FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 februari 2010

Amerikanen vast voor kinderhandel in Haïti

Het lot van de tien Amerikanen die afgelopen zaterdag zijn opgepakt op verdenking van kinderhandel ligt in de handen van een Haïtiaanse rechter. De vijf mannen en vijf vrouwen die als missionaris werken voor een christelijke organisatie uit Idaho zouden geprobeerd hebben om met 33 kinderen de grens met de Dominicaanse Republiek over te steken, zonder daar geldige papieren voor te hebben.

De groep claimt dat ze dacht wel de juiste papieren te hebben, maar sinds de aardbeving is uitdrukkelijk toestemming nodig van premier Max Bellerive om Haïtiaanse kinderen naar een ander land te laten vertrekken. Daarnaast claimt de groep dat de kinderen geen familie meer in Haïti hebben. Dat zou de reden zijn om de kinderen mee te nemen naar een nieuw weeshuis in de Dominicaanse Republiek. Haïtiaanse hulpverleners zeggen echter dat een aantal kinderen nog wel familie heeft in Haïti.

Er zal nu voor elk van de kinderen uitgezocht worden of ze nog levende familie in Haïti hebben. Een rechter gaat bekijken of de groep aangeklaagd zal worden voor kinderhandel en waar dat moet gaan gebeuren; in Haïti of in de VS.

Agente helpt gestrande vrouw bij bevalling

Een agente heeft vanavond geholpen bij de bevalling van een door de gladheid gestrande vrouw in Valkenburg. De vrouw en haar man redden het door het weer niet naar het ziekenhuis, maar de agente, die het verkeer stond te regelen, begeleidde ze naar een hotel waar de vrouw beviel van dochter Esmee.

Met telefonische ondersteuning en hulp van de hoteleigenaresse hielp de 35-jarige politievrouw bij de bevalling in het hotel aan het Grendelplein. De zwangere 30-jarige vrouw uit Sibbe had al hevige weeën toen ze in het hotel aankwam en de ambulance zat vast in dezelfde file door het winterweer.

De agente en de hoteleigenaresse werden door de bevalling heen gepraat door een vroedvrouw. Toen de ambulance aankwam stelden ze vast dat de agente en de hoteleigenaresse het goed hadden gedaan. De baby kwam rond 18.30 uur ter wereld. Ouders en kind maken het goed.

SBS dumpt 'pedofiele' goochelaar

Helaas, Hayashi zal vrijdagavond niet te zien zijn in de nieuwe reeks van  'De nieuwe Uri Geller'. SBS heeft de illusionist de zak gegeven omdat hij contacten zou onderhouden met een minderjarig meisje. Dit heeft de campingzender vandaag laten weten.

Eind 2009 kwam een bezorgde moeder klagen dat de mentalist erotisch correspondeerde met haar dochter. Hierop besloot SBS Hayashi op het matje te roepen. Omdat hij geen goede verklaring kon geven voor zijn gedrag, heeft de zender besloten te samenwerking te stoppen.

Hayashi geeft toe dat hij contact heeft gehad met een tienermeisje, maar ontkent dat dit de reden is voor zijn afwezigheid bij de derde Uri Geller-show. "Ik heb er geen tijd voor. Ik ben bezig met een Brits programma", verklaart hij.


Geen Hayashi meer dit jaar

Walsleben valselijk beschuldigd door Sporza

De Belgische TV-zender Sporza meldde gisteren dat Philipp Walsleben niet zou starten bij het WK veldrijden omdat hij een te hoog hematocrietgehalte zou hebben. Dit bleek een onterechte beschuldiging geweest aan het adres van de Duitse voormalig wereldkampioen bij de beloften.

"Ik ben ziek geworden en terug naar Duitsland gereden. Ik heb zelf forfait gegeven," aldus Walsleben die eveneens meldde dat hij niet eens gecontroleerd was in aanloop van het WK. Ook bij de UCI is er met ongenoegen gereageerd over de uitspraken en bevestigen het verhaal van de renner van BKCP-Powerplusteam.

Kinderen denken dat leraren aliens zijn

Ruim dertig procent van de scholieren tussen vijf en zestien jaar denkt dat hun docenten niet van deze planeet zijn. Deze bizarre conclusie valt te trekken uit een enquête van Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Voor de lancering van de dvd van de film 'Aliens in the Attic' heeft de filmmaatschappij de kinderen een vragenlijst onder de neus geschoven over buitenaards leven. Zo is driekwart van de kinderen ervan overtuigd dat de aarde niet de enige bewoonde planeet is. Onder zestienjarige pubers gelooft slechts 21 procent in buitenaards leven.

Hoe intelligent de jeugd ook mag zijn, hun kennis over ons eigen zonnestelsel is op zijn minst belabberd te noemen. Slechts tien procent van de ondervraagden wist namelijk de acht belangrijkste planeten te noemen.

In de tram

“Ach, schat, hebbie het so koud?” klinkt het in onvervalst Amsterdams door de tram. “Heb se geen wantjes?” vraagt de punnikmevrouw aan de moeder terwijl ze naar haar opkijkt. De jonge moeder propt snel haar eigen handschoenen in haar zak en haalt haar schouders op. Ze heeft duidelijk geen zin in een gesprekje en blijft hardnekkig voor zich uit kijken. De punnikmevrouw gaat weer staan. Ze draagt een hippe jeugdige heupspijkerbroek. Zo’n broek waar een stevig tienerkontje in hoort te zitten, maar stevige billen bezit ze helaas niet meer. Witte cowboylaarzen, een kort leren jack met bontrandjes die tussen de stiksels uit piepen, en een tatoeage nog net zichtbaar in de nek. Geen idee, tot waar die tatoeage zich uitstrekt.

Vliegveld Haïti nog steeds geblokkeerd

Er wachten nog altijd duizend vliegtuigen die willen landen op het vliegveld van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. De toelevering van hulpgoederen wordt daardoor nog steeds sterk gehinderd. Dat heeft het Rode Kruis medegedeeld.

De meest gangbare route voor hulpgoederen is de achttien uur durende autorit vanuit de Dominicaanse Republiek, zei David Meltzer van het Rode Kruis vandaag. Normaal duurt de tocht zes uur.

Ook de belangrijkste haven van Port-au-Prince is bij de verwoestende aardbeving van 12 januari zwaar beschadigd geraakt.

Het Rode Kruis doet er alles aan om de bevolking in basisbehoeften als voedsel en water te kunnen voorzien. De organisatie richt zich momenteel op het leveren van opvang aan duizenden mensen die dakloos zijn geworden.

Fisichella naar Le Mans Series

Giancarlo Fisichella zal dit jaar deel gaan nemen aan de Le Mans Series. De 37-jarige Italiaan hoopte dit jaar weer in de Formule 1 te kunnen gaan rijden, maar een stoeltje ging aan hem voorbij. Hij is wel de derde rijder bij Ferrari, maar mag van zijn team wel elders gaan racen.

De organisatie van de Le Mans Series maakte vandaag bekend dat Fisichella het hele seizoen gaat rijden. Details over de auto en in welke klasse de Italiaan gaat rijden ontbreken nog. Ferrari heeft een GT2-programma lopen, terwijl het ook onder de paraplu van FIAT vallende Maserati in de GT1-klasse uitkomt.

'PSV haalt Oostenrijks talent Ritzmaier'

Marcel Ritzmaier tekent een driejarig contract in het Philips Stadion, zo melden diverse Oostenrijkse media maandag. De talentvolle middenvelder komt over van Austria Kärnten, nadat hij eind 2009 al een stage afwerkte op Eindhovens grondgebied. In die fase maakte de jongeling een sterke indruk, waardoor de ploeg van coach Fred Rutten hem nu wil overnemen.

Slechts zeventigduizend euro aan opleidingskosten kost de belofte PSV
. In eigen land wordt Ritzmaier betiteld als één van de grootste talenten van het Alpenland.

In het eerste van Austria Kärnten maakte de puber zelfs al zijn debuut, maar ook bij Oostenrijk onder 17 floreert de Oostenrijke al een tijd.

Barrichello: "Ik heb erg genoten"

Rubens Barrichello heeft genoten van zijn eerste testdag als Williams-coureur. De 37-jarige Braziliaan reed 75 ronden over de baan van Valencia, en met een tijd van 1.14.449 sloot hij de dag als zesde af. Barrichello viel aan het eind van de sessie nog even stil door een probleem met de koppeling.

"Ik heb erg genoten. Het was net de eerste schooldag na de zomervakantie! Uit de tijden die gereden zijn, valt nog weinig op te maken. En dat zal tijdens de overige tests waarschijnlijk niet anders zijn, want iedereen rijdt met verschillende brandstofhoeveelheden. De kwalificatie in Bahrein zal het eerste moment zijn dat je kunt zien waar iedereen echt staat."

"Wij hebben op de eerste testdag gewerkt aan de balans van de wagen. Er was een klein probleem met de koppeling, maar verder was de auto betrouwbaar,"
besloot Barrichello.

Massa erg blij na eerste testdag

Ferrari-coureur Felipe Massa reed vandaag op het circuit van Valencia de snelste tijd in de eerste wintertest. De Braziliaan mocht de eerste meters met de nieuwe F10 rijden om zo een vergelijking te kunnen maken tussen de huidige auto en de F60 die vorig jaar gebruikt werd. Massa reed 102 ronden met de F10 en klokte een tijd van 1:12,574.

"Ik ben erg blij over hoe het vandaag verlopen is," zei Massa na afloop van de test. "We hebben goed gewerkt en reden vele kilometers zonder problemen. De eerste indruk van de auto is erg goed: hij is makkelijker te rijden dan de F60, we kunnen beter werken aan de set-up en er is veel meer grip, waardoor het fijner is om er mee te rijden."

"Tuurlijk is het nog vroeg om te oordelen, maar het is een goede start. De snelste rondetijd zegt me niets, maar het is altijd goed om bovenaan te staan. Ik ben tevreden. Het is goed om samen met de anderen weer onderweg te zijn en te zien dat er niets veranderd is. Ik heb meer dan 100 ronden gereden en ik kon zowel fysiek als mentaal nog wel 100 ronden rijden. We hebben met verschillende hoeveelheden brandstof gereden en de auto was onder alle omstandigheden goed in balans, dus dat is bemoedigend."

Bejaarde brommobielers overleden bij botsing

Twee hoogbejaarde inzittenden van een brommobiel zijn vanmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing met een auto in Genemuiden. De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend. De slachtoffers zijn een 97-jarige man en zijn 96-jarige vrouw. De automobiliste raakte lichtgewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur op de Kamperdijk in het centrum van Genemuiden. De politie heeft de 56-jarige automobiliste uit Genemuiden niet aangehouden. De politie zoekt getuigen die bijvoorbeeld gezien hebben of de brommobiel of de auto aan de verkeerde kant van de weg reed.

 

Studenten slapen in universiteit

De studenten die sinds vanochtend ruimtes in universiteiten in Utrecht en Rotterdam bezetten, blijven in de universiteiten slapen. Dat laten de Utrechtse actievoerders weten. Ze zijn niet tevreden met de verklaring die de Universiteit Utrecht gaf en wachten op nieuwe onderhandelingen.

De onderhandelingen werden vanmiddag afgebroken, omdat de universiteit geen afstand wilde nemen van een kabinetsvoornemen om de basisbeurs af te schaffen. In dat plan zouden studenten alleen nog geld voor hun studie kunnen lenen.

Het bestuur van de universiteit benadrukt in de verklaring dat de universiteit zich wel degelijk zorgen maakt om de geplande bezuinigingen. Het college van bestuur is echter 'niet op voorhand tegen het onderzoeken van de mogelijkheden van een vorm van een sociaal leenstelsel', mits de belangen van studenten worden meegewogen.

Een bloggende student meldt nadat het college van bestuur meldde dat eventuele schade op de studenten verhaald zal worden: "Geen enkel probleem natuurlijk. Het is inmiddels duidelijk dat de bezetters een stuk voorzichter en verstandiger omgaan met hun universiteit dan de bestuurders op het pluche."

Acties in Amsterdam leverden wel succes op. De studenten verlieten een gebouw van de Universiteit van Amsterdam in het centrum van de stad rond 17.00 uur na een bezoek van bestuursvoorzitter Karel van der Toorn. Volgens de studenten zegde hij toe 'samen met de studenten naar het Malieveld te marcheren' indien de basisbeurs wordt afgeschaft.

Ook in Nijmegen werd actiegevoerd. Ook daar gingen de 'bezetters' na verloop van tijd naar huis.

De volhardende Utrechtse studenten houden de vorderingen van hun actie bij op diverse blogs, waaronder deze en de website van het ter ziele gegane U-Blad.

Kubica tevreden over debuut Renault R30

Renaultrijder Robert Kubica is erg te spreken over de eerste testdag die hij doorbracht in de Renault R30. De coureur van Poolse afkomst was met een tijd van 1.15.000 de langzaamste van de dag, maar hij is toch tevreden.

"Mijn eerste testdag in de R30 is goed verlopen", zei hij. "We hebben veel dingen gecontroleerd en we zijn geen problemen tegengekomen. Morgen zullen we kijken naar de balans van de auto. De smallere voorbanden hebben zeker invloed op de auto, al is dat lastig voor mij om te beoordelen omdat het voor mij de eerste keer was in de R30. Ik denk dat we meer last van onderstuur gaan krijgen in de snelle bochten."

Dinsdag gaat Kubica de splinternieuwe wagen aan meer tests onderwerpen. Vitaly Petrov, die pas werd gepresenteerd als tweede rijder van Renault, zal woensdag gaan testen.

Zweed stopt 19 muizen in brievenbus van ex

In Stockholm is een man gearresteerd omdat hij negentien muizen in de brievenbus van zijn ex-vrouw gestopt heeft. De 59-jarige man wist dat zijn ex een fobie voor muizen heeft. Hij kon het niet verkroppen dat zij hem verlaten had en besloot op deze manier wraak te nemen.

Gisterochtend ging de man met zijn muizen naar de flat van de vrouw en deponeerde de beestjes daar in de brievenbus. De muizen baanden zich een weg door het hele appartement heen. Ondanks dat de vrouw helemaal in paniek raakte lukte het haar toch om de politie te waarschuwen.

De politie heeft alle muizen gevangen en de man gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van bedreiging en dierenmishandeling. De beestjes zijn naar een dierenarts gebracht. De dader heeft zijn muizen teruggeëist.

Stel je vraag aan....

Komende zaterdag zal FOK!sport aanwezig zijn tijdens het Dutch Open Darts. Uiteraard gaan we proberen wat aanwezige topdarters te interviewen. Aangezien je beter goed voorbereid kan zijn hebben we contact gezocht met tweevoudig Embassy-winnaar Martin Adams. Hij heeft toegezegd even kort de tijd te nemen voor FOK!sport.

De 53-jarige Engelse darter is na de overstap van Raymond van Barneveld naar de PDC uitgegroeid tot de beste Darter bij de British Darts Organisation. In 2007 en 2010 won Wolfie de officieuze wereldtitel van de BDO. Ook wist de Brit al tweemaal de Winmau World Masters op zijn naam te schrijven. 

Heb jij altijd al eens een vraag willen stellen aan deze topdarter? Wil jij weten hoe het er in het dartwereldje aan toegaat? Dan heb je nu je kans om jou vraag te stellen aan de nummer één van de wereld bij de BDO

Stel je vraag voor donderdagavond 20:00 uur en wie weet stellen wij zaterdag jouw vraag aan Martin Adams. Je kunt je vraag stellen door hier een reactie achter te laten. 

Door onvoorziene omstandigheden kan het altijd gebeuren dat er geen tijd is voor het interview. We zullen dan alsnog proberen het interview via mail af te werken.

Alguersuari steunt testinitiatieven in F1

Scuderia Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari steunt de initiatieven van Stefan GP en van Anthony Hamilton om jonge coureurs testtijd in een Formule 1-bolide te gunnen. De Spanjaard werd vorige zomer met negentien jaar en enkele dagen de jongste coureur in de F1 ooit en moest Sébastien Bourdais vervangen zonder een meter getest te hebben.

Hij zei dat hij de laatste acht races van het vorige seizoen als test mocht beschouwen en dat hij dit jaar het pas tegen zijn tegenstanders op kan nemen. "Woensdag zal ik voor het eerst testen," zei Alguersuari vanuit Spanje. "Vorig jaar was elke race, elke vrijdagtraining en elke kwalificatie een test voor me. Ik kon het niet opnemen tegen de anderen, omdat ik zo in het nadeel was."

Die testscholen die Stefan GP en Hamilton op willen gaan zetten zijn een goed initiatief om jonge rijders voor te bereiden op de F1. "Het helpt. Hoe meer je kunt testen, hoe meer het helpt. Een kans om te mogen rijden is altijd goed. Voor mij was dit niet weggelegd, dus ik moest het anders doen. Het is belangrijk en positief."

Alguersuari hoopt dat er meer testdagen in de Formule 1 komen. "Woensdag zal de eerste F1-test in mijn leven zijn. We hebben minimaal zeven of acht testdagen, vorig jaar had ik er geen. Op een testdag rij je normaalgesproken 500 kilometer. Het grootste aantal kilometers dat ik op een vrijdag vorig jaar reed was 300. Fysiek en mentaal is het altijd goed lange runs doet en de auto leert kennen. Het zou goed zijn als iedereen meer kon testen. Niet alleen voor de jonge rijders, maar ook om de auto's te verbeteren."

'Afellay schuift contractbespreking op lange baan'

Ibrahim Afellay heeft de gesprekken met PSV omtrent zijn nieuwe contract op een laag pitje gezet. Dit liet Johan Derksen vanavond in het programma Voetbal International weten.

PSV liet onlangs weten de overeenkomst met Afellay te verlengen en zou daarbij ver willen gaan als het om het salaris van de speler zou gaan. Zaakwaarnemer Rob Jansen liet echter weten dat de sterspeler van de Eindhovenaren zich op dit moment niet met een nieuwe verbintenis bezig houdt.

Het huidige contract van Afellay met PSV, dat overigens teleurgesteld reageerde, loopt nog tot medio 2011.

Mido tweede oud-Ajacied bij West Ham United

Ahmed Mido Hossam heeft een contract getekend bij West Ham United. De ex-spits van Ajax wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Middlesbrough.

De Egyptenaar, die in zijn vaderland het laatste halfjaar speelde voor Zamelek, komt per direct naar Londen. Bij de ploeg van coach Gianfranco Zola word Mido de tweede aanwinst in de aanvalslinie.

Eerder tekende Benni McCarthy, in de jaren negentig spits van Ajax, een contract bij The Hammers. Hij is afkomstig van Blackburn Rovers waar hij geen vaste waarde meer was.

"Ik heb iets te bewijzen op dit niveau", reageert Mido tegenover Sky Sports. "Ik heb wat offers moeten maken om deze transfer te maken, maar ik ben er erg blij mee. West Ham is een grote club en ik voel dat ik hier goede prestaties ga leveren."

Metro 2033 bevat Russische stemmen

Ontwikkelaar 4A Games werkt momenteel aan haar eerste game, namelijk Metro 2033. Metro 2033 is een First Person Shooter die zich afspeelt in het postapocalyptische Moskou. Zij die thuis zijn in de literaire wereld herkennen de titel wellicht van de gelijknamige novel van Dmitry Glukhovsky waar de game op gebaseerd is. Net als in het boek zal jij het verhaal in de game beleven als Artyom, een kerel die vlak voor de nucleaire aanval geboren werd en ondergronds is opgegroeid.


