FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 april 2011

Aanklager Strafhof wil onderzoek bloedbad Ivoorkust

De aanklager van het Internationale Strafhof wil een formeel onderzoek openen naar het bloedbad dat zich vorige week in Duékoué in het westen van Ivoorkust heeft afgespeeld. Volgens de rooms-katholieke organisatie Caritas werden daar in drie dagen tijd meer dan duizend mensen afgeslacht in een wijk die onder controle stond van milities die aan de kant staan van de internationaal erkende president Alassane Ouattara.

Aanklager Luis Moreno-Ocampo wilde zich er dinsdag niet over uitlaten wie verantwoordelijk is voor de slachtpartij. Hij wees erop dat zowel Ouattara als diens rivaal de zittende president Laurent Gbagbo de jurisdictie van het Strafhof erkent. Hij riep omliggende West-Afrikaanse landen op formeel om een onderzoek te vragen, zodat hij daar meteen mee kan beginnen. Zonder een dergelijk verzoek moet Moreno-Ocampo een panel van rechters met voldoende bewijzen zien te overtuigen een dergelijk onderzoek te openen, wat weken of zelfs maanden zou kunnen vergen.

Vrouwen in de rij voor invriezen eicellen

Het AMC in Amsterdam verwacht in de komende weken tientallen vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen. Dat zei gynaecoloog Jan Kremer dinsdag in Nieuwsuur. Vanaf woensdag is het voor eerst mogelijk om op deze manier op latere leeftijd nog een kind te krijgen.

Twee jaar geleden maakte het AMC bekend te willen starten met de nieuwe techniek. Volgens Kremer zijn er sinds de bekendmaking een aantal dingen veranderd. "De behandeling kan goed toegepast worden en er komen gezonde kinderen uit voort", aldus Kremer.

Niet alleen vrouwen met een medische reden komen voor de behandeling in aanmerking. Ook vrouwen boven de 30 kunnen in het ziekenhuis terecht. Er geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar. Volgens Kremer is het belangrijk dat alleen ziekenhuizen de behandeling aanbieden. "Er moeten geen commerciële klinieken komen die eicellen gaan invriezen."

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) liet dinsdag weten dat het invriezen van eicellen kan worden geïntroduceerd. Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VVD) zegt dat er een goede basis is voor het invriezen van eicellen in Nederland. Afgelopen zomer maakte de gynaecologenvereniging NVOG al bekend dat zij geen bezwaren ziet voor de behandeling.

Van der Vaart: "Deze wedstrijd snel vergeten"

Rafael van der Vaart verloor vanavond met zijn ploeg Tottenham Hotspur met grote cijfers van zijn oude club Real Madrid; 4-0. De Engelse ploeg is door dit resultaat nagenoeg uitgeschakeld in de Champions League.

Na afloop reageerde van der Vaart voor de camera's van de NOS. "Na die rood kaart was het over. Snel vergeten. Het waren twee domme gele kaarten." Daarmee doelde onze landgenoot op de vroege rode kaart die zijn teamgenoot Peter Crouch pakte. In de rust werd Van der Vaart gewisseld voor spits Jermaine Defoe.

Inter verloor in eigen huis verrassend ruim met 2-5 van Schalke 04. "Ik heb Wesley nog gepingt, maar nog geen reactie gehad", aldus Van der Vaart.

Steel Diver vanaf mei naar Europa

De duikbootsimulatie Steel Diver voor de Nintendo 3DS komt in mei naar Europa. De duikbootgame gebruikt onder andere de ingebouwde gyroscoop van de draagbare spelcomputer om de speler met de periscoop in het rond te laten kijken.

Steel Diver werd voor het eerst getoond op de E3-beurs in Los Angeles als titel voor de Nintendo DS. In 2010 werd bekend dat de game naar de Nintendo 3DS was overgezet. In de Verenigde Staten is de duikbootgame al een tijdje uit. Daar krijgt de titel middelmatige recensies.


Willem Holleeder niet in Heineken-film

Je zou zeggen dat het een niet onbelangrijk personage is in het verhaal, maar toch komt Willem Holleeder niet voor in de film De Heineken Ontvoering.

Dat bleek toen AT5 een kijkje nam op de set van de film, bij het Amstel Hotel. Reinout Scholten van Aschat, van wie aangekondigd was dat hij Holleeder zou vertolken, speelt nu Martin Erkamps, alias Remmetje.

Erkamps was de jongste van de vijf mannen die Fredddy Heineken in 1983 ontvoerden. Zijn personage krijgt in de film wel veel karaktertrekken van Holleeder, zo legde Scholten van Aschat uit aan AT5.

Regisseur Maarten Treurniet: "We vonden het belangrijk voor het verhaal dat het personage van Reinout Scholten van Aschat zich ontwikkelt van een onervaren jongeling tot een geharde crimineel."

Mexicaan opgepakt voor schietpartij Rotterdam

In Mexico is vorige week een voortvluchtige 38-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Rotterdam in januari 2008. De Mexicaan werd op verzoek van de Nederlandse politie en justitie gearresteerd, zo laat de politie weten.

Bij de schietpartij kwam een 38-jarige Rotterdammer om het leven. Hij werd onder vuur genomen op het Johannes de Vouplein in Rotterdam-West. Vermoedelijk ging aan de schietpartij een ruzie vooraf. Het slachtoffer zat in een auto en reed nadat hij werd getroffen tegen een bus en twee auto's. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

In de maand na de schietpartij werden al vier andere verdachten aangehouden. Zij werden na enige tijd weer vrijgelaten.

Kane gaat opnieuw de theaters in

Kane komt dit najaar met een vervolg op de No Surrender-toer. De Haagse rockband trekt vanaf 30 september langs de Nederlandse theaters.

"Onze eerste theatertoer was vooral een grote uitdaging. Een totaal nieuwe wereld die we niet kenden. Dat het zo goed zou kloppen met de band en het publiek hadden we van tevoren niet durven voorspellen", reageert frontman Dinand Woesthoff. Volgens de zanger gaat de vervolgtoer verder waar de eerste ophield. "Een perfecte tijd om nieuwe nummers te gaan uitproberen, als voorbode op ons zesde album."

No Surrender, Part II bestaat uit negentien optredens en begint in Middelburg. Daarna trekken de bandleden onder meer naar Almere, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Op 1 november wordt de toer afgesloten in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

Kane geeft later deze maand een aantal optredens in Ahoy. De band staat op 21, 22 en 23 april in Rotterdam met een reeks Singles Only-concerten.


Kane gaat opnieuw de theaters in (Foto: Novum)

Schaarsgeklede dames lopen protestmars

In Toronto is zondag een grote groep schaarsgeklede vrouwen de straat opgegaan. De dames wilden met de actie een vuist maken tegen de seksistische uitspraak van een Canadese politieman.

De bewuste agent heeft tijdens een speciale les verklaard dat vrouwen die zich hoerig kleden erom vragen te worden verkracht. "Omdat ik eruitzie als een slet, betekent nog niet dat ik verkracht wil worden", wierp een van de als slet verklede dames echter tegen. Samen met duizenden mannen en vrouwen liep zij naar het hoofdkantoor van de politie van Toronto om het hoofd te eisen van de politieman.

"De politie moet de vrouwen niet vertellen hoe ze zich moeten kleden, maar juist tegen de mannen zeggen dat ze niet moeten verkrachten", luidt de tekst op een van de vele spandoeken. De agent is inmiddels diep door het stof gegaan voor zijn uitspraak.


Gelukkig levert zo'n actie wel leuke filmpjes op

[CL] Uitslag Internazionale - Schalke 04

Schalke 04 heeft in Milaan tegen Internazionale voor een stunt weten te zorgen. De Duitse ploeg wist met 2-5 te winnen van het team van Wesley Sneijder en zette hiermee een forse stap in de richting van de halve finales van de Champions League.

Inter kwam al heel vroeg op voorsprong. Het was aanvaller Stankovic die al in de eerste minuut de score wist te openen. Daarna golfde het spel op en neer en was het Matip die de score weer gelijk trok. Vervolgens waren het de Italianen die aandrongen bij Schalke en het was vervolgens aanvaller Diego Milito die de Milanezen weer op voorsprong bracht. 

Na die goal was het echter de beurt aan de Duitsers. Edu en Rául waren daarna trefzeker voor de uitspelende ploeg en zorgden zo voor een voorsprong voor de Duitsers. Middels een eigen goal van Ranocchia was de wedstrijd in feite al gespeeld. De Duitsers liepen hierdoor uit naar een 2-4 voorsprong. 

Aanvaller Edu, die al een doelpunt op zijn naam had staan, zorgde in de 75ste minuut voor het slotakkoord. Hij wist doelman César voor de tweede maal te verschalken en maakte de vijfde goal voor Schalke.




Internazionale

2 - 5

Schalke 04

 1' Stankovic
 34' Milito
   17' Matip 
 40' Edu 
 53' Rául 
 57' Ranocchia (e.d.) 
 75' Edu 
 
 Gele kaart: Stankovic, (Internazionale), Farfán, Sarpei, K.Papadopoulos, (Schalke 04)
 Rode kaart: Chivu (62/2xg) (Internazionale),
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Ranocchia
Chivu
Zanetti
Stankovic (Kharja/24 Córdoba/63)
Motta (Nagatomo/76)
Sneijder
Cambiasso
Eto'o
Milito
  Neuer
Uchida
Höwedes
Matip
Sarpei
Farfán
K.Papadopoulos
Jurado (Draxler/83)
Baumjohann (Schmitz/76)
Raúl
Edu

[CL] Uitslag Real Madrid - Tottenham Hotspur

Vanavond troffen Real Madrid en Tottenham Hotspur elkaar tijdens het eerste duel in de kwartfinales van de Champions League. Mede dankzij twee doelpunten van huurling Emanuel Adebayor won Real Madrid de eerste ontmoeting met 4-0. Tottenham kwam al vroeg in de wedstrijd met tien man te staan, nadat Peter Crouch tweemaal geel pakte. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

Real Madrid heeft de eerste ontmoeting tegen Tottenham Hotspur in de kwartfinales van de Champions League opvallend simpel weten te winnen. Dankzij twee doelpunten van Emanuel Adebayor en één treffer van Angel di María en Cristiano Ronaldo won de ploeg met 4-0.

Direct na het eerste fluitsignaal zocht Real in eigen huis de aanval. Al na vier minuten werd dit beloond met een treffer. Adebayor kopte raak en liet Gomes en bij de tweede paal Modric kansloos. Na een kwartier spelen leek het duel al beslist, nadat Tottenham-spits Peter Crouch op domme wijze twee keer kort achter elkaar een gele kaart pakte. De Madrileense ploeg wist zich vervolgens weinig raad met de man-meersituatie. De Spurs werden met name via Gareth Bale gevaarlijk. Zo belandde een verre inworp van de Welshman voor de voeten van Van der vaart, die alleen vrij stond voor Casillas. Onze landgenoot, die na het vertrek van Crouch als gelegenheidsspits speelde, had echter te weinig tijd nodig.

Na rust koos Tottenham-trainer Harry Redknapp ervoor om toch met een diepe spits te spelen. Jermaine Defoe verving Van der Vaart, maar dit pakte niet goed uit. Real werd naarmate de tweede helft vorderde gevaarlijker en in de 57e minuut besliste Adebayor het duel met zijn tweede treffer van de wedstrijd. De Togolees scoorde opnieuw met het hoofd. De kansen stapelden zich vervolgens op en het doel van keeper Gomes werd geregeld onder vuur genomen. Een kleine twintig minuten voor tijd besliste Di María het duel definitief door de bal mooi in de kruising te schieten. In de slotfase bracht de tegenvallende Cristiano Ronaldo de stand op 4-0.


 

Real Madrid

4 - 0

Tottenham Hotspur

 4' Adebayor
57' Adebayor
72' Di María
87' C. Ronaldo
 
 
 Gele kaart: Adebayor, Pepe, (Real Madrid), v.d. Vaart, Defoe (Tottenham Hotspur)
 Rode kaart: , Crouch (15/2xg) (Tottenham Hotspur)
 
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Pepe
Carvalho
Marcelo
Di María (Kaká/78)
Xabi Alonso
Ozil
Khedira (L. Diarra/61)
C.Ronaldo
Adebayor (Higuaín/74)
  Gomes
Corluka (Bassong/80)
Gallas
Dawson
Assou-Ekotto
Jenas
Sandro
v.d. Vaart (Defoe/46)
Modric
Bale
Crouch

Italiaanse Kamer tegen proces Berlusconi

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden betwist de bevoegdheid van de rechtbank in Milaan om premier Silvio Berlusconi te berechten. Volgens het lagerhuis is het niet aan de gewone rechter, maar aan het Tribunaal van Ministers om te oordelen over feiten die door overheidsfunctionarissen tijdens de uitoefening van hun functie zijn begaan.

Woensdag begint in Milaan een proces waarin Berlusconi ervan wordt beschuldigd betaalde seks te hebben gehad met de minderjarige Ruby en dat hij zijn ambt heeft misbruikt om de zaak in de doofpot te stoppen. Het door politieke bondgenoten van Berlusconi gedomineerde lagerhuis wil dat het Constitutionele Hof zich erover uitspreekt door welke rechtbank de zaak moet worden behandeld.

De stemming in het parlement verhindert niet dat het proces woensdag wordt geopend. Berlusconi zal daar zelf niet bij zijn, omdat hij bij de herdenking wil zijn van de aardbeving van twee jaar geleden in L'Aquila.


Italiaanse Kamer tegen proces Berlusconi (Foto: Novum)

Wetsvoorstel tegen straathonden Roemenië

Een parlementaire commissie in Roemenië heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat het afmaken van straathonden mogelijk maakt. Voor het parlementsgebouw hadden zich honderden dierenrechtenactivisten verzameld. Volgens hen is het veel goedkoper en humaner om de dieren te steriliseren.

Straathonden vormen al langer een probleem in Roemenië. Alleen al in de hoofdstad Boekarest zouden er dertigduizend rondzwerven. Tussen januari en februari zijn vijftienhonderd mensen in Boekarest door een straathond gebeten, zeiden de autoriteiten. Heel zelden gebeurt het dat iemand wordt doodgebeten.


Wetsvoorstel tegen straathonden Roemenië (Foto: Novum)

[Video] Dief zit 4 uur vast in vuilnisbak

De Britse politie bleek een koud kunstje te hebben aan het inrekenen van een 28-jarige dief. De beste man bleek al vier uur vast te zitten in een vuilnisbak. De brandweer moest er uiteindelijk aan te pas komen om hem uit zijn benarde positie te bevrijden.

Op vrijgegeven bewakingsbeelden is te zien hoe de dief door een handlanger in de vuilnisbak in Bradley Stoke, in de buurt van Bristol, wordt geholpen. Blijkbaar wilde de man in de container een nieuwe garderobe voor zichzelf uitzoeken. Toen een beveiliger kwam aansnellen, nam de man buiten snel de benen.

De man in de vuilnisbak had echter pech. Hij moest blijven zitten tot de brandweer hem eruit kwam vissen. De dief is opgepakt en wordt aangeklaagd voor voor diefstal.


De bewuste bewakingsbeelden

Ecuador wijst ambassadeur VS uit

Ecuador heeft dinsdag de Amerikaanse ambassadeur Heather Hodges tot persona nog grata verklaard. Haar uitwijzing lijkt te maken te hebben met een via WikiLeaks uitgelekt telegram uit 2009, waarin zij het voormalige hoofd van de Ecuadoraanse politie van corruptie beticht en adviseert zijn Amerikaanse visum in te trekken. Volgens Hodges wist president Rafael Correa van de corruptie onder de politieleiding en de vroegere politiecommandant Jaime Hurtado Vaca.

Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de ambassadeur op het matje nadat haar bericht maandag in de Spaanse krant El Pais was afgedrukt. Minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino zei op een persconferentie dat de Amerikaanse gezant geen afdoende verklaring had voor haar veronderstellingen.

De Ecuadoraanse ambassade in Washington benadrukte in een afzonderlijke verklaring dat de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur niet gericht was tegen de regering van president Barack Obama. "Het is jammer dat door de gepubliceerde documenten op WikiLeaks verdere samenwerking met de huidige ambassadeur in Quito niet mogelijk is, maar wij hopen te kunnen werken met een nieuwe ambassadeur."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de uitwijzing van ambassadeur Hodges 'onterecht' te vinden. Het zei opties voor een reactie op de Ecuadoraanse stap te onderzoeken.

Hodges is de derde Amerikaanse diplomaat die door Ecuador wordt uitgewezen sinds de linkse president Correa in 2007 in het Zuid-Amerikaanse land aan de macht kwam. Correa is een nauwe bondgenoot van de presidenten Hugo Chavez van Venezuela en Evo Morales van Bolivia. Ook die twee landen zitten zonder Amerikaanse ambassadeur.

Hodges is de tweede Amerikaanse ambassadeur die het slachtoffer is geworden van de onthullingen van WikiLeaks. Eerder moest de Amerikaanse gezant in Mexico, Carlos Pascual, het veld ruimen nadat president Felipe Calderon aanstoot had genomen aan diens uitlatingen, die door de cyberactivisten aan de grote klok waren gehangen.

Koelkast ontploft in woning Spijkenisse

In een woning aan het Goudenregenplein in Spijkenisse is dinsdagmiddag een koelkast ontploft. Bij de explosie ontstond een kleine brand. Er vielen geen gewonden, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Op het moment van de ontploffing bevond zich een persoon in de kamer waar de koelkast stond. Met behulp van twee omstanders werd de bewoner uit de kamer gehaald. De drie liepen lichte ademhalingsproblemen op. Waardoor de koelkast plotseling is ontploft, is onduidelijk.

Raketkoppen in Gelders riool gevonden

Tijdens werkzaamheden aan het riool in het Gelderse Harskamp zijn dinsdag zo'n zevenhonderd koppen van antitankraketten gevonden. De koppen bevatten geen explosieve lading. Ze zijn gebruikt om een bezinkput mee te vullen, meldt Omroep Gelderland.

De koppen zijn afkomstig uit de jaren zestig. De Explosieven Opruimingsdienst heeft dinsdag bijna 250 exemplaren boven de grond gehaald. Woensdag volgt de rest.

Klik hier voor beelden van de raketkoppen.

El Kabir in de zomer naar Serie A

Moestafa El Kabir zal vanaf volgend seizoen te bewonderen zijn in de Italiaanse Serie A. De Nederlandse aanvaller van de Zweedse club Mjällby wordt vanaf komende zomer verhuurd aan Cagliari.

Massimo Cellino, voorzitter van Cagliari, ziet uit naar de komst van de oud-aanvaller van N.E.C. Nijmegen: "Als hij maar de helft doet van wat hij bij Mjällby deed, dan zullen we nog veel plezier aan hem hebben."

Ook de voorzitter van Mjällby, Jorgen Mortinsson, is trots op de transfer: "Het is geweldig om een speler te leveren aan één van de grootste competities van Europa." Afgelopen seizoen maakte de 22-jarige El Kabir tien doelpunten voor Mjällby. Hij vertrok onder meer wegens gewichtsproblemen bij N.E.C. Nijmegen en zocht het avontuur in Zweden.

Bouw circuit Austin op schema

De organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft bekend gemaakt dat de bouw van het circuit in Austin, Texas, nog steeds goed op schema ligt. Woordvoerder Jeff Hahn meldt dit aan KVEU News.

Veel te zien is er nog niet op het terrein waar de baan moet verschijnen, maar de FIA zal alles goed in de gaten houden, omdat de oplevering van de baan in Zuid-Korea vorig jaar slechts net op tijd was. "We houden er een strak schema op na. We plannen een opening in juni 2012. Heel veel circuits zijn binnen eenzelfde tijdschema gebouwd," zei Hahn.

Bøkko en Mueller worden herenigd

Håvard Bøkko wordt herenigd met trainer Peter Mueller. Samen met zijn zus Hege zal de Noor toetreden tot het schaatsteam CBA van de Amerikaanse coach.

Toen Mueller coach was bij de Noorse schaatsbond trainde de Bøkko's ook al met Mueller. In 2009 werd hij daar ontslagen nadat hij schaatsster Maren Haugli zou hebben lastig gevallen.

Ook Alexis Contin en Johan Rojler hebben getekend bij Mueller. Daarnaast wordt ook Lars Elgersma met de ploeg in verband gebracht. Shani Davis kondigde al eerder zijn vertrek bij CBA aan.

'Seedorf op weg naar Corinthians'

Het is mogelijk dat Clarence Seedorf volgend seizoen zijn voetballoopbaan voortzet bij het Braziliaanse Corinthians. Ronaldo heeft de middenvelder aangeraden bij de Braziliaanse ploeg.

Volgens Globo Esporte was Ronaldo, die onlangs bij Corinthians een punt zette achter zijn actieve voetballoopbaan, de afgelopen week in Europa om met Seedorf te praten. Ronaldo en Seedorf speelden samen bij Internazionale. "Corinthians heeft interesse, maar er is nog niets getekend. Het is een mogelijkheid voor de zomer", aldus Ronaldo.

Een mogelijke overgang van Seedorf naar Corinthians zou niet verrassend zijn. De Nederlander is getrouwd met een Braziliaanse en heeft een appartement in Rio de Janeiro. Seedorf gaf eerder in interviews aan dat hij interesse heeft om in Brazilië te gaan spelen. Destijds werd Flamengo genoemd als mogelijke werkgever.

