Bron methanolvergiftiging Tsjechië bekend

Redactie

De politie in Tsjechië denkt de bron te hebben achterhaald van de methanolvergiftiging die de afgelopen twee weken aan 25 mensen het leven heeft gekost. Twee personen zijn in het noordoosten van het land gearresteerd. Zij worden ervan verdacht een 'ruwe mix' te hebben geproduceerd van giftige methanol en genietbare alcohol, zei justitie.

Hoewel de twee hadden kunnen weten dat hun brouwsel levensgevaarlijk zou zijn, lieten zij zich leiden door de zucht naar geldelijk gewin, zei officier van justitie Roman Kafka maandag. De verdachten werken in een fabriek waar methanol wordt gebruikt als ingrediënt voor ruitenwisservloeistof. Hun wacht, als ze schuldig worden bevonden, een straf die kan oplopen tot levenslang.

Volgens de politie is zo'n vijftienduizend liter van de giftige alcohol verhandeld. Nog steeds is niet alles terecht. Achttien mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Inmiddels heeft de regering nieuwe aangescherpte veiligheidsmaatregelen getroffen rond de verkoop van alcoholische dranken. Bij sterkedrank moet een certificaat worden geleverd waarin precies staat vermeld hoe deze is geproduceerd.