Water drijft miljoen Indiërs uit hun huizen

Stephan (Stephan5)

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval hebben de afgelopen drie dagen in het afgelegen noordoosten van India aan minstens dertig mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten, melden de politie en Indiase media maandag.

Bij Gangtok in de deelstaat Sikkim werden 21 wegwerkers door plotseling opkomend water verrast en meegespoeld, zei de politie. In de bergen in de omgeving van Chungthan zijn tienduizenden dorpelingen van de buitenwereld afgesneden doordat wegen zijn vernield. Door een aardverschuiving elders in Sikkim kwamen nog eens acht mensen om het leven.

In de aangrenzende deelstaat Arunachal Pradesh kwamen minstens vier mensen om het leven en in Assam zeven. In Assam moesten ook een miljoen mensen hun huizen verlaten. Het leger zet helikopters in om dorpelingen te redden of van voedsel te voorzien. Boten kunnen nauwelijks worden ingezet omdat er veel ontwortelde bomen in de snel stromende rivier de Brahmaputra drijven.