Surinaams parlement bespreekt amnestiewet

Het Surinaamse parlement bespreekt vrijdag achter gesloten deuren de omstreden amnestiewet. Vorige week vrijdag zou de wet al besproken worden, maar toen melden zich te weinig parlementsleden om de vergadering te laten doorgaan. Verwacht wordt dat een meerderheid uiteindelijk voor de wetswijziging zal stemmen.

Als dit gebeurt betekent dit dat president Desi Bouterse en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden niet verder worden vervolgd. Onlangs opperden zes parlementsleden het plan, net nu het slepende proces, dat in 2007 van start ging, zijn einde nadert. Verwacht wordt dat justitie snel met een strafeis komt waarna de krijgsraad uitspraak zal doen.

Vorige week vrijdag had justitie een extra zitting ingelast om verdachte en getuige Ruben Rozendaal nogmaals te horen. Rozendaal verklaarde toen dat Bouterse op 8 december 1982 aanwezig was in Fort Zeelandia en zelf twee van de vijftien slachtoffers had omgebracht. Bovendien zou Bouterse Rozendaal geld hebben betaald en in wapens hebben gehandeld met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

De uitbreiding van de amnestiewet heeft in Suriname en Nederland voor veel opschudding gezorgd. Ook Amnesty International en de VS lieten zich kritisch uit over het plan. Advocaat Gerard Spong liet weten dat als de wijziging er komt hij de staat Suriname wil aanklagen.

Donderdag werd duidelijk dat de politieke partij van Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur, waarschijnlijk voor de wet zal stemmen. Hierdoor is er een meerderheid. De partij zit met Megacombinatie , de partij van Bouterse, in de regering.

Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering al over de wetswijziging gestemd.