus AS Roma
zo 30 sep, 12:30 Udinese Genoa
zo 30 sep, 15:00 Atalanta Torino
zo 30 sep, 15:00 Bologna Catania
zo 30 sep, 15:00 Cagliari Pescara
zo 30 sep, 15:00 Lazio Roma AC Siena
zo 30 sep, 15:00 US Palermo Chievo
zo 30 sep, 15:00 Sampdoria Napoli
zo 30 sep, 20:45 Internazionale Fiorentina

Ruim 45.000 mensen bezoeken Film by the Sea

De 14e editie van het International Film Festival Film by the Sea in Zeeland heeft 45.500 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie gemeld. Zondag was de slotdag van het tiendaagse filmfestival.

De organisatie is erg tevreden voor de belangstelling voor het festival dit jaar, meldt een woordvoerster. Vrijdag werden de prijzen uitgedeeld. De film Voor ik doodga van Ol Parker werd bekroond met de Film by the Sea Publieksprijs. De juryprijs, genaamd Dioraphte Film-& Literatuur Award, ging naar Shadow Dancer van James Marsh.

Garland oppert ideeën voor Dredd 2

Terwijl Dredd nog in de Nederlandse zalen moet draaien praat scenarist Alex Garland al over een vervolgfilm. Hier wil hij zich meer richten op het oordelen, zo zegt hij in een interview met Total Film News.

Op dit moment is er door de studio nog geen vervolg bevestigd, maar dat weerhoudt Garland er niet van om al ideeën te opperen welke kant het project op kan gaan. "Vanuit mijn perspectief wil ik meer de kant op gaan van de politiek," zo legt Garland uit. "Er zijn nog veel zaken die in de eerste film worden besproken waar je nog veel meer mee kan doen in de tweede. Dredd is een onderdeel van een politiestaat. Hij is een fascist."

"Er is iets erg intrigerend aan de prodemocratische terroristen. Hier zijn de slechteriken ineens de mensen die voor democratie zijn. Natuurlijk zijn zij niet de vijanden, omdat je juist moet vechten vóór democratie. Ik zou dit graag verder willen uitdiepen."

Totdat het vervolg op Dredd verschijnt moeten we het nog even doen met het eerste deel. Deze verschijnt op 11 oktober in de bioscoop.

'Wachten op Lucas voor Indiana Jones 5'

Na de zeer matig ontvangen Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull lijkt de vraag voor een vijfde Jones-film erg laag. Toch is het een project dat lijkt te leven bij personen uit de meest recente avonturenfilm, waaronder Karen Allen.

Volgens Allen is het grootste deel van de cast bereid om voor het vijfde deel te gaan, maar het is wachten totdat George Lucas zijn toestemming geeft. "Ik zou het wel willen," zo zegt Allen. "Ik heb recentelijk met Steven Spielberg gesproken; we e-mailden heen en weer en ik zei 'Wat zal ik zeggen? Ik doe deze publiciteit, maar wat moet ik zeggen als mensen mij de vraag stellen?'" Spielberg reageerde volgens Allen als volgt. "Het is in George zijn handen. Ik wil meedoen, Harrison wil meedoen, het is nu aan George om het script te schrijven of een script te bemachtigen."

Allen zegt verder dat ze wel een vijfde deel willen maken, maar niet 'om er eentje te kunnen maken'. "Ze willen het alleen doen met een verhaal waar iedereen blij mee is en dat iedereen bevalt."

Wat vind jij? Moet er een vijfde Indiana Jones-film komen?

Bilbo schittert op nieuwe Hobbit-poster

Dit weekend heeft Warner Bros. een nieuwe poster voor de film The Hobbit: An Unexpected Journey uitgebracht. De afbeelding heeft wat weg van de The Lord Of The Rings: Return Of The King-poster met Aragon.

