Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 14

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Ruud Gullit heeft met Terek Grozny de eerste punten van het seizoen weten te pakken. In eigen huis werd hekkensluiter Tom Tomsk met 2-0 verslagen. Middenvelder Mauricio zette de ploeg van Gullit vanaf de penaltystip op voorsprong. De Braziliaan Rodrigo Tiuí verdubbelde tien minuten later de score. Door de overwinning steeg Gullit met Terek Grozny naar de twaalfde plaats.

APOEL Nicosia heeft de eerste wedstrijd in de zogenaamde Kampioensgroep van de Cypriotische competitie weten te winnen. AEK Larnaca werd met 0-1 verslagen. Bij de winnende ploeg viel Joost Broerse kort voor tijd in. Kevin Hofland, Danny Schenkel, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen speelden bij AEK Larnaca de gehele wedstrijd mee. APOEL gaat met een voorsprong van twaalf punten op nummer twee Omonia Nicosia fier aan de leiding. AEK Larnaca blijft vierde staan. Omonia won zelf met 1-0 van Anorthosis Famagusta, dat na dit weekend nog altijd derde staat. Jurgen Colin, Jeffrey Leiwakabessy en Civard Sprockel deden aan de kant van Anorthosis het gele duel mee.

In de Bundesliga blijft Borussia Mönchengladbach op de laatste plaats staan. Afgelopen weekend werd met 1-0 verloren van Bayern München door een doelpunt van Arjen Robben. Roel Brouwers kwam bij de verliezende ploeg vlak voor tijd als invaller op het veld.

In de 2. Bundesliga won FC Augsburg, waar Paul Verhaegh en Gibril Sankoh de gehele wedstrijd meespeelde, met 0-2 bij Arminia Bielefeld. Augsburg eindigde de wedstrijd met tien man nadat Jan Ingwer Callsen-Bracker in de 41e minuut na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd. Augsburg blijft tweede met 57 punten uit 28 duels, twee punten minder dan koploper Hertha BSC. Hertha maakte ook geen fout en won, met Maikel Aerts in het doel, thuis met 2-0 van Paderborn. Met Jules Reimerink in de basis verloor Energie Cottbus met 1-2 thuis van FC Ingolstadt. Energie bezet de zesde plaats met 45 punten uit 28 wedstrijden

Qäbälä heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan niet weten te winnen. In eigen huis werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ganja. Steve Olfers stond de gehele partij in de defensie van Qäbälä en pakte tien minuten na rust een gele kaart. Qäbälä gaat nog altijd aan de leiding in de Degradatiegroep. De voorsprong op nummer twee Mugan bedraagt vijf punten.

Levski Sofia heeft afgelopen weekend de vierde overwinning op rij geboekt. Ditmaal werd in eigen huis hekkensluiter Ravovski met 2-0 verslagen. Zowel Dustley Mulder als Serginho Greene begonnen in de basis bij de winnende ploeg. Greene werd een kwartier voor tijd gewisseld. Levski blijft door de overwinning tweede staan. De achterstand op koploper Litex Lovech blijft ook na dit weekend acht punten.

In de Engelse Championship won Crystal Palace, waar Kemy Agustien de hele wedstrijd meespeelde, met 2-1 van Barnsley. De winnende treffer werd uit een strafschop gemaakt door James Vaughan. Middlesbrough speelde afgelopen weekend met 3-3 gelijk tegen Leicester City. Marvin Emnes stond bij Middlesbrough in de basis en zorgde in de 14e minuut voor de 1-1. Yakubu Aiyegbeni maakte de drie treffers voor Leicester. Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma begonnen bij Leicester in de basis maar Bruma werd in de 77e minuut van het veld gestuurd nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Swansea City, met Dorus de Vries in het doel, leed een beschamende nederlaag tegen de nummer 23 Preston North End. Preston won met 2-1 dankzij twee treffers van Iain Hume waarvan de eerste uit een penalty. Swansea bezet de vierde plaats en heeft 66 punten uit 39 duels.

In de League 1 won Brentford midweeks met 1-3  bij Sheffield Wednesday. Pim Balkestein speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee.

In Schotland ging de nummer laatst Hamilton, met Nigel Hasselbaink in de basis, bij de nummer voorlaatst Saint Mirren met 3-1 onderuit. Michael Higdon maakte de drie goals voor Saint Mirren.

