Ruim drieduizend klachten over advocaten

Het afgelopen jaar zijn 3265 klachten tegen advocaten ingediend. Een op de drie van deze klachten werd uiteindelijk door een tuchtrechter behandeld. Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten vrijdag in het jaarverslag Tuchtrecht Advocatuur.

Het jaarverslag is voor de tweede keer gepubliceerd. Voor het eerst staan daarin ook alle eerste klachten die bij lokale ordes tegen advocaten zijn ingediend.

Nederland telt in totaal circa zestienduizend advocaten. Het grootste aantal klachten werd in Amsterdam ingediend. Daar waren het er afgelopen jaar 568 op 4627 advocaten.

Een op de drie klachten, 1251 in totaal, kwam in 2010 voor een tuchtrechter. Volgens een woordvoerder van de Orde van Advocaten is dat aantal ongeveer even groot als het jaar daarvoor. De overige klachten werden opgelost door onder meer bemiddeling.

Iets minder dan 300 klachten werden uiteindelijk gegrond verklaard. 6 advocaten moesten hun kantoor definitief sluiten. Dat zijn er minder dan het jaar ervoor, toen er 13 van het tableau werden geschrapt. Verder kregen 132 advocaten een waarschuwing, 78 een berisping en werden er 65 geschorst, waarvan 41 onvoorwaardelijk.

De meeste straffen werden opgelegd aan advocaten die onder de maat presteerden, niet goed communiceerden met hun cliënt of die zich niet aan de, vooral financiële, gedragsregels hielden.


Ruim drieduizend klachten over advocaten (Foto: Novum)