FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 mei 2011

Nicole Scherzinger topless

Ex-Pussycat Dolls voorvrouw Nicole Scherzinger heeft zich ontdaan van haar kleding voor een fotoreportage in het Indiase blad GQ. 

Op de foto's is ze te zien met nogal weinig kleding aan op het strand. Op een andere foto staat ze geheel topless waarbij haar borsten worden bedekt met haar haren. 

Sinds 2006 is Nicole solo gegaan en heeft nog niet echt veel successen behaald, tot 2011. Op dit moment heeft ze een hit gescoord met Don't Hold Your Breath.

Check hier de foto's.

Springruiter M. van der Vleuten derde

Op de openingsdag van het concours hippique in Valencia is Mierlonaar Maikel van der Vleuten derde geworden met zijn paard VDL Groep Sapphire. In de barrage was de Brabander ook foutloos, maar dit bleek niet goed genoeg voor de overwinning.

Manuel Añon was de beste in Spanje. Hij was samen met zijn paard Baldo DS bijna een seconde sneller dan de Brabander, die overigens met 3.000 euro naar huis ging.

Görges en Azarenka naar laatste vier in Madrid

Julia Görges heeft de halve finale bereikt van het tennistoernooi van Madrid. De Duitse nummer 27 van de wereld was vrijdag in de kwartfinale met 6-4, 6-2 verrassend eenvoudig te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova (21). In de volgende ronde treft de 22-jarige Duitse Victoria Azarenka uit Wit-Rusland, die in drie sets afrekende met de Tsjechische Lucie Safarova.

Görges en Pavlyuchenkova waren aan elkaar gewaagd in de openingsset, maar de Duitse was scherper op de belangrijke punten. Ze werkte vijf breakpunten weg en had zelf aan drie kansen voldoende om de set te pakken. In het tweede bedrijf kwam de Wit-Russin er nauwelijks aan te pas. Görges schakelde nummer één van de wereld Caroline Wozniacki uit in de vorige ronde.

Azarenka, die op het toernooi van Stuttgart werd uitgeschakeld door de latere winnares Görges, had het betere van het spel tegen Safarova en trok de eerste set rap naar zich toe. In het tweede bedrijf had de Tsjechische echter voldoende aan ? breakkans om de stand gelijk te trekken. Azarenka schakelde een tandje bij en liet Safarova kansloos in de laatste set.

Na Li bereikte de laatste vier ten koste van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands. De huidige nummer zes van de WTA-ranglijst zegevierde in de Spaanse hoofdstad met 6-4, 3-6, 6-4. In de halve finale neemt de Chinese het op tegen Petra Kvitova uit Tsjechië die de Slowaakse Dominika Cibulkova met 3-6, 6-3, 7-5 aan de kant zette.


Görges en Azarenka naar laatste vier in Madrid (Foto: Novum)

Schumacher tankt vertrouwen in Turkije

Michael Schumacher zette vandaag in de twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Turkije de derde en de vierde tijd neer. De Duitser zat er met de Mercedes ondanks drie keer spinnen gedurende de dag goed bij en tankte zo zelfvertrouwen voor de rest van het weekend.

"Een vrij positieve vrijdag. Het was vooral prettig dat we de regenbanden ook eens hebben kunnen proberen, want ik had daar nog niet eerder op gereden. Mijn trainingen waren verder best spannend, want ik spinde tot drie keer toe in bocht nummer elf," zei Schumacher die denkt dat Mercedes ook de rest van het weekend er bij zal zitten. "Want we hebben vandaag over het algemeen kunnen zien dat we onze goed vorm uit China hebben meegenomen. Er zijn weliswaar nog wat vraagtekens met betrekking tot de set-up, maar ik ben er zeker van dat we het morgen goed voor elkaar zullen hebben"

Alonso: "Het gaat allemaal vrij spannend worden"

Coureur Fernando Alonso reed vandaag niet vlekkeloos, maar was wel optimistisch na de trainingen in Turkije. De rijder van Ferrari spinde eenmaal en weet op dit moment nog niet hoe zijn auto het precies gaat doen op het Turkse circuit.

"Het is allemaal nog wat moeilijk om te beoordelen, want de training zit er net op", aldus de Spanjaard. "Maar de auto voelt goed. Vanmorgen ging alles wel goed. Er waren wat mechanische probleempjes, maar niets waar we wakker van liggen. Het is altijd lastig om op vrijdag te zeggen waar je staat, omdat iedereen iets anders doet. Maar volgens mij hebben we wel een stap voorwaarts gemaakt."

"De nieuwe onderdelen die we hebben meegebracht betreffen aërodynamische onderdelen. Dus wat je voelt is meer grip, maar dat kan ook aan de banden liggen en dat heeft iedereen het. We weten het nog niet. Mercedes is flink vooruit gegaan. Ze zijn erg snel, net als Renault. Twee tienden kan het verschil zijn tussen de vijfde en de negende plaats."

[Jupiler League] Deelnemers play-offs bekend

In de strijd om de play-offs voor promotie naar de Eredivisie veranderde vrijdag niets. FC Zwolle, Helmond Sport, BV Veendam, sc Cambuur, FC Volendam, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en MVV waren voor aanvang van de 34e speelronde al bijna verzekerd van een ticket. MVV eindigde achter Sparta, maar staat door een periodetitel in de play-offs ten koste van de Rotterdammers.

Volendam en MVV treffen elkaar in de eerste ronde van de play-offs. De winnaar over twee duels neemt het in de volgende ronde op tegen VVV, de nummer 17 van de Eredivisie. Ook Go Ahead en Den Bosch ontmoeten elkaar in de eerste ronde. De winnaar speelt in de tweede ronde tegen de nummer 16 van de Eredivisie. Welke ploeg dat is wordt volgende week zondag pas duidelijk.

Zwolle, Cambuur, Helmond en Veendam plaatsten zich op basis van hun eindklassering direct voor de tweede ronde van de play-offs. Zwolle en Cambuur strijden over twee duels om een plaats in de derde ronde. Voor Helmond en Veendam geldt hetzelfde.

FC Dordrecht had lang uitzicht op de play-offs. De Schapenkoppen waren echter kansloos nadat de licentiecommissie van de KNVB hen woensdag drie punten in mindering bracht wegens het niet naleven van het eigen plan van aanpak. Dordt ging in beroep, maar kreeg nul op het rekest. Vrijdag verloor het met 3-2 bij RBC Roosendaal, waardoor het op de tiende plaats is geëindigd in de Jupiler League.

Sony komt met tegemoetkoming voor PSN-users

Sony werkt met man en macht om hun online netwerk weer in de lucht te krijgen. Dat dit zo lang duurt heeft in Europa vooral te maken met de verschillende wetten en regelgeving in de Europese landen, waar elke lokale PSN-versie op aangepast moet worden. Het bedrijf werkt echter hard aan het in orde maken en komt met een 'Welcome Back'-programma.

Zodra het netwerk weer online is zal het 'Welcome Back'-programma gestart worden. Dit programma zal gratis content bevatten als goedmakertje voor de geleden schade. PSN-gebruikers zullen twee games kunnen kiezen uit een lijst met vijf games voor de PS3 en PSP bezitters zullen twee games kunnen kiezen uit een lijst van vier. Uit welke games gekozen kan worden is nog niet bekend, deze details zullen bekend gemaakt worden als het netwerk weer online is. Eventuele financiële schade door gestolen creditcard gegevens wordt ook vergoed, maar hiervan zijn nog geen meldingen binnen gekomen.

 

Britten verwerpen veranderingen kiesstelsel

De Britse bevolking heeft donderdag in een referendum met overweldigende meerderheid tegen een plan gestemd om het kiesstelsel aan te passen. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag.

Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld is 68 procent van de Britse kiezers tegen het door de Liberaal-Democraten zo vurig gewenste stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Daarmee blijft het huidige systeem, waarbij een kandidaat die de meeste stemmen in een kiesdistrict behaalt in het Lagerhuis komt, gehandhaafd.

De uitslag is een enorme klap voor de Liberaal-Democraten, die samen met de Conservatieve partij een coalitieregering vormen. Eerder vrijdag riepen kiezers de partijleider van de Liberaal-Democraten, de Britse vicepremier Nick Clegg, op af te treden. "We hebben gisteravond een groot verlies geleden. Maar we moeten sterk zijn en weer verder gaan", verdedigde Clegg zich.

D'Ambrosio krijgt vijf startplaatsen straf

Jerôme d'Ambrosio zal de Grand Prix van Turkije waarschijnlijk vanaf de laatste startplaats aan gaan vangen. De Belg van Marussia Virgin Racing is op basis van de televisiebeelden en de telemetrie door de stewards bestraft omdat hij niet van het gas ging toen de gele vlag vanwege de gestrande Pastor Maldonado werd gezwaaid.

De Williams-rijder spinde in de tweede vrije training na het uitkomen van bocht acht en raakte de bandenstapels, waarna de auto weggetakeld moest worden. D'Ambrosio ging vanwege het gevaar niet van het gas af en moest naast het inleveren van vijf startplaatsen ook nog een boete betalen. De Belg zette uiteindelijk de twintigste tijd neer, twee tienden van een seconde voor teamgenoot Timo Glock die met een geheel vernieuwde bolide reed.

Federer klopt Söderling en treft Nadal

Roger Federer staat in de halve finale van het tennistoernooi van Madrid. De Zwitserse nummer drie van de wereld rekende vrijdag in de kwartfinale in twee sets af met Robin Söderling: 7-6 (2), 6-4. In de volgende ronde neemt hij het op tegen Rafael Nadal. In de voorgaande twee edities troffen de kemphanen elkaar in de eindstrijd.

Federer en Söderling hielden elkaar lang in evenwicht. De Zwitser was net iets sterker, maar vergat zijn breakkansen te benutten. In de tiebreak won Federer direct twee punten op de opslag van de Zweed, waarna hij de voorsprong niet meer uit handen gaf.

Het tweede bedrijf leverde aanvankelijk eenzelfde schouwspel op. Tot 4-3 ging het gelijk op, waarna Söderling zijn eerste twee breakkansen van de partij onbenut liet. Federer won vervolgens vier punten op rij, brak de Zweed in de volgende game en serveerde de partij uit.

Thomaz Bellucci bereikte de laatste vier met een knappe zege op nummer zeven van de wereld Tomas Berdych uit Tsjechië. De Braziliaan (36) zegevierde met 7-6 (2), 6-3 op het Spaanse gravel en treft in de halve finale de winnaar opnieuw een top tien speler. De winnaar van het duel tussen Novak Djokovic (2) en gravelspecialist David Ferrer (6) neemt het op tegen de Braziliaan.


Federer klopt Söderling en treft Nadal (Foto: Novum)

Politie sloopt deur door leesfout

Een man uit Eindhoven kwam vrijdagmiddag van een koude kermis thuis, toen hij zijn voordeur ingeramd en een raam van zijn woning ontzet aantrof. De dader bleek de politie te zijn. De dienders hadden een briefje met de tekst 'Pas op, glas' verkeerd gelezen, waardoor zij dachten dat er op het briefje stond: 'Pas op, gas'.

In eerste instantie werd de leesfout gemaakt door een bezoeker die door het raampje van de voordeur tuurde toen de bewoner niet opendeed. Op de tussendeuren van de hal hing het bewuste briefje. Vanwege een verbouwing in zijn woning lag er glas op de grond en de klusser was zo sociaal om mensen te waarschuwen middels het briefje.

De bezoeker contacteerde de politie en brandweer die de leesfout overnamen en de voordeur vernielden en een ruit ontzetten. Eenmaal binnen viel de letter l de hulpdiensten alsnog op. Of de herstelkosten door de politie worden betaald, wordt niet bekend uit het bronbericht.

UEFA unaniem achter Blatter

FIFA-president Sepp Blatter heeft in de strijd om zijn herverkiezing steun gekregen van zijn UEFA-collega Michel Platini. Die heeft vandaag alle 53 lidstaten van de Europese voetbalbond opgeroepen om op 1 juni op Blatter te stemmen.

"Het dagelijks bestuur heeft besloten zich unaniem achter de kandidatuur van Blatter te plaatsen," aldus de UEFA.  Blatter neemt het in een verkiezing op tegen Mohamed Bin Hammam, lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA en voorzitter van de Aziatische voetbalbond. De steun van de UEFA is echter slechts een advies.

Ouattara beëdigd als president Ivoorkust

Alassane Ouattara is vrijdag beëdigd als president van Ivoorkust, vijf maanden nadat hij de presidentsverkiezingen in het land had gewonnen van zijn rivaal Laurent Gbagbo. Ouattara stak zijn rechterhand op en zwoer de grondwet te beschermen. "Ik beloof plechtig op mijn eer dat ik de grondwet zal respecteren en trouw zal verdedigen."

Ouattara prees tevens de leden van de constitutionele raad, die wordt voorgezeten door Paul Yao N'Dre - een trouwe bondgenoot van Gbagbo, dat ze eindelijk geaccepteerd hebben dat ze een fout hebben gemaakt door de overwinning van Ouattara ongeldig te verklaren. "Ik prijs allereerst de leden van de constitutionele raad voor het moedige besluit dat ze hebben genomen door te zeggen wat juist is. Deze beslissing geeft hen de mogelijkheid zich met hun eed en hun geweten te verzoenen. De beslissing herstelt de waarheid van de stembus en rehabiliteert de bevolking van Ivoorkust die massaal haar stem uitbracht bij de verkiezingen van 28 november."

Na de presidentsverkiezingen balanceerde Ivoorkust op de rand van een burgeroorlog. Meer dan duizend burgers kwamen om het leven, eerst door hard ingrijpen van het leger van Gbagbo, vervolgens door acties van het rebellenleger van Ouattara. Gbagbo werd vorige maand opgepakt en staat nu onder huisarrest.

RKC kampioen, Almere City degradeert

RKC Waalwijk is kampioen geworden in de Jupiler League. De Waalwijkers wonnen in Sittard met 2-1 van Fortuna en daarmee wist het FC Zwolle voor te blijven. De Zwollenaren zelf wisten niet te winnen in Leeuwarden. Het werd in Friesland 3-3.

Ook in de onderste regionen van de Jupiler League moest vrijdag nog een beslissing vallen. Almere City FC, RBC Roosendaal en Fortuna Sittard moesten uitmaken welke ploeg er zou degraderen naar de topklasse. RBC Roosendaal was op de laatste speelronde de ploeg die onderaan de ranglijst stond. De Brabanders wisten zich echter te handhaven in de Jupiler League door een knappe 3-2 overwinning op FC Dordrecht. Doordat Fortuna Sittard en Almere City FC hun wedstrijd niet wisten te winnen was het de ploeg uit Flevoland die degradeert uit de Jupiler League.

Karakteristieken belangrijke duels

Fortuna Sittard

1 -2

RKC Waalwijk

83' Drost e.d.
   14' Benson
65' Braber
 
 Gele kaart: Ribeiro (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Trendwork Arena, Sittard
Toeschouwers: 6911
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Wintjens
Kotbani
Thesker
Ricksen
Geenen
Mossaoui
Ribeiro
De Boer
Voorn
John
Caracciolo
  Van Dijk
Bandjar
Drost
Ramos
Van Peppen
Meijers
Braber
Mulder
Benson
De Groot
Boerrigter

Cambuur Leeuwarden

3-3

FC Zwolle

27' Ghoochannejhad
80' De Vries
90+3' De Vries
   21' Ars
65' Ars
90+1' Wildschut
 
 Gele kaart: Türk (Cambuur), Pot (Zwolle)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 7.947
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Diaz
Van der Ree
Luirink
Van der Wal
Turk
Guijt
Beekmans
Schepers
De Vries
Ghoochannejhad
  Ter Wielen
Pot
Botteghin
Drost
Bakkati
Van Polen
Slot
Olijve
Ars
Van der Haar
Maachi

RBC Roosendaal

3 -2

FC Dordrecht

24' Veerman
56' De Leeuw
61' De Leeuw (pen)
   27' Jongebloet
50' Hulst
 
 Gele kaart: Van Hese, Amevor (Dordrecht)
 
Stadion: MariFlex Stadion, Roosendaal
Toeschouwers: 4.450
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Koetsier
Flu
Pollemans
Toet
Martina
Van Mierlo
Livramento
Boddeart
Zuidam
De Leeuw
Veerman
  Doedee
Longuet
Amevor
Beugelsdijk
van Hintum
Sequeira
Hulst
Koster
Jongebloet
Lopes
Curiel

FC Den Bosch

1 - 0

Almere City FC

12' Bakx
   
 
 Gele kaart: Peters, Hofstede (Den Bosch), Robertson (Almere City)
 
Stadion: De Vliert, Den Bosch
Toeschouwers: 6.384
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
Scheimann
Peters
Hofstede
Van Buuren
El Makrini
Vorthoren
Van Moorsel
Bakx
Verbeek
Reniers
  Friebel
Burgzorg
De Lange
Willemsen
Pinas
Robertson
Schmeltz
Resodihardjo
Malone
Hagarym
Rosheuvel

Tienerverzinsel leidt tot grote zoekactie

Een valse melding van een 15-jarige jongen heeft vrijdagmiddag geleid tot een grote zoekactie in Heerlen. De jongen uit Heerlen meldde zich rond 16.00 uur bij de politie met de mededeling dat hij in de buurt van de Bredastraat was bedreigd met een vuurwapen, waarop de politie dertig agenten, politiehonden en een helikopter inzette.

De verdachte zou vervolgens in de richting van een bosgebied in de buurt zijn gevlucht. De politie pakte de zaak groot op. Tijdens de zoekactie viel het de recherche echter op dat de 15-jarige jongen zich vreemd gedroeg. Na verder onderzoek werd duidelijk dat hij het verhaal had verzonnen. De zoekactie werd rond 18.00 uur gestaakt.

Het motief van de valse melding is nog onbekend. Omdat de jongen officieel geen aangifte maar een melding deed, is hij niet aangehouden. De Limburger wordt mogelijk in een later stadium strafrechtelijk vervolgd.

Bokser Holyfield weet van geen ophouden

Evander Holyfield heeft de hoop op de wereldtitel bij de zwaargewichten nog niet opgegeven. De 48-jarige bokser neemt het zaterdag in Kopenhagen op tegen de twee jaar jongere Deense veteraan Brian Nielsen.

Voor Holyfield is het een stapje in de richting van een mogelijk titelgevecht. De zwaargewicht was in het verleden wereldkampioen en verdedigde zijn riem drie keer met succes.

Het duel tussen de oudgedienden stond oorspronkelijk begin maart op de kalender, maar werd uitgesteld om Holyfield te laten herstellen van een blessure. De Amerikaan is favoriet, maar Nielsen gaf aan geen angst te hebben. "Ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik kan het", verklaarde 'Super Brian', die in 2002 stopte met boksen vanwege een knieblessure.


Evander Holyfield weet van geen ophouden (Foto: Novum)

Oranje -17 naar halve finale EK

Het Nederlands elftal onder zeventien jaar heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap in Servië. Feyenoorder Tonny Trindade de Vilhena zorgde tegen Roemenië in het tweede groepsduel voor de enige treffer.

Eerder won Nederland al met 2-0 van Duitsland, waardoor een plaas in de halve finale al zeker is. Tevens verzekerde de ploeg zich voor een ticket voor het wereldkampioenschap dat deze zomer in Mexico gehouden zal gaan worden.

[Preview] Bevrijdingsfestivals 2011

Op 5 mei viert Nederland haar vrijheid en is het feest. Overal in het land worden bevrijdingsfestivals georganiseerd waar de bezoeker gratis kan genieten van een flinke keur aan muzikale traktaties. Waaronder de ambassadeurs van de vrijheid: The Opposites & The Partysquad, Waylon en Moke.

