FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 februari 2012

Saints Row 3 DLC aangekondigd

Dat Saints Row: The Third ondersteund zou worden met downloadable content is bekend. Ontwikkelaar Volition kondigt vandaag het tweede pack uit een driedelige mission pack aan, Gangstas in Space.

De content is vanaf 21 februari beschikbaar en gaat 560 Microsoft Points kosten. Gangstas in Space is onderdeel van de Saints Row: The Third season pass.

De Saints keren terug om de laatste scènes van hun blockbuster 'Gangstas in Space' af te maken. Gangstas in Space zal boordevol actie en drama zitten, samen met de nodige buitenaardse wezens. Daarbij zullen er opnieuw een serie aan nieuwe missies toegevoegd worden.

Gangstas in Space is het tweede mission pack uit de drie delige content. Genkibowl VII kwam vorige maand uit en het derde en laatste mission pack, The Trouble With Clones staat voor als nog gepland voor een release in de lente.

Saints Row The Third

[WTT] Ook Davidenko naar laatste vier

De Rus Nikolai Davidenko heeft zich vrijdag als laatste geplaatst voor de halve finales van het ABN Amro World Tennis Tournament. Daarin is de Zwitserse favoriet Roger Federer zijn tegenstander. Davidenko versloeg de Fransman Richard Gasquet in twee sets: 7-5 en 6-3.

Davidenko, een voormalig nummer 3 van de wereld, bereikte voor de vierde keer de halve finales in Rotterdam. Tot een plaats in de eindstrijd kwam het tot dusver nooit.

Ook Davidenko naar laatste vier
Ook Davidenko naar laatste vier (Foto: ANP)

Badmintonsters bereiken halve finale EK

De Nederlandse badmintonsters hebben vrijdag de halve finale van het EK in Amsterdam bereikt. Zwitserland werd in de Sporthallen Zuid met 3-2 verslagen. In de halve eindstrijd wacht zaterdag Duitsland. Dat land rekende in de kwartfinale af met Frankrijk: 3-0. De andere halve finale gaat tussen Denemarken en Rusland.

Nederland begon prima aan de ontmoeting in de kwartfinale toen Judith Meulendijks Jeanine Cicognini met 21-19, 21-15 versloeg. Patty Stolzenbach en Soraya de Visch Eibergen leverden vervolgens hun enkelpartijen in. Stolzenbach had weinig in te brengen tegen Sabrina Jaquet (10-21, 9-21), De Visch Eibergen redde het niet tegen Nicole Schaller (12-21, 14-21).

Het koppel Selena Piek en Iris Tabeling hield Oranje vervolgens in de race. Zij wonnen een zwaarbevochten partij van Cicognini en Jaquet. Na een uur stond de 25-23, 16-21, 22-20 op het scorebord. Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen sleepten het beslissende punt binnen. Zij klopten Schaller en Marion Gruber met 21-11, 21-12.

[Serie A] Bologna haalt uit bij Internazionale

Internazionale heeft vrijdag een pijnlijke thuisnederlaag geleden. De club uit Milaan verloor met 3-0 van Bologna. Marco di Vaio scoorde voor rust twee keer kort na elkaar. Zijn vervanger Robert Acquafresca gaf de score vijf minuten voor tijd een voor Inter nog ondraaglijker aanzien.

Napoli won met 3-0 bij Fiorentina en wipt daardoor over Inter heen in de stand. Edinson Cavani scoorde aan het begin van de eerste en het begin van de tweede helft. Ezequiel Lavezzi tekende voor de derde Napolitaanse treffer.

Door de zege staat Napoli nu vijfde met 37 punten, een meer dan nummer zes Inter. Bologna klimt door de zege op de Nerazzurri naar de zestiende positie.

Arrestatie in ontvoeringszaak Oudenbosch

De politie heeft vrijdagavond een 26-jarige man uit Roosendaal aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij de ontvoering van een 5-jarig meisje vorige week in Oudenbosch. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man past binnen het signalement dat na de ontvoering werd afgegeven. Ook beschikte hij over een lichtblauwe Ford Ka, eenzelfde soort auto als waarmee het meisje werd ontvoerd.

Sinds de ontvoering op 9 februari zocht de politie met 25 man naar de dader. Het meisje werd die middag rond 16.00 uur meegenomen en een uur later weer afgezet. In de tussentijd is ze vermoedelijk seksueel misbruikt. De dader probeerde eerder drie andere meisjes mee te nemen, maar die weigerden.

De dader ontglipte de politie eerder toen agenten zagen dat het kind uit de wagen werd gezet. Zij kozen er echter voor om haar eerst in veiligheid te brengen. De politie slaagde er ook niet in om het kenteken van de auto te noteren, waarna een dagenlange klopjacht werd opgestart.

In de zaak werden eerder twee andere mannen opgepakt, maar die bleken niets met de ontvoering te maken te hebben. Een 21-jarige man uit Oudenbosch werd gearresteerd toen hij niet open wilde doen bij een buurtonderzoek. De politie trof daarna een hennepkwekerij aan. De andere verdachte, een 48-jarige man, gedroeg zich verdacht in de buurt van de school van het meisje en kon zich niet legitimeren. Beide mannen voldeden niet aan het signalement.

Zwerfhond verijdelt uitbraak gevangenis

Een zwerfhond heeft vrijdag in Paraguay een ontsnapping uit een gevangenis verijdeld. De viervoeter hoefde daar enkel voor te blaffen.

Drie gevaarlijke gedetineerden hadden een tunnel gegraven van hun cel naar de straat. Toen de eerste gevangene, Hilario Villalba, het einde van de tunnel bereikte en zijn hoofd naar buiten stak begon de zwerfhond hard te blaffen. Dit trok de aandacht van een gevangenisbewaker. De drie gevangenen zijn vrijdag aan de Paraguyaanse media getoond.

Villalba zei dat de dertig jaar celstraf die hij kreeg voor een dubbele moord dusdanig oneerlijk is, dat hij zal blijven proberen te ontsnappen.

[Upd] Prins Johan Friso bedolven onder lawine

Prins Johan Friso zou vandaag onder een lawine bedolven zijn volgens de Oostenrijkse krant Krone. De burgemeester van Lech heeft tegenover de krant verklaard dat hij is gereanimeerd en overgebracht is naar het ziekenhuis.

Prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix, zou tijdens het skiën onder de lawine bedolven zijn. Volgens de laatste berichten zou hij zeker een kwartier onder de sneeuw gelegen hebben voor hij gered kon worden. Hij wordt op het moment in de universiteitskliniek in Innsbruck verzorgd. Zijn toestand zou zeer kritiek zijn.

Lech is momenteel gesloten vanwege lawinegevaar.

Update 16.27 uur:
De toestand van prins Johan Friso is 'stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar'. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens diverse Oostenrijkse media zou hij bij het ongeval een schedelbasisfractuur hebben opgelopen.

De burgemeester van de gemeente Lech weet te melden dat er buiten de piste werd geskied en dat er een lawinealarm was afgegeven.

Koningin Beatrix en Mabel zouden inmiddels bij Friso op bezoek zijn in het ziekenhuis in Innsbruck.

Premier Rutte heeft in een verklaring aangegeven dat prognoses over de gezondheid van Friso pas over enkele dagen duidelijk zullen zijn.

Update 17.19 uur:
Prins Johan Friso zou hersendood zijn. Hij zou na het lawineongeluk te lang zonder zuurstof hebben gezeten, aldus Het Parool op basis van onbevestigde berichtgeving door de lokale krant OE24.

Update 20.50 uur:
Vanuit de politiek zijn geschokte en bezorgde reacties geuit op het skiongeluk van prins Friso. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, spreken in een gezamenlijke verklaring bezorgdheid uit en hopen dat Friso een voorspoedig herstel te wachten staat.

Ook los van deze verklaring laten diverse politici weten ongerust te zijn. Klaas Dijkhoff wenst dat de media terughoudend zal zijn in de berichtgeving omtrent de prins. “Rust familie is belangrijker dan onze nieuwsgierigheid”, valt er te lezen op zijn twitter.

Enkele andere reacties zijn van Alexander Pechtold, fractievoorzitter van de D66: "In de hoop dat zijn situatie snel verbetert, wens ik namens mijn fractie zijn gezin en de Koninklijke familie veel sterkte toe in deze onzekere periode”. Arie Slob van de ChristenUnie laat weten te bidden voor de prins en zijn familieleden. Mirjam Sterk van het CDA hoopt op goed nieuws de komende dagen en Stef Blok van de VVD zegt intens mee te leven met de koninklijke familie.

Update 21.30 uur
Inmiddels is het regeringstoestel met daarin Willem-Alexander, Maxima, Constantijn, Laurentien en hun kinderen geland in Sankt Gallen (Zwitserland). Vanwege slecht weer was al voorzien dat hier geland zou worden. Onbekend is nog wanneer en hoe de Oranjes hun weg vervolgen naar hun broer en zwager prins Friso die in Innsbruck in het universiteitsziekenhuis is opgenomen

Update 22.49 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de prins kunstmatig in coma wordt gehouden.

Wereldrecord teamsprint opnieuw verbeterd

Het wereldrecord op de teamsprint bij de vrouwen is vrijdag opnieuw gesneuveld. Victoria Pendleton en Jess Varnish wonnen goud bij de wereldbekerwedstrijden door in het nieuwe olympische velodrome een tijd van 32,754 seconden te klokken. Daarmee troefden ze in de finale de Australiërs Kaarle McCulloch en Anna Meares.

Eerder vrijdag hadden McCulloch en Meares de wielerbaan in Londen een eerste wereldrecord bezorgd. Zij zetten toen een tijd van 32,828 tellen neer. Daarmee verbeterden ze hun eigen wereldrecord met iets minder dan een tiende van een seconde.

Uitslag sc Heerenveen - NAC Breda

De 22ste speelronde van de eredivisie begon in dit weekend in het Abe Lenstrastadion. Heerenveen won voor eigen publiek van NAC Breda met 1-0. Filip Djuricic maakte de enige treffer. Heerenveen staat nu twee punten achter op PSV en AZ. NAC Breda blijft vijftiende plek innemen in de eredivisie. 

sc Heerenveen

1 - 0

NAC Breda

  34' Djuricic
   
 
  Gele kaart:  Koenders (NAC Breda)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25800
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Schmidt
Gouweleeuw
Kruiswijk
Breuer
Djuricic(Švec/90+2)
Kums
Elm
Narsingh
Dost
v. La Parra(Roorda/62)
  Ten Rouwelaar
Koenders
Botteghin
Luijckx
El-Akchaoui
Buijs
Lurling
Schilder
Bayram (Lasnik/80)
Kolk (Schalk/74)
Sarpong (Jozefzoon/74)

[Upd] Man met nep-explosieven gepakt bij Congres VS

In de buurt van het Congresgebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington is vrijdag een man met explosieven opgepakt. Hij wilde een aanslag plegen. De bom is onschadelijk gemaakt. Dat meldde de federale recherche, de FBI.

Volgens de zender Fox News is de verdachte een Marokkaan. In gesprekken met undercoveragenten zou hij hebben aangegeven dat hij het Congresgebouw wilde aanvallen.

Update 21.53
De 29-jarige Amine El Khalifi had van de FBI een nepbom en een nepwapen gekregen. De Amerikaanse bevolking is dan ook geen moment in gevaar geweest, zo liet een woordvoerder van het ministerie van justitie weten.

De Amerikaanse autoriteiten hielden El Khalifi, wiens toeristenvisum jaren geleden was verlopen, al een jaar in de gaten, aldus een bron bij de regering. El Khalifi had het doel van zijn beoogde aanslag al meerdere keren gewijzigd, maar zijn oog viel uiteindelijk op het Capitool. De autoriteiten denken niet dat hij banden heeft met Al-Qaida.

Man met explosieven gepakt bij Congres VS
Man met nep-explosieven gepakt bij Congres VS (Foto: ANP)

[WTT] Federer halvefinalist in Ahoy

Roger Federer heeft de halve finale van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De als eerste geplaatste Zwitser was vrijdagavond met 7-5 en 7-6 (2) te sterk voor Jarkko Nieminen uit Finland. Bij de laatste vier treft Federer Richard Gasquet (5) of Nikolay Davydenko. Zij strijden later vrijdag om een plaats in de halve eindstrijd.

Nieminen en Federer leunden beiden op hun opslag en deden dat lang met succes. Na negen games was de Zwitser de eerste die het moeilijk kreeg, maar hij kwam tot 5-5. In de volgende game kreeg hij zijn eerste breakpunten op de opslag van Nieminen en direct brak Federer de Fin om daarna de set uit te serveren.

In de tweede set had Nieminen het moeilijker. De Fin, die eerder dit toernooi Igor Sijsling met moeite bedwong, had steeds meer tijd nodig om zijn opslag te behouden. Daar slagde hij wel telkens in, zodat een tiebreak noodzakelijk werd.

Daarin won de Fin het eerste punt, maar moest hij de volgende zes punten aan Federer laten. Nieminen kon nog een matchpunt redden, maar stoppen kon hij Federer niet meer.

Jennifer Aniston wil groepseks en drugs

Die Jennifer Aniston toch. Vroeger was het zo'n braaf meisje in Friends, van tegenwoordig voelt ze zich meer op haar gemak bij naakte vrouwen. Kijk maar naar de trailer van de nieuwe komedie Wanderlust hier onder.

Wanderlust is de nieuwe film van David Wain, die we ook kennen van onder meer Wet Hot American Summer en Role Models. In Wanderlust spelen Aniston en Paul Rudd het stelletje Linda en George die de grote stad ontvluchten en in een hippiegemeenschap terechtkomen. En daar is het uiteraard seks en drugs en vooral veel vreemde vogels.

Naast Aniston en Rudd zien we Alan Alda (Tower Heist), Malin Akerman (The Heartbreak Kid) en Justin Theroux (Your Highness) in de belangrijkste rollen.

Wanderlust draait vanaf 15 maart in de Nederlandse bioscopen.


De Red Band trailer voor Wanderlust.

Rovio kondigt Angry Birds Space aan

Rovio heeft vandaag bekendgemaakt dat zij een nieuwe Angry Birds gaan uitbrengen. Volgens Rovio zal Angry Birds Space de grootste launch worden ooit sinds de launch van de originele Angry Birds.

“One small fling for a bird. One quantum leap for birdkind” staat er op de website. De game bevat compleet nieuwe physics in een omgeving zonder zwaartekracht. Andere nieuwe features zijn nieuwe karakters, 'Slow-motion' en 'lightspeed destruction'.

Angry Birds Space komt uit op 22 maart. Bekijk hieronder de teaser.

VanVelzen krijgt wassen beeldje

Roel van Velzen wordt vereeuwigd in was. De zanger maakte vrijdag in De Wereld Draait Door bekend dat zijn beeld komt te staan in Madame Tussauds in Amsterdam.

"Ik dacht eerst dat mijn manager een grap maakte", vertelt de 33-jarige zanger toen hij werd gevraagd. Wel heeft de coach van The Voice of Holland spijt van zijn pose. "Ik dacht: iedereen heeft zijn mond dicht, dus ik doe mijn mond open. Maar na twee uur zo staan gaat dat pijn doen."

Ook vertelt de aanstaande vader dat hij zijn vriendin gaat coachen tijdens de bevalling. Zijn vrouw Marloes moet volgende maand bevallen van hun eerste kind. "Ik moet coachen want na die eerste wee, weet ze het misschien niet meer."

Amerikaan wil hoogbejaarde moeder huis uit zetten

Een Amerikaanse die op haar 98e verjaardag van haar zoon een ontruimingsbevel cadeau kreeg, vecht haar uitzetting voor de rechtbank aan. Haar zoon houdt vol dat het hem slechts om haar bestwil te doen is.

Het huis dat Mary Kantorowski bewoont is eigendom van haar oudste zoon Peter (71). Toen hij haar acht maanden geleden naar eigen zeggen verwaarloosd en verward aantrof stelde hij haar voor bij hem in te trekken of een bejaardenhuis te zoeken. Maar daarvan wilde zijn moeder niet weten. Daarop vroeg Peter een uitzettingsbevel aan.

Peters jongere broer Jack heeft de kant van zijn hoogbejaarde moeder gekozen en noemt Peter 'gewoon een klootzak'.

Onderbroekterrorist gaat in beroep

De Nigeriaanse 'onderbroekterrorist' Umar Farouk Abdulmutallab gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Abdulmutallab, die schuld had bekend, kreeg donderdag van een Amerikaanse rechter een levenslange gevangenisstraf opgelegd zonder kans op vervroegde vrijlating.

De 25-jarige Abdulmutallab probeerde met Kerstmis 2009 een passagiersvliegtuig op te blazen. Hij droeg in zijn onderbroek explosieven mee toen hij aan boord ging van de vlucht van Amsterdam naar Detroit. Toen het toestel eenmaal in de buurt van de Amerikaanse stad vloog probeerde de Nigeriaan de explosieven tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. Door kordaat optreden van andere passagiers, met name door de Nederlander Jasper Schuringa, kon hij worden overmeesterd.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 7

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 6 

Bouw Circuit of the Americas vertraagd

De bouw van het Circuit of the Americas heeft enkele weken vertraging opgelopen. Slecht weer in Austin, Texas, noopte de bouwers om het werk tijdelijk stil te leggen. Op 18 november zal de eerste Formule 1-race moeten worden verreden.

"We kijken tegen een week, anderhalve week vertraging aan," zei Scott Kahler die namens aannemer Austin Commercial opzichter is van het project. Hij denkt dat de achterstand wel weer ingelopen kan worden.

Daarnaast is bekendgeworden dat 24 investeerders in totaal een bedrag van 72,6 miljoen dollar in het circuit hebben gestopt. Iedere investeerder heeft minimaal 77.000 euro investeren om de geldinjectie mogelijk te maken.

[OS 2012] Nederlandse gekwalificeerden

Hieronder zijn de Nederlandse gekwalificeerden te vinden voor de Olympische Spelen van dit jaar in Londen.