In onze preview hebben jullie kunnen lezen dat 4A Games erg hard haar best doet om de perfecte sfeer neer te zetten met Metro 2033. Gezien het feit dat de game zich afspeelt in Moskou, is het natuurlijk van belang dat de karakters in de game niet vloeiend Engels spreken. Gelukkig spreken de karakters in Metro 2033 met een flink Russisch accent, maar de ontwikkelaar vond dit blijkbaar niet genoeg. De game is ook volledig in het Russisch te spelen, met Engelse ondertiteling. Zij die de volledig Russische sfeer willen, doen er dus goed aan om voor deze optie te gaan. Metro 2033 verschijnt op 19 maart voor de Xbox 360 en PC.

Schumi: "Het voelt net als in 1991"

Michael Schumacher zat vandaag in Valencia voor het eerst sinds eind 2006 weer in een Formule 1-bolide van recente makelij. De Duitser nam aan het eind van de middag op het circuit van Valencia het stuur van de MGP W01 over van zijn teamgenoot Nico Rosberg en zette meteen snelle tijden neer. Uiteindelijk werd Schumi derde in een tijd van 1:12,947.

De Duitser was content met zijn terugkeer op het hoogste niveau. "Het was een perfecte eerste dag voor de nieuwe auto. Ik voelde me op mijn gemak en alles voelde heel natuurlijk aan. Ik voelde me net als in het begin van mijn carrière in 1991 toen ik in mijn eerste ronde dacht 'wow dit is snel' en in de tweede ronde was ik extreem opgetogen. Ik voelde me net een jonge jongen en had het erg naar mijn zin," zei de inmiddels 41-jarige Schumacher.

"Het ging vandaag goed. We hebben eerst wat dingen gecheckt en het meest belangrijke was dat de auto betrouwbaar was. Nico en ik reden in totaal 79 ronden, dus het team heeft erg goed werk verricht."

Wigan strikt na Moses ook Moreno

Wigan Athletic heeft zich op de laatste tranferdag danig versterkt. Eerst contracteerden de Engelsen Victor Moses (Crystal Palace) om vervolgens ook Marcelo Moreno te binden.

De 22-jarige spits wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Shakhtar Donetsk, dat hem eveneens al verhuurde aan Werder Bremen. Cruzeiro had de aanvaller als eerste op de loonlijst.

Een flinke slag op de markt voor Wigan-coach Roberto Martinez: "We hadden meer kwaliteit nodig in de aanval om te presteren in de Premier League", zegt hij op de clubsite.

"Daarom ben ik zeer tevreden met de komst van deze twee spelers. Dat Shakhtar anderhalf jaar geleden negen miljoen euro voor Moreno heeft betaald, zegt genoeg. Hij is zeker een versterking voor onze selectie."

Groots onthaal Robinho

De Braziliaanse voetballer Robinho heeft vandaag bij zijn presentatie in eigen land een groots onthaal gekregen. De net 26 jaar geworden aanvaller werd met een helikopter, in het gezelschap van de legendarische oud-international Pelé, naar het stadion van FC Santos gebracht. Daar wachtten 4.000 enthousiaste supporters de verloren zoon op. De club uit Sao Paulo huurt Robinho voor een half jaar van Manchester City.

"Als je als nieuweling ergens komt, wil je zo lang mogelijk blijven", zei Robinho tijdens een persconferentie. "Als de voorzitter dat wil, zou ik hier ook vier jaar kunnen voetballen. Ik houd van Santos en heb altijd een grote verbondenheid gevoeld."

Real Madrid haalde de spits in 2005 weg bij Santos voor 24 miljoen euro. De Spanjaarden verkochten hem in 2008 door aan City.

Carnavalshit Jos van Oss razend populair

"Ik heb een zachte G, maar ook een harde L." Deze zin legt carnavalsartiest Jos van Oss geen windeieren. De hit van de Brabander is al bijna 300.000 keer bekeken op Youtube.

Pesterijen na zijn verhuizing van Oss naar Amsterdam waren zijn inspiratie voor het lied, vertelt Jos tegen Omroep Brabant. Toen de dertienjarige Jos op school gepest werd met zijn accent, grapte zijn vader: "Jongen, je hebt misschien wel een zachte G, maar toch ook een harde L."

Hij heeft het nummer voor de gein opgenomen, samen met een paar vrienden in Amsterdam. Nu de views oplopen, pikken de landelijke media, waaronder onze eigen weblog, de carnavalskraker ook op. De boekingen voor optredens van de nieuwbakken artiest stromen binnen.

Dagzege Muraglia in Calabrië

Giuseppe Muraglia heeft de derde etappe in de Ronde van Calabrië gewonnen. Na 171 kilometer koersen, van Crotone naar Catanzaro, kwam de Italiaan van CDC alleen over de finish. Op veertig seconden daarachter won Alessandro Petacchi de sprint van het peloton.

Muraglia keerde eind vorig jaar terug in het peloton nadat hij een schorsing van twee jaar had uitgezeten vanwege het gebruik van doping.

De winnaar van de eerste etappe, Matteo Montaguti, kwam als de nummer zeven over de meet en blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Menselijke raket zwaargewond na stunt

Een 62-jarige man uit de Amerikaanse staat Michigan is dit weekend zwaargewond geraakt bij een bizarre stunt. De man had zichzelf namelijk omgetoverd tot een menselijke raket. Helaas heeft de man geen meter gevlogen.

De politie van Oakland County rukte massaal uit na een melding dat een man zaterdagavond voor meer dan achttien procent was verbrand. Volgens de onderzoekers had de man een reputatie hoog te houden van liefhebber van bizarre stunts op feesten en partijen. Dit keer had de man een uitlaat op zijn rug gebonden, voorzien van stukken aluminium aan beide uiteinden. De uitlaat bleek te zijn gevuld met een explosief mengsel.

Voor zijn stunt had het slachtoffer volgens de politie buskruit vermengd met luciferkopjes en benzine en het goedje vervolgens in de uitlaat gegoten. Ter bescherming trok hij een vuilniszak en een motorhelm aan alvorens het apparaat op zijn rug te bevestigen. Hij vroeg een tweede persoon de boel aan te steken en sleede een heuvel af.

Vervolgens ging het zaakje de lucht in, al was het niet zoals de man had gehoopt. Het gevaarte was namelijk halverwege ontploft. Gelukkig had de arme man zich eerst moed ingedronken. Hij is uiteindelijk naar het ziekenhuis afgevoerd met tweedegraads brandwonden aan de rechterkant van zijn lichaam.

Testdag Valencia 1 februari

Felipe Massa heeft vandaag tijdens de eerste testdag van het nieuwe seizoen de snelste tijd op de klokken gezet. De Braziliaan wist op het permanente circuit van Valencia (niet te verwarren met het stratencircuit) Pedro de la Rosa iets meer dan twee tienden voor te blijven. Michael Schumacher zette tijdens zijn rentree in de huidige F1-wagens de derde tijd neer.

De enige rode vlag van de dag kwam op naam van Rubens Barrichello te staan. Zijn Williams gaf rond 16.30u de geest op de baan. Ook Scuderia Toro Rosso kende geen probleemloze dag: Sebastien Buemi moest al na tien ronden zijn bolide in de pits parkeren met een kapotte versnellingsbak. Kort voor het einde was zijn wagen pas weer gerepareerd, en in deze tijd wist hij Robert Kubica nog voorbij te gaan in rondetijd, waardoor de Pool vandaag de hekkensluiter was.

Testdag 01-02-2010, Valencia

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 F. Massa Ferrari 01:12.547 102
2 P. de la Rosa Sauber 01:12.784 74
3 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 01:12.947 40
4 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 01:13.543 39
5 G. Paffett McLaren 01:13.846 86
6 R. Barrichello Williams 01:14.449 75
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 01:14.762 18
8 R. Kubica Renault 01:15.000 69

Timmer niet als reserve naar OS

Marianne Timmer stelt zich niet langer beschikbaar als reserve voor de 500 meter op de Olympische Spelen in Vancouver, die over elf dagen van start gaan. Dit heeft het boegbeeld van de Control-formatie vandaag laten weten.

Timmer is van mening dat ze zich onvoldoende kan voorbereiden op een mogelijke invalbeurt. Ze kreeg namelijk geen olympische accreditatie, waardoor het niet mogelijk is om met haar ploeggenotes te trainen.

"Omdat ze in aanloop naar die wedstrijd niet met haar ploeggenotes kan trainen, is een optimale voorbereiding niet mogelijk. Daarnaast is de 500 meter natuurlijk niet haar beste afstand, dat is de 1.000 meter", lichtte Jac Orie, trainer van Timmer, toe. "Daarom ziet Marianne ervan af."

De reserveplaats op de 1.000 meter is inmiddels door Natasja Bruintjes ingenomen. Hierdoor heeft het voor Timmer geen zin om af te reizen naar Vancouver. "Ik heb dit seizoen alles afgestemd om mijn olympische titel te kunnen verdedigen," liet de schaatsster weten. "Op die afstand heb ik ook medaillekansen, niet op de 500 meter."

Het is niets nieuws dat reserves geen accreditatie ontvangen, maar de Nederlandse schaatsbond had nog een plek vrij in de vrouwenploeg. Er mogen tien Nederlandse schaatssters naar Vancouver worden afgevaardigd, waar slechts negen dames zich daadwerkelijk hebben gekwalificeerd.

Meer gevallen seksueel misbruik Duitse eliteschool

Diverse voormalige scholieren van Duitslands meest prestigieuze middelbare school, het katholieke Canisius Kolleg in Berlijn, zeggen seksueel te zijn misbruikt door hun leraren, twee leden van de jezuïetenorde. Hiermee is het aantal leerlingen dat zegt misbruikt te zijn, gestegen tot twintig.

De school had ruim vijfhonderd brieven verstuurd naar voormalige leerlingen om te bepalen wat de omvang van het misbruik is geweest. Er komen steeds meer klachten binnen over de twee leraren, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw les gaven, zei schooldirecteur Klaus Mertes vandaag.

Het hoofd van de jezuïetenorde van Duitsland, pater Stefan Dartmann, zei dat de leraren later zijn overgeplaatst naar andere katholieke instituten waar zij zich geregeld schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Dartmann zei dat de orde al sinds 1981 over bewijzen van het misbruik beschikt, maar dat ouders, scholieren en de autoriteiten nooit zijn ingelicht.

Wanderson niet naar Feyenoord

Wanderson zal niet de overstap maken van GAIS naar Feyenoord. De Braziliaan doorstond afgelopen vrijdag nog een medische keuring, maar zal toch in Zweden blijven voetballen.

De Rotterdammers kunnen voor middernacht, behalve Andwélé Slory die naar West Bromwich Albion verkaste, niemand meer verkopen en daardoor kan de transfer van Wanderson naar De Kuip niet meer doorgaan.

Feyenoord haalde wel Mitchell Schet terug. De aanvaller was aan Excelsior verhuurd.

Squasher Anjema stijgt op wereldranglijst

De Professional Squash Association (PSA) en de Women’s International Squash Players Association (WISPA) hebben vandaag de nieuwe squashranglijsten gepubliceerd. Natalie Grinham en Laurens Jan Anjema zijn daarop zoals te doen gebruikelijk de hoogst gerangschikte Nederlanders.

Bij de heren evenaarde de 27-jarige Anjema zijn hoogste ranking ooit. Zonder zelf vorige maand in actie te zijn gekomen, klom de viervoudig Nederlands kampioen naar de dertiende plek op de wereldranglijst, die voor de tweede opeenvolgende maand wordt aangevoerd door de Egyptenaar Ramy Ashour. De linkshandige Hagenaar stond in september van het vorige jaar voor het laatst zo hoog.

De tweede Nederlander op de PSA World Ranking is Dylan Bennett, hij zakte negen plaatsen naar positie 80. Piedro Schweertman daarentegen ging vijf posities omhoog op de wereldranglijst door zijn toernooizege tijdens de MeerSquashHeroes Open 2010 in Hoofddorp. Schweertman staat nu 105e.

De 31-jarige Grinham bezet ondanks haar zwangerschap nog steeds de tweede plaats op de mondiale ranglijst, op gepaste afstand van de Maleisische wereldkampioene Nicol David. Vanessa Atkinson steeg een plekje en staat daardoor weer in de mondiale top-10. Ook Orla Noom ging een plek omhoog, zij is nu de nummer 39 van de wereld. Annelize Naudé is de vierde Nederlandse in de top-50. Zij staat 41e op de WISPA World Ranking van februari.

'Nederlanders zijn bang voor de tandarts'

Bij het geluid van een tandartsboor krijgen vele Nederlanders al kippenvel. Hier is ook een verklaring voor, angst voor de tandarts is namelijk de meest voorkomende fobie in Nederland.

Ruim een half miljoen Nederlanders weigert om naar de tandarts te gaan, zelfs als ze klachten hebben. Dit heeft overigens weinig te maken met de angst om pijn te lijden. "De oorzaak voor hun angst schrijven ze vooral toe aan het gevoel van hulpeloosheid", zegt psycholoog Floor Oosterink die overmorgen promoveert op angst voor de tandarts. Ze ondervroeg tweeduizend personen over hun ervaringen met de tandarts. Patiënten zouden bijvoorbeeld bang zijn om te stikken.

Veel mensen hebben de angst voor de tandarts opgelopen in hun jeugdperiode. Dit is voornamelijk te danken aan de schooltandarts. Kinderen stonden toen in de rij om naar de tandarts te gaan terwijl ze het kind dat nog in de stoel zat, hoorden schreeuwen. Voornamelijk mensen tussen de dertig en vijftig jaar vertellen hierover de vreselijkste verhalen.

Angst voor de tandarts komt in alle leeftijdscategoriën voor. Niet alleen de wat ouderen, die de trauma's van de schooltandarts nog in hun achterhoofd hebben zitten, maar ook de jongere garde heeft last van de fobie.

Mannen staan wat steviger in hun schoenen als ze naar de tandarts moeten. Vrouwen melden vaker dat ze bang zijn voor de man met de boor. Dit wil overigens niet zeggen dat mannen ook echt minder bang zijn voor de tandarts, volgens Oosterink kan dit er ook mee te maken hebben dat vrouwen het vaker rapporteren.

'Keane op huurbasis naar Celtic'

Het zou zomaar kunnen dat Tottenham Hotspur vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog een belangrijke speler kwijt raakt. Celtic zou Robbie Keane namelijk willen huren.

Harry Redknapp, trainer van The Spurs, laat Keane zeer waarschijnlijk vertrekken. "Hij heeft wedstrijdritme nodig. Als de overgang naar Celtic zeker is, dan komt voor hem een droom uit." Met dat laatste refereerde de oefenmeester naar het feit dat de aanvaller al van kinds af aan fan is van de club uit Glasgow.

De transfermarkt in Engeland is inmiddels al gesloten, maar die in Schotland loopt nog tot middernacht door. In eerste instantie zaten ook Sunderland en West Ham United achter Keane aan, maar zij slaagden er niet in om de aanvaller los te weken.

Nu de transfermarkt in Engeland gesloten is, is voor Celtic de weg vrij om Keane alsnog voor de rest van het seizoen binnen te halen.

Meisje (15) zwanger na pijpbeurt

Een vijftienjarig meisje heeft de medische wereld versteld doen staan. Volgens een Brits, medisch instituut is het anoniem gebleven meisje zwanger geraakt zonder ooit te zijn gepenetreerd. Sterker nog, het meisje heeft helemaal geen vagina. Na een uitgebreid onderzoek zijn de artsen tot de conclusie gekomen dat het kind zwanger is geraakt na orale seks.

Het tienermeisje werkte destijds in een bar, toen ze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Ze was gestoken met een mes na een ruzie met haar ex-vriend en haar nieuwe vlam. Naast enkele snijwonden aan haar linkerhand, liep ze ook een steekwond in haar buik op.

Onder algehele narcose werd ze vervolgens weer opgelapt. Op de operatietafel bleek ze ook twee gaten in haar maag te hebben, die ook waren veroorzaakt tijdens de steekpartij. Haar maag bleek leeg te zijn en er bevonden zich ook geen etensresten in haar buik. Zowel de maag als de buik werden weer dichtgenaaid, waarna het meisje tien dagen later weer uit het ziekenhuis werd ontslagen.

Precies 278 dagen later werd ze weer met spoed naar het ziekenhuis gebracht met acute buikpijn. Tijdens een onderzoek van haar buik bleek het meisje zowaar zwanger te zijn. Vreemd, aangezien bij een onderzoek werd vastgesteld dat op de plek waar normaal een vagina zit, het meisje slechts een huidplooi had. Door middel van een ruggenprik werd een spoedkeizersnede uitgevoerd. Even later hield de kersverse moeder een kerngezond jongetje in haar armen, van maar liefst 2800 gram.

Terwijl de buikwand werd dichtgenaaid, konden de artsen hun nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Hoe kon ze zwanger zijn geraakt zonder over een vagina te beschikken? Ze besloot haar verhaal te doen aan een sympathieke zuster.

Het meisje was zich er terdege van bewust dat ze nooit 'echte' seks zou kunnen hebben. Nadat diverse pogingen uitliepen op een teleurstelling, besloot ze mannen en zichzelf te plezieren met orale seks. Vlak voor de steekpartij had ze haar nieuwe vriendje nog een pijpbeurt gegeven, waarna haar ex-vriendje haar betrapte. Hierop werd ze neergestoken.

Het meisje was nog nooit eerder ongesteld geweest, en ook tijdens de keizersnede wees niets op een eventuele kraamvloed. Ze werd wel bezorgd over haar alsmaar groeiende buik, maar kon niet geloven dat ze zwanger kon zijn. Toch begon ze er steeds vaker aan te denken, toen haar omgeving een zwangerschap suggereerde en ze haar omvang zag toenemen. Toen herinnerde ze zich opeens een paar gevallen van pijn in haar onderbuik enkele maanden daarvoor. De jonge moeder, de vermoedelijke vader en haar familie wisten zich snel aan te passen aan de nieuwe situatie en zijn erg gelukkig.

Volgens de artsen is het zeer aannemelijk dat de zaadcellen toegang wisten te krijgen tot de baarmoeder via het beschadigde maagdarmkanaal. Het is bekend dat sperma niet lang overleeft in een omgeving met een lage pH-waarde, maar het is ook bekend dat speeksel juist een lage zuurgraad heeft. Het is waarschijnlijk dat het meisje zwanger is geraakt tijdens of net voor haar eerste ovulatie, aangezien verdikt bloed in de baarmoeder en eileiders een bevruchting bijna onmogelijk zou hebben gemaakt. Het feit dat de baby sprekend op zijn vermoedelijke vader lijkt sluit een andere, nog miraculeuzere bevruchting uit.

Markevich nieuwe bondscoach Oekraïne

Miron Markevich is vandaag aangesteld als bondscoach van de Oekraïense voetbalselectie. Hij moet de ploeg gaan voorbereiden op de Europese titelstrijd van 2012 in eigen land en Polen.

De 58-jarige Markevich heeft ontslag genomen als trainer van Metalist Charkov om bij de bond Olexi Michailitsjenko op te volgen. Deze slaagde er niet in Oekraïne naar de eindronde van het WK in Zuid-Afrika van aankomende zomer te loodsen. De nieuwe bondscoach krijgt assistentie van Joeri Kalitvintsev, die vorig jaar de Europese titel veroverde met de nationale jeugdploeg onder 19.

Drogba weer terug bij Chelsea

Didier Drogba heeft zich weer bij de selectie van Chelsea vervoegd. In de afgelopen weken was de aanvaller van The Blues actief op de Afrika Cup.

