Voetbalclubs moeten olympiërs afstaan

Frank (franklop)

Voetbalclubs zijn verplicht om spelers af te staan die worden opgeroepen voor de Olympische Spelen. Dat heeft de FIFA vrijdag bepaald. Aan de Spelen mogen voetballers tot 23 jaar meedoen, al heeft elk land de mogelijkheid drie dispensatiespelers mee te nemen.

De beslissing is opmerkelijk, omdat de Olympische Spelen niet op de officiële wedstrijdkalender van de wereldvoetbalbond staan. Competities en de voorronden van de Champions League lopen komende zomer daardoor parallel met het evenement in Londen.

Het olympische voetbaltoernooi in Beijing zorgde vier jaar geleden voor ophef. Barcelona, Werder Bremen en Schalke 04 weigerden Lionel Messi, Diego en Rafinha af te staan. De clubs kregen gelijk van sporttribunaal CAS, maar de spelers mochten van hun werkgever toch naar China. Messi veroverde daar goud met Argentinië.

De FIFA maakte verder bekend dat de aanpassing van de wedstrijdkalender definitief is, waardoor er vanaf 2014 geen oefeninterlands meer in augustus worden gehouden. In navolging van de UEFA treedt in 2013 ook bij de wereldvoetbalbond voor het eerst een vrouw toe tot het uitvoerend comité.