The Hobbit: An Unexpected Journey is de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. De film speelt zich af in Midden-Aarde, zo’n zestig jaar voor The Lord of the Rings. Het avontuur gaat over het titelpersonage Bilbo Balins (Martin Freeman), die een epische expeditie begint naar het verloren dwergenrijk Erebor. Dit rijk is veroverd door de afschrikwekkende draak Smaug. Tijdens de reis wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze (Ian McKellan) en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Reuzenspinnen, Huidverwisselaars en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollem. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-Aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

De film The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 13 december in de bioscoop.

Hobbit

Krokodil loopt rond in vliegtuig Australië

Een bagage-afhandelaar in Australië kreeg de schrik van zijn leven toen hij de deur opende van de bagageruimte van een passagiersvliegtuig en zag dat er een krokodil los rondliep.

Het reptiel was er blijkbaar in geslaagd om te ontsnappen uit zijn kooi tijdens de vlucht van Brisbane naar Melbourne. Luchtvaartmaatschappij Qantas onderzoekt of het dier wel op de goede manier is vervoerd.

Whitlock wint EK Darts

Simon Whitlock heeft zijn eerste grote toernooi bij de PDC gewonnen. Hij won in het Duitse Muelheim het Europees kampioenschap door in de finale Wes Newton met 11-5 te verslaan. 

De eerste vijf legs gaan nog allemaal met de darts mee, maar naar de eerste pauze pakt Whitlock het initiatief. Hij scoort veel beter dan zijn tegenstander en krijgt veel meer kansen op de dubbel. Newton kan nog een tijdje in de buurt blijven omdat hij tegen 80% finisht, maar uiteindelijk moet hij Whitlock toch laten gaan. Een 167 finish brengt Whitlock op een 8-4 voorsprong en vanaf dat moment was het gespeeld. Uiteindelijk wint The Wizard met 11-5 en wint hij zijn eerste grote TV titel.

In de halve finale won Whitlock met 11-9 van Kim Huybrechts. Newton rekende eerder met dezelfde cijfers af met Brendan Dolan. Whitlock wint met zijn overwinning 50.000 Engelse pond. Met deze zege klimt hij naar de vijfde plek op de order of merit. Raymond van Barneveld was de beste Nederlander in Muelheim, hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Huybrechts. 

Honderden studenten maken bezwaar tegen langstudeerboete

Bijna zeshonderd studenten hebben hulp ingeroepen van een advocaat om bezwaar te maken tegen de langstudeerboete. Dat schrijft Metro maandag. Bij meer dan de helft gaat het om studenten die een tweede studie zijn gaan doen.

Ruim vierhonderd bezwaarschriften van studenten zijn opgesteld door het Groningse advocatenkantoor BoutOveres Advocaten in Groningen. Daar betalen studenten veertig euro voor het opstellen van een bezwaarschrift dat vervolgens wordt ingediend bij de onderwijsinstelling. Als de boete wordt kwijtgescholden moet nog eens tweehonderd euro worden betaald.

Bij meer dan de helft van de verzoeken gaat het om studenten die een tweede studie zijn gaan volgen. "Zij zijn jaren terug gestopt met een opleiding en lopen in de meeste gevallen bij een tweede studie helemaal op schema, maar hebben toch een langstudeerboete gekregen", meldt advocaat Jan Hein Masdenbroek van het Groningse kantoor. Ook veel studenten die ziek zijn geweest of een bestuursjaar hebben gevolgd dienen een bezwaarschrift in.

Volgens Masdenbroek moeten onderwijsinstellingen met goede argumenten komen voor het opleggen van de boete. "Als de instellingen de bezwaarschriften afdoen met een briefje, dan adviseer ik de student in hoger beroep te gaan."

De langstudeermaatregel werd op 1 september ingevoerd. Studenten die meer dan een jaar langer doen over hun opleiding moeten drieduizend euro extra collegegeld betalen.