Natuurlijk was FOK! weer bij een hoop festivals aanwezig. Hierbij een kleine preview van wat je zoal kunt verwachten. Morgen vind je de hele reportages hier op de Frontpage!

Honkballers Oranje naar WK in Panama

Nederland doet definitief mee aan het WK honkbal, dat van 2 tot en met 15 oktober wordt gehouden in Panama. Dat heeft technisch directeur Robert Eenhoorn vrijdag kenbaar gemaakt aan de wereldhonkbalbond IBAF. Het toernooi stond aanvankelijk een week eerder gepland, maar werd verplaatst vanwege de Final Four, de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubteams.

De Final Four vindt op 21 en 22 september plaats in het Tsjechische Brno. Omdat de IBAF het wereldkampioenschap met ruim een week heeft uitgesteld overlappen beide evenementen elkaar niet meer. Eenhoorn kon hierdoor toezeggen aanwezig te zijn bij de 39e editie van WK honkbal. Het is de achttiende keer dat Oranje op een WK in actie komt.

De Verenigde Staten wonnen de laatste twee edities van het wereldkampioenschap door Cuba in de finale te verslaan. Het Caribische land legde daarvoor negen maal op rij beslag op de wereldtitel. Nederland won nog nooit een medaille op een WK, maar werd wel drie keer vierde.

[Upd] 'Griekenland zou van euro af willen'

Griekenland zou overwegen uit de eurozone te stappen. De Griekse regering heeft hierop de afgelopen dagen gezinspeeld tegenover de Europese Commissie en andere lidstaten. Dat is vrijdag gemeld door het Duitse Spiegel Online.

Daarin staat ook dat de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Luxemburg bijeen zouden komen om de Griekse crisis te bespreken. Dat laatste wordt met klem ontkend door de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de eurogroep. Ook een woordvoerster van minister Jan Kees de Jager (Financiën) zegt van niets te weten.

Dat Griekenland de eurozone zou willen verlaten, wordt vooralsnog nergens bevestigd. Een Duitse regeringsbron ontkent het bericht. Het land kreeg vorig jaar 110 miljard euro steun van EU en Internationaal Monetair Fonds, maar zit nog steeds in grote financiële problemen.

Vanwege de financiële crisis lijkt het mogelijk dat het bericht van Der Spiegel op waarheid berust. Der Spiegel heeft vaker wereldwijde primeurs die blijken te kloppen, maar slaat ook zo nu en dan de plank volledig mis.

Update 20.48 uur
Griekenland ontkent dat het land overweegt uit de euro te stappen. Dat heeft een zegsman bij het Griekse ministerie van Financiën vrijdag gezegd. Later vrijdag volgt een uitgebreidere verklaring van het Griekse ministerie.

'Griekenland wil uit eurozone stappen'
'Griekenland zou van euro af willen' (Foto: ANP)

Vrouw komt om bij ernstig ongeval op A15

Een 51-jarige vrouw uit Dordrecht is vrijdagmiddag omgekomen bij een ernstig ongeval op de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht-West. Dat meldt de politie vrijdag.

De vrouw zat achterin een auto die werd bestuurd door een 25-jarige vrouw uit Dordrecht. Naast de bestuurster zat een 30-jarige vrouw. Het drietal was onderweg naar Gorinchem toen de bestuurster in de linkerberm terechtkwam en de controle over het stuur verloor. De auto kwam tegen een vrachtwagen en sloeg daarna over de kop. De vrouw die achterin zat schoot hierbij uit de auto en raakte ernstig gewond. Naast een ambulance werd ook een traumahelikopter opgeroepen om hulp te verlenen.

De zwaargewonde vrouw is per ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar overleed de vrouw later aan haar verwondingen. De bijrijdster was ook gewond en is samen met de bestuurster, die lichte verwondingen opliep, per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval is vermoedelijk veroorzaakt door plotselinge filevorming als gevolg van een kopstaartbotsing verderop op de A15. De auto waar de vrouwen in zaten, is zwaar beschadigd en moest worden weggetakeld. De vrachtwagen kon zijn weg vervolgen.

Klik hier voor een filmpje van RTV Rijnmond met onder andere beelden van de ravage na het ongeval.

Homopagina Facebook weer bereikbaar

De Facebookpagina van Multisexi, dat in Amsterdam homofeesten organiseert, is vrijdagavond weer online gezet. Sinds ongeveer 19.30 uur is de pagina weer te bereiken. Waarom Facebook de pagina weer heeft toegelaten, is onduidelijk. Er zijn onder meer foto's van mensen op homofeesten te zien.

De pagina van Multisexi werd medio april verwijderd. De socialenetwerksite heeft tot nu toe niet uitgelegd waarom dit is gebeurd. Volgens de Amsterdamse zender AT5 heeft Multisexi vrijdag wel een mail gehad van Facebook met tips om de beveiliging te verbeteren. Een verklaring stond er echter niet in.

Facebook-profielen en de foto's daarop mogen niet aanstootgevend zijn. Oprichter van Multisexi Dick Koopman zei eerder dat de beheerders van de pagina dit weten en soms zelfcensuur toepassen om problemen te voorkomen. "We hebben de afgelopen 3,5 jaar geen klachten gehad van Facebookgebruikers."

Multisexi organiseert maandelijks gayfeesten in Studio80 in Amsterdam-Oost en het jaarlijkse Ultrasexi in Paradiso tijdens de Amsterdamse gaypride. De organisatie is sinds 2008 actief op Facebook en heeft ongeveer 2500 aanhangers.


Facebookpagina homofeest weer bereikbaar (Foto: Novum)

Japan sluit kerncentrale bij breuklijn

Premier Naoto Kan van Japan heeft vrijdag opdracht gegeven om twee kernreactoren te sluiten bij een gevaarlijke breuklijn tussen twee aardplaten. Het besluit komt acht weken nadat een zeer zware aardbeving met een kracht van 9.0 en een hoge tsunami de kerncentrale Fukushima Daiichi hadden beschadigd.

Seismologen hebben al langer gewaarschuwd voor een grote aardbeving in de regio Tokai, waar de kerncentrale Hamaoka is gevestigd. "De autoriteiten hebben gemeld dat de kans op een aardbeving met een kracht van 8.0 in het gebied van de Hamaokacentrale in de komende dertig jaar 87 procent is", zei Kan. "Dit besluit is genomen voor de veiligheid van het volk."

De Hamaokacentrale heeft vijf reactoren, waarvan er twee actief zijn. Twee zijn al stilgelegd in 2009 en één is in onderhoud.

Exploitant Chubu Electric kondigde recentelijk aan een dijk van minstens 12 meter hoog te bouwen rond de centrale.

Arsenal geen onderpand bij overname

Stan Kroenke is niet van plan Arsenal in de schulden te steken om de resterende 37 procent van de aandelen van de club in handen te krijgen. De Amerikaanse investeerder beheert sinds 11 april meer dan dertig procent van de aandelen van de Gunners en is daardoor verplicht een bod uit te brengen op de resterende waardepapieren. Kroenke schat de waarde van Arsenal met zijn bod op 731 miljoen pond, ongeveer 827 miljoen euro.

Kroenke herhaalde vrijdag dat hij geen geld zou lenen met de club als onderpand om de overname te financieren. De 63-jarige zakenman had al langere tijd 29,9 procent van Arsenal in handen. In april nam hij de aandelenpakketten van voormalig directeuren Danny Fiszman en Nina Bracewell-Smith over en kwam zijn totaal op 62,9 procent.

Malcolm Glazer, landgenoot van Kroenke en eigenaar van Manchester United, sloot grote leningen af om de overname van de Premier League-club te financieren. De Red Devils waren schuldenvrij voor de overname, maar staan momenteel in het rood voor meer dan vijfhonderd miljoen pond, ruim 568 miljoen euro.

Wanneer het bod wordt geaccepteerd, is Arsenal is de tiende club uit de Premier League die in buitenlandse handen valt. Manchester United, Manchester City, Birmingham City, Aston Villa, Sunderland, Blackburn Rovers, Liverpool, Chelsea en Fulham gingen de club voor. De Rus Alisher Usmanov gaf eerder aan zijn aandelen niet te willen verkopen.

Met zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises is Kroenke onder meer eigenaar van basketbalclub Denver Nuggets, ijshockeyploeg Colorado Avalanche en Major League Soccer-team Colorado Rapids.


Arsenal geen onderpand bij overname (Foto: Novum)

'Zeker 21 demonstranten gedood in Syrië'

Zeker 21 demonstranten zijn vrijdag omgekomen bij protesten in Syrië tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dat heeft de mensenrechtenactivist Ammar Qurabi aan het Britse persbureau Reuters laten weten.

Volgens Qurabi vielen de meeste doden in de westelijk gelegen stad Homs: vijftien. In een andere stad, het nabijgelegen Hama, kwamen zes demonstranten om.

Qurabi zei vanuit Caïro ook dat inwoners van de kuststad Banias een inval van het leger verwachten. Troepen zijn de stad tot 4 kilometer genaderd.

De Syrische staatstelevisie meldde dat een 'criminele bende' vier politiemannen en een legerofficier heeft doodgeschoten in Homs.

Nadal eenvoudig naar halve finale Madrid

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de laatste vier bij het tennistoernooi van Madrid. De Spanjaard was vrijdag met 6-2 en 6-2 veel te sterk voor de Fransman Michael Llodra. In de halve finale treft de mondiale nummer ? de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Robin S?ling. Het was de 36e opeenvolgende zege op gravel voor Nadal.

In de eerste set kwam Rafa nauwelijks in de problemen. De linkshandige tennisser kwam met twee servicebreaks al snel op 4-0 en had geen enkel probleem op zijn eigen opslag. Het tweede bedrijf begon voortvarender voor Llodra, die de titelverdediger bijhield tot 2-2. De nummer 27 van de wereld kwam er daarna niet meer aan te pas.


Nadal eenvoudig naar halve finale Madrid (Foto: Novum)

Zambiaanse voetballers in Finland omgekocht

Twee Zambiaanse voetballers zijn in Finland veroordeeld voor het beïnvloeden van een voetbalwedstrijd. Dominic en Donewell Yobe hadden toegegeven vijftigduizend euro te hebben aangenomen om de uitslag van het duel tussen TPS en hun club AC Oulu afgelopen september te beïnvloeden. TPS won de wedstrijd met 5-0.

De twee voetballers hadden volgens de rechter opzettelijk 'beneden hun gebruikelijke niveau' gespeeld. Beiden kregen een voorwaardelijke straf van zeven maanden. Het bedrag dat ze met de omkoping verdiend hadden, moeten ze als straf aan de Finse staat betalen.

Flens tot en met 2013 bij Rabobank

Rick Flens rijdt ook de komende twee seizoenen voor Rabobank. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg vrijdag bekend. De 28-jarige Zaandammer is sinds 2007 prof bij Rabo na een jaar bij de continentalploeg van de bank. Flens is na Tom Leezer en Lars Boom de derde renner die zijn contract bij Rabobank deze week verlengt.

Met het vastleggen van Flens ligt een groot deel van de klassiekerploeg voor de komende seizoenen al vast, meent technisch directeur Erik Breukink. "Dat geeft ons de mogelijkheid gericht naar de toekomst te werken." Breukink noemt Flens 'een van de steunpilaren van onze ploeg'.

Vink fluit Bulgaarse topper

Pieter Vink is zondag scheidsrechter in de Bulgaarse competitie. De Noordwijkerhouter krijgt de leiding over de topper tussen Levski Sofia en Litex Lovech. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie heeft koploper Litex een voorsprong van acht punten op nummer twee Levski. Vink krijgt assistentie van grensrechters Angelo Boonman en Wilco Lobbert.

De KNVB kreeg in april het verzoek van de Bulgaarse bond om een arbitraal trio voor de wedstrijd te leveren, verklaart manager competitiezaken Gijs de Jong. "Als het even kan, honoreren we dergelijke verzoeken van een collega-bond. Voor Pieter Vink is deze aanstelling natuurlijk ook een teken dat hij een goed seizoen draait."

Vink is niet de eerste Nederlander die in de Bulgaarse competitie fluit. Eerder vaardigde de KNVB Ruud Bossen al eens af.

FC Dordrecht verliest kort geding

De KNVB heeft geen fout gemaakt toen het FC Dordrecht een puntenaftrek gaf. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald in een door de Dordtse club aangespannen kort geding. Dordrecht stelde dat het eerst een waarschuwing had moeten krijgen en daarna pas punten in mindering in plaats van allebei tegelijkertijd.

De KNVB meldt in een reactie tevreden te zijn met de uitspraak. "De bond begrijpt natuurlijk dat drie punten in mindering in sportief opzicht erg vervelend is en dat dit gevoel versterkt wordt zo vlak voor het slot van de competitie. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van de noodzaak van een strikte naleving van de regels."

Dordrecht kreeg de straf omdat het twee zaken uit het zelf opgestelde plan van aanpak had nagelaten.Volgens de KNVB heeft de club daarmee twee overtredingen begaan. Voor de eerste kregen de Schapenkoppen een waarschuwing, voor de tweede kregen ze drie wedstrijdpunten in mindering. Door de straf kan Dordrecht de play-offs zo goed als vergeten.

Ruim drieduizend klachten over advocaten

Het afgelopen jaar zijn 3265 klachten tegen advocaten ingediend. Een op de drie van deze klachten werd uiteindelijk door een tuchtrechter behandeld. Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten vrijdag in het jaarverslag Tuchtrecht Advocatuur.

Het jaarverslag is voor de tweede keer gepubliceerd. Voor het eerst staan daarin ook alle eerste klachten die bij lokale ordes tegen advocaten zijn ingediend.

Nederland telt in totaal circa zestienduizend advocaten. Het grootste aantal klachten werd in Amsterdam ingediend. Daar waren het er afgelopen jaar 568 op 4627 advocaten.

Een op de drie klachten, 1251 in totaal, kwam in 2010 voor een tuchtrechter. Volgens een woordvoerder van de Orde van Advocaten is dat aantal ongeveer even groot als het jaar daarvoor. De overige klachten werden opgelost door onder meer bemiddeling.

Iets minder dan 300 klachten werden uiteindelijk gegrond verklaard. 6 advocaten moesten hun kantoor definitief sluiten. Dat zijn er minder dan het jaar ervoor, toen er 13 van het tableau werden geschrapt. Verder kregen 132 advocaten een waarschuwing, 78 een berisping en werden er 65 geschorst, waarvan 41 onvoorwaardelijk.

De meeste straffen werden opgelegd aan advocaten die onder de maat presteerden, niet goed communiceerden met hun cliënt of die zich niet aan de, vooral financiële, gedragsregels hielden.


Ruim drieduizend klachten over advocaten (Foto: Novum)

EU stelt sancties in tegen Syrië

De Europese Unie stelt volgende week sancties in tegen het regime in Syrië. Dat heeft een zegsman bij de EU gemeld. De sancties zullen bestaan uit het bevriezen van tegoeden en reisverboden voor dertien medewerkers van de Syrische regering. De sancties gelden niet voor de Syrische president Bashar Assad.

Bij de protesten in Syrië die al weken aanhouden, zijn volgens mensenrechtengroeperingen tot nu toe zeker 565 burgers en 100 soldaten om het leven gekomen.

De sancties moeten nog wel officieel goedgekeurd worden door de 27 regeringsleiders van de EU.

Cameron Diaz zwanger in romantische komedie

Cameron Diaz gaat mogelijk een rol spelen in de film What to Expect when You're Expecting. De 38-jarige actrice is in gesprek voor de hoofdrol in de romantische zwangerschapskomedie, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Dit zou betekenen dat Diaz binnenkort met een dikke buik op het scherm verschijnt.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Heidi Murkoff. What to Expect when You're Expecting volgt zeven koppels die zich voorbereiden op het ouderschap. De film wordt geregisseerd door Kirk Jones, die ook de regie deed van de film Nanny McPhee uit 2005. Wanneer de komedie in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

Diaz was dit jaar in de bioscopen te zien in de actiekomedie The Green Hornet. De Amerikaanse actrice heeft net de opnames afgerond voor de komedie film Bad Teacher, waarin ze een lerares speelt.


Cameron Diaz (Foto: Novum)

Arrestatieteam pakt gewapende gijzelnemer op

Een arrestatieteam heeft woensdagmiddag in Maastricht een 23-jarige man aangehouden, die maandagochtend zijn ex-vriendin had gegijzeld. De man bedreigde de vrouw en diverse andere mensen met een vuurwapen.

De verdachte bleef de 22-jarige Maastrichtse en haar familie na de relatie bedreigen, meldt de politie vrijdag. De vrouw ging maandag haar honden uitlaten in het Millenniumbos in Maastricht en werd daar opgewacht door haar ex, die haar onder bedreiging van een vuurwapen dwong naar Roermond te rijden.

De politie vond de achtergelaten auto in Roermond, waar de verdachte de volgende dag een automobilist dwong om hem, het slachtoffer en haar honden naar een bos bij Vlodrop te rijden. Dit weigerde de Roermondenaar, die kans zag uit de auto te stappen en de politie te waarschuwen.

Kort hierna bedreigde de verdachte een andere automobilist door op de weg te gaan staan en een vuurwapen op hem te richten. De chauffeur, die met een 13-jarig kind in de auto zat, moest de auto verlaten, waarna de gijzelnemer en zijn ex richting Duitsland reden.

De verdachte stapte uit bij een tankstation, waar de vrouw de kans aangreep om naar Maastricht te rijden. Daar lichtte ze de politie dinsdagavond in. De verdachte werd woensdag rond 16.30 uur aangehouden in de Kasteel Terwormstraat in Maastricht. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

AVRO liep blauwtje bij VPRO

De TROS was niet de eerste keuze van de AVRO om mee te fuseren: dat was de ook op kunst gerichte VPRO. Deze eigenzinnige omroep was uiteindelijk niet te porren voor een fusie en wil zelfstandig blijven.

De twee omroepen hebben de afgelopen maanden samenwerkings- en fusiemogelijkheden onderzocht. Dat kwam voornamelijk door de raakvlakken op het gebied van kunst en cultuur. Na de intentieverklaring van de AVRO en de TROS om te gaan fuseren, heeft de VPRO laten weten als zelfstandige omroep door te willen gaan. Met verwante omroepen wil de VPRO hooguit samenwerken op het gebied van productie en redactie.

logosoep AVRO & VPRODat de AVRO met de VPRO in zee wilde gaan is niet verrassend: eerstgenoemde omroep maakte vroeger weliswaar veelal op amusement geënte programma's, maar schoof de laatste jaren steeds meer op richting kunst en cultuur. De verwantschap met de TROS is tegenwoordig nogal ver te zoeken, en een fusie met die omroep had in de jaren 80 wellicht meer voor de hand gelegen. Nu wordt gesteld dat de samenwerking vooral 'op de flanken' ligt: cultureel Nederland kan volgens de twee fusiepartners worden bediend 'van Volendam tot de grachtengordel'.

Wat de afwijzing voor de relatief kleine VPRO zal betekenen moet worden afgewacht. Een andere voor de hand liggende fusiepartner, de VARA, zal mogelijk met BNN samengaan, getuige de samenwerking in de MaDiWoDo Show van Paul de Leeuw. Het is nog maar de vraag of de VPRO als zelfstandige publieke omroep kan blijven bestaan, gezien de plannen van het kabinet om in een nieuw publiek bestel maximaal acht omroepen toe te staan.