Het contract van Seedorf loopt komende zomer af. AC Milan heeft nog niet aangegeven door te willen met onze landgenoot. Seedorf gaf eerder wel aan ook open te staan voor een langer verblijf bij de Italiaanse ploeg.

Kroon levert Willemsorde in bij veroordeling

Als Marco Kroon uiteindelijk wordt veroordeeld voor drugsbezit, levert hij zijn Militaire Willemsorde in, zei hij dinsdag tegen de rechtbank in Arnhem. Hij is onschuldig, zegt hij, maar bij een veroordeling (eventueel in hoger beroep) 'ben ik de onderscheiding niet waard'.

Kroon kreeg de hoogste militaire onderscheiding eind mei 2009 opgespeld door koningin Beatrix, wegens getoonde heldenmoed tijdens een missie als commando in Afghanistan. Vorig jaar werd bekend dat het Openbaar Ministerie hem zou vervolgen wegens bezit van cocaïne en MDMA (XTC) en bezit van stroomstootwapens. Kroon ontkent het drugsbezit en heeft toegegeven dat hij de kleine tasers voorhanden heeft gehad en er een aan zijn broer heeft doorgegeven.

Als hij wordt veroordeeld voor de drugs, is hij naar alle waarschijnlijkheid zijn baan bij Defensie kwijt, gezien het zerotolerancebeleid daar voor drugs. De Willemsorde wordt afgenomen bij een celstraf van een jaar of meer of bij oneervol ontslag.

Kroon levert Willemsorde in bij veroordeling
Kroon levert Willemsorde in bij veroordeling (Foto: ANP)

Rooney vindt twee duels schorsing te veel

Manchester United-spits Wayne Rooney gaat in beroep tegen een schorsing van twee duels. Die kreeg hij omdat hij zaterdag in een televisiecamera vloekte tijdens het vieren van zijn derde doelpunt in de Premier Leaguewedstrijd tegen West Ham United. Rooney accepteert dat hij de fout in is gegaan, maar vindt de straf te zwaar. Morgen is er een hoorzitting over de zaak.

Als Rooney het beroep verliest, loopt hij het risico dat de schorsing langer wordt dan de twee wedstrijden die in eerste instantie werd uitgedeeld. Bij een schorsing van twee duels mist Rooney zaterdag de Premier Leaguewedstrijd tegen Fulham en een week later de halve finale van de FA Cup. Daarin is Manchester City de tegenstander.

Populaire hiphop-dj krijgt blowjob van man

De droom van talloze hiphopliefhebbers is uiteengespat. Mister Cee, een 44-jarige hiphop-dj uit New York, is door de politie betrapt in een auto terwijl hij oraal werd verwend. Nu ben je helemaal de man in hiphopkringen als je wordt gepijpt in de auto, maar Mister Cee had het liever volledig stilgehouden. Het was namelijk een man die aan zijn fallus lag te sabbelen.

Calvin Lebrun, zoals de dj van de rapzender Hot 97 bij de burgerlijke stand staat ingeschreven, werd op 30 maart door de politie op heterdaad betrapt in een geparkeerde auto. Samen met zijn schandknaap, de 20-jarige Lawrence Campbell, is hij opgepakt voor seks in het openbaar.

Heel internet is verdeeld over de actie van de rapper, die onder meer meewerkte aan Grand Theft Auto IV. Zo weigeren fans te geloven dat hun held homo is en nemen het voor hem op. Anderen vallen Mister Cee echter aan. Het tweetal moet zich in juni bij de rechter verantwoorden over hun gedrag.


Mister Cee blijkt Mister Gay?

Bern schaft doodstraf voor honden af

Honden in het Zwitserse kanton Bern kunnen opgelucht ademhalen. Dinsdag schafte het kanton de doodstraf voor honden af. Deze kon opgelegd worden als baasjes geen belasting voor hun hond betalen. Dat berichtte het Zwitserse persbureau SDA.

De bepaling stamt uit 1903. Tot ontsteltenis van dierenvrienden dreigde het dorp Reconvilier vorig jaar nog de bepaling toe te passen op de huisdieren van een aantal niet-betalende hondenbezitters in de 2200 inwoners tellende gemeente. Volgens het Centraal-Zwitserse kanton is de bepaling niet meer van deze tijd, omdat hondenbelasting via incasso kan worden geïnd.

Bern schaft doodstraf voor honden af
Bern schaft doodstraf voor honden af (Foto: ANP)

Zonderland maakt indruk bij podiumtrainingen EK

Epke Zonderland heeft vandaag in aanloop naar het EK al indruk gemaakt tijdens de podiumtrainingen. Voornamelijk collega-turners en turnsters zagen hoe de Fries tot twee keer toe de Cassina-Kolman, een unieke combinatie van vluchtelementen, uitvoerde.

"Dit voelt wel goed, het is toch altijd even anders dan in de trainingshal", zei Zonderland nadat hij de wedstrijdarena verlaten had. "De rekstok verschilt in ieder geval niet veel met die in de trainingshal. Ik weet nu dat ik me er niet druk om hoef te maken."

Het EK turnen in Berlijn begint donderdag. De podiumtrainingen worden beschouwd als een generale repetitie. "Je bootst op zo'n dag een wedstrijddag na. Het ging goed. Ik weet dat ik met deze oefening favoriet ben voor goud."

'Gbagbo geeft presidentschap op'

Zittend Ivoriaans president Gbagbo zou zijn positie hebben opgegeven, zo zegt persbureau Reuters te lezen in interne documenten van de Verenigde Naties. De aftredend president zou om bescherming door de VN hebben gevraagd. Vanmiddag waren al enkele van zijn generaals aan het onderhandelen over zijn overgave. Bronnen buiten Reuters zeggen dat Gbagbo nog in onderhandeling is met de Fransen over de voorwaarden voor zijn vertrek.

De afgelopen dagen voerden tegenstanders van Gbagbo felle strijd met aanhangers in Abidjan, een grote stad in Ivoorkust. De aanhangers van de door het volk verkozen nieuwe president Alassane Ouattara werden gesteund door Franse helikopters. Met het opgeven van het presidentschap van Gbagbo lijkt de weg eindelijk vrij voor het aantreden van Alassane Ouattara als president en herstel van de orde in het land.

Streller en Frei niet meer Zwitsers international

Marco Streller en Alexander Frei hebben besloten niet langer uit te komen voor het nationale elftal van Zwitserland. Het ervaren duo kreeg de laatste tijd veel kritiek te verwerken van de supporters en hebben na het EK-kwalificatieduel tegen Bulgarije besloten niet meer in actie te komen voor het Zwiters elftal.

Beide voetballers spelen voor de Zwiterse club FC Basel, maar wegens blessures komt het duo nauwelijks meer uit voor het nationale team. De supporters van Zwitserland uitten daardoor kritiek op het tweetal en vinden dat de jeugd een kans moet krijgen in het eerste elftal.

Ottmar Hitzfeld, bondscoach van Zwitserland, begrijpt de keuze van Streller en Frei: "Ik betreur deze stap in sportief opzicht buitengewoon. Uit menselijke gezichtspunt kan ik de overwegingen goed begrijpen. Ze hebben hun besluit na rijp overleg genomen. Daarom zie ik af hen op andere gedachten te brengen en richt ik me direct op de toekomst."

Bennati pakt leiding in Sarthe

Daniele Bennati heeft de eerste etappe in de 59e editie van de Omloop van de Sarthe gewonnen. De Italiaanse sprinter pakte tevens de leiding in het algemeen klassement.

In de eerste etappe van Le Chateau d'Olonne naar Saint-Mars-La-Jaille, met een lengte van 190 kilometer, was de coureur van Leopard-Trek de snelste in de massasprint. De Fransen Samuel Dumoulin en Nacer Bouhanni eindigden achter Bennati als tweede en derde.

Losbandig meisje (14) krijgt maagdelijkheidstest

De politie in de Verenigde Arabische Emiraten heeft een 14-jarig meisje opgepakt op verdenking van seks voor het huwelijk. Om deze misdaad te bewijzen, gaan de agenten van het streng islamitische land over lijken. Zo heeft het meisje zelfs een maagdelijkheidstest moeten ondergaan.

Het meisje zit sinds 22 maart in een vrouwengevangenis in Ajman omdat ze een relatie heeft met een 25-jarige man. De vriend is even later opgepakt in een kroeg.

De maagdelijksheidstest heeft positief uitgepakt voor het losbandige kind. Het vliesje van het meisje blijkt nog niet te zijn doorboord, aldus de gynaecoloog die haar heeft onderzocht. Desondanks blijft ze voorlopig vastzitten, tot groot verdriet van haar vader.

De Graafschap en Pastoor vrijwel rond

Een akkoord tussen De Graafschap en Alex Pastoor, nu nog trainer van Excelsior, lijkt een kwestie van dagen te zijn. De oefenmeester moet bij De Superboeren Darije Kalezic opvolgen, die aan het einde van het seizoen vertrekt.

Pastoor heeft al een uitgebreid gesprek met Leen Looyen, technisch directeur van De Graafschap, en het bestuur van de ploeg uit Doetinchem gehad. Daarnaast liet de trainer ook weten vooralsnog de enige serieuze kandidaat voor de vacante functie te zijn.

"Ik moet privé nog wat zaken op een rijtje zetten. Dat doen we altijd met het gezin in zo'n situatie. En dan wil ik op korte termijn uitsluitsel geven," lichtte Pastoor, die inmiddels twee jaar de scepter over de selectie van Excelsior zwaait, toe. "Ze zeggen wel eens dat De Graafschap Heerenveen in het klein is. Ik vind het in elk geval een schitterende club met een mooie uitstraling en het hok zit daar altijd vol. Dat spreekt me aan."

De Graafschap en Pastoor hebben tot nu toe twee keer met elkaar om de tafel gezeten. "Het gesprek dat ik met Leen had, gebeurde in een uitstekende sfeer en we hebben ook prettig over de inhoud van de functie kunnen praten," aldus de coach over het onderhoud. Afgelopen donderdag had de 44-jarige Amsterdammer ook nog een gesprek met de Raad van Commissarissen.

Looyen wilde nog niet reageren op de mogelijke komst van Pastoor, maar gaf wel aan dat de bal niet alleen bij Pastoor ligt. De Graafschap wil echter wel haast maken met de bekendmaking van een nieuwe coach. "De wachttijd is voorbij," aldus de technische man.

Cricketers Nederland niet naar WK 2015

Het Nederlands cricketteam kan zich niet meer plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2015. De Internationale cricketbond heeft gezegd dat aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland alleen de tien zogenoemde Testlanden mogen deelnemen.

Op het afgelopen WK, dat eergisteren eindigde, mochten nog vier 'associate countries' meedoen, te weten Canada, Kenia, Ierland en Nederland. Voor het WK 2019 is er wel een kwalificatie-toernooi.

[Upd] T. Janssen nuanceert uitspraken over Vitesse

Spelmaker Theo Janssen van titelverdediger FC Twente sluit een rentree bij zijn grote liefde Vitesse vroeger of later niet uit. "Als de club een heel goed bod doet, ben ik terug", zei de 29-jarige middenvelder nogal stellig tegen VitesseLive, de huisradio van de Arnhemse vereniging.

Janssen debuteerde in december 1998 voor Vitesse. Hij stond tien seizoenen onder contract bij de club uit zijn geboortestad. In de zomer van 2008 stapte hij over naar FC Twente waar zijn contract medio 2012 afloopt.

"Ik heb nog geen zicht op mijn toekomst", vertelde Janssen, die ook een buitenlands avontuur wel ziet zitten. "Komende zomer ga ik alles rustig bekijken. Ik kies voor de optie die mij een goed gevoel geeft."

Update:

Theo Janssen zinspeelde afgelopen weekend op een mogelijke terugkeer naar Vitesse, maar heeft zijn uitspraken inmiddels genuanceerd.

"Ik heb een goed gevoel bij Vitesse en zal dat ook altijd houden," aldus de speler van FC Twente aan Voetbal International. "Maar dat is het ook. Een terugkeer is voorlopig absoluut niet aan de orde."

Janssen heeft bij FC Twente nog een contract tot medio 2012. Komende zomer wil de 29-jarige middenvelder gaan bekijken of hij zijn carrière elders gaat voortzetten.


Janssen geeft voorzet aan Vitesse
Janssen geeft voorzet aan Vitesse (Foto: ANP)

Einde seizoen voor Martens

Voor Maarten Martens is het seizoen 2010/2011 voorbij. De middenvelder van AZ heeft tenminste vier weken nodig om te herstellen van de blessure, die hij afgelopen weekend tegen Feyenoord (1-0) opliep.

In de tweede helft van het duel tegen Feyenoord voerde verdediger Gill Swerts een lompe tackle uit op Martens, die hier een diepe vleeswond aan overhield. "De doktoren zeggen dat ik na vier weken weer wat kan doen maar dan bestaat ook nog de kans dat de wond gaat ontsteken. Daar moet ik scherp op zijn. Het is natuurlijk een plek waar je veel tikjes kan krijgen. Dus dat moet ik nog even aankijken."

Martens was net terug van een andere blessure en keerde in het duel tegen Feyenoord terug in de basis. Swerts heeft inmiddels een schorsing van vier wedstrijden gekregen. Daarnaast heeft de Feyenoorder zijn spijt betuigd.

De Jager voelt niets voor achteraf belasten bonus

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt het met terugwerkende kracht belasten van bonussen van bankiers nog steeds niet wenselijk. Uit een rondgang van Novum Nieuws onder fiscaal experts bleek dinsdag dat zijn eerdere bezwaar dat dit juridisch niet uitvoerbaar is, mogelijk niet standhoudt. Toch voelt de minister er niets voor, zei hij dinsdag.

De Tweede Kamer nam vorige maand een motie aan waarin staat dat bonussen die bankiers sinds 2008 hebben ontvangen, met terugwerkende kracht voor 100 procent moeten worden beslast. De Jager liet weten dit een slecht idee te vinden, onder meer omdat het juridisch niet zou kunnen. Twee hoogleraren fiscaal recht verklaarden echter dat er geen wettelijke obstakels zijn om met terugwerkende kracht belasting te heffen.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet, van wie het plan afkomstig is, voelt zich hierdoor gesterkt. "Men buitelde over elkaar heen om te zeggen dat mijn voorstel niet uitvoerbaar is, maar dat blijkt dus onzin te zijn." Hij vindt dat het kabinet de motie moet uitvoeren, of op korte termijn met een alternatief moet komen.

Ewout Irrgang van de SP geeft toe dat het met terugwerkende kracht belasten van bonussen een extreem middel is, maar hij vindt het gerechtvaardigd. "De bankiers hebben altijd lak aan ons gehad, nu is het tijd om lak aan de bankiers te hebben." Hij vindt dat, nu blijkt dat de motie niet onuitvoerbaar is, het kabinet ermee aan de slag moet, of een betere oplossing moet aandragen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, die de motie van de PVV ook steunde, is minder uitgesproken. Hem gaat het er vooral om de bonussen in de toekomst terug te dringen. De beloningen van bankiers zijn hem een doorn in het oog, maar om achteraf belasting te heffen vindt hij wel erg ver gaan.

De Jager vindt dit ook niet wenselijk. "Het betekent dat je niet tijdens het spel de spelregels aan het veranderen bent, maar achteraf de regels van het vorige spel verandert. Dan ben je geen betrouwbare overheid." In de Kamer kondigde hij dinsdag aan de maatregelen om bonussen aan banden te leggen aan te scherpen.

Opgepakte Roemeense Playmate weer vrij

De vrijdag opgepakte Roemeense Playmate Natalia Mateut is weer vrij. De rechter heeft dinsdag besloten om haar voorarrest niet te verlengen.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan haar vrijlating, wat betekent dat ze terug naar Roemenië mag reizen.

Natalia werd in de Warmoesstraat samen met drie handlangers op hardhandige wijze ingerekend door het zakkenrollersteam van de politie. Ze hadden voor tienduizenden euro's aan luxe spullen gekocht met valse creditcards en pinpassen. De goederen werden later in beslag genomen op hun kamer in het Barbizon Palace Hotel. De drie opgepakte mannen zitten nog wel vast. Hun voorarrest is met dertig dagen verlengd.

De arrestatie van Mateut was in Roemenië het gesprek van de dag. Ze is daar niet alleen een bekend lingeriemodel, maar ze is ook de dochter van oud-voetballer Dorin Mateut.

Schalke wint gestaakt Bundesligaduel

Schalke 04 is door de Duitse voetbalbond DFB uitgeroepen tot winnaar van de Bundesligawedstrijd tegen FC Sankt Pauli. Het duel in Hamburg werd vrijdag in de 88e minuut gestaakt nadat een fan van Sankt Pauli een bierbeker tegen de grensrechter aan had gegooid. Toen stond het 2-0 voor Schalke. Die stand blijft staan.

Omdat Sankt Pauli verantwoordelijk is voor zijn fans, moet de Hamburgse club zich nog voor het incident verantwoorden. Sankt Pauli meldde maandag al dat de gooier van de beker geïdentificeerd was. De club wil een eventuele boete op hem verhalen. De DFB heeft aangekondigd nog deze week een straf op te leggen.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 14

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Ruud Gullit heeft met Terek Grozny de eerste punten van het seizoen weten te pakken. In eigen huis werd hekkensluiter Tom Tomsk met 2-0 verslagen. Middenvelder Mauricio zette de ploeg van Gullit vanaf de penaltystip op voorsprong. De Braziliaan Rodrigo Tiuí verdubbelde tien minuten later de score. Door de overwinning steeg Gullit met Terek Grozny naar de twaalfde plaats.

APOEL Nicosia heeft de eerste wedstrijd in de zogenaamde Kampioensgroep van de Cypriotische competitie weten te winnen. AEK Larnaca werd met 0-1 verslagen. Bij de winnende ploeg viel Joost Broerse kort voor tijd in. Kevin Hofland, Danny Schenkel, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen speelden bij AEK Larnaca de gehele wedstrijd mee. APOEL gaat met een voorsprong van twaalf punten op nummer twee Omonia Nicosia fier aan de leiding. AEK Larnaca blijft vierde staan. Omonia won zelf met 1-0 van Anorthosis Famagusta, dat na dit weekend nog altijd derde staat. Jurgen Colin, Jeffrey Leiwakabessy en Civard Sprockel deden aan de kant van Anorthosis het gele duel mee.

In de Bundesliga blijft Borussia Mönchengladbach op de laatste plaats staan. Afgelopen weekend werd met 1-0 verloren van Bayern München door een doelpunt van Arjen Robben. Roel Brouwers kwam bij de verliezende ploeg vlak voor tijd als invaller op het veld.

In de 2. Bundesliga won FC Augsburg, waar Paul Verhaegh en Gibril Sankoh de gehele wedstrijd meespeelde, met 0-2 bij Arminia Bielefeld. Augsburg eindigde de wedstrijd met tien man nadat Jan Ingwer Callsen-Bracker in de 41e minuut na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd. Augsburg blijft tweede met 57 punten uit 28 duels, twee punten minder dan koploper Hertha BSC. Hertha maakte ook geen fout en won, met Maikel Aerts in het doel, thuis met 2-0 van Paderborn. Met Jules Reimerink in de basis verloor Energie Cottbus met 1-2 thuis van FC Ingolstadt. Energie bezet de zesde plaats met 45 punten uit 28 wedstrijden

Qäbälä heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan niet weten te winnen. In eigen huis werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ganja. Steve Olfers stond de gehele partij in de defensie van Qäbälä en pakte tien minuten na rust een gele kaart. Qäbälä gaat nog altijd aan de leiding in de Degradatiegroep. De voorsprong op nummer twee Mugan bedraagt vijf punten.

Levski Sofia heeft afgelopen weekend de vierde overwinning op rij geboekt. Ditmaal werd in eigen huis hekkensluiter Ravovski met 2-0 verslagen. Zowel Dustley Mulder als Serginho Greene begonnen in de basis bij de winnende ploeg. Greene werd een kwartier voor tijd gewisseld. Levski blijft door de overwinning tweede staan. De achterstand op koploper Litex Lovech blijft ook na dit weekend acht punten.

In de Engelse Championship won Crystal Palace, waar Kemy Agustien de hele wedstrijd meespeelde, met 2-1 van Barnsley. De winnende treffer werd uit een strafschop gemaakt door James Vaughan. Middlesbrough speelde afgelopen weekend met 3-3 gelijk tegen Leicester City. Marvin Emnes stond bij Middlesbrough in de basis en zorgde in de 14e minuut voor de 1-1. Yakubu Aiyegbeni maakte de drie treffers voor Leicester. Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma begonnen bij Leicester in de basis maar Bruma werd in de 77e minuut van het veld gestuurd nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Swansea City, met Dorus de Vries in het doel, leed een beschamende nederlaag tegen de nummer 23 Preston North End. Preston won met 2-1 dankzij twee treffers van Iain Hume waarvan de eerste uit een penalty. Swansea bezet de vierde plaats en heeft 66 punten uit 39 duels.

In de League 1 won Brentford midweeks met 1-3  bij Sheffield Wednesday. Pim Balkestein speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee.