De verwachting is dat Drogba morgenavond, in het comeptitieduel met Hull City, zijn rentree zal maken. Dit liet de trainer van Chelsea, Carlo Ancelotti, tijdens een persconferentie weten. "Onze strategie wijkt niet veel af van de wedstrijd tegen Burnley (1-2 winst), behalve dan dat Didier van begin af aan meedoet."

Hierdoor is de kans dus groot dat Drogba samen met Nicolas Anelka in de voorhoede zal staan.

Sony reageert positief op iPad

Na de reactie van Nintendo, kan een reactie van een andere grote speler op de portable gamesmarkt natuurlijk niet uitblijven. John Koller van Sony Computer Entertainment America heeft tegenover de Wall Street Journal gereageerd op de onthulling van de iPad, meldt Edge Online. Koller ziet de komst van de iPad als iets positiefs. Het zou de verkoop van de PSP kunnen bevorderen.

"Apple's intrede in de wereld van draagbare gamewereld is een positieve ontwikkeling voor Sony. Wanneer mensen een diepere, rijkere spelcomputer willen, zullen ze beginnen te spelen op een PSP", meent Koller.

De meest populaire draagbare spelcomputer is nog altijd de Nintendo DS en diens jongere broertjes, de DS Lite en DSi. Binnenkort verschijnt ook nog eens de Nintendo DSi XL op de markt, waarmee Nintendo aangeeft haar grip op de markt niet te willen verliezen.

Ondertussen klopt concurrent Sony hard op de deur. Na een relatief tegenvallende verkoop zit de PSP in de laatste weken in de lift. Vooral in Japan verkoopt dat PSP ontzettend goed dankzij de release van enkele grote games.

Sony gokt met Heavy Rain

Heavy Rain komt aan het einde van deze maand uit en sommige mensen hebben zo hun twijfels bij deze nieuwe game. Uit een interview met de Product Manager van Sony blijkt dat Sony zelf ook deze twijfels had. 

"Als Sony lijkt het ons dat we meer mogelijkheden hebben om te gokken op een originele en innovatieve titel. Ik denk dat het risico minder wordt als je gelooft in het team en we waren erg onder de indruk van de mensen van Quantic Dream. Fahrenheit was erg indrukwekkend en de tech demo's zagen er allemaal goed uit," aldus Product Manager van Sony Lucy Duncan.

Heavy Rain is een game die je eigenlijk het beste kan omschrijven als een interactieve film, waar jouw keuzes doorslaggevend zijn voor het verloop van het verhaal. Je neemt vier karakters onder je hoede, die op een of ander manier een connectie hebben met de zogenoemde "Origami Killer". Door beslissingen te nemen speel je de game.

Berlusconi ziet Israël als toekomstig EU-lid

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil ervoor zorgen dat Israël wordt toegelaten tot de Europese Unie. Dat heeft hij vandaag gezegd bij zijn aankomst in Israël. Berlusconi en acht van zijn ministers zullen een gezamenlijke vergadering houden met het Israëlische kabinet. De Italiaanse delegatie werd in Jeruzalem ontvangen met een erewacht.

Onder Berlusconi is Italië uitgegroeid tot een van de grootste Europese bondgenoten van Israël. Israël heeft nauwe handelsbetrekkingen met de EU, maar heeft nooit belangstelling getoond voor het EU-lidmaatschap.

'Veel bijwerkingen antidepressiva'

Veel gebruikers van antidepressiva hebben last van bijwerkingen. Dit blijkt uit een enquête van het consumentenprogramma Radar. Meer dan tweederde van de elfduizend mensen die de vragenlijst invulden gaven aan last van bijwerkingen te hebben.

Zeventig procent van de mensen kreeg destructieve gedachten of werd agressief. Ook in het verkeer werden mensen roekelozer. Meer dan een op de vijf gebruikers van antidepressiva kreeg suïcidale gedachten.

In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva. Vanaf 2000 is dit met zeven procent toegenomen, meldt Radar.

Lippi neemt de tijd en beslist na WK over toekomst

Marcello Lippi leeft momenteel van dag tot dag. Het enige waar de bondscoach van Italië naar vooruit wil kijken is het WK, de rest is voor hem nog niet al te relevant: "De tijd zal het leren."

"Ik heb in elk geval nooit gezegd dat ik na het aankomende WK zal vertrekken bij Italië. Dat gerucht moet de wereld uit worden geholpen", sprak hij tegenover diverse media.

"Ik ben momenteel alleen maar bezig met het WK. En vooral om te bedenken hoe ik alles uit de nationale ploeg kan krijgen om succesvol te zijn", zo zegt Lippi, die tevens vertelt niet koste wat kost keuze heer te willen blijven.

Zijn prestaties tellen mee: "Het hangt uiteraard ook af van de resultaten op het toernooi."

Basketbal overzicht week 4

Gisteren werden er twee wedstrijden gespeeld in de Nederlandse eredivisie basketbal. 

Het op de derde plek staande Eiffeltowers Den Bosch ontving het vierde geplaatste ZZ Leiden. Het gerucht gaat dat de bij Den Bosch spelende Amerikanen zich meer richten op de Euroleague dan op de reguliere competitie. De drie Nederlandse topscorers bij Den Bosch lijken dit gerucht te ondersteunen. Gemiddeld staan Beasley (13,1) en Richardson (12,7) bovenaan de topscorers lijst, meestal is Oliver (9,9 punten) ook vertegenwoordigd. Op de double-double van Beasley na (10 punten en 10 rebounds), waren de Amerikanen deze wedstrijd echter redelijk afwezig. ZZ Leiden wist dan ook na één verlenging de winst mee naar huis te nemen (89-91) en neemt daarbij de derde plek van Den Bosch over.

Topscores Den Bosch: Akerboom 19, Aarts 16, Van Paassen 15
Topscores Leiden: Gibson 25, Boxley 24, McGhee 22

WCAA Giants ontving in Bergen op Zoom de Rotterdam Challengers. In theorie zou WCAA, dat tweede staat, geen problemen moeten hebben met het op de laatste plek (10e) staande Rotterdam. Het bleek toch een stuk moeilijkere wedstrijd te worden, Rotterdam heeft zich namelijk goed geweerd. Het verschil was de gehele wedstrijd niet meer dan een paar punten. Uiteindelijk bleek WCAA toch de betere, zij wonnen met 77-72. Bij Rotterdam had Hilliman een double-double, hij scoorde 17 punten en pakte 13 rebounds.

Topscores Bergen op Zoom: Griffin 16, Defares 15, Kimbrough 11
Topscores Rotterdam: Jones 22, Hilliman 17, De Jong 15


Stand

Pos Team G W L Pts
1 Groningen 20 18 2 36 
2 Bergen op Zoom 22 18 4 36 
3 Leiden 22 15 7 30 
4 Den Bosch 20 14 6 28 
5 Nijmegen 21 11 10 22 
6 Leeuwarden 22 11 11 22 
7 Amsterdam 20 7 13 14 
8 Weert 22 7 15 14 
9 Zwolle 21 3 18
10 Rotterdam 22 2 20 4


Programma Week 5

Datum Tijd Thuis Uit
04/02/2010 19:30 Rotterdam Challengers ABC Amsterdam
06/02/2010 19:30 GasTerra Flames EiffelTowers Den Bosch 
06/02/2010 20:30 ZZ Leiden World Class Aviation Academy
06/02/2010 19:30 Matrixx Magixx Landstede Basketbal 
07/02/2010 16:00 De Friesland Aris Upstairs Weert

 

 

'Wellink kan naar Zwitserland vluchten'

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), kan altijd nog naar Zwitserland vluchten, mocht hij hier in het nauw komen. Dit blijkt uit analyse van financieel onderzoeksjournalist Willem Middelkoop.

Wellink is sinds 1997 directielid voor de Bank for International Settlements (BIS), een overkoepelende samenwerkingsverband van alle belangrijke centrale banken ter wereld, gevestigd in Basel, Zwitserland. De DNB-president was ook van 2002 tot 2006 voorzitter van de BIS.

Daarnaast is Wellink ook lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), lid van de Group of Ten Governors; de vergadering van centrale bankpresidenten van de G10-landen, Governor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en lid van de Financial Stability Board.

Wellink zeer machtig
Hiermee zegt Middelkoop dat Wellink, op de Amerikaanse centrale bank-voorzitter na, de meest machtige centrale bankier was in de cruciale periode die volgde voordat de internationale financiële crisis in alle hevigheid uitbrak.

Wellink hoeft echter nergens voor te vrezen, ondekte Middelkoop. In het 'Headquarters Agreement' (PDF) van de BIS staat dat BIS-bankiers zichzelf volledig hebben ingedekt tegen eventuele gerechtelijke procedures, en levenslange immuniteit genieten.

Vluchten naar Zwitserland
Hierbij kunnen de bankiers in nood zelfs naar Zwitserland vluchten inclusief het hele gezin. Zij zijn door het akkoord gevrijwaard van de strenge Zwitserse immigratiewetten.

De BIS werd in 1930 opgericht door de hoofden van de Duitse en Britse centrale bank en staat aan de basis van de huidige moderne financiële architectuur. Middelkoop verbaast zich ook dat de besluitvorming van de BIS onder geen enkele vorm van parlementaire controle onderhevig is.

Geen excuses

De DNB-president moest vandaag voor de parlementaire onderzoekscomissie komen, die de crisis onderzoekt. Wellink weigerde echter excuses aan te bieden voor zijn rol in de crisis en zegt tevens 'meerdere keren' gewaarschuwd te hebben voor de risico's in het financiële systeem. Morgen verschijnt Wellink opnieuw voor de commissie.


'Wellink kan naar Zwitserland vluchten'

Langlaufster Andersson niet naar OS

Lina Andersson zal niet in actie komen tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver. De 28-jarige langlaufster liet dit vandaag vanuit Stockholm weten.

Reden voor de afwezigheid van de olympisch kampioene, samen met Anna Dahlberg, op de teamsprint is haar gezondheid. Andersson is de laatste tijd getroffen door een reeks infecties. Daardoor zal de Zweedse niet op tijd fit zijn om deel te nemen aan de Winterspelen.

Tijdens het WK in 2009 veroverde Andersson samen met Anna Olsson nog zilver met Zweden op de teamsprint. Tevens pakte ze brons op de 4x5 kilomter estafette.

Man in brand door taser politie

Een 44-jarige man uit Australië is in brand gevlogen nadat hij een schok van een stroomstootwapen had gekregen. De man had zichzelf opgesloten in zijn huis in Perth en dreigde het pand in de fik te steken.

De Australiër had de binnenkant van zijn huis met benzine overgoten en dreigde lucifers te gaan halen. De politie probeerde dit te voorkomen door de man een schok te geven met een tasergun.

Dat wat de politie probeerde te voorkomen gebeurde alsnog, de boel vloog in de hens. Het was alleen niet het huis wat in brand stond, maar de romp en armen van de Australiër stonden in lichterlaaie. De man is overgebracht naar een ziekenhuis. Australische media meldden dat zijn toestand inmiddels stabiel is.

De politie van Perth is een intern onderzoek gestart.

Belangrijke Duitse televisieprijs voor Sylvie

Sylvie van der Vaart heeft gisterenavond een belangrijke Duitse televisieprijs in ontvangst genomen. Talentenshow 'Das Supertalent' viel in de prijzen tijdens de uitreiking van de Goldene Kamera, de Duitse tegenhanger van de Gouden Televizier Ring.

De voetbalvrouw haalde de prijs op met de andere juryleden. "We hebben er nu een voor de hele club, maar ze hebben me verteld dat iedereen een beeldje mee naar huis mag nemen", zei Sylvie na de prijsuitreiking tegen de Duitse krant Bild. "Ik ga niet naar huis voor ik een beeldje heb!"

'Das Supertalent' werd uitgeroepen tot beste entertainmentshow. Ook Diane Kruger, Richard Gere en Danny DeVito vielen in de prijzen. Kruger werd onderscheiden als beste internationale actrice, Gere kreeg de Goldene Kamera voor beste internationale acteur. DeVito kreeg uit handen van collega-acteur Michael Douglas een oeuvreprijs.


"Ik ga niet naar huis voor ik een beeldje heb!"

Bak Nielsen moet zich verantwoorden

De aanklager betaald voetbal bij de KNVB heeft een vooronderzoek gestart naar de uitlatingen van Kristian Bak Nielsen. De speler van SC Heerenveen zal zich vermoedelijk moeten gaan verantwoorden voor zijn uitlatingen naar Kevin Blom afgelopen zondag.

De Deense verdediger beweerde op de website van zijn werkgever dat hij de Hagenaars expres liet winnen. "Na de 1-1 vroeg ik de scheids waar hij mee bezig was. Hij zei dat hij wilde dat ADO zou winnen", aldus Bak Nielsen. "Meen je dat vroeg ik hem, waarop hij 'ja' zei. Ongelooflijk wat een arrogantie. Zoiets heb ik mijn hele voetbalcarrière nog nooit meegemaakt."

Niet alleen Bak Nielsen mag zich verantwoorden, ook Kevin Blom mag een verklaring afleggen, zo liet een woordvoerster van de KNVB maandag weten.

Bono en Lady Gaga op remake 'We are the World'

U2-frontman Bono en Lady Gaga zingen mee op de nieuwe versie van 'We Are the World'. Producent Quincy Jones en Lionel Richie, die op het origineel te horen was, blazen het nummer nieuw leven in voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Jones en Richie hebben de Grammy Awards van gisteravond aangegrepen voor een ronselactie voor hun liefdadigheidsactie. Bono en Lady Gaga zegden toe en duiken vandaag met tientallen artiesten de studio in voor een remake, schrijft entertainmentzender E! op zijn website.

Mogelijk zijn uiteindelijk zo'n honderd artiesten te horen op de nieuwe versie van 'We Are the World'. Bono en Gaga krijgen gezelschap van onder anderen Usher, Carlos Santana en Enrique Iglesias. De hippe producer RedOne, die Lady Gaga een aantal grote hits bezorgde, gaat helpen met de productie. "Een telefoontje van Quincy Jones is de grootste eer die je ooit kun krijgen", motiveerde RedOne zijn keuze om mee te doen.

Nederlandse handballers loten Oostenrijk

De handbalmannen van Oranje zullen voor de play-offs van de WK-kwalificatie van 2011 aantreden tegen Oostenrijk. De Oostenrijkers waren de afgelopen weken gastland van het EK en presteerden daar goed.

In het weekend van 12 juni zal Oranje eerst een uitwedstrijd spelen tegen de Oostenrijkse ploeg. Een week later zal de return plaatsvinden in eigen land.

Oranje-doelman Gerrie Eijlers verwacht een zware wedstrijd, maar ziet desondanks wel kansen: "Ze wonnen van Servië en Rusland en dat is verrassend. Het is voor ons de beste loting, maar dan nog wordt het heel moeilijk."

"Voor eigen publiek raakten ze in euforie, over een half jaar is dat anders. We hadden net zo goed Zweden of Denemarken kunnen loten en dan ben je bij voorbaat kansloos, nu hebben we een mogelijkheid voor het eerst in de historie ons te plaatsen voor een internationaal toernooi. Dat zou voor de sport en handballend Nederland super zijn", aldus de keeper van de Nederlandse ploeg.

Geen vervolging voor dood inbreker in vijver

Een 52-jarige man uit Nuenen wordt niet vervolgd voor de dood van een inbreker begin november. Het Openbaar Ministerie laat vandaag weten dat er 'geen directe betrokkenheid' van de verdachte is aangetoond bij de dood van de 34-jarige insluiper. De exacte doodsoorzaak van de man is overigens nog niet vastgesteld.

Op 8 november vorig jaar werd de inbreker dood aangetroffen in de vijver van een woning aan de Opwettenseweg in Nuenen. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de man was verdronken door de bewoner van het pand. Eerder had de inbreker de 55-jarige bewoonster van het pand met een riek in haar been gestoken. Hierop ontstond een worsteling met de bewoner, die eindigde in de vijver. Hier overleed de inbreker.

Eerder suggereerde de advocaat van de bewoner al dat de insluiper door hartfalen om het leven was gekomen. Het OM stelt na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut en aanvullend toxicologisch onderzoek dat een exacte doodsoorzaak niet is vast te stellen. Wel werd duidelijk dat de inbreker drugs of medicijnen had gebruikt die 'mogelijk van invloed zijn geweest op het gedrag en/of de handelingsbekwaamheid' van de man.

Utrechtse studenten vragen om steun bij bezetting

Utrechtse studenten die het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht bezet houden zijn woedend op het College van Bestuur (CvB) van de uni. Daarnaast willen ze graag morele steun. 

Met de bezetting protesteren de studenten tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en de vermoedelijke afschaffing van de basisbeurs. Ook in andere steden werd gedemonstreerd.

"Eerder op dag hebben de collegevoorzitters van de Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam zich al wel uitgesproken tegen de afschaffing van de basisbeurs", zeggen de studenten. Maar in Utrecht wil het CvB er nog niet aan. "We hebben de onderhandelingen afgebroken", zeggen ze.

De studenten stellen te willen doorgaan met de bezetting totdat het college van bestuur democratische hervormingen toezegt en de overheid belooft de basisbeurs voor studenten niet af te schaffen. "We hopen dat mensen ons komen steunen", zegt een woordvoerster. "Dus bij dezen een oproep: kom naar de Universiteit. Want we kunnen een steuntje in de rug gebruiken."

Luister vanavond naar FOK!radio en hoor vanuit het bestuursgebouw in Utrecht hoe het staat met de actie.

Van Gaal: "Bayern is mijn laatste club"

Louis van Gaal is bij Bayern München bezig aan zijn laatste club. De trainer geeft in een interview met Sportweek aan dat hij na zijn tijd in Duitsland niet nog bij een andere club als trainer aan de slag gaat.

De 58-jarige trainer wil graag aan de slag als bondscoach. Dat ziet Van Gaal als zijn laatste klus. Eerst wil hij graag zijn contract bij Bayern München uitdienen. "Je kunt in het leven niet alles bepalen, maar gevoelsmatig is dit mijn laatste club."

"Bayern is een club waarbij ik mijn ambitie kwijt kan, ik heb hierna nog een contract van een jaar en het zou kunnen dat ik blijf. Mijn gewenste planning is: als ik hier klaar ben, bondscoach worden en dan zit mijn trainersloopbaan erop."

Na een stroeve start is Bayern bezig aan een goede reeks en is weer terug in de titelrace. Van Gaal weet dat het kampioenschap tot de mogelijkheden behoort. "De titel en de nationale beker behoren tot de mogelijkheden, we zitten in een flow. Wel heb ik deze week in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Mainz een lichte kentering moeten constateren."

"De spelers denken een beetje dat alles automatisch gaat, dat het wel goed komt. Maar het komt niet goed en daarom heb ik wel even opgetreden. Je moet er altijd hard voor blijven werken."

Luidruchtige smokkelwaar

Een Russische smokkelaarster is aan de Chinees-Russische grens op heterdaad betrapt toen haar smokkelwaar bij de grenspost luid begon te fluiten en te piepen. De vrouw wilde de grens langs de rivier de Amur oversteken met ongeveer vijftig tropische vogeltjes onder haar jas, berichtten de Russische autoriteiten vandaag.

De voering was vermaakt ten behoeve van deze smokkel. De vogeltjes sliepen, maar ontwaakten juist op de grens en begonnen te fluiten. "Het was voor omstanders onder wie douanebeambten onmogelijk dit niet te horen", aldus een van de betrokken douaniers.

De vrouw was van het Chinese Heihe op weg naar haar Russische woonplaats Blagovesjtsjensk. Ze moet een boete betalen. De smokkelwaar is door milieu-inspecteurs in beslag genomen.