'Nieuwe kabinet moet ingrijpen op huizenmarkt'

Een opeenstapeling van nieuwe regels voor huizenkopers betekent 'de doodsteek voor de huizenmarkt'. Een nieuw kabinet moet daarom ingrijpen. Dat staat in een brief van Vereniging Eigen Huis (VEH) die maandag verzonden wordt aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. De brief is in handen van De Telegraaf.

De belangenorganisatie voor huizenbezitters doelt op het verplicht annuïtair aflossen, het betalen voor hypotheekadvies en de versobering van de Nationale Hypotheek Garantie. "De berg aan nieuwe maatregelen dreigt de woningmarkt vanaf volgend jaar diep in de afgrond te duwen", oordeelt de vereniging.

VEH wil dat het kabinet met een palet aan nieuwe maatregelen de woningmarkt weer op gang helpt. Winstmarges op hypotheken moeten gemaximaliseerd worden, zodat de maandlasten omlaag gaan. Concurrentie op de hypotheekmarkt moet bevorderd worden, onder meer door banken met staatssteun weer te laten prijsvechten. Dat is nu verboden door de Europese Commissie.

Starters moeten op gang geholpen worden door hun tijdelijk steun te verlenen, wil de belangenvereniging. Tot slot moet het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten minder streng worden, zodat banken ook voor zzp'ers en flexwerkers maatwerk kunnen leveren. "Die controleert nu achteraf of iets acceptabel is", zegt manager belangenbehartiging Nico Stolwijk. "Banken zijn daardoor zo voorzichtig dat het vaker nee dan ja is."

Ederveen verloor expres in Strictly Come Dancing

Arjan Ederveen heeft er zelf voor gezorgd dat hij zaterdagavond werd weggestemd uit Strictly Come Dancing. Dat laat de komiek, wiens theatervoorstelling Ederveenzaamheid deze week in reprise gaat, doorschemeren in het AD.

"Ik moet de teksten opnieuw leren, dat lukt niet als ik ook nog moet trainen voor het dansen", vertelt de 56-jarige Ederveen. "De manier waarop we onze dans hebben gedaan, was een bewuste keuze, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik ben opgelucht dat het voorbij is."

Toch kijkt Ederveen met een positief gevoel terug op de danswedstrijd, waarin onder anderen Sylvana Simons en Mark van Eeuwen nog strijden om de titel. De komiek viel namelijk zeven kilo af.

Pasgeboren reuzenpanda in Washington overleden

Het reuzenpandaatja dat vorige week ter wereld kwam in de dierentuin van Washington is gestorven. Dat hebben woordvoerders van de National Zoo bekendgemaakt. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Het pandaatje werd zondag dood in zijn hok aangetroffen nadat verzorgers op noodkreten van moederpanda Mei Xiang waren toegesneld. Het zielloze lichaampje oogde ongeschonden. Er waren geen tekenen van verwondingen of infecties.

Het jong was de tweede nakomeling voor Mei en vader Tian Tian. Mei werd zwanger middels kunstmatige inseminatie. Sinds 2007 is Mei Xiang al vijf keer schijnzwanger geweest. In 2005 werd haar eerste nakomeling Tai Shan geboren.

Een pandajong is zeer fragiel. De dieren komen blind ter wereld en wegen duizendmaal minder dan hun moeder. In het verleden is het vaker gebeurd dat de jongen per ongeluk door hun moeder zijn geplet. De eerste weken zijn cruciaal voor de overlevingskansen van een reuzenpanda. In deze periode moeten ze warm worden gehouden en voldoende te eten krijgen.

Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de in hun voortbestaan bedreigde dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bewerkstelligen. Enkele hiervan zijn tot klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op kunstmatige wijze tot grootse daden te bewegen.


Reuzenpanda in Washington gestorven (Foto: Novum)

Strippende vrouwen belagen H&M

Meer dan 30 vrouwen en één man hebben zondag op de Dam gestript.

Dat deden ze om aandacht te vragen voor de Schone Kleren Campagne. Grote modeketens zoals H&M en Zara laten hun kleding maken in lageloonlanden en daar wilden de dames de ketens mee confronteren.

