Celstraf voor doodschieten familie

Redactie

Een 41-jarige man is vrijdag veroordeeld tot 22 jaar cel voor het doodschieten van zijn zwager en het verwonden van zijn vrouw en neef in Amsterdam in juli. De rechtbank in Amsterdam acht de man, die ook het wapen op zijn zus richtte, schuldig aan moord, zware mishandeling, poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en bedreiging. Er was 30 jaar cel geëist.

De schietpartij vond 2 juli rond 21.00 uur op straat plaats in Amsterdam Nieuw-West, vlak nadat het Nederlands elftal een voetbalwedstrijd had gewonnen. De vrouw, neef en zwager van de man liepen over straat, toen de 41-jarige man aan kwam rennen. Hij schoot eerst zijn vrouw in haar bovenbeen, waarna hij het wapen op zijn neef richtte. Die liep schotwonden in zijn hals, in zijn buik en in zijn rechtervoet op.

Daarna ging hij zijn zwager achterna, die hij na een vechtpartij in zijn borst en in zijn hoofd schoot. De zwager overleed niet veel later aan zijn verwondingen. Voordat de man werd opgepakt, richtte hij het wapen ook nog op het hoofd van zijn zus. Daarnaast bedreigde hij een getuige die wilde ingrijpen.

De man heeft bekend de schoten te hebben gelost. De raadsvrouw van de verdachte stelde eerder dat de man tot zijn daden kwam vanwege onder meer de aanstaande scheiding van zijn vrouw, een onzeker verblijf in Nederland en de psychische druk die de zwager op hem zou hebben uitgeoefend.

De man zou de afgelopen jaren volledig afhankelijk zijn geworden van zijn invloedrijke zwager. Hij zou niets meer over zijn eigen leven te zeggen hebben gehad. Hij was uit zijn huis gezet en mocht zijn vrouw en kinderen, die ook onder invloed van de zwager stonden, niet meer zien. De rechtbank ziet hierin een verzachtende omstandigheid.

Dat de schietpartij op straat plaatsvond op een warme zomeravond, net nadat het Nederlands elftal een voetbalwedstrijd had gewonnen, ziet de rechtbank juist als een verzwarende omstandigheid. "Om dit te vieren waren er veel mensen op straat aanwezig, maar dat feest kwam door het handelen van verdachte snel ten einde", aldus de rechtbank.