Atletiek
Erik Cadee - Discuswerpen
Robert Lathouwers - 800 meter
Churandy Martina - 100 meter en 200 meter
Eelco Sintnicolaas - Tienkamp
Rutger Smith - Kogelstoten en discuswerpen
Ingmar Vos - Tienkamp 

Nadine Broersen - Zevenkamp
Monique Jansen - Discuswerpen
Hilda Kibet - Marathon
Lornah Kiplagat - Marathon 
Dafne Schippers - 200 meter en zevenkamp 

Baanwielrennen
Ploegenachtervolging mannen
Teun Mulder - Keirin 

Ellen van Dijk - Ploegenachtervolging
Yvonne Hijgenaar - Teamsprint
Willy Kanis - Teamsprint
Vera Koedooder - Ploegenachtervolging
Amy Pieters - Ploegenachtervolging
Kirsten Wild - Ploegenachtervolging en omnium 

Badminton
Yao Jie - Enkelspel

Beachvolleybal 
Reinder Nummerdor/Richard Schuil
Sanne Keizer/Marleen van Iersel 

BMX
Raymon van der Biezen
Twan van Gendt
Jelle van Gorkum
Laura Smulders 

Gymnastiek
Rea Lenders - Trampoline

Handboogschieten
Rick van den Ven 

Hockey
Mannenteam

Vrouwenteam
- Marilyn Agliotti
- Naomi van As
- Merel de Blaey
- Willemijn Bos
- Carlien Dirkse van den Heuvel
- Margot van Geffen
- Eva de Goede
- Maartje Goderie
- Ellen Hoog
- Kelly Jonker
- Kim Lammers
- Kitty van Male
- Maartje Paumen
- Sophie Polkamp
- Joyce Sombroek
- Lidewij Welten 

Judo
Jeroen Mooren -60kg
Dex Elmont -73kg
Guillaume Elmont -81kg
Henk Grol -100kg
Luuk Verbij +100kg

Birgit Ente -48kg
Elisabeth Willeboordse -63kg
Edith Bosch -70kg
Marhinde Verkerk -78kg

Mountainbike
Rudi van Houts 

Paardensport
Jumpingteam

Dressuurteam
- Adelinde Cornelissen
- Edward Gal
- Anky van Grunsven 

Eventingteam
- Andrew Heffernan
- Tim Lips
- Elaine Pen 

Roeien
Mannen twee zonder
- Nanne Sluis
- Meindert Klem

Mannen vier zonder
- Kaj Hendriks
- Ruben Knab
- Boaz Meylink
- Mechiel Versluis

Lichte mannen vier zonder
- Tim Heijbrock
- Roeland Lievens
- Tycho Mudo
- Vincent Muda 

Mannenacht
- Rogier Blink
- Roel Braas
- Sjoerd Hamburger
- Jozef Klaassen
- Olivier Siegelaar
- Diederik Simon
- Mitchel Steenman
- Matthijs Vellenga
- Peter Wiersum (stuurman) 

Vrouwen dubbeltwee
- Elisabeth Hogerwerf
- Inge Janssen

Lichte vrouwen dubbeltwee
- Maaike Head
- Rianne Sigmond 

Vrouwenacht
- Chantal Achterberg
- Claudia Belderbos
- Carline Bouw
- Sytske de Groot
- Annemiek de Haan
- Nienke Kingma
- Roline Repelaer van Driel
- Jacobine Veenhoven
- Anne Schellekens (stuurvrouw) 

Schermen
Bas Verwijlen - Degen

Schietsport
Petter Hellenbrand - Luchtgeweer 10m 

Taekwondo 
Tommy Mollet -80kg

Tafeltennis
Li Jie - Enkelspel en team
Li Jiao - Enkelspel en team
Elena Timina - Team

Tennis
Robin Haase - Enkelspel 

Triatlon
Maaike Caelers
Rachel Klamer 

Wielrennen
Wegrit mannen
- Lars Boom
- Robert Gesink
- Sebastian Langeveld
- Niki Terpstra (+ individuele tijdrit)
- Lieuwe Westra (+ individuele tijdrit)

Wegrit vrouwen
- Ellen van Dijk (+ individuele tijdrit)
- Loes Gunnewijk
- Annemiek van Vleuten
- Marianne Vos (+ individuele tijdrit)

Zeilen
Kalle Coster/Sven Coster - 470
Pieter-Jan Postma - Finn
Dorian van Rijsselberge - RS:X
Rutger van Schaardenburg - Laser

Marit Bouwmeester - Laser Radial
Lobke Berkhout/Lisa Westerhof - 470
Renée Groeneveld/Annemieke Bes/Marcelien Bos-De Koning - Matchracing 

Zwemmen
Dion Dreesens - 4x100 wissel
Nick Driebergen - 100 rug, 4x100 wissel
Job Kienhuis - 1500 vrij
Joeri Verlinden - 100 vlinder, 200 vlinder, 4x100 wissel
Sebastiaan Verschuren - 100 vrij, 200 vrij, 4x100 wissel
Lennart Stekelenburg - 100 school, 4x100 wissel
Bastiaan Lijesen - 100 rug

Femke Heemskerk -100 vrij, 200 vrij, 4x100 vrij, 4x100 wissel 
Ranomi Kromowidjojo - 50 vrij, 100 vrij, 4x100 vrij, 4x100 wissel
Marleen Veldhuis - 50 vrij, 4x100 vrij
Inge Dekker - 100 vlinder, 4x100 wissel, 4x100 vrij
Moniek Nijhuis - 100 school, 4x100 wissel
Sharon van Rouwendaal - 100 rug, 200 rug, 4x100 wissel
Hinkelien Schreuder - 4x100 vrij
Saskia de Jonge - 4x100 vrij 

Henry: "Eens een Gunner, altijd een Gunner"

Thierry Henry hoopt dat de Arsenal-fans zich de aankomende weken van hun beste kant laten zien. De Fransman denkt dat de Londense club een lastige periode tegemoet gaat.

Arsenal verloor woensdag kansloos het Champions League-duel tegen AC Milan (4-0). De Engelsen maakten een lamlendige indruk en de fans waren dan ook teleurgesteld. Henry, die zijn laatste duel voor The Gunners speelde, is van mening dat Arsenal de steun van de supporters de aankomende weken erg goed kan gebruiken.

"De FA Cup-wedstrijd tegen Sunderland komt er al aan en we moeten daar gewoon naar toe gaan en winnen. De fans moeten niet vergeten dat er altijd minder leuke momenten zullen zijn. Maar als je een Arsenal-fan bent, dan ben je een Arsenal-fan. Zo is het gewoon. Eens een Gunner, altijd een Gunner", zo laat de routinier weten tegenover Arsenal Player.

Henry was twee weken geleden nog de matchwinnaar bij het competitieduel in het City of Light Stadium. De Fransman schoot Arsenal toen een minuut voor tijd naar een 2-1 overwinning. Henry is inmiddels teruggekeerd naar de Verenigde Staten, waar hij zich met de New York Red Bulls zal voorbereiden op het aankomende seizoen.

Schotse bond onderzoekt Glasgow Rangers

De Schotse voetbalbond SFA is een onderzoek begonnen naar Glasgow Rangers. De bond hoopt zo duidelijkheid te krijgen over de gebeurtenissen die leidden tot de financiële problemen bij de Schotse kampioen. Rangers moest deze week uitstel van betaling aanvragen vanwege een belastingschuld van negen miljoen pond, een kleine elf miljoen euro.

Bondsbestuurder Stewart Regan liet vrijdag weten 'geen andere optie' te hebben dan een onderzoek te beginnen. De SFA had niet de benodigde informatie gekregen om te beoordelen of eigenaar Craig Whyte, die Rangers in mei overnam, een 'geschikt persoon' is.

30 jaar Indiana Jones gevierd met animatiefilmpje

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de eerste Indiana Jones film, Raiders of the lost ark, uitkwam. Dat moet gevierd worden! Althans, dat vond stop-motion animator Jeff Gurwood. Hij recreëerde met behulp van Indiana Jones actiefiguren de eerste 6 minuten van de film, door hem beschreven als "de meest opwindende zes filmminuten ooit!" Bekijk hieronder zijn werk. Alle animatie en sets zijn door hemzelf gedaan.

IMF draagt 13 miljard bij aan tweede steunpakket

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal naar verwachting 13 miljard euro bijdragen aan een tweede steunpakket voor Griekenland van in totaal 130 miljard euro. Daardoor laat het fonds de eurozonelanden achter met een aanzienlijk groter aandeel dan de lidstaten tijdens de eerdere drie reddingsoperaties in de eurozone moesten bijdragen, stellen personen die op de hoogte zijn van de situatie.

De kleinere bijdrage van het IMF weerspiegelt de zorgen van de leden van de instelling dat het IMF te veel blootgesteld raakt aan de eurozone, stellen functionarissen. Het IMF heeft al ingestemd 30 miljard euro aan Griekenland te lenen, 22,5 miljard euro aan Ierland en 26 miljard euro aan Portugal.

Functionarissen stellen dat de bijdrage van het IMF nog niet vastgelegd is. De bijdrage zal een onderwerp van discussie zijn onder de eurozone functionarissen op zondag en de ministers van financiën op maandag die gericht zijn op het sluiten van een akkoord over het tweede steunpakket aan Griekenland na maanden van onderhandelingen. IMF afgevaardigden zullen naar verwachting aanwezig zijn bij de bijeenkomst van de ministers van financiën in Brussel op maandag.

Het IMF droeg 27 procent bij aan het eerste steunpakket aan Griekenland van 110 miljard euro en een derde aan de Griekse en Portugese reddingsoperatie. Er werd al eerder bekend dat het IMF ditmaal een aanzienlijk lager aandeel dan een derde zal bijdragen.

Nederlands speelfilmdebuut wint prijs in Berlijn

De Nederlandse film Hemel heeft op het internationale filmfestival van Berlijn een prijs voor jonge filmmakers gekregen. Regisseuse Sacha Polak kreeg de prijs van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (Fipresci), de internationale organisatie van filmjournalisten. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie.

Het speelfilmdebuut van Polak gaat over de jonge vrouw Hemel en haar strubbelingen in het volwassen worden. De hoofdrol wordt gespeeld door Hannah Hoekstra en haar vader door Hans Dagelet. Het drama draait vanaf 29 maart in de Nederlandse bioscopen.

Fipresci gaf de juryprijs aan de Portugese filmmaker Miguel Gomes voor zijn drama Tabu. De prijs voor beste film in de categorie panorama naar de Franse film Atomic Age van de filmmaker Héléna Klotz.

De Berlinale wordt dit jaar voor de 62e keer gehouden. Zaterdagavond worden in de Duitse hoofdstad de Gouden en Zilveren beren uitgereikt.


Nederlands speelfilmdebuut wint prijs in Berlijn (Foto: Novum)

Trailer: Dark Tide

Hieronder staat een nieuwe trailer van de aanstaande thriller Dark Tide met Hale Berry. In deze film keert duikinstructrice Kate (Hale Barry) met een groep marien biologen en toeristen terug naar het gebied waar ze vroeger aangevallen werd door een witte haai. Helaas voor hen stranden ze op een klein rots eilandje dat omgeven wordt door deze monsters.

Dark Tide werd geregisseerd door John Stockwell.

Adele naar de rechter om sekstape

Adele stapt naar de rechter omdat een Franse paparazzo beweert een sekstape van de zangeres te hebben. De Britse laat via een woordvoerder weten dat de tape 'honderd procent nep' is.

Het Franse tijdschrift Public heeft vrijdag afbeeldingen van de video gepubliceerd waar Adele in te zien zou zijn. Een woordvoerder laat aan de Britse krant The Telegraph weten dat de 23-jarige stappen onderneemt omdat het verhaal 'onjuist en schadelijk voor haar imago' is.

Op de sekstape zou Adele te zien zijn met haar ex-vriend, die haar inspireerde voor een groot aantal van haar liefdesliedjes. Adele onthulde nooit de naam van haar ex, maar heeft wel aangegeven dat hij een poging deed om haar geld afhandig te maken. De man wilde geld zien omdat hij medeverantwoordelijk was voor het succes van de zangeres, aangezien hij haar grote inspiratiebron was voor haar hits.

Ouders eisen vervolging oud-eigenaar Hofnarretje

Ouders van meerdere slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak willen dat oud-eigenaar van kinderdagverblijf 't Hofnarretje Albert Drent toch wordt vervolgd. Advocaat van de ouders Richard Korver is daarom op verzoek van de ouders en belangenvereniging Boink een procedure gestart.

In november vorig jaar besloot justitie Drent niet te vervolgen voor betrokkenheid bij seksueel misbruik door hoofdverdachte Robert M., die bij 't Hofnarretje werkte. Drent en de directie van het kinderdagverblijf wisten volgens justitie niet van het misbruik en zouden ook geen aanleiding hebben gehad om te denken dat er iets mis was.

De ouders vinden de beslissing van justitie om Drent niet te vervolgen een onjuiste, laat Korver vrijdag weten. Ze vragen het gerechtshof in Amsterdam naar de zaak te kijken. De ouders hopen dat het hof bepaalt dat justitie Drent moet vervolgen of dat justitie nader moet onderzoek moet instellen.

Het gaat om een zogeheten raadkamerprocedure die achter gesloten deuren plaatsvindt. De uitspraak is wel openbaar.


Ouders eisen vervolging oud-eigenaar Hofnarretje (Foto: Novum)

Automobilist rijdt bejaarde vrouw in rolstoel dood

Bij een aanrijding in Nijmegen is vrijdagochtend een vrouw in een rolstoel overleden. De 82-jarige vrouw uit Nijmegen werd aangereden door een auto en overleed ter plaatse. De bestuurder is aangehouden. De toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde op het Joris Ivensplein ter hoogte van de Lange Hezelstraat in het centrum van Nijmegen. Volgens de politie was de man niet onder de invloed van alcohol.

Twee gewonden bij steekpartij Den Haag

Vanmiddag omstreeks 15.40 uur is een 27-jarige man aangehouden in verband met een steekpartij op de Wouwermanstraat / Fruitweg in Den Haag. Agenten die de melding doorkregen en poolshoogte gingen nemen, troffen twee gewonde mannen en de verdachte aan. 

De mannen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, de verdachte werd voor verhoor ingesloten. De recherche die de zaak in onderzoek heeft, is nog op zoek naar getuigen. Deze worden zich verzocht te melden op bureau De Heemstraat, of telefonisch contact te zoeken via 0900-8844 of 0800-7000.

[EK] Badmintonners buigen net voor Duitsland

De Nederlandse badmintonners zijn in de kwartfinale van het EK in Amsterdam gesneuveld. In de Sporthallen Zuid kwamen ze tegen Duitsland terug van een 2-0 achterstand tot 2-2. Nick Fransman kon het beslissende derde punt niet binnenhalen en verloor met 21-15, 21-14 van Marcel Reuter.

Eric Pang ging in een bijna een uur durende eerste enkelpartij onderuit tegen Marc Zwiebler: 17-21, 21-19, 13-21. Ook Jorrit de Ruiter en Dave Khodabux konden vervolgens in het enkelspel geen punt pakken. Ingo Kindervater en Johannes Schöttler waren met 21-16, 21-9 veel te sterk.

Dicky Palyama zette bij de 0-2 stand de opleving van Oranje in. De routinier was Dieter Domke met 21-17, 21-17 de baas en even later trokken Jacco Arends en Jelle Maas de stand weer gelijk door Michael Fuchs en Oliver Roth te verslaan: 19-21, 21-13, 21-16. Fransman kon het daarna niet bolwerken tegen Reuter.

Door de nederlaag loopt Nederland het WK mis. Om bij het toernooi, dat in mei in het Chinese Wuhan wordt gespeeld, aanwezig te zijn moest de halve finale worden gehaald.

Starbreeze ontslaat medewerkers na voltooiing Syndicate

De Zweedse ontwikkelaar Starbreeze heeft de voltooiing van het spel Syndicate afgesloten met het ontslaan van een deel van haar medewerkers. Dat meldt de website GamesIndustry.biz.

Volgens het bericht heeft de studio 25 medewerkers ontslagen. Ook gaat bestuursvoorzitter Peter Tornquist zijn functie neerleggen. Het bedrijf heeft geen plannen om hem te vervangen. Tornquist werkt sind 2002 bij Starbreeze en is sinds november 2007 bestuursvoorzitter.

"It is sad that we are forced to make staff cutbacks affecting employees," zegt Starbreeze-directeur Mikael Nermark, "but we have to reduce staff after the final delivery of the Syndicate."

Syndicate komt 24 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Rosenthal herhaalt standpunt over PVV-meldpunt

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft vrijdagmiddag het standpunt van de regering over het PVV-meldpunt herhaald. In een gesprek met tien ambassadeurs zei hij dat de verantwoordelijkheid bij de PVV ligt.

De ambassadeurs stuurden eerder deze week een brief over het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Zij eisten uitleg. Volgens Rosenthal zijn politieke partijen in Nederland 'vrij dergelijke initiatieven te nemen', zolang die binnen de kaders van de wet vallen.

De minister sprak verder over het regeringsbeleid op het gebied van arbeidsmigratie. Rosenthal zei onder meer positief te zijn over de bijdrage die veel Midden- en Oost-Europese werknemers aan de Nederlandse economie en samenleving leveren. Hij vindt wel dat we 'tegelijkertijd oog moeten hebben voor negatieve aspecten als overlast, druk op sociale voorzieningen en uitbuiting'.

Anti-Amerikanisme moet Poetin president maken

Nu Vladimir Poetin zich zorgen maakt over zijn kansen op het Russische presidentschap schermt hij steeds vaker met een spookverschijning uit het verleden: aartsvijand Amerika. De Verenigde Staten zouden erop uit zijn hun rivaal uit de Koude Oorlog te verzwakken en terug te duwen in de chaos die volgde op het instorten van de Sovjet-Unie.

De huidige premier, die na verkiezingen in maart hoopt terug te keren als president, schildert zijn tegenstanders steevast af als handlangers van Washington. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul kreeg van meet af aan ongekende kritiek te verduren en werd op Youtube zelfs neergezet als een pedofiel.

"De verkiezingscampagne is doordrenkt van anti-Amerikanisme", stelt Sergej Oznobisjtsjev van het Instituut van Strategische Onderzoeken. Volgens het hoofd van de Moskovitische denktank is dat sentiment 'als een mantel die ze afstoffen en aantrekken voor bepaalde gelegenheden, zoals nu met met het oog op de verkiezingen'.

Poetin beticht de Verenigde Staten al zijn hele politieke loopbaan regelmatig ervan naar wereldheerschappij te streven. Na een kort intermezzo, waarin de regering van president Barack Obama toenadering tussen Moskou en Washington wist te bewerkstelligen, zijn de betrekkingen de afgelopen tijd weer verslechterd. Het Kremlin is boos over de voorgenomen bouw van een westers raketschild, en het Witte Huis beticht Rusland ervan het brute bewind in Syrië de hand boven het hoofd te houden.

Volgens Poetin is het raketschild bedoeld als bescherming tegen het Russische kernarsenaal, en wil de Amerikaanse regering zijn oude rivaal zo tandenloos maken. Het meningsverschil bereikt mogelijk een hoogtepunt in mei. De NAVO legt dan in Chicago de laatste hand aan een akkoord over het raketschild, terwijl Rusland zijn medeleden van de G8 op vrijwel dezelfde tijd en plaats treft voor hun jaarlijkse top.

Ruslands sterke man deed zijn virulente anti-Amerikanisme mogelijk op tijdens zijn loopbaan bij de inlichtingendienst KGB. Maar volgens veel waarnemers is zijn pose als Amerikahater bovenal ingegeven door electorale overwegingen. Poetin hoopt de om zich heen grijpende volkswoede over de corruptie en sociale ongelijkheid in Rusland te richten op een buitenlandse vijand.

Anti-Amerikaanse retoriek gaat er bij Poetins aanhang, die voor een groot deel bestaat uit arbeiders, boeren en ambtenaren, in als koek. Zij horen en zien de staatspers al jaren hameren op het dreigende gevaar van het imperialistische Amerika. Volgens politiek analist Aleksander Konovalov zijn 'de mensen vergiftigd door de staatsmedia en geloven ze oprecht in de kwade bedoelingen van de Verenigde Staten'.

De onlangs benoemde Amerikaanse ambassadeur McFaul maakte al spoedig kennis met de giftanden van het Russische anti-Amerikanisme. Een filmpje op Youtube toonde voorbijgangers die werd gevraagd uit een foto van McFaul en een veroordeelde pedoseksueel te kiezen wie van de twee hen als een pedofiel voorkwam. Alle ondervraagden kozen schijnbaar zonder aarzeling het portret van de ambassadeur.

De staatspers ontwaarde ook in de meldingen van stembusfraude een Amerikaanse hand en greep incidenten over door hun Amerikaanse pleegouders mishandelde Russische adoptiekinderen aan om de Verenigde Staten in een kwaad daglicht te zetten. Maar nagenoeg niemand verwacht dat de huidige spanningen tussen Moskou en het Westen tot een ernstig conflict zullen leiden. Ruslands economische belangen, die daardoor zouden worden geschaad, zijn volgens Oznobisjtsjev simpelweg te groot.

Olympische Spelen nog ver weg voor teamsprinters

De Olympische Spelen zijn nog ver weg voor de teamsprinters bij het baanwielrennen. Het trio, bestaande uit Roy van den Berg, Teun Mulder en Hugo Haak, moet op de Europese ranking bij de beste vijf eindigen en staan nu zesde.

Directe opponent is Polen, dat door goede prestaties bij de wereldbekerwedstrijd in Londen van dit weekend en bij het WK in Melbourne nog gepasseerd kan worden. Het eerste deel van de het tweeluik werd vandaag afgewerkt en daarbij eindigde het Oranje trio slechts als negende in de kwalificatie.

Dit was weliswaar beter dan de Polen (elfde), maar hierdoor is de opdracht niet gemakkelijker geworden. De enige manier om de Spelen nu te bereiken is door op het WK vijf plaatsen hoger te eindigen dan de Polen.

Meisje met bijtend middel in ogen gespoten

Een tienermeisje is donderdag in Amsterdam door leeftijdgenoten met een bijtende vloeistof in haar ogen gespoten. Dat gebeurde tijdens een ruzie in de tram.

Rond halfelf 's ochtends was er in tram 13 een woordenwisseling tussen twee groepen jongeren van 15 tot 16 jaar oud. Ter hoogte van het Mercatorplein in Amsterdam West liep het uit de hand en werd het meisje in haar ogen gespoten.

