Prins Johan Friso bedolven onder lawine

Prins Johan Friso zou vandaag onder een lawine bedolven zijn volgens de Oostenrijkse krant Krone. De burgemeester van Lech heeft tegenover de krant verklaard dat hij is gereanimeerd en overgebracht is naar het ziekenhuis.

Prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix, zou tijdens het skiën onder de lawine bedolven zijn. Volgens de laatste berichten zou hij zeker een kwartier onder de sneeuw gelegen hebben voor hij gered kon worden. Hij wordt op het moment in de universiteitskliniek in Innsbruck verzorgd. Zijn toestand zou zeer kritiek zijn.

Lech is momenteel gesloten vanwege lawinegevaar.

Update 16.27 uur:
De toestand van prins Johan Friso is 'stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar'. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens diverse Oostenrijkse media zou hij bij het ongeval een schedelbasisfractuur hebben opgelopen.

De burgemeester van de gemeente Lech weet te melden dat er buiten de piste werd geskied en dat er een lawinealarm was afgegeven.

Koningin Beatrix en Mabel zouden inmiddels bij Friso op bezoek zijn in het ziekenhuis in Innsbruck.

Premier Rutte heeft in een verklaring aangegeven dat prognoses over de gezondheid van Friso pas over enkele dagen duidelijk zullen zijn.

Update 17.19 uur:
Prins Johan Friso zou hersendood zijn. Hij zou na het lawineongeluk te lang zonder zuurstof hebben gezeten, aldus Het Parool op basis van onbevestigde berichtgeving door de lokale krant OE24.

Update 20.50 uur:
Vanuit de politiek zijn geschokte en bezorgde reacties geuit op het skiongeluk van prins Friso. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, spreken in een gezamenlijke verklaring bezorgdheid uit en hopen dat Friso een voorspoedig herstel te wachten staat.

Ook los van deze verklaring laten diverse politici weten ongerust te zijn. Klaas Dijkhoff wenst dat de media terughoudend zal zijn in de berichtgeving omtrent de prins. “Rust familie is belangrijker dan onze nieuwsgierigheid”, valt er te lezen op zijn twitter.

Enkele andere reacties zijn van Alexander Pechtold, fractievoorzitter van de D66: "In de hoop dat zijn situatie snel verbetert, wens ik namens mijn fractie zijn gezin en de Koninklijke familie veel sterkte toe in deze onzekere periode”. Arie Slob van de ChristenUnie laat weten te bidden voor de prins en zijn familieleden. Mirjam Sterk van het CDA hoopt op goed nieuws de komende dagen en Stef Blok van de VVD zegt intens mee te leven met de koninklijke familie.

Update 21.30 uur
Inmiddels is het regeringstoestel met daarin Willem-Alexander, Maxima, Constantijn, Laurentien en hun kinderen geland in Sankt Gallen (Zwitserland). Vanwege slecht weer was al voorzien dat hier geland zou worden. Onbekend is nog wanneer en hoe de Oranjes hun weg vervolgen naar hun broer en zwager prins Friso die in Innsbruck in het universiteitsziekenhuis is opgenomen

Update 22.49 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de prins kunstmatig in coma wordt gehouden.