Tim Janssen heeft zijn ploeg Esbjerg fB afgelopen weekend een knap gelijkspel bezorgd tegen koploper FC Kopenhagen. Onze landgenoot begon op de reservebank, viel in de 67e minuut in en wist in de 94e minuut de gelijkmaker te scoren. Ook bij FC Kopenhagen viel er een landgenoot in. Jos Hooiveld maakte twee minuten voor tijd zijn entree, maar kon niet voorkomen dat zijn landgenoot Janssen alsnog de 1-1 op het scorebord zou brengen. FC Kopenhagen gaat ook na dit weekend nog altijd riant aan de leiding. Esbjerg nadert de veilige plekken negen en tien tot op drie punten.

In België werden afgelopen weekend de eerste wedstrijden in het nieuwe play-off-systeem gespeeld. Lierse SK speelde met 0-0 gelijk bij Cercle Brugge. De Nederlander Roel van Hemert speelde bj Lierse de gehele wedstrijd mee. Germinal Beerschot won thuis met 2-0 van sv Zulte Waregem. Sjerill MacDonald begon in de basis bij Germinal en maakte de assist bij de 1-0. Bij Zulte begon Jeremy Bokila in de basis en hij werd in de tweede helft gewisseld.

In de strijd om het kampioenschap speelde Club Brugge, waar Ryan Donk de gehele wedstrijd meespeelde, met 1-1 gelijk bij AA Gent. Donk kreeg in de tweede helft overigens ook nog geel. In dezelfde groep won Racing Genk dankzij twee doelpunten van Elianiv Barda met 2-1 van sc Lokeren. Bij Lokeren kwam Donovan Deekman als invaller op het veld.

In de Franse competitie maakte John Verhoek voor het eerst sinds zijn overgang van FC Den Bosch naar Stade Rennes zijn opwachting in de basis. Onze landgenoot speelde de gehele wedstrijd mee. De wedstrijd tegen AJ Auxerre eindigde in een 0-0 gelijkspel. Stade Rennes neemt na dit weekend de derde plaats in, zeven punten achter koploper Lille OSC.

In Oostenrijk maakte koploper Austria Wien geen fout door SV Kapfenberg met 2-0 te verslaan. Tomas Jun maakte beide treffers. Nacer Barazite kwam bij Austria in de tweede helft als invaller op het veld. Red Bull Salzburg speelde bij de nummer laatst LASK Linz met 1-1 gelijk. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de gehele wedstrijd mee en kreeg in de tweede helft geel.

Met Sander Keller in de basis ging Xamax Neuchâtel met 1-0 onderuit bij koploper FC Basel. Alexander Frei maakte de enige treffer van de wedstrijd. FC Sion ging met 0-2 onderuit tegen de nummer drie Young Boys. Bij Sion, dat vijfde in Zwitserland staat met 39 punten uit 26 duels, speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee.

Wisla Krakow, dat onder leiding staat van trainer Robert Maastkant, heeft afgelopen weekend uitstekende zaken gedaan in de strijd om het Poolse landskampioenschap. De koploper won met 2-0 van nummer twee Jagiellonia Bialystok. Kew Jaliens stond de gehele wedstrijd in de basis bij de winnende ploeg en pakte in de eerste helft een gele kaart. Door de winst vergrootte Wisla Krakow de voorsprong van vijf naar acht punten. Jagiellonia blijft ondanks het verschil op de tweede plaats staan. De Poolse competitie telt nog tien competitiewedstrijden.

Royston Drenthe heeft zijn ploeg Hercules Alicante een uitstekende dienst bewezen. Real Sociedad werd in San Sebsastian met 1-3 verslagen en Drenthe wist tweemaal te scoren. Zes minuten voor tijd scoorde onze landgenoot met een schuiver de 0-2. In de slotfase wist Drenthe dit kunstje te herhalen. Piet Velthuizen zat de gehele wedstrijd op de reservebank. Aan de kant van Real Sociedad viel Jeffrey Saprong een kwartier voor tijd in. Door de overwinning verliet Hercules de laatste plaats van de Primera División. Hedewiges Maduro heeft met zijn ploeg Valencia afgelopen zaterdag een 2-4 overwinning geboekt op bezoek bij Getafe. Maduro viel tien minuten voor tijd in. Roberto Soldado scoorde viermaal tegen zijn voormalig werkgever. Valencia staat ook na dit weekend op de derde plaats.

Klik hier om verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!