Hoge cultuur van de VPRO uit 1974: Van Oekels Discohoek

Duitse politie ontruimt trein na terreurdreiging

De Duitse politie heeft vrijdag de 250 passagiers van een hogesnelheidstrein geëvacueerd. Dat heeft een woordvoerder van de politie in Stuttgart gemeld. De politie had 'voldoende bewijs' dat er een aanslag zou worden gepleegd op de trein, die onderweg was van Berlijn naar Interlaken in Zwitserland.

De politie heeft met behulp van speurhonden de hele trein doorzocht, maar heeft geen explosieven of ander gevaarlijk materiaal gevonden. De woordvoerder van de politie wijdde verder niet uit over de aanleiding voor de actie. Een zegsman bij de politie zei echter dat in de trein een cd-rom was gevonden die wees op een terreuraanslag.

Bierdrinkende inbreker wil blijven

Een 70-jarige man uit Roosendaal heeft donderdagavond een bierdrinkende inbreker uit zijn schuur gezet. De inbreker weigerde te vertrekken. Nadat het de man was gelukt de insluiper weg te jagen, vond hij een tas met meerdere poststukken die de hem onbekende man achter had gelaten, meldt de politie vrijdag.

De Roosendaler betrapte de inbreker rond 21.15 uur in de schuur van zijn woning aan de Waterstraat. Nadat hij de insluiper weg had gejaagd, sprak de bejaarde man op straat een fietser aan die net voorbij kwam. Die alarmeerde de politie.

In de schuur bleek het stuurslot van een snorfiets te zijn vernield. Een 42-jarige verdachte uit Oudenbosch is vrijdagochtend opgepakt. Hij heeft bekend. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Podiumkunsten sturen brandbrief aan Zijlstra

Tientallen theater-, muziektheater- en dansgezelschappen vinden dat de bezuinigingen onevenredig op hen dreigen te worden afgewenteld. Ze hebben staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) in een brief opgeroepen de soep wat minder heet op te dienen en de bezuinigingen gelijkmatiger te verdelen.

De Raad voor Cultuur koos vorige week in een advies voor het behoud van grote voorzieningen, waar volgens het 'midden- en kleinbedrijf van de podiumkunsten' geen inhoudelijke redenen voor zijn. De keuzes zouden 'conservatief' zijn. Het theaterbudget van het Fonds Podiumkunsten (FPK) wordt ondertussen met de helft gekort.

De korting betekent dat een groot aantal 'uitstekend presterende instellingen' het zonder subsidie zal moeten doen. Hierdoor dreigt 'een levendig en divers' circuit van kleine en middelgrote gezelschappen in de theatersector grotendeels te verdwijnen, schrijven onder meer Orkater, Dood Paard, 't Barre Land en Mugmetdegoudentand namens de sector.

De grote gezelschappen bereikten in 2009 met 21 miljoen subsidie ongeveer 460.000 bezoekers, vooral in hun eigen stad en regio. Het 'mkb' trok naar eigen zeggen met 4 miljoen euro minder zo'n 490.000 bezoekers verspreid over het hele land. De fondsgezelschappen zeggen daarmee 'tot in de haarvaten van de Nederlandse samenleving' te reiken en ook internationaal een aanzienlijk groter bereik dan de grote toneelvoorzieningen te halen.

De branchevereniging stelt dat de kleinere fondsgezelschappen gemiddeld 39 procent van hun inkomsten zelf verzorgen. Het is een wens van het kabinet om gezelschappen minder afhankelijk van subsidies te maken.

De druk op het FPK neemt naar verwachting explosief toe doordat onder meer jeugdgezelschappen, productiehuizen, het Friestalig toneel en regionale dansgezelschappen, die ook minder subsidie krijgen, zich volgens de 'vlakkevloerpodia' en masse bij het fonds zullen melden. Dit zou betekenen dat bij het theater tot drie kwart van het aanbod van de kleinere gezelschappen zal moeten verdwijnen, en bij de dans zo'n 50 procent.

Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur.


Podiumkunsten sturen brandbrief aan Zijlstra (Foto: Novum)

Honderden de straat op in Maldiven

De politie op de Maldiven heeft vrijdag honderden betogers tegengehouden die wilden demonstreren op een centraal gelegen plein in de hoofdstad Malé. Meerdere leden van de oppositie zijn gearresteerd. De demonstranten zijn boos vanwege stijgende prijzen, waarvan ze het hervormingsbeleid van de regering de schuld geven.

Bijna duizend demonstranten kwamen na het vrijdaggebed bijeen. Volgens hen zijn de prijzen door hervormingen voorgesteld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) enorm gestegen. Een van de voorstellen van het IMF is het koppelen van de rufiyaa aan de Amerikaanse dollar. Het gevolg daarvan is volgens de demonstranten dat de waarde van de rufiyaa is gedaald waardoor producten duurder zijn geworden. Bijna alles wordt geïmporteerd naar het eiland.

De politie verdrong de demonstranten snel van het plein. De betogers verplaatsten zich nog korte tijd naar een andere plek en zwoeren later vrijdag opnieuw bijeen te komen voor de zevende achtereenvolgende nacht van protesten. Ze eisen het aftreden van president Mohamed Nasheed, die in 2008 als eerste democratische president werd gekozen na het dertig jaar durende bewind van Maumoon Abdyl Gayoom.

Nasheed sprak na de demonstratie in Malé een menigte toe. Hij zei niet tot aftreden gedwongen te kunnen worden door protesten. Hij daagde de oppositie uit om hem te verslaan bij de verkiezingen. De ontberingen zijn tijdelijk, verzekerde Nasheed de inwoners van de eilandengroep. Op de lange termijn zijn de hervormingen juist voordelig.

De minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Naseem zei eerder vanuit de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo dat de oppositie de economie schade toebrengt. "Er is een grote demonstratie gepland voor vandaag, die wel eens op problemen zou kunnen uitlopen", zei Naseem. "Dus de politie heeft de noodzakelijke maatregelen genomen om schade aan overheidseigendommen en gewonden te voorkomen, en om de orde in het land te handhaven."

Volgens de autoriteiten zijn de hervormingen noodzakelijk om het begrotingstekort terug te dringen.


Honderden de straat op in Maldiven (Foto: Novum)

'Dief' van betonnen trap blijkt aannemer

De vermeende diefstal van een duizenden kilo's wegende toegangstrap heeft vrijdag in Groningen voor de nodige consternatie gezorgd. De eigenaar van bistro De Oude Graansilo aan de Griffeweg vertelde de politie vrijdagochtend dat de betonnen trap was gestolen. Getuigen hadden gezien dat de trap in alle vroegte met een kraan op een trailer werd geladen.

Nadat de aannemer uit Groningen zich vrijdagmiddag had gemeld en uitleg had gegeven, liet de politie weten dat het 'mysterie' van de diefstal was opgelost. Vanwege een conflict over de betaling van de trap had hij besloten het gevaarte weg te halen. Voor de politie is de kwestie hiermee afgedaan. Het is niet uitgesloten dat de zaak een vervolg krijgt in de rechtbank.

Connexxion neemt Haagse ambulancedienst over

Connexxion, de grootste ambulancezorgverlener van Nederland, neemt Witte Kruis Holding uit Den Haag over. Connexxion Ambulancezorg telt 450 werknemers en een wagenpark van 100 voertuigen en Witte Kruis ruim 150 medewerkers en 55 voertuigen. Niemand wordt ontslagen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De kwaliteit van de dienstverlening gaat er niet op achteruit, belooft Connexxion. Het personeel van Witte Kruis is vrijdagmiddag ingelicht. De twee eigenaren van Witte Kruis blijven verbonden aan de nieuwe organisatie.

Connexxion en Witte Kruis laten vrijdag weten dat de overname nog afhankelijk is van de succesvolle afronding van het boekenonderzoek. Witte Kruis Holding heeft enkele maanden gezocht naar een geschikte overnamekandidaat en koos naar eigen zeggen voor Connexxion Ambulancezorg vanwege de visie op dienstverlening, het 'innovatieve en professionele' karakter en de goed aansluitende bedrijfsculturen.

Het Witte Kruis is al veertig jaar actief in de regio Haaglanden en biedt onder meer ambulancevervoer, repatriëring, huisartsenvervoer en zorgvervoer aan, dat met luxe taxi's en rolstoelbussen wordt uitgevoerd.

Connexxion Ambulancezorg is actief in de veiligheidsregio's Zeeland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en Noord- en Oost-Gelderland.

Pilotwings populairste 3DS-game van Nederland

Pilotwings Resort is het populairste spel voor Nintendo 3DS in Nederland. Marktonderzoeksbureau GfK heeft vrijdag voor het eerst gegevens vrijgegeven over de verkoop van spellen voor de nieuwe spelcomputer. Hoeveel exemplaren verkocht zijn van het 3DS-spel, heeft het onderzoeksbureau niet bekendgemaakt.

Opvallende afwezige is De Sims 3D die helemaal niet in de lijst voorkomt. Ondanks de nieuwigheid van de 3D-spelcomputer van Nintendo lijken gamers nog niet erg geïnteresseerd. In de algemene verkooptoptien is geen enkele game voor Nintendo 3DS te vinden. Het vechtspel Mortal Kombat voor Playstation 3 prijkt voor de derde week aan kop.

Spellen voor de oude Nintendo DS doen het nog altijd goed. Pokémon White en Pokémon Black staan op de derde en vierde plaats van de verkooptoptien. Beide spellen komen uit Nintendo's eigen stal, dat geldt ook voor nummer twee Wii Party.

Algemene Top 10
01. Mortal Kombat (Playstation 3)
02. Wii Party (Nintendo Wii)
03. Pokemon White (Nintendo DS)
04. Pokemon Black (Nintendo DS)
05. Mortal Kombat (Xbox 360)
06. New Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
07. Call of Duty Black Ops (Playstation 3)
08. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
09. Call of Duty Black Ops (Xbox 360)
10. Portal 2 (Playstation 3)

Nintendo 3DS Top 10
01. Pilotwings Resort
02. Rayman 3D
03. Pro Evolution Soccer 2011 3D
04. Super Street Fighter IV: 3D Edition
05. Lego Star Wars 3: The Clone Wars
06. Nintendogs & Cats: Golden Retriever
07. Rabbids 3D
08. Nintendogs & Cats: French Bulldog
09. Asphalt GT 3D
10. Super Monkey Ball 3D


Pilotwings populairste 3DS-game van Nederland

Geen verbod op moskeeën in Limburg

Er komt geen verbod op nieuwe moskeeën in Limburg. Dat was een belangrijk punt van de PVV, maar het staat niet in het vrijdag in Maastricht gepresenteerde coalitieakkoord van CDA, VVD en PVV.

Het CDA had zich tijdens de verkiezingscampagne al fel gekeerd tegen het PVV-plan om geen nieuwe moskeeën toe te staan. De drie partijen aanvaarden dat ze het op een aantal punten fundamenteel oneens zijn, staat in het akkoord.

De PVV wilde verder alle dienstauto's van het provinciebestuur afschaffen. Daar wilden CDA en VVD niet aan. Alleen de twee PVV-gedeputeerden, Antoine Janssen en Theo Krebber, gaan in hun eigen auto rijden.

In het akkoord staat onder meer dat de provincie de komende jaren in totaal 50 miljoen euro gaat bezuinigen, onder meer door in subsidies te snijden. Bij de provincie verdwijnen de komende vier jaar 185 banen. De motorrijtuigenbelasting gaat omlaag.

De PVV deed begin maart voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Alleen in Limburg, waar de partij van Geert Wilders de grootste werd, is de PVV in het provinciebestuur terechtgekomen.

Celstraf voor doodschieten familie

Een 41-jarige man is vrijdag veroordeeld tot 22 jaar cel voor het doodschieten van zijn zwager en het verwonden van zijn vrouw en neef in Amsterdam in juli. De rechtbank in Amsterdam acht de man, die ook het wapen op zijn zus richtte, schuldig aan moord, zware mishandeling, poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en bedreiging. Er was 30 jaar cel geëist.

De schietpartij vond 2 juli rond 21.00 uur op straat plaats in Amsterdam Nieuw-West, vlak nadat het Nederlands elftal een voetbalwedstrijd had gewonnen. De vrouw, neef en zwager van de man liepen over straat, toen de 41-jarige man aan kwam rennen. Hij schoot eerst zijn vrouw in haar bovenbeen, waarna hij het wapen op zijn neef richtte. Die liep schotwonden in zijn hals, in zijn buik en in zijn rechtervoet op.

Daarna ging hij zijn zwager achterna, die hij na een vechtpartij in zijn borst en in zijn hoofd schoot. De zwager overleed niet veel later aan zijn verwondingen. Voordat de man werd opgepakt, richtte hij het wapen ook nog op het hoofd van zijn zus. Daarnaast bedreigde hij een getuige die wilde ingrijpen.

De man heeft bekend de schoten te hebben gelost. De raadsvrouw van de verdachte stelde eerder dat de man tot zijn daden kwam vanwege onder meer de aanstaande scheiding van zijn vrouw, een onzeker verblijf in Nederland en de psychische druk die de zwager op hem zou hebben uitgeoefend.

De man zou de afgelopen jaren volledig afhankelijk zijn geworden van zijn invloedrijke zwager. Hij zou niets meer over zijn eigen leven te zeggen hebben gehad. Hij was uit zijn huis gezet en mocht zijn vrouw en kinderen, die ook onder invloed van de zwager stonden, niet meer zien. De rechtbank ziet hierin een verzachtende omstandigheid.

Dat de schietpartij op straat plaatsvond op een warme zomeravond, net nadat het Nederlands elftal een voetbalwedstrijd had gewonnen, ziet de rechtbank juist als een verzwarende omstandigheid. "Om dit te vieren waren er veel mensen op straat aanwezig, maar dat feest kwam door het handelen van verdachte snel ten einde", aldus de rechtbank.

NET 5: Secret Story 'onverwacht fenomeen'

Ondanks dat Secret Story één van de slechtst bekeken realityprogramma's ooit is, zegt NET 5 toch niet ontevreden te zijn over de show. "Op internet bleek het dankzij Hyves en Twitter een onverwacht fenomeen", aldus een zegsvrouw van de zender in Televizier.

NET 5 noemt de tv-show zelfs een hit: "Vele duizenden mensen volgden en bespraken dagelijks de belevenissen in het huis. Het interactieve aspect sloeg aan. Dat maakt Secret Story tot de eerste social-media-tv-hit." Na de finale van volgende week donderdag zal de realityshow voorlopig van de buis verdwijnen.


NET 5: Secret Story 'onverwacht fenomeen' (Foto: FOK!)

Weer bosbrand in Twente

In het Twentse dorp Lattrop heeft vrijdag opnieuw een bosbrand gewoed. De brand brak 's ochtends uit. Vrijdagmiddag kon kort na 15.00 uur het sein brand meester worden gegeven. Er waren vier brandhaarden, vlak bij de Duitse grens. Dat meldt de brandweer Twente.

Nadat de brandweer erachter kwam dat meerdere gedeeltes van het bos in brand stonden, is er hulp van de Duitse brandweer ingeschakeld. Het getroffen gebied is ongeveer 1 vierkante kilometer.

Donderdag woedde er ook al een brand in hetzelfde bos. Toen brandde een gebied van zo'n 50 bij 10 meter af. De politie onderzoekt nog of de brand is aangestoken.

Voor de provincie Overijssel gold al een code oranje. De brandweer is extra alert met deze droogte.

Kunstcollectie Scheringa niet bijeen te houden

De kunstcollectie van het failliete Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek blijft niet in zijn geheel bij elkaar. Het is de curatoren niet gelukt een koper te vinden die de complete verzameling van Dirk Scheringa wil overnemen, zo blijkt uit een verslag van de curatoren.

De collectie van het museum van de voormalige topman van de gevallen DSB Bank bestaat uit meer dan duizend schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten. Werken van zogenoemde magisch realisten als Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket vormen de basis van de collectie.

In navolging van het faillissement van DSB Bank werd het museum van Dirk Scheringa in november 2009 officieel failliet verklaard. ABN Amro legde beslag op de collectie. Scheringa had de bank de collectie als onderpand gegeven voor een hypotheek van 32 miljoen euro voor een nieuw museum in Opmeer.

Wat er nu met de schilderijen gaat gebeuren, is nog niet bekend. Mogelijk wordt de collectie in delen verkocht, of wordt een veilig gehouden. Experts schatten de waarde van de collectie op ongeveer 40 miljoen euro.

Scheringa deed destijds een oproep voor behoud van de collectie. Hij en zijn vrouw hoopten dat die in zijn geheel behouden kon blijven en dat de stukken niet los van elkaar geveild gaan worden. "De kracht van de collectie ligt besloten in de unieke samenhang van het geheel", schreef Scheringa in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Ook toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA) zei toen dat hij vindt dat de kunstcollectie bijeen moet blijven. Hij riep kunstliefhebbers in het land op om te kijken wat ze konden doen.

Nertsenhouders tegen fokverbod

Met vijf televisiespotjes protesteren nertsenhouders vanaf vrijdag tegen het wetsvoorstel dat de pelsdierhouderij moet verbieden. De Tweede Kamer nam het voorstel in 2009 aan, maar het is nog steeds geen wet. De fokkers vragen aandacht voor de 'dramatische gevolgen' van het verbod en willen compensatie.

Het wetsvoorstel is afkomstig van SP en PvdA en regelt dat alle nertsenfokkerijen in 2024 moeten zijn gesloten. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog goedkeuren. Als de senaat dat doet, gaan circa 170 bedrijven failliet, stelt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

"Als de politiek ons wil verbieden dan zijn wij bereid dat te accepteren, maar alleen als alle familiebedrijven fatsoenlijk gecompenseerd worden voor het verlies van hun bedrijven", zegt directeur Wim Verhagen van de NFE. Op dit moment voorziet de wet daar niet in.

Wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste Kamer is het de eerste keer dat in Nederland een 'volledige agrarische sector wordt verboden op ethische gronden', stellen de nertsenfokkers. In de toelichting bij het wetsvoorstel staat dat het ethisch en moreel niet aanvaardbaar is om de roofdieren, die van nature niet in groepen leven, te houden voor de productie van bont.

Al jarenlang wordt er fel gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders van een fokverbod. Later dit jaar zet de Eerste Kamer de behandeling van het voorstel voort.

Kittel boekt derde zege op rij

Marcel Kittel blijft de Vierdaagse van Duinkerken domineren. De renner van Skil-Shimano was ook in de derde etappe de sterkste. De Duitser versloeg in de massasprint Yauheni Hutarovich (Française des Jeux) en Denis Galimzyanov van Katusha.

Kittel behoudt met zijn derde overwinning op rij de leiding in het klassement. Morgen staat de vierde etappe, een rit van Hazebrouck naar Cassel, op het programma. Zondag volgt de slotrit van de vijfdaagse wedstrijd.

Pestprogramma trekt miljoen kijkers

De eerste aflevering van het nieuwe tv-programma 'Gepest' heeft donderdag 991.000 kijkers weten te trekken, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De RTL 4-show kwam hiermee binnen op plek 7 van de dagelijkse kijkcijfertop-25.

"Yeah. Bijna een miljoen kijkers voor Gepest. Zijn we héél blij mee. Trots op het team en iedereen die aan het programma heeft meegewerkt", twitterde presentator Peter van der Vorst, die het programma zelf ontwikkeld heeft. In Gepest portretteert de presenator wekelijks mensen die vroeger zijn gepest en daar nog dagelijks de gevolgen van ondervinden.

Aan het eind van iedere aflevering volgt een ontmoeting met de pestkoppen en krijgt de hoofdpersoon de gelegenheid de treiteraars te confronteren met brandende vragen.

