Ouattara beëdigd als president Ivoorkust

Alassane Ouattara is vrijdag beëdigd als president van Ivoorkust, vijf maanden nadat hij de presidentsverkiezingen in het land had gewonnen van zijn rivaal Laurent Gbagbo. Ouattara stak zijn rechterhand op en zwoer de grondwet te beschermen. "Ik beloof plechtig op mijn eer dat ik de grondwet zal respecteren en trouw zal verdedigen."

Ouattara prees tevens de leden van de constitutionele raad, die wordt voorgezeten door Paul Yao N'Dre - een trouwe bondgenoot van Gbagbo, dat ze eindelijk geaccepteerd hebben dat ze een fout hebben gemaakt door de overwinning van Ouattara ongeldig te verklaren. "Ik prijs allereerst de leden van de constitutionele raad voor het moedige besluit dat ze hebben genomen door te zeggen wat juist is. Deze beslissing geeft hen de mogelijkheid zich met hun eed en hun geweten te verzoenen. De beslissing herstelt de waarheid van de stembus en rehabiliteert de bevolking van Ivoorkust die massaal haar stem uitbracht bij de verkiezingen van 28 november."

Na de presidentsverkiezingen balanceerde Ivoorkust op de rand van een burgeroorlog. Meer dan duizend burgers kwamen om het leven, eerst door hard ingrijpen van het leger van Gbagbo, vervolgens door acties van het rebellenleger van Ouattara. Gbagbo werd vorige maand opgepakt en staat nu onder huisarrest.