Het slachtoffer is gewond geraakt aan haar ogen en naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft twee jongens gearresteerd. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Groot deel olie Costa Concordia weggepompt

Een groot deel van de brandstof in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is weggepompt. Dat laat rederij Costa Cruises weten. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit begon de werkzaamheden 12 februari.

Op dit moment is negenhonderdduizend liter verwijderd, aan boord is nog zo'n 1,4 miljoen liter verdeeld over dertien tanks. Als alles volgens de planning gaat is de rest binnen drie weken weggehaald, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het cruiseschip strandde vrijdag 13 januari op een rots voor de kust van Italië. Zeker zeventien mensen kwamen om het leven. Vijftien mensen zijn nog vermist, er wordt vanuit gegaan dat zij niet meer in leven zijn.

Wasmachine velt Fränkel

De Graafschap moet zaterdag Purrel Fränkel missen in het degradatieduel tegen VVV-Venlo. De linksback van de Achterhoekse club heeft een wasmachine op zijn teen gehad en kan daarom niet meespelen. Rydell Poepon en Ziguy Badibanga zijn wel beschikbaar. Zij trainden vrijdag beide mee met de groep.

De Graafschap is de hekkensluiter van de Eredivisie. De club uit Doetinchem heeft een achterstand van drie punten op tegenstander uit Venlo. De ploeg van trainer Andries Ulderink haalde uit de laatste zes duels maar één schamel punt.

Seedorf maand aan de kant bij Milan

Clarence Seedorf komt de komende vier weken niet in actie bij AC Milan. Hij mist daardoor onder andere de topper tegen Juventus.

Seedorf stond woensdag als aanvoerder van Milan aan de aftrap van het duel met Arsenal, in de achtste finales van de Champions League. De Nederlander haakte echter al na iets meer dan tien minuten af vanwege een hamstringblessure. Urby Emanuelson kwam hem vervangen.

AC Milan meldt vrijdag dat het herstel van Seedorf ongeveer vier weken gaat duren. Daardoor mist hij de return tegen Arsenal, die door de 4-0 in San Siro een formaliteit lijkt te zijn. Ook de topper tegen Juventus, volgende week in Milaan, komt voor Seedorf te vroeg.

De confrontatie met Juve kan een cruciaal duel worden in de strijd om de Italiaanse landstitel. Milan is momenteel koploper met één punt meer dan de Oude Dame. De club uit Turijn heeft echter nog een duel tegoed.

Polen verwerpt ACTA-verdrag

Polen gaat het omstreden ACTA-verdrag niet ratificeren. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk vrijdag gezegd. Het verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en intellectueel eigendom te beschermen. Het heeft tot een storm van protest geleid onder internetgebruikers die vrezen dat het verdrag leidt tot censuur.

Hoewel Polen vorige maand het verdrag ondertekende erkende Tusk vrijdag dat het verkeerd was om steun aan het verdrag te geven. Hij noemde zijn steun een vergissing.

Het besluit van Polen is een overwinning voor de demonstranten die al wekenlang tegen het verdrag demonstreren. Niet alleen op internet wordt geprotesteerd, maar in heel Europa gingen mensen de straat op.

Slovenië besloot vrijdag de ratificatie van het ACTA-verdrag op te schorten.

Alan Wake: American Nightmare-launchtrailer is een nachtmerrie

Remedy heeft de launchtrailer van Alan Wake: American Nightmare vrijgegeven. Alan loopt op de rand van de krankzinnigheid en komt terecht in een wereld van duistere figuren, waarin hij het moet opnemen tegen een kwaadaardige versie van zichzelf, Mr. Scratch.

Alan Wake: American Nightmare verschijnt 22 februari op Xbox Live Arcade. De nieuwe Alan Wake gaat 1200 Microsoft-punten kosten.

Politicus rookt joint voor parlementsgebouw

Een prominente Poolse politicus heeft vrijdag met een aantal anderen een joint opgestoken voor het parlementsgebouw. De actie maakt deel uit van zijn campagne om de Poolse drugswetten te versoepelen.

De politie keek toe toen Janusz Palikot, de leider van de Palikot Beweging, een paar trekken nam van de joint. De actievoerders zeiden dat ze de wetten van het land veranderd willen zien, zodat het bezit en de consumptie van marihuana niet langer strafbaar zijn.

Een van de deelnemers, de 26-jarige Stelios Alewras, noemde de actie een 'coming-out van wietrokers'. "Ik ben een advocaat en we willen laten zien dat het roken van marihuana net zo normaal is als het drinken van bier."

Situatie prins Johan Friso kritiek

Artsen meldden zojuist dat de toestand van prins Johan Friso stabiel is. Wel verkeert hij nog altijd in levensgevaar. Op Radio 1 werd gemeld dat de prins buiten bewustzijn is geweest en zuurstof heeft toegediend gekregen.

Volgens de burgemeester van Lech hebben de prins en zijn medeskiërs de lawine 'met grote waarschijnlijkheid' zelf veroorzaakt. Er zou een sneeuwbank met een breedte van 30 meter en een lengte van 50 meter door hen in beweging zijn gekomen.

Update 18.26 uur:
Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn inmiddels onderweg naar Lech vertrokken. Ze zijn met het regeringsvliegtuig naar Oostenrijk vertrokken, aldus De Telegraaf.

Ongeluk prins Friso wereldwijd nieuws

Het skiongeluk van prins Friso is niet alleen in Nederland en Oostenrijk groot nieuws. Ook Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse media pakken uit met het nieuws over de 43-jarige Friso. Hij werd vrijdagmiddag bij het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine.

De Duitse roddelkrant Bild plaatst het nieuws over de prins onder de kop 'Lebensgefahr' op de homepage. Het eveneens Duitse Bunte bericht over Friso onder de kop 'Shock: zoon Bea onder lawine begraven'. Ook in Denemarken wordt geschreven over de 'begraven Nederlandse prins'.

Friso is ook groot nieuws in Noorwegen. De Noorse koning Harald is een van de peetouders van de prins. In landen waar het Nederlandse koningshuis minder populair is, lijkt verwarring te ontstaan over de vele namen van de prins. Zo schrijft het Italiaanse Corriere della Sera dat prins Johan is getroffen door een 'overweldigende lawine'.

Campina weer best verkochte A-merk

Campina was in 2011 voor het tiende jaar op rij het bestverkochte A-merk in supermarkten in Nederland, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarlijkse Top 100 Merken-onderzoek van vakblad Foodmagazine en onderzoeksbureau SymphonyIRI.

Het zuivelmerk van coöperatie FrieslandCampina zette in de Nederlandse supermarkten vorig jaar 376,7 miljoen euro om.

De top negen van 2011 was ongewijzigd ten opzichte van het jaar ervoor met op de posities twee tot negen achtereenvolgens Marlboro, Douwe Egberts, Coca-Cola, Heineken, Unox, Friesche Vlag, Dr. Oetker en Becel. Nieuwkomer in de top tien was Pall Mall, dat Amstel van de tiende naar de elfde plek verdrong.

De top tien was met 2,4 miljard euro goed voor 24 procent van de totale supermarktomzet van 32,2 miljard euro in 2011.

Het verschil tussen nummer een Campina, met een omzet van 376,7 euro en nummer twee Marlboro, met 375,7 miljoen euro omzet, is vorig jaar wel heel klein geworden. De omzet van Campina daalde met een procent, terwijl die van Marlboro met vijf procent steeg.

In een toelichting op de cijfers wordt gemeld dat 2011 voor de A-merken een jaar van sterke prijsschommelingen was en dat de omzet van de A-merken wederom minder hard groeide dan de omzet bij huismerken.

Gemiddeld lagen de prijzen van de A-merken in 2011 2,5 procent hoger dan in 2010 blijkt uit onderzoek van SymphonyIRI.


Campina weer best verkochte A-merk (Foto: Novum)

BN'ers grappen over prins Friso

Het skiongeluk van prins Friso is voor sommige BN'ers voer voor grappen. Zo twitterde Mental Theo vrijdagmiddag 'koud hè' en maakte ook cabaretier Guido Weijers grappen ten koste van de prins. Friso is vrijdag in Oostenrijk bedolven onder een lawine, volgens lokale media vecht hij in het ziekenhuis voor zijn leven.

"Oké. Ik ben voor het afschaffen van het koningshuis, maar dit vind ik wel erg rigoureus", twitterde Weijers. Theo Nabuurs, zoals Mental Theo officieel heet, kwam al snel terug van zijn woorden. "Schijnt fucking ernstig te zijn, sorry. Dacht dat het een grapje was van een maatje van me."

Andere BN'ers reageren iets genuanceerder. "Schrik even van het nieuws van prins Friso. Hoop dat het goed afloopt", twittert musicalster William Spaaij. "Ik bid voor prins Friso en zijn familie dat alles goed komt. Sterk zijn", voegt zijn collega Kim-Lian van der Meij toe.

Prins Friso werd vrijdagmiddag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij heeft twintig minuten onder het pak sneeuw gelegen en is overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de toestand van de prins stabiel, maar verkeert hij niet buiten levensgevaar.

Veel BN'ers vinden die verklaring vreemd. "Hoe kan je toestand stabiel, maar niet buiten levensgevaar zijn", vraagt Waylon zich af.

Activision werkt aan een Teenage Mutant Ninja Turtles-game

Het lijkt erop dat Nickelodeon en Activision aan een nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles-game werken. Dit werd tijdens de Toy Fair 2012 bekendgemaakt.

In Amerika start binnenkort een nieuwe tv-serie over Teenage Mutant Ninja Turtles, mogelijk zal de game hierop gebaseerd zijn. Op welke platforms Teenage Mutant Ninja Turtles uitkomt en hoe het spel gaat heten is onbekend. Nickelodeon gaat ook met IDW werken om een aantal comics uit te brengen.

TMNT

100-jarige zet nieuw werelduurrecord fietsen neer

Robert Marchand heeft een nieuw werelduurrecord op de fiets neergezet. Nu is dat normaal gesproken niet zo heel bijzonder, ware het niet dat de Fransman liefst 100 jaar oud is. In het Zwitserse Aigle legde hij 24,25 kilometer in een uur af op de wielerbaan.

Marchand droomde altijd van een wielercarrière, maar wist nooit door te breken. Hij had zijn wielerhelm al lang aan de wilgen gehangen, maar besloot op 78-jarige leeftijd toch weer te fietsen en bleek sneller dan zijn leeftijdgenoten. Nu wist hij dus een record neer te zetten, dat ook door de Internationale Wielerunie (UCI) erkend zal worden.

"Ik had nog harder gekund", grapte de kersverse recordhouder achteraf. Het huidige wereldrecord bij de mannen staat overigens op naam van de Tsjech Ondreij Sosenka, die op een fiets zonder aerodynamische aanpassingen 49,7 kilometer wist af te leggen. Op een fiets met aanpassingen staat het record op naam van de Brit Chis Boardman, die 56,375 kilometer ver in een uur reed.

Dubbelslag Porte in de Algarve

Richie Porte heeft de derde etappe van de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. De renner van Team Sky reed op de slotklim iedereen uit het wiel en kwam solo aan. Hij nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Edvald Boasson Hagen.

De hele dag werd er door Sky gewerkt voor Porte, die zijn teamgenoten ook niet in de steek liet. Op de slotklim liet hij iedereen staan en finishte acht seconden voor de Portugezen Tiago Machado en Rui Costa. De top zes werd vervolledigd door Johnny Hoogerland, Wout Poels (beide Vacansoleil) en Jurgen Vandenbroeck.

Groninger ligt urenlang zwaargewond in wrak

De politie heeft vrijdagochtend een 18-jarige man zwaargewond in een autowrak in Winsum gevonden. Het slachtoffer uit Bedum heeft daar waarschijnlijk urenlang gelegen. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis en nog niet aanspreekbaar, meldt de Groningse politie.

Het incident, waar vermoedelijk geen anderen bij betrokken waren, vond in de nacht plaats. Agenten die toevallig passeerden vonden de Groninger rond 07.30 uur. De brandweer heeft hem uit zijn totaal verwoeste auto bevrijd. De toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.

Griekse competitie uit protest stilgelegd

De Griekse voetbalcompetitie wordt 25 en 26 februari stilgelegd. De Griekse voetbalbond staakt uit protest tegen een nieuwe wet. Door die wet krijgt een overheidsorgaan dat toezicht houdt op de sport verregaande bevoegdheden.

De FIFA heeft dinsdag aangegeven dat de nieuwe regels in strijd zijn met de onafhankelijkheid van de nationale voetbalbond. Indien de wet toch doorgezet zou worden dreigt de wereldvoetbalbond Griekenland uit te sluiten van al het voetbal. De competitiewedstrijden van het komende weekeinde gaan gewoon door.

[WK allround] Kramer en Blokhuijsen treffen elkaar op 5 kilometer

In Moskou is er geloot voor de eerste dag van het WK allround. De Nederlandse favorieten bij de mannen, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, rijden op de 5.000 meter tegen elkaar in de slotrit. Bij de vrouwen zal Ireen Wüst op beide afstanden in de slotrit rijden, waarbij ze op de 3.000 meter moet rijden tegen Martina Sábliková.

Op de 500 meter bij de mannen moet Kramer in de vierde rit rijden tegen Seung-hoon Lee. Ted-Jan Bloemen en Koen Verweij rijden in de zesde, respectievelijk zevende rit, terwijl Blokhuijsen start tegen regerend kampioen Ivan Skobrev. Op de 5.000 meter moet Bloemen in de achtste rit rijden tegen Harvard Bøkko, terwijl Verweij in de één na laatste rit rijdt tegen Skobrev.

Bij de vrouwen moet Linda de Vries op de 500 meter in de zevende rit rijden tegen Claudia Pechstein, terwijl Voorhuis een rit later tegen Sábliková moet. Weer een rit later komt Marrit Leenstra in actie. Op de 3.000 meter moet Voorhuis al in de eerste rit in actie komen, waarna Leenstra volgt in rit zeven. Het voorlaatste paar bestaat uit De Vries en Christine Nesbitt.

GTA 3 en Chinatown Wars HD afgeprijsd voor iPad en iPhone

Grand Theft Auto 3 en Grand Theft Auto: Chinatown Wars HD zijn zojuist afgeprijsd voor de iPad en iPhone. De twee games voor beide platforms zijn nu te koop voor maar € 0,79 op iTunes.

Beide versies zijn tot 20 februari te koop met 90% korting. De iPhone-versie van Grand Theft Auto: Chinatown Wars is nog steeds € 7,99, terwijl de iPad-versie afgeprijsd is. Of Rockstar de iPhone-versie ook gaat afprijzen is onbekend.

GTA3 iPad

Tsjetsjeen in ballingschap wil bonnetjes Swank zien

De Tsjetsjeense leider in ballingschap Achmed Zakajev wil dat Hilary Swank de bonnetjes en andere documenten laat zien van haar tripje naar Tsjetsjenië. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De actrice werd overladen met kritiek nadat ze in oktober vorig jaar tegen betaling de verjaardag van de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov had opgeluisterd. Zakajev wil de documenten van Swank gebruiken om aan te kunnen tonen dat Kadyrov een marionet is van de Russen.

Zakajev, de leider van de uitgeweken Tsjetsjeense onafhankelijkheidsregering, woont al jaren in Londen. Rusland beschouwt de Kaukasiër als terrorist en wil dat Groot-Brittannië hem uitlevert.

In zijn brief nodigt Zakajev Swank ook uit voor een conferentie in Kopenhagen om de toekomst van Tsjetsjenië te bespreken. "Het Russische terreurregime blijft regeren in Tsjetsjenië dankzij het leiderschap van Kadyrov", schrijft Zakajev aan de actrice. "Hij heerst over het land door angst te zaaien en te intimideren."

De 37-jarige Swank is door het stof gegaan om haar fout te herstellen. Ze heeft een groot deel van haar management ontslagen en bood in de talkshow van Jay Leno haar excuses aan. Swank werd zelf aan de kant gezet door haar pr-manager, omdat die vond dat ze de schuld van de blamage in haar schoenen kreeg geschoven.


Tsjetsjeen in ballingschap wil bonnetjes Swank zien (Foto: Novum)

[WTT] Del Potro treft Berdych in halve finale

Juan Martin del Potro heeft op overtuigende wijze de halve finale van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De als derde geplaatste Argentijn gunde Viktor Troicki uit Servië slechts één game: 6-0 en 6-1. Troicki, de nummer zeven van de plaatsingslijst, schakelde eerder nog Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung uit.

De 23-jarige Del Potro, die de klus in een uur klaarde, neemt het bij de laatste vier op tegen Tomas Berdych. De als tweede geplaatste Tsjech rekende eerder vandaag af met de Italiaan Andreas Seppi. De andere kwartfinales zijn Roger Federer - Jarkko Nieminen en Richard Gasquet - Nikolay Davydenko.


Del Potro treft Berdych in halve finale (Foto: Novum)

"Videogames effectief tegen grijze staar"

Hoewel videogames door sommige mensen gezien worden als vijand van het oog, lijkt recent medisch onderzoek erop te wijzen dat zij ook positief effect kunnen hebben op het gezichtsvermogen. De Canadese psychologe Daphne Maurer meent dat 40 uur aan actiegevuld gamen het gezichtsveld van mensen die geboren zijn met cataracten significant kan verbeteren.

Een cataract is een troebeling van de ooglens die het zien verstoort, beter bekend als grijze staar. Grijze staar komt vaak voor bij ouderen, maar kan ook al in de kindertijd optreden. Via operaties of speciale contactlenzen kan grijze staar behandeld worden, maar deze methoden zijn niet altijd 100 procent effectief. Maurer gelooft dat zij nu een nieuwe methode heeft gevonden om grijze staar te behandelen: door actiegames te spelen. "Na het spelen van actiegames voor 40 uur in vier weken konden patiënten kleine letters beter lezen, de richting van bewegende stippen beter vaststellen en gezichten beter identificeren", aldus Maurer.

Eerder onderzoek wees al uit dat dezelfde methode ook bevorderlijk werkt tegen amblyopia, ofwel een lui oog. Maurer zal haar onderzoeksresultaten binnenkort presenteren aan de American Association for the Advancement of Science. Wie weet zien we deze behandelmethode over een paar jaar terug in de praktijk en zal een bezoek aan de oogarts hetzelfde zijn als een bezoek aan de arcadehal.

Jennifer Aniston in 'Jackie Brown-prequel'

Jennifer Aniston en Dennis Quaid zijn in onderhandelingen om in de film Switch te spelen. De twee spelen een ongelukkig getrouwd echtpaar, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In de film van regisseur Dan Schechter komen dezelfde personages voor als in Jackie Brown van Quentin Tarantino.

In Switch wordt Anistons beoogde personage Mickey Dawson ontvoerd door twee ex-gevangenen. Haar smoezelige echtgenoot is niet van plan het losgeld te betalen, omdat hij de misdaad ziet als een ideale manier om van zijn vrouw af te komen. De twee criminelen maken van de nood een deugd en betrekken de woedende Micky bij hun jacht op het geld van haar man.

De film is gebaseerd op het boek The Switch van Elmore Leonard uit 1978. Tarantino verfilmde diens boek Rum Punch uit 1992 als Jackie Brown. De twee ontvoerders uit Switch komen ook voor in die film uit 1997 en worden daarin gespeeld door Robert De Niro en Samuel L. Jackson. In Switch nemen John Hawkes en Yasiin Bey, beter bekend als rapper Mos Def, die rollen voor hun rekening.


Jennifer Aniston in 'Jackie Brown-prequel' (Foto: Novum)

Georgina Verbaan te horen in Wickie de Viking-film

Georgina Verbaan verleent haar stem aan de tweede Wickie de Viking-film. De 32-jarige actrice spreekt de stem in van de kleine slavin Svenja, maakt de distributeur van de Duitse film vrijdag bekend.

Ralf Mackenbach is in Wickie en de Schat van de Goden weer te horen als de dappere viking. Ook Ernst Daniël Smid, Jack Wouterse, Giel Beelen en Frans Bauer spreken weer stemmen in. Zij waren ook te horen in Wickie de Viking uit 2009.