De halfnaakte idealisten waren niet overal welkom. Bij Zara werden ze weggestuurd en Bershka sloot snel de deuren. Bij H&M konden ze wel in de winkel actievoeren onder het motto 'Liever naakt dan door uitbuiting gemaakt!'.

'Op dit moment houden kledingarbeiders na aftrek van vaste lasten minder dan 1 euro per dag over om van te eten en dat is ook in Cambodja alles behalve een vetpot. We roepen de merken dan ook op tot concrete actie', aldus Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne.

Klik hier voor meer foto's. Strippen om je punt te maken gebeurt de laatste tijd trouwens wel vaker.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 4

In de Bundesliga werd afgelopen weekend devierde speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
1.FC Nürnberg Eintracht Frankfurt 1-2
VFL Wolfsburg SpVgg Greuther Fürth 1-1
FSV Mainz 05 FC Augsburg 2-0
Fortuna Düsseldorf SC Freiburg 0-0
FC Schalke 04 Bayern München 0-2
Hamburger SV Borussia Dortmund 3-2
Bayer Leverkusen Borussia Mönchengladbach 1-1
Werder Bremen VFB Stuttgart 2-2
1899 Hoffenheim Hannover 96 3-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 4 4 0 0 12 14-2
2 Eintracht Frankfurt 4 4 0 0 12 11-4
3 Hannover 96 4 2 1 1 7 10-7
4 Borussia Dortmund 4 2 1 1 7 8-5
5 FC Schalke 04 4 2 1 1 7 7-5
6 1.FC Nürnberg 4 2 1 1 7 6-5
7 Fortuna Düsseldorf 4 1 3 0 6 2-0
8 SC Freiburg 4 1 2 1 5 6-6
9 Borussia Mönchengladbach 4 1 2 1 5 5-5
10 VFL Wolfsburg 4 1 2 1 5 2-5
11 Werder Bremen 4 1 1 2 4 7-7
12 FSV Mainz 05 4 1 1 2 4 4-5
13 Bayer Leverkusen 4 1 1 2 4 4-6
14 SpVgg Greuther Fürth 4 1 1 2 4 2-6
15 Hamburger SV 4 1 0 3 3 5-8
16 1899 Hoffenheim 4 1 0 3 3 7-12
17 VFB Stuttgart 4 0 2 2 2 3-9
18 FC Augsburg 4 0 1 3 1 1-7

topscorers:

# speler club goals
1 Müller Bayern München 4
2 Heung-Min Son Hamburger SV 3
2 Kroos Bayern München 3
2 Mandzukic Bayern München 3

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
di 25 sep, 20:00 Bayern München VFL Wolfsburg
di 25 sep, 20:00 FC Schalke 04 FSV Mainz 05
di 25 sep, 20:00 SpVgg Greuther Fürth Fortuna Düsseldorf
di 25 sep, 20:00 Eintracht Frankfurt Borussia Dortmund
wo 26 sep, 20:00 Borussia Mönchengladbach Hamburger SV
wo 26 sep, 20:00 VFB Stuttgart 1899 Hoffenheim
wo 26 sep, 20:00 Hannover 96 1.FC Nürnberg
wo 26 sep, 20:00 SC Freiburg Werder Bremen
wo 26 sep, 20:00 FC Augsburg Bayer Leverkusen

EU-landen willen nieuwe sancties tegen Iran

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben opgeroepen tot nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran vanwege het nucleaire programma van de islamitische republiek. Dat hebben diplomaten zondag gezegd tegen persbureau AFP.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen hebben in een brief aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton opgeroepen tot strengere maatregelen nu de verhoudingen met Iran steeds meer gespannen zijn.

Aan de details van de nieuwe maatregelen wordt nog steeds gewerkt. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen gaan het tijdens een bijeenkomst in Brussel op 15 oktober bespreken.

Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom.

