Apple-leverancier staakt productie na gevecht

Het Chinese Foxconn heeft in een fabriek in het noorden van China de productie stilgelegd nadat er zondag een massale vechtpartij was uitgebroken. Dat maakten de leverancier van Apple en de Chinese politie maandag bekend. De vechtpartij tussen ongeveer tweeduizend man brak uit op het terrein bij de fabriek in de stad Taiyuan waar de werkers wonen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn er vijfduizend politieagenten op het incident afgestuurd. Die kregen het geweld na ongeveer vier uur onder controle. Veertig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel mensen zijn opgepakt door de politie is niet bekend.

De aanleiding voor het gevecht was niet werkgerelateerd, meldden de politie en het bedrijf. Volgens berichten op het internet is het geweld uitgebroken nadat een beveiliger een werknemer had geslagen.

Foxconn wil de fabriek op dinsdag weer opstarten. Het bedrijf wilde niet zeggen of er iPhones worden gemaakt in de fabriek waar 79.000 mensen werken.

Foxconn is een van de grootste werkgevers van China met 1,2 miljoen mensen op de loonlijst. De leverancier van Apple is in het verleden bekritiseerd om werktijden en de hoogte van de lonen.

Afgelopen maart beloofde het Apple het minimumloon te verhogen en de werktijden in te korten. Een onderzoeksbureau ingehuurd door het Amerikaanse bedrijf had ontdekt dat werknemers regelmatig werkweken van zestig uur of meer draaiden.