Bauer zal in de nieuwe film ook een mopje zingen. "Er zitten veel hilarische momenten in", vertelt de enthousiaste volkszanger. In Wickie en de Schat van de Goden wil de jonge Wickie aan zijn vader bewijzen dat hij uitstekende viking is door een ontvoering op te lossen.

Wickie en de Schat van de Goden is vanaf 23 mei in de Nederlandse bioscopen te zien.


Georgina Verbaan te horen in Wickie de Viking-film (Foto: Novum)

Garcia Bernal wordt de nieuwe Zorro

De Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal gaat Zorro spelen in de nieuwe Hollywoodfilm over de gemaskerde held. Zorro Reborn wordt een futuristische kijk op het leven van de immer in het zwart geklede schermkunstenaar, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Waar de film over gaat is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de Zorro van Garcia Bernal een gemaskerde burgerwacht is, die zint op wraak. De 33-jarige acteur is bekend van films als Y Tu Mamá También en The Motorcycle Diaries, waarin hij Che Guevara speelde.

Filmstudio Fox heeft lang gezocht naar een jonge acteur voor de titelrol in de film Zorro Reborn, die vorig jaar april werd aangekondigd. Aan het nieuwe filmproject is nog geen regisseur verbonden.

Productiemaatschappij Zorro, verantwoordelijk voor die films, werkt behalve aan Zorro Reborn ook aan een Zorro-film gebaseerd op het boek Zorro van de Chileense schrijfster Isabel Allende.

Het personage Zorro is in 1919 verzonnen door de Amerikaanse schrijver Johnston McCulley. Sindsdien zijn er talloze verhalen en films over gemaakt. Antonio Banderas speelde Zorro in twee films, voor het laatst in The Legend of Zorro uit 2005.


Garcia Bernal wordt de nieuwe Zorro (Foto: Novum)

Fajah Lourens kijkt met dubbel gevoel naar film

Fajah Lourens is apetrots op haar hoofdrol in de Nederlandse film Als Je Verliefd Wordt. Toch vindt ze het moeilijk om naar de film te kijken. "Tijdens de opnamen zat ik thuis midden in een scheiding", legt Lourens uit in het AD.

"'s Avonds lastige gesprekken voeren en de volgende ochtend weer fris en monter voor de camera's; dat vrat energie", schetst de 30-jarige actrice en dj. "Volgens mij is het in de film ook wel een beetje te zien. Ik zag er in die tijd, door alle privébeslommeringen, niet bepaald goed uit."

Hoewel de hele film voor Lourens herinneringen aan die nare periode oproept, gaven de opnames haar ook kracht. "Het gaf me weer de hoop dat ik het in mijn eentje ook prima kan rooien." De afgelopen jaren stonden voor Lourens vooral in het teken van haar kinderen: Irem van 11 en Shai van 4. "De jongste gaat inmiddels ook naar school, waardoor ik weer wat meer tijd overhoudt voor andere dingen."

Een terugkeer in Goede Tijden, Slechte Tijden, de soap waaraan Lourens haar doorbrak dankt, sluit de actrice uit. "Dat is niet meer te combineren met mijn werk als dj. Ik denk dat ik het Spaans benauwd zou krijgen als ik me weer voor langere tijd aan zo'n soap zou verbinden."


Fajah Lourens kijkt met dubbel gevoel naar film (Foto: Novum)

Beaus show naar dieptepunt

The Winner Is heeft donderdagavond een dieptepunt bereikt. Slechts 520.000 mensen stemden af op de talentenjacht van SBS, waardoor The Winner Is geen plek bij de 25 best bekeken programma's verovert.

Voor de eerste aflevering van de talentenjacht, bedacht door John de Mol, bleven nog 1,1 miljoen mensen thuis. Die cijfers waren voor De Mol al teleurstellend, hij zette in op minimaal 1,2 miljoen kijkers.

Wie Is de Mol?, dat recht tegenover The Winner Is wordt uitgezonden, trok ruim drie keer zoveel kijkers. Met bijna 1,6 miljoen kijkers legt de spelshow het net af tegen Goede Tijden, Slechte Tijden, dat donderdag ruim 1,6 miljoen kijkers trok. De soap is daarmee het best bekeken programma.


Beaus show naar dieptepunt

Gewelddadige overval op museum Olympia

Gewapende dieven hebben tientallen objecten uit het museum voor oudheden in het Griekse Olympia geroofd. Daarbij werd een personeelslid vastgebonden. Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. De Griekse minister van cultuur Pavlos Geroulanos heeft naar aanleiding van de diefstal zijn ontslag ingediend. Het is echter nog onduidelijk of premier Lucas Papademos het ontslag heeft geaccepteerd.

De politie heeft wegblokkades opgericht in het gebied rondom het museum. Naar de dieven, die bivakmutsen droegen, wordt koortsachtig gezocht. Het museum en de politie konden niet direct zeggen hoeveel voorwerpen zijn meegenomen, maar geschat wordt dat er zo'n zestig museumstukken zijn ontvreemd.

"Uit het onderzoek tot dusver is gebleken dat deze morgen om 07.34 uur de bewaker van het museum werd uitgeschakeld en voorwerpen van klei en brons en een gouden ring uit vitrines werden gehaald", aldus de politie in een verklaring.

De overval komt enkele maanden voor de ceremonie in Olympia, waarbij in het museum de Olympische vlam wordt ontstoken in aanloop naar de Spelen in Londen deze zomer. De burgemeester van Olympia heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen de veiligheid bij het museum te vergroten. "De veiligheid is inderdaad gebrekkig", zei burgervader Efthimios Kotzas. "Dit zijn schatten. Een deel van ons werelderfgoed is verloren gegaan door toedoen van deze dieven (...) Ik denk dat de autoriteiten opmerkzamer hadden moeten zijn en de veiligheid serieuzer hadden moeten nemen."

De kunstroof is de tweede in Griekenland in korte tijd. In januari namen dieven werken van Pablo Picasso en Piet Mondriaan mee uit de Nationale Kunstgalerie, die ligt in een strengbeveiligd deel van Athene.

Weer storing ING internetbankieren

ING heeft weer last van een storing met internetbankieren. Een deel van de klanten kan geen gebruikmaken van de website MijnING en van iDeal. De mobiele app is wel beschikbaar. Dat meldt ING vrijdagmiddag op Twitter.

In de afgelopen anderhalve maand kampte ING ook al met storingen. Die hadden verschillende oorzaken. Woensdag kondigde ING zijn systemen zo te wijzigen, dat klanten bij een storing altijd een alternatief hebben.

ING is grootste bank van Nederland, ook wat betreft internetbankieren. Het bedrijf heeft vier miljoen internetbankierende klanten. In totaal hebben twee van de drie Nederlanders toegang tot online bankieren.


Weer storing ING internetbankieren (Foto: Novum)

Eerste wereldrecord in Londense fietstempel

Baanwielrensters Kaarle McCulloch and Anna Meares hebben het eerste wereldrecord in de olympische Velodrome van Londen genoteerd. De Australische wereldkampioenen kwamen vrijdag in de kwalificaties van de teamsprint tot een tijd van 32,828 seconden en peuzelden daarmee iets minder dan een tiende van hun eigen wereldrecord af.

De fietstempel in Londen is gebouwd door de bekende Australische ontwerper Ron Webbe en kostte 88 miljoen euro. Verwacht wordt dat de komende dagen tijdens de wereldbekerwedstrijden nog de nodige wereldrecords gaan sneuvelen.

Karthikeyan niet heel raceseizoen beloofd

Het HRT F1 Team heeft toegegeven dat coureur Narain Karthikeyan niet het hele seizoen zal gaan racen. De Indiër begon vorig jaar bij de Spaanse renstal, maar werd halverwege vervangen door Daniel Ricciardo. Dit jaar kan hetzelfde gebeuren, ondanks dat de coureur sponsorgeld meeneemt.

"Het plan is om hem nu het hele seizoen te laten racen, maar niets is zeker in de Formule 1. Je moet iedere race hard werken om je plaats te behouden," zei teambaas Luis Perez Sala tegen de Indo Asian News Service.

Gouweleeuw: "Had een Ajax-vlag in mijn kamer"

Jeffrey Gouweleeuw beleeft dit seizoen een enorme ontwikkeling bij sc Heerenveen. De pas twintigjarige verdediger wordt daardoor al in verband gebracht met grotere ploegen.

"In de winter is het vrij rustig gebleven", aldus Gouweleeuw tegenover Voetbal International. "Ach, er informeren altijd clubs. Dat is een teken dat ik goed bezig ben. Maar in de winterstop wilde ik sowieso niet weg. We kunnen er een heel mooi jaar van maken."

Een transfer in de zomer sluit Gouweleeuw niet uit. Ajax is een ploeg die hem zeker aanspreekt en de Amsterdammers hebben op dit moment defensieve zorgen. "Dat weet ik. En zeker als Jan Vertonghen vertrekt, zullen ze zich moeten versterken."

In zijn jeugd was Ajax de favoriete ploeg van Gouweleeuw. "Haha, ik had inderdaad een grote Ajax-vlag in mijn kamer hangen. In mijn omgeving was je voor Ajax of voor AZ. De voorliefde is nu kleiner, maar het blijft een mooie club", aldus de verdediger, die vanavond met Heerenveen in eigen huis tegen NAC Breda speelt.

Final Fantasy zakt ver weg

Het rollenspel Final Fantasy XIII-2 is niet langer het populairste spel van Nederland. De PlayStation 3-versie van het spel staat deze week op de achtste plaats van de verkooptoptien. De eerste plaats wordt nu weer ingenomen door het voetbalspel FIFA 12.

Ook het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 zakt. Deze game zakt een plaats naar de vierde positie en moet het concurrerende schietspel Battlefield 3 en het dansspel Just Dance 3 voor de Nintendo Wii voor zich dulden.

De opvallendste stijger van de week is Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012. De Nintendo Wii-versie keert terug in de verkooptoptien van marktonderzoeksbureau GfK en staat op de vijfde plaats. De versie voor de Nintendo 3DS komt voor het eerst binnen op de zevende plek.

01. FIFA 12 (Playstation 3)
02. Battlefield 3 (Playstation 3)
03. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
05. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
06. Kingdoms of Amalur: The Reckoning (Playstation 3)
07. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo 3DS)
08. Kingdoms of Amalur: The Reckoning (Xbox 360)
09. Final Fantasy XIII-2 (Playstation 3)
10. The Elder Scrolls 5: Skyrim (Playstation 3)


Final Fantasy zakt ver weg

Whitney bestormt postuum ook Nederlandse hitlijsten

Whitney Houston rukt postuum ook in de Nederlandse hitlijsten op. De zangeres, die zaterdag overleed, staat deze week twaalf keer in de Single Top 100. I Will Always Love You scoort het best. Het nummer staat op de vijfde plek.

Sinds haar dood is er een run op de muziek van Houston. Ook in de Verenigde Staten rukt de zangeres op in de hitlijsten: in de Billboard Hot 100 scoort ze een toptienhit. I Will Always Love You uit 1992 staat op de zevende plek in de lijst. In totaal staat Houston drie keer in de Amerikaanse singleslijst.

Het nummer van de The Bodyguard-soundtrack is de enige toptienhit die Houston in Nederland scoort. Ook staan haar hits Greatest Love of All, One Moment in Time, All At Once, I Wanna Dance with Somebody en I Have Nothing in de bovenste helft van de hitlijst. How Will I Know is deze week de hekkensluiter.

Met de twaalf plekken in de Single Top 100 is Houston na haar dood minder geliefd dan Michael Jackson. De King of Pop stond vlak na zijn overlijden in juni 2009 33 keer in de hitlijst. In tegenstelling tot Houston wist Jackson ook de albumlijst te veroveren, hij stond met vier platen in de lijst.

In de Album Top 100 is Adele weer heer en meester. Haar plaat Live at the Royal Albert Hall voert de hitlijst weer aan, 21 staat op de tweede plek. Leonard Cohen, die de albumlijst vorige week regeerde met Old Ideas, zakt naar de derde positie.

Kromowidjojo niet op EK in Debrecen

Zwemster Ranomi Kromowidjojo neemt eind mei niet deel aan het Europees kampioenschap in Debrecen. Voor de 21-jarige Groningse past het toernooi niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen. Ze miste het EK lange baan in 2010 ook. Toen kampte ze met hersenvliesontsteking.

"Ik heb vorige maand al besloten niet te starten, omdat het niet goed past in de planning", laat Kromowidjojo weten. "Onder andere omdat ik dan net terugkom van een trainingskamp op Tenerife. "We zouden de planning kunnen omgooien. Maar uiteindelijk is dit seizoen maar één wedstrijd echt belangrijk."

Donderdag werd duidelijk dat het EK niet in Antwerpen maar in Hongarije wordt gehouden. De Belgische stad kreeg de financiering van het evenement niet rond.


Kromowidjojo niet op EK in Debrecen (Foto: Novum)

'Wii U kan ooit 3D worden'

De aanraakschermcontroller van de Wii U kan ooit geüpdatet worden met een 3D-scherm. Ook de mogelijkheid voor Full HD-beeldkwaliteit behoort tot de mogelijkheden. Dat blijkt uit patenten die in september geregistreerd zijn en sinds deze maand zijn in te zien bij het Amerikaanse patentbureau.

Waar de Wii U op een televisiescherm wel Full HD-beelden kan tonen, gebeurt dat op het scherm van de controller niet. Het kleinere scherm heeft een resolutie van 854 bij 480 pixels, terwijl Full HD 1920 bij 1080 pixels vereist.

De Wii U is de eerste spelcomputer van Nintendo die HD-beelden ondersteunt. Met de Nintendo Wii kan maximaal een beeld van 640 bij 480 pixels worden uitgestuurd naar de televisie.

Nintendo wil zijn nieuwe spelcomputer dit najaar wereldwijd op de markt hebben. Het bedrijf verkeert in zwaar weer nu de verkoop van de Nintendo Wii en Nintendo DS in het slop raakt. Daarnaast heeft het Japanse gamebedrijf de vraagprijs van de Nintendo 3DS drastisch moeten verlagen om de verkoop van de draagbare spelcomputer te stuwen.


'Wii U kan ooit 3D worden' (Foto: Novum)

Vakbond wil met ontslag bedreigde militairen helpen

Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV roept leden die ontslagen dreigen te worden omdat ze zijn veroordeeld op zich te melden. Juristen van de vakbond zullen ze bijstaan in hun strijd voor het behoud van hun baan, meldt de vakbond vrijdag.

Dinsdagavond stelde advocaat Michael Ruperti dat defensie tientallen militairen die de afgelopen acht jaar zijn veroordeeld wil ontslaan. Bij hem hadden zich op dat moment zeven militairen bij wie ontslag dreigt gemeld. Defensie was volgens Ruperti echter op de hoogte van de veroordelingen en sindsdien zouden de militairen nog carrière hebben gemaakt bij defensie. Zo zijn ze uitgezonden geweest.

Een woordvoerder van defensie gaf in een reactie aan dat ieder personeelslid standaard elke vijf jaar wordt onderworpen aan een uitgebreid veiligheidsonderzoek. "Dat is een continu proces", aldus de zegsman. Defensie is echter vaker gaan controleren op antecedenten, zoals is afgesproken met de Tweede Kamer. Het afgelopen halfjaar zijn daarbij enkele tientallen namen naar voren gekomen.

Volgens vakbond VBM/NOV is defensie begonnen met een grootschalige ontslagoperatie, waarbij de eerste slachtoffers militairen en burgermedewerkers zijn met veroordeling. De afgelopen weken zijn bij de vakbond zo'n tien meldingen binnengekomen van leden voor wie ontslag dreigt. In vrijwel alle gevallen gaat het om geweldsmisdrijven, in een enkel geval is sprake van overtreding van de Opiumwet.

In alle gevallen hebben juristen aangegeven het niet eens te zijn met de intrekking van de verklaring van geen bezwaar. Na de intrekking van die verklaring volgt ontslag, omdat militairen in het bezit van zo'n verklaring moeten zijn. De juristen hebben een beroep gedaan op het gelijkheidsbeginsel, aangezien een hoge officier die is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf dankzij zijn advocaat Ruperti niet werd ontslagen, vanwege zijn optreden in Uruzgan.

'Shariageleerde liegt over uitspraken'

Driekwart van de Nederlanders denkt dat de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad liegt over de omstreden uitspraken die aan hem worden toegeschreven. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De shariageleerde ontkent dat hij joden heeft vergeleken met varkens en ze het leger van de duivel heeft genoemd.

Al-Haddad is momenteel in Amsterdam is voor een debat. Zijn komst verdeelt Nederland tot op het bot. Waar aanhangers van de rechtse partijen PVV, VVD en CDA het overwegend ongepast vinden dat hij voor een debat in Nederland is uitgenodigd, vindt links (SP, GroenLinks en PvdA) het geen probleem.

Vooral aanhangers van de PVV en VVD (respectievelijk 85 en 60 procent) vinden dat al-Haddad niet toegelaten zou moeten worden tot Nederland. Linkse kiezers zijn daarover een stuk milder. Zo heeft slechts twaalf procent van de GroenLinks-stemmers die mening en 23 procent van de PvdA-aanhangers.

De linkse stemmers vinden de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam 'minstens net zo erg' als de uitspraken van al-Haddad over joden. Een ruime meerderheid van de PVV- en VVD-stemmers is het met die stelling niet eens.

Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld. De bewindsman liet donderdagavond weten dat hij de shariageleerde de toegang tot Nederland niet kan ontzeggen.

Vrijdagavond gaat al-Haddad in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in debat met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en Kustaw Bessems, journalist bij dagblad De Pers. De drie spreken over de positie van de islam in het Westen en de controverse over zijn komst.

Aandacht op school voor homoseksualiteit verplicht

Alle scholen moeten verplicht aandacht geven aan homoseksualiteit. De ministerraad heeft daar vrijdag een besluit over genomen. De Tweede Kamer, met uitzondering van de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, hadden minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gevraagd om voorlichting over homoseksualiteit op te nemen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Van Bijsterveldt zegde in november al toe de voorlichting verplicht te stellen. Aanvankelijk was ze er tegen, omdat ze het aan de scholen zelf wilde overlaten, maar nadat een Kamermeerderheid een motie aannam die haar hiertoe opdroeg ging ze overstag.

Homobelangenorganisatie COC spreekt van een overwinning van voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren. "Terwijl bijna alle homojongeren meer voorlichting over homoseksualiteit willen, krijgt tweederde van de middelbare scholieren dat nooit. Dat gaat nu eindelijk veranderen", stelt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "Dat is een kroon op de jarenlange lobby van het COC, maar vooral een overwinning voor homoseksuele en transgender jongeren."

Van CDA-Kamerlid Jack Biskop had Van Bijsterveldt homoseksuele voorlichting niet in de kerndoelen voor het onderwijs op hoeven nemen. Hij vindt dat in het kerndoel veiligheid al aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit. "Maar een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, dus daar hebben wij ons dan bij neer te leggen."

Kont Miley Cyrus te dik voor broek

Miley Cyrus heeft haar kledingmaat blijkbaar een beetje onderschat. Ze is gisteren namelijk op de foto gezet terwijl ze uit haar broek was geknapt.

De 19-jarige zangeres werd gefotografeerd terwijl ze in haar woonplaats Los Angeles even een vette bek wilde halen. De ogen van de paparazzi waren direct gericht op haar strakke spijkerbroek. Miley had deze niet helemaal dichtgeknoopt.

Men vermoedt dat de jeans haar zo strak zat, dat ze in de auto even een paar knopen had losgemaakt. Blijkbaar was ze vergeten haar gulp weer dicht te doen toen ze haar auto uitstapte.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien

Ozb gemiddeld 5,9 procent hoger

De onroerendezaakbelasting (ozb) die huishoudens betalen over de WOZ-waarde van hun koophuis, stijgt dit jaar gemiddeld met 5,9 procent. Dat meldt adviessite woz-waarde.info vrijdag. De WOZ-waarde daalt gemiddeld met slechts twee procent. Per saldo betekent dit dat veel huizenbezitters duurder uit zijn.

De adviessite onderzocht de belastingtarieven van 85 procent van de 415 Nederlandse gemeenten. De ozb stijgt met 39 procent het hardst in de gemeente Noordoostpolder. Alleen Den Haag, Amstelveen en Stadskanaal laten de tarieven dalen.

