Ozb gemiddeld 5,9 procent hoger

De onroerendezaakbelasting (ozb) die huishoudens betalen over de WOZ-waarde van hun koophuis, stijgt dit jaar gemiddeld met 5,9 procent. Dat meldt adviessite woz-waarde.info vrijdag. De WOZ-waarde daalt gemiddeld met slechts twee procent. Per saldo betekent dit dat veel huizenbezitters duurder uit zijn.

De adviessite onderzocht de belastingtarieven van 85 procent van de 415 Nederlandse gemeenten. De ozb stijgt met 39 procent het hardst in de gemeente Noordoostpolder. Alleen Den Haag, Amstelveen en Stadskanaal laten de tarieven dalen.

Het ozb-tarief is het hoogst in de gemeente Appingedam. Daar betalen huizenbezitters 19,93 euro over elke tienduizend euro WOZ-waarde. Ook Arnhem en Nijmegen staan in de top vijf. In de gemeente Texel is het tarief het laagst met 4,23 euro over elke tienduizend euro aan waarde. Hagenezen en Amsterdammers betalen ook weinig, iets meer dan zes op tienduizend euro.

Donderdag werd bekend dat de totale bijkomende lasten van huiseigenaren vijf procent stijgen dit jaar. De grootste stijging werd veroorzaakt door de hogere energieprijzen.