Tot 6 maanden cel voor ongeregeldheden rondom wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv

De rechtbank Amsterdam veroordeelt de eerste vijf personen die zowel voorafgaand als na afloop van de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv FC uit Israël verschillende strafbare feiten hebben gepleegd rond de Johan Cruijff ArenA en in de Amsterdamse binnenstad. De rechtbank legt hen straffen op variërend van 6 maanden, 10 weken en 1 maand gevangenisstraf tot een werkstraf van 100 uur.

De rechtbank heeft bij de beoordeling van de verdenkingen oog voor de context waarin de feiten zich hebben afgespeeld. De rechtbank benadrukt evenwel dat deze context geen enkele rechtvaardiging biedt voor het oproepen tot en gebruiken van fysiek geweld tegen de Israëlische supporters die voor een voetbalwedstrijd te gast waren in Amsterdam. Evenmin rechtvaardigt het de beledigingen die zijn geuit.

Vijf strafzaken
De rechtbank acht bewezen dat een 32-jarige man in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 november in korte tijd meerdere openlijke geweldplegingen verrichtte in het centrum van Amsterdam. Hij bevond zich hierbij steeds in een groep personen die supporters van Maccabi Tel Aviv aanviel. De man gaf onder meer een vliegende trap waardoor een slachtoffer tegen een rijdende tram aanviel en trapte en sloeg meerdere slachtoffers die op de grond lagen. De slachtoffers en hun letsel zijn tot op heden onbekend. De 32-jarige man is niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. Doorgaans wordt er aan 'first offenders' van openlijk geweld een taakstraf opgelegd. Maar gelet op de ernst van de feiten en de context waarin deze zich hebben afgespeeld is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf de enige passende straf is. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 6 maanden op.

Twee 26-jarige mannen uit Utrecht en Amsterdam maakten zich samen met anderen schuldig aan hulp bij geweldpleging. Dit deden ze door deel te nemen aan een WhatsAppgroep en daarin inlichtingen te verschaffen tot het plegen van geweld tegen personen van Joodse komaf en/of supporters van Maccabi Tel Aviv. De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat ze met hun berichten bewust bijdroegen aan het verhogen van (mogelijk) gewelddadig gedrag tegen Joden.

De 26-jarige man uit Utrecht liet zich daarnaast beledigend uit richting Joden, en is daarmee schuldig aan groepsbelediging. De rechtbank overweegt dat voor soortgelijke feiten doorgaans taakstraffen worden opgelegd. Maar gelet op de ernst van de feiten en de context waarin deze zich hebben afgespeeld is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf de enige passende straf is. De rechtbank veroordeelt de man uit Utrecht tot een gevangenisstraf van 10 weken. De man uit Amsterdam krijgt een gevangenisstraf van 1 maand opgelegd. Dat is langer dan door het Openbaar Ministerie is geëist. De rechtbank vindt het passen bij de ernst van de zaak omdat hij gericht locaties doorgaf om geweld tegen Maccabi-supporters mogelijk te maken.

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man voor openlijke geweldpleging. Met een groep van meerdere mannen viel hij op het Damrak supporters van Maccabi Tel Aviv aan. Op het moment dat één van de slachtoffers op de grond lag, trapte hij hem meermaals. Vervolgens schopte hij een andere persoon die ook op de grond lag. De man stal ook met geweld een sjaal van een Maccabi-supporter. De rechtbank overweegt dat voor het plegen van openlijk geweld aan 'first offenders' doorgaans taakstraffen worden opgelegd. Maar gelet op de ernst van de feiten en de context waarin deze zich hebben afgespeeld is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf de enige passende straf is. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 1 maand op.

Een 19-jarige man maakte zich in korte tijd schuldig aan drie strafbare feiten. Hij gebruikte tijdens een demonstratie op het Anton de Komplein voorafgaand aan de voetbalwedstrijd geweld tegen een politieagent en politievoertuigen. Ook maakte hij zich samen met anderen schuldig aan hulp bij geweldpleging door deel te nemen aan chatgesprekken waarin werd opgeroepen tot samenkomst en het plegen van geweld tegen de supporters van Maccabi Tel Aviv. Daarnaast had hij een cobra voorhanden toen hij na de wedstrijd werd aangehouden. De man gaf geen verklaring voor zijn gedrag. De rechtbank kan dus ook niet vaststellen of er discriminatie aan ten grondslag lag. Wel is duidelijk dat hij discriminerende berichten verstuurde in een chatgroep. De rechtbank neemt dit als strafverzwarende omstandigheid mee. Vanwege zijn jonge leeftijd, het advies van de reclassering en de behandeling op de zitting vindt de rechtbank het van belang om het jeugdstrafrecht toe te passen. In het jeugdstrafrecht is het uitgangspunt voor openlijke geweldpleging het opleggen van werkstraffen. De rechtbank weegt verder mee dat de feiten zich, anders dan bij de andere verdachten in het onderzoek, hebben afgespeeld in de sfeer van voetbalhooligangeweld voorafgaand aan de wedstrijd. De rechtbank legt een forse werkstraf van 100 uur op, met aftrek van voorarrest.