Het ozb-tarief is het hoogst in de gemeente Appingedam. Daar betalen huizenbezitters 19,93 euro over elke tienduizend euro WOZ-waarde. Ook Arnhem en Nijmegen staan in de top vijf. In de gemeente Texel is het tarief het laagst met 4,23 euro over elke tienduizend euro aan waarde. Hagenezen en Amsterdammers betalen ook weinig, iets meer dan zes op tienduizend euro.

Donderdag werd bekend dat de totale bijkomende lasten van huiseigenaren vijf procent stijgen dit jaar. De grootste stijging werd veroorzaakt door de hogere energieprijzen.

Rutte spreekt Papademos over steun aan Griekenland

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag telefonisch overleg gehad met zijn Griekse collega Lucas Papademos. Rutte heeft Papademos erop gewezen dat de Grieken moeten voldoen aan alle eisen voor een nieuw steunpakket, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten.

Papademos had eerder op de dag telefonisch overleg met de Duitse premier Angela Merkel en de Italiaanse premier Mario Monti. Griekenland moet aan alle voorwaarden hebben voldaan die de overige eurolanden hebben gesteld voordat het tweede hulppakket ter waarde van 130 miljard euro wordt uitgekeerd.

Nederland, Duitsland en Finland hebben grote twijfels of Griekenland wel voldoende zal bezuinigen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei donderdag dat er maandag meer duidelijkheid moet zijn over de Griekse bezuinigingen. Als er inderdaad groen licht komt, wordt de deal in de dagen daarna uitgewerkt. De Tweede Kamer wordt dan de daaropvolgende week om instemming gevraagd.

Anonymous hackt overheidswebsites VS

Hackersgroep Anonymous heeft een reeks aanvallen uitgevoerd op websites van de Amerikaanse Federale Handelscommissie (FTC) en consumentenrechtenorganisaties.

Het losse verband van hackers verklaarde dat de websites offline werden gehaald. Op de sites werd vervolgens een video geplaatst waarin in het Duits het ACTA-verdrag belachelijk werd gemaakt.

Het ACTA-verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en het intellectueel eigendom te beschermen. Veel mensen vrezen echter dat het verdrag leidt tot censuur op het internet. Een groeiende protestbeweging demonstreert zowel online als in het echte leven tegen ACTA.

Rus en coach Kok beëindigen samenwerking

Tennisster Arantxa Rus en haar coach Ralph Kok hebben in onderling overleg de samenwerking beëindigd. De twee werkten ruim een jaar samen. "We hebben een verschil van mening over hoe we verder moesten", lichtte Kok toe. "We hebben daarom besloten ieder onze eigen weg te gaan."

Onder Kok keerde Rus terug in de top 100. "Vorig jaar hebben we zeker een goed jaar gehad. Maar ik wilde wat veranderingen zien en dat ging naar mijn idee toch niet snel genoeg." Dit jaar heeft Rus nog niet veel resultaten geboekt. "Het loopt wat minder. Dat is jammer, maar dat is niet de reden dat we niet samen verdergaan."

De tennisbond gaat Rus helpen een nieuwe coach te vinden.

De Boer: "Hiddink neemt twee lege koffers mee"

Frank de Boer heeft met de nodige humor gereageerd op het nieuws over Guus Hiddink. Vandaag werd bekend dat hij de nieuwe trainer wordt van het ambitieuze Anzhi Makhachkala.

"Die gaat er waarschijnlijk met twee lege koffers heen", zei de Ajax-coach volgens De Telegraaf. Hiddink gaat bij Anzhi voor anderhalf jaar een miljoenensalaris krijgen. Overigens voegde De Boer er wel aan toe dat hij het jammer vindt dat Hiddink zo verloren gaat voor het Nederlands voetbal.

Momenteel bereidt De Boer zich met Ajax voor op de competitiewedstrijd tegen N.E.C., komende zondag in Amsterdam. De thuisclub moet winnen om nog enigszins kans te houden op de landstitel. Koplopers PSV en AZ hebben nu al acht punten meer.

'C. Ronaldo wil salarisverhoging na horen inkomsten Eto'o'

Volgens het Catalaanse El Sportiu 9 heeft Cristiano Ronaldo bij zijn werkgever Real Madrid aangeklopt voor salarisverhoging. De Portugese aanvaller hoorde het bedrag dat Samuel Eto'o jaarlijks opstrijkt bij Anzhi Makhachkala en wil minimaal datzelfde bedrag gaan verdienen.

Volgens El Sportiu 9 staat er een clausule in het huidige contract van Ronaldo, die bepaalt dat hij altijd de best betaalde speler ter wereld moet zijn. Eto'o verdient op dit moment echter meer. Hij strijkt jaarlijks zo'n twintig miljoen euro op bij Anzhi.

Zaakwaarnemer Jorge Mendes is inmiddels gesignaleerd terwijl hij in gesprek was met mensen van de administratie van Real. Op dit moment verdient Ronaldo ongeveer dertien miljoen euro per jaar.

Snoeks rijdt weer in Formule 2

Kelvin Snoeks zal dit jaar beginnen aan zijn derde seizoen in de Formule 2. De inmiddels 24-jarige Nederlander testte vorig weekend met een bolide op het circuit van Portimão en zette daar met 1.33,9 een ronderecord neer. Afgelopen seizoen werd hij tiende in het kampioenschap.

"Ik kan terugkijken op een zeer geslaagde test. Mijn tijden bevestigen dat ik op de goede weg ben. Op basis hiervan en de feedback die ik gaf, vroeg de Formule 2-organisatie me om zondagmiddag nog een paar nieuwe onderdelen voor het komende seizoen uit te testen. Het was alles bij elkaar een waardevolle test, die me nog meer vertrouwen geeft met het oog op het naderende raceseizoen," zei Snoeks die samen met engineer Stefan de Groot gewerkt heeft aan het zo laat mogelijk remmen voor de bochten en deze toch zo optimaal mogelijk in te sturen.

Feyenoord zonder Clasie en Cissé tegen RKC

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan tijdens het competitieduel tegen RKC Waalwijk geen beroep doen op Jordy Clasie en Sekou Cissé. Beide spelers kampen nog met blessures.

Clasie liep vorige week tegen Vitesse een liesblessure op en heeft hier nog teveel last. Cissé raakte gisteren op de training geblesseerd aan zijn enkel. "Beide blessures zien er niet heel ernstig uit, maar de wedstrijd tegen RKC komt te vroeg voor zowel Jordy als Sekou”, aldus Koeman. "Hopelijk heb ik ze snel weer terug.”

[WTT] Berdych bereikt halve eindstrijd

Tomas Berdych heeft zich weten te plaatsen voor de halve finales van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Tsjechische tennisser rekende in de kwartfinales in twee sets af met de Italiaan Andreas Seppi; 6-3 en 6-4.

In de halve eindstrijd treft Berdych de winnaar van de partij tussen de Argentijn uan Martin del Potro en de Serviër Viktor Troicki. Troicki was eerder in het toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung.

Dode bij ongeval met hoogspanningsmast

Bij een ongeval met een hoogspanningsmast in het Gelderse dorp Asch is vrijdag een dode gevallen. Een andere persoon raakte zwaargewond. De twee waren bezig met werkzaamheden bij de hoogspanningsmast aan de Culemborgseweg, zegt een politiewoordvoerder.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Mogelijk kwam een hoogwerker in aanraking met een hoogspanningslijn. De hulpdiensten zijn aanwezig.

Door het ongeluk is in de omgeving van Asch een deel van de stroom uitgevallen. Volgens netbeheerder Liander zitten ongeveer 18.000 mensen zonder stroom.

Ballack mag van Leverkusen direct weg

Bayer Leverkusen is bereid het contract van Michael Ballack per direct te ontbinden. Zijn verbintenis loopt komende zomer af, maar de aanwezigheid van de 35-jarige middenvelder wordt niet meer op prijs gesteld. Dit liet directeur Wolfgang Holzhäuser weten in het Duitse nieuwsmagazine Focus.

"Wanneer hij voortijdig van zijn contract af wil, zijn we zeker bereid te praten", zei Holzhäuser. Eerder noemde die het 'project Ballack' al mislukt.

Ballack kende eerder tussen 1999 en 2002 een succesvolle periode bij Leverkusen en de verwachtingen waren hooggespannen toen hij anderhalf jaar geleden na dienstverbanden bij Bayern München en Chelsea terugkeerde op het oude nest. De voormalig aanvoerder van het Duitse nationale team wist echter niet aan de verwachtingen te voldoen.

De middenvelder botste onlangs ook openlijk met trainer Robin Dutt. Omdat Ballack in de belangstelling staat van clubs uit Amerika, is Leverkusen bereid over een direct vertrek te praten. In Amerika is de transferdeadline op 15 april.

De 98-voudig Duits international staat momenteel aan de kant met een kuitblessure. Hij speelde zijn laatste duel op 22 januari tegen FSV Mainz 05.


Ballack mag van Leverkusen direct weg (Foto: Novum)

Leider Greipel pakt tweede dagsucces in Oman

André Greipel heeft vrijdag zijn tweede dagsucces in de Ronde van Oman geboekt. De 29-jarige renner van Lotto-Belisol was in de vierde etappe na 142,5 kilometer tussen Wilayat Bidbid en Al wadi al Kabir de snelste in de massasprint. Peter Sagan (Liquigas) werd tweede, voor Tony Gallopin (Radioshack-Nissan). De Duitser blijft ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Het is voor Greipel al zijn vijfde overwinning van het seizoen. Hij won dinsdag de openingsetappe en schreef ook drie ritten in de Tour Down Under op zijn naam. De Ronde van Oman, die vorig jaar werd gewonnen door Robert Gesink, duurt tot en met zondag.

Tieners gooiden stenen en vuilnis van viaduct

Vier minderjarige jongens uit Noord-Brabant die onlangs werden aangehouden omdat ze in december een stoeptegel van een viaduct zouden hebben gegooid, hebben vermoedelijk nog meer op hun kerfstok. De politie verdenkt ze er ook van kiezelstenen en vuilniszakken met vieze luiers van het viaduct te hebben gegooid.

De twee 14- en twee 15-jarigen uit Asten hebben waarschijnlijk in de laatste maanden van vorig jaar bovendien takken, een kei, speelgoed, kinderfietsen en een pallet bij Asten op de A67 gelegd. Ze werden tussen eind december en begin februari aangehouden.

De twee hoofdverdachten van 14 en 15 zijn eerder deze maand voorgeleid aan de rechter-commissaris. De hechtenis van de 14-jarige is verlengd. De 15-jarige hoofdverdachte mocht naar huis. De twee andere jongens waren al op vrije voeten gesteld.

Hobbyist opgepakt voor grote wapencollectie

Een 50-jarige man uit Amersfoort is dinsdag opgepakt toen de politie in zijn woning een grote hoeveelheid overwegend historische vuurwapens en granaten aantrof. Het gaat onder meer om twee machinegeweren, vier pistoolmitrailleurs, twee handgranaten, zeven pistolen, twee revolvers en zeven geweren, meldt de politie vrijdag.

De man bleek ook in het bezit te zijn van oude legerhelmen, munitie en gasmaskers. De verdachte verklaarde tijdens een verhoor dat hij het materiaal verzamelde als hobby. Hij wilde een museum inrichten. De politie heeft de hele voorraad in de woning aan de Hulshorsterzand in beslag genomen.

Donderdag heeft de raadkamer besloten dat de hobbyist langer mag blijven vastzitten.


Hobbyist opgepakt voor grote wapencollectie (Foto: Novum)

Restaurantoplichter valt door de mand

Een 28-jarige man heeft woensdag in een restaurant in Zwolle gedaan alsof hij onwel werd toen hij de rekening gepresenteerd kreeg. Medewerkers van het restaurant geloofden hem niet en belden de politie. Die hield de man aan. Hij werd in meerdere plaatsen in Nederland gezocht voor het flikken van hetzelfde kunstje, meldt de politie vrijdag.

Toen de man zonder woon- of verblijfplaats was uitgegeten en de rekening kreeg voorgeschoteld deed de man alsof hij plotseling ziek werd. Ook nadat de politie erbij was gekomen weigerde de oplichter te betalen. Daarop werd hij naar het politiebureau meegenomen. Donderdagochtend werd hij weer op straat gezet.

[FA Cup] Absentie giganten biedt kansen

In Engeland worden dit weekeinde de achtste finales van de FA Cup gespeeld. Daarin ontbreken Manchester United en Manchester City. De rivalen uit Manchester domineren in de Premier League, maar lieten zich in de FA Cup verrassen.

City was vorig seizoen de winnaar van het prestigieuze bekertoernooi, maar als titelverdediger gingen The Citizens in de derde ronde onderuit. De wedstrijd had het affiche van een finale. De ploeg van Roberto Mancini ging onderuit tegen Manchester United.

The Mancunians waren na de zege op City de grote favoriet voor de FA Cup, maar in het Engelse bekertoernooi is alles mogelijk. Dat ondervond ook United. Op Anfield Road bleek Liverpool met 2-1 te sterk. Dirk Kuijt hielp The Reds langs United, dat net als City het vizier op de Premier League kan richten. Bij afwezigheid van de clubs uit Manchester lijken vier clubs de grootste kans te maken op de FA Cup: Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur en Chelsea.

Lastige loting voor Arsenal

Arsenal heeft op papier de lastigste tegenstander in de achtste finales: Sunderland. De formatie van de 59-jarige Martin O'Neill is bezig aan een opmars. The Black Cats namen in de eerste seizoenshelft afscheid van Steve Bruce, waarna O'Neill kwam. De Noord-Ier heeft Sunderland naar de negende plek geleid in de Premier League, zes punten achter nummer zeven Liverpool. Sunderland wist vorige week zijn plaats in de achtste finales veilig te stellen.

Championship-club Middlesbrough dwong de nummer acht van de Premier League tot een replay. In het Riverside Stadium scoorde Stéphane Sessegnon in de verlenging de bevrijdende treffer. Nu wacht in het Stadium of Light de herhaling van de competitiewedstrijd van vorige week tegen Arsenal. The Gunners hadden grote moeite met Sunderland, dat op voorsprong kwam in eigen huis. Via invallers Aaron Ramsey en Thierry Henry won Arsenal alsnog: 1-2.

Redder Henry niet meer beschikbaar

De Fransman bleek de reddende engel in zijn laatste competitiewedstrijd voor de Londenaren. Het clubicoon kwam woensdag tegen AC Milan (4-0 verlies) voor het laatst in actie. Henry keert terug naar New York Red Bulls, dat hem tijdelijk verhuurdel. Zonder de spits moet Arsène Wenger op zoek naar een nieuwe zege in Noord-Engeland. Zeker omdat de FA Cup de laatste prijs is waar de Fransman uitzicht op heeft dit seizoen na het echec in de Champions League.

Arsenal heeft nog een aantal grote concurrenten in het toernooi. De Londense rivalen Chelsea en Tottenham Hotspur én Liverpool. Op papier hebben zij een makkelijkere tegenstander dan The Gunners. Chelsea en Liverpool treffen respectievelijk Birmingham City en Brighton&Hove uit het Championship en Tottenham gaat op bezoek bij tweededivisionist Stevenage. De FA Cup kent de nodige verrassingen en Wenger hoopt dat het tij eindelijk in zijn voordeel keert.

Thialf blijft op huidige locatie

Het ijsstadion Thialf blijft behouden op de huidige locatie in Heerenveen. Er is in de Provinciale Staten in Friesland geen meerderheid voor de bouw van een nieuw stadion. Dat meldt de Friese afdeling van GroenLinks.

De huidige schaatstempel wordt waarschijnlijk grondig gerenoveerd. De partijen PvdA, FNP, GroenLinks, PVV en SP kiezen voor die goedkopere oplossing. Het nieuwe Thialf had naast het Abe Lenstra Stadion moeten verrijzen, de thuisbasis van voetbalclub sc Heerenveen.

Ajax zonder Boilesen tegen N.E.C.

Ajax-trainer Frank de Boer kan komende zondag in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen geen beroep doen op Nicolai Boilesen. De Deense linksback maakte gisteren in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United nog zijn rentree na maandenlang blessureleed, maar hij heeft opnieuw wat last gekregen van zijn hamstring.

"Hij heeft opnieuw last van zijn hamstring, alleen nu op een andere plek", aldus De Boer. "We zijn heel voorzichtig met hem." Dico Koppers zal daardoor naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in de basis beginnen. De jonge linksback speelde gisteren een sterke partij tegen Manchester United. Hij was zijn directe tegenstander Nani, tot ergernis van de Portugees zelf, vaak de baas.

Meisje (16) vindt messentrekker in bed na stappen

Een 16-jarig meisje uit Breda ontdekte donderdagnacht na het stappen dat er een man met een mes in haar bed lag. Haar deur stond open en een raam van haar slaapkamer was vernield. De insluiper bleek de 26-jarige broer van een vriendin. Het meisje vluchtte het huis uit en belde de politie.

De ongenode bedgast is opgepakt. Hij verzette zich niet bij zijn arrestatie. Wat hij kwam doen is onduidelijk.

Vermiste meisjes mogelijk bij loverboys

Sinds gisteren worden de 15-jarige Jaimy en de 14-jarige Lisa vermist. De meisjes, woonachtig in De Meern, Utrecht, zijn voor het laatst gezien in een stadsbus in Utrecht. Het was de bedoeling dat Jaimy naar haar moeder in Culemborg zou gaan, maar daar is ze nooit gearriveerd. Het is mogelijk dat de meisjes bij jongens in de omgeving van Utrecht zijn.

Hoewel de politie niet uitgaat van een misdrijf werd er kort na middernacht een burgernetactie gestart. Circa drieduizend mensen ontvingen een sms-bericht maar dat leverde geen bruikbare tips op. Op twitter is door bekenden gezegd dat Lisa het 'thuis niet fijn had'. Volgens Tros Vermist zouden de twee samen van huis zijn weggelopen.

Lisa's moeder, Karin Thomas vermoedt dat de meisjes in handen zijn gevallen van een loverboy. "Ik heb het gevoel dat ze in verkeerde handen terecht zijn gekomen, Enerzijds omdat ik gehoord heb in welk circuit Jaimy zich bevindt en anderzijds omdat ik gewoon kan voelen dat het niet pluis is waar ze zit." Karin doet wat ze kan om haar dochter te vinden: "Op Facebook en Twitter is een hoop gaande en ik krijg veel telefoontjes, sms'jes en berichtjes van mensen. Dan neem ik contact op met de politie en zij controleren dan de tips."

Signalementen:
Jaimy: Halflang blond sluik haar tot over de schouders, blauwe ogen, blanke huidskleur, ongeveer 1.60 cm. normaal postuur. Op het moment van verdwijning droeg Jaimy een rode jas met bontkraag. Ze heeft een rode samsonitekoffer bij zich met kleding.

Lisa: Slank postuur, lang bruin haar, 1,70cm en een litteken boven haar linker wenkbrauw. Op het moment van verdwijning droeg Lisa een zwarte winterjas met bontkraag en capuchon. Mogelijk heeft ze haar witte Bjorn Borg tas bij zich.

Mensen die informatie hebben over de verblijfplaats van de twee meiden kunnen contact opnemen met Regiopolitie Utrecht (0800 - 6070).

Discussier ook mee op het forum!

Marcellis over Oranje: "Dromen mag altijd"

Dirk Marcellis heeft na een slepende voetblessure zijn ritme snel gevonden. De verdediger was donderdag weer belangrijk voor AZ tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Anderlecht.

"Het was wel even wennen, maar het is natuurlijk heerlijk om terug te keren in een team dat lekker draait. We hebben het verdedigend erg goed voor elkaar. Anderlecht is gewoon een topploeg en heeft maar één kans gehad. Dan mag je tevreden zijn", aldus Marcellis na de 1-0 zege tegen het ANP.

Nu de verdediger weer fit is, komt hij mogelijk weer in beeld bij bondscoach Bert van Marwijk. Door de blessure van Gregory van der Wiel zit Oranje dun in de rechtsbacks. "Dromen mag altijd. Het zou geweldig zijn om weer in beeld te komen bij de bondscoach. Voor mijn blessure was ik bezig met een goede serie. Ik hoop dat nu weer te doen."

