Lek in bouwput Noord/Zuidlijn Vijzelgracht

De Vijzelgracht in Amsterdam is maandag afgesloten voor verkeer na problemen bij de bouw van de Noord/Zuidlijn. In de bouwput lekte boorspoeling, een mix van water en een soort klei. De brandweer pompt de vloeistof uit de put. Door drukverlies zouden verzakkingen kunnen ontstaan. Totdat de situatie als stabiel is beoordeeld worden auto's, trams en fietsers omgeleid.

In maart ontstond ook al een probleem met de boorspoeling. Toen spoot dat vanuit de grond op het nabijgelegen Weteringcircuit. "Waar gestart wordt met boren of een boor aankomt, is er altijd een risico", laat een woordvoerder weten. Toch bestrijdt hij dat acuut gevaar dreigt. "We hebben de weg uit voorzorg afgesloten." De kans op het wegvallen van druk is niet groot.

De omwonenden zijn direct op de hoogte gesteld. "We wilden hen laten weten wat er aan de hand is en wat ze kunnen verwachten." Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 woningen door de werkzaamheden. Volgens planning kunnen de eerste reizigers in 2017 met de metro mee.