Stormachtig herfstweer zorgt voor overlast

Redactie

Het stormachtige weer heeft maandagmiddag op verschillende plaatsen voor overlast gezorgd. De brandweer kreeg in het hele land tientallen meldingen van stormschade door onder meer omgevallen bomen en rondvliegende dakpannen.

De brandweer in het zuidwesten van Nederland kreeg maandagmiddag in korte tijd veel meldingen te verwerken. De regio Rijnmond heeft extra centralisten ingezet om de vele telefoontjes af te handelen.

Het onstuimige weer houdt naar verwachting de hele avond aan. De avondspits zal echter geen problematische vormen aannemen, verwacht de Verkeersinformatiedienst (VID). Wel worden de files een stuk langer dan normaal. Weggebruikers die met een aanhanger de weg op gaan, moeten alert zijn op windstoten.

Ook op het spoor is overlast ontstaan door omvallende bomen. Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze rijden maandagmiddag geen treinen. De extra reistijd bedraagt daar een uur. Tussen Eindhoven en Weert moeten reizigers rekening houden een vertraging van vijftien tot dertig minuten.

Een eerdere verstoring tussen Roosendaal en Vlissingen is inmiddels opgelost. Door de slechte weersverwachting rijden de Fyra en Thalys tussen Amsterdam en Breda met vertraging. De NS verwacht rond 19.00 uur weer volgens het spoorboekje te rijden.

Meteorologen verwachten maandagavond een stormachtige windkracht 8 met windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Op sommige plaatsen zijn inmiddels windstoten tot 100 kilometer gemeten. In Vlissingen is windkracht 9 bereikt.

Lokaal kan in korte tijd veel regen vallen. Dat kan oplopen tot twintig millimeter. Op sommige plekken gaan de buien gepaard met onweer. Later maandagavond zwakt de wind wat af maar in de nacht ontstaan nieuwe buinen met onweer. Volgens weeronline.nl wordt vooral de kustregio getroffen.


Stormachtig herfstweer zorgt voor overlast (Foto: Novum)