Marcellis wil zich de komende maanden vooral offensief ontwikkelen. Naar voren opstomen, zoals Simon Poulsen vaak doet op de linkeflank. "Hij is natuurlijk een heel andere speler, maar ik kan dat ook. Ik train veel op mijn voorzetten, heb dit seizoen al een aantal assists achter mijn naam staan en dat moeten er nog meer worden."

[WTT] Sijsling/Schoorel uitgeschakeld in dubbelspel

Igor Sijsling en Thomas Schoorel hebben de halve finales van het dubbelspel tijdens de ABN Amro World Tennis Tournament niet weten te halen. Het Nederlandse duo verloor hun partij in de kwartfinales met 6-1 en 6-1 van het Spaanse koppel Marcel Grannolers en Marc Lopez.

Ook in het enkelspel speelden beide Nederlanders geen rol van betekenis. Sijsling werd in de eerste ronde uitgeschakeld, terwijl Schoorel de kwalificaties niet overleefde. Sijsling speelde gisteren nog wel een demonstratiepartij tegen Roger Federer.

Jongen Luttelgeest geen slachtoffer misdrijf

De 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest, van wie het lichaam een kleine twee weken geleden in de Luttelgeestervaart werd gevonden, is niet het slachtoffer geworden van een misdrijf. Een noodlottig ongeval werd het kind fataal. De politie heeft het onderzoek naar de dood van de jongen afgesloten, meldt de politie vrijdag.

De politie ging er al van uit dat de jongen bij een ongeval onder het ijs terecht was gekomen. Vrijdag meldt de politie dat alle feiten en omstandigheden er inderdaad op wijzen dat de 10-jarige door het ijs is gezakt.

De jongen raakte begin deze maand vermist. Nadat hij de woning van zijn grootouders had verlaten, had niemand hem meer gezien. Grote zoekacties werden op touw gezet. Na vijf dagen zoeken vonden duikers het lichaam van de jongen uiteindelijk vorige week zondagochtend.

Minecraft krijgt een officieel LEGO-setje

Minecraft is in essentie de 'LEGO' van de game-industrie. Gamers hebben dat bewezen door indrukwekkende blokkerige creaties in het spel te maken. Het succes van de game is zo groot dat er inception is ontstaan; er komt een LEGO-setje gebaseerd op Minecraft.

Notch is natuurlijk niet vies van LEGO, "I played a lot with Lego bricks as a child, and that's influenced how I make games. I prefer games with levels that are modifiable. I don't like static levels. There are problems of scaling. Minecraft has huge long tunnels, and you can't really fit that in to a living room. But I think the Lego guys have created something that's really great, that really feels like Minecraft."

Bekijk deze zowel bizarre als volledig logische fusie hieronder.

Hogenkamp naar laatste vier in Sydney

Richel Hogenkamp heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in Sydney. De 21-jarige Doetinchemse was met 7-5 en 6-2 te sterk voor de Duitse Nicola Geuer. Hoogenkamp, die via de kwalificaties het hoofdschema bereikte, neemt het in de volgende ronde op tegen de als tweede geplaatste thuisspeelster Olivia Rogowska.

Voor Hoogenkamp is het de tweede halve finale op rij. De nummer 288 van de wereldranglijst werd vorige week bij de laatste vier in Launceston uitgeschakeld door landgenote Lesley Kerkhove.

Hondsdolheid ontdekt bij Amsterdamse pup

Bij een hond in Amsterdam is woensdagavond hondsdolheid vastgesteld. Het 8,5 week oude dier is geëuthanaseerd. De GGD heeft ongeveer vijftig mensen die in contact zijn geweest met het hondje opgespoord en gevaccineerd om te voorkomen dat ze ziek worden. Sinds 1991 was in Nederland geen hondsdolheid bij huisdieren aangetroffen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit spoort andere dieren op die met de jonge hond in contact zijn geweest. Het gaat daarbij niet alleen om honden, aangezien ook andere dieren besmet kunnen raken. Tot dusver zijn één andere hond en twee katten opgespoord.

Het beest met hondsdolheid was afkomstig uit Marokko, waar de ziekte bij dieren voorkomt. Met een gezondheidscertificaat is het via Spanje naar Nederland vervoerd, waar het afgelopen zaterdag arriveerde.

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Door bijten of likken kunnen mensen en dieren besmet raken. In Oost-Europa en Noord-Afrika heerst het virus nog.

Sony-baas heeft 'geen zin' in PS4

Jack Tretton, de president van Sony Computer Entertainment America, heeft in een interview aangegeven dat hij geen nieuwe hardware-aankondigingen wil doen dit jaar. Hou er wel rekening mee dat executives vaker met dit soort teksten komen.

Volgens Tretton is de timing van een nieuwe hardware-aankondiging afhankelijk van de gezondheid van de PS3, op dit moment is Sony tevreden. “Right now, we’re focused on PlayStation 3, and I’ve got another platform to get out the door in seven days,” zei Tretton, refererend aan de Vita-launch. “So I don’t want to be thinking about trying to launch new technology anytime soon. I want to focus all our energy on our console business, which is really just hitting its stride, and Vita, which really deserves a dedicated push from us.”

Man racet met 110 kilometer per uur door Putten

Een 28-jarige man uit Putten is woensdagmiddag gesnapt toen hij met een snelheid van 110 kilometer per uur door zijn woonplaats scheurde. De maximale snelheid op de Voorthuizerstraat, waar de overtreding plaatsvond, is 50 kilometer per uur.

De snelheidsduivel passeerde aan het begin van de middag een radarcontrole. Twee ambtenaren van de gemeente, die met hun portofoons meeluisterden, herkenden de betrokken auto en hadden wel een vermoeden waar die thuishoorde.

Ze spotten de man even later op de Oude Garderensweg in de Gelderse plaats, waar ze hem aan de kant wisten te zetten. Het rijbewijs van de Puttenaar is ingehouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Duitse president Wulff maakt aftreden bekend

President Christian Wulff van Duitsland heeft vrijdag in Berlijn zijn aftreden bekendgemaakt. Tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden verklaring zei het omstreden staatshoofd dat hij niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking kan rekenen, dat voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk is. Daardoor kan hij zijn taken niet meer zonder beperkingen vervullen, aldus Wulff.

Het Openbaar Ministerie had de Bondsdag eerder vrijdagochtend officieel verzocht de immuniteit van Wulff op te heffen om een strafrechtelijk onderzoek naar de financiële praktijken van Wulff te kunnen openen. Wulff toonde zich vrijdag overtuigd dat hij uiteindelijk strafrechtelijk van alle blaam zal worden gezuiverd, ook al heeft hij in moreel opzicht fouten gemaakt.

Wulff trad samen met zijn vrouw Bettina voor de pers in de Grote Ontvangstzaal van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als residentie van de Duitse presidenten. Wulff zei dat hij en zijn vrouw "gekwetst" zijn door de berichtgeving in de media de afgelopen weken.

Duitse president Wulff maakt aftreden bekend
Duitse president Wulff maakt aftreden bekend (Foto: ANP)

De toekomst van PlayStation 2-games

In den beginne was het mogelijk om PlayStation 2-games op je PlayStation 3 te spelen, maar vanwege kostenbesparing is deze feature geschrapt. Inmiddels is het echter wel mogelijk om een aantal PS2-games op je PS3 te spelen, dankzij PSN.

Vanaf deze week kun je de volgende PS2-games downloaden uit de Europese PlayStation Store: God Hand, Maximo, Maximo vs Army of Sin, A Train 6, Arcade Classics, Bust-a-Bloc, Cell Damage Overdrive, Chicken Little, Kim Possible, Gungrave Overdose, Disney Princess, Meet the Robinsons, MX World Tour, Neo Contra, Road Trip Adventures, Donald Duck Quack Attack, Chronicles of Narnia, Swords of Destiny en SSX On Tour.

De prijzen voor deze games variëren van € 4,99 tot € 9,99. De winkel zal elke week aangevuld worden met meer titels.

Sony heeft op dit moment geen plannen om PlayStation 2 (of 3)-games beschikbaar te stellen voor hun nieuwe Vita-handheld. Op dit moment zijn ze vooral bezig om alle PSP-games over te zetten en wordt binnenkort gemeld wat ze doen met PSOne-klassiekers. 

Leiden verwerft vroegste Rembrandt

De aanwezigheid van Rembrandt van Rijn in zijn geboortestad Leiden wordt beter voelbaar. De gemeente en stedelijk museum De Lakenhal hebben het vroegst bekende schilderij van de schilder, Brillenverkoper uit 1623-1624, gekocht. Dat maakten de gemeente en het museum vrijdag bekend.

De stad is daarmee na bijna vierhonderd jaar voor het eerst eigenaar van een schilderij van de Hollandse meester. De aankoop is volgens wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan van historisch belang voor Leiden. "In Leiden is de monumentale, historische binnenstad nog grotendeels intact", zei hij. "Het Leiden van Rembrandt is er nog. Een werk van Rembrandt mocht niet ontbreken."

Ook museumdirecteur Meta Knol benadrukt de historische waarde van het werk voor Leiden. "Naast de jonge Rembrandt werkten ook Jan Lievens, Jan Steen en Jan van Goyen in de sleutelstad. Als kunstenaar liet Rembrandt zich inspireren door Lucas van Leyden", zei ze.

De Brillenverkoper werd in 1968 voor het eerst gepresenteerd. Toen werd het kleine paneeltje nog gezien als een vroeg werk uit de omgeving van Rembrandt. Sinds 1992 wordt het aan de meester toegeschreven. Over de identiteit van de verkoper en het aankoopbedrag worden geen mededelingen gedaan.


Leiden verwerft vroegste Rembrandt (Foto: Novum)

Minder woningen verkocht

Het aantal verkochte woningen is opnieuw flink gedaald. Het aantal registraties van verkochte woningen daalde in januari met 15,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder naar 7082. Dat meldt het Kadaster.

De grootste daling vond plaats bij appartementen. Daar werden op jaarbasis 21,2 procent minder van opgenomen in het kadaster. Vrijstaande woningen deden het relatief het best met een daling van 5,8 procent.

Zeeuwse huizen gingen in januari het minst van hand tot hand. De daling in de provincie was maar liefst 21,2 procent. Drenthe laat met 9,1 procent de kleinste daling zien.

Ook het aantal nieuw geregistreerde hypotheken nam flink af. De daling bedroeg 24,8 procent. Enig lichtpuntje in de huizenmarkt was het aantal executieveilingen. Waar in januari 2011 393 gedwongen veilingen plaatsvonden, daalde dat aantal vorige maand naar 149.


Minder woningen verkocht (Foto: Novum)

Williams laat Bottas in Barcelona testen

Het Formule 1-team Williams zal derde rijder Valtteri Bottas de kans geven om kennis te maken met de nieuwe FW34. De Fin mag komende woensdag in Barcelona de bolide aan de tand voelen. Bij de eerste test in Jerez kwam hij niet in actie.

Bottas mag komend seizoen vijftien vrije trainingen rijden voor Williams, waardoor het logisch is dat hij ook in de wintertest enkele meters mag maken. Vaste rijder Bruno Senna zal op dinsdag het spits afbijten voor het team uit Grove, terwijl de andere rijder Pastor Maldonado de donderdag en vrijdag voor zijn rekening zal gaan nemen.

Bottas is al sinds 2010 in dienst bij Williams. Vorig jaar mocht hij in Abu Dhabi meedoen met de Young Drivers Test. Voor dit jaar komen daar de vrijdagtrainingen bij.

Klantgegevens apothekers slecht beveiligd

Persoonlijke gegevens van patiënten waren tot voor kort kinderlijk eenvoudig van de websites van apotheken te halen. De beveiliging deugde van geen kant, constateerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Dat bleek ook te gelden voor websites van een onderzochte gemeente en van een attractiepark.

Vaak was er geen zogeheten https-verbinding, waardoor gegevens werden verstuurd op een onbeveiligde manier. Ook waren wachtwoorden van gebruikers van de websites makkelijk door hackers te onderscheppen en ontbrak een beleid om klantgegevens te beschermen.

De vijftien door de privacywaakhond onderzochte bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties hebben inmiddels orde op zaken gesteld. Het CBP kan sancties opleggen, maar dat was niet meer nodig. Omdat de beveiliging nu is verbeterd doet het CBP ook geen mededelingen wie er precies zijn onderzocht.

Het CBP werkt aan een richtlijn voor beveiliging van persoonsgegevens. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) werkt aan uitbreiding van de bevoegdheden van het CBP. Nu kan het CBP alleen dwangsommen opleggen. Teeven wil dat ook boetes opgelegd kunnen worden in het kader van datalekken.

Brandstofprijzen stijgen naar nieuwe recordhoogte

De prijzen voor benzine en lpg zijn vrijdag opnieuw naar een record gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het consumentencollectief United Consumers.

Voor een liter Euro95 bedraagt de gemiddelde adviesprijs nu 1,791 euro. Dat is 0,4 cent meer dan een dag eerder. Diezelfde prijsstijging geldt voor lpg, waardoor nu 0,885 euro per liter moet worden afgerekend.

Alleen de prijs van diesel heeft nog geen record bereikt. De prijs steeg wel naar 1,491 euro per liter. Het record staat op 1,503 euro.

Anil Ramdas (54) overleden

Journalist en schrijver Anil Ramdas is donderdag overleden. Dat heeft het productiebedrijf voor multiculturele televisieprogramma's MTNL bevestigd. Ramdas is 54 jaar geworden.

De journalist, televisiemaker werkte voor de VPRO, weekblad De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. In 1993 hield Ramdas de Den Uyl-lezing. Ook was hij van 2003 tot en met 2005 directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Bij De Bezige Bij verschenen verschillende werken van zijn hand. Zijn laatste boek dat bij de uitgeverij verscheen was Paramaribo. De Vrolijkste Stad in de Jungle, uit 2009.

Evans: "Alert zijn in return tegen Ajax"

Hoewel Manchester United zich een goede uitgangpositie verwierf, denkt Jonny Evans niet dat het tweeluik met Ajax al is beslist. De Engelsen wonnen donderdag het Europa Leagueduel met 2-0. Volgens de verdediger moeten de Red Devils alert zijn voor de return. "Niets is zeker in Europa."

Evans vond dat United niet goed speelde, maar het duel wel controleerde. "Ajax speelde een soort van Barcelona-voetbal, met veel balbezit en een opbouw van achteruit." In de tweede helft kwamen de Engelsen beter voor de dag en scoorden via Ashley Young en Javier Hernandez. Volgens Evans was dit een gevolg van een donderspeech van United-trainer Alex Ferguson in de rust.

Doelpuntenmaker Hernandez sprak van een lastige wedstrijd. "Ajax speelde goed aan de bal en wij speelde een slechte eerste helft." De Mexicaans international verwacht dat United hoge ogen gaat gooien in de Europa League, een competitie die de club nog nooit won. "Ons doel is om de Europa League te winnen en mee te blijven doen om de titel in Engeland."


Evans denkt dat klus nog niet geklaard is (Foto: Novum)

Nepalees slaat drie dochters dood

De politie in Nepal heeft een 35-jarige man aangehouden op verdenking van moord op zijn drie dochters. Hij zou de meisjes in hun slaap met een steen de schedels hebben ingeslagen.

De politie vond de meisjes, van 7, 10 en 13 jaar oud, in hun huis in het dorp Faparbari, tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kathmandu. De vrouw van de man was elders bij de bruiloft van een familielid. De politie kon nog niets zeggen over het motief.

Petrov naar Caterham, Van der Garde blijft derde rijder

Caterham F1 Team heeft Vitaly Petrov aangetrokken als tweede rijder  voor het Formule 1-team. Hij wordt naast de Fin Heikki Kovalainen de tweede rijder voor het team. Petrov vervangt per direct Jarno Trulli, wiens positie al langer onder druk stond.

Met het aantrekken van Petrov blijft Giedo van der Garde in ieder geval dit seizoen actief als testrijder voor Caterham. Onze landgenoot leek nog even uitzicht te hebben op promotie naar een rol als tweede coureur, aangezien de overeenkomst met Petrov vertraging opliep.

De Rus zou in eerste instantie zijn financiële verplichtingen richting Caterham niet zijn nagekomen. Daardoor werd zijn komst onzeker en leek Van der Garde kans te hebben op het tweede stoeltje. Vanmorgen werd bekend dat Petrov alsnog werd vastgelegd als tweede rijder voor komend seizoen.

Hoofdkantoor grijpt in bij lokale Rabobanken

Het hoofdkantoor van de Rabobank grijpt in bij zijn 141 lokale kantoren in Nederland. Bij het verstrekken van producten aan consumenten gaat veel mis, constateerde de Rabobank. Dat bevestigt de Rabobank vrijdag op RTL Z.

De Rabobank werd begin vorig jaar op de vingers getikt door de Autoriteit Financiële Markten. De bank kreeg boetes opgelegd voor overkreditering en het geven van niet-passend advies. Uit intern onderzoek blijkt nu dat bij de lokale filialen van de bank de dossiers over klanten niet toereikend zijn.

Rabobank heeft besloten om elke offerte voorlopig centraal in Utrecht te controleren. De lokale medewerkers krijgen bijscholing. Als dit is afgerond, wordt de extra controle weer teruggeschroefd.


Hoofdkantoor grijpt in bij lokale Rabobanken (Foto: Novum)

Omstreden shariageleerde vrijdagavond in De Balie

Shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad gaat vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in debat met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en Kustaw Bessems, journalist bij dagblad De Pers. De drie spreken over de positie van de islam in het Westen en de controverse over zijn komst. Het debat begint om 21.15 uur.

De Brits-Palestijnse Al-Haddad is inmiddels gearrivereerd in Nederland en is vrijdagmiddag te gast in het NTR-programma De Halve Maan, dat live wordt uitgezonden. Hij gaat in debat met Fouad el Haji van het Netwerk van Vrijzinnige Nederlandse Marokkanen.

De komst van Al-Haddad heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien. De shariageleerde is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt. Al-Haddad ontkent overigens dat die uitspraken van hem zijn.

Woensdag blies de Vrije Universiteit in Amsterdam een debat waarvoor Al-Haddad was uitgenodigd af, nadat over zijn komst ophef was ontstaan. Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld.

Al-Haddad liet donderdag weten toch naar Nederland te komen. Opstelten gaf daarna aan dat hij de omstreden shariageleerde de toegang tot Nederland niet kan ontzeggen.

Aissati wil weg bij Ajax en hoopt op Spanje

Hoewel Ismaïl Aissati zich heeft teruggevochten in het basiselftal van Ajax, wil hij na dit seizoen weg bij de club. De middenvelder hoopt op een Spaans avontuur.

"Ik hoop dat ik zoveel mogelijk aan spelen toe kom tot het einde van het seizoen. Daarna ga ik kijken wat ik na dit seizoen ga doen. Mijn contract bij Ajax loopt af. Ik heb nog met niemand binnen Ajax gesproken. Zoals het er nu uitziet, vertrek ik aan het einde van dit seizoen", zegt Aissati tegen AT5.

Een Nederlandse club hoeft niet bij hem aan te kloppen. "Als ik wegga, wil ik het liefst naar een team dat net zo speelt als Ajax. Niet in Nederland, voor mij is het denk ik tijd om naar het buitenland te gaan."

De Spaanse competitie heeft Aissati's voorkeur. "Maakt niet uit of ze vijftiende of zestiende staan, ze hebben daar allemaal de intentie om te voetballen. Maar op dit moment speelt er nog helemaal niks. Voor het seizoen eindigt, hoop ik dat ik ergens heb getekend."

[Upd] Vandaag sekstape Adele online

Vanaf morgen zal internet nooit meer hetzelfde zijn. Paparazzo Jean Claude Elfassi beweert namelijk morgenochtend een sekstape van niemand minder dan Adele op internet te zetten.

Ook het tijdschrift Public heeft vanavond aangekondigd dat het filmpje morgenochtend op internet te zien zal zijn. De seksfilm zou zijn gemaakt door een op wraak belust ex-vriendje, die heeft besloten dat de hele wereld de superster in vol ornaat mag bewonderen.

