Sony's misleidende gedrag

Sony wil dolgraag dat je de 3G-versie PS Vita koopt, waarschijnlijk omdat ze daar een grotere winstmarge over hebben. Daartoe zijn ze blijkbaar bereid om de eerlijke consument te misleiden. De Japanse grootmacht doet in ieder geval zijn best om verwarring te zaaien over wat je nu precies kunt met 3G.

Voor de duidelijkheid, dit is alles wat je met 3G op de Vita kunt doen: internetten op de langzame en Flash-loze webbrouwser, PSN-berichten sturen, asynchronische multiplayer (i.e. turn-based games) en toegang tot leaderboards. Dat is alles, je kunt dus niet online spelen met shooters zoals Unit 13 en race-games zoals WipEout 2048 over 3G, alleen met Wi-Fi.

Wanneer je het filmpje hieronder bekijkt krijg je echter een hele andere indruk:


Dit spotje maakt reclame voor zowel de 3G-functie op de Vita als Unit 13. Alleen al hiermee wordt geïmpliceerd dat ze aan elkaar verbonden zijn. Je hoeft echter niet dol te zijn op complottheorieën om te zien dat de beelden willen doen geloven dat je Unit 13 online kunt spelen over 3G. Zie hoe '3G Gaming' strategisch in beeld verschijnt wanneer die man naar die spelende jongen in de bus kijkt.

Het reclamespotje heet overigens 'Bad Intentions', het zijn alleen niet de gamers die slechte bedoelingen hebben, maar Sony die weinig goeds in de zin heeft. De keuze voor 'Never Stop Playing' als slogan is ook onverstandig, je moet immers na vier uur stoppen met spelen om het apparaat op te laden. Toegegeven, dit is allemaal onderdeel van de Amerikaanse reclamecampagne, misschien dat SCEE wel vies is van zulke praktijken.

het zijn dus niet alleen de gamers die slechte bedoelingen hebben, maar ook Sony heeft weinig goeds in de zin. Ofzoiets.

Op de Nederlandse launch-party van de PS Vita deed Sony echter ook zijn best om de 3G-versie aan de man te brengen. Ze lieten slides zien met hippe teksten zoals 'uncompromised gaming anywhere' en 'multiplayer-titels spelen via PSN, waar en wanneer je wil'. Ze zeggen het niet letterlijk, maar er wordt wel hevig geïmpliceerd dat het allemaal mogelijk is dankzij 3G. Je kunt lang niet overal op Wi-Fi, dus daar kan het ook niet op slaan.

Sony's gedrag is stuitend -- net als de memory-card prijzen. De misleiding lijkt ook nergens voor nodig, de PlayStation Vita is namelijk een fantastisch apparaat. Gelukkig doen ze ook een aantal goede dingen, zoals cross-play. Ik snap dan ook niet waarom Sony zo gretig is om zichzelf en de Vita een knieschot te geven.