Zanger Green Day in rehab

Billie Joe Armstrong laat zich behandelen voor alcohol- en drugsmisbruik. De opname van de zanger van Green Day in een afkickkliniek volgt op een incident afgelopen vrijdag, waarbij hij tijdens een optreden door het lint ging.

Toen de 40-jarige Armstrong bij het iHeartRadio Music Festival in Las Vegas te horen kreeg dat hij nog één minuut had om op te treden, sloegen de stoppen door. "Ik ben fucking Justin Bieber niet", schold de zanger onder meer. Daarna smeet hij zijn gitaar op de grond, om vervolgens van het podium te verdwijnen.

"We bieden onze excuses aan aan degenen die we hebben beledigd", zeggen de bandleden van Green Day op hun website, waarop ze ook aankodigden dat Armstrong naar een kliniek gaat. "Helaas moeten we de komende tijd een aantal promotieactiviteiten afzeggen."

Eerder deze maand zegde de Amerikaanse band een optreden in Italië af nadat Armstrong in het ziekenhuis was beland. Naar verluidt had hij last van maagproblemen. Wat hij nu precies mankeert is onbekend. De zanger werd in 2003 opgepakt voor rijden onder invloed.

Green Day brengt dinsdag het album Uno uit, het eerste deel van een trilogie. Verder staat vanaf eind november een toer gepland door de Verenigde Staten.

Noord-Limburg zonder licht

Het noorden van Limburg en delen van Brabant hebben in de vroege maandagochtend te kampen gehad met een grote stroomstoring. Onder meer verkeerslichten en straatverlichting vielen uit. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer in Noord-Limburg.

De stroomstoring begon rond 03.30 uur en was rond 05.45 uur weer verholpen. Ziekenhuizen en zorginstellingen die zonder stroom kwamen te zitten, hebben enkele uren van noodvoorzieningen gebruik gemaakt. Inmiddels is daar weer stroom.

Ook zaten huishoudens zonder water. De watertoevoer is maandagochtend nog niet overal toegankelijk. Het waterbedrijf was rond 06.30 uur bezig met het opnieuw opstarten van de voorziening.

Incidenten hebben zich volgens de woordvoerder niet voorgedaan. De oorzaak van de storing is onbekend. Tennet, de netwerkbeheerder in het noorden van Limburg, onderzoekt hoe de storing is ontstaan.

Emmy's voor Homeland en Modern Family

Homeland heeft zondag in het Amerikaanse Los Angeles de Emmy voor beste dramaserie gewonnen, de belangrijkste internationale prijs in televisieland.

De psychologische thriller wordt in Nederland uitgezonden door BNN. Modern Family, hier te zien op RTL 5, won de prijs voor beste comedyserie.

De hoofdrolspelers van Homeland, Claire Danes (beste actrice) en Damian Lewis (beste acteur), vielen ook in de prijzen.

The Daily Show, van Jon Stewart, won voor de tiende keer op rij.

FOK! wat een weer...Onweersbuien

Goedemorgen! We starten deze week erg onrustig. De afgelopen nacht is er plaatselijk al veel regen gevallen en kwam hier en daar ook onweer voor. Vanmiddag passeert er een erg actieve buienlijn die voor heftig weer kan gaan zorgen. Het is nu nog vrij lastig om aan te geven hoe laat dit zal gaan gebeuren.

De wind is vandaag iets om rekening mee te houden. Langs de kust neemt deze vanmiddag toe tot hard of stormachtig en dan spreken we over windkracht 7 tot 8. In het binnenland gaat het ook hard waaien, daar is windkracht 6 mogelijk. Probleem is vooral de buienlijn die ik genoemd heb. Een buienlijn kan soms een eigen leven gaan leiden en onverwacht voor zware tot zeer zware windstoten zorgen. Ik sluit het niet uit.