Conditietest voor oudere agent versoepeld

Oudere sollicitanten bij de politie krijgen in de toekomst een lichtere conditietest dan jongere aspirant-agenten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de eisen bij de conditietest afhankelijk maken van de leeftijd van de sollicitant. Dat heeft hij geantwoord op Kamervragen van de PvdA.

De soepeler conditie-eisen moeten het eenvoudiger maken voor oudere sollicitanten om te worden aangenomen. Oudere kandidaten moeten nu nog aan dezelfde fysieke eisen voldoen als jongere, terwijl dat voor hen moeilijker is. Tegelijkertijd moet de politie volgens een recent onderzoeksrapport juist meer oudere agenten aannemen, omdat die op straat meer gezag uitstralen en respect afdwingen.

Opstelten gaat eind deze maand praten met de politiebonden over de nieuwe conditie-eisen. Hij wil ze voor de zomer invoeren.

Politie rolt bende overvallers op

De Amsterdamse politie heeft negen mannen aangehouden voor gewapende overvallen op een bank, supermarkt, juweliers en een enkele inbraak. De misdrijven vonden plaats in Diemen, Oss, Groningen en Landsmeer. De aanhoudingen vonden al op 25 maart plaats, maar werden pas vrijdag bekendgemaakt.

De verdachten zijn tussen de 17 en 32 jaar. In hun woningen werden een grote hoeveelheid mobiele telefoons, simkaarten, munitie en contant geld gevonden en in beslag genomen.

Omdat de mannen vuurwapengevaarlijk en gewelddadig waren, zijn ze aangehouden door een arrestatieteam. "De aanhoudingen werden zo snel mogelijk achter elkaar verricht, zodat de verdachten niet de kans kregen elkaar te waarschuwen", zegt een projectleider van de afdeling Zware Criminaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland.

Bij een van de overvallen werd ook een carjacking gepleegd, waarna de verdachten met het voertuig uit de bocht vlogen en een pand binnenreden. In een andere zaak werd bij de achtervolging op de politie geschoten.

De politie had niet eerder melding van de zaak gemaakt omdat de verdachten vanwege het onderzoek in volledige beperking zaten.

Vier duels schorsing voor Mourinho

De UEFA heeft Real Madrid-coach Jose Mourinho vier Europese duels geschorst. Daardoor mist de Portugees de eerste drie duels van Real Madrid in de groepsfase van de volgende Champions League. Zijn eerste wedstrijd schorsing zat Mourinho al in de return van de halve finale tegen Barcelona uit. Een vijfde duel is voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De Portugese oefenmeester had na het eerste duel in de halve eindstrijd van het kampioenenbal, dat door Barcelona met 2-0 werd gewonnen in Madrid, geklaagd dat de UEFA op de hand van de Catalanen zou zijn. Volgens Mourinho wordt Barcelona stelselmatig bevoordeeld door scheidsrechters.

De UEFA begon daarop een onderzoek naar Mourinho. De bond vindt dat de Real-trainer het instituut UEFA heeft bezoedeld. Ook Barcelona diende een klacht in tegen Mourinho, maar de UEFA wees die af omdat het al een eigen onderzoek was begonnen.

Real Madrid heeft aangekondigd tegen de straf in beroep te gaan. De Koninklijke verwijt de UEFA dat Mourinho zichzelf niet kon verdedigen omdat het niet bekend heeft gemaakt naar welke uitspraken het precies onderzoek deed.

Voor Mourinho is het overigens niet zijn eerste schorsing van het seizoen. Na het voorlaatste pouleduel van deze editie van het kampioenenbal werd de Special One bestraft omdat hij opzichtig spelers had opgedragen een rode kaart te pakken.


Vier duels schorsing voor Mourinho (Foto: Novum)

PSN in laatste testfase

PlayStation 3- en PSP-eigenaren kunnen bijna weer online, aldus Sony. De afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het netwerk en de beveiliging zitten momenteel in de laatste testfase van het vernieuwde PlayStation Network. Dit kan betekenen dat het PSN binnenkort weer online is. Sony heeft onlangs aangegeven dat het PSN deze week gedeeltelijk weer beschikbaar zal zijn.

Sony heeft het PlayStation Network helemaal opnieuw opgebouwd om de veiligheid van de dienst te verbeteren. Zo wilt Sony voorkomen dat een dergelijke aanval nog een keer voorkomt. Wel liet hackersgroepering Anonymous een tijd terug weten Sony opnieuw te willen aanvallen, zodra het PlayStation Network weer online is. Het is dus maar zien of het nieuwe netwerk veilig en stabiel genoeg is, in vergelijking met het vorige, ondermaats beveiligde netwerk.

Een specifiek tijdstip is niet genoemd door Sony.

Rechtszaak over concerten Jimi Hendrix uit 1969

De familie van de overleden Jimi Hendrix probeert met een rechtszaak in bezit te komen van twee concertregistraties van de gitarist. De familie en het bedrijf dat de geluidsopnamen bezit liggen al jaren met elkaar overhoop.

De Amerikaanse gitarist verzorgde in 1969 twee concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Een bedrijf maakte met Hendrix de afspraak dat het geluidsopnamen mocht maken van de optredens om die te gebruiken in een film, schrijft entertainmentsite TMZ.

Hendrix overleed een jaar later en de film werd nooit gemaakt. Omdat daardoor niet is voldaan aan de gemaakte afspraken, beweren familieleden van Hendrix dat zij de rechtmatige eigenaar zijn van de geluidsfragmenten.

Hendrix overleed op 27-jarige leeftijd door een fatale combinatie van slaappillen en wijn. Sindsdien kibbelen de familie en het bedrijf over de opnamen. De mensen die Hendrix' nalatenschap bewaken, eisen bovendien zo'n 1,4 miljoen euro voor de gemaakte kosten.


Rechtszaak over concerten Jimi Hendrix uit 1969 (Foto: Novum)

Ajax verlengt met Castillion

Geoffrey Castillion blijft tot 2013 bij Ajax. De Amsterdamse club meldt vandaag het aflopende contract van de aanvaller tot 2013 te hebben verlengd. De 19-jarige Amsterdammer had zelf half april al in De Telegraaf gezegd dat hij bij zou tekenen.

Castillion speelt sinds 2005 in de jeugdopleiding van Ajax. Op 20 maart debuteerde hij uit bij ADO Den Haag (3-2 verlies) in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Dat was gelijk zijn enige officiële duel. Tot scoren kwam hij nog niet. Castillion is momenteel geblesseerd.

Identiteit dode man in enorme wietplantage bekend

De dode die woensdagavond in een enorme wietplantage in Oud-Beijerland werd gevonden, is een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hoe hij om het leven is gekomen, is nog onduidelijk. Op zijn lichaam wordt sectie verricht, meldt de politie vrijdag.

Agenten troffen het lichaam woensdagavond aan na een anonieme melding over een stoffelijk overschot in een kassencomplex aan de Stougjesdijk. De 25.000 planten grote wietplantage zat in het kassencomplex. De plantage is ontmanteld. De politie onderzoekt wie achter de kwekerij zit.

Spearing verlengt contract bij Liverpool

Jay Spearing blijft de komende jaren bij Liverpool spelen. De 22-jarige middenvelder heeft vandaag een meerjarige verlenging van zijn contract ondertekend. Spearing kwam dit seizoen acht competitieduels in actie, waarvan zeven als basisspeler. Liverpool heeft niet bekend gemaakt wanneer het nieuwe contract van Spearing afloopt.

"Hij heeft zijn plaats in het team verdiend en laat dat de laatste weken helemaal zien", benadrukt technisch directeur Damien Comolli. Liverpool beloonde Spearing niet alleen voor de laatste duels die hij heeft gespeeld. "We waren al een tijdje in gesprek met hem en we denken dat hij deel uitmaakt van de toekomst van Liverpool."

Spearing speelt al sinds zijn zevende voor The Reds. De middenvelder maakte in 2008 in de Champions Leaguewedstrijd tegen PSV zijn debuut voor de hoofdmacht van Liverpool. Nadat hij vorig seizoen werd verhuurd aan Leicester City, haalde Liverpool Spearing in de zomer terug naar Anfield.


Spearing verlengt contract bij Liverpool (Foto: Novum)

Zé Roberto vertrekt bij Hamburger SV

Zé Roberto is aan zijn laatste weken bij Hamburger SV bezig. De middenvelder en de Duitse club kwamen niet tot een akkoord over verlenging van zijn aflopende contract. Dat meldt HSV vrijdag op zijn clubsite. HSV wilde de 36-jarige Braziliaan een jaar langer houden, hij wil zelf nog voor twee jaar bij een club tekenen.

De middenvelder is dit weekeinde geschorst. Over twee weken kan hij tijdens de laatste speelronde in de Bundesliga afscheid nemen van het Hamburgse publiek. Dan komt Borussia Mönchengladbach op bezoek.

Zé Roberto speelde twee seizoenen voor HSV en scoorde in 53 competitieduels zeven keer. Voordat hij bij HSV aan de slag ging speelde de 84-voudig Braziliaans international achtereenvolgens voor Portuguesa, Real Madrid, Flamengo, Bayer Leverkusen, FC Bayern München, Santos en nogmaals FC Bayern München.

Beardyman Ongeschoren

Na deze werkweek gaan we het weekend in met wat kwaliteit, want dat heeft Darren Foreman zeer zeker. Hij staat bekend als Beardyman, met zijn shows vol humor, beatbox skills en live looping technieken is het zeker een aanrader om deze show te bekijken. Daarom wil ik Hoedjeman erg bedanken voor de submit, want ik kijk niet vaak grote stukken video af, maar deze heb ik daadwerkelijk tot op de laatste seconden vol enthousiasme bekeken..

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Man opgepakt in Spanje voor doodschieten kind Breda

In Spanje is woensdagavond een zesde verdachte aangehouden voor het schietincident waarbij vorig jaar juli een 12-jarige jongen om het leven kwam in een woonwagenkamp in Breda. De woonwagen waarin de jongen lag te slapen werd met kogels doorzeefd.

De 32-jarige man uit Zoetermeer werd in Marbella gearresteerd op grond van een Europees arrestatiebevel en wordt verdacht van moord of doodslag. Justitie heeft om zijn de uitlevering gevraagd, laat de Brabantse politie weten.

Op 12 april werden al twee Amsterdammers van 22 en 29 jaar en een 43-jarige man uit Almelo aangehouden en de week daarvoor twee Britten, die ook van moord worden verdacht. Een van de twee Britten, een 24-jarige man, werd in Amsterdam opgepakt; de andere, een 29-jarige man, zat al vast voor een ander geweldsmisdrijf in de gevangenis in Leeds. Van deze vijf zitten alleen de Britten nog vast.

Bij het schietincident in het kamp aan de Rijnauwenstraat op 14 juli werd diverse malen met onder andere automatische wapens geschoten. Het ging er volgens de politie voor Nederlandse begrippen 'extreem gewelddadig' aan toe.

Het rechercheteam sluit niet uit dat de daders verhaal wilden halen bij de bewoners van de bewuste woonwagen, op basis van een zakelijk conflict. Eerder werd een verband gelegd tussen de vader van de jongen en een opgerolde wietkwekerij.

Ontsnapte koe legt verkeer plat

Een koe heeft vrijdagochtend opschudding veroorzaakt op de N280 ten westen van Roermond. Het dier was ontsnapt toen een veebedrijf een kudde koeien uitlaadde die naar een weiland gebracht moest worden. Dat meldt de politie.

De ontsnapte koe wist meerdere malen uit handen van achtervolgers te blijven. Eerst kwam het dier uit bij een autobedrijf. Medewerkers probeerden de koe klem te rijden met taxibusjes, maar dat lukte niet. Daarna schoot een dierenarts verdovingspijlen op het dier af, maar die ketsten steeds af.

Van schrik rende de koe een weiland in, waar ze uiteindelijk verdoofd kon worden. De koe wordt overgebracht naar de eigenaar in het Limburgse Horn. Door de commotie was de provinciale weg N280 tussen Horn en de afslag naar Haelen een halfuur dicht.

Bruma in voorselectie Nederlands Elftal

Jeffrey Bruma maakt komende zomer mogelijk deel uit van het Nederlands elftal dat op trainingsstage gaat naar Zuid-Amerika. Jong Oranje-bondscoach Cor Pot heeft dat bevestigd tegenover Nusport. De verdediger, die door Chelsea wordt verhuurd aan Leicester City, ontbreekt daarom in de voorselectie van Jong Oranje.

"Maar dat wil nog niet zeggen dat Jeffrey daadwerkelijk meegaat met Oranje," zegt Pot. "Dat wordt pas later besloten. Gaat hij niet mee, dan haal ik hem alsnog bij de groep." De voorselectie van Jong Oranje was al bekend gemaakt door Pot. De jeugdselectie speelt eind mei twee oefeninterlands tegen Jong Israël en Jong Albanië.

Bruma, die aanvoerder is bij Jong Oranje, debuteerde in augustus als international in het oefenduel met Oekraïne. Het Nederlands elftal speelt tijdens de trainingsstage in Zuid-Amerika tegen Brazilië en Uruguay. De Brazilianen zijn op 4 juni gastheer van het elftal van Van Marwijk. Vier dagen later neemt Oranje het op tegen Uruguay.


Bruma in voorselectie Nederlands Elftal (Foto: Novum)

Uitslag tweede vrije training Turkije

Jenson Button heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Turkije de snelste tijd neergezet. De Brit klokte met de McLaren een tijd van 1.26,456 en bleef hiermee de Mercedes van Nico Rosberg en de McLaren van Lewis Hamilton voor. Red Bull-rijder Sebastian Vettel kwam na zijn crash vanochtend niet in actie omdat zijn auto te beschadigd bleek te zijn.

De baan was droog, wat betekende dat de coureurs vele ronden wilden gaan rijden. De McLarens bemoeiden zich in de beginfase met de snelste tijden, terwijl Mercedes zich later in de sessie ook vooraan meldde. Red Bull-rijder Mark Webber reed voornamelijk langere runs, maar zette desondanks de vijfde tijd neer, voor de Ferrari van Felipe Massa. Dienst teamgenoot Fernando Alonso had hydraulische problemen en stond lange tijd in de pits. Pastor Maldonado zag net als eerder vandaag zijn sessie beëindigd worden door een spin, terwijl achteraan de Virgins en de HRT's nog steeds met elkaar in gevecht waren.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:26.456 26
2 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:26.521 29
3 Lewis Hamilton McLaren 1:27.033 31
4 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:27.063 21
5 Mark Webber Red Bull 1:27.149 31
6 Felipe Massa Ferrari 1:27.340 37
7 Vitaly Petrov Renault 1:27.517 37
8 Paul di Resta Force India F1 1:27.725 37
9 Sergio Perez Sauber 1:27.844 32
10 Adrian Sutil Force India F1 1:28.052 37
11 Fernando Alonso Ferrari 1:28.069 27
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:28.153 36
13 Nick Heidfeld Renault 1:28.475 35
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:28.765 32
15 Pastor Maldonado Williams 1:28.828 19
16 Rubens Barrichello Williams 1:28.946 20
17 Jarno Trulli Lotus F1 1:29.409 39
18 Kamui Kobayashi Sauber 1:29.637 27
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 1:30.281 37
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:31.035 28
21 Timo Glock Virgin Racing 1:31.221 22
22 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:31.320 29
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:31.989 30
24 Sebastian Vettel Red Bull geen tijd  

Rienstra twee jaar langer bij Heracles

Ben Rienstra speelt tot 2014 bij Heracles Almelo. De nummer acht van de Eredivisie lichtte al eerder een optie voor nog een seizoen. Rienstra, die overkwam van AZ, blijft nu echter twee jaar langer. De Noord-Hollander is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Heraclieden.

"We zijn zeer tevreden over de ontwikkeling die Ben doormaakt", vertelt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma van de Almelose club. "Vandaar dat we zijn contract hebben opengebroken en verlengd tot de zomer van 2014."

De middenvelder Rienstra debuteerde dit seizoen in de Eredivisie en kwam tot dusver tijdens elf competitieduels in actie. Hij mocht twee keer starten in de basisformatie van trainer Peter Bosz.

Al Qaida bevestigt dood Bin Laden

Al Qaida heeft de dood van Osama bin Laden bevestigd. Dat deed de terreurorganisatie vrijdag in een verklaring op internet.

Het terreurnetwerk stelt dat het bloed van Bin Laden 'niet verspild zal worden' en dat het zal doorgaan met het aanvallen van Amerikanen en hun bondgenoten.

Bin Laden werd zondag gedood bij een inval van het Amerikaanse leger in zijn villa in Pakistan.


Al Qaida bevestigt dood Bin Laden (Foto: Novum)

'iPad 3 wordt volledig 3D'

De derde generatie iPad ondersteunt 3D-beelden. Dat beweren bronnen uit de Amerikaanse filmindustrie tegenover techwebsite RCR Wireless. Verschillende filmmaatschappijen in Hollywood zouden bezig zijn met 3D-films voor de verder nog niet aangekondigde iPad.

Mocht Apple inderdaad een iPad met driedimensionale beelden op de markt brengen, dan is de kans groot dat de gadgetgigant gebruik gaat maken van bestaande technieken waar geen speciale bril voor nodig is.

Gamegigant Nintendo en diverse laptopfabrikanten gebruiken de zogenoemde parallax-barrier-lcd-technologie al voor draagbare apparaten die 3D-beelden ondersteunen. Hierbij worden twee losse beeldjes naar elk van de ogen gestuurd.

Waar het bij spelcomputers als de Nintendo 3DS belangrijk is recht voor het beeldscherm te zitten om het driedimensionale beeld goed te zien, is het bij verschillende laptops wel mogelijk schuin voor het scherm te zitten. De ingebouwde camera kan een gezicht herkennen. Daardoor kan het 3D-beeld worden aangepast aan de positie van de gebruiker.

De tweede generatie iPad, die sinds maart te koop is, beschikt over een ingebouwde camera. Daarmee is videochatten mogelijk via de iPad en die camera zou in de toekomst dus headtracking kunnen gaan ondersteunen.

Görges naar halve finale Madrid

Julia Görges heeft bij het WTA-toernooi in Madrid de halve finales bereikt. De Duitse, die gisteren Caroline Wozniacki versloeg, was vandaag Anastasia Pavljoetsjenkova met 6-4 en 6-2 de baas.

Görges had tegen Pavljoetsjenkova, die in de vorige ronde Samantha Stosur uitschakelde, duidelijk de overhand. De Duitse zette veel druk vanaf de baseline, haar service was sterk en ze verraste de Russin geregeld met slimme dropshots. Görges werkte alle zes de breekpunten die ze tegen kreeg weg. Zelf brak ze haar tegenstandster drie keer.

Michael Moore laakt 'executie' Bin Laden

Filmmaker Michael Moore heeft in een interview afgegeven op de 'terechtstelling' van Osama bin Laden door Amerikaanse Navy Seals. Moore vindt het geen probleem dat de Al Qaida-leider dood is, maar gelooft niet dat eventuele gevangenname onderdeel van de missie was.

Volgens het Witte Huis moest Bin Laden worden 'gedood of gevangengenomen'. Hij zou zijn doodgeschoten omdat hij geen aanstalte maakte zich over te geven, en bleek ongewapend. Moore begrijpt dat Bin Laden vermoedelijk niet levend kon worden gevangen, maar vindt dat er dan gewoon gezegd had moeten worden dat het een missie was om te doden.

De filmmaker, bekend van Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11, trekt een vergelijking met de Neurenberg-processen tegen de Nazi's na de Tweede Wereldoorlog. Daar gold volgens hem de regel dat het niet uitmaakt hoe slecht iemand was, hij zou zijn day in court hebben. Moore stelt de VS er dan ook alles aan had moeten doen om Bin Laden levend in handen te krijgen.

