Eikenprocessierups is er vroeg bij

De eikenprocessierups is er dit jaar vroeg bij. Dit weekend kwamen de eerste eipakketjes uit van de rups, die ieder jaar weer voor veel overlast zorgt. Dat is zes dagen eerder dan verwacht, meldt natuurbericht.nl.

De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een extra impuls gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen weken. Het kenniscentrum verwacht dat de overlast door de brandharen van het diertje op 10 mei begint.

Eind vorige maand meldde het Eikenprocessierups Kenniscentrum al dat het diertje de koude winter goed heeft doorstaan. De verwachting was toen dat de eerste rupsen rond 13 april uit het ei zouden kruipen en dat de rups vanaf 19 mei voor overlast zou zorgen.

De eipakketjes kwamen uit in het Noord-Brabantse Mill en in Amsterdam. In Drenthe zijn de pakketjes nog dicht en begint de overlast dus iets later.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen flinke irritaties veroorzaken. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.


Eikenprocessierups is er vroeg bij (Foto: Novum)