In Schotland ging de nummer laatst Hamilton, met Nigel Hasselbaink in de basis, bij de nummer voorlaatst Saint Mirren met 3-1 onderuit. Michael Higdon maakte de drie goals voor Saint Mirren.

Tim Janssen heeft zijn ploeg Esbjerg fB afgelopen weekend een knap gelijkspel bezorgd tegen koploper FC Kopenhagen. Onze landgenoot begon op de reservebank, viel in de 67e minuut in en wist in de 94e minuut de gelijkmaker te scoren. Ook bij FC Kopenhagen viel er een landgenoot in. Jos Hooiveld maakte twee minuten voor tijd zijn entree, maar kon niet voorkomen dat zijn landgenoot Janssen alsnog de 1-1 op het scorebord zou brengen. FC Kopenhagen gaat ook na dit weekend nog altijd riant aan de leiding. Esbjerg nadert de veilige plekken negen en tien tot op drie punten.

In België werden afgelopen weekend de eerste wedstrijden in het nieuwe play-off-systeem gespeeld. Lierse SK speelde met 0-0 gelijk bij Cercle Brugge. De Nederlander Roel van Hemert speelde bj Lierse de gehele wedstrijd mee. Germinal Beerschot won thuis met 2-0 van sv Zulte Waregem. Sjerill MacDonald begon in de basis bij Germinal en maakte de assist bij de 1-0. Bij Zulte begon Jeremy Bokila in de basis en hij werd in de tweede helft gewisseld.

In de strijd om het kampioenschap speelde Club Brugge, waar Ryan Donk de gehele wedstrijd meespeelde, met 1-1 gelijk bij AA Gent. Donk kreeg in de tweede helft overigens ook nog geel. In dezelfde groep won Racing Genk dankzij twee doelpunten van Elianiv Barda met 2-1 van sc Lokeren. Bij Lokeren kwam Donovan Deekman als invaller op het veld.

In de Franse competitie maakte John Verhoek voor het eerst sinds zijn overgang van FC Den Bosch naar Stade Rennes zijn opwachting in de basis. Onze landgenoot speelde de gehele wedstrijd mee. De wedstrijd tegen AJ Auxerre eindigde in een 0-0 gelijkspel. Stade Rennes neemt na dit weekend de derde plaats in, zeven punten achter koploper Lille OSC.

In Oostenrijk maakte koploper Austria Wien geen fout door SV Kapfenberg met 2-0 te verslaan. Tomas Jun maakte beide treffers. Nacer Barazite kwam bij Austria in de tweede helft als invaller op het veld. Red Bull Salzburg speelde bij de nummer laatst LASK Linz met 1-1 gelijk. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de gehele wedstrijd mee en kreeg in de tweede helft geel.

Met Sander Keller in de basis ging Xamax Neuchâtel met 1-0 onderuit bij koploper FC Basel. Alexander Frei maakte de enige treffer van de wedstrijd. FC Sion ging met 0-2 onderuit tegen de nummer drie Young Boys. Bij Sion, dat vijfde in Zwitserland staat met 39 punten uit 26 duels, speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee.

Wisla Krakow, dat onder leiding staat van trainer Robert Maastkant, heeft afgelopen weekend uitstekende zaken gedaan in de strijd om het Poolse landskampioenschap. De koploper won met 2-0 van nummer twee Jagiellonia Bialystok. Kew Jaliens stond de gehele wedstrijd in de basis bij de winnende ploeg en pakte in de eerste helft een gele kaart. Door de winst vergrootte Wisla Krakow de voorsprong van vijf naar acht punten. Jagiellonia blijft ondanks het verschil op de tweede plaats staan. De Poolse competitie telt nog tien competitiewedstrijden.

Royston Drenthe heeft zijn ploeg Hercules Alicante een uitstekende dienst bewezen. Real Sociedad werd in San Sebsastian met 1-3 verslagen en Drenthe wist tweemaal te scoren. Zes minuten voor tijd scoorde onze landgenoot met een schuiver de 0-2. In de slotfase wist Drenthe dit kunstje te herhalen. Piet Velthuizen zat de gehele wedstrijd op de reservebank. Aan de kant van Real Sociedad viel Jeffrey Saprong een kwartier voor tijd in. Door de overwinning verliet Hercules de laatste plaats van de Primera División. Hedewiges Maduro heeft met zijn ploeg Valencia afgelopen zaterdag een 2-4 overwinning geboekt op bezoek bij Getafe. Maduro viel tien minuten voor tijd in. Roberto Soldado scoorde viermaal tegen zijn voormalig werkgever. Valencia staat ook na dit weekend op de derde plaats.

Klik hier om verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Verhagen sust onrust gasopslag Bergen

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wil aan de bewoners van Bergen duidelijk maken dat het wel meevalt met de risico's van het ondergronds opslaan van gas. Veel inwoners van de Noord-Hollandse gemeente zijn tegen de voorgenomen gasopslag onder het Bergermeer.

Verhagen wil volgende maand een besluit nemen, maar nog voor die tijd het resultaat van onderzoek naar de kansen op aardbevingen en de lokale gevolgen van de gasopslag inzichtelijk maken voor de bevolking.

"We gaan zorgvuldig te werk", schrijft de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat betekent dat ik de zorgen van de bewoners zo veel mogelijk tegemoet wil komen. Tegelijkertijd moeten we voortvarend te werk blijven gaan om gasvoorziening van ons land ook in de toekomst zeker te stellen."

Onder meer het KNMI en TNO hebben recent diverse onderzoeken naar de kans op aardbevingen verricht. Verhagen heeft het KNMI gevraagd deze onderzoeken nog een keer tegen het licht te houden met het oog op de lokale gevolgen. Deze informatie is naar verwachting binnen twee tot drie weken beschikbaar.

Ook wordt de staat van kwetsbare objecten in de omgeving in kaart gebracht, om eventuele schade als gevolg van een aardbeving beter vast te kunnen stellen en schadeclaims beter af te kunnen handelen. Taqa, de initiatiefnemer van de gasopslag Bergermeer, gaat samen met de gemeente een zogeheten nulmeting verrichten.

Een onafhankelijk bureau bekijkt daarnaast de bebouwing, vooral de panden die in geval van een beving ernstig beschadigd kunnen raken. Als die schade ook echt optreedt, dan moet Taqa de afdoening daarvan voorfinancieren, zo is in een convenant afgesproken.

In december liepen enkele honderden mensen mee in een stille tocht in Bergen om te protesteren tegen de gasopslag. Stichting Gasalarm2, die de protestmars organiseerde, denkt dat de kans op een aardbeving vier keer groter wordt als het gas in het natuurgebied wordt opgeslagen. Ook hebben de Bergenaren geen zin in de overlast van de bouwfase. "Twee jaar lang rijden er dan tweehonderd trucks per dag door Bergen", zei initiatiefnemer Rick Lindhout. "Dat betekent dat het dorp onbereikbaar wordt."

Versnelde bezuinigingen cultuur gaan door

De Tweede Kamer is voor het versneld doorvoeren van bezuinigingen in de cultuursector. Een voorstel van de linkse oppositiepartijen om dit te blokkeren haalde dinsdag geen meerderheid. Dat betekent dat de kortingen per 2013 ingaan.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) wil de bezuinigingen een jaar naar voren schuiven zodat culturele instellingen eerder zekerheid hebben over hun subsidies. Zo sluit hij bovendien beter aan bij de budgetstellingen van gemeenten en provincies.

Als het aan de Kamer ligt levert de vervroeging het rijk geen geld op. Een voorstel is om het geld dat in 2013 wordt uitgespaard aan subsidies, terug te pompen in de culturele sector. Zo moeten de instellingen gecompenseerd worden voor de kosten die ze moeten maken door de versnelde maatregelen.

Reacties verwerping EPD

Hieronder volgt een overzicht van actuele uitspraken van mensen uit de zorgsector over het Elektronisch Patiëntendossier.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): "Wij vinden het jammer dat het EPD niet doorgaat. Het is gesneuveld wegens angst voor het onbekende, denken wij. In het project is de afgelopen jaren veel energie gestoken. We denken dat het Elektronisch Patiëntendossier veiliger was dan de informatiesystemen die artsen er nu regionaal op nahouden. En dan is het jammer dat zo'n project niet doorgaat. Medicijnfouten zijn de meest gemaakte fouten in een ziekenhuis. Het EPD had werkelijk kunnen helpen om die fouten tegen te gaan. Stel: iemand uit Den Haag met een medicijnallergie komt in Leiden bij een dokter terecht. Die laatste kent dan niet de specifieke problemen die de patiënt heeft. Het is niet anders. De Eerste Kamer heeft gesproken."

Marcel Heldoorn, woordvoerder van de koepel van patiëntenorganisaties NPCF: "De patiënt is de verliezer. Een landelijk EPD had kunnen bijdragen aan de verbetering van de uitwisseling van medische gegevens. De medicijngegevens van ongeveer 8,5 miljoen Nederlanders waren via het EPD opvraagbaar. Het is de vraag of dit nu allemaal moet worden teruggedraaid. De rechten van patiënten waren in het nieuwe systeem duidelijk verankerd."

Koosje Verhaar, een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP): "Verwerking van medische gegevens in een elektronisch patiëntendossier moet ófwel met toestemming van de burger plaatsvinden ófwel een wettelijke basis hebben. Dit geldt dus ook voor regionale elektronische patiëntendossiers. De Eerste Kamer heeft de minister dinsdag in een motie opgeroepen met een wettelijke regeling te komen voor de uitwisseling op regionaal niveau. De minister is nu aan zet en wij wachten dat vooralsnog af. Indien er een nieuwe wet komt, zullen we als CBP daarop adviseren. Indien er geen nieuwe wet komt, zal aan burgers toestemming moeten worden gevraagd voor de uitwisseling van hun medische gegevens."

Woordvoerder Lode Wigersma van artsenorganisatie KNMG. "Wij zijn nooit groot voorstander geweest van de manier waarop de overheid het EPD wilde inrichten. Dat heeft te maken met de garanties voor privacy van de patiënt die er naar onze mening onvoldoende waren, en de verplichting voor artsen om zich aan te sluiten. Maar we zijn wel groot voorstander van de digitale infrastructuur die bij het EPD hoort, zeg maar de elektronische snelweg waarmee de dossiers van de ene arts naar de andere kunnen worden vervoerd. In jargon wordt dat het landelijk schakelpunt genoemd. We vinden dan ook dat die infrastructuur overeind moet blijven. Het zou zelfs een ramp zijn als die verdween. We hebben begrepen dat de minister vandaag heeft gezegd dat wij nu voortaan moeten betalen voor dat systeem. Wij willen graag snel met haar om tafel om daarover te praten. We hebben natuurlijk geen onbeperkte budgetten."

El Hamdaoui aast niet op vertrek bij Ajax

Mounir el Hamdaoui is allerminst bezig met een vertrek bij Ajax. De Marokkaanse spits werd zondag voortdurend uitgefloten door het eigen publiek, maar hij laat zich daardoor niet wegjagen. "Pas als er een club komt waar ze nog veel beter voetballen, ga ik nadenken", vertelt de aanvaller aan NUSport.

In de 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo kreeg de aanvaller de hoon van het Amsterdamse publiek over zich heen. Die negatieve ontvangst kwam voort uit de langdurige afwezigheid van El Hamdaoui in de Ajax-selectie, onder meer door een aanvaring met trainer Frank de Boer.

"Ik snap het ergens wel. Er is een bepaald beeld van me ontstaan", benadrukt de van AZ overgekomen aanvaller. Toch heeft hij de hoop om de steun van de supporters terug te winnen niet opgegeven."Ik kan niets anders doen dan presteren. Praatjes vullen geen gaatjes."

Almería ontslaat trainer Oltra

Almería heeft voor de tweede keer dit seizoen zijn trainer ontslagen. Jose Luis Oltra moet al na achttien competitiewedstrijden zijn biezen pakken bij de hekkensluiter in de Spaanse competitie. De oefenmeester nam in november het stokje over van Juan Manuel Lillo die moest vertrekken na de 8-0 thuisnederlaag tegen Barcelona.

Ook Oltra kon het tij echter niet keren. Onder zijn leiding verloor Almería negen keer en won het maar vier maal. Wel bereikte de oefenmeester met de Andalusische club voor het eerst in de historie de halve finale van de Copa del Rey. Daarin was Barcelona te sterk.

De clubleiding van Almería benadrukt dat een trainerswisseling nodig is om degradatie te voorkomen. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft de hekkensluiter een achterstand van vier punten op een veilige plaats. De opvolger van Oltra is nog niet bekend.

'Kankerpatiënten onvoldoende doorverwezen'

Kankerpatiënten worden te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Jaarlijks gaat het om zevenhonderd tot negenhonderd mensen met uitzaaiingen die geen doorverwijzing krijgen voor een operatie. Dat zegt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De federatie roept op tot verandering.

Doordat te weinig wordt doorverwezen profiteren onvoldoende patiënten van de toegenomen kwaliteit van behandelingen, met alle gevolgen van dien. Patiënten moeten langer chemotherapie volgen of leven minder lang, aldus de NFK.

"De patiënt moet durven vragen wat zijn opties zijn", vindt de directeur van de NFK, Anemone Bögels. "Goede informatievoorziening is hierbij erg belangrijk. Patiëntenorganisaties en behandelaars spelen hierin een belangrijke rol."

De NFK stelt dat artsen hun patiënten altijd moeten informeren over alle relevante behandelmogelijkheden. De federatie wil dat er een onderzoek komt naar de oorzaak van het lage aantal verwijzingen.

Tanker komt olie halen bij opstandelingen Libië

Een olietanker is dinsdag aangemeerd in de Libische haven Marsa el-Hariga om een lading ruwe olie op te halen. De haven is in handen van de opstandelingen. Door de levering krijgen de opstandelingen broodnodige fondsen in handen waarmee ze hun strijd tegen Moammar Gadhafi kunnen financieren.

De tanker, de Equator, is door de in Genève gevestigde oliehandelaar Vitol SA gestuurd en kan een miljoen vaten olie vervoeren.

Door het conflict in Libië is de export van ruwe olie sterk teruggelopen, met een stijging van de wereldwijde olieprijzen tot gevolg. De levering in Marsa el-Hariga levert de opstandelingen het nodige geld op, wat goed van pas komt nu zij opnieuw uit de oliestad Brega zijn verdreven.

Peuters aan de terpetine

Flessen bleekmiddel en thinner zien er binnenkort saaier uit dan saai. Nu is de verpakking van schoonmaakmiddelen nog te vrolijk en daardoor aantrekkelijk voor kleine kinderen. Ieder jaar weer raken er 7.000 (!) koters gewond door een slok uit een verkeerde fles. Moeder let even niet op, terwijl ze op zaterdagochtend in de toiletpot hangt en hupsakee. Daar verdwijnen twee slokken ammonia in het tere strotje van Uk. Honderden peuters belanden zo in het ziekenhuis.

Toro Rosso-rijders kunnen elkaar niet luchten

De relatie tussen Scuderia Toro Rosso-rijders Sébasien Buemi en Jaime Alguersuari is tijdens het eerste grandprixweekend in Australië behoorlijk bekoeld. Zodanig zelfs dat beide rijders volgens tijdschrift Blick tijdens de twaalf uur durende vlucht naar Maleisië onderling geen woord gewisseld hebben.

Buemi haalde na afloop van de race in Melbourne hard uit naar Alguersuari omdat Spanjaard hem in de eerste ronde aangereden zou hebben. Alguersuari zei daarop dat Buemi de oorzaak van de aanrijding met Lotus Renault GP-rijder Nick Heidfeld was.

Buemi reageerde kortaf op het gebeuren. "We hebben na zijn fout in Albert Park met elkaar gesproken. We hadden allebei een andere mening over het voorval. Ik hoop dat hij het juiste doet en mij respecteert. Meer wil ik hier niet over kwijt," zei de Zwitser, die overigens in de race achtste werd en zo vier punten mee naar huis kon nemen.

Jongens steken haar buspassagier in brand

Drie jongens van 15 en 16 jaar zijn maandag in het Gelderse Wekerom gearresteerd. De pubers hebben het haar van een medepassagier in de bus in brand gestoken, aldus de politie.

Het 20-jarige slachtoffer, een man uit Apeldoorn, ontdekte dat zijn haar brandde, vlak nadat hij een vreemd geluid hoorde en een rookwolk zag. Hij raakte niet gewond. De buschauffeur waarschuwde de politie.

Ritzege Kirijenka in Baskenland

De tweede etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Vasil Kirijenka. In de etappe, over 163 kilometer van Zumarraga naar Lekunberri, bleef de Wit-Rus van Movistar net uit de greep van een groep achtervolgers.

Een compleet peloton, met alle toppers voorin, begon aan de beklimming van de Alto de Azpiroz, een berg van de eerste categorie. De beslissing volgde in de afdaling. Een klein groepje wist in de afdaling uit het peloton te ontsnappen en daaruit ontsnapte Kirijenka. Op de finish hield hij nog twee seconden over op een groepje favorieten waarin ook Robert Gesink zat.

Andreas Klöden kwam als tweede over de streep en nam door de bonificatieseconden de leiderstrui over.

Reeves: derde Bill & Ted-film schiet op

Keanu Reeves heeft zin in de derde film over Bill en Ted. "Het script is over zes weken af", zegt de 46-jarige acteur tegen MTV. De eerste film over de twee niet al te snuggere vrienden, Bill & Ted's Excellent Adventure uit 1989, werd een cultklassieker.

Reeves speelt in de derde Bill & Ted-film weer de rol van Ted Logan en Alex Winter neemt weer de rol van Bill S. Preston voor zijn rekening. Bill & Ted's Bogus Journey uit 1991 is de tweede film over de vrienden. Het derde deel van de filmreeks gaat over de muzikale carrière van de twee. "Bill en Ted zouden in Bogus Journey een liedje schrijven dat de wereld zou redden, maar dat is nog niet gebeurd," zegt Reeves. "In de derde film raken ze hierdoor geobsedeerd."

Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend. Reeves sprak met MTV over zijn komedie Henry's Crime, die 21 april in Nederland gaat draaien.

Bill and Ted

Bill & Ted

'Rabbi-opleiding levert geen rabbijnen af'

De opleiding tot rabbijn en joodse leraar van het Nederlands Israëlietisch Seminarium (NIS) ontvangt al jaren subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar heeft sinds 1960 op één na geen rabbijn meer afgeleverd. Dat schrijft opinieblad HP/De Tijd in het nummer dat woensdag verschijnt.

Het NIS ontvangt sinds 1991 een subsidiebedrag, dat is opgelopen tot 155.000 euro per jaar. Rabbijn Raphael Evers is echter de laatste rabbijn sinds 1960 die aan het seminarium afstudeerde, aldus het opinieblad. "Onzin", zegt Evers, tevens rector van het NIS. "Er zijn sinds die tijd absoluut rabbijnen afgestudeerd, zes in totaal, inclusief ikzelf. Ook zijn er 25 docenten afgeleverd."

"Een rabbinale studie duurt ontzettend lang", zegt Evers. "Ikzelf heb pas dit jaar de titel behaald. Terwijl ik in 1972 ben begonnen."

'Rabbi-opleiding levert geen rabbijnen af'
'Rabbi-opleiding levert geen rabbijnen af' (Foto: ANP)

Geen nieuwe kans voor overname MSD-Organon

Farmacieconcern Merck, het moederbedrijf van MSD-Organon, ziet geen redenen om weer aan de onderhandelingstafel te gaan met een overnamepartner voor de MSD-locatie in Oss. Dat maakte Merck dinsdag bekend.

In de zomer van vorig jaar besloot Merck de onderzoeksafdeling in Nederland naar de VS te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen komen te vervallen, waaronder ongeveer duizend banen van hoogopgeleide onderzoekers.

Een deel van de locatie in Oss zou eventueel door derden worden overgenomen, maar dat liep op niets uit. Merck heeft op verzoek van de ondernemingsraad, vakbonden en raad van commissarissen nog eens nader naar het bod van een onbekend gebleven partij gekeken. Ook dat leverde niets op.

Geen nieuwe kans voor overname MSD-Organon
Geen nieuwe kans voor overname MSD-Organon (Foto: ANP)

Nederlandse soldaat na 71 jaar geïdentificeerd

De laatste onbekende soldaat die begraven lag op militair ereveld Grebbeberg in Rhenen is na 71 jaar alsnog geïdentificeerd. De soldaat uit Bornerbroek wordt vrijdag met militaire eer herbegraven, meldt het Ministerie van Defensie.

De 21-jarige soldaat vocht na de Duitse inval op 10 mei 1940 met zijn eenheid in de Grebbelinie. Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dag tijdens Duits artillerievuur zijn stelling. Daarna was hij spoorloos. Nu blijkt dat hij al vanaf 1940 naamloos in Rhenen begraven ligt.

De Landmacht voerde het onderzoek uit op verzoek van de Oorlogsgravenstichting. Met behulp van een DNA-monster dat nabestaanden hadden gestuurd kon het Nederlands Forensisch Instituut de identiteit van de soldaat vaststellen.

Met de identificatie van de soldaat verdwijnt het laatste naamloze graf van het militair ereveld Grebbeberg. De lichamen van vier andere Nederlandse soldaten die in de Grebbelinie hebben gevochten zijn nooit gevonden.

