Verhagen sust onrust gasopslag Bergen

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wil aan de bewoners van Bergen duidelijk maken dat het wel meevalt met de risico's van het ondergronds opslaan van gas. Veel inwoners van de Noord-Hollandse gemeente zijn tegen de voorgenomen gasopslag onder het Bergermeer.

Verhagen wil volgende maand een besluit nemen, maar nog voor die tijd het resultaat van onderzoek naar de kansen op aardbevingen en de lokale gevolgen van de gasopslag inzichtelijk maken voor de bevolking.

"We gaan zorgvuldig te werk", schrijft de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat betekent dat ik de zorgen van de bewoners zo veel mogelijk tegemoet wil komen. Tegelijkertijd moeten we voortvarend te werk blijven gaan om gasvoorziening van ons land ook in de toekomst zeker te stellen."

Onder meer het KNMI en TNO hebben recent diverse onderzoeken naar de kans op aardbevingen verricht. Verhagen heeft het KNMI gevraagd deze onderzoeken nog een keer tegen het licht te houden met het oog op de lokale gevolgen. Deze informatie is naar verwachting binnen twee tot drie weken beschikbaar.

Ook wordt de staat van kwetsbare objecten in de omgeving in kaart gebracht, om eventuele schade als gevolg van een aardbeving beter vast te kunnen stellen en schadeclaims beter af te kunnen handelen. Taqa, de initiatiefnemer van de gasopslag Bergermeer, gaat samen met de gemeente een zogeheten nulmeting verrichten.

Een onafhankelijk bureau bekijkt daarnaast de bebouwing, vooral de panden die in geval van een beving ernstig beschadigd kunnen raken. Als die schade ook echt optreedt, dan moet Taqa de afdoening daarvan voorfinancieren, zo is in een convenant afgesproken.

In december liepen enkele honderden mensen mee in een stille tocht in Bergen om te protesteren tegen de gasopslag. Stichting Gasalarm2, die de protestmars organiseerde, denkt dat de kans op een aardbeving vier keer groter wordt als het gas in het natuurgebied wordt opgeslagen. Ook hebben de Bergenaren geen zin in de overlast van de bouwfase. "Twee jaar lang rijden er dan tweehonderd trucks per dag door Bergen", zei initiatiefnemer Rick Lindhout. "Dat betekent dat het dorp onbereikbaar wordt."