Dat was volgens Moore ook in het belang geweest van waarheidsvinding voor de geschiedenis. Tevens stelt hij dat een behoorlijke rechtsgang the American way is. Als je vindt dat iemand standrechtelijk geëxecuteerd mag worden, dan haat je de VS, besluit Moore zijn betoog.


Piers Morgan in gesprek met Michael Moore

Nick & Simon laten Amerika voorlopig links liggen

Een Amerikaans avontuur past momenteel niet in de agenda van Nick & Simon. De twee Volendammers hielden veel contacten over aan een korte reis die ze onlangs maakten naar het land, maar doen er voorlopig niets mee.

"Amerika is groot en het is tijdrovend om daar iets te ondernemen", zegt Simon in het AD. Een single overzees goed promoten kost 'minimaal acht weken'. "Dan moet je vliegtuig in en uit en duizenden radiostations af. Er zijn contacten en als we echt zouden willen, kunnen we iets proberen, maar het past niet in onze agenda."

Hun muzikale trip naar de Verenigde Staten is vastgelegd door camera's. De eerste aflevering van Nick & Simon The American Dream wordt volgende week uitgezonden door de TROS.


Nick & Simon laten Amerika voorlopig links liggen (Foto: Novum)

Minimumleeftijd om te trouwen wordt altijd 18

Iedereen moet minstens 18 jaar zijn om in Nederland te kunnen trouwen. De bestaande uitzonderingen op deze regel worden geschrapt. Dat heeft het kabinet laten weten aan de Tweede Kamer.

Nu zijn uitzonderingen mogelijk als een meisje een kind heeft of zwanger is. Dan is 16 de minimumleeftijd. Daarnaast geldt een minimumleeftijd van 15 voor mensen die de nationaliteit hebben van een land waar minderjarigen mogen trouwen. Volgens het kabinet komt dit 'in een enkel geval' voor.

Het schrappen van de uitzonderingen is een van de maatregelen van het kabinet die gedwongen huwelijken moeten tegengaan. Kindhuwelijken die in het buitenland gesloten zijn, worden in Nederland pas erkend als beide partners meerderjarig zijn.

Een andere maatregel is het al eerder aangekondigde verbod op huwelijken tussen neef en nicht. Dat wordt geen algeheel verbod, meldt het kabinet nu. Als aanstaande echtparen aannemelijk kunnen maken dat zij beiden uit vrije wil in het huwelijk treden, mogen ze toch trouwen.

Ambtenaren van de burgerlijke stand gaan niet controleren of trouwkandidaten neef en nicht zijn. Stellen die willen trouwen, moeten een verklaring afleggen dat zij geen neef en nicht zijn. Als later blijkt dat zij hebben gelogen, kan het huwelijk nietig worden verklaard.

Ondanks de uitzonderingen en het gebrek aan controle wil het kabinet toch vasthouden aan het verbod op neef-nichthuwelijken. Het verbod moet iedereen duidelijk maken dat gedwongen huwelijken in Nederland onaanvaardbaar zijn, schrijven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (CDA), minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA).


'Ja, ik wil, maar pas als ik 18 ben' (Foto: Novum)

Vrouw zoekt maand naar auto

Een Duitse vrouw heeft een maand lang gezocht naar haar auto. Ze had de bolide in een parkeergarage in Munchen achtergelaten, maar aan het einde van de dag kon ze zich niet meer herinneren waar dat was.

Omdat de 45-jarige Susanne de stad niet goed kende, besloot ze vier weken geleden achter de Audi van haar vriendin aan te rijden op zoek naar een parkeerplek. Onderweg verloor ze haar vriendin echter uit het oog, en ongemerkt volgde ze een andere Audi. In een parkeergarage aangekomen ontdekte ze haar vergissing.

Na een korte paniekaanval, wist ze haar vriendin toch te vinden, en konden de dames alsnog de stad in. 's Avonds laat kon Susanne zich echter niet meer herinneren waar haar auto stond. Een eerste zoektocht leverde niets op, en uiteindelijk nam de vrouw maar een taxi naar huis.

Ook een tweede zoektocht was tevergeefs. Ten einde raad gaf de vrouw de auto als gestolen op bij de politie. Ook deed ze haar verhaal in lokale kranten in München. Met succes, want de eigenaar van de parkeergarage belde de vrouw op met de mededeling dat de auto al 39 dagen in zijn garage stond.

Piloot aangehouden op Zeeland Airport

Op vliegveld Zeeland Airport bij Middelburg is vrijdagmiddag een 52-jarige piloot uit Heerenveen aangehouden. Hij had gevlogen zonder bewijs dat zijn microlight-vliegtuigje luchtwaardig is.

De vlieger kan een maximale gevangenisstraf van een jaar krijgen en een boete van maximaal 19.000 euro. Het toestel is in beslag genomen en wordt technisch onderzocht.

De man was kort voor 13.00 uur geland, en werd aangehouden door het team Luchtvaarttoezicht van het Korps Landelijke Politiediensten. Het bewijs van luchtwaardigheid van het toestel, een Avic Mark IV uit 1992, was sinds 15 september verlopen.

De man wordt verhoord in het politiebureau in Middelburg.

Quincy kondigt zelf vertrek aan bij Málaga

Quincy Owusu-Abeyie gaat Málaga definitief verlaten. Nadat de Spaanse club eerder al had laten weten klaar te zijn met de aanvaller, heeft Quincy nu op Twitter zelf zijn vertrek aangekondigd. Málaga huurde de 25-jarige buitenspeler van het Qatarese Al-Sadd.

Quincy was bezig aan zijn eerste seizoen bij de nummer vijftien in de Spaanse competitie. "Ik zal de supporters en mijn teamgenoten nooit vergeten. Ik heb een geweldige tijd gehad bij Málaga", schrijft de aanvaller op Twitter. Quincy speelde 25 competitieduels en scoorde daarin twee keer.

De Spaanse club wilde eerder al het contract van de Ghanees ontbinden, omdat hij een paar dagen niet kwam opdagen op de training. Málaga had geen idee waar de aanvaller uithing. "Ik kan niet geloven dat mensen denken dat ik een training mis zonder goede reden", benadrukt de aanvaller. De echte reden van zijn afwezigheid maakt de voormalig jeugdspeler van Ajax niet bekend.

Voor Quincy is het de zoveelste keer dat hij bij een club vertrekt. In het verleden was de aanvaller al actief voor Arsenal, dat hem in 2003 overnam van Ajax. Ook bij de Gunners kon de Ghanees niet aarden en hij vertrok naar Spartak Moskou. Daarna volgden periodes bij Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City, opnieuw Spartak, Portsmouth en Al-Sadd.

Facebook verwijdert pagina van homofeest

Facebook heeft de pagina van Multisexi, dat in Amsterdam homofeesten organiseert, verwijderd. Dat gebeurde al op 20 april. De socialenetwerksite heeft tot nu toe nog niet gereageerd op e-mails van de organisatie met de vraag om uitleg. Het optreden van Facebook leidde al eerder tot opschudding in de homogemeenschap.

Facebook-profielen en de foto's daarop mogen niet aanstootgevend zijn. "De beheerders van de pagina zijn op de hoogte van de regels en passen soms zelfcensuur toe om problemen te voorkomen", zegt Dick Koopman, de oprichter van Multisexi.

"We hebben de afgelopen drieënhalf jaar geen klachten gehad van Facebook-gebruikers", aldus Koopman. "Facebook heeft tot op heden niet gereageerd op onze e-mails en ook niet op een aangetekende brief."

Multisexi organiseert maandelijks succesvolle gayfeesten in Studio80 in Amsterdam en het jaarlijkse Ultrasexi in Paradiso tijdens de Amsterdamse gaypride. De organisatie is sinds 2008 actief op Facebook en had meer dan 2500 fans.

COC Nederland is op de hoogte van de verwijdering van de Facebook-pagina. "Erg merkwaardig. Het is een doodnormaal feest. Als Facebook pagina's verwijdert omdat het om homoseksualiteit gaat, kan dat echt niet", laat een woordvoerder weten.

De Amsterdamse vestiging van Facebook kon geen commentaar geven op de kwestie. Buitenlandse vestigingen waren niet telefonisch bereikbaar.

Vorige maand kwam Facebook in opspraak nadat het een foto had verwijderd van twee zoenende mannen. De foto werd verwijderd met het argument dat de foto te seksueel getint was. Na een golf van protesten bood de website zijn excuses aan en verklaarde dat de foto per ongeluk was verwijderd.

Oma rijdt kleinkind aan

Een 1,5 jaar oude peuter is donderdagmiddag in het Overijsselse Markelo aangereden door zijn eigen oma. De 58-jarige vrouw zag het jongetje over het hoofd toen ze met haar auto wilde wegrijden. De peuter raakte daarbij gewond, meldt de politie vrijdag.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 16.15 uur aan de Ensinkgoordijk. De peuter is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

'Geef gamedesign als vak op middelbare school'

Scholen zouden in een vroeger stadium lessen moeten aanbieden die aansluiten bij gameopleidingen. Zo zouden keuzevakken op het gebied van gamedesign geen slecht idee zijn. Dat zegt Ian Livingstone, topman van game-uitgever Eidos, voor de camera van Novum Nieuws.

De Britse gameveteraan is van mening dat technische mensen nodig zijn om de game-industrie vooruit te helpen. De overheid zou het kiezen van het vak informatica op scholen dan ook moeten stimuleren. "Overheden moeten wakker worden en inzien dat informatica het nieuwe Latijn is", zegt Livingstone.

In Nederland zijn diverse gameopleidingen, waaronder in Hilversum en Breda. Deze opleidingen kunnen profiteren van meer basiskennis onder beginnende studenten. De jonge gameontwikkelaar Ismael Rami van gamestudio Vlambeer vindt bovendien dat meer specialisme binnen de opleidingen wenselijk zou zijn. "Studenten veranderen nu in manusjes-van-alles, maar ook vanuit studenten zelf mag meer initiatief komen om te specialiseren".

Jaarlijks studeren naar schatting driehonderd studenten af aan de diverse gameopleidingen in Nederland. Op de Nederlandse markt kunnen afgestudeerden vooral terecht om internetspelletjes en mobiele games te maken. Ook is er in ons land veel specialisme op het gebied van games met een educatieve lading of training, de zogenoemde serious games.

Terugslag voor Ballesteros

Het gaat slecht met oud-golfer Seve Ballesteros. De 53-jarige Spanjaard heeft "een ernstige terugslag in zijn neurologische toestand" gehad, meldt zijn familie. Ballesteros onderging in 2008 een aantal operaties nadat bij hem een hersentumor werd gevonden. Die werd ontdekt nadat de voormalige topgolfer onwel werd op het vliegveld van Madrid. Hij wordt door zijn familie thuis verzorgd.

Ballesteros won in zijn loopbaan vijf Majors. De Spanjaard won verder vijftig toernooien op de Europese Tour, een record. Hij zette in 2007 een punt achter zijn loopbaan.

Nog 22 migranten vermist na bootongeluk Spanje

De Spaanse politie is op zoek naar 22 Afrikaanse migranten die worden vermist in de Middellandse Zee. De overvolle boot waarmee ze het vasteland probeerden te bereiken zonk vrijdagochtend. De boot met 29 migranten werd op ongeveer 55 kilometer uit de kust van de Spaanse stad Motril ontdekt door lucht- en zeepatrouilleteams, zei politiewoordvoerder Juan Carlos Lopez.

De migranten vertelden de politie dat er nog 23 anderen aan boord waren voordat de boot zonk. De hulpdiensten wisten de man uit het water te halen, van de anderen - 19 mannen, 1 vrouw en 2 kinderen - ontbreekt ieder spoor. Het is nog niet bekend waar de boot vandaan kwam, zei Lopez.

Elk jaar proberen duizenden migranten uit Afrika de Europese kust te bereiken in kleine, fragiele bootjes. Tientallen halen de overkant niet. Een patrouilleteam van de Europese Unie, Frontex, probeert boten met migranten te onderscheppen voor ze het vaste land of de Canarische eilanden bereiken.

Het aantal migranten dat naar Spanje komt is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.

Aerts zet geen punt achter wielerloopbaan

Mario Aerts heeft besloten om zijn wielercarriére toch voort te zetten. De renner van Omega Pharma-Lotto kampt met hartritmestoornissen, maar volgens artsen kan de Belg gewoon blijven koersen. Aerts, die eraan dacht om te stoppen, hervatte gisteren alweer de training.

De 36-jarige renner zou in eerste instantie een hartoperatie ondergaan, maar dat bleek uiteindelijk te gevaarlijk. Volgens zijn doktoren kan Aerts, ondanks zijn hartritmestoornissen, wel gewoon doorgaan met wielrennen. "Ik geef toe dat ik het moeilijk heb met de diagnose, maar de voorbije week heb ik alles op een rijtje gezet en toch besloten om verder te koersen", vertelt Aerts in de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Niet iedereen is blij met de keuze van de Belg. "Veel mensen uit mijn omgeving verklaren me voor gek en adviseren me om te stoppen, maar dat wil ik nog niet." Aerts verwacht dat deelname aan de Tour de France niet haalbaar is. "Ik denk niet dat ik mijn conditie zo snel zal kunnen opbouwen."

Alle provincies hebben een bestuur

VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie zijn het in Flevoland eens geworden over de vorming van een coalitie. Dat heeft de provincie vrijdag bekendgemaakt. Daarmee is het nieuwe bestuur in alle twaalf provincies rond.

VVD en CDA zijn in de provincies het best vertegenwoordigd. Ze zitten elk in tien provincies in het bestuur. De PvdA doet in zeven provincies mee. Drie partijen zitten voor het eerst in een provinciebestuur: de PVV in Limburg, de Fryske Nasjonale Partij (FNP) in Friesland en de SP in Noord-Brabant en Groningen.

D66 bestuurt in vijf provincies mee, GroenLinks in twee. De ChristenUnie en de SGP doen elk in één provincie mee, en in Overijssel gezamenlijk.

De onderhandelingen over de vorming van nieuwe colleges liepen sinds de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart. De toen gekozen Statenleden kiezen op 23 mei de nieuwe Eerste Kamer.

Man maakt werkende Assassin's Creed-hidden blade

Bepaalde mensen hebben tijd en/of geld te veel en gaan dan rare dingen doen. Kostuums maken om samen met anderen te LARP-en bijvoorbeeld. De echte die-hards willen dan wel realistische kostuums en dat moet de man uit het filmpje ook gedacht hebben. Hij heeft namelijk een werkende hidden blade gemaakt, zoals we die kennen van Assassin's Creed

Wat vindt FOK!games hiervan? Geek met te veel tijd om handen of held met epische klus-skills?

[Upd] TROS en AVRO fuseren

De AVRO en de TROS gaan fuseren. Dit maken ze rond het middaguur bekend op een gezamenlijke persconferentie. Betrouwbare bronnen hebben dit vrijdag gemeld.

Beide omroepen spraken al enige maanden met elkaar. TROS-directeur Peter Kuipers zei in januari in zijn nieuwjaarstoespraak nog dat zijn omroep graag wil samenwerken.

De publieke omroepen moeten fuseren om besparingen te kunnen realiseren. In het regeerakkoord staat dat de publieke omroepen jaarlijks 200 miljoen euro moeten bezuinigen.

Update 13.12 uur
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt laat in een reactie weten dat ze zich zeer kan vinden in het voornemen van AVRO en TROS om hun beider omroepbedrijven te laten fuseren. "Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden."

Van Bijsterveldt stuurt al langere tijd aan op een lager aantal omroepverenigingen. De samenwerkingsplannen van AVRO en TROS verwelkomt ze daarom zeer. "Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting van een efficiënte en slagvaardige publieke omroep."

In december liet de CDA-bewindsvrouw al weten dat in 2016 het omroepbestel maximaal 8 omroepen mag tellen. "Nu zijn dat er nog 21", schetste ze destijds. "Als de omroepen hun krachten bundelen, kunnen we bezuinigen met behoud van kwaliteit", hoopte ze toen al.

TROS en AVRO fuseren
TROS en AVRO fuseren (Foto: ANP)

Huis uit komedie Home Alone staat te koop

Het huis uit de film Home Alone staat te koop voor 2,4 miljoen dollar. De woning in Chicago staat centraal in de komedie uit 1990, waarin een jongetje inbrekers buiten de deur probeert te houden.

John en Cynthia Abendshien, de eigenaren van het huis, woonden tijdens de opnamen van de film gewoon thuis. Zodoende hebben ze Home Alone-hoofdrolspeler Macaulay Culkin goed leren kennen, vertellen ze aan de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. De twee zijn op zoek naar iets kleiners, omdat hun dochter inmiddels volwassen is.

Home Alone gaat over de 8-jarige Kevin, gespeeld door Culkin, die alleen thuis achterblijft als zijn ouders hem vergeten mee te nemen op vakantie. Wanneer het huis doelwit wordt van twee inbrekers, besluit Kevin hen tegen te houden door boobytraps te plaatsen door de hele woning.

"Er zijn maar weinig huizen die een belangrijke rol spelen in een film en in zekere zin een personage worden", zegt een woordvoerder van het bedrijf dat over de verkoop gaat. Home Alone is qua opbrengst de succesvolste live-actionkomedie aller tijden.


Huis uit komedie Home Alone staat te koop

Pomphouders doen merksigaret in de ban

Pomphouders gaan vanaf volgende week een eigen merk sigaretten verkopen. Ze vinden dat ze op de A-merksigaretten te weinig verdienen. Een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag bevestigde berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De pomphouders klagen over een onlangs doorgevoerde prijsverlaging door tabaksfabrikant BAT. De winstmarge voor de eigenaren van tankstations is daardoor flink gedaald, zodat ze er nauwelijks nog iets aan verdienen. "Terwijl tabaksartikelen normaliter een groot deel van de winkelomzet uitmaken", aldus de woordvoerder.

Volgens brancheorganisaties BETA (tankstations) en Bovag staan de marges sowieso al onder druk door de torenhoge accijnzen en btw op tabaksproducten. De pomphouders komen nu met een 'huismerk' sigaretten die ze onder de naam Price Special (PS) gaan verkopen.

Pomphouders doen merksigaret in de ban
Pomphouders doen merksigaret in de ban (Foto: ANP)

'UEFA geeft Mourinho fikse schorsing'

Voetbalbond UEFA zal volgens de Spaanse krant Marca José Mourinho een schorsing van zeven Europese duels op gaan leggen. Aanleiding hiervoor zijn de stevige uitspraken van de Portugees waarin het scheidsrechterskorps keer op keer geminacht werd.

Mourinho zei tijdens het vierluik met FC Barcelona telkens dat de scheidsrechters op de hand van Barça waren en dat hierdoor zijn vorige clubs Chelsea en Internazionale benadeeld waren. Ook zijn huidige club Real Madrid zou keer op keer onterecht bestraft zijn door de arbitrage. Mocht The Special One volgend jaar nog trainer bij de Koninklijke zijn dan moet hij alle groepsduels in de Champions League missen en één duel in de achtste finales.

Later vandaag komt de UEFA met een officiële uitspraak tegen de Portugees. Real wil volgens Marca in beroep gaan tegen een mogelijke straf voor de coach en heeft hierbij volgens de krant aangegeven desnoods naar het sporttribunaal CAS te stappen.

Zeldzame dwergbuffel geboren in Artis

In Artis is woensdag rond het middaguur een anoa geboren. Het kalfje en de moeder maken het goed. De kleine anoa, ook wel dwergbuffel genoemd, mag vrijdag voor het eerst naar buiten, meldt de Amsterdamse dierentuin.