Geen kwaliteitstest voor drugs na XTC-doden

Er komt geen stelselmatige kwaliteitscontrole van drugs, omdat dat niet in overeenstemming is met de Opiumwet. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

De laatste vijf maanden overleden vier mensen in Zuid-Limburg na gebruik van XTC. In zeker drie gevallen ging het om extreem sterke of vervuilde pillen met een hoge dosering MDMA of PMMA, zo meldde de politie vorige week. Tabletjes met veel MDMA zijn overigens in het hele land te vinden. "Het was bekend dat die pillen er waren en er was ook voor gewaarschuwd", zei Teeven.

VVD'er Ard van der Steur wilde van de staatssecretaris weten wat de omvang van het probleem is. Ook pleitte hij voor de inzet van drugshonden bij feesten. "Er wordt al streng gecontroleerd en gefouilleerd, zo nodig ook met behulp van honden", zei Teeven daarover. "We gaan daar mee door en blijven ook het gebruik en de productie van drugs bestrijden. De overheid is er niet om de kwaliteit te controleren."

Teeven noemde de sterfgevallen 'betreurenswaardig' en bracht in herinnering dat de bestrijding van synthetische drugs een van de zeven speerpunten van het Openbaar Ministerie is, ook in Zuid-Limburg. Daarnaast wees hij op het belang van voorlichting over de schadelijkheid van drugs en op het Drugs Informatie en Monitoring Systeem.

Op de opmerking van Boris van der Ham dat ook verslavingsinstelling Jellinek informatie over vervuilde drugs zou kunnen geven, ging Teeven niet in. Lea Bouwmeester (PvdA) liet weten blij te zijn dat er wordt gejaagd op de 'gevaarlijke pillenmakers'. Wel vroeg ze zich af of de bezuinigingen niet ten koste gaan van preventie en voorlichting. Teeven zei dat ook de preventieve aanpak doorgaat. "Die wordt niet helemaal wegbezuinigd."

Rus onderuit in eerste ronde Marbella

Arantxa Rus is in de eerste ronde van het toernooi van Marbella uitgeschakeld. De 20-jarige Nederlandse tennisster verloor in drie sets van Dinara Safina: 6-3, 2-6, 4-6. Rus verraste met winst in de openingset, maar de Russin, voormalig nummer één van de wereld, sloeg daarna haar slag. In set drie kwam Rus een vroege breek nog te boven, maar verloor ze uiteindelijk met 6-4.

Rus kwam deze week voor het eerst in de top honderd van de wereldranglijst. De tennisster uit Monster vindt zichzelf terug op de 99e plaats. Safina, die vorig jaar flink afzakte en met een wilcard werd toegelaten tot het toernooi van Marbella, staat achttien plaatsen hoger. Het was de eerste ontmoeting tussen beide speelsters.

Kuipers fluit kwartfinale Europa League

Björn Kuipers fluit komende donderdag de Europa League-wedstrijd tussen Dynamo Kiev en Braga. Daarbij wordt hij geassisteerd door Sander van Roekel en Berry Simons. Pol van Boekel is in Kiev de vierde man.

Richard Liesveld en Ed Janssen zullen met het gezelschap meereizen als vijde en zesde official. De kwartfinale van de Europa League tussen Dynamo en het Portugese Braga begint donderdag om 22.05 in de Oekraïne.

De andere kwarfinales worden ook donderdag afgewerkt. Nederland is nog met twee clubs vertegenwoordigd in het Europees toernooi. PSV speelt tegen Benfica en FC Twente speelt tegen Villarreal. De vierde kwartfinale is tussen FC Porto en Spartak Moskou.

Man toont vermoorde vriendin via webcam

Een Roemeense man in Spanje heeft het levenloze lichaam van zijn zwangere vriendin via een webcam laten zien aan zijn vader in Roemenië. Door ingrijpen van de vader kon worden voorkomen dat het zusje van de vrouw eveneens om het leven werd gebracht, zei de Spaanse politie dinsdag. De 21-jarige Roemeense man wordt moord ten laste gelegd.

Dorel Marcu zou zijn 19-jarige vriendin hebben gewurgd en zijn vader via de webcam hebben verteld dat hij hetzelfde van plan was met het 13-jarige zusje van de jonge vrouw. De man werd ingerekend nadat zijn vader in Roemenië de politie had gebeld, die vervolgens contact had opgenomen met de politie in Spanje.

Het voorval vond plaats in een buitenwijk van Madrid. In het appartement werd ook het 3-jarige dochtertje van het slachtoffer aangetroffen. Zij was ongedeerd.

Een motief voor de moord is nog niet bekend.

Colomba nieuwe trainer Parma

Franco Colomba is benoemd tot de nieuwe trainer van Parma. Dat meldt de Italiaanse club op zijn website. De 56-jarige Italiaan tekent een contract tot het einde van het seizoen. Parma stuurde eerder deze week Pasquale Marino de laan uit na de 2-1 thuisnederlaag tegen Bari. Daardoor zakte Parma naar de zestiende plaats in de Serie A.

Colomba heeft een flinke trainersloopbaan in het Italiaanse voetbal. Vanaf 1997 was hij achtereenvolgens werkzaam bij Reggina, Vicenza, Napoli, Livorno, Cagliari, Verona, Ascoli en Bologna. Bij Bologna werd hij afgelopen zomer vervangen door Alberto Malesani.

RBC overweegt verkoop van de club

RBC Roosendaal overweegt om de club te verkopen aan een externe financier. De eerste gesprekken hierover zijn reeds gevoerd.

De noodlijdende club uit de Jupiler League heeft spoedig hulp nodig. Verkoop zou een oplossing kunnen zijn. Omroep Brabant meldt dat de club reeds oriënterende gesprekken heeft gevoerd met potentiële geldschieters.

"Wij hebben met wat Nederlandse mensen gesproken die dat eventueel zien zitten. Tot nu toe heeft het nog niet het gewenste resultaat gebracht", zegt RBC-directeur Jeffrey Kooistra. RBC heeft accuut 400.000 euro nodig om de club te behouden voor het betaalde voetbal.

RBC gaat ook aan de eigen sponsors en supporters vragen om het geld bijeen te krijgen. De Roosendaalse formatie heeft de gemeente niet om hulp gevraagd, wat eerder nog wel gebeurde.

In oktober vorig jaar besloot de gemeente een schuld van 263.000 euro op zich te nemen. De gemeente heeft toen RBC acht jaar de tijd gegeven om de schuld terug te betalen.

Docent de cel in om ontucht met 13-jarige

Een docent uit Nijmegen moet twee jaar de cel in wegens ontucht met een 13-jarig meisje en voor het bezit van kinderporno. Na het uitzitten van zijn straf komt hij vijf jaar onder reclasseringstoezicht te staan. De rechtbank in Lelystad volgde dinsdag in zijn vonnis de eis van het Openbaar Ministerie.

Het meisje was geen leerling van de 28-jarige docent, maar de leraar had haar op MSN leren kennen. Daar had hij regelmatig seksueel getinte chatgesprekken met jonge pubermeisjes. Tegen het 13-jarige meisje zou hij hebben gezegd dat hij 16 was.

De man stuurde foto's van iemand anders naar het meisje en het kwam uiteindelijk tot een afspraakje. Hoewel het meisje zag dat de man niet op de foto's leek, stapte ze toch bij hem in de auto. Vervolgens vonden ontuchtelijke handelingen plaats.

De Jonge hoopt op aanblijven Jans

Jan de Jonge hoopt dat de recente nederlaag van sc Heerenveen geen gevolgen heeft voor trainer Ron Jans. Dit liet het hoofd van de voetbalacademie van de Friese club aan RTV Drenthe weten. De Friezen verloren dit weekend met 2-3 van degradatiekandidaat Excelsior.

"Ik denk dat het niet goed is als we weer van trainer veranderen," aldus De Jonge het een interview met Radio Drenthe Sport. "Natuurlijk valt of staat dat met wat Ron zelf wil natuurlijk. Maar als je het mij vraagt dan hoop ik dat hij blijft."

Volgens De Jonge is een snelle oplossing niet voor handen. "Daarvoor moeten we intern heel goed praten. Van nature hebben we een hele aparte cultuur binnen onze club. Dan moet je denken aan visie en de manier van trainen. Van die cultuur zijn we te ver afgeweken, door wat voor redenen dan ook."

"Nu proberen we die oude cultuur - met een heel strak spelersbeleid zoals dat er was onder Foppe de Haan, Riemer van der Velde en Gertjan Verbeek - weer terug te krijgen. Dat is een lang proces. Maar daar moeten we wel weer naartoe. We moeten de spelers weer een volledige opleiding geven. Dat betekent van maandagochtend tot vrijdagavond."

[Primera División] Uitslagen speelronde 30

Na een week van interlandvoetbal werd afgelopen weekend de Primera División weer hervat. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Drenthe bezorgt Hercules CF belangrijke zege

Hercules CF heeft dit weekend in de stijd tegen degradatie een belangrijke zege geboekt. De formatie, waar Royston Drenthe en Piet Velthuizen onder contract staan, won met 3-1 van Real Sociedad. De voormalig aanvaller van Feyenoord trof twee keer doel en had daarmee een belangrijk aandeel in de drie punten.

De fans van Hercules CF moesten lang wachten, voordat men voor het eerst kon juichen. In de 70e minuut slaagde Javier Portillo er in om de score te openen, nadat hij door Kiko werd bediend. Vijf minuten voor tijd drukte Drenthe zijn stempel op het duel door in het tijdsbestek van vijf minuten twee keer te scoren. In blessuretijd deed Diego Ifran nog wel wat terug voor Real Sociedad, maar toen was de wedstrijd al gespeeld.

Soldado bezorgt Valencia zege op Getafe CF

Getafe CF is er zaterdag niet in geslaagd om van Valencia te winnen. De ploeg ging namelijk met 2-4 onderuit. Roberto Soldado had een belangrijk aandeel in de zege van de bezoekers, aangezien hij alle goals voor zijn rekening nam.

Getafe CF kwam in de eerste helft nog wel op voorspron gdoor een doelpunt van Manu del Moral, maar na de pauze begon de show van Soldado. In het tijdsbestek van een half uur scoorde hij maar liefst vier keer. In de slotfase van de wedstrijd deed Adrián nog wel wat terug, maar de thuisploeg kon de drie punten toen al op de buik schrijven.



Uitslagen speelronde 30:

Thuis Uit Uitslag
Real Madrid Sporting de Gijón 0-1
Getafe CF Valencia 2-4
Villarreal FC Barcelona 0-1
Real Sociedad Hercules CF 1-3
Espanyol Racing Santander 1-2
Levante UD Malaga CF 3-1
Deportivo la Coruna Real Mallorca 2-1
Sevilla FC Real Zaragoza 3-1
Osasuna Atletico Madrid 2-3
UD Almeria Athletic de Bilbao 1-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 30 26 3 1 81 82-15
2 Real Madrid 30 23 4 3 73 69-22
3 Valencia 30 17 6 7 57 46-35
4 Villarreal 30 16 6 8 54 48-31
5 Athletic de Bilbao 30 14 3 13 45 47-42
6 Sevilla FC 30 13 6 11 45 46-44
7 Espanyol 30 14 1 15 43 38-43
8 Atletico Madrid 30 12 6 12 42 45-41
9 Levante UD 30 11 5 14 38 33-40
10 Real Mallorca 30 11 5 14 38 31-40
11 Racing Santander 30 9 9 12 36 30-44
12 Osasuna 30 9 8 13 35 36-36
13 Sporting de Gijón 30 8 11 11 35 28-35
14 Real Sociedad 30 11 2 17 35 40-51
15 Getafe CF 30 9 7 14 34 41-49
16 Deportivo la Coruna 30 8 10 12 34 25-40
17 Real Zaragoza 30 7 9 14 30 29-43
18 Hercules CF 30 8 5 17 29 28-48
19 Malaga CF 30 8 5 17 29 39-62
20 UD Almeria 30 5 11 14 26 31-51


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Primera División!

 

Froger geniet van The Sing-Off ondanks flop

Ondanks tegenvallende kijkcijfers geniet René Froger elke week van The Sing-Off. De 50-jarige zanger is als jurylid verbonden aan het muziekprogramma van SBS 6.

"Helaas vallen de kijkcijfers tegen", vertelt Froger in Koffietijd. "Het is jammer dat Nederland er niet helemaal klaar voor is, maar ik heb diep respect voor de deelnemers." De zanger vervult zijn rol als jurylid met veel plezier. "Het is compleet anders dan elke andere talentenjacht. Ik geniet er elke week van."

Vorige week werd bekend dat The Sing-Off eerder van de buis wordt gehaald. De halve finale en finale zijn naar voren geschoven. De zoektocht naar een a-capellazanggroep begon ruim drie weken geleden met 1,2 miljoen kijkers. Afgelopen zaterdag keken slechts 397.000 mensen.


Froger geniet van The Sing-Off ondanks flop (Foto: Thom Puiman - FOK!)

Italiaan Tagliavento fluit PSV-Benfica

PSV krijgt donderdag in de kwartfinale van de Europa League tegen Benfica te maken met een Italiaanse scheidsrechter. De 38-jarige Paolo Tagliavento floot nog nooit een wedstrijd van de Eindhovenaren. Het duel van FC Twente met Villarreal in Spanje staat onder leiding van de Rus Aleksei Nikolaev.

Tagliavento was in 2007 wel vierde official bij een Champions Leaguewedstrijd tussen PSV en Liverpool. De Italiaan wordt donderdag in Lissabon onder meer geassisteerd door zijn landgenoten Nicola Nicoletti en Massimiliano Grilli.

In het duel tussen Twente en Villarreal krijgt leidsman Nikolaev assistentie van Nikolai Golubev en Anton Averianov. Vorige maand floot de Rus nog de wedstrijd Valencia - Schalke 04 in de achtste finale van de Champions League. Zowel Twente als PSV begint donderdag om 21.05 aan het eerste duel in de kwartfinales.

Gamers doneren ruim 900.000 euro aan Japan

Gamers hebben via een actie op het PlayStation Network omgerekend meer dan 900.000 euro aan de slachtoffers van de aardbeving in Japan geschonken, zo maakte Sony bekend. De online winkel van de Playstation 3 geeft sinds 19 maart gamers in veertig landen de mogelijkheid om geld aan het Rode Kruis te doneren.

"Ik wil elke Playstation-gamer die geld heeft gegeven bedanken voor zijn donatie", aldus Sony-directeur Kazuo Hirai. "We leven allemaal mee met de slachtoffers van deze afschuwelijke ramp en zijn zeer trots op de vrijgevigheid van onze gebruikers."

Het volledige bedrag wordt gedoneerd aan het Rode Kruis dat zorgt voor de hulpverlening en het herstel in de getroffen Japanse gebieden. De mogelijkheid om via het Playstation Network geld te doneren bestaat nog steeds.


Molhoek vertrekt bij Vitesse

De Graafschap en NAC Breda hebben hun zinnen op Rogier Molhoek gezet. De 29-jarige voetballer, die niet meer in de plannen van Vitesse voorkomt, is inmiddels op de hoogte van de belangstelling.

Molhoek gaat er vooralsnog vanuit dat hij na zijn periode bij Vitesse weer aan voetbal toe zal komen. "Dat moet lukken. Ik heb daar wel vertrouwen in," aldus de middenvelder, die onder trainer Albert Ferrer niet op een basisplaats hoeft te rekenen.

Vitesse kon geruime tijd niet over Molhoek beschiken, vanwege een enkelblessure. "Als je net terug bent van een langdurige blessure snap ik dat je niet direct speelt. Maar als het niet loopt, mag je wel eens een kans krijgen maar dat gebeurt niet."

Molhoek kijkt daarom ook naar de toekomst, maar zal zich tot die tijd nog voor Vitesse inzetten. "Ik heb hier geen perspectief. Nog vijf weken en dan is het klaar bij Vitesse."

Japanse hond na drie weken herenigd met baasje

Ban heet zij, de 'vet schattige' hond die vorige week van een dak werd gered dat ronddobberde op zee. Haar baasje herkende haar op tv. 

Drie weken na de aardbeving en tsunami in Japan werd zij ontdekt door de Japanse kustwacht, bijna 2 kilometer van Kesennuma, de plaats waar het beestje woont met haar baasje. Uitgebreid werd er verslag gedaan van de redding van Ban op tv. Toen de eigenares haar op kwam halen uit een plaatselijk asiel begon de hond direct te kwispelen en te springen.

Voor een filmpje van de 'vet schattige' hereniging, check hier.


Ban (Foto: Novum)

Cees Grimbergen komt met nieuw programma

Cees Grimbergen, de voormalige presentator van het discussieprogramma Rondom 10, keert deze zomer twaalf weken lang terug met een ander opinieprogramma voor Omroep MAX. Dit bevestigde voorzitter Jan Slagter van de ouderenomroep dinsdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in het AD.

Slagter: "Het wordt een discussieprogramma rond een thema met voor- en tegenstanders. Met Cees Grimbergen lijkt het al snel op Rondom 10, maar we passen de formule wel iets aan. Met dit programma gaat een lang gekoesterde wens van Omroep MAX in vervulling." Het programma behandelt volgens Slagter niet uitsluitend thema's die ouderen aangaan. De titel van het nieuwe opinieprogramma op Nederland 2 is nog niet bekend.

De 60-jarige Grimbergen werd vorig jaar vervangen door de veel jongere Ghislaine Plag, omdat de NCRV hem te oud vond. Grimbergen presenteerde Rondom 10 maar liefst elf jaar. "Als je maar een lekkere korte rok aan hebt", bekritseerde de presentator de situatie toen.


Bij Omroep MAX is er wel plaats voor Cees Grimbergen

Hoogerland weer op fiets na zware val

Johnny Hoogerland is vandaag gewoon van start gegaan in de tweede etappe van de Ronde van Baskenland. De renner van Vacansoleil vloog gisteren in de slotfase van de openingsrit over een vangrail, maar kwam er zonder al te veel kleerscheuren vanaf. Hoogerland staat in het klassement ruim een minuut achter leider Joaquin Rodriguez.

"Ik vloog met zestig à zeventig kilometer per uur over de vangrail", beschrijft Hoogerland zijn val op tien kilometer van de finish. "De fiets was kapot, maar zelf had ik nauwelijks iets. Al met al mag ik heel blij zijn."

Beste renner van Vacansoleil in het klassement is Wout Poels. De 23-jarige renner staat dertiende. "Wout is een klasbak", vindt Hoogerland. "Hij is een rustige jongen die snel progressie boekt."

Poels hoopt zich in de lastige tweede etappe te kunnen onderscheiden. "Ik ga in eerste instantie proberen te volgen en dan kijken hoe ver ik kan komen." Hij sluit niet uit dat er een stuntje in zit. "We krijgen een mooi slotklimmetje, vervolgens dalen en dan rechtstreeks naar de finish. Dus wie weet."

Koperdiefstal spoor Zevenaar blijft onopgelost

Het onderzoek naar de door koperdiefstal veroorzaakte treinbotsing bij Zevenaar begin dit jaar heeft geen daders opgeleverd. Over een lengte van 150 meter was in totaal 300 meter koperdraad weggenomen, maar wanneer dit is gebeurd, kon niet worden vastgesteld.

Omdat er geen aanknopingspunten meer zijn, heeft het Korps Landelijke Politiediensten het onderzoek afgerond. Als er nieuwe informatie binnenkomt, wordt het onderzoek weer opgestart, laat het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag weten.

De botsing tussen een goederen- en een internationale passagierstrein vond plaats op 11 januari. Niemand raakte gewond, maar de passagiers moesten twee tot drie uur wachten totdat ze uit de trein werden gehaald. Het treinverkeer was de hele dag ontregeld.

Koperdraad wordt onder meer gebruikt voor de aansturing van seinen en wissels. Door de hoge koperprijs is het een geliefde buit voor dieven. Spoorbeheerder ProRail en NS kondigden maatregelen aan na het incident, zoals extra bewaking van het spoor.

Ferrari legt focus op kwalificaties

Het Formule 1-team van Ferrari heeft aangegeven hard te werken aan de snelheid in de kwalificaties. In Australië kwamen de scharlakenrode bolides niet verder dan een vijfde en een achtste plaats op de startopstelling, een seconde achter polesitter Sebastian Vettel. Hoewel het tempo in de race goed was moet het volgens Pat Fry een stuk beter.

Fry is technisch directeur bij de Italianen en heeft aangegeven dat Ferrari druk op zoek is geweest naar verbeteringen die het maximale uit de auto kunnen halen over één ronde. Coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa klaagden er over dat ze niet genoeg hitte in de voorbanden konden krijgen, waardoor laatstgenoemde in de kwalificatie bij het uit de pits rijden zelfs spinde. In de race moesten beide coureurs drie stops maken, terwijl de toppers in Melbourne het met twee afkonden.

Daarnaast lag de focus op de aerodynamica waarbij de eerste resultaten dit weekend in Maleisië zichtbaar moeten zijn. Een week later wordt er in China geracet en ook dan worden er door Fry nieuwe delen verwacht om de auto te verbeteren.

