Gamma-folder zaait verwarring

De Reclame Code Commissie (RCC) gaat zich buigen over een verwarrende reclamefolder van bouwmarkt Gamma. De folder, die sterk lijkt op een brief van de gemeente over grofvuil, viel donderdag bij ongeveer zes miljoen huishoudens in de bus. Dat meldt de commissie vrijdag.

De brief is voorzien van een officieel uitziend logo en de woorden 'Gemeentelijke dienst afvalverwerking'. Wie de envelop openmaakt, leest dat de gemeente de controle op de hoeveelheid aangeboden grofvuil tijdelijk wordt verscherpt in verband met een kortingsactie van Gamma.

De folder is volgens klachten die de RCC heeft ontvangen misleidend en niet herkenbaar als reclame. Ook zou de folder in strijd zijn met de antireclamestickers op de brievenbus.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de reclame van de bouwmarkt misleidend. Volgens de organisatie zijn meerdere gemeenten benaderd met vragen van burgers. De VNG heeft Gamma inmiddels gevraagd niet meer van dergelijke acties te houden. Een klacht bij de RCC is nog niet ingediend.

De Gamma is niet al te verrast door het onderzoek. "We hebben zoiets als dit al eerder meegemaakt en toen werd de reclame uiteindelijk goedgekeurd", zegt een woordvoerder. De RCC behandelt de klachten 12 april.