De buienlijn lijkt wel vrij snel over te gaan trekken, maar het kan dan wel even flink tekeer gaan. De kans op onweer is erg groot en lokaal valt er in korte tijd 10 tot 20 mm regen. Echt even iets om rekening mee te houden! Na deze buien klaart het tijdelijk op, waarna er in de loop van de avond nieuwe buien volgen. De temperatuur ligt hierbij tussen de 17 en 20 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonsondergangDJMO maakte deze fantastische foto op de veerboot van Texel naar Den Helder.

Zwitserland beperkt voordeel grootverdieners

Rijke Nederlanders in Zwitserland krijgen het een beetje moeilijker. Bij referenda zondag schafte het kanton Basel-Landschaft het belastingvoordeel voor buitenlanders in 2014 geheel af, terwijl het kanton Bern het voordeel beperkte. Maar de superrijken in het kleine skioord Gstaad en enkele andere gemeenten behouden hun privileges, aldus de krant TagesAnzeiger.

De rijken kwamen af op de zogeheten Pauschalsteuer, een soort vast bedrag aan belasting. Dat is erg voordelig voor grootverdieners zoals de Franse zanger Johnny Hallyday, die sinds 2006 in Gstaad woont. Volgens media verdiende hij vorig jaar 5 miljoen euro en betaalde hij slechts 575.000 euro belasting.

In 2010 maakten 5445 buitenlanders gebruik van het voordeel. Zij betaalden gemiddeld 120.000 euro belasting per persoon.

Twee doden door steekpartij in Best

Bij een steekpartij in het Brabantse Best zijn zondag een man en een vrouw omgekomen. De steekpartij vond plaats rond elf uur zondagavond in een woning in Best, zo laat de NOS weten. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

De politie sluit niet uit dat de steekpartij het gevolg was van een ruzie in de relationele sfeer. Er is een verdachte aangehouden. De man werd aangehouden in de buurt van de woning aan de J. J. de Vlamstraat.

Hamilton: "Ik geef niet op"

Lewis Hamilton blijft geloven in zijn kansen om de wereldtitel in de Formule 1 te veroveren. De Brit reed met de McLaren aan de leiding in de Grand Prix van Singapore toen na 22 ronden zijn versnellingsbak het begaf. Hierdoor zag hij met nog zes races te gaan zijn achterstand op leider Fernando Alonso oplopen tot 52 punten.

"Soms loopt het nu eenmaal zo. Het was eigenlijk best een goede race voor me, want we hadden een goed tempo te pakken, maar het heeft gewoon niet zo mogen zijn." Hamilton wist in de race al dat hij mogelijk uit zou gaan vallen. "Zo'n drie á vier ronden voordat ik uitviel had ik al moeite met schakelen. Ik gaf dat ook door over de radio. Het team vertelde me toen nog dat er zo te zien geen problemen waren, maar een paar ronden later deed mijn versnellingsbak toch ineens niets meer."

Dat dit alweer zijn derde uitvalbeurt in vijf races betrof deert hem niet, omdat de Brit met de McLaren razendsnel is en weet dat hij met een serie goede uitslagen nog wereldkampioen kan worden. "Ik geef niet op. Het wordt er uiteraard niet makkelijker op door zo'n uitvalbeurt, maar we blijven vechten en ik ga me nu gewoon op de volgende race concentreren."

Sesamstraat komt niet naar Nederland

Helaas moeten we bekendmaken dat Sesamstraat: Er was eens een monster niet in Nederlandse versie naar de Benelux komt. Eerst was de reden dat de Kinect geen Nederlands zou kunnen verstaan. Later werd dit ontkend maar nu komt de game in zijn geheel niet.

Wel is de Engelse versie te bestellen via internet maar de Kinect-titel is vooral gericht op kleine kinderen en meestal spreken die nog geen Engels. Waarom Warner Bros tot dit besluit is gekomen blijft een raadsel. Er was zelfs al een Nederlandse titel voor de game bedacht.

