Rotterdamse basisscholen willen pabo kopen

Een groep van 59 Rotterdamse basisscholen wil een pabo kopen. Met een eigen opleiding willen de scholen leerkrachten beter klaarstomen voor het vak van onderwijzer in een grote stad, schrijft de Volkskrant dinsdag. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) is 'geen voorstander'.

Het gaat om een plan van de Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs. "We hebben op onze scholen een best moeilijke groep kinderen, vaak uit achterstandssituaties", zegt voorzitter van de vereniging Frie van Os in de krant.

De scholen willen pabo-studenten die heel bewust voor het vak van onderwijzer in een grote stad kiezen. "Die kun je maar het beste zelf opleiden."

De opleiding die de scholen willen overnemen is de eveneens katholieke Thomas More. De pabo hoort nu nog bij de Hogeschool Leiden. Die wil er vanaf omdat de pabo op de huidige, verouderde locatie niet levensvatbaar zou zijn. De vereniging is echter enthousiast en wil de pabo laten uitgroeien tot kenniscentrum.

De vereniging en de hogeschool hebben al een intentieovereenkomst voor de overname getekend, die moet 1 januari volgend jaar plaatsvinden.

De overname kan alleen doorgaan als het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap instemt. Staatssecretaris Zijlstra heeft volgende week een gesprek met de hogeschool en zou geen voorstander zijn.

Ook de concurrerende Hogeschool Rotterdam staat volgens de krant niet te juichen. Opleidingen zouden vorm moeten krijgen in samenwerking met schoolbesturen. "Niet door het volledig bij een schoolbestuur onder te brengen", zegt een woordvoerder in de krant.