Leiden verwerft vroegste Rembrandt

De aanwezigheid van Rembrandt van Rijn in zijn geboortestad Leiden wordt beter voelbaar. De gemeente en stedelijk museum De Lakenhal hebben het vroegst bekende schilderij van de schilder, Brillenverkoper uit 1623-1624, gekocht. Dat maakten de gemeente en het museum vrijdag bekend.

De stad is daarmee na bijna vierhonderd jaar voor het eerst eigenaar van een schilderij van de Hollandse meester. De aankoop is volgens wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan van historisch belang voor Leiden. "In Leiden is de monumentale, historische binnenstad nog grotendeels intact", zei hij. "Het Leiden van Rembrandt is er nog. Een werk van Rembrandt mocht niet ontbreken."

Ook museumdirecteur Meta Knol benadrukt de historische waarde van het werk voor Leiden. "Naast de jonge Rembrandt werkten ook Jan Lievens, Jan Steen en Jan van Goyen in de sleutelstad. Als kunstenaar liet Rembrandt zich inspireren door Lucas van Leyden", zei ze.

De Brillenverkoper werd in 1968 voor het eerst gepresenteerd. Toen werd het kleine paneeltje nog gezien als een vroeg werk uit de omgeving van Rembrandt. Sinds 1992 wordt het aan de meester toegeschreven. Over de identiteit van de verkoper en het aankoopbedrag worden geen mededelingen gedaan.


Leiden verwerft vroegste Rembrandt (Foto: Novum)