Spanje wil tekort met 27 miljard terugbrengen

Spanje wil met nieuwe maatregelen het begrotingstekort met 27 miljard euro terugdringen. Dat maakte de regering vrijdag bekend. Onderdeel van het pakket zijn verdere bezuinigingen en hogere belastingen voor grote bedrijven.

"We nemen buitengewone maatregelen, omdat de situatie ook buitengewoon is", zei de Spaanse minister van financiën Cristobal Montoro bij de presentatie van de plannen. Het land wil met de maatregelen collega-lidstaten binnen de Europese Unie overtuigen dat het geen noodpakket nodig heeft.

Uit de concepttekst van de regering blijkt dat de centrale overheid de uitgaven met zeventien procent wil terugbrengen. Ook worden de lonen van ambtenaren niet verhoogd. De gehele Spaanse overheid inclusief lagere overheden zal achttien miljard aan kosten moeten wegsnijden.

Spanje heeft eerder toegezegd het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar was het tekort 8,5 procent. De uitdaging is dat de economie van het land ondertussen krimpt en het land te maken heeft met een werkloosheid van bijna 23 procent.

Het conceptplan wordt donderdag voorgelegd aan het Spaanse parlement. Naar verwachting stemt dat in juni formeel in met de plannen.


Spanje wil tekort met 27 miljard terugbrengen (Foto: Novum)