Deze vrouw viel al eerder op.

Monniken verdedigen 'criminele' wijn

Monniken van een abdij in het zuidwesten van Groot-Brittannië hebben verklaard dat er niets mis is met de door hen geproduceerde wijn Buckfast. De politie in Schotland had eerder de drank in verband gebracht met de regionale criminaliteitscijfers. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag op zijn website.

Volgens de politie wordt de wijn genoemd in meer dan vijfduizend processen-verbaal uit de afgelopen drie jaar voor de regio Strathclyde in het westen van Schotland. In 114 gevallen is de fles zelf als wapen gebruikt. Buckfast is omstreden, omdat het alcohol combineert met cafeïne. Onderzoekers zeggen dat er in één fles Buckfast evenveel cafeïne zit als in acht blikjes cola.

De monniken zeggen echter dat het marktaandeel van Buckfast in Schotland zeer klein is en dat de drank daarom niet verantwoordelijk kan zijn voor zoveel problemen. Volgens hen kan "het misbruik van deze wijn eerder gezien worden als symptoom dan als oorzaak van de problemen."

Velen nemen er een wijntje op!

'Tito Jackson verpestte tribute Michael'

Tito Jackson heeft ervoor gezorgd dat een herdenkingsconcert voor Michael Jackson vorig jaar niet doorging. Volgens initiatiefnemer Roy Isaac weigerde de broer van Michael mee te werken aan promotie via de media. Isaac eist daarom een borg van 7500 dollar terug van Tito.

Het concert zou plaatsvinden in Michigan, maar werd door gebrek aan belangstelling afgeblazen. Isaac legt de oorzaak daarvan deels bij de weigering van Tito. In een brief vraagt hij hem daarom een aanbetaling van 7500 dollar binnen dertig dagen te retourneren. Als Tito geen gehoor heeft aan het verzoek, klaagt Isaac hem aan.

Volgens TMZ beweert een woordvoerder van Tito dat hij nooit geld van Isaac heeft ontvangen. De concertorganisator moet volgens hem bij zijn voormalige boekingsagent zijn.

'Tito's schuld dat herdenkingsconcert Michael niet doorging'

FOK!radio: New Kids reageren op plagiaat-beschuldiging

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

'Carnavalsplaat New Kids is plagiaat', kopte de frontpage gisteren. De auteurs van het nummer 'Haar rode lampie' van Rob Ronalds beschuldigen de Brabantse New Kids van plagiaat. Het nummer 'De Groeten Uit Brabant! zou dus gejat zijn van Ronalds. "Het is duidelijk dat de melodielijn ontleend is aan het nummer Haar rode lampie gezongen door Rob Ronalds", meent een van de auteurs. Maar hoe denken de New Kids daar zelf over? Dat gaan we vragen aan hen zelf, namelijk Steffen Haars. Hij is een van de bedenkers van de New Kids en speelt zelf Robbie in de serie. Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

In acht steden voerden studenten vandaag actie tegen bezuinigingen van het kabinet en de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen werden universiteitsgebouwen bezet. Wij proberen contact te leggen met de bezetters in Utrecht.

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je Zonnetje40. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek!! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier! 

 

Bankieren tot 20 procent duurder

Niet alleen bonussen voor bankiers gaan weer flink omhoog, maar ook de kosten voor de consument om te bankieren. De grote banken in Nederland berekenen sinds januari tarieven die tot wel 20 procent liggen dan in 2009, zo bericht financieel nieuwszender RTL Z.

Vooral de ABN Amro van Gerrit Zalm valt op met de tarieven voor 2010. De staatsbank heeft de prijs voor een eenvoudige betaalrekening met 20 procent verhoogd. Nu betalen ABN Amro-klanten 18 euro per jaar tegenover 15 euro in 2009. Opvallend is dat klanten die voor 2005 lid geworden zijn van ABN Amro nu ook jaarlijks 18 euro moeten gaan betalen. Dit was voorheen gratis.

De grootste bankverzekeraar van Nederland, ING, drukt er dit jaar een prijsstijging van 11 procent door over betaalrekeningen. Per kwartaal zijn ING-klanten nu 3,45 euro kwijt in plaats van 3,10 euro over 2009.

Een woordvoerder van ING benadrukt echter dat de bank met dit kwartaalbedrag nog altijd de goedkoopste is. Wel zal pinnen buiten het eurogebied 25 procent duurder worden bij ING. Dit was voorheen 0,8 procent over een gepind bedrag, nu is dat 1 procent.

Bij de Rabobank zullen de tarieven voor eenvoudige betaalrekeningen gering stijgen met ongeveer 1,3 tot 2,6 procent. Wel zullen Rabobank-klanten 39 procent meer moeten gaan betalen over een Rabo Betaalrekening met creditcard.

De idealistische bank Triodos verhoogt de tarieven met 9 procent. ASN Bank liet de tarieven wel ongewijzigd, net als haar moederbedrijf SNS Reaal.

Bekijk de volledige tariefwijzigingen van de meeste Nederlandse banken via de website van RTL Z (PDF).

Vooral bankieren bij ABN Amro en ING fors duurder

Halo: Reach maakt geen gebruik van Project Natal

In een wereld waar elke vorm van informatie rond 'Halo: Reach' menig gamer zijn hartje sneller laat kloppen, is het fijn dat Bungie niet te beroerd is om af en toe een update te geven. Zo laat de studio via haar officiële website weten dat de game geen gebruik maakt van Project Natal - de bewegingsgevoelige camera - en kogels niet langer vertraging hebben.

De Magnum, DMR, Assault Rifle en Sniper Rifle hebben geen tijd meer nodig om te reizen in 'Halo: Reach'. Dat wil zeggen dat de kogels direct inslaan op het moment dat de speler de trekker overhaalt. De Rocket Launcher, Shotgun en de wapens van de buitenaardse Covenant hebben nog wel wisselende kogelsnelheden.

Veel belangrijker is natuurlijk de onthulling dat 'Halo: Reach' geen enkele vorm van Natal-ondersteuning heeft. Daarmee worden eerdere speculaties rond het weggooien van granaten of neerslaan van tegenstanders met behulp van de bewegingsgevoelige camera ontkracht.

'Halo: Reach' moet op 26 september voor de Xbox 360 uitkomen.

Tot twintig maanden cel voor Groningse knuppelaars

Vijf jongeren die in Oost-Groningen willekeurige voorbijgangers met honkbalknuppels in elkaar sloegen zijn vandaag veroordeeld tot straffen van maximaal twintig maanden cel. De vijf werden in oktober opgepakt omdat ze zeker tien slachtoffers van tussen de 14 en 19 jaar mishandeld zouden hebben.

De jongens, afkomstig uit Stadskanaal, Zuidebroek en Muntendam, waren onder invloed van drugs en alcohol toen ze in september en oktober vorig jaar toesloegen. Ze hangen extreem-rechtse ideeën aan, maar die waren niet het motief van de mishandelingen, liet de politie eerder al weten. De slachtoffers waren evenals de daders allen blank.

De rechter veroordeelde een verdachte tot twintig maanden cel en nog eens tien maanden voorwaardelijk, een andere tot tien maanden cel en net zo veel maanden voorwaardelijk en de drie overigen tot acht maanden cel, waarvan er vier voorwaardelijk zijn.

Di Luca twee jaar geschorst

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft Danilo di Luca een schorsing van twee jaar opgelegd. De schorsing werkt met terugwerkende kracht, wat betekent dat deze inging op 22 juli 2009.

De Italiaanse wielrenner werd vorig jaar tijdens de Giro D'Italia betrapt op het verboden middel CERA. Naast zijn schorsing moet Di Luca ook een boete van maar liefst 280.000 euro betalen.

De dag dat de schorsing inging, 22 juli 2009, is dezelfde dag dat bleek dat zijn contra-expertise positief bleek. De internationale wielerunie (UCI) had de 33-jarige Di Luca vanaf deze datum al geschorst.

Di Luca kwam achteraf nog goed weg met zijn schorsing van twee jaar, want het CONI wilde in eerste instantie de wielrenner voor drie jaar schorsen. Di Luca heeft zelf altijd zijn onschuld volgehouden. In 2007 werd hij al eens eerder voor drie maanden geschorst wegens omgang met een van doping verdachte arts.

Vorig jaar wilde het CONI hem al eens voor twee jaar schorsen wegens onregelmatigheden in zijn bloedwaardes. Wegens gebrek aan bewijs kwam Di Luca er zonder straf vanaf.

Nigel de Jong bestbetaalde Nederlandse voetballer

Nigel de Jong heeft het hoogste salaris van alle Nederlandse profvoetballers. De Oranje-international blijft met 8,1 miljoen euro per jaar onder anderen Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben en Edwin van der Sar voor. De ranglijst is gemaakt door Sportweek.

Het medium heeft niet alleen voetballers onder de loep genomen, maar alle sporters. Ondanks dat wordt de top-10 gedomineerd door voetballers.

De top-10

# Naam Sport Bedrag
1. (1) Andruw Jones Honkbal 10.100.000 euro
2. (16) Nigel de Jong Voetbal 8.100.000 euro
3. (2) Ruud van Nistelrooy Voetbal 7.500.000 euro
4. (6) Arjen Robben Voetbal 7.000.000 euro
5. (3) Edwin van der Sar Voetbal 5.800.000 euro
6. (11) Robin van Persie Voetbal 5.200.000 euro
7. (7) Clarence Seedorf Voetbal 5.100.000 euro
8. (20) Klaas-Jan Huntelaar Voetbal 5.000.000 euro
9. (8) Wesley Sneijder Voetbal 4.900.000 euro
10. (10) Dirk Kuyt Voetbal 4.600.000 euro

Vos: "Ik ga er flink van genieten"

Marianne Vos behaalde afgelopen weekend in het Tsjechische Tabor haar derde wereldtitel veldrijden. Daarmee zette ze haar dominantie in het veldrijden voort.

Gerben de Knegt volgde Vos tijdens haar race en sprak naderhand vol bewondering over de 'trance' waarin onze landgenote verkeerde. De wereldkampioene vertelde zelf dat ze  vooral haar eigen race had gereden.

Na afloop reageerde Vos tegenover de NOS: "Ik voelde van tevoren wel dat dit parcours me lag, maar dan moet het in de wedstrijd ook nog maar gebeuren. Ik moest geconcentreerd blijven en omdat ik al snel een gaatje had, kon ik mijn eigen koers rijden en dat was een groot voordeel."

"Ik ben het jaar weer heel goed begonnen, dit is onbeschrijflijk. Ik ga er flink van genieten", besloot een diktevreden Vos.

'Inter verhuurt Mancini aan stadsgenoot AC'

Volgens de Italiaanse media zal Dominic Mancini het seizoen afmaken bij AC Milan. De vleugelaanvaller wordt door Internazionale voor de rest van het seizoen verhuurd.

Mancini wordt daardoor de derde aanwinst voor de rossoneri. Eerder trok Milan Dominic Adiyah en David Beckham aan.

Bij Internazionale kon Mancini niet op een basisplaatsrekenen. Eerder weigerde de Braziliaan een overgang naar Olympique Marseille. Een vertrek naar AC Milan zag hij echter wel zetten. Naar verluidt heeft Milan, waar ook onze landgenoten Clarence Seedorf en Klaas-Jan Huntelaar onder contract staan, een optie tot koop bedongen.

[AO] Homan pakt titel

Korie Homan, de nummer twee van de internationale ranglijst rolstoeltennis, heeft tijdens de Australian Open 2010 haar eerste Grand Slam titel veroverd. Samen met vier andere Nederlandse spelers, nam Homan deel aan deze Grand Slam waarvoor de top van het internationale rolstoeltennis wordt uitgenodigd.

Andere Nederlandse deelnemers bij de Australian Open waren: Robin Ammerlaan, Maikel Scheffers, Jiske Griffioen en Aniek van Koot. In totaal waren drie van hen actief in verschillende finales. \

Finales Nederlandse spelers
Korie Homan (NED)-Florence Gravellier (FRA)6-2 6-2
Stephane Houdet (FRA) / Shingo Kunieda (JPN)-Robin Ammerlaan (NED) / Maikel Scheffers (NED) 6-2 6-2
Florence Gravellie (FRA) / Aniek van Koot (NED) - Lucy Shuker (GBR) / Daniela Di Toro (AUS) 6-3 7-6

Ivanisevic gaat landgenoot Cilic trainen

Goran Ivanisevic keert terug in het tenniscircuit maar niet als tennisser. De Kroaat gaat zijn landgenoot Marin Cilic, de huidige nummer tien van de wereldranglijst, coachen. "Het is een grote eer om met Goran te mogen werken”, aldus Cilic vandaag in Zagreb.

Als profspeler won Ivanisevic onder meer Wimbledon in 2001 en veroverde hij met Kroatië in 2005 de Daviscup. In 2006 zou hij captain van dat team worden, maar na een ruzie met de Kroatische tennisbond besloot hij daarvan af te zien.

Bij de Australian Open vorige maand bereikte Cilic verrassend de halve eindstrijd door onder andere Juan Martin del Potro en Andy Roddick te verslaan. In de halve finale verloor hij van Andy Murray.

 

Cairo en Féher weer beschikbaar bij NAC

NAC-spelers Ellery Cairo en Csaba Féher zullen morgen mee kunnen spelen in het duel tegen AZ. De spelers uit de ploeg van Robert Maaskant waren afgelopen zaterdag tijdens het duel met VVV Venlo nog geblesseerd. Mattew Amoah, Leonardo en Rob Penders zijn vrijdag tegen Willem II weer van de partij.

Robert Maaskant kijkt uit naar de ontmoeting met AZ. "Zij hebben van FC Groningen en Ajax verloren terwijl ze beter waren. Dat is uiterst pijnlijk natuurlijk. Ze komen hier wel met een bepaalde spanning naar toe, want ze moeten winnen van ons. Maar ja, wij willen natuurlijk ook graag winnen, wat dacht je. Het wordt dus een interessant wedtrijdje, waar we met z'n allen veel zin in hebben," aldus Maaskant op de website van NAC Breda.

Fifa 10 uitermate populair

Sinds de release in oktober vorig jaar zijn er ruim twee miljoen exemplaren van 'Fifa 10' verkocht in het Verenigde Koninkrijk. Wereldwijd zijn er minimaal 7,5 miljoen exemplaren uit de serie verkocht, aldus VGChartz.

Recentelijk bracht uitgever Electronic Arts een uitbreiding uit voor 'Fifa 10', genaamd 'Fifa 10: Ultimate Team'. Ultimate Team is een geheel nieuwe spelmodus waarin de speler zijn team kan verbeteren of zijn tegenstander kan dwarszitten door gebruik te maken van speciale speelkaarten die je in de game verdient.

Vorig jaar februari maakte Electronic Arts bekend dat 'Fifa 09' zo'n 7,8 miljoen keer was verkocht. Exacte cijfers over de verkoop van 'Fifa 10' zijn nog niet bekend. Met het WK voetbal voor de deur is de kans dat 'Fifa 10' meer exemplaren gaat verkopen dan 'Fifa 09' wel aanwezig.

Vorige week onthulde uitgever Electronic Arts echter twee nieuwe voetbalgames. PC-gamers kunnen binnenkort een gratis versie van Fifa spelen, namelijk 'Fifa Online'. Daarnaast komt Electronic Arts met een voetbalspel gebaseerd op het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Sterke daling personeelsadvertenties

Het aantal personeelsadvertenties in Nederland is in 2009 gedaald met -43,2% tot bijna 735.000 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, schrijft Nielsen Media vandaag op basis van eigen cijfers. Nielsen Media is onderdeel van The Nielsen Company, dat wereldwijd actief is op het gebied van consumenten- en media-informatie.

Nielsen registreert de personeelsadvertenties in meer dan duizend media waaronder de landelijke en regionale dagbladen, vak- en managementbladen en de belangrijkste vacaturesites.

Van de personeelsadvertenties stonden er bijna 40.000 in dagbladen, een daling van 45,1%, 22.500 in vak- en managementbladen, een daling van 47,2%, en bijna 667.000 op internet, een afname van 42,9%.

In het eerste kwartaal van 2009 nam het aantal personeelsadvertenties af met 36,3% tot ruim 225.000 personeelsadvertenties, in het tweede kwartaal werd een daling genoteerd van 48,9%, 187.000 personeelsadvertenties, het derde kwartaal is afgesloten met een daling van 46,1, bijna 162.000 personeelsadvertenties en het vierde kwartaal is de daling verder teruggelopen tot 41,2%, oftewel 161.000 personeelsadvertenties. Hiermee lijkt de daling van het aantal personeelsadvertenties zich verder te stabiliseren.

Evenals in het derde kwartaal, was de daling van het aantal personeelsadvertenties in het vierde kwartaal het grootst voor de vak- en managementbladen met een afname van 50,0%. Ten opzichte van het derde kwartaal was dit het enige mediumtype waarvan de daling van het aantal personeelsadvertenties verder is toegenomen in het vierde kwartaal.

Internet was verantwoordelijk voor 90,7% van de 735.000 door Nielsen geregistreerde personeelsadvertenties in Nederland, dagbladen voor 5,4%, vak- en managementbladen 3,0% en overige mediumtypen voor 0,8%.

Naast het aantal personeelsadvertenties dat geplaatst wordt, registreert Nielsen ook het aantal vacatures waarvoor geadverteerd wordt. In 2009 zijn er ruim 812.000 vacatures geregistreerd. Hiervan werd 82,0% op jobsites geplaatst, 11,9% in dagbladen en 5,8% in Vak- en managementbladen.

Vervolgfilm All Stars op komst

Er komt een vervolg op de film All Stars uit 1997. Het vervolg gaat Old Stars heten en wordt geregisseerd door Jean van de Velde (Wit Licht), nadat de financiën rond zijn.

"We zijn veertien jaar verder en de jongens zijn ouder geworden. Grijzer, dikker, trager, maar ze voetballen nog steeds," aldus Van de Velde. Antonie Kamerling, Thomas Acda, Danny de Munck, Peter Paul Muller en Kasper van Kooten zijn al bevestigd voor de film.

In het vervolg zal de rode draad niet anders zijn. Zeven vrienden voetballen bij hun clubje Swift Boys. Winnen kunnen ze niet, maar plezier hebben ze wel.

Peters op huurbasis naar FC Oss

Tim Peters is de volgende aanwinst van FC Oss . De 24-jarige spits komt op huurbasis over van RBC Roosendaal, waar zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt.

Eerder kwam hij uit voor RKC Waalwijk en De Graafschap waarna hij terugkeerde bij RKC Waalwijk. Sinds 2008 is Peters in dienst van RBC Roosendaal. In totaal heeft de in Den Haag geboren speler 81 wedstrijden in het betaalde voetbal achter zijn naam, waarin hij zeventien doelpunten maakte.

'Seksistisch' spotje defensie teruggetrokken

Het Oostenrijkse leger heeft een reclamespotje teruggetrokken dat te seksistisch zou zijn. Feministen hebben massaal geklaagd dat het spotje de grens tussen sexy en seksistisch overschrijdt.

In het filmpje wil een patser vier vrouwen een lift geven in zijn sportwagen. Op dat moment komt een tank aanrijden. Een soldaat stapt uit, en vraagt "Willen jullie een lift, dames?", terwijl hij suggestief langs de loop van het kanon wrijft.