Update 11.00 uur:
De site van Elfassi, die beweert de film in handen te hebben, ligt al enige tijd plat. We zullen dus nog even moeten wachten op een naakte Adele. Wel zijn al drie screenshots van de sekstape opgedoken. Deze zijn hier te zien.

[OS 2012] 1908; de eerste Spelen in Londen

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Londen wordt dit jaar de eerste stad die de Olympische Spelen voor de derde maal mag organiseren. In 1908 deden ze dit voor het eerst, al was dit in eerste instantie niet de bedoeling. Immers zouden de Spelen in Italië worden gehouden, maar door de eruptie van de Vesuvius in 1906 besloot de Italiaanse regering om de organisatie terug te geven om zo al het geld in het heropbouwen van Napels te steken. Uiteindelijk werden de Spelen aan Londen toegewezen.

Hiddink nieuwe trainer Anzhi Makhachkala

Guus Hiddink wordt de nieuwe trainer van Anzhi Makhachkala. De verwachting is dat onze landgenoot een contract van anderhalf jaar gaat ondertekenen bij de ambitieuze Russische ploeg. Hij krijgt in Rusland assistentie van Ton Du Chatinier en Zeljko Petrovic.

Enkele maanden geleden leek een overgang van Hiddink naar Makhachkala al rond te zijn, maar destijds zorgden bestuurlijke verschuivingen ervoor dat de aanstelling van Hiddink niet doorging. Gisteren vloog de Achterhoeker naar de Russische hoofdstad Moskoou om te onderhandelen met Anzhi.

Vandaag vliegt Hiddink door naar Belek, waar de selectie van Anzhi op dit moment verblijft voor een trainingskamp. In de Turkse plaats voegen Du Chatinier en Petrovic zich eveneens bij de ploeg.

Facebook zet brievenbusfirma op in Nederland

Facebook heeft een brievenbusfirma opgezet in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad De Pers. Met een dergelijke firma kan het sociale netwerk na de beursgang de belasting in de Verenigde Staten ontwijken.

De brievenbusfirma heet Facebook Netherlands en is gevestigd in een pand aan de Herengracht in Amsterdam waar bedrijven virtuele adressen kunnen huren. De bv staat geregistreerd met als activiteit 'Handel in advertentieruimte' en 'financiële holding', schrijft de krant vrijdag.

Nederland heeft veel van dergelijke brievenbusfirma's binnen de grenzen. Het belastingklimaat hier is gunstig voor grote bedrijven, die via Nederland de winst vervolgens doorsluizen naar belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.


Facebook zet brievenbusfirma op in Nederland (Foto: Novum)

Wulff en Merkel komen met verklaringen

De Duitse bondspresident Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel hebben voor vrijdagochtend allebei een verklaring aangekondigd. Wulff spreekt om 11.00 uur en Merkel een half uur later. De bondskanselier heeft er volgens regeringskringen een reis naar Italië voor verschoven.

De aankondiging volgt op het verzoek van het openbaar ministerie in Hannover om de onschendbaarheid van de president op te heffen. Volgens een woordvoerder bestaat er 'initiële verdenking' dat Wulff als minister-president van Nedersaksen cadeaus heeft aangenomen van een bevriende filmproducent.

Eerder was Wulff al in opspraak gekomen door een lening die hij van de vrouw van een zakenman had gekregen.

[NBA] Chicago Bulls verslaat Boston Celtics

Chicago Bulls heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gewonnen van Boston Celtics. De koploper van de Eastern Conference zegevierde in eigen huis met 89-80. Carlos Boozer en Luol Deng tekenden namens de Bulls voor 23 punten. Kevin Garnett was met achttien punten topscorer aan de kant van Boston.

Chicago blijft door de zege de Eastern Conference aanvoeren met 25 overwinningen in 32 duels. Boston staat zevende.

Los Angeles Clippers boekte zijn tweede opeenvolgende overwinning. Op bezoek bij Portland Trail Blazers werd met 74-71 gewonnen, mede door 21 punten van Blake Griffin. De Clippers blijven derde in de Western Conference met negentien overwinningen in 28 duels.

Indiana Pacers won met 93-88 van New Jersey Nets. Architect van de zege was Danny Granger met 32 punten. Nets-point guard Deron Williams noteerde drie punten minder.

Spelers Manchester City racistisch bejegend

Manchester City is van plan om een klacht in te dienen bij de UEFA over het racistische gedrag van het FC Porto-publiek aan het adres van Mario Balotelli en Yaya Touré. De Engelse ploeg won gisteren de eerste ontmoeting in de zestiende finales van de Europa League met 1-2 van FC Porto.

Volgens BBC Radio 5 en diverse Engelse kranten had Balotelli in de rust al geklaagd bij de clubofficials. Volgens de aanvaller waren hij en teamgenoot Touré constant het mikpunt van racistische toespelingen en gezangen van het Porto-publiek.

In de 78e minuut bereikten het fluiten en maken van aap-geluiden zijn hoogtepunt, toen Balotelli door trainer Roberto Mancini naar de kant werd gehaald.

FOK!games zoekt versterking

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuws willen schrijven voor FOK!games en we zoeken creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi Photoshop-werk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content die verschijnt.

Nieuwsposters
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen. Nieuwsposters kunnen na een maand proeftijd doorgroeien naar reviewer of columnist. Hierbij heb je soms de mogelijkheid om games al ver voor de release te spelen.

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper.

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wil en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 29 februari, 23:59u.

Samenvattend:

Gewenst profiel
- Minimaal zestien jaar oud
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Minimaal redelijke kennis van de Engelse taal
- Interesse in games en gamesnieuws
- Genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten

Wat bieden we
- Een plekje in de gezelligste crew van FOK!
- De mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen
- Toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets
- De mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen
- De mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen

Kibet eerste Nederlandse atleet met ticket Spelen

Hilda Kibet mag zich definitief opmaken voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen. De 30-jarige atlete toonde vormbehoud tijdens een halve marathon in de Verenigde Arabische Emiraten. Kibet dook met 1:11.07 uur ruim onder de eis van de atletiekunie. De eis was 1:13 uur. 

Kibet is de eerste Nederlandse atleet die zich kwalificeert voor Londen. Acht andere atleten moeten nog vormbehoud tonen. Kibet nomineerde zich vorig jaar tijden de marathon van Rotterdam voor de Spelen.

De geboren Keniaanse, die sinds 2007 de Nederlandse nationaliteit bezit, eindigde in Ras Al Khaimah overigens als vijfde. De Keniaanse Mary Keitany was met 1:06.42 voor het tweede jaar op rij de snelste. Vorig jaar liep ze nog een wereldrecord: 1:05.50.

'Google omzeilde privacy-instellingen Apple'

Google en andere bedrijven die zich bezighouden met reclameverkoop hebben de privacy-instellingen van miljoenen mensen op hun telefoons en computers omzeild.

Dat deden ze via de Safari webbrowser van Apple, zo schrijft zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag.

De bedrijven gebruikten een speciale code waardoor ze via Safari konden zien wat de gebruikers deden. Safari is de meest gebruikte browser op mobiele apparatuur en zo ontworpen dat de handelingen juist niet te monitoren zijn. "Google heeft de code onklaar gemaakt nadat The Wall Street Journal contact met ze opnam", schrijft de krant.

'Google omzeilde privacy-instellingen Apple'
'Google omzeilde privacy-instellingen Apple' (Foto: ANP)

Wereldgevechten in Guild Wars 2

In Guild Wars 2 zullen drie servers tegelijkertijd kunnen strijden om één en hetzelfde gebied in het spel. Deze gevechten kunnen soms wel tot twee weken duren voordat er een winnaar is.

De strijd om een gebied kan gaan tussen driehonderd spelers verdeeld over de drie servers. Er zullen maatregelen zijn om te zorgen dat het ene team niet te sterk kan zijn voor de andere teams. Daarnaast zullen er in het gehele gebied verschillende dingen zijn die veroverd kunnen worden.

Zo kunnen bepaalde torens of locaties overgenomen worden door hele grote groepen of zijn er voor sommige dingen maar enkele spelers nodig. Het zal ook mogelijk worden om dingen zoals katapulten en trebuchets te maken om te helpen bij het bestormen van bepaalde locaties.

Lees hier de volledige officiële blog over dit onderwerp.

10 procent kinderen VS heeft verslaafde ouder

Een op de tien kinderen in de Verenigde Staten heeft een vader of moeder die aan alcohol verslaafd is. Velen hebben zelfs twee ouders die de fles niet kunnen laten staan. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse overheidsinstantie Samhsa, die zich onder meer met de verslavingszorg bezighoudt.

Volgens het rapport, dat donderdag uitkwam, wonen 7,5 miljoen kinderen in de Verenigde Staten samen met een aan alcohol verslaafde vader of moeder. Ongeveer 1,4 miljoen van hen leven samen met alleen hun vader of moeder. Het onderzoek werd in de tweede helft van het vorige decennium uitgevoerd.

De publicatie van het rapport valt samen met een week waarin speciale aandacht is geschonken aan kinderen met aan alcohol verslaafde ouders.

Juf woedend om pornofilm in klas

Op YouTube is sinds gisteren een filmpje te zien dat zich afspeelt in het Schiedamse Albeda College. Hierin gaat een lerares volledig door het lint omdat er ineens porno wordt afgespeeld via de beamer in het lokaal.

De leerlingen van de bewuste klas wilden de docente blijkbaar een poets bakken. Het leek de scholieren wel een leuk idee om snoeiharde porno op de muur te projecteren.

De juf zelf vond de grap minder geslaagd. Ze schreeuwt dat ze niet is gediend van dergelijke 'mannengrappen' en wil weten welke snoodaard achter de actie zit. De leerlingen weigeren echter hun klasgenoten erbij te naaien en lachen de arme lerares vierkant uit.


Dit moet een FOK!ker op zijn geweten hebben...

Onderbroekterrorist krijgt levenslang

De Nigeriaan die zich in 2009 probeerde op te blazen in een van Schiphol opgestegen vliegtuig, heeft een levenslange celstraf gekregen. Een rechtbank in het Amerikaanse Detroit deed donderdag uitspraak.

Umar Farouk Abdulmutallab (25) had op een vlucht van Northwest Airlines naar Detroit een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte niet maar vloog in brand, waardoor Abdulmutallab brandwonden opliep. De Nederlander Jasper Schuringa wist hem daarna te overmeesteren. Het vliegtuig had 289 mensen aan boord.

De ouders van de 'onderbroekterrorist' willen dat de rechtbank die hun zoon tot levenslang veroordeelde de straf verlaagt. Dat hebben ze vrijdag in een verklaring laten weten.

De ouders gaven aan dat ze er nooit rekening mee hebben gehouden dat hun zoon in staat zou zijn tot het plegen van terreurdaden.
 

Onderbroekterrorist krijgt levenslang
Onderbroekterrorist krijgt levenslang (Foto: ANP)

Guinness-record voor huwelijken in Rift

Een speciale valentijnsdagactie heeft er voor gezorgd dat Rift: Planes of Telara de trotse eigenaar is geworden van een officieel Guinness-record. Het spel heeft het record voor meeste ingame huwelijken binnen 24 uur.

Rift had een speciale actie opgezet waarbij zij er naar op zoek zijn gegaan om op valentijnsdag zo veel mogelijk huwelijken te sluiten in het spel. Aan het eind van de dag zijn er 21.879 huwelijken gesloten, genoeg voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

Naast een virtuele partner hebben de deelnemende spelers ook een unieke ingame titel gekregen, The Avowed.

Zeker 200 olifanten gedood in Kameroen

De afgelopen vijf weken hebben stropers in Kameroen zeker tweehonderd olifanten gedood. Dat hebben dierenbeschermers donderdag gezegd.

Het geld dat verdiend kan worden met de verkoop van olifantenslagtanden is de oorzaak van de ellende in een gebied waar de dieren ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd.

Veel olifantenjongen die door de slachtpartijen wees zijn geworden zijn aangetroffen in het nationale park Bouba Ndjida en zullen vermoedelijk snel sterven van honger en dorst, vrezen dierenbeschermers. Ze noemen de schaal waarop de dieren dit jaar worden gedood 'massaal en ongekend'.

Het is onbekend hoeveel olifanten nog in Kameroen leven. In 2007 waren het nog slechts duizend tot vijfduizend.

Wolfsen overleeft weer motie van afkeuring

Na urenlang overleg in de nacht van donderdag op vrijdag heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad een motie van afkeuring tegen burgemeester Aleid Wolfsen weggestemd. Wel diende de raad een motie van ongenoegen in tegen het hele college naar aanleiding van de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie Nicolich.

De raad is erg ontstemd over het eenzijdige en onvoldoende informeren van de raad in de zaak rond de Romafamilie. In september vorig jaar overleefde burgemeester Wolfsen al een motie van afkeuring rond het weggepeste homostel in Leidsche Rijn. Dit was de druppel voor de oppositie.

SP, VVD en Leefbaar Utrecht vroegen Wolfsen vrijdagmorgen vroeg per direct zijn functie neer te leggen. De partijen zijn ontevreden over de antwoorden van de burgemeester over de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie van Nicolich. Het college had zelf ook niet alle feiten op een rijtje, volgens Wolfsen onder meer door een gebrek aan goede afspraken met de politie. Volgens de partijen was de burgemeester al sinds september 2010 op de hoogte van de Nicolich-zaak, en heeft hij als voorzitter nagelaten zijn gemeenteraad adequaat te informeren. "We zijn er klaar mee", stelde fractievoorzitter Tim Schipper van de SP.

Eerder op de avond erkende wethouder Gilbert Isabella al dat de gemeente tekort is geschoten in de zaak van de huisvesting van het probleemgezin Nicolich. Het was achteraf gezien "niet de slimste zet" dat de gemeente de taak van de woningcorporatie heeft overgenomen.

Met die erkenning was de coalitie tevreden. Op een stem na stemde de gemeenteraad wel voor een motie van ongenoegen, ingediend door coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA samen met het CDA. Daarin werd afkeuring gegeven aan de 'eenzijdige en onvoldoende' informatievoorziening en het gebrek aan regie en coördinatie. In die motie vragen de partijen het college met klem werk te maken van een open bestuurscultuur, de regie en coördinatie rond woonoverlast sterk te verbeteren en voor de zomer nog een evaluatie te doen over dit dossier.

De partijen eisen verder van het college dat deze zich buitengewoon inspant om voor het gezin Nicolich samen met hulpinstanties en woningcorporaties een nieuwe woning te zoeken. Wethouder Isabella heeft toegezegd zich ervoor te gaan inspannen.

Wolfsen overleeft weer motie van afkeuring

Wolfsen overleeft weer motie van afkeuring (Foto: ANP)

Duurste adres van New York: 88 miljoen dollar

Een penthouse in Manhattan is gekocht voor 88 miljoen dollar (67 miljoen euro). Het appartement is daarmee het duurste adres in de grote Amerikaanse stad.

Nieuwe eigenaar van het appartement op 15 Central Park West is de 22-jarige dochter van een Russische miljardair, meldde de Wall Street Journal vrijdag. Ze kan nu slapen in een ovalen slaapkamer of werken in een atelier van rozenhout, met uitzicht op Central Park, dat direct voor de deur van het complex ligt.

De verkoper was Sanford Weill, voormalig topman van Citigroup. Hij heeft aangekondigd zijn winst te schenken aan een goed doel.

Tot dusver lag de recordprijs voor een appartement in New York op 51,5 miljoen dollar (39 miljoen euro). De commissie voor de makelaar bedraagt een slordige 3,5 miljoen dollar (2,66 miljoen euro).


15CPW

SSX-demo komt volgende week

In een podcast heeft creative director Todd Batty aangegeven dat er een SSX-demo aanstaande dinsdag te downloaden is voor Xbox Live en aanstaande woensdag voor het PlayStation Network.

Wie de demo downloadt krijgt de mogelijkheid om alleen met Zoe te spelen. Het personage Mac zal alleen in de demo speelbaar zijn als jij een vriend de demo aanraadt en laat downloaden. De demo bevat twee tutorials, waaronder die over skydiven, en zal vier evenementen bevatten. Het Ridernet, waar mensen dingen kunnen delen en zien wat je vrienden hun activiteiten zijn zal ook actief zijn.

SSX zelf komt 2 maart uit voor PS3 en Xbox 360.

Sabam voor rechter wegens fraude

Auteursrechtenvereniging Sabam, de belgische tegenhanger van de Buma/Stemra, moet voor de Vlaamse correctionele rechtbank verschijnen, zo meldt een krant van De Persgroep.

De Brusselse raadkamer verwijst Sabam door voor het vervalsen van jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen en fraude bij de verdeling van auteursrechten. Van de 24 klachten blijven er zes over "Maar die zijn niet min", zo luidt het.

Er zou onder meer met jaarrekeningen geknoeid zijn om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën te verhullen.

Laatste Gears of War 3-DLC aangekondigd

Epic Games heeft de vierde en laatste DLC aangekondigd voor Gears of War 3, het Forces of Nature map pack. De content is onderdeel van van de Gears of War 3 season pass en is op 27 maart beschikbaar voor 800 Microsoft Points.

De DLC bevat vijf nieuwe maps, drie nieuwe en twee klassieke uit eerdere delen. De nieuwe maps zijn Artillery, Aftermath en Cove. De klassieke maps worden Raven Down uit Gears of War en Jacinto uit Gears of War 2.

Verder zal de DLC vier nieuwe character skins bevatten, Commando Dom, Mechanic Baird, Savage Grenadier Elite en Savage Hunter. Ook komt de guardian mode uit Gears of War 2 terug met zeven nieuwe weapon skins.

Op de vraag of er nooit meer een DLC zal worden uitgebracht zegt Epic-baas Rod Fergusson: "It's kind of a ‘never say never' perspective."

"We've completed the obligation for those with the season pass, so it's really now all about community demand and those sorts of things and what people want. But I mean, it takes a lot of effort to create DLC, and in terms of internal resources and what we're focused on, that kind of stuff."

"It's really driven by player demand. If players are dying for it and they want it, then it's something that we can definitely look at."

Lokale interruptie: Politiek café

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.

Het is half acht wanneer ik "De Etalage" binnen kom lopen. Het klinkt vreemd maar in deze woonwinkel die woningcorporatie Trudo heeft geopend is een borrelruimte en een zaaltje voor presentaties en discussies. In deze ruimtes houdt vanavond het lokale CDA een politiek café over burgerwachten. Met veiligheid als een van mijn woordvoerderschappen ben ik op pad gestuurd om eens te luisteren naar wat er aan bod komt. De avond is aangekondigd als symposium maar dat is wel een erg groot woord voor een avondje van 2 uur met een paar sprekers.

'Groot deel fractie klaar met Cohen'

PvdA-leider Job Cohen zegt zelf dat hij gesteund wordt de hele Tweede Kamerfractie, maar achter zijn rug zeggen veel Kamerleden klaar met hem te zijn. Uit een rondgang van De Telegraaf komt naar voren dat ongeveer de helft van de dertig fractieleden het met Cohen heeft gehad.

Cohen kwam donderdag onder vuur te liggen na een duo-interview met partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw. Daarin schuurde Cohen naar de mening van onder meer Kamerlid Frans Timmermans iets te nadrukkelijk tegen de SP aan. Een door Timmermans naar de fractie verstuurde kritische mail lekte uit.

De fractie kwam bijeen voor spoedberaad, waarna de partij naar buiten toe de gelederen sloot. Cohen verklaarde nog de steun van zijn fractie te hebben. Timmermans zei dat de kwestie uitgesproken was.

In De Telegraaf nemen enkele anonieme PvdA-Kamerleden echter geen blad voor de mond. "Hij geeft geen leiding, heeft geen mening, en de communicatie is slecht", zegt een van hen. Volgens een ander is er grote twijfel in de fractie over Cohen. "We willen een strijdbare PvdA zien. Iemand die met schuim op de bek vecht voor zijn partij. Ik vraag me af of hij het gaat redden."


'Groot deel fractie klaar met Cohen' (Foto: Novum)

'Numerus fixus geneeskunde op de schop'

De numerus fixus voor de studie geneeskunde wordt aangepast. De loting wordt afgeschaft, waardoor meer kan worden geselecteerd op kwaliteit en meer studenten kunnen worden toegelaten. Een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hierover wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

In het regeerakkoord was afgesproken de numerus fixus helemaal af te schaffen, maar zo ver wil Schippers nu niet gaan. Er blijft een limiet op het aantal nieuwe studenten. Het voorstel moet vooral ruimte bieden om nieuwe studenten te selecteren op eindexamencijfers en motivatie.