Hieronder nog een trailer als troost voor dit gemis:

[Primera División] Malaga behoudt ongeslagen status in Bilbao

Malaga is dit seizoen nog altijd ongeslagen in de Primera División. Zondag speelde de ploeg van trainer Manuel Pellegrini met 0-0 gelijk bij Athletic Bilbao. Malaga bezet de derde plaats met elf punten. De Basken stellen vooralsnog teleur met vijf punten en de vijftiende plek.

Atletico Madrid, de nummer vier van de ranglijst, was thuis met 2-1 te sterk voor Real Valladolid. Diego Godin en Radamel Falcao zetten de Madrilenen op voorsprong, Alberto Bueno deed nog iets terug. Levante won thuis met 2-1 van Real Sociedad en meldt zich in de subtop.

[Serie A] Lazio Roma verliest thuis van Genoa

Lazio Roma is zondagavond tegen zijn eerste nederlaag aangelopen in de Serie A. De Romeinen verloren in eigen huis met 1-0 van Genoa. De Italiaanse spits Marco Borriello maakte in de 79e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Lazio staat na vier duels derde met negen punten. De achterstand op Juventus, dat als enige club nog zonder puntverlies is, is daardoor drie punten. Genoa staat zevende.

Los Angeles klaar voor 'Carmaggedon II'

Los Angeles is klaar voor 'Carmaggedon II', een massale verkeersomleiding als gevolg van werkzaamheden aan de Interstate 10, een van de drukste snelwegen in de Verenigde Staten. Een stuk snelweg van zestien kilometer lang wordt volgend weekeinde afgesloten. Automobilisten wordt geadviseerd 'lokaal te eten, winkelen en spelen'.

Vorig jaar was hetzelfde deel van de weg ook een weekeinde lang afgesloten wegens wegwerkzaamheden. Verkeerschaos werd toen voorkomen doordat reizigers zich aan de adviezen van de verkeersautoriteiten hielden. Dit jaar worden mensen aangemoedigd om het openbaar vervoer te nemen.

Moszkowicz overweegt klacht tegen deken

Advocaat Bram Moszkowicz overweegt een klacht in te dienen tegen de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Germ Kemper.

De strafpleiter, tegen wie Kemper een tuchtzaak heeft aangespannen, voelt zich buitengewoon onheus behandeld door de deken. "Een deken onwaardig", aldus Moszkowicz zondag in het tv-programma Brandpunt.

Vooral het feit dat Kemper in het kader van de tuchtzaak heeft gezegd dat de beklaagde raadsman geen "intrinsiek slecht mens" is, is Moszkowicz in het verkeerde keelgat geschoten. De kwalificatie "heeft een lading, ik gebruik hem in mijn boek als het over Auschwitz gaat", aldus Moszkowicz.

De advocaat publiceerde eerder dit jaar een boek waarin hij onder meer schrijft over zijn vader, die concentratiekamp Auschwitz overleefde. Moszkowicz vindt het "abject en infaam" dat Kemper de woorden heeft gebruikt.

Volgens Moszkowicz heeft Kemper altijd een hekel aan hem gehad. Hij wees hierbij op columns die Kemper jaren geleden onder het pseudoniem Lex Dura in weekblad Vrij Nederland schreef.

Vissersboot ramt boorplatform

Een vissersboot heeft zondagmiddag een boorplatform geraakt op zo'n 65 kilometer ten noordwesten van Den Helder. De boeg van het schip, de Maria, liep rond 17.30 uur schade op boven de waterlijn en de giek is gebroken. Geen van de vijf opvarenden is gewond geraakt, maar ze zijn wel geschrokken, hebben ze aan de kustwacht laten weten.

Een vaartuig van de kustwacht is onderweg om hulp te verlenen, maar de Maria vaart op eigen kracht naar Scheveningen.

De schade aan het onbemande platform, dat momenteel niets produceert, is nog niet bekend. Een helikopter heeft het platform geïnspecteerd, maar geen onregelmatigheden gezien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.