Het humoristisch bedoelde filmpje moet jongemannen verleiden voor het leger te kiezen. Feministen vinden het spotje echter allerminst humoristisch. "De video is ordinair en beledigend. Het is niet van deze tijd om zo’n seksistische video te laten zien als vrouwen allang in het Oostenrijkse leger zitten," aldus Judith Götz van de vrouwenrechtenafdeling van de Oostenrijkse Studentenvakbond.

De legerleiding werd door de feministen bestookt met boze e-mails. Minister van Defensie Norbert Darabos liet daarop het filmpje van de website van het leger verwijderen. Ook werd de spot van tv gehaald.


Te seksistisch? Oordeel zelf.

Moeder verliest 60 kilo door Wii Fit

De 38-jarige Britse moeder Lara Roberts heeft dankzij 'Wii Fit' weer het figuur van een mooie twintiger. De moeder van twee kinderen voelde zich ooit als een walvis, maar loopt nu weer in sexy ondergoed door het huis. "Ik voel me als herboren", verklaart Lara tegenover News Of The World.

Lara Roberts was altijd al slank, tot de geboorte van haar tweede kind acht jaar geleden. Ze had moeite het extra gewicht van de zwangerschap weg te werken, waardoor ze uit frustratie ging eten. Al snel woog ze zo'n 130 kilo en had ze moeite om de trap op te komen. Ze schaamde zich zo erg dat ze geen seks meer met haar man wilde.

Nu weegt Lara nog niet eens 70 kilo, en grapt ze zelfs dat vriendjes van haar 15-jarige dochter haar aantrekkelijk vinden. "Ik ben echt een beetje een exhibitionist geworden", lacht Lara. "En het beste zijn nog de verbeteringen in mijn seksleven. Als het aan mij ligt, dan heeft 'Wii Fit' mijn leven gered." Lara zal volgende maand te zien zijn in een documentaire op BBC 3 genaamd 'I'm Hotter Than My Daughter'. Hieronder kun je het resultaat zien van haar vele uren die zij stak in 'Wii Fit', een game die je moet helpen met afvallen door middel van een 'Balance Board' en dagelijkse oefeningen.

 

Big Brother op straat

Het Britse televisiekanaal Channel 4 gaat in de herfst een 'realityshow' op straat proberen. Daarbij leiden de deelnemers hun dagelijkse leven zonder te worden afgezonderd van de buitenwereld, zoals meestal in 'reality-tv'.

De tv-kijker gluurt dan naar bijeengebrachte deelnemers en beoordeelt die. De nieuwe serie heet vooralsnog Notting Hill naar de hippe wijk in Londen waar Channel 4 gaat filmen, berichtte vandaag het dagblad The Independent. De programmaleider van Channel 4, Julian Bellamy, zei dat het op televisiegebied nog 'onontgonnen terrein' is.

Het is een buitengewoon omvangrijk project om uit te voeren. Elke uitzending van een uur in een soort documentairevorm put uit opnames van de deelnemers over de voorafgaande week. Aanvankelijk verschijnt er zo een uitzending per week van Notting Hill.

Koné verruilt Sevilla voor Hannover 96

Op de slotdag van de transferperiode heeft Hannover 96 zich nog weten te versterken met Arouna Koné. De spits uit Ivoorkust komt over van Sevilla.

Koné maakte in 2007 de overstap van PSV naar Sevilla. Zijn transfer bleek geen succes. Hij wist in de Primera Division nooit te overtuigen en werd vaak gebruikt als invaller. In 26 wedstrijden voor Sevilla scoorde hij slechts één keer.

De Ivoriaanse spits hoopt in de Bundesliga weer aan speelminuten te komen en eveneens het net weer te vinden. In de Eredivisie had de aanvaller daar geen moeite mee. In 63 wedstrijden voor Roda JC scoorde hij 28 keer. In het shirt van PSV wist hij 21 doelpunten te maken.

Hannover hoopt met Koné uit de degradatiezone te komen. Met zeventien punten uit twintig wedstrijden staan Arnold Bruggink en zijn teamgenoten op de zestiende plaats.

EA heeft veel vertrouwen in een succesvol 2010

Het gaat Electronic Arts de laatste paar jaren financieel dan wel niet voor de wind, maar toch wist de uitgever het afgelopen jaar weer een dominante positie in te nemen op de Europese gamesmarkt. Dit kwam door met name een sterke najaarsline-up met titels als FIFA 10, die het met name in Engeland fantastisch deed. Het nieuwe jaar ziet het bedrijf dan ook vol vertrouwen tegemoet, dat zei regriomanager Dr. Jens Uwe Intat in een interview met Gamesindustry.biz.

Het nieuwe jaar gaat volgens Intut al fantastisch van start met vier sterke titels in het eerste kwartaal. Eerst kwam Army of Two: The 40th Day op de markt en afgelopen week kwam daar Mass Effect 2 nog bij. Deze week zal aan dat rijtje Dante's Inferno worden toegevoegd en in maart zal dan nog Battlefield: Bad Company in de winkels verschijnen. Dankzij dit begin kan EA het jaar vol vertrouwen ingaan.

Naast dit goede begin heeft de regiomanager zelf ook veel verwachtingen van de MMO van BioWare die dit jaar op de markt zal komen: Star Wars - The Old Republic. Intat gelooft erin dat deze game het in zich heeft om eindelijk eens te kunnen concurreren met de heerser van het genre: World of Warcraft van Activision|Blizzard. Tot op heden is dat nog niemand gelukt, inclusief EA zelf met Warhammer Online, dat komt door een te kleine fanbase die bediend moet worden. Star Wars heeft een enorme fanbase over de hele wereld en veel mensen zullen de game dan ook interessant vinden, of het een MMO is of niet.

Toch is het nog afwachten of een sterke start genoeg is voor de game. Meerdere MMO's wisten in de loop der jaren goed van start te gaan, waarna World of Warcraft toch onverminderd populair bleef, terwijl de concurrentie weer terugzakte. Dit probleem zou The Old Republic niet moeten hebben, omdat ze bij BioWare weten hoe ze een franchise over een langere periode sterk kunnen houden. EA heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de game super succesvol gaat zijn.

Het hele interview met Jens Intat kun je hier nalezen.

The Old Republic
EA heeft hoge verwachtingen van Star Wars: The Old Republic

Ruim veertig doden bij aanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Bagdad zijn 41 mensen om het leven gekomen en ongeveer 106 personen gewond geraakt. De slachtoffers van de aanslag waren sjiitische pelgrims die op weg waren naar de heilige stad Karbala, in het zuiden van Irak. Dat heeft de Iraakse politie vandaag gezegd.

De zelfmoordterroriste, die verkleed was als pelgrim, liet haar bomgordel ontploffen toen een groep pelgrims door een sjiitische buurt in Bagdad liep. Onder de doden waren drie vrouwen en twee kinderen.

Er wordt gevreesd voor meer aanslagen als de pelgrimage aanstaande vrijdag zijn hoogtepunt bereikt. Soennitische extremisten plegen regelmatig aanslagen op sjiitische pelgrims in een poging sektarisch geweld uit te lokken en de sjiitische regering van Irak voor schut te zetten.

Deze week gaan honderden pelgrims naar Karbala om het einde van de veertig dagen durende rouwperiode die volgt op Ashoura te vieren. Op Ashoura wordt de sterfdag van imam Hoessein herdacht. De geestelijke ligt begraven in Karbala.

Fulham huurt Okaka van AS Roma

AS Roma-aanvaller Stefano Okaka komt de rest van het seizoen op huurbasis uit voor Fulham. Dat meldt de club uit de Premier League vandaag op de clubwebsite. "Okaka komt op huurbasis naar Fulham en speelt tot het einde van het Premier League-seizoen voor ons", aldus een bevestiging op de clubwebsite.

Tegenover Sky Sports vertelde de 20-jarige jeugdinternational dat een periode in de Premier League goed is voor zijn ontwikkeling. "Ik ben nu vijf jaar bij Roma. In die tijd ben ik mede door mijn teamgenoten een stuk beter geworden. Het is voor mij nu cruciaal om naar Engeland te gaan en mezelf te ontwikkelen in de Premier League."

Okaka gaat naar Engeland met de intentie om terug te keren in de Serie A. "Ik hoop dat ik sterker terugkom. De verhuurperiode loopt af na dit seizoen maar het is mogelijk dat ik daar ook volgend seizoen speel. We zullen zien." Afgelopen weekend kwam Okaka nog in actie tegen Siena. Hij was in zijn laatste wedstrijd van grote waarde voor Roma. In de 88e minuut maakte hij namelijk de winnende 2-1.

Vliegtuigje maakt noodlanding op snelweg VS

Een eenmotorig vliegtuigje heeft vandaag tijdens de ochtendspits een noodlanding gemaakt op een Amerikaanse autosnelweg. De manoeuvre liep af zonder ongelukken, meldt de politie.

Het toestel met twee inzittenden landde bij Cherry Hill, acht kilometer ten oosten van Philadelphia op de New Jersey Turnpike. Vermoedelijk gaat het om een toestel dat verkeersinformatie doorgaf aan een radio- en televisiestation in Philadelphia.

Lodeiro nog niet in actie tegen Roda JC

Komende woensdag zal Ajax het in de eigen Amsterdam ArenA opnemen tegen Roda JC, maar de Amsterdamse ploeg kan nog geen beroep doen op hun nieuwe aankoop Nicolas Lodeiro. De Uruguyaan is nog in afwachting van een verblijfsvergunning.

Lodeiro zit nog in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Daar wacht hij op antwoord van de Nederlandse ambassade wanneer hij zijn verblijfsvergunning zal krijgen. Een werkvergunning heeft de land- en ploeggenoot van Luis Suárez inmiddels wel binnen.

Vorige week tekende Lodeiro een contract van 2,5 jaar bij Ajax. Trainer Martin Jol hoopt nu dat hij zijn nieuwste aanwinst komende zondag in de wedstrijd tegen FC Twente wel kan laten debuteren.

De kans is klein dat Ajax naast Lodeiro nog een aankoop zal doen. Transfers van Khalid Boulahrouz en Gergely Rudolf werden door de directie van de Amsterdamse ploeg wegens te weinig geld tegengehouden.

De huidige nummer drie van de Eredivisie leende wel een paar spelers uit. Daley Blind (FC Groningen), Jeffrey Sarpong (NEC), Dario Cvitanich (CF Pachuca), Mitchell Donald (Willem II) en Bruno Silva (Internacional) zullen het seizoen afmaken bij een andere club.

Witte Power Ranger in Vanquish debuut-trailer

Shinji Mikami, de geestelijke vader van Resident Evil, Viewtiful Joe en de eerste Devil May Cry, en Atsushi Inaba, bekend als oprichter van Clover Studios, die we kennen van onder andere Okami, werken momenteel met ontwikkelaar Platinum Games aan een nieuwe game voor de Xbox 360 en Playstation 3. De game, genaamd Vanquish, zal het verhaal vertellen van een sterke soldaat in een glanzend wit pak. Er is verder nog maar weinig bekend over deze game, dus we zullen het moeten doen met de debuut-trailer die het afgelopen weekend is verschenen.


Çapa weg als coach MVV

Fuat Çapa is vanwege de kritiek van een deel van de aanhang van MVV opgestapt als trainer. Dit heeft de club uit Maastricht in een persbericht naar buiten gebracht.

"Gelet op de uitlatingen en het gedrag van supporters, heeft Fuat Çapa aan het bestuur van MVV gevraagd om in te stemmen met een tussentijdse beëindiging van zijn werkzaamheden," aldus de club.

Het bestuur van MVV zegt dat het "Fuat Çapa dankt voor zijn grote loyaliteit en prijst de trainer voor de moed en het geduld waarmee hij onder soms zeer vernederende en voor hem kwetsende omstandigheden zijn werk als trainer bleef verrichten."

Çapa was anderhalf jaar lang coach bij de club uit de Jupiler League. Hij lag bij de eigen supporters al langer onder vuur door onder meer de teleurstellende resultaten in de competitie en een vroegtijdige bekeruitschakeling tegen de amateurs van Spakenburg.

'Glasgow Rangers willen Simon Poulsen huren'

Volgens The Scottish Sun proberen de Glasgow Rangers verdediger Simon Poulsen op huurbasis naar Schotland te halen. De Schotse topclub wil de Deen tot het eind van het seizoen huren van AZ.

Trainer Walter Smith zou al contact hebben opgenomen met AZ-trainer Dick Advocaat. De twee oefenmeesters kennen elkaar uit de periode dat Advocaat coach was van de Glasgow Rangers.

Halverwege het seizoen 2007/08 kwam Poulsen over van FC Midtjylland. Tot nu toe speelde de Deense linkspoot 32 wedstrijden in het shirt van de Alkmaarders.

Ziekenhuizen behandelen 500 uitglijders per dag

Ziekenhuizen behandelen per dag vijfhonderd patiënten die door de vorst zijn uitgegleden. Op dagen dat het extreem glad is, loopt dit op tot duizend per dag. Valpartijen hebben tussen 16 december en 15 januari bij elkaar ongeveer 38 miljoen euro gekost, meldt Consument en Veiligheid.

In die periode hebben zeventienduizend mensen de eerste hulp bezocht na een glijpartij. Zestien procent moest worden opgenomen. De helft is 55 jaar of ouder. Ruim twee op de drie mensen die zich bij een ziekenhuis melden heeft iets gebroken.

Gemeenten moeten volgens de stichting meer aandacht besteden aan het ijs- en sneeuwvrij houden van wegen en voetpaden. Ook zou iedereen zijn eigen tuin ijs- en sneeuwvrij moeten houden.

Politie schiet op agressieve inbrekers

Een agent heeft vannacht meerdere schoten op een auto met inbrekers gelost toen zij in het Noord-Brabantse dorp Son op een collega van hem inreden. Toen de auto later aan de kant werd gezet, bleek een inbreker gewond te zijn geraakt aan een arm.

De 23-jarige Eindhovenaar is naar een ziekenhuis gebracht. Twee andere Eindhovenaren van 27 en 52 jaar oud zijn aangehouden.

De politie was de daders op het spoor gekomen na een inbraakmelding bij een supermarkt aan de Molenstraat. Daar zagen agenten drie inbrekers die spullen in een auto laadden.

Toen de inbrekers de agenten zagen, sprongen ze in hun auto en reden ze op een van de agenten in, waarna de schoten werden gelost. De auto verdween vervolgens uit zicht, maar werd later op de Eindhovenseweg in Eindhoven gezien en aan de kant gezet.

Van Nistelrooy: "Ik zit op tachtig procent"

Ruud van Nistelrooy zag afgelopen weekend zijn nieuwe club Hamburger SV met 1-1 gelijkspelen tegen VfL Wolfsburg. De Nederlandse spits was onder de indruk van zijn nieuwe supporters en teamgenoten.

"De sfeer in het stadion was geweldig"
, sprak Van Nistelrooy zondag tegen Bild. Van Gol is blij met het resultaat van zijn nieuwe team. "Complimenten aan mijn collega’s. Ze hebben hard gestreden en niet opgegeven. Het is belangrijk dat we niet verloren hebben."

Van Nistelrooy hoopt komend weekend zijn debuut te maken voor HSV. De club uit Hamburg speelt dan tegen 1. FC Köln. "Ik zal dinsdag met de groep gaan meetrainen, maar ik wil niets overhaasten. Dat is beter. Ik wil eerst weer helemaal fit zijn."

De spits had afgelopen weekend al mee kunnen spelen tegen Wolfsburg. "Het is kiezen tussen je hart en je verstand. Als ik mijn hart gevolgd had, dan had ik tegen Wolfsburg al gespeeld. Maar het gaat goed met me, ik ga stap voor stap vooruit. Ik denk dat ik nu op tachtig procent zit. De trainer zal me alleen brengen als ik honderd procent ben."

Van Bommel: "Braafheid nog geen echte kans gehad"

Vandaag werd bekend dat Celtic verdediger Edson Braafheid voor de rest van het seizoen zal huren van Bayern München. De afgelopen maanden kon hij zich bij de ploeg van Louis van Gaal niet ontwikkelen tot een vaste waarde.

Mark van Bommel, aanvoerder van Bayern, is van mening dat zijn landgenoot pech heeft gehad in zijn eerste periode bij de Duitse topploeg: "Hij heeft pech gehad. Onze ploeg speelde niet goed als hij de kans kreeg. Hij heeft dus nog niet kunnen laten zien wat hij allemaal kan."

Spierverrekking Van Bronckhorst

Het is onzeker of Giovanni van Bronckhorst aankomende donderdag in actie kan komen in de uit wedstrijd van Feyenoord tegen RKC. Hij heeft een spierverrekking aan de voorkant van zijn heup.

Van Bronckhorst liep de blessure gisteren op in de competitiewedstrijd tegen Ajax. Hij werd na de rust vervangen door Tim de Cler. Aankomende woensdag zal een beslissing worden genomen over het al dan niet meespelen van de verdediger.

Massamedia in een Smart

Nou heb ik niks tegen dikke mensen en ik wil best geloven dat een deel van heavy boned in deze wereld van selectief voedseloverschot er heel veel moeite voor moet doen ook maar één kilo af te vallen of dat sommige brede personen medische problemen hebben, maar Anita roept de spreekkoren hier in de huiskamer wel op haar af. De suikerarme koffie vloog helemaal uit mijn mond toen Medium Anita zich in een Smart wurmde.

CD: The Black Box Revelation - Silver Threats

In de wandelgangen van Lowlands 2009 werd the Black Box Revelation genoemd om ook in de Charlie-tent op te treden naast o.a. Temper Trap. Zowel voor als achter de schermen werd de Belgische band genoemd om misschien in 2010 naar voren te treden. Maar voordat ze dat (misschien) gaan doen krijgen we in het beign van dit nieuwe jaar hun nieuwste album voor de kiezen, namelijk Silver Threats. Lekker in de winkel laten liggen of halen die plaat?

the Black Box Revelations

Verkoopcijfers UK: Mass Effect 2 stevig aan kop

In Nederland moest Mass Effect 2 nog Modern Warfare 2 en New Super Mario Bros. voor zich dulden, maar in Engeland voert de nieuwste RPG van BioWare de wekelijkse verkooplijst aan. Door een sterke launch, waarbij de Xbox 360-versie twee keer beter verkocht dan zijn voorganger en de PC-versie zelfs drie keer beter, verdringt Mass Effect 2 de ritmegame Just Dance van Ubisoft van de eerste plek. Toch was het geen slechte week voor Just Dance, want de verkoopcijfers namen met 16% toe ten opzichte van vorige week.

Maar niet alleen in ons kikkerlandje blijft Modern Warfare 2 sterk verkopen, ook aan de andere kant van het Kanaal loopt Activisions titel nog prima. De verkoopcijfers liepen 2% terug, maar de oorlogsgame bezet gewoon de derde plek. Daarmee blijft hij de nieuwste shooter voor de PlayStation 3 een stapje voor. MAG komt binnen op de vierde plek. Echt spannende verschuivingen zien we verder niet. Army of Two: The 40th Day kende een degelijke launch met een vierde plek, maar zakt nu terug naar de negende positie.

Verkoopcijfers UK

KNMI zet vernieuwd weeralarm online

Het KNMI heeft vandaag een nieuw weerwaarschuwingssysteem op haar website gezet. In plaats van waarschuwingen voor wegverkeer, watersport en recreatie geeft het nieuwe systeem waarschuwingen per provincie aan. Het KNMI had kritiek gekregen op het oude systeem.

Het oude weeralarm kreeg de afgelopen jaren onder meer kritiek uit de Tweede Kamer en van de ANWB. Het uitblijven van een alarm terwijl het noodweer was of juist het uitblijven van slecht weer bij een weeralarm zorgde voor irritaties. Staatsecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) toonde zich al in december tevreden over het aangekondigde nieuwe weeralarm.

