Kunstcollectie Scheringa niet bijeen te houden

De kunstcollectie van het failliete Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek blijft niet in zijn geheel bij elkaar. Het is de curatoren niet gelukt een koper te vinden die de complete verzameling van Dirk Scheringa wil overnemen, zo blijkt uit een verslag van de curatoren.

De collectie van het museum van de voormalige topman van de gevallen DSB Bank bestaat uit meer dan duizend schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten. Werken van zogenoemde magisch realisten als Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket vormen de basis van de collectie.

In navolging van het faillissement van DSB Bank werd het museum van Dirk Scheringa in november 2009 officieel failliet verklaard. ABN Amro legde beslag op de collectie. Scheringa had de bank de collectie als onderpand gegeven voor een hypotheek van 32 miljoen euro voor een nieuw museum in Opmeer.

Wat er nu met de schilderijen gaat gebeuren, is nog niet bekend. Mogelijk wordt de collectie in delen verkocht, of wordt een veilig gehouden. Experts schatten de waarde van de collectie op ongeveer 40 miljoen euro.

Scheringa deed destijds een oproep voor behoud van de collectie. Hij en zijn vrouw hoopten dat die in zijn geheel behouden kon blijven en dat de stukken niet los van elkaar geveild gaan worden. "De kracht van de collectie ligt besloten in de unieke samenhang van het geheel", schreef Scheringa in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Ook toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA) zei toen dat hij vindt dat de kunstcollectie bijeen moet blijven. Hij riep kunstliefhebbers in het land op om te kijken wat ze konden doen.