Eerste vrouwelijke bomruimer bij EOD

Voor het eerst ooit is een vrouw erin geslaagd bomruimer te worden bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Sergeant Karen Degen kreeg deze week haar diploma uitgereikt op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. Het traject om bomruimer te worden is volgens defensie zeer zwaar.

Bomruimers moeten beschikken over een bijzondere mix van technisch inzicht, omgevingsbewustzijn en koelbloedigheid. Daarnaast is ook het veertig kilo wegende bomruimerspak doorgaans een belemmering voor vrouwen om bomruimer te worden.

Degen gaat nu als junior ruimer aan de slag in een driekoppige EOD-ploeg. Na enkele jaren kan ze doorgroeien tot ploegcommandant. Als eerste vrouw die zowel conventionele bommen als zelfgemaakte explosieven kan ontmantelen, kan ze ook uitgezonden worden.

Binnen Nederland krijgt de EOD ongeveer tweeduizend meldingen per jaar. Het gaat daarbij onder meer om verdachte pakketjes en om oude projectielen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor staan dagelijks drie tot vier EOD-teams paraat.


Eerste vrouwelijke bomruimer bij EOD (Foto: Novum)