KNVB stelt vrouwelijke grensrechter aan

Olga Kroeders

Sjoukje de Jong was tien jaar geleden de laatste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in Nederland. Vrijdag volgt Nicolet Bakker haar op wanneer zij debuteert in de Jupiler League.

Bakker debuteert bij de wedstrijd FC Volendam - Fortuna Sittard vrijdag. De 27-jarige, geboren te Hoogeveen, is haar carrière begonnen als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Nu richt zij zich volledig op haar carrière als grensrechter.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken KNVB, is trots: "Het is natuurlijk prachtig dat er na een jaar of tien weer een vrouw als assistent langs de lijn staat in het betaalde voetbal. Wij stimuleren het toetreden van vrouwen zonder meer, maar het aanbod is helaas niet groot."

"Vrouwelijke assistenten en scheidsrechters moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de heren, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Voor Nicolet is dit een prachtig debuut. Ik zit zelf in ieder geval op de tribune!", aldus Van Egmond.

Het is niet de eerste keer dat een vrouwelijke assistent-scheidsrechter debuteert in het betaalde voetbal. In 2001 maakte Sjoukje de Jong haar debuut bij de wedstrijd Go Ahead Eagles - VVV Venlo. De Jong heeft twee wedstrijden in de Eerste Divisie geassisteerd, waarna zij voor enige tijd geblesseerd raakte.