Benelux test nieuwe tool tegen computervirussen

België, Nederland en Luxemburg gaan samen een proef doen met een systeem dat duizenden websites tegelijk kan scannen op eventuele virussen. Door websites geautomatiseerd te onderzoeken kunnen virussen in een vroeg stadium worden opgespoord en blijft eventuele schade beperkt, meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en zijn collega's uit België en Luxemburg hebben dinsdag in Maastricht een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het is volgens de ministers belangrijk dat de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap samenwerken om internet veilig te houden.

Het systeem dat de drie landen gaan testen, is het zogenoemde Honey Spider Network. Dat is onder meer ontwikkeld door het Nederlandse Govcert, een overheidsinstantie die zich richt op het veiliger maken van internet. Een soortgelijke Poolse instantie heeft ook aan het systeem meegewerkt. "Het systeem kan nu worden gebruikt door onze overheid, maar het is natuurlijk beter als iedereen er gebruik van kan maken", zegt een woordvoerder van het ministerie.