Weer dodelijk ongeval op circuit São Paulo

Peterselieman

De coureurs maken zich zorgen over de veiligheid op het Formule 1-circuit van São Paulo nu er weer een coureur om het leven is gekomen. Aanleiding voor de hernieuwde discussie is de dood van coureur Gustavo Sondermann die na een crash in Curva do Cafe bezweek aan zwaar hersenletsel.

Op Interlagos is die bocht naar links het punt waar de rijders het rechte stuk bij start/finish op rijden. Sondermann werd in deze bocht in een natte race van achteren aangetikt en vervolgens aangereden door enkele andere coureurs, waarna hij aan hersenletsel bezweek. In februari van dit jaar bezweek op het zelfde punt een motorrijder en in 2007 liet Rafael Sperafico in Curva do Cafe het leven.

Ook in de Formule 1 is de bocht berucht. Mark Webber crashte in een natte wedstrijd hard in deze bocht, waarna Fernando Alonso hard op de brokstukken inreed. Hoewel de ravage groot was konden beiden het navertellen.

Verschillende rijders willen nu dat de bocht aangepakt wordt, zonder dat het karakter van de baan verloren gaat. Onder hen is Carlos Bueno die voor Chevrolet in het World Touring Car Championship rijdt. "Het circuit is echt goed, een van de beste in het land en internationaal goedgekeurd. Maar we hebben hier een serieus probleem. We moeten iets veranderen, het liefste in de vorm van een grote uitloopstrook," zei hij tegen TV Globo.

Voormalig Formule 1-coureur Luciano Burti is het met hem eens. "We moeten daar ruimte voor vinden, desnoods door wat tribunes af te breken. Veiligheid moet op de eerste plaats komen. De oplossing bestaat. We hebben eenheid nodig om veranderingen door te voeren, voordat er weer wat gebeurt," zei de Braziliaan die vindt dat de coureurs één blok moeten vormen.