Met het systeem kan gewaarschuwd worden voor gevaarlijk weer, extreem weer of een weeralarm worden gegeven, in oplopende zwaarte en meer toegespitst op regionale omstandigheden. Rijkswaterstaat, het Korps Landelijke Politiediensten en de ANWB hebben ook invloed op het afgeven van een weeralarm. Het KNMI raadpleegt nu ook commerciële weerbedrijven.

Beweging in verkeer A6

Het verkeer op de A6 komt vandaag aan het einde van de ochtend langzaam weer op gang. Rijkswaterstaat en de provincie hebben met sneeuwschuivers en bergers aan beide kanten een vrachtwagen kunnen bergen. Op beide rijbanen is nu een rijstrook beschikbaar.

"Er komt langzaamaan weer beweging in, maar automobilisten moeten er niet te veel van verwachten", zegt een politiewoordvoerder. "De weg is nog spekglad." De Ketelbrug ten noordoosten van Lelystad is zo glad dat vrachtwagens er niet op kunnen komen.

Tientallen automobilisten hebben al geprobeerd over de vluchtstrook terug te gaan. "Zij krijgen op basis van hun kenteken allemaal een boete van 240 euro thuisgestuurd", waarschuwt de woordvoerder. "De vluchtstrook is nu hard nodig voor sneeuwschuivers, hulpdiensten en bergers."

De verwachting is dat het zeker nog twee uur duurt voordat het verkeer weer echt op gang kan komen. "We raden nog steeds aan de A6 te mijden, in de avondspits komt het hier waarschijnlijk weer vast te staan."

Nys: "Het was ronduit dramatisch"

Sven Nys was na afloop van het wereldkampioenschap veldrijden allerminst tevreden over zijn eigen optreden. De Belg, in 2005 werd hij nog wereldkampioen, eindigde afgelopen weekend in Tabor als derde. Hij moest Zdenek Stybar en zijn landgenoot Klaas Vantorhout voor zich houden.

Tegenover Het Nieuwsblad luchtte een ontevreden Nys zijn hart: "Het was ronduit dramatisch hoe ik stuurde. Ik ging vier keer op mijn bek, ik maakte zo veel fouten. Tot overmaat van ramp raakte ik in de laatste twee ronden ook nog mijn handschoen kwijt bij een bocht waar ik me afduwde. Een Tsjech legde zijn hand erop, mijn handen verkleumden meteen."

De Belg had graag een tweede wereldtitel aan zijn indrukwekkende prijzenkast willen toevoegen. Opnieuw slaagde hij niet daarin. Volgens Nys begint de tijd echter wel te tikken: "Mijn generatie is stilaan afscheid aan het nemen, maar ze zullen rekening met mij moeten blijven houden."

Mercedes Grand Prix toont eerste bolide

Mercedes Grand Prix heeft vandaag op het circuit van Valencia voor het eerst de MGP W01 aan het publiek getoond. Vorige week was in Stuttgart al de presentatie van het team en de onthulling van de livery van de nieuwe auto, maar op de bolide zelf moest tot vandaag gewacht worden.

Opvallend aan de nieuwe auto is de relatief lage neus. Deze is stukken lager dan het model dat de andere renstallen gebruiken. Verder lijkt de motorkap op het model zoals Ferrari deze gepresenteerd heeft. Behalve de relatief grote sidepots is duidelijk te zien dat de uitlaten van de Mercedes-motor net als bij McLaren vlak voor de achtervleugel zitten in plaats van verder naar voren zoals bij Ferrari.

Mercedes Grand Prix MGP W01

Mercedes Grand Prix MGP W01
Nico Rosberg in actie met de MGP W01

Ook individuele prijzen Afrika Cup voor Egypte

Naast de eindzege in het toernooi om de Afrika Cup, heeft Egypte ook individueel bijna alle prijzen op haar naam geschreven.

Ahmed Hassan werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Beste keeper van de Afrika Cup werd Essam El Hadary.  Mohammed 'Gedo' Nagy werd tot ontdekking van het toernooi benoemd. Ook Kwadwo Asamoah viel in de prijzen. De Ghanees werd benoemd tot sportiefste speler van het toernooi. Tevens werd hij ook topscorer van het Afrikaanse voetbalevenement.

Vooral de prestaties van Hassan en Gedo waren opvallend. Hassan, met zijn 34 jaar en 172 interlands de meest ervaren Egyptenaar, speelde ook afgelopen maand nog altijd een grote rol bij de totstandkoming van de eindzege. De 24-jarige Gedo werd op het laatste moment bij de selectie gehaald, speelde op het toernooi voornamelijk als invaller in totaal slechts 150 minuten en wist daarin maar liefst vijf keer het doel te treffen.

Egypte is ook hofleverancier in het elftal van het toernooi. Essam El-Hadary, Wael Gomaa, Ahmed Fathi, Ahmed Hassan en Mohamed Zidan hebben allen een basisplaats veroverd in deze selectie.

Toro Rosso presenteert de STR5

Scuderia Toro Rosso heeft vanochtend op het circuit van Valencia de STR5 aan het publiek gepresenteerd. De bolide is de eerste die het team zelf bouwde nadat het team door Red Bull overgenomen werd. De beide coureurs Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari mochten de auto onthullen.

Opvallendste detail aan de door een Ferrari-motor aangedreven bolide is dat deze net als McLaren een haaienvin op de motorkap heeft die doorloopt tot de achtervleugel. De dubbele diffuser aan de achterzijde van de auto is vergelijkbaar met die Red Bull eind 2009 op haar wagen had zitten. Naast de langere wielbasis is de hogere en scherpere neus van de auto in lijn met die van de andere teams.

Scuderia Toro Rosso STR5

Scuderia Toro Rosso STR5

Scuderia Toro Rosso STR5

Scuderia Toro Rosso STR5
De Scuderia Toro Rosso STR5

Van Hanegem: "Vlaar moet in Oranje"

Als het aan Willem van Hanegem ligt krijgt Ron Vlaar een kans in Oranje. Dat schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

"Ik wil hier wel weer eens een compliment maken aan het adres van Ron Vlaar", aldus de Kromme maandagochtend. "Het scheelt voor Feyenoord alles als deze jongen goed speelt. Het is een complete, jonge, zelfbewuste, realistische verdediger. Hij straalt echt wat uit. Ik hoop dat hij zijn kans krijgt in de basis van het Nederlands elftal."

"En dan niet weer beginnen over die ene keer dat Luca Toni hem eens gek speelde in een interland. Daar moet je hem niet op blijven afrekenen. Die jongen wordt met de week beter en daar moet hij op beoordeeld worden", aldus Van Hanegem, die doelde op Nederland - Italië in 2005 (1-3).

"Verder vond ik het gisteren in de Kuip heel vervelend dat er geen supporters van Ajax waren. Dat hebben we nu een paar keer gedaan als signaal naar kwaadwillenden, maar nu moeten we daar mee ophouden. Voor een goede entourage bij de klassieker heb je de supporters van de tegenstander nodig."

'Verplaats verkiezingen wegens kou'

Vanwege het koude winterweer moet worden overwogen de gemeenteraadsverkiezingen te verplaatsen naar een later tijdstip. PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Paul Kalma hebben staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gevraagd om te kijken naar mogelijkheden om de verkiezingen in de toekomst later in het jaar te houden. Het zou momenteel te koud zijn om campagne te voeren.

De twee PvdA'ers willen van de bewindsvrouw weten "of ze ook zo te doen heeft met al die vrijwilligers van uiteenlopende politieke partijen die deze weken campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen." Ook vragen ze de staatssecretaris of ze het ook zo koud heeft bij het uitdelen van flyers. De gemeenteraadsverkiezingen staan gepland voor 3 maart.

Heijnen en Kalma willen dat de staatssecretaris onderzoekt of het mogelijk is om de verkiezingen naar een warmere periode te verplaatsen. De twee vermoeden dat er een verband is tussen het opkomstpercentage en het moment van de verkiezingen.

Deze week geen NK natuurijs

Gisteren ging de KNSB er vanuit dat er nog een NK marathon op natuurijs verreden zou kunnen worden. Vandaag komt de schaatsbond er weer op terug en geeft aan dat er voorlopig geen marathon in zit. 

"Er lag zaterdag weliswaar genoeg ijs maar door het kwakkelweer neemt de ijsdikte snel af", aldus Teun Breedijk van de KNSB. "Daarnaast heb je ook hard ijs nodig. En daarvoor hebben we in de aanloop naar het NK minimaal nog twee nachten matige vorst nodig en dat zit er deze week absoluut niet in."

Politie Brussel durft wijken niet in

In een aantal wijken van de Belgische hoofdstad Brussel durft de politie zich amper nog te vertonen. Criminele jongeren dreigen wijken als Anderlecht over te nemen. Ze schuwen geen enkele vorm van geweld, er wordt zelfs met kalasjnikovs op agenten geschoten.

Omdat de situatie behoorlijk uit de hand is gelopen, houden politie, justitie en de burgemeester van Anderlecht vandaag een spoedoverleg. De criminaliteit moet harder aangepakt worden. Overmorgen neemt de Belgische regering een besluit over het beschikbaar stellen van extra middelen om de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren.

Eergisteren is een agent door drie kogels in zijn been getroffen. Politievakbonden hebben vanwege de onveilige situatie een staking aangekondigd. Diverse politici willen daarom een avondklok instellen.

Castlevania Lords of Shadow details en screens

Castlevania: Lords of Shadow wordt ontwikkeld door MercurySteam in samenwerking met Kojima Productions en moet de Castlevania reeks een frisse herstart geven. De game zal ergens in 2010 uitkomen voor zowel de PS3 als de Xbox 360 en gaat een third-person action adventure worden. Als hoofdpersoon Gabriel Belmont ben je lid van een elite groep heilige ridders met de naam "Brotherhood of Light". Zij hebben als taak het beschermen van onschuldige mensen tegen supernatuurlijke wezens. De vrouw van Gabriel is vermoord door zo'n wezen en haar ziel is voor eeuwig gevangen. Omdat ze dan ook nog niet dood is kan ze Gabriel helpen om de wereld te redden tegen de Lords of Shadow.

Het spel zal zich afspelen in Europa tijdens de middeleeuwen en zal vol zitten met gevechten, platforms en puzzels. Zoals het een echte Castlevania betaamt is het belangrijkste wapen in de game een zweep, in dit geval het "Combat Cross", dat zowel voor korte als langere afstandsaanvallen gebruikt kan worden. Ook zal het nodig zijn om de zweep te gebruiken om door de omgeving heen te zwieren. Buiten dat zullen er ook andere wapens en items te gebruiken zijn zoals messen, houten spiezen en natuurlijk wijwater. Konami heeft aangegeven dat we zo ongeveer 15 uur aan gameplay mogen verwachten. De screens van de game en concept art zijn helaas niet bijster groot maar geven wel een indruk wat we zoal mogen verwachten.

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of Shadow

 

 

Cruijff: "Afrika Cup niet meer van deze tijd"

Johan Cruijff liet zich negatief uit in zijn column in De Telegraaf over de Afrika Cup. Onze landgenoot schreef dat hij het toernooi om de Afrika Cup niet meer van deze tijd vindt.

"Als je ziet hoeveel topspelers geblesseerd naar hun clubs terug zijn gekeerd. Niet normaal", aldus Cruijff.

Hij vervolgde: "Daarmee worden te veel clubs benadeeld en is het hoog tijd dat de FIFA zorgt dat ook de Afrika Cup in de pas met het internationale programma gaat lopen. Want wat er nu gebeurt doet het topvoetbal geen goed en is niet goed voor het Afrikaanse voetbal. Terwijl dit werelddeel een beter lot verdient."

Terugblik op de Afrika Cup 2010

FOK!sport heeft jullie afgelopen maand elke dag op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen tijdens de Afrika Cup. Hieronder blikken we nog eenmalig terug op het Afrikaanse voetbalevenement, waar vanalles gebeurde.

Dit jaar werd er weer om de Afrika Cup gestreden. Plaats van bestemming was ditmaal Angola. Van 10 tot 31 januari gingen in dit land zestien landen strijden om de felbegeerde beker. Voorafgaand aan het toernooi vond er echter een bloedige aanslag plaats op de spelersbus van Togo. De aanslag, waar de assistent-coach en een woordvoerder van het land om het leven kwamen, werd even later verijdeld door een terreurbeweging uit Angola. Omdat de regering van Togo besloot om het voetbalteam terug te halen uit Angola, startte de strijd om de Afrika Cup met vijftien landen.

Groep A

De openingswedstrijd vond plaats op 10 januari in Benguela. Gastland Angola en Mali zetten meteen de toon door een uitslag van maar liefst 4-4 neer te zetten. Angola stond na 75 minuten spelen zelfs nog op een 4-0 voorsprong, maar mede dankzij de sterkhouders van Mali, Frederic Kanouté en Seydiou Keita, werd het uiteindelijk nog 4-4.

Mali, vooraf één van de outsiders voor de eindzege, wist mede door dit resultaat niet de kwartfinales te bereiken van de Afrika Cup. Algerije ging, samen met Angola, op basis van het eindresultaat (0-1 winst) door naar de volgende ronde. Malawi, dat in de eerste wedstrijd nog knap met 3-0 won van Algerije, eindigde op de laatste plaats.

Groep B

In Groep B waren de kaarten vooraf eigenlijk al geschud. Togo viel weg uit deze groep, dus bleven titelkandidaten Ivoorkust en Ghana samen met Burkina Faso over. Ivoorkust en Ghana gingen zoals verwacht door naar de volgende ronde. Ghana verloor het rechtstreekse duel met Ivoorkust met maar liefst 3-1. Ook moest Ghana vroegtijdig afscheid nemen van aanvoerder Michael Essien. De middenvelder van Chelsea liep een knieblessure op.

Groep C

In Groep C kwam de enige Nederlandse inbreng van de Afrika Cup in actie. Mart Nooij had de zware taak om Mozambique in een groep met Egypte, Nigeria en Benin naar de volgende ronde te loodsen. Het eerste duel tegen Benin werd nog met 2-2 gelijkgespeeld, maar de andere twee wedstrijden gingen kansloos verloren. Titelhouder Egypte wist zonder puntverlies en met slechts één tegendoelpunt door te stoten naar de volgende ronde. Ook de Nigeriaanse ploeg wist zich te plaatsen voor de kwartfinales. Mozambique-coach Mart Nooij werd na de uitschakeling in de groepsfase ontslagen door de voetbalbond van Mozambique.

Groep D

In Groep D was Kameroen de favoriet om door te stoten naar de volgende ronde. De ploeg, die in Zuid-Afrika het Nederlands elftal zal trefen, volbracht deze missie maar net. De ploeg verloor het eerste duel van Gabon zelfs met 0-1 en het treffen met Zambia werd nipt met 3-2 verloren. Tegen Tunesie kwamen De Ontembare Leeuwen tweemaal terug van een achterstand en werd het uiteindelijk 2-2. Kameroen ging samen met Zambia verder naar de volgende ronde. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga was in de groepsfase tweemaal trefzeker voor de Zambianen.

De kwartfinales

Thuis Uit Uitslag
Angola Ghana 0-1
Ivoorkust Algerije 2-3 (n.v)
Egypte Kameroen 3-1 (n.v)
Zambia Nigeria 0-0 (4-5 pen.)

De kwartfinales, die op 24 en 25 januari werden afgewerkt, stonden vooral in het teken van de extra tijd. De eerste landen die in actie kwamen waren Angola en Ghana. Laatstgenoemde land won met 0-1 dankzij een doelpunt van Asamoah Gyan. De tweede kwartfinale die afgewerkt werd, ging tussen Ivoorkust en Algerije. Ivoorkust kwam al snel op voorsprong dankzij een doelpunt van ex-Feyenoorder Salomon Kalou, maar nog voor rust zorgde Matmour voor de gelijkmaker.

In de slotminuten leek Ivoriaan Keita het duel te beslissen. Toch wist Algerije in de blessuretijd nog de gelijkmaker binnen te schieten en zo een verlenging af te dwingen. Daarin sloeg Algerije opnieuw toe. Bouazza scoorde in de 93e minuut de enige treffer van de verlenging en zorgde daarvoor voor de uitschakeling van Ivoorkust.

Op 25 januari stonden de overige partijen uit de kwartfinales op het programma. Egypte trof Kameroen en ook deze wedstrijd werd in de verlengning beslist. Hassan werd man van de wedstrijd. Hij scoorde eerst in eigen doel, zette vervolgens zijn land weer op 1-1 en scoorde in de verlenging de 3-1 nadat invaller Nagy Gedo de Egyptenaren eerst op voorsprong had gezet.

De laatste kwartfinalepartij ging tussen Zambia en Nigeria. De eindstand na negentig minuten was 0-0. Ook in de verlenging werd er niet gescoord, dus moeten strafschoppen de beslissing brengen. De keeper van Nigeria, Enyeama, scoorde uiteindelijk de beslissende penalty en zorgde daardoor dat Nigeria naar de halve finales ging.

De halve finales

Thuis Uit Uitslag
Ghana Nigeria 1-0
Algerije Egypte 0-4


De halve finales werden afgewerkt op 28 januari. Ghana trof Nigeria, terwijl de andere partij ging tussen aartsrivalen Algerije en Egypte. Ghana was met 1-0 te sterk voor Nigeria en het was opnieuw Asamoah Gyan die matchwinnaar werd. Hij scoorde na twintig minuten het enige doelpunt van de wedstrijd en zorgde ervoor dat The Black Stars zich op mochten maken voor de finale. Voor Nigeria restte slechts een duel om de derde plaats.

De partij tussen Algerije en Egypte was een kopie van het play-off duel om een ticket voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Toen waren de Algerijnen na de sterkste. Egypte zinde op wraak en deze kwam er. De Farao's wonnen met maar liefst 0-4 en zagen bovendien hun tegenstander de wedstrijd met maar acht man eindigen. Egypte kon zich daardoor opmaken om de Afrika Cup voor de derde keer op rij te winnen.

De troostfinale en finale


Thuis Uit Uitslag
Nigeria Algerije 1-0

Thuis Uit Uitslag
Ghana Egypte 0-1

Nadat Nigeria de troostfinale van Algerije dankzij een doelpunt van Obbina met 1-0 had gewonnen, mochten Ghana en Egypte uitmaken wie de Afrika Cup zou winnen. De Ghanese ploeg had de gehele wedstrijd het betere spel, maar in de slotfase sloeg Egypte dan toch toe. Invaller Nagy Gedo groeide uit tot de held van de Egyptische ploeg door de enige treffer van de wedstrijd te scoren. Door dit resultaat pakte Egypte voor de derde maal op rij de eindzege van de Afrika Cup.

 

Jupiler League duels afgelast

Vraag je je soms wel eens af hoe vaak een wedstrijd afgelast kan worden? Bij de KNVB beginnen ze de tel ook al aardig kwijt te raken. FC Emmen tegen MVV is namelijk voor de vierde maal van het programma gehaald. Het Emmense speelveld is opnieuw niet te bespelen.

Niet alleen Emmen - MVV gaat niet door. Ook de wedstrijden tussen BV Veendam tegen FC Oss en FC Dordrecht tegen De Graafschap zijn afgelast.

Wanneer de wedstrijden zullen worden ingehaald is nog niet bekend. Maandag 15 februari lijkt daarvoor geschikt al moet Emmen dan al het duel tegen AGOVV uit Apeldoorn inhalen wat eerder is afgelast.

