Vader vast voor bezwangeren 12-jarige dochter

De 52-jarige vader van het meisje dat onlangs beviel van een dochter is aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen denkt dat hij zijn 12-jarige dochter seksueel heeft misbruikt, waardoor ze zwanger raakte. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de kans dat de 52-jarige man de vader van de baby is, aanzienlijk is. De man wordt momenteel verhoord.

Het meisje beviel 22 maart tijdens een schoolreisje. Omdat onduidelijk was wie haar had bezwangerd, stond de vader vorige week op verzoek van de politie zijn DNA vrijwillig af. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het DNA-materiaal vervolgens vergeleken met dat van de baby.

De politie, de burgemeester van Groningen en het OM wilden duidelijkheid over de zwangerschap bij het toen 11-jarige meisje. Seks met een kind onder de 12 jaar is altijd strafbaar, reden voor de Raad voor de Kinderbescherming om aangifte te doen.

Het meisje en het onderzoek zijn nog steeds gebaat bij rust, meldt het OM. Burgemeester, politie en OM laten weten zich 'uitermate bewust' te zijn dat deze gebeurtenis veel beroering heeft veroorzaakt bij klasgenoten, familie, vrienden, schoolgenoten en zelfs bij mensen die niet in de omgeving van het meisje verkeren. Overigens doken de vader en de broer van het 12-jarige meisje vorige week onder. Door de grote media-aandacht voelden zij zich niet meer veilig in hun eigen huis.

De vader heeft volgens De Telegraaf eerder een nu ongeveer 30-jarige dochter misbruikt. Hij zou daarvoor twee jaar in de gevangenis hebben gezeten. Justitie wil niet op deze berichten ingaan.