Amsterdam eist direct opheldering van GVB

De gemeente Amsterdam wil vrijdag voor 18.00 uur opheldering van het GVB naar aanleiding van de berichten over mogelijke miljoenenfraude bij de stadsvervoerder. Het stadsbestuur wil onder meer weten welke stappen de raad van commissarissen van plan is te zetten.

Bij het GVB zou voor miljoenen euro's aan fraude zijn gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart, zo bleek donderdag. Een aantal GVB'ers zou zich volgens De Telegraaf verrijkt hebben ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in. Het Amsterdamse vervoersbedrijf kondigde meteen een onderzoek aan naar de zaak.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is woensdag telefonisch door algemeen directeur Bart Schmeink ingelicht over de situatie, maar eist nu meer informatie. De gemeente, eigenaar van honderd procent van de aandelen GVB, heeft onder meer alle onderliggende documenten opgevraagd, waaronder eerdere onderzoeksrapporten. Op grond van de verstrekte informatie gaat de gemeente zich een oordeel vormen over mogelijke vervolgstappen.