Het is voor het eerst dat er een anoa, een van de meest bedreigde buffelsoorten ter wereld, in Artis ter wereld komt. De dieren komen alleen nog voor op het Indonesische eiland Sulawesi. In Europa leven anoa's alleen in dierentuinen.


Zeldzame dwergbuffel geboren in Artis (Foto: Novum)

Krajicek verliest van Oprandi

Michaëlla Krajicek is er vandaag in Praag niet in geslaagd om de halve finale van het ITF-tennistoernooi te bereiken. De Nederlandse ging tegen de als tweede geplaatste Italiaanse Romina Oprandi met 6-2 en 6-3 onderuit.

Krajicek had het lastig tegen Oprandi en leverde dan ook in totaal vijfmaal haar service in. De nummer 88 van de wereld deed dit slechts eenmaal, waardoor de Italiaanse gemakkelijk kon zegevieren. Het is voor Krajicek de beste prestatie sinds half februari toen ze in Kuala Lumpur de halve finale van een WTA-toernooi bereikte.

In het dubbelspel staat Krajicek met haar Kroatische dubbelpartner Ana Vrjlic wel in de halve eindstrijd. Ze spelen later vandaag tegen de Wit-Rusinnen Darya Kustova en Arina Rodionova.

Keisse blijft voorlopig geschorst

De Belgische wielrenner Iljo Keisse mag de komende maanden nog niet in competitieverband in actie gaan komen. Hij was in België vrijgesproken voor de door de UCI opgelegde dopingschorsing, maar het Hof van Beroep heeft dit vonnis ingetrokken.

Het UCI was het niet eens met de vrijspraak voor Keisse en tekende beroep aan. De Belg mocht van de internationale wielerunie alleen in eigen land fietsen en miste hierdoor een groot deel van het baanseizoen. Het Hof van Beroep trok gisteren ook deze vrijstelling in, waardoor Keisse in ieder geval tot 6 augustus niet in actie mag komen. De renner bekijkt samen met zijn advocaat nu de mogelijkheden om verdere stappen te kunnen ondernemen.

Steven Spielberg wil Tommy Lee Jones in Lincoln

Steven Spielberg is druk bezig een sterrencast samen te stellen voor zijn biografische film over president Abraham Lincoln. Tommy Lee Jones en Joseph Gordon-Levitt zijn in onderhandeling over een rol in Lincoln, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Jones is in gesprek voor de rol van Thaddeus Stevens, de leider van de Republikeinen in de zuidelijke staten en de politieke rivaal van Lincoln. Spielberg wil dat Gordon-Levitt de rol van Robert Todd Lincoln op zich neemt, de oudste zoon van de president.

De film gaat over de strijd van Lincoln tegen de zuidelijke staten van Amerika, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. De verkiezing van Lincoln tot president leidde in 1861 tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog, die vier jaar duurde. Lincoln werd in 1865 vermoord.

De zestiende president van de Verenigde Staten wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis. Sally Field speelt zijn vrouw, Mary Todd Lincoln. De opnames van de film beginnen dit jaar nog. Lincoln moet in 2012 in de bioscopen draaien.


Tommy Lee Jones (Foto: Novum)

Spaans hof geeft groen licht Baskische coalitie

De Baskische coalitie Bildu mag toch meedoen aan de lokale verkiezingen van 22 mei. Dat bepaalde het Spaanse Constitutionele Hof vrijdag. Eerder werd de coalitie door het hooggerechtshof van deelname uitgesloten omdat een aantal van de kandidaten banden zou hebben met de gewapende afscheidingsbeweging ETA.

Na een lang debat stemde het Constitutionele Hof met zes tegen vijf in met deelname van Bildu aan de verkiezingen. Daarmee werd de beslissing van het hooggerechtshof van maandag teruggedraaid.

Bildu is een nieuwe alliantie van twee grote partijen en een aantal onafhankelijke kandidaten. De Spaanse regering argumenteerde voor het hooggerechtshof dat een aantal van de onafhankelijke kandidaten in werkelijkheid tot Batasuna behoort, de verboden politieke vleugel van de ETA.

Het besluit lijkt goed nieuws te zijn voor premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, die een minderheidsregering leidt die gedeeltelijk afhankelijk is van steun van de grootste partij van Baskenland, de Baskische Nationalistische Partij.

De campagne voor lokale en regionale verkiezingen, die in vrijwel heel Spanje op 22 mei worden gehouden, begon om middernacht. In de peilingen staan de socialisten van Zapatero er niet goed voor.


Spaans hof geeft groen licht Baskische coalitie (Foto: Novum)

Sony: "We're sorry"

Sony heeft openlijk zijn excuses aangeboden voor het weglekken van miljoenen gegevens. Topman Howard Stringer gaf aan dat zij spijt hebben dat het lek ontstaan is en dat creditcardgegevens ontvreemd zijn. Stringer gaf wel aan dat er nog geen gevallen bekend zijn van misbruik van deze gegevens. Verder wordt eventuele schade bij gebruikers vergoed.

Sinds het ontstaan van de lek is het PlayStation Network offline gegaan. Strenger vertelt dat ze momenteel druk bezig zijn om deze weer terug te krijgen, maar dat hij nog geen definitieve datum kan geven. Wie verantwoordelijk is voor het lek is nog onbekend. Sony geeft indirect de schuld aan hackersgroep Anonymous, maar deze hebben alle betrokkenheid tot op heden ontkend.

weresorry
"We're sorry!"

Virgin denkt ruim seconde per ronde te winnen

Marussia Virgin Racing heeft dit weekend in Turkije voor de bolide van Timo Glock een significate update meegebracht. De MVR-02 zal uitgerust zijn met een hoge neus zoals die van Mercedes en een uitlaatsysteem dat lijkt op die van Red Bull Racing. Volgens Auto Motor und Sport denkt de renstal hiermee anderhalve seconde per ronde te winnen.

In de natte eerste training van vandaag heeft Virgin het voordeel nog niet uit kunnen testen. Glock houdt in ieder geval mog een slag om de arm. "We mogen niet verwachten dat de uitlaten meteen functioneren. Williams probeerde het ook te introduceren in China en het lukte ze niet om het systeem aan de praat te krijgen," zei de Duitser die eerder kritisch was op het gebruik van Computional Fluid Dynamics door technisch directeur Nick Wirth. "Ik heb geen problemen met hem. Ik ben alleen niet blij met de auto, dat is het punt."

Kussende wielrenner belaagt vrouwen in Goes

Vrouwen in Goes worden al maanden lastig gevallen door een wielrenner die hen zonder te vragen kust. Dit jaar kreeg de politie al vijf meldingen. De politie houdt er rekening mee dat het werkelijke aantal vele malen hoger ligt, meldt een woordvoerder vrijdag.

Donderdag maakte de man zijn jongste slachtoffer op de 's-Gravenpolderseweg in de Zeeuwse plaats. Voordat hij toesloeg, vroeg hij de vrouw de weg en daarna waar ze woonde.

Maak je eigen seksslaaf in Saint Row: The Third

THQ en Volition kondigen met trots de Saints Row Initiation Station aan waarin spelers de meest bizarre personages kunnen creëren, delen en downloaden om er later met te kunnen spelen in Saints Row: The Third. De Saints Row Initiation Station zal gratis beschikbaar zijn op Xbox 360, PlayStation 3 en pc voor de release van Saints Row: The Third dit najaar.

Speel als personages geïnspireerd door jouw favoriete zelfvernietigende beroemdheden, prima donna - professionele atleten, of als Steelports nieuwste verklede superheld ( of superschurk).

  • Bewaar jouw creaties en deel ze met vrienden. Download andere personages voor eigen gebruik en pas ze aan zoals je wilt.
  • Creëer een eigen dynamisch duo samen met een vriend en maak Steelport onveilig in de co-op mode. Cowboy en Indiaan? Dominatrix en seksslaaf? Tag-team worstelpartners? Laat het maar over aan jouw eigen (zieke) fantasie.

Als een speciale bonus zullen vroege kopers van Volitions komende destructieve game Red Faction: Armageddon, vroegtijdige toegang krijgen tot de Initiation Station. Spelers zullen een 'early-access'-code ontvangen voor de release van Saints Row: The Third

Saint Row 3

Uitreiking Gouden Stier live op YouTube

De uitreiking van de Gouden Stier is maandag 9 mei live te zien op YouTube. De Jupiler League werkt samen met Google, eigenaar van YouTube, mee aan het project. De uitreiking van de Gouden Stier is het eerste evenement in Nederland dat live op YouTube wordt uitgezonden.

De videowebsite zond in het buitenland al eerder evenementen live uit. Onder meer het huwelijk van prins William en Kate Middleton was rechtstreeks te volgen op YouTube.

De Gouden Stier wordt uitgereikt aan de beste speler van het seizoen in de Jupiler League. Mark de Vries van SC Cambuur won vorig seizoen de prijs. Ook de beste trainer, het beste talent en de topscorer van de Eerste Divisie krijgen een gouden beeldje voor hun sportieve prestaties.

Productiebedrijf Eyeworks Sport zal de uitzending verzorgen.

Belastingdienst vordert miljoen van NAC

De belastingdienst heeft beslag gelegd op een miljoen euro die voetbalclub NAC Breda nog te goed heeft van projectontwikkelaar HEJA. Het nieuws werd vandaag bekend gemaakt door een woordvoerder van het bedrijf na berichten hierover in BN/De Stem. NAC heeft nog een bedrag open staan bij de fiscus.

Voor de ontwikkeling van het gebied rondom het stadion in Breda krijgt NAC van HEJA een bedrag van ruim vijf miljoen euro. De projectontwikkelaar wil wel met het bedrag over de brug komen, maar dan moet er eerst over andere openstaande vorderingen gesproken worden. Tussen NAC en HEJA bestaat de afspraak dat de miljoen euro rechtstreeks naar de belastingdienst overgemaakt zal gaan worden. NAC-directeur Ed Busselaar wil niet op de kwestie reageren, maar bevestigt wel dat hij met HEJA in gesprek is.

Levenslang voor Russische nationalist

Een rechtbank in Moskou heeft de Russische nationalist Nikita Tichonov vrijdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op een mensenrechtenadvocaat en een onafhankelijke journaliste in januari 2009.

De 31-jarige Tichonov kreeg de maximumstraf voor de dubbele moord. Zijn 26-jarige vriendin werd als medeplichtige tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De 34-jarige advocaat Stanislav Markov zette zich in voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië en had zich daarmee de woede van Russische nationalisten op de hals gehaald. Hij werd vlak bij het Kremlin doodgeschoten. De 25-jarige journaliste Anastasia Baboerova werd gedood omdat zij getuige was van de moord op Markov.

Stewardessenvlucht Branson nu op 4 juli

Afgelopen zondag zou sir Richard Branson als stewardess vliegen op een vlucht van AirAsia van Londen naar Kuala Lumpur, maar het inlossen van de verloren Formule 1-weddenschap blijkt uitgesteld te zijn. De nieuwe datum zal op 4 juli zijn, onafhankelijksheidsdag in de Verenigde Staten.

Team Lotus en AirAsia-baas Tony Fernandes maakte het nieuws bekend in een interview in de Daily Mail. Zijn Formule 1-team werd vorig jaar tiende in het kampioenschap, terwijl Branson met Virgin Racing twaalfde werd en hierdoor de weddenschap tussen de twee verloor. "Het is op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag en we geven Richard de vrijheid om uit te vinden hoe het is om op een vlucht van ons als stewardess te werken," zo lachte Fernandes.

Barnevelder mishandelt conducteur

Een 18-jarige man uit Barneveld is donderdagavond opgepakt voor het mishandelen van een conducteur. Bij zijn aanhouding beledigde hij ook nog eens een agent, meldt de politie vrijdag.

De student werd in de trein tussen Ede en Lunteren om zijn vervoersbewijs gevraagd. Hij bleek ten onrechte gebruik te maken van zijn OV-weekkaart, die donderdag vanwege Bevrijdingsdag niet geldig was. Toen de conducteur dit de Barnevelder duidelijk maakte, begon die hem te trappen en te slaan.

Op het station in zijn woonplaats werd de agressieveling door de politie opgewacht en in de boeien geslagen. Daarbij beledigde hij een van de agenten. De man zit nog vast.

Schrijvers Iron Man pennen film Tomb Raider

De nieuwe Tomb Raider-film wordt geschreven door Mark Fergus en Hawk Ostby. Het moet de eerste film in tien jaar worden rond gameheldin Lara Croft sinds Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life in 2003 in de bioscoop verscheen. Het tweetal was eerder verantwoordelijk voor de eerste film rond stripheld Iron Man en de sciencefictionculthit Children of Men.

De nieuwe film over de avonturen van Lara Croft gaat over haar jonge jaren. Het is niet bekend of de film iets te maken heeft met de game die in productie is. Ook die vertelt een verhaal over een jonge Lara.

Filmproductiemaatschappij GK Films heeft nog niet bekendgemaakt wie de rol van Lara Croft gaat spelen. De kans dat de 35 jaar oude Angelina Jolie haar gebruikelijke rol als avonturier Croft opeist, is echter gering.

De nieuwe Tomb Raider-game is in productie voor de Playstation 3 en Xbox 360. Dit spel wordt uiterlijk maart 2012 in de winkel verwacht. De film verschijnt pas in 2013 in de bioscoop, wat een connectie tussen de twee onwaarschijnlijk maakt.


Barrichello wil veel veranderingen bij Williams zien

Volgens Rubens Barrichello is de organisatie bij het Formule 1-team van Williams niet in orde. Het vertrek van technisch directeur Sam Michael en hoofd aërodynamica Jon Tomlison kan de nodige veranderingen in gang zetten, maar dat is slechts een eerste stap op weg naar een duidelijkere structuur binnen de renstal.

"Williams heeft echt veranderingen nodig. Te veel mensen doen nu te veel dingen. Het zou net zijn alsof ik na het rijden zelf mijn bandendruk zou moeten controleren. Dat werkt niet, maar zulke dingen gebeuren te veel bij Williams. Er moet een duidelijke structuur komen in de taakverdelingen. In de windtunnel hebben we ook vaak progressie op papier, maar dat blijkt dan niet op de baan," zei Barrichello.

"Het zal waarschijnlijk wel een flinke poos duren voor de veranderingen uitpakken, want er moet te veel gebeuren. De veranderingen zijn echt nodig, want het maakt niet uit of je de versnellingsbak verandert, als de rest van de auto niet in orde is," die vindt dat Michael het zichzelf te lastig heeft gemaakt. "Hij voerde eigenlijk vijf of zes banen uit, wat te veel is voor een mens. Hij kon daardoor maar de helft van zijn eigen werkzaamheden doen, omdat hij te veel bezig was met het overzien van andere zaken."

CD: Young The Giant - Young The Giant

Hoe perfect wil je je timing hebben? De zon straalt volop, de lucht is prachtig blauw en het gevoel van een nieuw seizoen is aangebroken. Daar past dan vaak ook een ander soort muziek bij. Geen duistere Tom Waits meer, geen verwarde Elliott Smith of doemdenkende David Eugene Edwards. Nee! Muziek mag weer rammelen, upbeat en zomers klinken. En laat dat nu net zijn wat de heren van Young The Giant goed kunnen. Hun debuutplaat ligt vanaf 6 mei in de winkels en is een extra oppepper bij heerlijk zonnig weer.

Uitslag eerste vrije training Turkije

Fernando Alonso heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Turkije de snelste tijd gereden. De Spanjaard kwam op een natte baan met de Ferrari tot een tijd van 1.38,670 en bleef hiermee de Mercedessen van Nico Rosberg en Michael Schumacher ruim voor. Wereldkampioen Sebastian Vettel crashte en moest uitstappen.

De regen in Turkije was voor de rijders de kans om voor het eerst onder competitieve omstandigheden kennis te maken met de regenbanden van Pirelli. Alonso was direct snel, maar klaagde al snel over afnemende grip van het rubber. Halverwege de sessie nam de regen toe en ontstonden er op diverse plaatsen grote waterplassen, toch zette Alonso op intermediates de snelste tijd in de sessie neer.

Vettel nam op de natte baan in bocht acht te veel risico en zorgde voor een rode vlag met nog vijftien minuten te gaan. De Red Bull was namelijk in de bandenstapels beland en beschadigd. Er waren meer coureurs die even een spin maakten, maar op Pastor Maldonado na kwam iedereen er mee weg. Onderaan de tijdenlijst stonden de McLarens. Jenson Button wist nog een tijd neer te zetten, maar teamgenoot Lewis Hamilton slaagde daar mede door een knulligheid helemaal niet in.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:38.670 13
2 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:40.072 14
3 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:40.132 18
4 Nick Heidfeld Renault 1:40.338 9
5 Vitaly Petrov Renault 1:40.401 10
6 Kamui Kobayashi Sauber 1:40.421 16
7 Felipe Massa Ferrari 1:40.697 14
8 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:41.094 18
9 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:41.178 22
10 Nico Hulkenberg Force India F1 1:41.347 16
11 Mark Webber Red Bull 1:42.564 5
12 Pastor Maldonado Williams 1:42.597 7
13 Paul di Resta Force India F1 1:43.525 11
14 Rubens Barrichello Williams 1:43.913 5
15 Jarno Trulli Lotus F1 1:43.986 6
16 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:44.787 20
17 Sebastian Vettel Red Bull 1:44.954 4
18 Timo Glock Virgin Racing 1:45.183 15
19 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:45.237 11
20 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:48.461 8
21 Karun Chandhok Lotus F1 1:51.676 6
22 Sergio Perez Sauber 1:55.791 13
23 Jenson Button McLaren 2:00.666 4
24 Lewis Hamilton McLaren geen tijd 1

'Stadion Sao Paulo haalt Confederations Cup niet'

De FIFA had Brazilië al gewaarschuwd maar dat mocht al niet meer baten. Het Zuid-Amerikaanse land kan het niet mogelijk maken dat het stadion van Corinthians, in de stad Sao Paolo, op tijd voor de Confederations Cup 2013 af te hebben. Dit toernooi geldt als opwarmertje voor het echte WK, dat in 2014 wordt gehouden in Brazilië.

"De bouwplannen voor het stadion vergen nu al 33 maanden, dus in dat plan is waarschijnlijk geen rekening gehouden met de Confederations Cup", zegt de minister van sport Orlando Silva. "Het ziet ernaar uit dat het heel moeilijk gaat worden voor Sao Paulo om deel te nemen aan het toernooi." Het stadion in Sao Paulo staat op de nominatie om de openingswedstrijd van het mondiale toernooi te huisvesten.

Ajax wil Ronald de Boer als jeugdtrainer

Hoofd jeugdopleiding bij Ajax, Jan Olde Riekerink, wil Ronald de Boer aantrekken als trainer van een jeugdelftal. De oud-middenvelder liet eerder deze week in Barend & Barend al ontvallen wel open te staan voor het trainersvak en noemde daarbij nadrukkelijk Ajax als club waar hij wel aan de slag zou willen.

"Met Ronald heb ik eerder al twee keer gezeten. We gaan nu opnieuw praten om te horen wat zijn ideeën zijn," zei Olde Riekerink tegen het AD. Hij mag van het bestuur de openstaande vacatures voor volgend jaar opvullen, maar nog niets doen met Dennis Bergkamp en Wim Jonk die een aflopend contract hebben.

