Arsenal geen onderpand bij overname

Stan Kroenke is niet van plan Arsenal in de schulden te steken om de resterende 37 procent van de aandelen van de club in handen te krijgen. De Amerikaanse investeerder beheert sinds 11 april meer dan dertig procent van de aandelen van de Gunners en is daardoor verplicht een bod uit te brengen op de resterende waardepapieren. Kroenke schat de waarde van Arsenal met zijn bod op 731 miljoen pond, ongeveer 827 miljoen euro.

Kroenke herhaalde vrijdag dat hij geen geld zou lenen met de club als onderpand om de overname te financieren. De 63-jarige zakenman had al langere tijd 29,9 procent van Arsenal in handen. In april nam hij de aandelenpakketten van voormalig directeuren Danny Fiszman en Nina Bracewell-Smith over en kwam zijn totaal op 62,9 procent.

Malcolm Glazer, landgenoot van Kroenke en eigenaar van Manchester United, sloot grote leningen af om de overname van de Premier League-club te financieren. De Red Devils waren schuldenvrij voor de overname, maar staan momenteel in het rood voor meer dan vijfhonderd miljoen pond, ruim 568 miljoen euro.

Wanneer het bod wordt geaccepteerd, is Arsenal is de tiende club uit de Premier League die in buitenlandse handen valt. Manchester United, Manchester City, Birmingham City, Aston Villa, Sunderland, Blackburn Rovers, Liverpool, Chelsea en Fulham gingen de club voor. De Rus Alisher Usmanov gaf eerder aan zijn aandelen niet te willen verkopen.

Met zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises is Kroenke onder meer eigenaar van basketbalclub Denver Nuggets, ijshockeyploeg Colorado Avalanche en Major League Soccer-team Colorado Rapids.


Arsenal geen onderpand bij overname (Foto: Novum)