Stephen Daldry verfilmt roman Trash

De Britse regisseur Stephen Daldry gaat het boek Trash van Andy Mulligan verfilmen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Trash is een thriller die zich afspeelt in een arm Zuid-Amerikaans land. De 14-jarige Rafael woont met zijn vrienden op een vuilnisbelt. Hij overleeft zijn dagen door vuilnis te sorteren, tot hij een tas met daarin een sleutel vindt. Het boek van Mulligan is vorig jaar uitgebracht. Richard Curtis, bekend van Love Actually uit 2003, neemt het scenario voor zijn rekening. Wanneer Trash in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

Daldry is momenteel bezig met de opnamen van de verfilming van Extremely Loud and Incredibly Close, gebaseerd op de bestseller van Jonathan Safran Foer. De film met Tom Hanks en Sandra Bullock in de hoofdrollen moet volgend jaar uitkomen. De 50-jarige Brit verfilmde eerder de romans The Hours van Michael Cunningham en in 2009 The Reader van Bernhard Schlink.


(Foto: Novum)

Prequel Monsters Inc. is uitgesteld

De filmpremière van Monsters University is een half jaar uitgesteld. De animatiefilm moet nu in juni 2013 uitkomen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De première stond eigenlijk gepland voor 2 november 2012.

De film wordt het speelfilmdebuut van Dan Scanlon. Hij maakte eerder korte films voor de animatiestudio Pixar. Hij werkte vorige jaar ook mee aan Toy Story 3.

Pixar, onderdeel van Disney, is al jaren bezig met een vervolg van Monsters Inc. uit 2001 en heeft vorige week aangekondigd dat het een prequel wordt die gaat over de jonge jaren van de eenogige Mike Waszowski en de harige beer James P. Sullivan. Hun stemmen worden wederom ingesproken door respectievelijk Billy Crystal en John Goodman.

De animatiefilm Reboot Ralph, net als Monsters University van Disney, wordt eerder uitgebracht en gaat op 2 november 2012 in première. Die film over een karakter uit een oud videospel die ontdekt dat hij kan inbreken in een nieuwe game.


(Foto: Novum)

E. Mulder terug op trainingsveld Feyenoord

Erwin Mulder heeft vandaag zijn rentree gemaakt op het trainingsveld van Feyenoord. Dat meldt de Rotterdamse club op zijn website. De keeper moest de competitiewedstrijd tegen AZ van afgelopen weekeinde nog aan zich voorbij laten gaan. Mulder, die dit seizoen twaalf competitieduels voor Feyenoord speelde, had een armblessure.

Mulder deed hetzelfde trainingswerk als de andere twee keepers Rob van Dijk en Darley. Zijn arm heeft hij echter nog niet volledig getest. "Dat gaan we de komende dagen doen", zei de doelman. "Het begin is vandaag in elk geval gemaakt. Ik ga nu toewerken naar de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht. Zoals ik me nu voel en als ik geen tegenslagen krijg, moet het haalbaar zijn."

Tim de Cler trainde nog apart met fysieke trainer Toine van de Goolberg. De linksback kampte met een liesblessure en moest het duel met AZ ook laten schieten. De langdurig geblesseerde Jon Dahl Tomasson trainde ook individueel, samen met hersteltrainer Marcel Cas.

Anouk heeft een kale vagina

Anouk blijkt helemaal niet zo'n stoere rockchick te zijn als iedereen denkt. Mevrouw Teeuwe scheert namelijk haar meest intieme delen.

"About to shave my vagina", deelde ze de wereld vandaag via Twitter mee. Waarom de blonde zangeres dergelijke privézaken met de hele wereld deelt, is volstrekt onduidelijk.

Anouk blijkt Twitter overigens wel vaker te gebruiken voor intieme details. Zo verspreidde ze onlangs nog een foto van haar kont via het sociale medium.

Leerlinge in hoger beroep om hoofddoekjesverbod

De leerlinge van het Don Bosco College in Volendam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die bepaalde maandag dat de school hoofddoekjes mag verbieden, omdat dat past in de katholieke grondslag die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt.

Het 15-jarige meisje is teleurgesteld en verbaasd over de uitspraak, laat haar advocaat Jelle Klaas dinsdag weten. Ze vindt dat er sprake is van een onrechtmatige daad die door de school tegen haar gepleegd wordt. "Het recht van het meisje op de ontwikkeling van haar identiteit wordt door de school verloochend en haar recht op onderwijs en godsdienstvrijheid wordt geschonden", stelt Klaas.

De leerlinge van de school was naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat zij op de school een hoofddoek tijdens de les mag dragen. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden tijdens de les een hoofddoek te dragen. De school besloot toch het verbod te handhaven en heeft nu zijn gelijk gehaald.

Dinsdag verscheen de leerlinge overigens zonder hoofddoek op school, liet een woordvoerder van het Don Bosco College weten.

Benelux test nieuwe tool tegen computervirussen

België, Nederland en Luxemburg gaan samen een proef doen met een systeem dat duizenden websites tegelijk kan scannen op eventuele virussen. Door websites geautomatiseerd te onderzoeken kunnen virussen in een vroeg stadium worden opgespoord en blijft eventuele schade beperkt, meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en zijn collega's uit België en Luxemburg hebben dinsdag in Maastricht een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het is volgens de ministers belangrijk dat de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samenwerken om internet veilig te houden.

Het systeem dat de drie landen gaan testen, is het zogenoemde Honey Spider Network. Dat is onder meer ontwikkeld door het Nederlandse Govcert, een overheidsinstantie die zich richt op het veiliger maken van internet. Een soortgelijke Poolse instantie heeft ook aan het systeem meegewerkt. "Het systeem kan nu worden gebruikt door onze overheid, maar het is natuurlijk beter als iedereen er gebruik van kan maken", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Y. Mulder terug bij FC Twente

Youri Mulder keert terug bij FC Twente. Mulder wordt komend seizoen één van de drie assistenten van hoofdcoach Michel Preud’homme.

Mulder zal naast Boudewijn Pahlplatz en Alfred Schreuder derde assistent zijn. De 42-jarige oud-international speelde tussen 1990 en 1993 voor de club uit Enschede. Mulder heeft tegenover Voetbal International gezegd dat hij zich zal toeleggen op de veldtrainingen.

Vader vast voor bezwangeren 12-jarige dochter

De 52-jarige vader van het meisje dat onlangs beviel van een dochter is aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen denkt dat hij zijn 12-jarige dochter seksueel heeft misbruikt, waardoor ze zwanger raakte. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de kans dat de 52-jarige man de vader van de baby is, aanzienlijk is. De man wordt momenteel verhoord.

Het meisje beviel 22 maart tijdens een schoolreisje. Omdat onduidelijk was wie haar had bezwangerd, stond de vader vorige week op verzoek van de politie zijn DNA vrijwillig af. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het DNA-materiaal vervolgens vergeleken met dat van de baby.

De politie, de burgemeester van Groningen en het OM wilden duidelijkheid over de zwangerschap bij het toen 11-jarige meisje. Seks met een kind onder de 12 jaar is altijd strafbaar, reden voor de Raad voor de Kinderbescherming om aangifte te doen.

Het meisje en het onderzoek zijn nog steeds gebaat bij rust, meldt het OM. Burgemeester, politie en OM laten weten zich 'uitermate bewust' te zijn dat deze gebeurtenis veel beroering heeft veroorzaakt bij klasgenoten, familie, vrienden, schoolgenoten en zelfs bij mensen die niet in de omgeving van het meisje verkeren. Overigens doken de vader en de broer van het 12-jarige meisje vorige week onder. Door de grote media-aandacht voelden zij zich niet meer veilig in hun eigen huis.

De vader heeft volgens De Telegraaf eerder een nu ongeveer 30-jarige dochter misbruikt. Hij zou daarvoor twee jaar in de gevangenis hebben gezeten. Justitie wil niet op deze berichten ingaan.

Maastrichtse meisjes op verhoor bij politie

De politie Limburg Zuid praat dinsdag of woensdag met de twee Maastrichtse meisjes die enkele dagen vermist waren in Parijs. De politie wil weten waarom de meisjes vrijdag niet kwamen opdagen na afloop van hun schoolreisje. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

Nog tijdens hun vermissing kreeg de politie tips dat de meisjes (16 en 17 jaar) al langer van plan waren om weg te lopen. Om die reden heeft de politie hun vermissing ook niet als misdrijf ingeschat. Of dit klopt moet uit de gesprekken blijken.

De meisjes meldden zich vrijdagmiddag na een tweedaags schoolreisje niet op een afgesproken verzamelpunt in Parijs voor de terugreis. Maandagmiddag meldden ze zich alsnog op een politiebureau in de Franse hoofdstad.

'Uitzending VI te geforceerd grappig'

Fans van het RTL 7-programma Voetbal International (VI) zijn weinig te spreken over de uitzending van maandagavond. Massaal vonden ze de uitzending 'te geforceerd grappig' en klagen de kijkers over het gedrag van presentator Wilfred Genee en voetbalanalisten Johan Derksen en Hans 'Hansie' Kraay jr.

"Hele matige uitzending. Rommelig en veel geforceerd lollig doen. Van der Gijp voelde zich ook helemaal niet op zijn gemak. Hij zal blij zijn dat het voorbij is. En laat Hansie voortaan maar thuis", aldus een gebruiker op het FOK!forum. "Normaliter is het 'over voetbal lullen met af en toe een geintje tussendoor', gisteren was het echter meer 'zo veel mogelijke grapjes bedenken en tussendoor af en toe iets over voetbal vertellen' en dat is killing", vult een andere user aan.

De 'overacting' van Kraay kon ook weinig kijkers bekoren: "Zo'n praatprogramma kan heel leuk zijn maar kom op, het paardengelul van Hans is veel te voorspelbaar (lees: slecht geacteerd)." "Hij werd wel de hele tijd door Genee en Johan op een kinderachtige manier onderbroken. Daar reageert Hans als een mongool op, maar hij heeft als hij wat kan zeggen vaak wel iets inhoudelijks in te brengen. Jammer dat het allemaal zo overdreven en flauw moet", merkt een andere gebruiker op.

Columnist Nico Dijkshoorn sprak zich al eerder kritisch uit over de rol van de SBS-presentator in VI: "Hans werd zogenaamd boos. Slecht cabaret, daar zat ik naar te kijken. Hans is definitief een Swiebertje geworden. Voor eeuwig de man die op afroep zijn oeroude kunstje opvoert. Hij scheldt, omdat het geld oplevert. Hans minacht de kijker. Hij denkt dat we het niet doorhebben. Dat we zijn woede geloven."

Toch keken volgens Stichting KijkOnderzoek maandag maar liefst 786.000 mensen naar VI, waar René van der Gijp tevens zijn 50ste verjaardag vierde.

Internationale zorgen om vermiste Ai Weiwei

De afvaardiging van de Europese Unie in Beijing heeft China om opheldering gevraagd over de gevangenneming van kunstenaar en activist Ai Weiwei. Eerder uitten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al hun zorgen over het lot van Ai. De Chinese politie heeft dinsdag opnieuw mensen opgeroepen voor verhoor.

Het lijkt erop dat de politie systematisch een lijst afwerkt van Chinezen en buitenlanders die op een of andere wijze in contact staan met Ai en nu worden opgeroepen om te worden ondervraagd over de kunstenaar, zei Alison Klayman, een Amerikaanse filmmaker die werkt aan een documentaire over Ai.

Ai werd zondag ingerekend toen hij in Beijing een vlucht wilde pakken naar Hong Kong. Kort hierna werden zijn woning en studio doorzocht, waarbij documenten, computers en harde schijven in beslag werden genomen. Sinds zijn detentie is niets meer van Ai vernomen.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog een kleine maand een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.

KNVB stelt vrouwelijke grensrechter aan

Sjoukje de Jong was tien jaar geleden de laatste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in Nederland. Vrijdag volgt Nicolet Bakker haar op wanneer zij debuteert in de Jupiler League.

Bakker debuteert bij de wedstrijd FC Volendam - Fortuna Sittard vrijdag. De 27-jarige, geboren te Hoogeveen, is haar carrière begonnen als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Nu richt zij zich volledig op haar carrière als grensrechter.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken KNVB, is trots: "Het is natuurlijk prachtig dat er na een jaar of tien weer een vrouw als assistent langs de lijn staat in het betaalde voetbal. Wij stimuleren het toetreden van vrouwen zonder meer, maar het aanbod is helaas niet groot."

"Vrouwelijke assistenten en scheidsrechters moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de heren, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Voor Nicolet is dit een prachtig debuut. Ik zit zelf in ieder geval op de tribune!", aldus Van Egmond.

Het is niet de eerste keer dat een vrouwelijke assistent-scheidsrechter debuteert in het betaalde voetbal. In 2001 maakte Sjoukje de Jong haar debuut bij de wedstrijd Go Ahead Eagles - VVV Venlo. De Jong heeft twee wedstrijden in de Eerste Divisie geassisteerd, waarna zij voor enige tijd geblesseerd raakte.

Toxicoloog vermoedt drugsgebruik Kroon

De cocaïne die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in zes borstharen van oorlogsheld Marco Kroon heeft aangetroffen, kwam waarschijnlijk niet van buitenaf. Daarvoor is de aangetroffen hoeveelheid drugs te groot. 100 procent zekerheid is er echter niet. Dat verklaarde een toxicoloog van het NFI dinsdag tegenover de rechtbank in Arnhem.

De toxicoloog, die als getuige-deskundige door de rechters aan de tand werd gevoeld, sluit niet helemaal uit dat onbekenden de drugs in een drankje van Kroon hebben gedaan. Waarschijnlijk lijkt hem dat echter niet. Ook houdt de toxicoloog de optie open dat de drugs op de vingers van de partner van de militair zaten. Kroons partner bekende maandag in het verleden cocaïne te hebben gebruikt.

Kroon, die sinds 2009 de eerste militair in 55 jaar was die de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. Ook op een jas en broek van de militair zijn sporen van drugs aangetroffen. Kroon, die een café runt in Den Bosch, stelt dat het om een oude jas van een cafébezoeker gaat. Hij ontkent cocaïne te hebben gebruikt.

De strafeis tegen de Bosschenaar wordt waarschijnlijk maandag geformuleerd.

Celstraffen voor Belgisch voetbalgeweld Groesbeek

Zes Belgische supporters van Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) moeten de cel in voor openlijk geweld voorafgaand aan een vriendschappelijk duel tussen de voetbalclubs NEC Nijmegen en GBA. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat ze zich in juli 2009 in Groesbeek gewelddadig hebben gedragen.

De verdachte die een leidende en zeer actieve rol had moet een jaar naar de gevangenis. De rechtbank zag dinsdag geen reden om van die straf vier maanden voorwaardelijk op te leggen, zoals de officier van justitie had geëist. Vier anderen kregen een gevangenisstraf van acht maanden.

De zesde Belg kreeg 31 dagen opgelegd, gelijk aan zijn voorarrest. Een aantal van de verdachten is ook veroordeeld voor zware mishandeling, diefstal met geweld en vernieling. De groep GBA-supporters gedroeg zich al bij aankomst bij het sportterrein gewelddadig, terwijl ze 'Beerschot Hooligans' scandeerden.

De supporters gooiden spullen naar de tribune, terwijl daar ook kinderen zaten. Daarnaast sloegen en schopten ze NEC-spelers, stewards en toeschouwers, deelden kopstoten uit en trapten mensen die op de grond lagen. Ook moest een fotograaf, die werd geslagen en geschopt, zijn camera afgeven zodat zijn foto's konden worden gewist.

Het geweld had voor enkele slachtoffers ernstige fysieke en psychische gevolgen, stelt de rechtbank, en bij het publiek ontstond paniek en grote angst. De wedstrijd werd nog voor het begin afgelast.

Klik hier voor foto's van de rellen.

Paard dood bij ongeluk op A7

Door een ongeluk op de A7 bij Winschoten is maandagavond een paard omgekomen. Een paardentrailer werd van achteren aangereden, meldt de politie.

Een 33-jarige vrouw uit Scheemda reed met haar trailer met twee paarden richting Groningen toen een 23-jarige man uit Nieuwolda door onbekende oorzaak achterop de trailer reed. Door de klap vlogen de paarden uit de trailer. Een paard raakte bekneld onder een vangrail. Het dier raakte zo zwaar gewond dat een dierenarts het heeft laten inslapen.

Een ander paard liep los op de snelweg en kon door agenten worden gevangen. Het dier is ondergebracht op een nabijgelegen weiland. De bestuurders van beide auto's raakten niet gewond.

Door het ongeluk ontstond een enorme chaos op de A7. De snelweg bleef lange tijd afgezet. De auto's die bij het ongeluk betrokken waren, moesten worden weggesleept.

Productie Saab valt weer stil

De productie bij de Zweedse autobouwer Saab, dochter van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgevallen. Dit maakte Saab dinsdag bekend.

Het bedrijf heeft weer te maken met leveringsproblemen. Saab zei in onderhandeling te zijn met leveranciers. Vorige week viel de productie ook al enkele malen stil nadat leveranciers de levering aan Saab hadden gestaakt. Er zou sprake zijn van onbetaalde rekeningen.

Het is vooralsnog onbekend wanneer de productie bij Saab weer start.

Productie Saab valt weer stil
Productie Saab valt weer stil (Foto: ANP)

De perfect gekleurde huid

Naaktheid zou nooit meer in de openbaarheid mogen komen, tenzij het onbedekte deel mooi is. Het naakte deel moet ook niet pijn doen aan je ogen. Want dat doet naakt veel. Vooral als het wit is. Afgelopen weekend was daar een prachtig voorbeeld van: rokjesdag. En dan begint de ellende. Duizenden bleke witte beentjes die het eerste felle zonlicht weerkaatsen, drentelen wulps door de straten. En ze zijn wit. Heel wit.

Red Bull past afstelling auto Webber aan

Volgens Red Bull Racing waren de problemen waarmee Mark Webber in Australië kampte te wijten aan een verkeerde afstelling van de RB7. Hierdoor kwam de Australiër in zijn thuisrace tijdens de kwalificatie en wedstrijd veel te kort op zijn teamgenoot Sebastian Vettel. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats.

Webber kwam in de kwalificatie acht tienden van een seconde tekort op Vettel en in de race moest hij door overmatige bandenslijtage zelfs een keer vaker dan zijn teamgenoot stoppen. Na onderzoek blijkt het chassis niet beschadigd te zijn. "We hebben een soort lijkschouwing uitgevoerd en daarbij zijn enkele zaken op de auto van Mark aan het licht gekomen. Die dingen speelden zeker niet in zijn voordeel tijdens de openingsrace," zei teambaas Christian Horner.

"We hebben maatregelen genomen en aanpassingen doorgevoerd om een herhaling hiervan uit te sluiten. We verwachten dat Sebastian en Mark in Maleisië weer gelijkwaardig aan elkaar zijn, al kunnen we niet keihard zeggen dat het verschil één enkele oorzaak had," ging de Brit verder. "Het is wel zo dat enkele dingen niet honderd procent correct waren. Maar het kan gewoon niet kloppen dat het verschil tussen de twee Red Bull-coureurs zó groot is. Zeker niet omdat dit nog nooit eerder het geval was. Het moet hebben bijgedragen."

Gbagbo onderhandelt over overgave

De zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, onderhandelt over zijn overgave. Dat heeft de Ivoriaanse ambassadeur in Frankrijk, Ali Coulibaly, dinsdag gezegd op de Franse radiozender France Info. Coulibaly wilde niets zeggen over de onderhandelingen of zijn informatiebron.

"Ik probeer geen demagoog te zijn of expres verkeerde informatie te geven, maar volgens de informatie die ik heb, is hij aan het onderhandelen over zijn overgave, omdat hij zich realiseert dat het einde nabij is. Het spel is uit", aldus Coulibaly.

Maandag voerden de Verenigde Naties en Franse militairen aanvallen uit op de residentie van Gbagbo, militaire bases en andere doelen. De afgelopen week zijn aanhangers van Alassane Ouattara erin geslaagd grote delen van het platteland te veroveren. Hun opmars werd echter gestuit in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Met hulp van de internationale troepen wisten de rebellen echter toch in de stad door te dringen.

Ouattara is de internationaal erkende winnaar van de in november gehouden presidentsverkiezingen. Gbagbo weigerde tot dusverre de macht aan hem af te staan.

Velgendief gepakt in Amsterdam

Een 23-jarige man uit Bulgarije is in Amsterdam opgepakt met een auto vol gestolen velgen. Hij wordt ervan verdacht in de hoofdstad de afgelopen weken van tientallen auto's slechts één wiel te hebben weggenomen.

De Bulgaar werd vrijdag aangehouden toen een voorbijganger hem snapte in de buurt van de Erasmusgracht. Hij zat geknield bij een auto terwijl hij een wiel demonteerde. Vlakbij daarbij stond een auto vol velgen.

De politie vermoedt dat de Bulgaar de velgen doorverkocht aan een metaalopkoper. Mogelijk opereerde de man niet alleen.

Enkele eigenaren hebben hun velg inmiddels terug. De rest heeft geen aangifte gedaan en dus kan de politie de velgen niet teruggeven.


Velgendief gepakt in Amsterdam (Foto: Novum)

Soldate (18) heeft seks voor webcam

De militaire academie van het Australische leger ligt momenteel ernstig onder vuur. Een 18-jarige asprirant soldate heeft onthuld het bed te hebben gedeeld met een andere cadet. Het stel deed dit voor de webcam, opdat hun medeleerlingen er ook nog van konden genieten.