Wellink waarschuwde 'meerdere keren'

Nout Wellink heeft jaren voor het uitbreken van de economische crisis al gewaarschuwd voor de grotere risico's die financiële instellingen namen. Dat verklaarde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag voor de commissie-De Wit.

Wellink wordt vandaag twee uur lang aan de tand gevoeld door de parlementaire commissie die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt.

De toezichthouder noemde de economische crisis een 'veelkoppig monster' dat is ontstaan in de Verenigde Staten. "Er waren enorme onevenwichtigheden in de wereldeconomie die zich al een jaar of tien aan het opbouwen waren." De crisis in de Amerikaanse huizenmarkt was de 'trigger' voor de economische crisis.

De afgelopen weken klonk tijdens de verhoren van de commissie de nodige kritiek op het handelen van DNB. Wellink verklaarde dat hij al in 2000 heeft gewezen op de gevaren die op de loer lagen. "Ik heb gewaarschuwd voor een te ruim monetair beleid van de bankensector." In 'vele speeches en jaarverslagen' heeft hij ook gewaarschuwd voor ontwikkelingen die destabiliserend konden werken, aldus Wellink.

Wellink is de enige ondervraagde die twee keer zijn opwachting zal maken voor de commissie. Hij wordt donderdag opnieuw gehoord.

Avatar voorbij 2 miljard dollar-grens

Avatar is de eerste film die wereldwijd de 2 miljarddollargrens heeft doorbroken. Afgelopen weekend was het zover voor de ecofilm van James Cameron.

In Amerika stond Avatar voor de zevende week op nummer één met een opbrengst van 30 miljoen dollar. De film bracht meer op dan twee films samen die dit weekend in première gingen, waaronder de nieuwste Mel Gibson-thriller.

Het oude record stond op naam van Titanic met 1,8 miljard dollar. Uiteraard zijn er een paar kanttekeningen: 12 jaar na Titanic heb je te maken met inflatie. Verder zijn de kaartjes van Avatar duurder bij 3D en Imax-voorstellingen. Titanic verkocht 125 miljoen kaartjes, Avatar nog 'slechts' 70 miljoen. Maar Avatar is aan de andere kant nog niet aan het eind van de rit.

Metal Gear Solid: Rising's Raiden krijgt make-over

Tijdens de E3 van vorig jaar kwam Kojima plots het podium op tijdens de presentatie van Microsoft. Zou Metal Gear Solid 4 dan toch naar de Xbox 360 komen? Nee, het betrof een volledig nieuw project met Raiden in de hoofdrol, namelijk Metal Gear Solid: Rising. Hoewel we sindsdien maar weinig hebben vernomen van de game, hebben we nu een teken van leven, al is het maar een kleintje.

Zij die naar de site van Konami gaan en daar de Peace Walker-puzzle maken, krijgen een afbeelding van Raiden die er anders uitziet dan de eerste afbeeldingen die we van hem hebben gezien. Hij heeft iets meer slag in zijn haar, zijn oogkleur is veranderd en hij is een paar keer onder de zonnebank geweest. Hieronder staat een afbeelding van de twee Raiden's. Wellicht dat we op deze manier ook belangrijkere zaken kunnen ontdekken?

Meer oogletsel door vuurwerk

Door vuurwerk zijn tijdens en rond de afgelopen jaarwisseling 25 ogen blind geraakt. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Acht van die ogen moesten worden verwijderd, terwijl er vorig jaar nog veertien werden verwijderd, meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap vandaag.

Het gezelschap pleit al langer voor een vuurwerkverbod voor consumenten en wijst erop dat deze jaarwisseling 84 procent van het oogletsel werd veroorzaakt door legaal vuurwerk. In totaal werden dit jaar 297 patiënten behandeld voor oogletsel. Vorig jaar waren dat er nog 268. Bij 107 ogen was sprake van ernstige beschadiging, in 47 gevallen leidt dat tot blijvend minder gezichtsvermogen.

In 56 procent van de gevallen is het slachtoffer een omstander. Vrouwen waren procentueel iets vaker het slachtoffer (van twaalf naar vijftien procent), maar zijn vrijwel altijd omstander.

Uitgaven voor veiligheid boven tien miljard euro

De uitgaven aan veiligheid stijgen bijna anderhalf keer zo snel als het bruto binnenlands product (bbp). Tussen 2002 en 2008 namen de uitgaven om onder meer criminaliteit, verloedering en overlast te bestrijden en te voorkomen met zes procent toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

In 2002 werd nog 7,5 miljard euro aan zogenoemde veiligheidszorg uitgegeven, terwijl dit in 2008 was opgelopen tot 10,8 miljard euro. Onder veiligheidszorg valt ook bestraffen, preventie en het wegnemen van onveiligheidsgevoelens. Zaken die bijvoorbeeld met verkeersveiligheid of rampenbestrijding te maken hebben horen hier niet bij.

Het meeste geld ging naar preventie, gevolgd door opsporing en uitvoering. Veertig procent van de uitgaven aan veiligheidszorg ging in 2008 via de politie. Naar de Dienst Justitiële Inrichtingen en beveiligings- en opsporingsbedrijven ging zeventien procent van het geld. Acht procent werd besteed aan uitgaven door het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is met veertig procent de grootste financieringsbron, gevolgd door het ministerie van Justitie met 31 procent. Bedrijven en huishoudens zijn ingeboekt voor veertien procent.

BDO weigert overnamebod van PDC

De dartsbonden BDO en PDC zullen niet gaan fuseren. Een ruime meerderheid van de 65 counties die verbonden zijn aan de BDO wil dat een overnamebod van PDC-voorzitter Barry Hearn van één miljoen pond wordt geweigerd. Dit meldt de BBC.

Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Co Stompé komen uit voor de PDC dat werd opgericht in 1993 door zestien topdarters die de BDO amateurisme verweten. Sinds die tijd verruilen steeds meer darters de BDO voor de PDC.  Martin Adams, begin januari winnaar van de Lakeside, is een van de weinige darters die de BDO trouw blijft.

Vlak voor de stemming van gisteren pleitte Hearn nog voor een fusie. "Als ze werkelijk om de sport geven, als ze willen investeren in de sport, accepteren ze het overnamebod. Wij draaiden vorig jaar een omzet van negen miljoen pond en maakten één miljoen pond winst, zij 16.000 pond."

Brand in wietplantage Belfeld

In een woning in Belfeld, bij Venlo, heeft rond twee uur vannacht een grote brand gewoed. Het vuur is ontstaan op de zolder van het pand, waar zich volgens de brandweer een hennepplantage bevond.

Nadat buren de brand in de tussenwoning aan de Irenelaan meldden, rukten brandweerkorpsen uit de omgeving uit met groot materieel. Drie gezinnen werden uit voorzorg uit naastgelegen woningen geëvacueerd.

Op het tijdstip van de brand was de huurder van de woning niet thuis. Er vielen geen gewonden.

Brand Belfeld

 

Brand Belfeld
Brandweerlieden bestrijden het vuur (Foto's: Turquaz52)

Vink: "Ajax is wel vaker boos op Vink"

Pieter Vink was zondag na afloop van Feyenoord - Ajax - vooral bij Ajacieden - het belangrijkste gespreksonderwerp.

De arbiter verzuimde Luis Suárez een strafschop te geven en leek ook bij een handsbal van Tim de Cler de mist in te gaan. Tegenover Eredivisie Live gaf Vink al toe fout te zitten. Voor de microfoon van Radio Rijnmond reageerde hij ook nog even op het Ajax-verhaal rond hem.

"Ze zijn wel vaker boos op Vink", zei Vink zelf, doelend op Ajax. "Waarschijnlijk komt dat omdat ze in de drie duels die ik van hen heb geleid, ze slechts een punt hebben gehaald. Het was hands van De Cler, maar in mijn ogen absoluut niet opzettelijk. Ook niet nadat ik de beelden gezien heb."

Eerder zei hij al over de Suárez-situatie: "Na het zien van de wedstrijdbeelden is het duidelijk dat er contact was. Ik had hier een strafschop moeten geven."

Van Gaal: "Van Bommel gaat iedereen overtuigen hier"

Louis van Gaal denkt dat Mark van Bommel nog mooie tijden kan beleven bij Bayern München. De Nederlandse trainer is blij met de inbreng van Van Bommel, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt.

"Hij is mijn aanvoerder. Mark is nog niet het verlengstuk van mij op het veld zoals Danny Blind dat ooit bij Ajax was, maar hij is hard op weg", aldus Van Gaal in Sportweek. "Mark is een echte leider, die zijn sowieso al dun bezaaid, bovendien wordt hij hier als zodanig geaccepteerd door iedereen. Bijzonder als buitenlander bij een club als Bayern. Ik denk dat hij iedereen gaat overtuigen hier, zijn mooiste tijd kan nog komen, maar contractverlenging is een zaak voor de Sportdirektor."

Had Van Gaal Ruud van Nistelrooy niet naar München willen halen? "Nee. Ik heb juist Luca Toni moeten laten gaan, niet zozeer omdat hij niet kan voetballen, maar omdat hij geen genoegen nam met zijn concurrentiepositie. De perspectieven van de spitsen hier zijn niet zo hoog en groot. Toni kon dat niet managen en ik denk dat Van Nistelrooy dat ook niet kan, anders was hij niet weggaan bij Real Madrid."

Timmer als reserve naar Vancouver

Marianne Timmer heeft alsnog een kleine kans op deelname aan de Olympische spelen. De schaatsster uit de Controlploeg zal eerste reserve zijn tijdens de 500 meter.

Timmer zal alleen mee mogen doen als één van de vier Nederlandse deelneemsters geblesseerd raakt. Margot Boer, Laurine van Riessen, Annette Gerritsen of Thijsje Oenema levert op dat moment haar accreditatie in voor Timmer. Mocht de rijdster door een simpele griep worden geveld dan zal Timmer niet mee mogen doen dan zal er een rijdster aangewezen moeten worden uit de rijders die zich voor Vancouver hebben geplaatst.

Timmer is niet de enige die standby staat om naar Vancouver af te reizen. Ook Carl Verheijen (5 en 10 kilometer) en Natasja Bruintjes (1000 meter) maken nog een kleine kans op een Olympische deelname.

Rus zakt, Krajicek stijgt op wereldranglijst

Li Na is op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst van de zeventiende naar de tiende plaats gestegen. De Chinese speelster bereikte afgelopen week bij de Australian Open de halve eindstrijd.

Caroline Wozniacki en Svetlana Kuznetsova ruilde op de lijst, waar Serena Williams nog steeds aan de leiding gaat, van plaats. De Deense staat nu derde, Kuznetsova bezet de vierde plaats.

Beste Nederlandse is nog altijd Arantxa Rus al zakte ze vijf plaatsen en is ze nu de nummer 117 van de wereld. Michaella Krajicek steeg negen plaatsen en staat nu 120e.

Activisten plannen demonstratie tijdens opening winterspelen

Achthonderd activisten hebben het plan opgepakt om te gaan protesteren tijdens de opening van de Olympische winterspelen volgende week vrijdag. Op 22 januari kwamen al zo'n tweehonderd tegenstanders van de Spelen samen op Victoria Square. Bij de fakkelloop vorig jaar oktober verzamelden zich vierhonderd demonstranten.

Veiligheidsbeamten hebben al laten weten desnoods het laatste gedeelte van de fakkeltocht te zullen wijzigen. Ook zullen de veiligheidsmaatregelen worden verscherpt.

Nadal zakt op wereldranglijst

Rafael Nadal is op de nieuwste editie van de ATP-wereldranglijst van de tweede naar de vierde plaats gezakt. De Spanjaard moest afgelopen week opgeven in de kwartfinale van de Australian Open vanwege een knieblessure. Hierdoor komt hij deze maand ook niet in actie op het ABN/Amro-toernooi in Rotterdam.

Roger Federer staat nog steeds bovenaan, terwijl Novak Djokovic naar de tweede plaats steeg. De verliezend finalist van de Australian Open, de Brit Andy Murray, is naar de derde plaats gestegen. De Kroaat Marin Cilic steeg van de veertiende naar de tiende plaats.

Beste Nederlander blijft Thiemo de Bakker op de tachtigste plaats. Raemon Sluiter steeg een plek en staat nu 198e. 

Justitie onderzoekt eigen 'fouten'

Het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie onderzoekt negentig zaken waarbij justitie fouten zou hebben gemaakt. Het gaat om de zaken die het televisieprogramma Zembla gisteren aanvoerde. De zaken worden doorgespit om alle twijfel weg te nemen, zei voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer op Radio 1.

Volgens Zembla zijn door de fouten onschuldigen in de cel gekomen en moordverdachten vrijgelaten. Brouwer is ervan overtuigd dat Zembla fouten heeft gemaakt.

Zembla zocht naar uitspraken van de afgelopen tien jaar waarin de rechter kritiek heeft op justitie. Zo kwamen negentig zaken op tafel. Alle officieren van justitie die bij die zaken zijn betrokken zijn volgens Zembla nog in functie of hebben promotie gemaakt.

Een woordvoerder van justitie stelde gisteren dat officieren in het verleden wel degelijk zijn ontslagen nadat ze een fout hadden gemaakt. Ook zou een uitspraak door de media al snel als een 'blunder' worden opgevat, bijvoorbeeld als een rechter de eis van justitie niet volgt.

In een video op de website van het OM legde Brouwer verder uit dat justitie regelmatig bewust de grenzen opzoekt. Als de rechtbank die grenzen ergens anders legt, betekent dat volgens Brouwer niet dat er sprake is van een verwijtbare fout.

Chinese 'Karst T.' rijdt 9 mensen dood

Een 40-jarige man heeft in de Chinese havenstad Tianjin in een busje negen willekeurige voorbijgangers doodgereden. Elf mensen raakten gewond door de misdadige actie, die enigszins doet denken aan het bizarre incident dat zich op Koninginnedag voordeed in Nederland, toen de iets jongere Karst T. met zijn auto zeven mensen doodreed in Apeldoorn.

Chinese staatsmedia meldden vandaag dat de man met de voornaam Zhang net door zijn werkgever, een transportbedrijf, was ontslagen. De man viel daarop een collega met een mes aan en stal het busje. Als een dolleman reed hij vervolgens door de straten van Tianjin, achtervolgd door tientallen politieauto's. De man werd klemgereden op een kruispunt, waarna hij werd overmeesterd.

Alderweireld: "Mogelijk langer dan twee weken out"

Toby Alderweireld verrekte zondag in de Klassieker zijn hamstring. Een streep door de rekening van de Belgische Ajacied.

Nog voor rust moest de verdediger geblesseerd plaatsmaken voor Oleguer, die Alderweireld overigens verdienstelijk verving. "Een scan zal de ernst van de blessure duidelijk moeten maken", zei Alderweireld in De Telegraaf over zijn blessure.

"Ik ben er minimaal twee weken uit, mogelijk langer", aldus de Belg, die vorig seizoen debuteerde onder Marco van Basten. Zijn opvolger Martin Jol heeft de Belg echter een vaste plek centraal in de defensie gegeven.

'Jol haalt streep door goedkope Boulahrouz'

Net als Gergely Rudolf stond Khalid Boulahrouz te springen om naar Ajax te gaan. De verdediger was bereid voor een kwart van zijn salaris naar Amsterdam te komen, maar de clubleiding van Ajax ging voor de huur liggen. Volgens De Telegraaf heeft Jol inmiddels definitief een streep gehaald door de naam van Boulahrouz, die in het verleden uitstekend samenwerkte met Jol. Bij RKC Waalwijk was hij een gevestigde naam, waarna Hamburger SV hem oppikte.

De raad van commissarissen blokkeerde dit weekend de huur van Boulah, die bereid was om voor een kwart van zijn salaris het Ajax-shirt aan te trekken. Zolang er geen spelers vertrekken, kan er echter niets gedaan worden in Amsterdam.

Eerder ketste een overgang van de Hongaar Rudolf al af op een bedrag van 350 duizend euro. Frappant is dat Ajax het Uruguayaanse talent Nicolas Lodeiro wel voor een miljoenenbedrag vastlegde. Het zou gaan om een verspreide betalingsregeling.

'Slory voor paar ton naar WBA'

Andwélé Slory is volgens het Algemeen Dagblad definitief vertrokken bij Feyenoord. De Rotterdamse club heeft de aanvaller zondag verkocht aan het Engelse West Bromwich Albion, aldus de krant. Slory tekent voor anderhalf seizoen in Engeland.

De transfer levert het armlastige Feyenoord 'enkele tonnen' op. Dat is nog niet voldoende om de transfer van de Braziliaan Wanderson te bekostigen. De club en speler zijn al akkoord en Wanderson heeft ook de medische keuring al doorstaan.

De transfertermijn sluit komende nacht om 24.00 uur.

Ketelbrug deels afgesloten door extreme gladheid

Door extreme gladheid op de A6 is de Ketelbrug richting Emmeloord dicht. De brug is volgens de ANWB een glijbaan geworden. Vrachtwagenchauffeurs zetten hun voertuigen eerder al op de vluchtstrook. Automobilisten volgen het voorbeeld. De gladheid treft vooral het verkeer in Noord-Holland, Flevoland en Overijssel.

De A7 tussen Den Oever en Zaandam is in beide richtingen nauwelijks begaanbaar. De ochtendspits dreigt in de top-10 van drukste spitsen aller tijden te komen. Even voor 08.30 uur stond ruim vijfhonderd kilometer file en de lengte loopt op. Op nummer tien staat nu nog een ochtendspits met 571 kilometer file.

Door heel Nederland past het verkeer de snelheid aan. Vaak wordt niet meer dan vijftig kilometer per uur gereden, wat als file wordt gerekend. Daardoor lijkt de totale filelengte volgens een woordvoerder erger dan hij werkelijk is.

Oorlogswinter verkocht aan Amerika

De Nederlandse film Oorlogswinter is verkocht aan de Verenigde Staten. De grote distributeur Sony Pictures Classics heeft de film van regisseur Martin Koolhoven aangekocht voor de Amerikaanse bioscopen. Dat melden diverse Amerikaanse media vandaag.

Oorlogswinter is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers.

Oorlogswinter staat op een shortlist van negen titels die begin maart een kans maken op een Oscar voor beste buitenlandse film. Of Oorlogswinter ook echt is genomineerd, wordt morgen bekendgemaakt.

Indonesische veerboot gezonken

Tijdens stormachtig weer is in het verre oosten van Indonesië een veerboot gezonken. Van de 35 opvarenden heeft slechts één het ongeluk overleefd. De lijken van zeven mensen zijn geborgen; de overige 27 slachtoffers worden nog vermist. Dit hebben de autoriteiten vandaag bekendgemaakt.

Het ongeluk voltrok zich woensdag voor de kust van de Aru eilanden, ten oosten van Jakarta. Er was gewaarschuwd voor storm, maar de kapitein was desondanks uitgevaren.

'Uitdiepen Westerschelde begint eerder'

Het uitbaggeren van de Westerschelde begint op 12 februari, ruim een halve maand eerder dan gepland. De uitdieping wordt uitgevoerd door een Vlaams consortium. Dat meldt de Belgische krant De Standaard vandaag op basis van 'goed ingelichte haven- en baggerkringen'.

Nederland en Vlaanderen ondertekenden in 2004 een akkoord over de uitdieping van de Westerschelde. Die moet het mogelijk maken dat grotere schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. Ter compensatie voor de natuur zou de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen worden ontpolderd. Dat leidde tot woedende reacties van bewoners en belangenverenigingen.

Vanavond spreekt een ambtenaar van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de gemeenteraad van Hulst over de plannen met de polder. Voorafgaand aan het overleg houden demonstranten een lawaaioptocht tegen de ontpoldering.

