Turkmenen luiden 'tijdperk van geluk' in

De Turkmenen maken zich op voor het feestelijke startschot van het 'tijdperk van geluk' dat de autoritaire president Goerbangoeli Berdimoechamedov onlangs heeft afgekondigd. De gouden eeuw van de voormalige Sovjetstaat wordt de eerste week van april ingeluid met schouwspelen en sportevenementen, schreef staatskrant Neutraal Turkmenistan vrijdag.

Ambtenaren worden tijdens een 'week van gezondheid en geluk' aangemoedigd een straf fitnessregime te volgen. Als hoofdschotel van de feestweek dient de traditionele Gezondheidsloop. De deelnemers aan die tocht beklimmen een acht kilometer lange betonnen trap in de bergen die de Turkmeense hoofdstad omringen. Berdimoechamedovs voorganger Saparmoerat Nijazov beval hoogwaardigheidsbekleders de klim eens per jaar te volbrengen.

De eerste week van april is in Turkmenistan van oudsher gewijd aan het gezonde lichaam. Dat onderwerp ligt de president, een groot fitnessfanaat, na aan het hart. De week staat dit jaar in het teken van het voor de Turkmenen glorende geluk. Toneelstukken als De Inspirerende Tijd van Geluk en Het Tijdperk van Kracht Wordt Verlicht door Geluk worden opgevoerd en er staan grote sportmanifestaties op stapel.

Eerder dit jaar riep Berdimoechamedov in het geïsoleerde Centraal-Aziatische land met groot vertoon een 'tijdvak van kracht en geluk' uit. De megalomanie van die plechtigheid deed denken aan de persoonlijkheidscultus rond Nijazov, de vader van alle Turkmenen. Berdimoechamedov is inmiddels Arkadag gedoopt, Turkmeens voor 'beschermer'.

Berdimoechamedov diende als minister van volksgezondheid onder Nijazov. Hij sloot in 2005 streekziekenhuizen omdat die overbodig zouden zijn geworden. Hij leek afstand te nemen van zijn voorganger toen hij na Nijazovs zogeheten 'gouden eeuw' een 'tijd van geweldige wederopstanding' afkondigde. Die periode maakt nu plaats voor het 'tijdvak van kracht en geluk'.


Turkmenen luiden 'tijdperk van geluk' in (Foto: Novum)