Bergkamp is momenteel assistent bij de A1, terwijl Jonk op het jeugdcomplex techniektrainingen verzorgt. Beide oud-spelers moeten met hoofdtrainer Frank de Boer in de plannen van Johan Cruijff het technische hart bij Ajax verzorgen. Voor Olde Riekerink is geen plaats meer. Zijn plaats wordt mogelijk door Bergkamp ingenomen.

Feyenoord krijgt boete van KNVB

Feyenoord heeft van de tuchtcommissie van de KNVB een boete van 7500 euro gekregen. Dat meldt de Rotterdamse club vrijdag op zijn website. De fans van de stadionclub hadden zich misdragen.

Feyenoord-supporters hadden op 20 februari in de uitwedstrijd bij ADO Den Haag stoelen vernield, beschadigd en gegooid. De Rotterdamse club gaf in de slotfase van het duel een 2-0 voorsprong uit handen en speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk.

SP hamert op strengere controle containers Japan

Zeecontainers uit Japan moeten veel beter worden gecontroleerd op radioactieve besmetting. Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut nadat in de Rotterdamse haven ten minste een radioactieve container per ongeluk is doorgelaten. Zij heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) om maatregelen gevraagd.

"Gezien het verhoogde risico en om dit soort ongelukken te voorkomen moet iedere container uit de omgeving van de ontplofte kerncentrale in Japan gecontroleerd worden", zegt Karabulut. Nu gaat dat slechts steekproefsgewijs. Ook wil Karabulut weten of het havenpersoneel geen gevaar loopt.

Op sommige punten werd bij de besmette container waarden tot 200 becquerel (bq) gemeten. De internationaal afgesproken grenswaarde is 4 bq. De lading was niet radioactief. Mogelijk zijn er nog meer vrachtwagens met besmette containers doorgelaten. De douane zou naar drie containers op zoek zijn.

High end pc-features van Deus Ex

In Deus Ex: Human Revolution zijn spelers met behulp van AMD Eyefinity in staat om het spel te spelen op maximaal vijf breedbeeldschermen. Er is ook ondersteuning voor 3D en DirectX 11. Dit heeft Eidos Montreal bevestigd. Pc-eigenaren met zware pc's hebben dus wat om naar uit te kijken.

"In Deus Ex: Human Revolution sta je dicht bij andere personages, tijdens dialogen bijvoorbeeld", zegt Jurjen Katsman, hoofd van het pc-team dat het spel port naar het platform. "Het gebruik van de DirectX-feature 'tessellation' om ze er beter uit te laten zien helpt om de wereld en de personages meer geloofwaardig over te laten komen, wat belangrijk is in een game die veel op het verhaal leunt zoals Deus Ex: Human Revolution".

Julien Bouvrais, hoofd van de technologie-afdeling bij Eidos Montreal, voegt toe: "Als het gaat om DirectX 11 of AMD-specifieke functies die we gebruiken, we willen ervoor zorgen dat ze iets toevoegen aan het spel en er niet zo maar in zitten, zonder doel".

In onderstaande video beschrijven producer David Anfossi, game regisseur Jean-Francois Dugas en art-director Jonathan-Jacques Belletête de functies. Deus Ex: Human Revolution verschijnt 26 augustus voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Nog even sparen dus voor een monsterpc om echt het onderste uit de kan te halen.

Ancelotti ontkent gesprekken met AS Roma

Carlo Ancelotti is niet in gesprek met AS Roma. Dat stelt de Chelsea-trainer na geruchten over een vertrek naar de Italiaanse hoofdstad.

Ancelotti was gespot in Rome en dat wakkerde geruchten aan in Italiaanse en Engelse media. Omdat de toekomst van de coach in Londen onzeker is, werd de link naar een dienstverband bij AS Roma snel gelegd. Daar is echter geen sprake van, zegt Ancelotti.

"Ik was op bezoek bij familie", zegt de trainer in Gazzetta dello Sport. "Denk je dat iemand aan de vooravond van de wedstrijd tegen Manchester United met een andere club kan onderhandelen? Ik voel mij goed in Londen en wil niet over mijn toekomst speculeren tot de Premier League voorbij is."

Ancelotti is niet van plan op korte termijn terug te keren naar Italië. "Ik heb nooit met andere clubs gesproken. Ik wil in Engeland blijven en kan je verzekeren dat ik volgend seizoen niet naar Italië kom."

Klein groepje aanhangers herdenkt Pim Fortuyn

Een klein groepje mensen woont vrijdag de herdenking van Pim Fortuyn bij. Het is precies negen jaar geleden dat de politicus werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. Vijftien Fortuyn-aanhangers gaan mee met de herdenkingsrit die begint en eindigt bij het voormalige huis van Fortuyn in Rotterdam.

De groep gaat per bus eerst langs de begraafplaats waar Fortuyn ligt in het Noord-Hollandse Driehuis. Daar worden bloemen gelegd en toespraken gehouden. Vervolgens vertrekt de bus naar de plek waar de politicus werd vermoord in Hilversum.

De busrit eindigt aan het einde van de middag weer in Rotterdam bij het huis van Fortuyn, waar een stille tocht wordt gehouden. Bij het standbeeld van Pim Fortuyn aan de Korte Hoogstraat wordt tot slot om 18.06 uur, het tijdstip dat Fortuyn werd doodgeschoten, een minuut stilte gehouden. Naar verwachting komen op dit stiltemoment tientallen mensen af.

Pim Fortuyn werd in 2002 doodgeschoten na een radio-optreden in Hilversum. Volkert van der Graaff werd kort daarna aangehouden in de buurt en zit een straf van achttien jaar cel uit voor de moord.  Hij zal in 2014 weer vrij komen.

Vorig jaar namen nog 25 mensen deel aan de jaarlijkse bustocht, die wordt georganiseerd door de Stichting Beeld van Pim.


Klein groepje aanhangers herdenkt Pim Fortuyn (Foto: Novum)

Onderzoek naar rol OM bij misbruik kerk later klaar

Het onderzoek naar de rol van het Openbaar Ministerie (OM) bij misbruikzaken in de katholieke kerk is later klaar dan gepland. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer laten weten.

Voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis, die het onderzoek uitvoert, slaagt er niet in om het onderzoek voor 15 mei af te ronden, zoals de bedoeling was. Het zal wel voor de zomer klaar zijn, meldt Opstelten. Hij zegt er niet bij wat de oorzaak is van de vertraging.

Het onderzoek van Steenhuis is er gekomen op verzoek van de Tweede Kamer. Hij onderzoekt hoe het OM is omgegaan met zaken waarbij katholieke geestelijken werden verdacht van zedendelicten. Het gaat hierbij om zaken die speelden vanaf begin 1980.

Oud-minister Wim Deetman (CDA) leidt een ander onderzoek naar aanleiding van het misbruik in de katholieke kerk. Hij onderzoekt de rol van de kerk zelf.

Rosenthal wil einde aan luxe vliegreizen diplomaten

Ambassadepersoneel en andere ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken moeten binnenkort genoegen nemen met minder luxe tijdens hun vliegreizen. Minister Uri Rosenthal (VVD) wil dat diplomaten voortaan aanschuiven in de economyclass, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Medewerkers van ambassades en consulaten trakteren hun gezin nu regelmatig op een retourtje Nederland in de luxe businessclass. Ook ambtenaren van het ministerie kunnen op reizen buiten Europa de benen strekken.

Rosenthal wil met de nieuwe reisregeling tientallen miljoenen besparen. Eerder werden al geen tickets met een open terugreisdatum meer verstrekt. Nu wordt al bij aanschaf bepaald wanneer diplomaten terug moeten vliegen.

Naast het schrappen van de luxe vliegreizen wil Rosenthal ook snijden in het budget dat ambassades krijgen voor het betalen van woningen voor hun personeel. Ook de gevarentoeslag en de plaatselijke reiskostentoeslag moeten naar beneden.


Rosenthal wil einde aan luxe vliegreizen diplomaten (Foto: Novum)

Belgen willen superleger voor hele Benelux

De legers van België, Nederland en Luxemburg moeten bij elkaar worden gebracht tot een gezamenlijk leger. Volgens de Belgische partij NV-A is het de ideale oplossing om ondanks de bezuinigingen het leger op niveau te houden, schrijft het AD vrijdag.

"Nu ook Nederland 1 miljard moet bezuinigen, is het klimaat daarvoor gunstiger dan ooit", zegt NV-A-politicus Bert Maertens. "Als we onze ambities en activiteitsgraad in het buitenland willen handhaven, is er maar een oplossing: internationale krachtenbundeling." Volgens de NV-A, de grootste partij van Vlaanderen, heeft een Benelux-leger grote schaalvoordelen en maakt het meer specialisatie mogelijk.

De legers van Nederland en België werken al langer samen. De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem was donderdag in Nederland om te praten over een uitbreiding van de samenwerking, maar overweegt nog geen plannen over een mogelijke fusie.


Belgen willen superleger voor hele Benelux (Foto: Novum)

Documentaire overleden NFF-baas in de maak

Het leven en werk van Frans Afman, de woensdag overleden topbankier, filmfinancier en voormalig voorzitter van het Nederlands Filmfestival, wordt vereeuwigd in een documentaire. Zijn dochter Rozemyn regisseert de film, die als voorlopige titel Adventures of a Hollywood Banker heeft gekregen. Zij is al begonnen aan het project toen duidelijk was dat haar vader niet lang meer te leven had. Dat heeft producent The Filmers vrijdag bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de film een goed beeld schetst van de gloriejaren van de Nederlander in Hollywood. Afman was jarenlang hoofd van de entertainmentdivisie van de Credit Lyonnais Bank Nederland. Tot zijn klanten behoorde een aantal grote onafhankelijke buitenlandse filmproductiebedrijven. Daardoor speelde de Nederlander in de jaren zeventig en tachtig een rol in de financiering van grote, bekroonde Amerikaanse speelfilms als A Room with a View, Dances with Wolves, The Name of the Rose, Platoon, Terminator en Total Recall.

Tussen 1996 en 2007 was Afman bestuursvoorzitter van het Nederlands Filmfestival. Bij zijn vertrek werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse filmwereld. Het is ook de bedoeling dat de documentaire eind september in première gaat op het festival.

Afman, die 77 jaar werd en al een tijd ernstig ziek was, wordt vermoedelijk donderdag begraven. Cinema Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en filmmagazine The Cult Corner, besteedt die dag ook aandacht aan het overlijden van Afman. In cultureel centrum De Balie in Amsterdam vertonen zij dan de klassiekers Jacob’s Ladder van Adrian Lyne en Platoon van Oliver Stone. Afman hielp als bankier de financiering van beide films rond te krijgen.

Documentaire overleden NFF-baas in de maak
Documentaire overleden NFF-baas in de maak (Foto: ANP)

LA Noire zal op drie Xbox-discs verschijnen

We zitten er al een tijdje op te wachten en hij komt eraan; LA Noire. Vandaag heeft Rockstar meer verteld over de grootte van de game. Het totale spel zal in drie discs uitkomen voor de Xbox 360. De PlayStation 3 zal gewoon één Bluray-disc bevatten.

Het was voor Rockstar niet mogelijk om de game op een andere manier naar Xbox 360 te brengen, volgens een developer. De grootte van de wereld, de verhalen en de MotionScan hebben de game groter gemaakt dan een simpele disc.

"L.A. Noire was always going to be a massive game, from the size and detail of the world to the length of the cases, and of course, the sheer amount of MotionScan data required for the faces of over 400 actors in-game.

To tell the story and make the game we wanted to make, we knew that it was going to take an entire single layer Blu-ray disc and three Xbox discs."

Gamers hoeven zich geen zorgen te maken dat ze om de tien minuten discs moeten wisselen. Rockstar heeft ervoor gezorgd dat er maar twee keer gewisseld hoeft te worden, op twee strategische punten. Je zult dus nooit midden in een case hoeven te wisselen. Verder werd er verteld dat er nog genoeg DLC in de maak is en dat je je niet lang hoeft te vervelen, zou je de game al afgerond hebben.

'FIFA onderzoekt honderden verdachte duels'

De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt meer dan driehonderd wedstrijden waarvan de uitslag mogelijk is beïnvloed door omkoping. Het gaat om duels op drie verschillende continenten, met name vriendschappelijke interlands en clubwedstrijden in Europa. Dat zegt Chris Eaton, hoofd veiligheid van de FIFA, in de Britse krant Daily Telegraph.

"Het illegaal gokken is een grote bedreiging voor de integriteit van het mondiale voetbal", zegt hij. Het criminele netwerk dat de omkoping aanstuurt heeft zijn wortels volgens Eaton in Maleisië en Singapore. Medewerkers van ten minste zes nationale voetbalbonden staan onder verdenking van hulp aan de criminelen. Vooral in Azië wordt volgens de veiligheidsbaas goed verdiend op de gokmarkt. "Tientallen miljoenen dollars".

De FIFA vreest dat de komende wereldkampioenschappen voetbal onder 17 en onder 20 zullen worden bedreigd door illegale gokpraktijken.

'FIFA onderzoekt honderden verdachte duels'
'FIFA onderzoekt honderden verdachte duels' (Foto: ANP)

Huntelaar: "Mijn rentree veel belangrijker"

Klaas-Jan Huntelaar mocht na zijn rentree tegen Manchester United (4-1) direct door naar de dopingcontrole. Daardoor miste de spits de bus van Schalke 04.

Rond middernacht moest Huntelaar per taxi alsnog naar het spelershotel vervoerd worden. Dit drukte de pret echter niet voor de Oranje-international die na een paar maanden weer voor het eerst in actie kwam na een knieblessure. "Voor Schalke is het jammer, maar na de thuisnederlaag (0-2) wisten we al dat het een zware opgave was om bij United twee keer te scoren. Dat lukt bijna niemand", zegt Huntelaar tegen De Telegraaf.

"Maar ik ben zo blij dat ik weer heb kunnen spelen", vervolgt de spits. "Dat is zo belangrijker met het oog op wat er nog komt voor ons. Schalke speelt over twee weken de bekerfinale in Berlijn en die wil ik meemaken. Daarvoor is het noodzakelijk dat ik snel wedstrijdritme opdoe."

Huntelaar had een korte aanloop naar het duel op Old Trafford. Hij legde slechts twee trainingen af. "Wel weinig, hè? De trainer vroeg of ik er toch bij wilde zijn. Hij wilde me inzetten als het nodig was. Jammer dat mijn goal was afgekeurd. Ik moet het buitenspelmoment nog terugzien. Het was op het randje. Het was lekker geweest als ik met een goal in de halve finale op Old Trafford mijn come-back had gevierd."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over zakkenvullende busbazen.

Buspassagiers moeten binnenkort mogelijk flink wat meer betalen voor een busrit. Vervoersbedrijven Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus dreigen de prijzen met 8,4 procent te verhogen omdat ze niet worden gecompenseerd voor de hoge brandstofprijzen. De busmaatschappijen rijden daarbij een scheve schaats. Immers, dieselolie is niet de enige grote kostenpost, denk ook aan het salaris van de chauffeur. De stijging van de brandstof is meegerekend in de inflatie, en daarmee dus ook in de jaarlijkse gewone tariefstijging. Daarnaast komen er berichten binnen over de olieprijzen die juist aan het dalen zijn.

'Ambitieuze scholier belemmerd door inspectie'

Leerlingen in het voortgezet onderwijs die streven naar het voor hen hoogst haalbare diploma, worden daarin gedwarsboomd door de onderwijsinspectie. Dat stelt de werkgeversorganisatie voor middelbare scholen, de VO-raad, vrijdag in Trouw.

Scholieren in het voortgezet onderwijs halen steeds hogere diploma's. Het aantal vwo'ers is sinds 2004 met 14 procent gegroeid en het aantal havisten met 9 procent. Het laagste vmbo-niveau kromp juist met een derde.

De oorzaak daarvan is niet dat jongeren met meer kennis van de basisschool komen, aangezien de scores op de Citotoets ongeveer gelijk zijn gebleven. "Het voortgezet onderwijs slaagt er dus beter in om leerlingen het voor hen hoogst haalbare diploma te helpen", concludeert voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter in de krant.

Volgens hem dreigt de werkwijze van de onderwijsinspectie het streven naar het hoogst haalbare te ondergraven. Scholen die veel leerlingen een kans geven op de havo terwijl hun niveau ergens tussen vmbo en havo hangt, lopen het risico een negatief inspectieoordeel te krijgen. Deze leerlingen halen volgens de VO-raad meestal wel hun diploma, maar blijven soms eerst een keer zitten of halen lagere examencijfers. Dat rekent de inspectie de school aan.

Scholen die goed willen scoren bij de inspectie kunnen dus beter op zeker spelen en twijfelgevallen weren op de hogere niveaus, zo lijkt het. "Het inspectiesysteem is erop gericht dat scholen leerlingen snel in het goede hokje stoppen", zegt Slagter. "Dat gaat ten koste van de kansen van leerlingen."

Onlangs sloeg de inspectie nog alarm over de steeds lagere eindexamencijfers in het voortgezet onderwijs. Volgens Slagter ziet de inspectie over het hoofd dat die dalende cijfers een logisch gevolg zijn van de trend dat meer leerlingen een hoog diploma halen. "Dat is geen teken dat het slecht gaat, het duidt juist op een topprestatie."


'Ambitieuze scholier belemmerd door inspectie' (Foto: Novum)

Buskaartjes mogelijk flink duurder

Buspassagiers moeten binnenkort mogelijk flink wat meer betalen voor een busrit. Vervoersbedrijven Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus dreigen de prijzen met 8,4 procent te verhogen omdat ze niet worden gecompenseerd voor de hoge brandstofprijzen, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

De vervoerders hadden met de provincies afspraken gemaakt over onder meer een compensatie van 16 miljoen euro. Maar daar is echter nog niets van ontvangen, zegt Anne Hettinga van koepelorganisatie FMN. "Het geld zou ergens bij de provincies moeten staan, als het al niet op is."

De vier bedrijven vrezen dat er ontslagen moeten vallen als zij de compensatie niet meer ontvangen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is per brief op de hoogte gesteld. Zij moet beslissen of de tariefverhoging per 1 juli door mag gaan.


Buskaartjes mogelijk flink duurder (Foto: Novum)

Kuipers stoort zich aan Spaanse krant

Björn Kuipers heeft zich geërgerd aan de berichtgeving van de Spaanse krant Marca. Volgens de sportkrant had de Nederlandse scheidsrechter voorafgaand aan het eerste duel tussen FC Porto en Villarreal (5-1) met de clubleiding van FC Porto gedineerd. De KNVB spreekt dat fel tegen. Kuipers - of iemand namens hem - heeft een klacht ingediend bij Marca.

"Het is onzin dat hij met de club heeft gegeten", laat de KNVB weten aan De Telegraaf. "Standaard is dat de bond - de Portugese in dit geval - de scheidsrechters begeleidt en na afloop ook een diner verzorgt."

Kuipers kreeg kritiek uit Spanje te verwerken omdat hij bij een 0-1 stand voor Villarreal te makkelijk een penalty zou hebben gegeven aan FC Porto. De Portugezen walsten vervolgens over de bezoekers heen. Gisteren klaarde Porto de klus door het verlies bij Villarreal beperkt te houden (3-2).

Meer rechten voor homostellen in Brazilië

Homostellen in Brazilië krijgen dezelfde financiële en sociale rechten als getrouwde heteroseksuelen. Dat hebben de tien rechters van het Braziliaanse Hooggerechtshof donderdag na een stemming unaniem besloten, zo meldde de president van het hof.

De gelijkstelling van homostellen voor de wet werd door homorechtenactivisten als een historische gebeurtenis begroet. Een geregistreerd partnerschap voorziet onder meer in volwaardige pensioen- en erfrechten. Van een homohuwelijk is vooralsnog geen sprake in Brazilië.