Het meisje ging van bil met een medeleerling, die zonder dat zij het wist webcams had opgehangen in de slaapkamer. De pikante beelden werden vervolgens gestreamd naar een andere kamer. Hier zaten zes andere leerlingsoldaten verlekkerd naar de beelden te kijken.

Ook werden er screendumps gemaakt van de vrijpartij. Deze werden vervolgens onder andere cadetten verspreid. "Je ziet het op tv en leest het in de krant", verklaarde het geschokte meisje. "Je denkt dat zoiets altijd een ander overkomt, totdat jij het slachtoffer bent."

Defensie en de Australische federale politie zijn een onderzoek gestart. Indien de daders worden gepakt en schuldig bevonden, betekent dat het einde van hun militaire loopbaan. Het is overigens niet de eerste keer dat het Australische leger onder vuur ligt wegens een seksschandaal.

Klik hier voor een  filmpje waarin 'Kate' (geanonimiseerd) vertelt over wat haar overkomen is.

Achteraf belasten bonus juridisch niet onmogelijk

Het met terugwerkende kracht belasten van bonussen is niet onmogelijk. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) legde onlangs een door de Kamer aangenomen motie hiertoe naast zich neer, onder meer omdat deze juridisch niet houdbaar zou zijn. Dat klopt niet, stellen twee hoogleraren belastingrecht.

"Wettelijk zie ik geen beletsel om met terugwerkende kracht belasting te heffen", zegt Edwin Heithuis, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Utrecht. "Het kabinet heeft samen met het parlement de bevoegdheid om dit te regelen." Het betreft hier volgens hem dus een politieke keuze en geen juridisch probleem.

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit, onderschrijft dit. "Als een wet door het parlement is goedgekeurd, dan geldt deze."

De PVV diende twee weken geleden een motie in die het kabinet oproept om alle bonussen die sinds 2008 door financiële instellingen zijn uitgedeeld, voor 100 procent te belasten. Het voorstel kreeg een Kamermeerderheid, al twijfelden Kamerfracties die instemden aan de uitvoerbaarheid ervan. "Het achteraf belasten van een bonus wordt natuurlijk heel moeilijk", zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. "Dat kan juridisch helemaal niet."

De Jager reageerde verbaasd op het plan. Hij zei dat het wettelijk onmogelijk is om met terugwerkende kracht een nieuwe belasting in te voeren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) noemde de motie 'disproportioneel, juridisch niet houdbaar en niet wenselijk' en liet weten de motie niet uit te voeren.

Heithuis wijst erop dat het in het strafrecht niet mogelijk is om handelingen met terugwerkende kracht strafbaar te stellen, maar voor het belastingrecht geldt deze beperking niet. Dit kan het parlement dus doen, al is het in het verleden nog nooit gebeurd. "Hoogst ongebruikelijk", noemt Kavelaars het plan.

De enige juridische beperking zou Europese wetgeving kunnen zijn. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) schrijft voor dat iedere burger recht heeft op het 'ongestoorde genot van zijn eigendom'. Het met terugwerkende kracht belasting heffen, zou dit ongestoorde genot kunnen verstoren. Het EVRM laat nationale overheden in de regel veel ruimte om hun eigen fiscale beleid te voeren, maar Kavelaars sluit niet uit dat de maatregel zou sneuvelen op Europese regelgeving. "Maar zoals altijd is dit pas met zekerheid te zeggen als er aan de wet getoetst wordt."

De vraag of het netjes of fatsoenlijk is om een belasting van 100 procent in te voeren op reeds uitgekeerde bonussen, is een andere vraag. Kavelaars wijst erop dat de betrouwbaarheid van de overheid in het geding komt. "Dat moet je als overheid niet willen", vindt hij. Maar het verschuilen achter de juridische onmogelijkheid van het PVV-plan, zoals De Jager en Weekers doen, is te makkelijk.

'Aantal gamers met hoofdpijn valt mee'

Het aantal gamers dat hun 3DS terugbrengt naar de winkel of contact opneemt met Nintendo vanwege hoofdpijn valt reuze mee, aldus Nintendo. Ze reageren hiermee op geruchten dat Nintendo 3DS massaal teruggebracht wordt door gamers met hoofdpijn en duizeligheid. Er zijn wel wat gevallen bekend van retouren, maar minder dan bij andere launches.

"The number of calls and emails with queries on Nintendo 3DS is in fact well below the rate experienced during past hardware launches and having spoken with our retail partners there are only a handful of people who have actually gone into stores to request a refund."

Nintendo herhaalde ook maar eens dat 3DS een slider heeft waarmee je het 3D-effect kunt versterken of helemaal kunt uitzetten. Ook raden ze aan regelmatig pauze te nemen, zeker als je denkt dat je last krijgt van hoofdprijn en/of duizeligheid. Twijfel je over een aanschaf, ga dan eerst in de winkel de nieuwe handheld uitproberen.

"Nintendo 3DS was designed with a 3D depth slider that lets users adjust the 3D effect so that everyone can still enjoy this product. When viewing any kind of 3D images, including movies and on TV, some people might experience minor discomfort.The effects are short term and have no lasting effect; most people can continue after taking a break... Our advice for anyone concerned about potential side-effects or for anyone who just wants to take a look at a Nintendo 3DS is to ask to see and play one before they buy"

Winkelketens GAME en HMV in Engeland bevestigen het verhaal van Nintendo en melden dat er vrijwel niets terugkomt vanwege klachten. "We've had less than five people complain that they feel sick and want to return", aldus GAME. HMV: "We would like to make clear that we are not aware of any manufacturing fault with the 3DS console - which we have seen huge demand for, and that we have not issued any refunds for it".

De launch van Nintendo 3DS was voor Nintendo hun grootste start ooit in Engeland met ruim 113.000 verkochte units in slechts twee dagen.

Westra ook niet van start in Scheldeprijs

Lieuwe Westra ontbreekt woensdag bij de 99e editie van de Scheldeprijs. De renner van Vacansoleil is nog niet hersteld van zijn ziekte, die hem afgelopen weekend ook al uit de Ronde van Vlaanderen hield. "Ik ben beter maar nog niet super", meldt de 28-jarige Friese wielrenner.

Westra hoopt deze week wel weer wat trainingskilometers te maken om volgende week terug te keren in het peloton. "Wellicht dat vandaag mijn eerste rondje wordt. Dan rij ik volgende week sowieso in Drenthe en daarna wellicht de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

Dit seizoen doet Westra het vooralsnog goed. In de Classic Loire Atlantique was de Friese renner de beste en in de Driedaagse De Panne deed hij tot het laatste moment mee om de eindoverwinning. Uiteindelijk moest Westra alleen de Belgische renner Sébastien Rosseler voor zich dulden.

Met het ontbreken van Westra verschijnt Vacansoleil in Antwerpen zonder Nederlanders aan de start van de Scheldeprijs. De ploeg voor de 205 kilometer lange wegwedstrijd bestaat uit de Belgen Björn Leukemans, Stijn Devolder, Frederik Veuchelen, Gorik Gardeyn, de Italianen Alberto Ongarato en Marcello Pavarin, de Fransman Romain Feillu en de Sloveen Borut Bozic.

Tegenstrijdige verhalen over vermiste meisjes

De Maastrichtse school van de meisjes die vermist raakten in Parijs overweegt sancties omdat ze weg zouden zijn gelopen. De meisjes zelf beweren echter dat ze waren verdwaald en dat hun beltegoed op was.

De politie laat weten de afgelopen dagen tips te hebben gehad dat de meisjes van tevoren al van plan waren weg te lopen. Daarom werd uitgegaan van een onschuldige vermissing en niet van bijvoorbeeld een ontvoering. Dinsdag of woensdag heeft de politie een gesprek met de meisjes. Als blijkt dat er inderdaad geen misdrijf is gepleegd, stopt het onderzoek.

De Limburgse regionale zender L1 en dagblad De Limburger melden dat leerlingen al vermoedden dat de vermissing van de meisjes een vooropgezet plan was. Eerder die dag en op vorige dagen zouden ze ook al regelmatig te laat zijn geweest of zomaar weg zijn gelopen.

Ook zouden ze voor het schoolreisje al hebben gezegd van plan te zijn langer te blijven om vrienden op te zoeken. Dit maakte sectordirecteur van het Sint Maartenscollege Johan Moes maandagavond bekend.

De meisjes van 16 en 17 jaar vertellen in De Telegraaf een heel ander verhaal. De ellende begon volgens hen bij een middagje shoppen aan de Champs-Élysées. Op het afgesproken tijdstip stonden ze bij een verkeerde winkel te wachten.

De schoolbus vertrok zonder hen. "Iedereen dacht dat we waren weggelopen, maar dat durven we niet eens en dat zouden we nooit doen."

De telefoon van de 16-jarige was leeg en die van de 17-jarige had geen beltegoed. Ze zou wel sms'jes hebben ontvangen, maar die kon ze niet beantwoorden.

De twee zouden hun geld hebben besteed aan kleding om de koude nachten door te komen. "We hebben geslapen op bankjes en af en toe in een groot winkelcentrum. Het was vreselijk eng 's nachts." Zo zouden ze allerlei 'rare mensen' hebben gezien, 'ook mannen die als vrouwen waren verkleed, we hadden het af en toe niet meer'.

De twee zijn niet naar de politie gestapt omdat ze daar een dag voor hun vermissing ook al mee te maken hadden gehad. Ook toen zouden ze zijn verdwaald. "De politie hielp ons toen bij het bellen naar een mentor. Maar die wilde eerst zijn pizza opeten en kwam ons pas drie kwartier later halen."

Na drie dagen 'als zwervers' te hebben gebivakkeerd, stapten ze naar de politie. Daar werden de twee herkend. Maandagavond zijn ze in Parijs herenigd met hun familie.

'Ajax wil broers De Jong herenigen'

Ajax lijkt met het idee te spelen om de broers Siem en Luuk de Jong in één elftal te laten spelen. Siem speelt al in het eerste van de Amsterdammers en kan daar rekenen op contractverlenging, terwijl Luuk het bij FC Twente goed doet. Hierdoor lijkt de kans echter klein dat beiden in de nabije toekomst samen in één clubelftal te bewonderen zullen zijn.

Siem de Jong heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2013 en de Amsterdammers willen dit graag openbreken. "Ajax ziet in Siem een speler voor de toekomst en wil hem belangrijk maken. We hebben de intentie uitgesproken met elkaar door te gaan tot medio 2015 of 2016," zei zaakwaarnemer Louis Laros tegen de Telegraaf.

In de eerste oriënterende gesprekken ging het ook over Luuk de Jong, die ook bij Laros onder contract staat. "Ajax ziet in hem een topkandidaat, maar weet dat zijn komst een lastig verhaal is. Hij heeft geen gelimiteerde transfersom."

Nieuwe rol voor Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft een aanbod voor een rol in een nieuwe film gekregen. Het zal gaan om de rol van de vermoorde actrice Sharon Tate, in de film Eyes of a Dream. Sharon Tate was een Amerikaanse actrice die getrouwd was met regisseur Roman Polanski. Ze was acht en een halve maand zwanger toen zij, en vier anderen, in haar huis werden vermoord door volgelingen van Charles Manson.

De film zal worden geregisseerd door de fotograaf Tyler Shields. Hij zal ook de rol van Charles Manson, de beruchte sekteleider, en het onderwerp van de film, op zich nemen. De film zal worden geproduceerd door Brad Wyman.

Weer dodelijk ongeval op circuit São Paulo

De coureurs maken zich zorgen over de veiligheid op het Formule 1-circuit van São Paulo nu er weer een coureur om het leven is gekomen. Aanleiding voor de hernieuwde discussie is de dood van coureur Gustavo Sondermann die na een crash in Curva do Cafe bezweek aan zwaar hersenletsel.

Op Interlagos is die bocht naar links het punt waar de rijders het rechte stuk bij start/finish op rijden. Sondermann werd in deze bocht in een natte race van achteren aangetikt en vervolgens aangereden door enkele andere coureurs, waarna hij aan hersenletsel bezweek. In februari van dit jaar bezweek op het zelfde punt een motorrijder en in 2007 liet Rafael Sperafico in Curva do Cafe het leven.

Ook in de Formule 1 is de bocht berucht. Mark Webber crashte in een natte wedstrijd hard in deze bocht, waarna Fernando Alonso hard op de brokstukken inreed. Hoewel de ravage groot was konden beiden het navertellen.

Verschillende rijders willen nu dat de bocht aangepakt wordt, zonder dat het karakter van de baan verloren gaat. Onder hen is Carlos Bueno die voor Chevrolet in het World Touring Car Championship rijdt. "Het circuit is echt goed, een van de beste in het land en internationaal goedgekeurd. Maar we hebben hier een serieus probleem. We moeten iets veranderen, het liefste in de vorm van een grote uitloopstrook," zei hij tegen TV Globo.

Voormalig Formule 1-coureur Luciano Burti is het met hem eens. "We moeten daar ruimte voor vinden, desnoods door wat tribunes af te breken. Veiligheid moet op de eerste plaats komen. De oplossing bestaat. We hebben eenheid nodig om veranderingen door te voeren, voordat er weer wat gebeurt," zei de Braziliaan die vindt dat de coureurs één blok moeten vormen.

Rosenthal sluit uitlevering Gonggrijp niet uit

Het is niet uitgesloten dat de Nederlandse hacker en XS4ALL-medeoprichter Rop Gonggrijp wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag in een antwoord op Kamervragen over de mogelijke vervolging van Gonggrijp.

Gonggrijp was vorig jaar in april betrokken bij de publicatie via WikiLeaks van videobeelden van een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad. Bij de aanval kwamen burgers en twee journalisten van Reuters om het leven.

In de VS loopt een onderzoek naar Bradley Manning, die naast de beelden duizenden documenten naar WikiLeaks zou hebben gelekt. Het is volgens de minister nog niet duidelijk of Gonggrijp wordt opgeroepen als getuige, onderwerp wordt van onderzoek of zelf wordt aangeklaagd.

De stellers van de Kamervragen, Tofik Dibi en Arjan El Fassed (beiden GroenLinks) wijzen erop dat het gevangeniswezen in de VS niet onomstreden is. Vooral als iemand wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten zou het risico op marteling aanwezig zijn. Ze vragen de minister ook of hij op de hoogte is van de situatie van Manning, die in een isoleercel wordt vastgehouden.

Rosenthal benadrukt dat nog Gonggrijp nog niet wordt verdacht en dat evenmin een uitleveringsverzoek is gedaan. Mocht dat toch gebeuren, dan wordt aan de hand van dat verzoek beoordeeld of Nederland meewerkt. In zo'n geval worden de Amerikaanse belangen afgewogen tegen de belangen van Gonggrijp.

Over Manning zegt de minister dat hij niet op de hoogte is van zijn situatie. Dat is volgens hem een Amerikaanse zaak waar Nederland zich niet mee hoeft te bemoeien.

Verder weegt mee waar Gonggrijp van wordt verdacht. Nederland levert bijvoorbeeld sowieso geen verdachten uit als zij uiteindelijk de doodstraf kunnen krijgen. Het proces is volgens Rosenthal met 'voldoende waarborgen' omkleed, daarom kan hij niet uitsluiten dat Nederland meewerkt.

Dibi en El Fassed stippen ook aan dat de IJslandse autoriteiten wel in actie komen voor een onderdaan die in het Amerikaanse onderzoek wordt genoemd. Rosenthal zegt dat deze onderdaan, de parlementariër Birgitta Jónsdóttir, ook nog niet wordt vervolgd. Ook zou er niet meer zijn gebeurd dan dat de voorzitter van het parlement een publieke verklaring over de zaak heeft afgelegd.

El Fassed noemt de antwoorden op Twitter 'beschamend'. Volgens hem wordt niet eens geprobeerd te verhullen dat het ministerie hier geen aandacht aan wil geven.

Will & Grace-ster in The Three Stooges

Sean Hayes gaat Larry spelen in de slapstickkomedie The Three Stooges van Peter en Bobby Farrelly. De broers zijn nu op zoek naar de laatste 'malloot' van het trio, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Hayes is bekend geworden door zijn rol van Jack McFarland in de komedieserie Will & Grace. In The Three Stooges speelt hij de aimabele, maar simpele Larry. De Amerikaanse komedie-acteur Will Sasso speelt Curly. De Farrelly-broers zoeken nog een derde acteur voor de rol van Moe.

Peter Farrelly heeft al aangekondigd dat de film sterk doet denken aan Dumb and Dumber, de debuutfilm van de broers. "Ons doel is 85 minuten lachen om een film die de Stooges in ere houdt." Rond het drietal van klunzen zijn in de jaren dertig, veertig en vijftig tientallen succesvolle slapstickfilms gemaakt.

UWV helpt meer mensen aan werk

Het UWV heeft vorig jaar een kwart meer mensen aan een baan geholpen dan een jaar eerder. In 2010 vonden 314.000 mensen werk via de uitkeringsinstantie. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van het UWV.

Onder de werkzoekenden die aan een baan werden geholpen waren 71.000 jongeren, 76.000 45-plussers en 6000 deels arbeidsongeschikten. Van alle mensen die door het UVW aan werk zijn gekomen hadden er 100.000 binnen drie maanden een baan.

Het aantal langdurig werklozen dat vorig jaar weer werk vond verdubbelde van 16.000 in 2009 naar 32.000 vorig jaar.

Vorig jaar wist het UVW ook 2800 Wajongers te plaatsen bij werkgevers. Dat zijn er 700 meer dan een jaar eerder. Volgens het UVW is die toename mede te danken aan het groeiend aantal werkgevers dat in hun cao laat opnemen Wajongers in dienst te willen nemen.

Fans: "Te veel slapjanussen bij Heerenveen"

De voorzitter van de supportersvereniging Nieuw Noord, Mechiel Zantema, heeft in het AD geen goed woord over voor het huidige beleid bij sc Heerenveen. De Friese ploeg ging afgelopen weekend in eigen huis met 2-3 onderuit tegen Excelsior en typerend was dat de Friese fans openlijk juichten voor Geert Arend Roorda die aan de Rotterdammers verhuurd is.

"Heerenveen heeft na de winterstop geen fatsoenlijke wedstrijd meer gespeeld," zei Zantema. "Er heerste een heel apart sfeertje. Voor de tegenstander juichen is wel erg cynisch. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het geeft aan dat het goed mis is. Roorda is een publiekslieveling en ook nog een echte Fries. Heerenveen voetbalde niet meer in de tweede helft. Toen had iedereen zoiets van: 'We gaan maar voor Geert Arend juichen.' Het was een duidelijk signaal naar de spelers en de staf. Het zal hier nooit escaleren, maar het publiek is het wel zat."

Roorda werd in de winterstop door Heerenveen aan Excelsior verhuurd om aan meer speeltijd te komen, iets wat tegen het zere been van de fans is. "Dat is gewoon triest. Er zijn zoveel middenvelders die minder zijn dan hij. Neem Haglund, wat doet zo'n speler bij Heerenveen? Met een jongen als Roorda kunnen mensen zich identificeren. Maar dat snapt de clubleiding niet," zei Zantema die meer niet snapt. "Er is niet nagedacht over de samenstelling van de selectie. We hebben bijvoorbeeld alleen Bas Dost als volwaardige spits en achterin staan allemaal dezelfde types. Er moet wat gebeuren, er lopen nu te veel slapjanussen bij Heerenveen."

Jans mag wat hem betreft wel blijven. "Ik ben er geen voorstander van om hem te vervangen. We willen vastigheid. Jans valt te verwijten dat hij te veel wisselt. Dat komt het team niet ten goede. Maar ik denk wel dat hij capabel is."

Horner: "Hamilton komt niet naar Red Bull toe"

Lewis Hamilton zal niet voor Red Bull gaan rijden. Teambaas Christian Horner zegt een contract met de Brit wel serieus te overwegen, maar dat dit voorlopig nog niet aan orde is.

"Een coureur van zijn kaliber kan je natuurlijk niet negeren als hij voor Red Bull zou willen rijden. Maar voor zover ik weet heeft hij een meerjarig contract bij McLaren en ik vermoed dat hij nog wel een tijdje voor dat team zal blijven rijden", aldus Horner tegenover BBC. Sebastian Vettel rijdt nog tot 2014 bij het team. Het contract van Mark Webber loopt na dit seizoen af.

Dief in het nauw roept om politie

Een 29-jarige dief uit Wenen heeft maandagmiddag zelf geroepen om de politie toen hij na het wegnemen van een portemonnee in een bedrijfspand in Scheveningen achtervolgd werd door getuigen. Dat heeft de politie laten weten.

Nadat hij even na 14.00 uur de portemonnee had weggenomen uit het pand aan de Zeesluisweg, vluchtte hij achternagezeten door de twee getuigen een ander bedrijf binnen. Daar riep hij dat hij de politie nodig had. Die arriveerde inderdaad snel ter plekke om hem mee te nemen naar het bureau. Een vermoedelijk medeplichtige vrouw van 31 uit de omgeving van Bratislava (Slowakije) werd eveneens gearresteerd. Het duo zat dinsdag nog vast.

