AVRO liep blauwtje bij VPRO

De TROS was niet de eerste keuze van de AVRO om mee te fuseren: dat was de ook op kunst gerichte VPRO. Deze eigenzinnige omroep was uiteindelijk niet te porren voor een fusie en wil zelfstandig blijven.

De twee omroepen hebben de afgelopen maanden samenwerkings- en fusiemogelijkheden onderzocht. Dat kwam voornamelijk door de raakvlakken op het gebied van kunst en cultuur. Na de intentieverklaring van de AVRO en de TROS om te gaan fuseren, heeft de VPRO laten weten als zelfstandige omroep door te willen gaan. Met verwante omroepen wil de VPRO hooguit samenwerken op het gebied van productie en redactie.

logosoep AVRO & VPRODat de AVRO met de VPRO in zee wilde gaan is niet verrassend: eerstgenoemde omroep maakte vroeger weliswaar veelal op amusement geënte programma's, maar schoof de laatste jaren steeds meer op richting kunst en cultuur. De verwantschap met de TROS is tegenwoordig nogal ver te zoeken, en een fusie met die omroep had in de jaren 80 wellicht meer voor de hand gelegen. Nu wordt gesteld dat de samenwerking vooral 'op de flanken' ligt: cultureel Nederland kan volgens de twee fusiepartners worden bediend 'van Volendam tot de grachtengordel'.

Wat de afwijzing voor de relatief kleine VPRO zal betekenen moet worden afgewacht. Een andere voor de hand liggende fusiepartner, de VARA, zal mogelijk met BNN samengaan, getuige de samenwerking in de MaDiWoDo Show van Paul de Leeuw. Het is nog maar de vraag of de VPRO als zelfstandige publieke omroep kan blijven bestaan, gezien de plannen van het kabinet om in een nieuw publiek bestel maximaal acht omroepen toe te staan.


Hoge cultuur van de VPRO uit 1974: Van Oekels Discohoek