De katholieke kerk in het land sprak zich eerder uit tegen geregistreerd partnerschap voor homo's en lesbo's. Aangezien Brazilië het land met de meeste katholieken ter wereld is, ligt de kwestie er gevoelig. Na Uruguay en Argentinië is Brazilië het derde land in Zuid-Amerika dat dergelijke rechten accepteert.

Prins Willem-Alexander naar Groenland

Prins Willem-Alexander begint vrijdag een bezoek aan Groenland. Op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zal hij zes dagen in de poolstreek bivakkeren. De reis is voorbereid en wordt begeleid door de ervaren poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen.

Het gezelschap bestaat verder uit Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, bestuursvoorzitter Eric Oostwegel van ingenieursbureau Royal Haskoning en WNF-directeur Johan van de Gronden.

Tijdens de reis leren ze meer over het kwetsbare poolgebied. De groep brengt een deel van het bezoek kamperend op de ijskap door. Ook staat een bezoek aan een vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op het programma en zijn gesprekken gepland met de Groenlandse premier Kuupik Kleist en vertegenwoordigers van inheemse volkeren.

De deelnemers houden onderweg een reisblog bij op de site van het WNF. Willem-Alexander is gevraagd het afsluitende bericht voor zijn rekening te nemen.

Prins Willem-Alexander naar Groenland
Prins Willem-Alexander naar Groenland (Foto: ANP)

'Spionnen hielden oogje op huis Bin Laden'

Spionnen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hielden terroristenleider Osama bin Laden voor zijn dood in de gaten vanuit een geheim adres in de Pakistaanse stad Abbottabad. Dat schrijft de krant The Washington Post vrijdag op basis van uitlatingen van Amerikaanse functionarissen.

Een klein team hield alle bewegingen van de leider van terreurnetwerk Al Qaida maandenlang in de gaten, voorafgaand aan de inval in de woning van afgelopen zondag. Amerikaanse elitetroepen brachten Bin Laden toen om het leven. Ook een aantal andere aanwezigen in het huis werd gedood.

De spionnen moesten bijhouden wie er regelmatig in de woning waren, hoe het dagelijks leven van Bin Laden eruitzag en waar de bewoners over spraken. Na de dood van Bin Laden hebben de spionnen hun geheime adres verlaten.

'Spionnen hielden oogje op huis Bin Laden'
'Spionnen hielden oogje op huis Bin Laden' (Foto: ANP)

Lukaku weer gelinkt aan Chelsea

De kans bestaat dat Romelu Lukaku komende zomer Anderlecht de rug toekeert. De jonge Belg staat op de wensenlijst van Chelsea. Het is geen geheim dat diverse Europese topclubs Lukaku op de voet volgen. In de voorbije transferperiodes werd de naam van de spits al veelvuldig genoemd en momenteel is dat niet anders.

Chelsea lijkt het meest concreet voor de zeventienjarige spits Anderlecht-spits, meldt De Telegraaf. De Londenaren zouden bereid zijn liefst dertig miljoen euro neer te tellen voor Lukaku. Behalve The Blues zijn nog meer Engelse clubs in beeld om de de sterke jongeling in te lijven. Liverpool en Tottenham Hotspur zouden ook diep in de buidel willen tasten om hem binnen te halen.

In de winterse transferperiode legde Lukaku een aanbod van Bayern München naast zich neer. Manager Herman Van Holsbeeck is momenteel druk in gesprek met Chelsea. Gezien het sportieve verlies voor paars-wit zou Chelsea bereid zijn om Kevin De Bruyne bij Genk los te weken. De 19-jarige De Bruyne zou dan voorlopig bij Anderlecht gestald worden.

Sneller huisverboden bij kindermishandeling

De gemeente Rotterdam gaat actief huisverboden inzetten bij kindermishandeling. Dat gebeurt nu al incidenteel, maar Rotterdam wil het meer gaan inzetten als aanvulling op bestaande maatregelen, zoals het kind uit huis plaatsen.

Dat maakte de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Jeugd en Gezin) vrijdag bekend. Het instrument moet ook sneller worden ingezet als professionals, zoals onderwijzers of peuterspeelzaalmedewerkers, sterke vermoedens hebben dat de veiligheid van het kind in het geding is.

Duisenberg: Berichtgeving lijkt hetze

Gretta Duisenberg herkent zich niet in het door de media geschetste beeld van het incident in het Amsterdamse restaurant l'Entrecôte et les Dames van afgelopen woensdag. In een vrijdagochtend verschenen persverklaring stelt zij dat de berichtgeving 'het karakter van een hetze' kreeg. Duisenberg werd op 4 mei uit het restaurant verwijderd, omdat ze de dodenherdenking verstoorde.

Volgens Duisenberg was ze bij het binnenkomen van het restaurant niet op de hoogte gesteld van 'de daar kennelijk gebruikelijke procedure rond het in acht nemen van de twee minuten stilte'. Toen mensen gingen zitten, kreeg Duisenberg de indruk dat de twee minuten voorbij waren en begon zij te spreken.

Duisenberg ontkent zich te hebben opgedrongen aan andere gasten, maar stelt gevraagd te zijn aan te schuiven aan andere tafels voor een kopje koffie. Wel bevestigt ze van haar stoel te zijn gevallen.

Volgens Duisenberg werd de eigenaresse van het restaurant opgehitst door een van de gasten om de politie te bellen. Dat ze geen gehoor gaf aan het eerdere verzoek het restaurant te verlaten, had te maken met een reflex tegen 'dergelijke Israëlische intimidatie in de illegaal bezette Palestijnse gebieden'.

Duisenberg verzet zich als politiek activiste al jarenlang fel tegen de Israëlische aanwezigheid in de Palestijnse gebieden. In haar verklaring benadrukt ze verder dat er geen proces-verbaal is opgemaakt door de politie.

Duisenberg: berichtgeving lijkt hetze
Duisenberg: Berichtgeving lijkt hetze (Foto: ANP)

'Al Qaida overwoog aanslag op jubileum 9/11'

Terreurnetwerk Al Qaida overwoog aanslagen te plegen op Amerikaanse treinen op het tienjarige jubileum van de aanslagen van 11 september 2001. Dat stellen Amerikaanse functionarissen donderdag op basis van informatie die is gevonden in de Pakistaanse woning van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden.

Sinds februari overwoog Al Qaida 'naar verluidt het uitvoeren van een operatie tegen treinen op een onbekende locatie in de Verenigde Staten op de tiende verjaardag van 11 september 2001', zo staat te lezen in een memo van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat persbureau AFP in handen heeft.

In de memo staat verder dat de verwachting is gebaseerd op 'de eerste berichten' en waarschuwt dat dit soort informatie 'vaak misleidend of verkeerd blijkt te zijn door snel veranderende situaties'. En: "Het is duidelijk dat er iets gepland werd, maar we hebben geen recente informatie die aangeeft dat er een actief lopend complot gaande was dat zich richtte op de transportsector."

De memo werd volgens een woordvoerder van het ministerie opgesteld om betrokkenen te waarschuwen voor een mogelijk complot. Ook is het onduidelijk of na februari nog verder is gewerkt aan het idee om aanslagen te plegen, aldus de zegsman.

In de woning van Bin Laden nam de VS een schat aan informatie in beslag, waaronder vijf computers, tien harddrives en honderd andere apparaten geschikt voor de opslag van informatie. Een speciaal team gaat alle bestanden bekijken om te zien of er verwijzingen zijn naar andere terroristen of op handen zijnde aanslagen. Naar verwachting duurt het nog maanden of zelfs jaren voor al het materiaal is doorgespit.

Obama herdenkt slachtoffers 9/11 in New York

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een krans gelegd bij het monument bij Ground Zero in New York. "Als wij zeggen dat we iets nooit zullen vergeten, menen we dat", aldus Obama bij de kranslegging.

Eerder op de dag bezocht Obama een post van de brandweer in Manhattan. Vijftien brandweermannen van deze post kwamen om het leven in de nasleep van de aanslagen. Ook sprak hij met nabestaanden van de slachtoffers.

Vicepresident Joe Biden legde donderdag een krans bij het Pentagon.

Tunesische politie drijft protest uiteen

De Tunesische politie heeft donderdag traangas ingezet tegen een groep demonstranten in de hoofdstad Tunis.

De politie had ongeveer een uur nodig om de betogers uiteen te drijven. De betogers demonstreerden omdat de interim-regering in hun ogen geen gehoor geeft aan de wensen van het volk. Enkele honderden mensen, vooral jongeren, namen deel aan het protest.

Hassene Dridi, een fotograaf van Associated Press die verslag deed van het protest, werd in elkaar geslagen en korte tijd vastgehouden door de politie.

Douane laat radioactieve container door

De douane heeft ten minste één radioactieve container uit Japan de Rotterdamse haven uit laten rijden. Hoewel een detectiepoortje alarm sloeg, kon de douane volgens een woordvoerder geen verhoogde radioactiviteit vaststellen. Later bleek de container wel degelijk besmet, geeft de douane toe. En behoorlijk ook, laat een particulier meetbedrijf weten. Het bedrijf beweert ook dat er meer besmette containers zijn doorgelaten.

De reden dat in eerste instantie geen verhoogde waarden werden gemeten, was dat de container 'ongelukkig' stond opgesteld, licht een douanewoordvoerder toe. Daarop werd besloten de container door te laten. Toen de container bij de klant arriveerde, werd een nieuwe meting gedaan.

Volgens directeur Hans Jansen van First Safety, die de meting zelf verrichte, was de gemiddelde waarde 40 becquerel (bq). Op sommige punten werd zelfs 200 bq gemeten. De internationaal afgesproken grenswaarde is 4 bq. Volgens de douane ging het om niet meer dan gemiddeld 6 bq, met uitschieters naar 33.

De radioactieve besmetting zat overigens alleen aan de buitenkant van de container. De lading zelf vertoonde geen verhoogd niveau van radioactiviteit. De container wordt schoongemaakt.

Volgens Jansen zijn er nog meer vrachtwagens met besmette containers doorgelaten. De douane zou naar drie containers op zoek zijn. Een woordvoerder van de douane kon dit echter niet bevestigen.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima worden containers en de lading van schepen uit Japan gecontroleerd op radioactieve straling. De douane verricht metingen als vrachtwagens met de containers het haventerrein verlaten. Daarvoor worden door het Havenbedrijf en bij de terminal metingen gedaan.

Drukte in pretparken door Bevrijdingsdag

Het was donderdag opvallend druk in de Nederlandse pretparken en dierentuinen. Dit komt door de extra vrije dag die veel mensen hadden, in combinatie met het zonnige weer. Zwemparadijs Duinrell zat zelfs helemaal vol.

"Er kan echt niemand meer bij", aldus een woordvoerder van Duinrell eerder op de dag. "We adviseren mensen om niet meer vandaag, maar een andere dag langs te komen. Je merkt het meteen dat mensen een extra vrije dag hebben."

Ook in Diergaarde Blijdorp was het opvallend druk. In de dierentuin was het zelfs drukker dan op Tweede Paasdag. "In de vakanties is het altijd al druk, maar vandaag is het extra opvallend. Dat zal ook wel door het perfecte weer komen", zegt een woordvoerder.

Op de weg was het juist rustig. Volgens de VerkeersInformatieDienst was het donderdag de rustigste ochtendspits van het jaar.

Politie lost waarschuwingsschoten na inbraak

Agenten in Nijmegen hebben in de nacht van woensdag op donderdag waarschuwingsschoten gelost bij de aanhouding van drie inbraakverdachten. Dat meldt de politie. De verdachten van 18, 19 en 22 jaar oud waren kort daarvoor op de vlucht geslagen.

De politie kwam in actie na een melding van een inbraak in Alphen aan de Maas. Een omwonende had alarm geslagen waarop de inbrekers het hazenpad kozen. Er ontstond een achtervolging, waarbij de verdachten in een gestolen auto op een politiewagen inreden. Daarna gingen ze er te voet vandoor waarop de agenten in de lucht schoten.

De verdachten zijn naar het bureau overgebracht voor verhoor. De politie doet nog onderzoek.


Politie lost waarschuwingsschoten na inbraak (Foto: Novum)

Leger Syrië omsingelt havenstad

Het Syrische leger is donderdag opgerukt naar de havenstad Banias. Dat hebben inwoners van de stad gemeld. Volgens ooggetuigen hebben diverse gepantserde voertuigen, waaronder meerdere tanks, en een bus vol soldaten zich rondom de stad opgesteld.

Het Syrische leger is volgens inwoners van de zuidelijke stad Daraa ook daar nog steeds aanwezig. Eerder op de dag meldde de Syrische regering nog dat de missie in de stad 'om terroristen op te sporen' afgerond was en dat het leger zich had teruggetrokken.

Volgens Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, hebben Syrische troepen donderdagochtend invallen gedaan in een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Bij de invallen zijn meer dan tweehonderd mensen gearresteerd, aldus Abdul-Rahman.

Kind (7) komt om in Putten na val in vijver

Een 7-jarig jongetje is donderdagochtend omgekomen nadat hij in Putten in een vijver was gevallen. Het jongetje uit Waddinxveen werd rond 09.15 uur vermist bij een hotel aan de Garderenseweg, meldt de politie.

Omdat er een vijver in de buurt van het hotel lag, werd naast de politie ook de brandweer gealarmeerd. Uiteindelijk vonden brandweermannen het jongetje in de vijver. Hij is meteen door ambulancemedewerkers gereanimeerd en in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij kort na aankomst.

Zweefvliegtuig maakt noodlanding in weiland

Een zweefvliegtuig heeft donderdag een noodlanding gemaakt in een weiland in Heerde. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De hulpdiensten werden rond 17.30 uur gewaarschuwd over de noodlanding in de Gelderse plaats. Agenten troffen ter plaatse het zweefvliegtuigje aan in een weiland aan de Eperweg. Het vliegtuigje raakte niet beschadigd, volgens de politie doordat de piloot het op de juiste wijze aan de grond had gezet.

De piloot moest vermoedelijk een noodlanding maken omdat er onvoldoende luchtstroming was om een vliegveld te kunnen bereiken.

Drie verdachten aanslag Marrakech opgepakt

In Marokko zijn drie personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de terreuraanslag in Marrakech vorige week. Dit heeft het staatspersbureau MAP donderdagavond gemeld.

De aanslag in café-restaurant Argana aan het centrale plein Djemaa el-Fna in Marrakesh kostte aan zestien mensen het leven, van wie acht Fransen en een Nederlander. Onderzoekers hebben sporen gevonden die erop wijzen dat het terreurnetwerk Al Qaida erachter zit, maar niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog opgeëist.

Volgens MAP is de belangrijkste van de drie verdachten 'loyaal' aan Al Qaida. Een Frans radiostation had eerder donderdag de arrestatie van één Marrakech-verdachte gemeld. Onduidelijk is vooralsnog hoe dat bericht zich verhoudt tot de groep van drie die door MAP wordt gemeld.

Drie verdachten aanslag Marrakesh opgepakt
Drie verdachten aanslag Marrakesh opgepakt (Foto: ANP)

Olieprijs 10 procent omlaag

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is donderdag met 10 procent gedaald. De prijs komt daarmee op 98 dollar. Medio maart noteerde de olieprijs voor het laatst onder de 100 dollar.

De daling is een van de grootste dalingen ooit op één dag. Brent-olie uit de Noordzee werd ook bijna 10 procent goedkoper en komt daarmee onder de 110 dollar. De fikse daling is ingegeven door een dalende vraag, maar ook een duurdere dollar speelt een belangrijke rol.

Sinds de onrust in de Arabische wereld liep de olieprijs juist stevig op.

Olieprijs 10 procent omlaag
Olieprijs 10 procent omlaag (Foto: ANP)

Lichaam uit wrak Air France-toestel geborgen

Technici hebben donderdag het stoffelijk overschot geborgen van een inzittende van het Air France-toestel dat op 1 juni 2009 voor de kust van Brazilië in zee stortte. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Het lichaam zat nog vast aan de vliegtuigstoel en de berging was technisch een zeer gecompliceerde klus, waardoor het nog maar de vraag is of alle andere lichamen die zijn gevonden kunnen worden geborgen.

Eerder werden ook al de twee zwarte dozen van het vliegtuig boven water gehaald. De hoop is dat de informatie op de recorders nog bruikbaar is en dat deze gegevens meer licht kunnen werpen op de oorzaak van de crash.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt evenals de lichamen van zo'n 50 slachtoffers.

Getuige achtervolgt dief 17 kilometer lang

Een getuige van een inbraak in een fietsenzaak in het Brabantse Made heeft in de nacht van woensdag op donderdag laten zien over een flink uithoudingsvermogen te beschikken. De getuige achtervolgde de inbreker per fiets tot aan Zevenbergen, 17 kilometer verderop. Alle inspanning ten spijt wist de inbreker, die ook op de fiets was, te ontkomen.

De inbraak in de rijwielhandel aan de Nieuwstraat in het Brabantse dorp was de derde in korte tijd. De vorige twee keer werd een stoeptegel door een ruit gegooid, waarna een fiets werd gestolen. Ook deze keer was een etalageruit gesneuveld. Het gat was echter niet groot genoeg om iets buit te kunnen maken, aldus de politie.

Wind wakkert Britse bosbranden aan

Honderden brandweerlieden en reddingswerkers proberen in Schotland, Wales en het noordwesten van Engeland bosbranden te bedwingen die door krachtige winden worden aangewakkerd. Volgens de autoriteiten zijn de meeste branden aangestoken.

In de zwaarst getroffen gebieden zijn blushelikopters ingezet. De warme maand april droeg ertoe bij dat de branden zich met behulp van de wind vlug kunnen verspreiden in de droge gebieden.

Meteorologen verwachten dat het de komende dagen gaat regenen.

Twee puppy's gestolen uit asiel

Twee puppy's van zeven weken oud zijn woensdagmiddag gestolen uit dierenasiel H'onderdak in Bergen op Zoom. De dieven sloegen tussen 12.30 en 13.30 uur toe.

Volgens de medewerkster van het asiel zijn de daders twee Engelssprekende mannen die in de ochtend al langs waren geweest. Ze zeiden toen dat ze hun jack russell kwijt waren. De vrouw zag de mannen wegrijden in een auto met een ladder op het dak. Ze vermoedt dat de mannen de ladder gebruikt hebben om over de omheining te klimmen.

De puppy's zijn een soort Duitse herders. Er waren al baasjes gevonden voor de twee hondjes. De baasjes zijn inmiddels ingelicht.

Lauda: "Coureurs limiteren prestatie Renault"

Lotus Renault GP verraste in het begin van dit Formule 1-seizoen door twee podiumplaatsen in Australië en Maleisië, maar kon in China niet overtuigen. Volgens Niki Lauda kan de renstal beter, maar komt het er niet uit omdat de coureurs Nick Heidfeld en Vitaly Petrov het extra beetje klasse dat Robert Kubica heeft niet kunnen brengen.

"Renault heeft een goede auto. Het team is echter tot op een bepaalde hoogte gelimiteerd aan het niveau van het rijdersduo Nick Heidfeld en Vitaly Petrov. Ze hebben inderdaad goed werk verricht met de auto, maar een topcoureur kan nog net het laatste verschil maken. Dat zijn Heidfeld en Petrov niet," zei Lauda die weet dat Heidfeld Kubica voorlopig nog zal vervangen.

"Met Robert Kubica in de auto zou ik er meer vertrouwen in hebben gehad. Renault zal nog wel vaker verrassen met podiumplaatsen, maar ik denk dat de strijd om de titel snel voorbij is voor Lotus Renault."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.