Kroon wil Luik-Bastenaken-Luik rijden

Karsten Kroon plant een snelle terugkeer in het wielerpeloton na zijn harde val in de Ronde van Vlaanderen afgelopen zondag. De BMC-renner brak bij een valpartij op de Oude Kwaremont zijn linkersleutelbeen en liep een hersenschudding op, maar desondanks wil hij over ruim twee weken al weer meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik.

Het is niet de eerste keer dat Kroon viel. Zo was hij vorig jaar na een valpartij in de Waalse Pijl enige tijd uitgeschakeld. "Ik heb er ondanks deze pech nog steeds veel plezier in. Het is een mooie breuk. Ik hoef niet geopereerd te worden. Over twee à drie dagen mag ik op de rollerbank en over een week weer voorzichtig buiten fietsen," zei de 35-jarige renner.

Op 24 april staat Luik-Bastenaken-Luik op het programma, een koers die Kroon graag wil gaan rijden. "Ik zal daar natuurlijk nooit in de finale mee kunnen rijden. De goede vorm die ik nu heb, is dan weg. Maar ik heb wel mijn zinnen gezet op een rentree in Luik."

Militairen opgepakt voor lastigvallen collega

Drie militairen zijn aangehouden voor het mishandelen van een vrouwelijke collega. Het gaat om 20-jarige mannen uit Deurne en Oirschot, meldt de marechaussee dinsdag. Ze werden maandag aangehouden op de legerbasis in Oirschot.

Het 18-jarige slachtoffer zou vanaf september vorig jaar structureel zijn lastiggevallen met pesterijen. Ook zouden ze haar tegen haar zin hebben vastgehouden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

De marechaussee sluit meer aanhoudingen niet uit.

Van Praag bemiddelt bij Ajax

Michael van Praag heeft zich als erelid van Ajax en voorzitter van de KNVB opgeworpen om te bemiddelen in de strijd die er bij de Amsterdamse club woedt tussen de kampen van Johan Cruijff en Uri Coronel/Rik van de Boog. De ruzie liet vorige week diepe sporen na en een meer gematigde stroming bij Ajax probeert nu te kijken of de breuk te lijmen valt.

Van Praag is samen met enkele andere prominenten bij Ajax aan de slag gegaan nadat vorige week de voorzitter van de ledenraad Rob Been buiten het medeweten van de oud-spelers in de ledenraad een commissie heeft ingesteld die het spanningsveld tussen de verschillende kampen bij de Amsterdammers moet onderzoeken.

De benoeming van de commissie is bij onder meer Keje Molenaar in het verkeerde keelgat geschoten en hij zei te overwegen zijn positie mogelijk op te willen geven. "Ze zaten met elf man bij elkaar zaterdag en daar was niet één oud-speler bij. Dat vind ik niet bepaald democratisch," zei Molenaar die inmiddels weer iets gekalmeerd is. Hij heeft na afgelopen zondag bezoek gehad van de harde kern van Ajax. "Ze wilden met mij praten en daar stond ik voor open. Ze vroegen me door te gaan en ervoor te zorgen dat Johan Cruijff terugkeert bij de club. Ik wil niets liever."

Van Praag lijkt ondertussen achter de schermen vorderingen te maken en de door Been ingestelde commissie overbodig te maken.

[NBA] Rodman opgenomen in Hall of Fame

Dennis Rodman is tot zijn eigen verbazing opgenomen in de Hall of Fame van de NBA. De basketballer stond bekend om zijn vreemde gedrag en uiterlijk. maar ook om zijn basketballende kwaliteiten. Naast hem vielen ook Chris Mullin en de Litouwer Arvidas Sabonis de eer ten deel om een plaats in de Hall of Fame te krijgen.

Rodman veroverde in zijn carrière vijf titels in de NBA voor de Chicago Bulls en de Detroit Pistons. Daarnaast speelde hij nog voor de San Antonio Spurs, Los Angeles Lakers en Dallas Mavericks. De basketballer die komende maand vijftig wordt, had niet verwacht dat hij ooit in de Hall of Fame opgenomen zou worden. "Ik dacht eerst dat ze een grapje maakten. Maar dit is wel cool," zei de reboundkoning die bij de presentatie van zijn boek in een trouwjurk voor de dag kwam.

Belgische geestelijken vrijuit door verjaring

Voormalig bisschop Roger Vangheluwe van Brugge wordt niet vervolgd voor seksueel misbruik van minderjarigen, omdat de feiten zijn verjaard. Ook een andere bekende Belgische geestelijke tegen wie klachten wegens seksueel misbruik liepen, pater Luc Versteylen, gaat vrijuit door verjaring.

De procureurs in Brugge en Antwerpen hebben dat besloten, meldden Belgische media dinsdag. Vangheluwe legde vorig jaar zijn functie neer, nadat hij bekend had zijn neefje jarenlang te hebben misbruikt. Versteylen, een van de grondleggers van de milieubeweging in Vlaanderen, kwam in januari in opspraak. Hij zou zich in de jaren '80 en '90 schuldig hebben gemaakt aan aanranding van jongeren.

Tegen Vangheluwe loopt wel nog een onderzoek door het parket van Brussel.

Belgische geestelijken vrijuit door verjaring
Belgische geestelijken vrijuit door verjaring (Foto: ANP)

Epic: 1 miljoen in Gears of War 3 bèta

Deze herfst verschijnt het derde en laatste deel in de Gears of War-trilogy. Veel gamers kunnen niet wachten om aan de slag te gaan met de game en velen hebben hiervoor zelfs speciaal de game Bulletstrorm: Epic Edition gekocht om zo als eerste toegang te krijgen tot de Gears of War 3-bèta. Toch zullen ze niet de enige zijn.

Epic wil namelijk dat in de bèta ongeveer 1 miljoen gamers actief zullen zijn. Rod Fergusson, executive producer van de game, laat verder nog weten dat ze met de bèta niet proberen nieuwe records te breken maar dat ze zo veel mogelijk data willen verzamelen om de game zo goed mogelijk te maken.

De bèta zal vanaf 18 april van start gaan met de mensen die Bulletstrorm: Epic Edition hebben gekocht. Vanaf 25 april zullen ze gezelschap krijgen van gamers die de game hebben in de pre-order hebben staan bij Gamestop, GAME en Gamestation.

Gears of War 3

DVD: The Experiment

In 1971 was er op de Universiteit van het Amerikaanse Stanford een interessant experiment gaande. 24 Amerikaanse jongens gaven zich op voor het sociale experiment door een advertentie in de krant. Het toeval bepaalde of zij een bewaker of een gevangene waren. De bewakers kregen als ene regel: 'Zorg voor orde, maar gebruik geen geweld'. Al snel escaleerde de boel en al na zes dagen (in plaats van veertien) werd alles stopgezet. In 2001 maakte de Duitser Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) de klassieker Das Experiment over de gebeurtenissen in Stanford. Tien jaar later komen de Amerikanen met hun eigen remake, The Experiment.

Eikenprocessierups is er vroeg bij

De eikenprocessierups is er dit jaar vroeg bij. Dit weekend kwamen de eerste eipakketjes uit van de rups, die ieder jaar weer voor veel overlast zorgt. Dat is zes dagen eerder dan verwacht, meldt natuurbericht.nl.

De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een extra impuls gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen weken. Het kenniscentrum verwacht dat de overlast door de brandharen van het diertje op 10 mei begint.

Eind vorige maand meldde het Eikenprocessierups Kenniscentrum al dat het diertje de koude winter goed heeft doorstaan. De verwachting was toen dat de eerste rupsen rond 13 april uit het ei zouden kruipen en dat de rups vanaf 19 mei voor overlast zou zorgen.

De eipakketjes kwamen uit in het Noord-Brabantse Mill en in Amsterdam. In Drenthe zijn de pakketjes nog dicht en begint de overlast dus iets later.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen flinke irritaties veroorzaken. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.


Eikenprocessierups is er vroeg bij (Foto: Novum)

Zeven leden illegale schietclub opgepakt

De politie heeft na een groot onderzoek zeven mannen aangehouden voor deelname aan een illegale schietclub. Ze huurden een schietbaan in Amersfoort en schoten daar met illegale volautomatische wapens. Dat meldt de politie dinsdag.

Het gaat om mannen in de leeftijd van 29 tot 57 jaar uit Amersfoort, Amsterdam, Cuijk en Nijmegen. Ze werden op 1 maart aangehouden. Zes van hen zitten nog vast. De zevende is vrijgelaten, maar is wel nog verdachte in de zaak.

Bij huiszoekingen werden vijftien vuurwapens gevonden, waaronder een volautomatisch wapen, een explosief en een goedendag, dat is een middeleeuws slagwapen. Ook werd een grote hoeveelheid munitie en 22.000 euro contant geld in beslag genomen. Drie van de zeven verdachten bleken een wapenvergunning te hebben.

Reizigers geëvacueerd om rook in trein

Een trein met honderd passagiers is dinsdag rond 08.30 uur ontruimd vanwege rookontwikkeling in de treinstellen. De trein was op weg van Bussum naar Hilversum Noord. Bij de evacuatie raakte niemand gewond, laat een brandweerwoordvoerder weten.

Een deel van de passagiers is naar Hilversum Noord gelopen, een ander deel rechtstreeks naar zijn werk. Aanvankelijk werd een brandmelding gedaan, maar het is volgens de woordvoerder de vraag of er wel brand is geweest. De oorzaak van de rookontwikkeling wordt nog onderzocht.

Door het voorval rijden geen treinen tussen Hilversum en Naarden-Bussum. De hulpdiensten zijn aan het afronden. De verwachting is dat er snel weer treinen over het spoor kunnen rijden.

Anno 2070 aangekondigd

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat de opvolger van Anno 1404 deze winter zal verschijnen. Anno 2070 zal zich vanzelfsprekend in de toekomst gaan afspelen. Eilanden kunnen weer gekoloniseerd worden, nadat de wereld is ondergelopen als gevolg van een stijgend waterniveau. 'Het is Anno 1404, maar dan met veel meer features'.

Het is nu mogelijk om te kiezen tussen twee facties, de vervuilende Tycoons en de milieuvriendelijke Eco's. Related Designs, maker van de game (met hulp van The Settlers-studio Blue Byte), belooft ons een dynamische wereld afhankelijk van hoe je je grondstoffen inzet.

Wij hebben de game al kunnen zien bij een hands-off presentatie, en het zag er goed uit. Natuurlijk laten we het niet daarbij - binnenkort kun je op FOK!Games een uitgebreide preview lezen. Hieronder het persbericht van Ubisoft.

A new era: while adhering to the fundamentals that made the Anno franchise a success, the near-future setting will bring numerous new gameplay mechanics, architectural breakthroughs, and all new challenges. Additionally, players will be able to build massive cities, the scope of which has never been seen in prior Anno games.

A dynamic world: the world of Anno 2070 will evolve differently depending on each player's playing style and choices. Players' decisions will have an impact on the environment, the architectural look of their world, and the needs of their populations, leading them to refine and better understand the impact of their personal approaches to managing the world's resources.

Factions: players will be able to select between two factions when building their empires. Players can choose between an industrial and efficient course by joining the Tycoons or a more sustainable and environmentally-friendly direction by siding with the Ecos.

Single player campaign: a story-driven single player mode with a deep variety of challenges.

Single player "continuous mode": the renowned endless game mode where the objective is to build the biggest civilization possible without time constraints.

Multiplayer and Online features: Anno 2070 will include innovative online modes offering players brand new possibilities to get in touch with gamers all around the world.

Outstanding graphics: A new version of the game engine, developed specifically by Related Designs for Anno 2070, allows the game to deliver a breathtaking visual experience never before seen in the Anno franchise.

Anno 2070

Anno 2070

Anno 2070

Anno 2070

Uitstel NGP door ramp in Japan

De gigantische ramp die in Japan heeft plaatsgevonden heeft de gamesindustrie al op verschillende manieren beïnvloed. Nu zal ook de release van de NGP door de ramp vertraagd worden.

Sony had aangegeven dat een wereldwijde lancering van het apparaat er niet in zou zitten maar dat ze zouden proberen om de NGP te releasen in één van de werelddelen aan het einde van dit jaar. Nu geeft Sony echter aan dat ze door problemen die zijn ontstaan in Japan, de NGP waarschijnlijk later zullen releasen dan gepland.

In het noorden van Japan zijn een aantal fabrieken na de aardbeving en tsunami stilgelegd omdat er reparaties plaats moeten vinden. Ook is er een tekort aan onderdelen die uit het getroffen gebied zouden moeten komen. Hierdoor zal de NGP waarschijnlijk pas later in de winkels verschijnen.

Naast de problemen met de productie van de NGP zelf, zijn ook een hoop gamedevelopers getroffen door de ramp. Door de release van de NGP uit te stellen krijgen deze bedrijven de mogelijkheid om de vertraging die ze hebben opgelopen met de ontwikkeling van hun games voor de NGP in te kunnen halen.

NGP

De Sims: Middeleeuwen

De Sims: Middeleeuwen header

Vraag iemand naar zijn oordeel over de Sims-serie en de kans is groot dat het woord uitmelken in zijn stukje terug komt. Uitmelken is dan ook waar De Sims bekend om staan, met uitbreidingen die je voor een nieuwe versie van de game weer opnieuw kunt kopen en vele kleine uitbreidingen die enkel uit extra voorwerpen bestaan. Vernieuwing is er wel, maar zeer beperkt. Tot nu, want De Sims: Middeleeuwen biedt eindelijk vernieuwde gameplay mét een doel!

Rotterdamse doodgeschoten door ex

Een 27-jarige vrouw die vorige week om het leven kwam bij een schietincident in Rotterdam is neergeschoten door haar 29-jarige ex-vriend. Vervolgens beroofde hij zichzelf van het leven. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het incident vond donderdag rond 10.15 uur plaats in de portiek van een woning in de Katendrechtstestraat. Het is niet bekend wat het motief is van de moord, maar het onderzoek naar de dood van de twee is afgerond.

De twee jonge kinderen van de vrouw werden opgevangen door de politie en zijn overgedragen aan familie. Zij krijgen professionele hulp.

Russen en Amerikaan op weg naar ISS

Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn dinsdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De lancering van de Sojoez-capsule vanaf ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan verliep vlekkeloos.

"Het ging perfect", aldus Mike Suffredini, hoofd van het International Space Station-programma van NASA.

De Sojoez-capsule is beschilderd met een afbeelding van de Russische kosmonaut Joeri Gagarin om te vieren dat het vijftig jaar geleden is dat hij als eerste mens in de ruimte werd gelanceerd. Op 12 april 1961 vertrok Gagarin eveneens vanaf ruimtebasis Baikonoer.

Van Bommel: "Heb de juiste keuze gemaakt"

Mark van Bommel maakte in de winterstop de overstap van Bayern München naar AC Milan. De transfer van de Bundesliga naar de Serie A pakte goed uit voor de middenvelder.

Afgelopen zaterdag won AC Milan de belangrijke wedstrijd van Inter met 3-0. Van Bommel speelde een sleutelrol in het duel en zag het gat met concurrent Internazionale vergroot worden tot vijf punten. Het kampioenschap is in zicht.

Bij het vertrek van Van Bommel bij Bayern had hij ook nog uitzicht op enkele prijzen. Maar sinds zijn vertrek zijn die kansen verkeken. "Of ze me daar missen? Dat moet je in München vragen. Ze zijn er niet beter op geworden, dat is waar. Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt", zegt Van Bommel in NUsport.

De reden voor vertrek uit München is nooit helemaal duidelijk geworden. Van Bommel wil er niet veel over kwijt. "Ik ben overtuigd van mijn eigen kwaliteiten, anders was ik niet naar Milan gegaan. Het hoofdstuk München heb ik afgesloten. Heb daar veel gewonnen, ben heel graag aanvoerder geweest. Veel mensen binnen de club - op elk niveau - vinden het jammer dat ik er niet meer speel. Dat is een groot compliment. Ik hoef geen lange neus te trekken, de resultaten spreken voor zich."

Voormalig basketbalarbiter Leegwater overleden

Piet Leegwater, voormalig basketbalscheidsrechter, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Nederlandse Basketbalbond op zijn website.

Leegwater kende een grote carrière en floot vele nationale en internationale wedstrijden. Zijn hoogtepunt was de finale van de Olympische Spelen van 1976 in Montreal tussen de Verenigde Staten en Joegoslavië.

Leegwater was 32 jaar actief als scheidsrechter. In 1990 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zondag overleed hij.

Deel Nederlandse hulp aan Jemen opgeschort

Nederland schort een groot deel van de ontwikkelingshulp aan Jemen op. Dat heeft het kabinet maandag besloten, laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. Het gaat om ongeveer 15 miljoen van de bijna 24 miljoen euro die Nederland voor dit jaar begroot heeft.

"Dat deel dat wij ter beschikking stellen aan instellingen die ook maar iets met de overheid te maken hebben in Jemen schorten wij op", zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA). Noodhulp en hulp via particuliere maatschappelijke organisaties gaat wel gewoon door.

Nederland wil met het opschorten van de hulp aangeven dat het het handelen van president Ali Abdullah Saleh afkeurt. Saleh weigert af te treden en de frustratie bij de oppositie neemt toe. Het geweld in Jemen is de afgelopen dagen geëscaleerd. Maandag openden troepen van de Jemenitische veiligheidsdienst en schutters in burgerkleding het vuur op een groep betogers in de zuidelijke stad Taiz in Jemen. Twaalf mensen werden gedood en meer dan dertig raakten gewond.

Lodewijk de Waal niet weg bij ING

Lodewijk de Waal ziet in de commotie rond de bonus voor ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen geen aanleiding op te stappen als commissaris bij ING. Dat zegt de voormalig FNV-voorzitter dinsdag in het Nederlands Dagblad.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk stelde zaterdag dat de geloofwaardigheid van De Waal ernstig is aangetast omdat hij als commissaris heeft ingestemd met de bonussen bij ING. "Als ik De Waal was, zou ik opstappen", stelde Plasterk.

De Waal zegt dat hij op een 'nader te bepalen moment' een verklaring over het gevoerde bonusbeleid aflegt. Voorlopig heeft ING besloten tot een mediastilte. "Dat lijkt ons in het belang van ING."

Drie weken geleden ontstond grote verontwaardiging toen bleek dat Hommen een bonus van 1,25 miljoen krijgt, terwijl ING de staat nog miljarden schuldig is. Uiteindelijk leverde Hommen de bonus weer in.

Daarna meldden bronnen in NRC Handelsblad dat hij van begin af aan al tegen de bonus was, omdat hij voorzag dat dit weerstand zou oproepen. De raad van commissarissen zette echter door en kende de bonus alsnog toe.

De Waal stapte vorige week wel op als voorzitter van de raad van toezicht van ontwikkelingsorganisatie SNV. De organisatie kwam onder vuur omdat in 2009 opdrachten waren gegund aan familieleden en vrienden. Ook directeur Dirk Elsen stapt op. Vorig jaar lag de organisatie al onder vuur vanwege de hoge salarissen van de directie.

Acht lijken op stranden bij New York gevonden

Op stranden bij New York zijn maandag opnieuw drie lijken aangetroffen. Sinds december zijn er al acht dode lichamen gevonden. De politie houdt er rekening mee dat een seriemoordenaar in het gebied actief is, aldus een politiechef vandaag tegen de nieuwszender CNN.

In december zijn op een strand in het district Suffolk County de stoffelijke resten van vier prostituees gevonden. Niet ver van die plek werd op 29 maart opnieuw een lichaam gevonden, dat nog niet is geïdentificeerd. Gisteren vond de politie opnieuw drie lijken. Ook die drie stoffelijke resten moeten nog worden geïdentificeerd.

Verder is de politie een zoektocht begonnen naar een 24-jarige vrouw die sinds mei wordt vermist. Ze bood zich in advertenties aan als prostituee en is voor het laatst gezien in het gebied waar de lichamen zijn gevonden.

Bravik alsnog naar EK judo

Kitty Bravik is alsnog toegevoegd aan de selectie voor het EK judo. Het EK is eind deze maand in Istanbul.

Aanvankelijk was Bravik, die uitkomt in de klasse tot 52 kilogram, niet opgenomen in de selectie voor het EK. Bondscoach Marjolein van Unen besloot haar na een gesprek echter alsnog af te vaardigen. "Kitty heeft me ervan overtuigd dat ze over het heilige vuur beschikt om tot een topprestatie te komen," aldus Van Unen.

Neonazi's nemen Duits dorpje over

Een klein dorp in het noordoosten van Duitsland is overgenomen door nazi-aanhangers. Bewoners verven hun huizen roodbruin, roepen Sieg Heil en schrijven extreem rechtse slogans op de muren. Tot voor kort wees een bord naar Braunau am Inn, de Oostenrijkse geboorteplaats van Adolf Hitler.

Zes van de tien huizen in Jamel zijn bewoond door de neonazi's. Het begon met een extreemrechtse leider, later kwamen zijn vrienden er ook. "Sindsdien krijgen we hier grote festivals, waar neonaziliederen worden gezongen. Kinderen roepen op straat Sieg Heil naar elkaar", klaagt het echtpaar Lohmeyer, dat zich tegen de neonazi's verzet. De politie trad recent op en nam een machinegeweer in beslag bij de leider, die nu in de cel zit.

De extreemrechtse partij NDP heeft relatief veel aanhang in het noordoosten van Duitsland.