Vorige week berichtten de GPD-dagbladen ook al dat er zou worden gesproken over het afschaffen van de numerus fixus. Premier Mark Rutte (VVD) zou het punt van de agenda hebben geschrapt toen bleek dat het was uitgelekt.

'Nieuwe SimCity op komst'

EA heeft aangegeven dat er een nieuwe game van Maxis aangekondigd gaat worden op op het Game Developers Conference. Op het internet gonst van de geruchten dat er een nieuwe SimCity op komst is.

De uitgever is van plan om een live stream te hebben van het evenement op 6 maart. De komende onthulling is bevestigd door EA PR-baas Erik Reynolds, die twitterde: "MORE INFO! EA Maxis GDC announcement, huge event w/ special guests", daarna verscheen er een nieuwe website met een countdown.

Een follow-up bericht op Facebook is wat de meeste speculatie over een nieuwe SimCity oplevert:
"Hoe kunnen we samen de wereld veranderen? Zoek uit wanneer EA het Game Changers-evenement op GDC organiseert. Wat zou je doen als je de macht had om de wereld te veranderen?". De wereld veranderen past van alle franchises van Maxis het best bij SimCity volgens velen.

Een paar weken geleden verscheen er een vacature bij Maxis waarin gevraagd werd naar een ervaren grafisch specialist. De vacature gaf aan dat de kandidaat zal werken "met een zeer getalenteerd en ervaren team op een aankomend triple-A simulatiespel". Kennis van de Xbox 360 en PS3-rendering architecturen en API's is een must, wat suggereert dat het aan te kondigen spel zal worden uitgebracht op deze consoles.

Wat wordt er aangekondigd? Op 6 maart zal het verlossende antwoord door EA zelf gegeven worden.

'Speel Mass Effect 3 een week eerder'

Volgende week zal Mass Effect 3 letterlijk gelanceerd gaan worden. De game wordt namelijk met een weerballon de atmosfeer ingestuurd en via de website masseffect.com kan je de ballonnen volgen.

Aan de ballon zit namelijk een GPS-tracker zodat gamers de ballon kunnen vinden en eventueel aan de slag kunnen gaan met de game een week voor de release. Er worden weerballonnen vanuit London, New York, San Francisco, Las Vegas, Berlijn en Parijs de lucht ingestuurd.

Mass Effect 3 komt officieël op 9 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Tiener schuldig aan geweld tijdens rellen Londen

Een Britse tiener is donderdag schuldig bevonden aan het mishandelen van een Maleisische student tijdens rellen in Londen in augustus vorig jaar. De mishandeling wekte grote woede in Groot-Brittannië.

Een jury achtte de 17-jarige Beau Isagba schuldig aan het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel aan Mohammed Asyraf Haziq Rossli. Rossli's kaak werd daarbij gebroken.

Op een beveiligingsvideo is te zien hoe jongeren Rossli (20) aanvallen en zijn fiets en telefoon afpakken. Anderen lijken Rossli te willen helpen, maar pakken in plaats daarvan zijn rugzak af en legen die. Twee mannen moeten nog terecht staan voor die diefstal. De video ging de hele wereld over en de Britse premier David Cameron noemde het incident een teken van de maatschappelijke malaise in het land.

De jury zei donderdag dat Isagba een 'lange gevangenisstraf' staat te wachten. Op 9 maart wordt zijn straf bekendgemaakt.


Tiener schuldig aan geweld tijdens rellen Londen (Foto: Novum)

Carnaval Brazilië barst los

Brazilië staat in de startblokken voor het carnaval. Vrijdag begint een week vol met ongeremd sambadansen en glitterparades. Het land met 191 miljoen inwoners is geheel in de ban van de populairste feesten van het jaar.

Net als vorige jaren heeft de grote stad Salvador de Bahia het spits afgebeten. Donderdagavond feestten honderdduizenden al in de straten.

Maar de spotlights zijn vooral gericht op Rio de Janeiro, dat vrijdag begint met 5 dagen vol wereldberoemde extravaganza. De stad verwacht ruim 5 miljoen feestgangers, onder wie 850.000 toeristen. Carnaval creëert in Rio 250.000 banen en vormt een inkomstenbron van circa 500 miljoen euro voor hotels, bars en restaurants, aldus overheidsfunctionarissen.

Van tevoren werd gevreesd dat een massale staking van politieagenten het carnaval zou verstoren. Maar de agenten beëindigden hun acties tijdig.

Carnaval Brazilië barst los
Carnaval Brazilië barst los (Foto: ANP)

Amerikanen huwen vaker iemand van ander ras

Amerikanen trouwen vaker met iemand van een ander ras. Het aantal bruiloften tussen mensen van verschillende rassen is in de VS in de voorbije 30 jaar verdubbeld, aldus een studie van Pew Research Center donderdag.

Van alle bruiloften in de VS in 2010 was 15 procent gemengd. Een flinke toename vergeleken met de bijna 7 procent in 1980.

Daardoor was een recordaantal van 8 procent van alle getrouwde stellen nu van verschillende rassen, vergeleken met 3 procent in 1980. Vooral Aziatische vrouwen en zwarte mannen huwen buiten hun eigen ras.

De Pew-studie toont echter ook dat gemengde stellen relatief vaker scheiden dan echtparen van hetzelfde ras.

Motie van afkeuring tegen Bleker haalt het niet

Een motie van afkeuring tegen staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) is donderdagavond verworpen. De door GroenLinks en de PvdA ingediende terechtwijzing kreeg alleen steun van de Partij voor de Dieren.

De indieners vinden dat Bleker niet genoeg doet om zijn nieuwe natuurbeleid rond te krijgen. Zo krijgen de provincies niet genoeg geld om de nieuwe verantwoordelijkheden uit te voeren. Ook de moeizame manier waarop het natuurakkoord tot stand is gekomen verdient volgens de partijen geen schoonheidsprijs.

De regering wil verantwoordelijkheden naar provinciaal niveau overhevelen, waaronder het onderhoud en het beheer van natuurgebieden. Enkele provincies vreesden dat ze te weinig geld voor de nieuwe taken zouden krijgen. In het regeerakkoord is afgesproken dat zevenhonderd miljoen wordt bezuinigd op natuur.

Nederland op vakantie

In het midden en zuiden van het land begint vrijdag de voorjaarsvakantie en vertrekken ruim 180.000 Nederlanders naar de sneeuw. In totaal trekken 1,4 miljoen mensen er op uit. Ongeveer de helft blijft in eigen land. Zij zitten vooral in een vakantiehuisje of bungalow.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) kiest 30 procent van de binnenlandse vakantiegangers voor een hotel. Mensen geven wel minder geld uit aan de vakantie, aldus het NBTC.

De voorjaarsvakantie is voor de regio's midden en zuid van 18 tot en met 26 februari. Voor noord van 25 februari tot en met 4 maart. De ANWB verwacht vrijdag in de avondspits niet al te veel problemen.

Identiteit Charlie Chaplin blijft mysterie

De echte naam en geboorteplaats van de legendarische filmster Charlie Chaplin blijkt een mysterie. De Britse geheime dienst MI5 is er niet in geslaagd zijn identiteit vast te stellen. De dienst had in de jaren 50 een onderzoek ingesteld na Amerikaanse aantijgingen dat hij communistische sympathieën had.

Chaplin beweerde zelf dat hij op 16 april 1889 was geboren in zuid-Londen. Maar MI5 vond bij een omvangrijk onderzoek geen enkel bewijs voor de geboorte. De Britse spionnen vonden ook geen aanwijzingen dat hij een gevaar voor de veiligheid was, zo blijkt uit geheime documenten die vrijdag zijn onthuld.

De Amerikaanse geheime dienst FBI had in 1952 om een onderzoek gevraagd. Chaplin had voor controverse gezorgd met zijn film A King in New York, een satire op de Amerikaanse heksenjacht op communisten. De FBI vermoedde dat Chaplin een schuilnaam was en dat hij eigenlijk Israel Thornstein heette. Maar ook met die naam is daar niemand geboren op 16 april.

"Het is erg ongebruikelijk dat de geboortedatum en -plaats van zo'n beroemdheid, zelfs na onderzoek door MI5, een mysterie is gebleven", vindt professor Christopher Andrew, de officiële historicus van MI5.

De historicus wijst op een brief die vorig jaar is ontdekt. Een zekere Jack Hill schreef Chaplin een paar jaar voor diens dood in 1977 dat Chaplin was geboren in een woonwagen. Zijn moeder zou bekend staan als de zigeunerkoningin en familie zijn van deze Jack Hill.

Chaplin verliet de VS in 1953 en kreeg geen toestemming meer om terug te keren. Hij woonde daarna in Zwitserland.

Eigen alcoholtest verplicht op Franse wegen

Een alcoholtest in iedere auto wordt vanaf 1 april verplicht in Frankrijk. Door de overdaad aan flitspalen is alcohol nu de grootste oorzaak van verkeerongevallen. Het aantal slachtoffers van te hard rijden is sterk gedaald. Daarom hebben de wijze heren in Frankrijk bedacht dat het vanaf 1 april verplicht is om twee alcoholtests te allen tijden in de auto te hebben .

Mocht jij je komende vakantie zonder alcoholtests op de Franse autoroute bevinden, en je wordt betrapt door een sacherijnige gendarme? Dan kost je dat 17 euro.

Ferguson: "Ik mag niet mopperen"

Sir Alex Ferguson was na afloop van het Europa League-duel tussen zijn Manchester United en Ajax tevreden. De Engelse ploeg zegevierde met 0-2 en verschafte zich daarmee een uitstekende uitgangspositie voor de return volgende week op Old Trafford.

"Na een overwinning van 2-0 in een uitduel mag je als coach niet al te veel mopperen", liet de 70-jarige Ferguson na afloop van het duel weten. "In de eerste helft vond ik het tempo bij ons te laag. Ajax maakte het ons ook erg moeilijk. Zij zetten veel druk op de bal."

"Na die snelle 1-0 in de tweede helft hebben we het goed gedaan. Toen zijn we eigenlijk niet echt meer in de problemen gekomen. Ik vind daarom ook dat we verdiend hebben gewonnen", besloot Ferguson, die Ashley Young en Javier Hernández zag scoren voor zijn ploeg.

Clubrecord voor PSV na winst in Turkije

PSV heeft door de 1-2 overwinning op Trabzonspor een clubrecord gevestigd. De overwinning in de zestiende finales van de Europa League betekende de vierde Europese overwinning op rij op vreemde bodem. Eerder dit seizoen won de ploeg de uitwedstrijden tegen Rapid Boekarest (1-3), Hapoel Tel Aviv (0-1) en Legia Warschau (0-3).

De Eindhovenaren zijn daarnaast al tien Europese duels op rij ongeslagen. De laatste nederlaag van de ploeg van Fred Rutten in Europees vernamd dateert van april vorig jaar. Destijds verloren de Eindhovenaren met 4-1 van Benfica. Vervolgens won PSV zeven Europese duels en eindigde er drie in een gelijkspel.

Het Nederlands record wat betreft Europese uitoverwinningen op rij is nog altijd in handen van Ajax. De Amsterdammers wonnen in 1996 en 1997 zes duels op rij op vreemde bodem.

Rutten: "Meer afstand kunnen nemen"

PSV-trainer Fred Rutten is na afloop van de 1-2 zege op Trabzonspor gematigd tevreden. De oefenmeester had graag een ruimere overwinning gezien.

"Ik ben vooral tevreden met de manier waarop we gewonnen hebben. Het team is aan het groeien en heel volwassen geworden", vindt Rutten. Daarbij tekende hij aan dat de Turken thuis onverslaanbaar lijken. Tegen PSV bleek de topclub niet opgewassen. "Het eerste half uur speelden we heel goed. We speelden met durf en lef en iedereen wilde de bal hebben. We hadden alleen meer afstand kunnen nemen", aldus de coach.

Hij zag zijn elftal al na een kwartier een 0-2 voorsprong nemen. Tim Matavz en Ola Toivonen waren verantwoordelijk voor de Eindhovense treffers. PSV zette door de overwinning een goede stap richting de achtste finales van de Europa League. Over twee weken staat het terugduel op het programma in het eigen Philips Stadion.

McClaren: "Meer dan dit kan ik niet vragen"

Steve McClaren is uiterst tevreden over de prestatie van FC Twente tegen Steaua Boekarest. De ploeg uit Enschede won in Boekarest met 0-1 door een doelpunt van Ola John. De aanvaller stifte de bal vanaf randje zestien in het doel. Over twee weken ontvangt Twente de Roemeense opponent in Nederland.

"Meer dan dit kan ik niet vragen van de jongens", meende de oefenmeester. "Natuurlijk hebben we het niet zo heel gemakkelijk gehad. Op dit zware veld was het moeilijk voetballen. In de openingsfase domineerde Steaua. We zijn er door gekomen en konden het spel naar ons toetrekken. Dat heeft tot dit fraaie resultaat geleid.”

McClaren vindt dat zijn spelers fantastisch hebben gepresteerd. "Geen doelpunt tegen en er wel één gemaakt. In een uitwedstrijd kan het niet beter. Bovendien hebben de spelers op deze manier heel goed gereageerd op de nederlaag van afgelopen week tegen Heracles Almelo."

ManU verliest Valencia tegen Ajax

Antonio Valencia heeft aan het treffen met Ajax een hamstringblessure overgehouden. De aanvaller blesseerde zich na een botsing met verdediger Jan Vertonghen.

Javier Hernández maakte de 0-2 voor Manchester United, maar aangever Valencia liep daarbij een blessure op. Hij botste op Vertonghen en hield daar, naar nu blijkt, een kwetsuur aan zijn hamstring aan over. Valencia was net bezig aan een opmars bij The Mancunians. Na een ietwat moeizame start is hij uitgegroeid tot een vaste waard. Hij werd in januari nog verkozen tot speler van de maand van Manchester United.

Naast Hernández maakte ook Ashley Young een doelpunt tegen Ajax. United verwierf zich daardoor een goede positie voor de return, die over twee weken plaatsvindt in Engeland in het eigen Old Trafford.

Amsterdamse marktmeesters geschorst om corruptie

Drie marktmeesters van de Dappermarkt in Amsterdam-Oost zijn donderdagmiddag met onmiddellijke ingang geschorst. Het stadsdeel vermoedt dat het trio geld of goederen heeft aangenomen om een oogje dicht te knijpen als kooplieden de regels overtreden.

Dat is een integriteitschending, meldt het stadsdeel, dat drie weken geleden aangifte heeft gedaan. Winkelend publiek en de marktkooplieden zullen van de schorsing weinig merken. Er zijn tijdelijke handhavers ingezet en de komende tijd worden andere marktmeesters gezocht.

Vorig jaar waren diverse meldingen over het gedrag van de marktmeesters binnengekomen. Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam heeft in opdracht van het stadsdeel informatie over de marktmeesters verzameld. Het onderzoek loopt nog, maar geeft nu al voldoende aanleiding om tot schorsing over te gaan.

De geschorste marktmeesters mogen gedurende de rest van het onderzoek de markt niet meer op en mogen ook geen werkzaamheden verrichten voor stadsdeel Oost. Ze hebben hun uniform, mobiele telefoon en de sleutels van het marktkantoor moeten inleveren. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek beslist het stadsdeel welke definitieve stappen tegen de drie marktmeesters genomen worden.

Half miljoen KPN-klanten wijzigen wachtwoord

Van de twee miljoen KPN-klanten wier e-mailaccounts afgelopen weekeinde werden geblokkeerd hebben een half miljoen klanten hun wachtwoord gewijzigd. Dat heeft een woordvoerder van KPN donderdag gezegd.

KPN blokkeerde vrijdag de e-mailaccounts van zo'n twee miljoen klanten omdat het erop leek dat inloggegevens van klanten op internet waren verschenen. Die gegevens bleken uiteindelijk niet afkomstig te zijn van KPN, maar van thuiswinkel baby-dump.nl. KPN heeft de e-mailaccounts zaterdagavond weer geactiveerd.

Het telecombedrijf gaat de resterende anderhalf miljoen klanten oproepen hun wachtwoord alsnog te wijzigen, iets wat het bedrijf zaterdag ook al deed. Maandag stonden in alle landelijke dagbladen advertenties waarin KPN excuses aanbood en klanten opriep hun wachtwoord te wijzigen.

Klanten van KPN kunnen sinds maandag op kpn.com een schadeclaim indienen als zij menen financiële schade te hebben geleden als gevolg van het blokkeren van de e-mailaccounts.

Inmiddels zouden 450 schademeldingen zijn binnengekomen. Bestuursvoorzitter Eelco Blok gaf voor de camera van de NOS toe dat KPN steken heeft laten vallen op het gebied van de communicatie. Het bedrijf had de autoriteiten eerder op de hoogte moeten stellen van de hack, zei Blok.

Blok zei dat KPN er alles aan heeft gedaan om het netwerk zo veilig mogelijk te maken. Hij tekende hier wel aan dat op een open internet absolute veiligheid niet mogelijk is.

Wapens en softdrugs op Rotterdam Airport

De marechaussee heeft donderdag bij een controle op Rotterdam The Hague Airport dertien wapens in beslag genomen. Het gaat om slag-, stoot- en steekwapens. Ook werden meerdere mensen betrapt met softdrugs op zak.

De marechaussee controleerde het verkeer op de luchthaven. Het ging vooral om mensen die passagiers wegbrachten of afhaalden.

Naast controles op de luchthaven, houdt de marechaussee ook regelmatig controles bij inkomende en uitgaande ferry's in Hoek van Holland. Donderdagochtend werd bij zo'n controle een auto met vier Britse voetbalsupporters aan de kant gezet. Ze hadden alle vier te veel gedronken om te kunnen rijden.

[WTT] Troicki schakelt Huta Galung uit

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd om de laatste acht te bereiken van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Nederlander ging met 7-6 (2) en 6-3 onderuit tegen de Serviër Viktor Troicki.

Huta Galung kon in de eerste set goed meekomen, maar daarna bleek de Serviër een maatje te groot voor de laatste Nederlander die actief was in het enkelspel. Troicki zal nu spelen tegen Juan Martin del Potro het in de tweede ronde niet makkelijk had tegen de Slowaakse qualifier Karol Beck, maar wel won met 6-4 en 7-5.

"Het is geweldig om hier te spelen met dit publiek. Dit is mijn eerste keer hier, maar ik hoop dat er nog veel meer zullen volgen," zei Del Potro die in het begin van de partij even last had van een bloedneus.

Newey: "Mercedes wil iets geheim houden"

Volgens de technisch directeur van Red Bull Racing, Adrian Newey, wil het Formule 1-team Mercedes Grand Prix iets geheim houden. De Duitse renstal gaf twee foto's van de W03 vrij waarop veel details nog niet duidelijk zijn. Op 21 februari zal de bolide onthuld worden.

"Ik neem aan dat ze iets willen verbergen voor de concurrentie. Het zal iets zijn dat makkelijk en snel te kopiëren valt, anders probeer je niet zo erg dit geheim te houden. Het lijkt erop dat er iets speciaals aan de hand is met de voorkant van de wagen," zei Newey die weet dat hij nog even geduld moet hebben.

Mercedes zal in ieder geval gaan komen met een getrapte neus zoals vrijwel alle andere teams deze ook hebben. Daarnaast lijkt het erop dat ze de F-duct voor de neus van de bolide verder verbeterd hebben.


De Shakedown op Silverstone

Lief dagboek #2: Kingdoms of Amalur: Reckoning

Lief dagboek,

Vandaag besloot ik om eens wat anders te gaan doen. Al dat avonturieren maakt mij vermoeid en ik dacht, laat ik eens een drankje maken dat mij minder moe zou maken. Ik heb een paar mooie bloemen geplukt, bij elkaar gedaan en die opgelost.
Met goede hoop dronk ik het op maar al snel lag ik met buikkramp op de grond. Na een dag rust voelde ik meer helemaal de oude. Volgende keer probeer ik het drankje eerst uit op dat vervelende dorpsjochie wat rondrent.

-X-

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.