Lokale interruptie: Politiek café

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.

Het is half acht wanneer ik "De Etalage" binnen kom lopen. Het klinkt vreemd maar in deze woonwinkel die woningcorporatie Trudo heeft geopend is een borrelruimte en een zaaltje voor presentaties en discussies. In deze ruimtes houdt vanavond het lokale CDA een politiek café over burgerwachten. Met veiligheid als een van mijn woordvoerderschappen ben ik op pad gestuurd om eens te luisteren naar wat er aan bod komt. De avond is aangekondigd als symposium maar dat is wel een erg groot woord voor een avondje van 2 uur met een paar sprekers.

Ik word verwelkomd door Christo Weijs, sinds kort de partijleider van het CDA, en ik geef hem een handje. Ik zie dat er koffie is en loop naar de kan om wat in te schenken. Ondertussen merk ik op dat het gezelschap uit wel erg veel grijze koppen bestaat. Nu weet ik dat CDA leden relatief oud zijn maar zo erg had ik het ook niet verwacht. Ook veel gezichten die ik niet eerder gezien heb op CDA-bijeenkomsten. Terwijl ik koffie inschenk wordt er op mijn rug getikt. Het is Jessica van D66. Ze is op eigen houtje ook maar gaan kijken. Kan ze samen met mij de gemiddelde leeftijd om laag trekken.

We beginnen om acht uur in het zaaltje. Dat zaaltje ziet er nog behoorlijk spiritueel uit. Het is behoorlijk druk. Ondanks de heel wat hogere leeftijd meer mensen dan op het gemiddelde politieke café van mijn eigen partij. De avond wordt ingeleid door twee Eindhovenaren die actief zijn als burgerwacht. Burgerwachten zijn burgers die vrijwillig door hun buurt patrouilleren om toezicht te houden. Dit om vandalisme, criminaliteit en overlast terug te dringen. Al snel merk ik dat het grootste deel van de aanwezigen geen CDA-leden zijn maar burgerwachten uit allerlei delen van de stad. Het CDA wil dit stimuleren om de veiligheid in de stad te bevorderen.

Daarna komt de hoofdman van de burgerwacht uit de gemeente Lansingerland (dat ligt ergens onder de rook van Rotterdam). Daar is de burgerwacht blijkbaar een succes geweest om vandalisme tot minimale proporties terug te brengen. De man komt met enkele verhalen die ongetwijfeld spannender klinken dan ze in werkelijkheid waren. Maar het is duidelijk dat burgers een goede bijdrage kunnen doen aan de veiligheid in de buurt. Op een gegeven moment heeft hij het over het in de gaten houden van verdachte auto's. Dat zorgt voor een tamelijk heftige reactie van een meneer die toch al veel aan het woord is. Want hoe bepaal je wat een verdachte auto is? Hij is namelijk bang dat zijn auto mogelijk een keer als verdacht wordt gezien vanwege zijn werk als buurtbemiddelaar. Maar het is een gevoel. Het is niet in een checklist vast te leggen. Net als je ook niet kunt omschrijven hoe een louche figuur eruit ziet.

Het slotwoord is voor een man van de politie. Hij is een van de leidinggevenden binnen het korps. Al snel krijgt hij behoorlijk de wind van voren van enkele bezoekers in de zaal. Een vrouw uit Woensel-west is behoorlijk kwaad over de weinig voortvarende aanpak van een drugsdealer in haar straat. Maar de politieman weet zich goed te verweren. De wijk heeft inmiddels speciale aandacht. Het is het slot van een interessante discussie. Een leerzame avond die me toch wel wat geleerd heeft over het begrip burgerwacht.

Als de discussie afgesloten is begint het onmisbare deel van een politiek café. De borrel. Terwijl ik terug naar de borrelruimte loop zie ik ook een paar jongere CDA-leden. Ze zijn wat later binnen gekomen. De meeste zijn voor mij bekende gezichten geworden dus ik begin met wat handjes geven. Ondanks dat het bier gratis is gaan de burgerwachten direct naar huis. Ook Jessica houdt het voor gezien. Ik besluit nog maar even te blijven. Het zijn vooral de CDA-leden die over zijn gebleven. De verhouding jong versus oud is nu ook wat beter in balans. Al snel gaat het niet meer over negatieve dingen als inbraken en vernielingen maar over het naderende carnaval. Want hoewel ik op politiek vlak geregeld met deze partij in de clinch lig, zijn de leden op zichzelf gezellige mensen. De zuiderlingen houden net als D66'ers van het goede leven en zijn wat dat betreft een prima gezelschap. De landelijke misère waar het CDA in zit heeft op de sfeer gelukkig geen invloed. Dat zou er nog eens bij moeten komen.