'Onderhandelaars Catshuis stevenen af op akkoord'

De onderhandelaars in het Catshuis stevenen af op een fiks pakket aan bezuinigingen en hervormingen. Ondanks de ingelaste mediastilte en de moeilijke onderhandelingsweek, zeggen meerdere kranten op basis van ingewijden te weten dat een akkoord op handen is.

Volgens De Telegraaf en de Volkskrant wordt ruim een miljard euro gekort op ontwikkelingshulp. Het CDA heeft ingestemd met de korting, die vooral een wens was van PVV-leider Geert Wilders. Nu wordt jaarlijks zo'n 4,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven.

De Volkskrant weet dat de onderhandelaars op een pakket van veertien miljard aan bezuinigingen afsteven om zo het begrotingstekort in 2013 naar drie procent te brengen. Op de onderhandelingstafel zou onder meer het bevriezen van uitkeringen en beperking van de hypotheekrenteaftrek liggen.

Donderdag gingen VVD, CDA en PVV door met de onderhandelingen in het Catshuis. De gesprekken over nieuwe bezuinigingen werden woensdag voortijdig afgebroken. CDA en VVD rekenen op een akkoord binnen twee weken.