Chinese Android-game bevat trojan

Antivirussoftwarebedrijf Sophos waarschuwt voor een nieuwe trojan op de Android-markt. Deze trojan wordt door nietsvermoedende Android-gebruikers gedownload bij het Chinese spel The Roar of the Pharaoh.

Aangezien er in China geen officiële Google Play-marktplaats is en games via veel verschillende kanalen gedownload kunnen worden, is de controle niet optimaal.Zo heeft het kunnen gebeuren dat hackers een trojan hebben toegevoegd aan The Roar of the Pharaoh.

Sophos heeft de trojan geïdentificeerd als Andr/Stiniter-A, een programma dat geen toestemming vraagt en direct op de achtergrond aan het werk gaat. Het programma stuurt informatie over de telefoon als het model, schermgrootte en IMEI-nummer naar de makers van de trojan. Daarnaast kan Andr/Stiniter-A tekstberichten versturen naar betaalde diensten en alle inkomende en uitgaande communicatie lezen en doorsturen. Zelfs mensen met de nodige antiviruservaring hebben problemen het programma te verwijderen of in eerste instantie te detecteren, daar het zichzelf de onopvallende naam GameUpdateService geeft.

Sophos roept Android-gebruikers op om games en andere apps zo veel mogelijk via officiële kanalen te downloaden.