Ontwikkelen voor Xbox 360 wordt goedkoper

Om games te kunnen ontwikkelen voor een console moet je een zogenaamde development kit hebben die je kunt kopen van de console-boer. Deze zijn over het algemeen best prijzig maar om het ontwikkelen voor de Xbox 360 te stimuleren, heeft Microsoft de kits een stuk goedkoper gemaakt.

Microsoft komt met een nieuwe kit die niet alleen een stuk goedkoper is, maar het ook een stuk makkelijker voor de developer maakt om de game te maken. Hierdoor wordt het creëren, debuggen, testen en releasen van een game op de Xbox 360 een stuk goedkoper. Daarnaast bevat de nieuwe kit de mogelijkheid om een zogenaamde Sidecar-attachment te licenseren.

"Microsoft is known in the industry for providing easy-to-use tools that allow developers to create high quality games without a huge time investment. Now we’re offering those tools at a lower cost to reduce their monetary investment as well.”

Goed nieuws dus voor de ontwikkelaars en gamers want wellicht dat we door deze ontwikkeling meer games voor de Xbox 360 zien verschijnen. Wil je meer informatie over wat de development kit allemaal kan, check dan de bron.

Xbox 360

Box Office USA

De nieuwe releases hebben het goed gedaan in de Verenigde Staten het afgelopen weekend. Ze hebben namelijk plaats één tot en met drie ingenomen. Hop staat op de hoogste trede, gevolgd door Source code en Insidious.

Ook deze keer zijn de films die gemiddeld het beste waren, niet in de top tien te vinden. Le Quattro Volte haalde gemiddeld het meeste op met $ 16.192 (68e plaats totaal). My Perestroika volgt dan met $ 13.498 gemiddeld (73e plaats totaal). En op de derde plaats staat Space Station 3D met $ 11.609 gemiddeld (59e plaats totaal). Deze laatste is wel bijzonder te noemen, aangezien dit de 468e week is, dat de film in de Box Office staat.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Hop $ 37,5 mil. 3579 $ 10.490 $ 37,5 mil.
2 Source Code $ 14,8 mil. 2961 $ 5.002 $ 14,8 mil.
3 Insidious $ 13,3 mil. 2408 $ 5.511 $ 13,3 mil.
4 Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules $ 10 mil. 3169 $ 3.168 $ 38,2 mil.
5 Limitless $ 9,3 mil. 2838 $ 3.280 $ 55,5 mil.
6 The Lincoln Lawyer $ 6,8 mil. 2707 $ 2.523 $ 39,4 mil.
7 Sucker Punch $ 6 mil. 3033 $ 1.985 $ 29,8 mil.
8 Rango $ 4,5 mil. 3134 $ 1.438 $ 113,7 mil.
9 Paul $ 4,2 mil. 2550 $ 1.665 $ 31,8 mil.
10 Battle: Los Angeles $ 3,5 mil. 2263 $ 1.563 $ 78,5 mil.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over twee Maastrichtse VMBO-debieltjes.

Die twee Maastrichtse schoolmeisjes in Parijs zijn dus weer terecht. Anoesha Aram en Halima Saoufi  klampten gistermiddag een paar Parijse politiemensen aan omdat ze blut waren. Geen geld meer voor treinkaartjes naar huis. De grappen over de gebrekkige hersenontwikkeling van allochtone  VMBO-meisjes zijn in mijn stamkroeg niet van de lucht. Terecht: Anoesha en Halima zetten een hele groep scholieren te kakken.

Recentelijk werden websites benaderd door een mevrouw die een misstap had begaan: of ze mijn column over die kwestie even wilden verwijderen, want het was zo lastig met solliciteren als de beoogde baas hun naam googlede. Volgens mij is er niets mis met een rondje naming and shaming:

Rotterdamse basisscholen willen pabo kopen

Een groep van 59 Rotterdamse basisscholen wil een pabo kopen. Met een eigen opleiding willen de scholen leerkrachten beter klaarstomen voor het vak van onderwijzer in een grote stad, schrijft de Volkskrant dinsdag. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) is 'geen voorstander'.

Het gaat om een plan van de Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs. "We hebben op onze scholen een best moeilijke groep kinderen, vaak uit achterstandssituaties", zegt voorzitter van de vereniging Frie van Os in de krant.

De scholen willen pabo-studenten die heel bewust voor het vak van onderwijzer in een grote stad kiezen. "Die kun je maar het beste zelf opleiden."

De opleiding die de scholen willen overnemen is de eveneens katholieke Thomas More. De pabo hoort nu nog bij de Hogeschool Leiden. Die wil er vanaf omdat de pabo op de huidige, verouderde locatie niet levensvatbaar zou zijn. De vereniging is echter enthousiast en wil de pabo laten uitgroeien tot kenniscentrum.

De vereniging en de hogeschool hebben al een intentieovereenkomst voor de overname getekend, die moet 1 januari volgend jaar plaatsvinden.

De overname kan alleen doorgaan als het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap instemt. Staatssecretaris Zijlstra heeft volgende week een gesprek met de hogeschool en zou geen voorstander zijn.

Ook de concurrerende Hogeschool Rotterdam staat volgens de krant niet te juichen. Opleidingen zouden vorm moeten krijgen in samenwerking met schoolbesturen. "Niet door het volledig bij een schoolbestuur onder te brengen", zegt een woordvoerder in de krant.

Heijblok kan rekenen op nieuw contract bij AZ

Goed nieuws voor doelman Erik Heijblok. De reserve-keeper heeft van AZ te horen gekregen dat hij zijn aflopende verbintenis kan verlengen.

Heijblok staat sinds 2009 onder contract bij de club uit Alkmaar. In dat jaar werd hij overgenomen van De Graafschap als derde doelman achter Sergio Romero en Joey Didulica. Daarnaast heeft AZ ook Esteban en Hobie Verhulst nog onder contract staan als doelverdedigers.

Het contract van de derde doelman loopt af aan het einde van dit seizoen. De 33-jarige keeper kan volgens technisch directeur Earnest Stewart rekenen op een nieuw contract. "Achter Sergio Romero hebben we met Esteban en Hobie Verhulst twee jonge talentvolle keepers, maar het is prettig om ook een ervaren jongen als Heijblok erbij te hebben", aldus Stewart tegenover het Noordhollands Dagblad.

Heijblok is niet de enige speler die bij AZ kan rekenen op een nieuw contract. De talentvolle Mitchell Te Vrede (19) en Giliano Wijnaldum (18) hebben een aflopende verbintenis en zijn met AZ in gesprek over een nieuw contract.

West Ham-trainer twee wedstrijden geschorst

West Ham United-trainer Avram Grant heeft een schorsing van twee wedstrijden gekregen nadat hij commentaar had geleverd op scheidsrechter Mike Jones.

De Engelse voetbalbond maakte maandag bekend dat Grant voor twee wedstrijden geschorst is. Ook krijgt hij een boete van 6000 pond voor zijn uitspraken over scheidsrechter Mike Jones. Na afloop van de FA Cup-wedstrijd tegen Stoke City liet hij zich tegenover de media uit over het optreden van de arbiter.

Jones gaf dertien seconden na de rust een penalty aan Stoke en daar was Grant het niet mee eens. Hij vond dat West Ham twee strafschoppen had moeten krijgen. "Tot Stoke hun tweede doelpunt maakte, floot hij voor fouten in hun voordeel en gaf hij ze penalty", zei Grant.

West Ham verloor de wedstrijd met 2-1. Door de schorsing zal Grant zijn team niet bij kunnen staan in de Premier League-wedstrijden tegen Bolton en Aston Villa. Eerder kreeg ook Sir Alex Ferguson van Manchester United een schorsing van vijf wedstrijd nadat hij kritiek had op een scheidsrechter.

'Sluitende begroting Sint Maarten snel klaar'

Vóór 15 april heeft Sint Maarten een overeenkomst met het College financieel toezicht over een sluitende begroting voor het land voor het jaar 2011. Dat heeft de premier van Sint Maarten, Sarah Wescott-Williams, maandag op Sint Maarten gezegd na overleg met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Donner was blij met die mededeling en zei te hopen dat alle energie nu snel kan worden besteed aan de uitvoering van de begroting. Donner sprak samen met minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers op Sint Maarten met de regering van dat land.

Sinds 10 oktober 2010 is Sint Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk. Binnen de staatkundige structuurwijziging en de daarbij horende schuldsanering heeft het land afgesproken voor 2011 een sluitende begroting te hebben. Het huidige tekort bedraagt echter nog zo'n 20 miljoen euro op een begroting van ongeveer 170 miljoen euro.

'Sluitende begroting Sint Maarten snel klaar’
'Sluitende begroting Sint Maarten snel klaar' (Foto: ANP)

CDA: Banken moeten spaarzin jeugd stimuleren

Het CDA roept banken op om het sparen bij de jeugd meer te stimuleren door bijvoorbeeld de Zilvervloot nieuw leven in te blazen. Volgens Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij moeten banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen door meer aantrekkelijke spaarrekeningen aan te bieden voor jongeren.

Het is een van de punten uit de discussienota Verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar over modern gezinsbeleid, die Van Hijum dinsdag presenteert. Volgens hem zijn ouders het belangrijkste in de opvoeding en moeten vooral zij hun kinderen zaken, zoals spaarzin, bijbrengen. "Maar als samenleving moeten we ook normen proberen over te dragen op de jeugd."

Van Hijum stelde dat banken met de financiële crisis bij het krijgen van overheidssteun vaak hebben aangegeven dat ze een nutsfunctie hebben. "Dat mogen ze ook laten zien."

'Verkrachte' Libische op vrije voeten

Iman al-Obeidi, de Libische vrouw die vorige maand een hotel in Tripoli binnendrong en de aanwezige journalisten vertelde dat ze was verkracht en gemarteld door troepen van dictator Moammar Gadhafi, is weer op vrije voeten. Dat zei ze maandag (lokale tijd) in een telefonisch interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Beelden van al-Obeidi's emotionele betoog gingen de wereld over. Ze werd uiteindelijk door veiligheidsdiensten overmeesterd, het hotel uitgeloodst en in een auto afgevoerd. Het incident had plaats op 26 maart in het Rixos-hotel. Daar verblijven buitenlandse journalisten op uitnodiging van het bewind van Gadhafi.

Zegsman Mussa Ibrahim van het regime in Tripoli zei tegen verslaggevers dat Obeidi dronken was toen ze het hotel binnendrong. Ook zou ze kampen met psychische problemen.

Rabobank maakt ploeg bekend voor Scheldeprijs

Rabobank zal met een hoop sprinters en jonge renners aan de start verschijnen in de Scheldeprijs Vlaanderen. De wedstrijd wordt morgen verreden.

Theo Bos, Graeme Brown, Tom Leezer en Michael Matthews zijn allen opgenomen in de selectie. Naast de rappe mannen doen ook de jonge coureurs Coen Vermeltfoort en Dennis van Winden mee.

Jos van Emden haakte op het laatste moment af. Hij liep in de Driedaagse De Panne-Koksijde bij een val blessures op aan zijn heup en hand en is hiervan onvoldoende hersteld. Tom-Jelte Slagter vervangt Van Emden in de selectie.

Selectie Rabobank voor Scheldeprijs Vlaanderen (06-04-2011)

Theo Bos, Graeme Brown, Tom-Jelte Slagter, Rick Flens, Tom Leezer, Michael Matthews, Coen Vermeltfoort en Dennis van Winden 

'Agenten ontlopen verplichte rijcursus massaal'

Slechts zestienhonderd agenten hebben de afgelopen jaren een verplichte opfriscursus gevolgd om het eigen rijgedrag te verbeteren. Op een totaal van dertigduizend is dat veel te weinig, zegt politievakbond ACP dinsdag in De Telegraaf.

Het streven van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) was dat alle agenten eens in de drie jaar een proeve van bekwaamheid afleggen. Politiewagens zijn namelijk relatief vaak betrokken bij een ongeval.

In 2008 en 2009 waren er ruim 19.000 ongevallen waarbij schade aan een politiewagen ontstond. In 4569 gevallen werd de schade doorgegeven aan een WA-verzekeraar. Bij de ongelukken kwamen 4 agenten en 1 burger om en raakten er 87 gewond, meldt de Raad van Korpschefs in de krant.

ACP vindt dat veel meer agenten de cursus moeten volgen en eist opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De Tweede Kamer reageert in de krant verdeeld op de cijfers.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat agenten de cursus gewoon moeten volgen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wijst erop dat het om de veiligheid van agenten zelf en burgers gaat.

SP-Kamerlid Ronald van Raak denkt echter dat er geen sprake is van onwil, maar een gebrek aan tijd. "Ik heb liever dat ze boeven vangen", zegt PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

Nuno Gomes niet in actie tegen PSV

Benfica kan in het eerste duel van de kwartfinale van de Europa League tegen PSV geen beroep doen op spits Nuno Gomes. De ervaren aanvaller kampt al lange tijd met een knieblessure en ging gisteren onder het mes.

Dit seizoen speelde de Portugees slechts zes wedstrijden mee bij Benfica en zal door de operatie ongeveer zes weken zijn uitgeschakeld. Ook de return zal hij daarom moeten missen. Komende donderdag trappen beide ploegen om 21:05 uur af in Lissabon.

Groningen wacht nog altijd op bod Napoli

FC Groningen wacht nog altijd op een acceptabel bod van Napoli op Tim Matavz. De speler onderhandelde vorige week opnieuw met de Italiaanse club.

Matavz maakte zondag tegen VVV-Venlo zijn rentree. Hij stond wekenlang aan de kant met een liesblessure en viel een kwartier voor tijd in voor Nicklas Pedersen. FC Groningen leek Matavz te missen, want de ploeg had zichtbaar meer moeite met scoren tijdens de afwezigheid van de speler.

Trainer Pieter Huistra is blij dat hij weer over Matavz kan beschikken. "Het is heel fijn dat hij weer terug is", vertelt hij tegen Voetbal International. "We hebben rustig aan gedaan omdat hij een lastige blessure had, maar het is duidelijk dat we Tim in de slotfase van de competitie goed kunnen gebruiken. Er komen nog een aantal hele cruciale wedstrijden aan, al zullen we hem de komende weken nog steeds gefaseerd en langzaam moeten brengen."

Het is nog altijd niet duidelijk of de spits nu bezig is aan zijn laatste weken in Groningen of niet. De overgang naar Napoli is nog altijd niet afgerond. Matavz was afgelopen week zelf in onderhandeling met de Italiaanse club. "Napoli weet waar ze aan toe zijn, we willen nu een bod waar we mee akkoord kunnen gaan", zegt algemeen directeur Hans Nijland. "Zo niet, dan jammer, en houden de gesprekken op."

Gadhafi geeft geen krimp

De Libische dictator Moammar Gadhafi heeft maandagavond (lokale tijd) enkele beloften gedaan, maar vooral ook aangegeven dat welke hervorming dan ook in zijn land alleen mogelijk is als hij de leidersrol behoudt. Dat zei Gadhafi's woordvoerder Mussa Ibrahim tegen journalisten in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

De zegsman stelde dat alles mogelijk is in de toekomst. "We kunnen alles doen, verkiezingen, referenda", aldus Ibrahim. De positie van Gadhafi is volgens hem echter 'ononderhandelbaar'. De internationale coalitie die vorige maand begon aan een militaire interventie om de Libische bevolking te beschermen, en de opstandelingen in Libië, hebben al vaker aangegeven dat Gadhafi en zijn zoons de macht dienen af te staan voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land.

Eerder op de avond zond de Libische staatstelevisie, een propagandavehikel van Gadhafi, beelden uit van de leider, omringd door aanhangers. Gadhafi zwaaide naar hen vanuit een jeep. Hij zou een korte rit hebben gemaakt vanuit zijn basis Bab el Aziziyah in Tripoli.

Het Libische regime lijkt te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. In de afgelopen dagen reisden gezanten van Gadhafi onder meer naar Griekenland, Turkije en Malta.

Kaddafi geeft geen krimp
Gadhafi geeft geen krimp (Foto: ANP)

Ouattara claimt verovering residentie Gbagbo

De strijdmacht van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de residentie van Laurent Gbagbo, de andere president van Ivoorkust, veroverd op troepen die loyaal zijn aan Gbagbo. Dat stelde een woordvoerder van Ouattara maandagavond (lokale tijd).

De zegsman zei nog niet te weten of Gbagbo in de woning in de miljoenenstad Abidjan was toen die werd overrompeld door de strijders van zijn politieke rivaal. In Abidjan wordt al dagen hevig gevochten. Maandagavond deed zich een reeks zware explosies voor in het centrum van Abidjan, onder meer bij de ambtswoning van Gbagbo.

De troepen van Ouattara kregen luchtsteun van de VN-missie in Ivoorkust en van het Franse leger. Gevechtshelikopters namen onder meer militaire bases van Gbagbo onder vuur. De VN stelde dat de inzet van zware wapens tegen de krijgsmacht van Gbagbo gerechtvaardigd is omdat de burgerbevolking is bestookt met onder meer mortiergranaten en zwaar kaliber machinegeweren.

"De beslissende aanval voor de volledige inname van de residentie en het paleis zal plaatshebben in de komende uren", aldus een woordvoerder van Guillaume Soro, die premier is in het kabinet van Ouattara. "De operatie zal naar verwachting vannacht worden afgerond".

Japan loost radioactief water in zee

Japan gaat 11.500 ton licht radioactief water uit de gehavende kerncentrale Fukushima Daiichi lozen in de Stille Oceaan. Dit is maandag van een officiële bron in het Aziatische land vernomen.

De maatregel is bedoeld om meer opslagcapaciteit te creëren voor zwaar radioactief water. Reddingswerkers zetten grote hoeveelheden water in om de gehavende reactoren te koelen. Zo moet het verder smelten van de brandstofstaven worden voorkomen.

Volgens exploitant Tepco is het zwak radioactieve water niet gevaarlijk voor dieren en planten en voor de menselijke voedselketen. De reactoren raakten beschadigd door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami op 11 maart. De ramp heeft aan zeker 12.000 Japanners het leven gekost; meer dan 15.500 mensen worden nog vermist.

Franse militairen in actie tegen Gbagbo

Franse gevechtshelikopters hebben maandag in de belangrijkste stad van het West-Afrikaanse Ivoorkust, Abidjan, een kampement aangevallen van strijders van Laurent Gbagbo.

De Franse regering heeft volgens zegslieden in Parijs de strijdkrachten opgedragen deel te nemen aan militaire acties van de Verenigde Naties tegen de getrouwen van Gbagbo. Dat is om burgers te beschermen, liet de Franse president maandag weten.

Franse militairen in actie tegen Gbagbo
Franse militairen in actie tegen Gbagbo (Foto: ANP)

'Vermiste meisjes moedwillig weg'

De twee leerlingen van het Sint Maartenscollege in Maastricht die vrijdag tijdens een schoolreisje naar Parijs vermist raakten, zouden moedwillig zijn weggebleven. Tenminste, dat vermoedt directeur Johan Moes van de VMBO-school van het Sint Maartenscollege.

Hij zei maandagavond voor de Limburgse regionale omroep L1 niet uit te sluiten dat het om een vooropgezet plan gaat. De school overweegt een sanctie tegen de meisjes.

De meisjes, Anoesha Aram (16) en Halima Saoufi (17), kwamen maandagmiddag boven water. Ze meldden zich maandagmiddag bij de Franse politie op het Gare du Nord in Parijs. Het is vooralsnog onduidelijk waar de meisjes in de tussentijd zijn geweest, zo liet de politie Limburg Zuid maandagmiddag weten.

De meisjes meldden zich bij de Franse politie omdat ze geen geld meer hadden voor de terugreis naar Maastricht. De Franse politie heeft vervolgens de Nederlandse politie op de hoogte gesteld. De familie zal de meisjes in Frankrijk ophalen. Later zullen politie en school nog een gesprek met hen hebben.

Directeur Johan Moes van de VMBO-school van het Sint Maartenscollege was maandagavond opgelucht en blij, maar heeft wel nog een appeltje met de meisjes te schillen. "Wat wij ze duidelijk zullen maken, is dat ze op een onbehoorlijke manier met de emoties van honderden mensen gespeeld hebben", zei Moes maandagavond voor het NOS Journaal.

De meisjes zijn volgens de politie op het eerste oog ongedeerd. De politie Limburg Zuid kon maandagavond geen nadere informatie geven. Er was slechts kort contact met de Franse politie geweest. De Nederlandse politie hoopt in de loop van dinsdag meer te kunnen zeggen.

Wildcard Murray voor Monte Carlo

Andy Murray zal toch mee gaan doen aan het ATP-toernooi in Monte Carlo. De Brit ontving voor het sterk bezette gravelevenement dat op 9 april van start gaat een wildcard. Na zijn van Novak Djokovic verloren finale van de Australian Open won de tennisser geen partij meer, waardoor hij zich nu meldde in Monaco om ritme op te doen voor Roland Garros.

Murray is overigens niet de enige die in het Prinsdom neergestreken is, want de nummer één van de wereld Rafael Nadal, de nummer twee Djokovic en de nummer drie Roger Federer zijn ook present. Naast Murray heeft ook de Tsjech Tomas Berdych een wildcard voor het toernooi ontvangen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.