Nertsenhouders tegen fokverbod

Met vijf televisiespotjes protesteren nertsenhouders vanaf vrijdag tegen het wetsvoorstel dat de pelsdierhouderij moet verbieden. De Tweede Kamer nam het voorstel in 2009 aan, maar het is nog steeds geen wet. De fokkers vragen aandacht voor de 'dramatische gevolgen' van het verbod en willen compensatie.

Het wetsvoorstel is afkomstig van SP en PvdA en regelt dat alle nertsenfokkerijen in 2024 moeten zijn gesloten. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog goedkeuren. Als de senaat dat doet, gaan circa 170 bedrijven failliet, stelt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

"Als de politiek ons wil verbieden dan zijn wij bereid dat te accepteren, maar alleen als alle familiebedrijven fatsoenlijk gecompenseerd worden voor het verlies van hun bedrijven", zegt directeur Wim Verhagen van de NFE. Op dit moment voorziet de wet daar niet in.

Wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste Kamer is het de eerste keer dat in Nederland een 'volledige agrarische sector wordt verboden op ethische gronden', stellen de nertsenfokkers. In de toelichting bij het wetsvoorstel staat dat het ethisch en moreel niet aanvaardbaar is om de roofdieren, die van nature niet in groepen leven, te houden voor de productie van bont.

Al jarenlang wordt er fel gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders van een fokverbod. Later dit jaar zet de Eerste Kamer de behandeling van het voorstel voort.