Ouattara claimt verovering residentie Gbagbo

Redactie

De strijdmacht van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de residentie van Laurent Gbagbo, de andere president van Ivoorkust, veroverd op troepen die loyaal zijn aan Gbagbo. Dat stelde een woordvoerder van Ouattara maandagavond (lokale tijd).

De zegsman zei nog niet te weten of Gbagbo in de woning in de miljoenenstad Abidjan was toen die werd overrompeld door de strijders van zijn politieke rivaal. In Abidjan wordt al dagen hevig gevochten. Maandagavond deed zich een reeks zware explosies voor in het centrum van Abidjan, onder meer bij de ambtswoning van Gbagbo.

De troepen van Ouattara kregen luchtsteun van de VN-missie in Ivoorkust en van het Franse leger. Gevechtshelikopters namen onder meer militaire bases van Gbagbo onder vuur. De VN stelde dat de inzet van zware wapens tegen de krijgsmacht van Gbagbo gerechtvaardigd is omdat de burgerbevolking is bestookt met onder meer mortiergranaten en zwaar kaliber machinegeweren.

"De beslissende aanval voor de volledige inname van de residentie en het paleis zal plaatshebben in de komende uren", aldus een woordvoerder van Guillaume Soro, die premier is in het kabinet van Ouattara. "De operatie zal naar verwachting vannacht worden afgerond".