Wisselingen in de crew - januari

In januari zijn er weer verschillende wisselingen in de crew van FOK!sport geweest. Hieronder een overzicht.

We namen afscheid van sbientje, skittelman en TheClown1. Heel erg bedankt voor jullie inzet en wie weet zien we jullie ooit weer terug in de crew.

Behalve verschuivingen op SA-niveau, kregen we ook weer vers bloed in de vorm van Aalbers en Mithgoril. En daarnaast keerden oudgedienden donroyco en West weer terug in de sportcrew. Heel veel plezier iedereen!

Studenten bezetten bestuursgebouw Utrecht

Een groep van enkele tientallen Utrechtse studenten heeft vanochtend rond kwart over zeven het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht bezet. De studenten protesteren hiermee tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en de vermoedelijke afschaffing van de basisbeurs.

Bovendien zijn zij boos op het college van bestuur, dat eind vorige jaar heeft besloten de papieren versie van het onafhankelijke U-blad af te schaffen. De studenten hebben de ingang gebarricadeerd met stoelen en tafels. Diverse medewerkers van de universiteit staan wat onwennig voor de dichte deur.

De demonstranten hebben zich verspreid over de drie etages van het gebouw. Zij hebben grote spandoeken op de pui van het gebouw gehangen met teksten als 'Bezet', 'Red het U-blad', 'Meer inspraak' en 'Red de basisbeurs'. Een woordvoerder van de studenten noemt het college van bestuur "ondemocratisch" en eist dat de bestuurders beter naar studenten gaan luisteren. Volgens hem zijn er nog twee bewakers in het gebouw. Deze hebben zich ingesloten in de receptie van het gebouw. Hij noemt de sfeer desondanks "gemoedelijk".

De studenten stellen te willen doorgaan met de bezetting totdat het college van bestuur democratische hervormingen toezegt en de overheid belooft de basisbeurs voor studenten niet af te schaffen. Studentenvakbond USF Studentenbelangen heeft zich achter de spontane actie van de studenten geschaard.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gehannes met een prachtige oude tramremise.

In de Kinkerbuurt in Amsterdam staat al sinds het begin van de vorige eeuw een tramremise. Inmiddels rijksmonument, en tot een paar jaar geleden zelfs nog in gebruik. Als stalling voor antieke trams waarmee zo nu en dan rondritten door de stad werden gereden.

Maar de trammetjes moesten opkrassen. Want, zo besliste de overheid, de oude remise zou een culturele bestemming krijgen. O nee, er zouden winkels in komen. O nee, kantoren. Of een combinatie. Of juist niet. In samenwerking met Harry de Winter. O nee, toch niet. Met Woonstichting De Key. Nou ja. Misschien. O ja, dat was het. Er zou iets worden ontwikkeld samen met Projectontwikkelaar Burgfonds. O nee, dat ging niet door. Maar de trams moesten eruit. Dat wel. En nu?

Hockeysters buigen achterstand om

De Nederlandse dameshockeysters hebben zondag een nederlaag tegen de Verenigde Staten weten te voorkomen. Het elftal van bondscoach Herman Kruis wist een 0-2 achterstand om te buigen naar een 3-2 overwinning.

Kelly Jonker maakte vijftien seconde voor tijd de winnende treffer. Net daarvoor had Maartje Paumen via een strafcorner de gelijkmaker in het net weten te werken. De eerste treffer van het Nederlandse team kwam op naam van Ellen Hoog. De dames zijn in San Diego op trainingsstage. Het was voor de Nederlandse hockeysters de derde keer in zes dagen dat ze speelden tegen Amerika. De vorige duels wisten onze landgenoten ruimer te winnen: 5-0 en 4-1. Ook versloeg het China met 2-0.

Verkeerschaos rond Utrecht en op A6

Het winterweer zorgt voor veel verkeersoverlast. Inmiddels staat er volgens de VerkeersInformatieDienst meer dan 500 kilometer file en de lengte neemt nog snel toe. Voor een maandagochtend is 250 kilometer file gebruikelijk.

De A6 is volgens de VerkeersInformatieDienst tussen Joure en Lelystad 'eigenlijk' niet begaanbaar omdat hij spiegelglad is. Hoger gelegen gedeelten zoals de Ketelbrug zijn voor vrachtwagens niet bereikbaar. De truckers zetten hun voertuig massaal op de vluchtstrook in afwachting van beter weer.

Rond Utrecht staan ook veel files door een ongeluk op de A12. Een vrachtwagen schaarde, waardoor drie rijstroken richting Den Haag tot 07.00 uur waren afgesloten tussen knooppunt Oudenrijn en De Meern. De vertraging rond Oudenrijn is volgens de VID flink. Ook op de A2 vanuit het zuiden loopt het verkeer over een lengte van 32 kilometer vast.

IJsselmeerziekenhuizen uit rode cijfers

De IJsselmeerziekenhuizen zijn weer winstgevend. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord dreigden vorig jaar de deuren te moeten sluiten, totdat de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter met een reddingsplan kwam. In de krant stelt hij nu dat de ziekenhuizen weer winst maken.

De ziekenhuizen gingen verder als MC Lelystad en MC Emmeloord. Voor de overname waren vanwege de onzekerheid over de toekomst al driehonderd werknemers opgestapt. Daarna zijn volgens de krant nog eens 55 managers en tientallen specialisten weggestuurd.

Na een jaar van orde op zaken stellen wil Winter nu nagaan waarin kan worden geïnvesteerd. Ook wil hij prestatiebekostiging voor medisch specialisten invoeren. Verder ziet hij er wel wat in om 'sleutelfiguren' aandelen van het ziekenhuis te geven. Daarvoor moet wel eerst de wet worden veranderd.

Pieckenhagen: "Met aanstekers geen problemen"

Martin Pieckenhagen werd gistermiddag in De Galgenwaard in de competitiewedstrijd van Heracles Almelo tegen FC Utrecht geraakt door een zwaarmetalen voorwerp.

De Duitse doelman van Heracles Almelo maakte zich in de slotfase klaar voor een doeltrap toen hij op zijn elleboog geraakt werd door het stalen voorwerp. "Met aanstekers heb ik geen problemen, maar een stuk van een ketting kan meer schade aanrichten", zei Pieckenhagen in De Telegraaf. De doelman speelde overigens wel verder.

Het duel tussen beide subtoppers eindigde in 0-0. FC Utrecht beëindigde het duel met tien man na een rode kaart van Mihai Nesu in de slotfase van het duel.

Friesland Aris stunt

Gisteren werden er drie wedstrijden gespeeld in de hoogste Nederlandse basketbal competitie. 

Matrixx Magixx ontving thuis in Nijmegen de ploeg De Friesland Aris uit Leeuwarden. De wedstrijd tussen het vijfde geplaatste Nijmegen en het op de zesde plek staande Leeuwarden ging de eerste helft gelijk op, de ruststand was 44-41. Het derde kwart speelde Leeuwarden echter een stuk beter, dit kwart werd door hen gewonnen met 17-27. De Nijmegenaren konden in het vierde kwart nog inhalen tot 93-93, in de verlenging wist Leeuwarden echter de winst te behalen, met als eindstand 100-101. Thomas (Nijmegen) en Monroe (Leeuwarden) wisten allebei een double-double te behalen, Thomas deed dit met 21 punten en 10 assists, Monroe had 21 punten en 10 rebounds.

Topscores Nijmegen: Humphrey 22, Thomas 21, Flowers 12.
Topscores Leeuwarden: Blackwood 25, Monroe 21, Moore 17, Miller 17.

In Zwolle speelde Landstede tegen ABC Amsterdam. In de eerste helft stond de thuisploeg nog voor en werd er gerust met 38-32. Amsterdam heeft echter toch de winst mee naar huis kunnen nemen, de eindstand was 66-75. Dit kwam door goed teamspel, vijf spelers eindigden in de dubbele cijfers (10 punten of meer). Bij Zwolle had Williams een double-double (14 punten en 10 rebounds).

Topscores Zwolle: Hendley 15, Williams 14, Jobse 13.
Topscores Amsterdam: Voorn 15, Calhoun 14, Sanders 12, Mason 12, de Randamie 10.

Gasterra Flames ontving in Groningen Upstairs Weert. Voor de koploper zou de wedstrijd tegen het op de achtste plek staande Weert erg eenvoudig blijken. Weert werd weggeveegd met 113-76. Slechts één keer eerder werd er dit seizoen zo'n hoge score behaald, dat was op de openingsdag tegen Landstede. Haryasz van Groningen behaalde een double-double met 15 punten en 11 rebounds.

Topscores Groningen: Blue 19, Ross 17, Dourisseau 19
Topscores Weert: Rice 18, Palmer 17, Porter 12

 

Zaakwaarnemer Wanderson optimistisch

De zaakwaarnemer van Wanderson is vol vertrouwen dat de transfer naar Feyenoord doorgaat. De Rotterdammers hebben geen cent in kas en moeten eerst nog één of twee spelers van de hand doen om Wanderson definitief naar De Kuip te kunnen halen.

Andwélé Slory vertrok dit weekend al naar Engeland, maar de clubleiding neemt volgens De Telegraaf het standpunt in dat Wanderson alleen komt als er meer spelers gaan. Vanavond is de deadline om 0.00 uur. De zaakwaarnemer van de spits ziet echter weinig obstakels. "Het ziet er heel goed uit. Ik ben er voor bijna honderd procent zeker van, dat Wanderson voor Feyenoord gaat voetballen. Dat maakt de afronding gecompliceerd, want er moet met veel verschillende mensen, onder wie de investeerders, worden gebeld en gefaxt. Maar het gaat goed komen, daar ben ik van overtuigd."

Lodeiro nog niet op trainingsveld

Nicolas Lodeiro heeft momenteel nog geen werkvergunning en kan hierdoor niet meetrainen met de Amsterdammers. De Uruguyaanse aanvaller wacht nog op een werkvergunning.

"Zondar dat papiertje mag hij niet eens trainen," zegt trainer Martin Jol, die hoopt dat het probleem vandaag of morgen is verholpen. Mocht Lodeiro morgen het papiertje binnen hebben dan zal hij vermoedelijk deel uitmaken van de wedstrijdselectie voor het duel met Roda JC komende woensdag. Lodeiro heeft tot voor kort gespeeld in Uruguay en is wedstrijdfit.

Ook Kleintje Pils plaatst zich voor Spelen

Niet alleen Nederlandse topsporters hebben zich weten te plaatsen voor het Olympische toernooi wat over een kleine twee weken in Vancouver begint. Ook Kleintje Pils zal in Vancouver actief zijn langs de schaatsbaan. De Nederlandse dweilband heeft een uitnodiging van de Candadese organisatie op zak.

De Canadezen hebben Kleintje Pils aan het werk gezien bij de Olympische spelen in 1998 in Nagano, in 2002 in Salt Lake City en 2006 in Turijn. Ze zijn onder de indruk van de fantastische sfeer die het Hollandse Orkest weet neer te zetten. Wat heeft geleid tot de uitnodiging. "Natuurlijk zijn we er trots op dat we ons land in Vancouver mogen vertegenwoordigen. We hebben de laatste maanden hard gerepeteerd en het repetoire flink uitgebreid, zelfs met een aantal Canades toppers. We gaan ons uiterste best doen om een geweldige prestatie neer te zetten", aldus een zegsman.

Van Deutekom niet meer in actie

Pauline van Deutekom zal niet meer gaan schaatsen dit seizoen. De 29-jarige schaatsster uit de TVM-ploeg acht haar lichaam te vermoeid voor een gedegen voorbereiding op de resterende allroundtoernooien die na de Olympische spelen plaatsvinden. Van Deutekom liet dit weten in een interview met Sportweek.

"Ik ben een weekje naar de zon geweest en daarna wist ik het zeker: luisteren naar je lijf. Ik sliep slecht, kreeg signalen dat het niet goed was om door te gaan zoals ik deed. In overleg met de medische staf bij TVM zijn we tot de conclusie gekomen dat ik moet stoppen met intensief sporten totdat mijn lichaam weer tot rust is gekomen. Dus geen WK en NK allround voor mij. Ik beëindig per direct mijn seizoen."

Inspectie zet zwakke mbo-opleidingen op site

De Inspectie van het Onderwijs heeft een overzicht van zwakke mbo-opleidingen op haar website gezet. Op de lijst staan scholen waar het onderwijs zeer zwak is of waar de examinering onder de maat is.

Van de bijna elfduizend mbo-opleidingen die geld krijgen van het ministerie van Onderwijs staan er nu 64 op de lijst. Daarnaast staan er achttien particuliere mbo-opleidingen op de lijst.

Het overzicht wordt iedere maand bijgewerkt. Een school scoort slecht op onderwijs als de opleiding te weinig gediplomeerden oplevert en er slecht les wordt gegeven.

Deze scholen komen op de lijst door analyse van landelijke gegevens of door een onderzoek na klachten bij de inspectie. Scholen die slecht examineren komen op de lijst als uit een steekproef blijkt dat de school niet aan de examenstandaarden voldoet. Omdat deze scholen alleen bij een steekproef naar boven komen, staan dus niet alle slecht presterende scholen op de lijst.

Als een school op de lijst komt te staan, wordt hij na ongeveer een jaar nog eens onderzocht. Als de opleiding dan genoeg is verbeterd, gaat hij van de lijst af. Als het na een jaar en drie maanden nog niet tot een tweede inspectie is gekomen, gaat de school ook van de lijst af omdat anders niet zeker is of de school terecht nog op de lijst staat.

Scholen die niet verbeteren kunnen hun examenvergunning of hun onderwijsvergunning kwijtraken. Tot nu toe is dat niet gebeurd. De slechtst presterende mbo is overigens het Alfa-college. Dit ROC zit onder andere in Hoogeveen, Assen en Groningen.

Willem II laat Mourad vertrekken uit Tilburg

Willem II heeft het contract van George Mourad per direct ontbonden. De Zweedse aanvaller kwam dit seizoen nauwelijks aan bod onder Alfons Groenendijk. Beide partijen zien een afscheid als de enige oplossing. "George komt dit seizoen niet vaak aan spelen toe en op dit moment is er voor hem en voor ons onvoldoende perspectief dat hier op korte termijn verandering in komt", liet technisch directeur Henry van der Vegt weten op de officiële website van de Tilburgers.

"Deze beslissing is daarom voor beide partijen het beste. Hij heeft nu alle vrijheid om uit te kijken naar een andere club". Trainer Groenendijk deed dit seizoen slechts sporadisch een beroep op Mourad. De Zweed viel drie keer in en begon een keer de basis.

Mourad maakte in 2008 de overstap naar Willem II. De Zweed maakte indruk tijdens een proefperiode en tekende een driejarig contract in Tilburg. 

Roda trekt Van den Bunder aan

Roda JC heeft Marcel van den Bunder binnengehaald als nieuwe commercieel directeur. De ex-hotelier was bijna twee jaar bij PSV actief in eenzelfde functie maar liet daar afgelopen vrijdag zijn contract ontbinden. Van den Bunder heeft een contract voor 3,5 jaar getekend bij de Limburgers en zal per direct zijn werkzaamheden beginnen.

Van den Bunder moest weg bij PSV omdat daar een hervorming van het directiemodel plaatsvind. Bij de Eindhovenaren was geen plaats meer voor Van den Bunder. De Brabanders voegen namelijk de functie van algemeen en commercieel directeur samen en stelden Tiny Sanders aan als directeur. De Eindhovenaren lossen het vertrek van Van den Bunder intern op. "Sanders is zich al aan het inwerken en wij als commissarissen zullen ook wat dingen op ons nemen", aldus voorzitter Frits Schuitema.a

Janota mogelijk naar Polen

De door Feyenoord aan Excelsior uitgeleende Michal Janota zal vermoedelijk de overstap gaan maken naar zijn thuisland. De Poolse middenvelder zal voor 100.000 euro mogen vertrekken uit Rotterdam. Janota staat in de belangstelling van Lechia Gdansk en Lech Poznan.

De 19-jarige middenvelder speelde vorig seizoen zesmaal voor de stadionclub. Hij was zelfs in Europa actief met de Rotterdammers en speelde toen tegen Lech Poznan. Ook speelde de Pool in bekerduels en wist tegen TOP toen tweemaal te scoren in de verlenging

Beyoncé grote winnaar Grammy's

Tijdens de uitreiking van de Grammy's lijkt zangeres Beyoncé de grote winnaar. De 28-jarige Amerikaanse won tot dusver maar liefst zes van de tien awards waarvoor ze genomineerd was. Ze maakt zelfs nog kans op nog drie awards.

Zo won ze onder meer de award voor beste R&B-artieste, beste R&B-album en beste zangeres. Naast Beyoncé vielen ook AC/DC, Lady Gaga, en de Kings of Leon in de prijzen. Ook rocklegende Neil Young won voor het eerst het felbegeerde beeldje.

Grammy's worden dit jaar voor de 52e keer uitgereikt. Eerder was al bekend dat Michael Jackson postuum een oeuvreprijs kreeg uitgereikt.

Brangelina weer samen in het openbaar

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben middels een optreden in het openbaar duidelijk gemaakt dat zij nog gewoon bij elkaar zijn. Het beroemdste stel van heel Hollywood verscheen zaterdag 30 januari op de uitreiking van de Directors Guild Awards. Dit melden diverse Amerikaanse media.

Brangelina meed de rode loper, maar deelde tijdens de uitreiking een tafel met regisseur Quentin Tarantino, die zij kwamen aanmoedigen. Tarantino was namelijk genomineerd voor de film 'Inglourious Basterds', waarin Brad de hoofdrol speelt. De filmmaker viel ondanks de steun van Brangelina echter niet in de prijzen.

De komst van Jolie was vooraf niet aangekondigd en het was voor vele aanwezigen dan ook een verrassing om Brad en Angelina samen te zien. Roddelbladen wereldwijd berichten immers al weken dat het stel uit elkaar zou zijn. De geruchten dat Brangelina verleden tijd zou zijn kunnen dan ook bij deze de wereld uit, want ooggetuigen meldden aan People Magazine dat het stel een als vanouds verliefde en gelukkige indruk maakte.

VS hervatten evacuatievluchten Haïti

De Amerikaanse strijdkrachten hervatten hun vluchten waarmee zij zwaargewonde slachtoffers van de aardbeving in Haïti naar de Verenigde Staten evacueren. Dat maakte het Witte Huis gisterenavond bekend. De vluchten worden binnen twaalf uur hervat, aldus een woordvoerder.

Volgens de Amerikaanse regering waren zij opgeschort door logistieke problemen. Washington zou nu over garanties beschikken dat er voldoende opnamecapaciteit is in de Verenigde Staten en bij de internationale partners. De krant The New York Times had eerder bericht dat het Amerikaanse leger de vluchten had gestaakt, nadat de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida de federale regering had gevraagd om een deel van de medische kosten op zich te nemen.

Ziekenhuizen in Florida bijvoorbeeld hebben tot op heden zo'n vijfhonderd patiënten behandeld die in kritieke toestand verkeerden door de zware aardbeving van 12 januari. De medische instellingen beginnen echter behoorlijk vol te raken.

Een Amerikaanse arts in een veldhospitaal in de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince waarschuwde dat tientallen zwaargewonde patiënten zullen sterven als ze niet snel naar een ziekenhuis in de VS worden gevlogen. Volgens hem zijn er in totaal honderdduizenden zwaargewonde Haïtianen. De aardbeving kostte mogelijk 200.000 mensen het leven.

'Begrotingstekort VS naar record'

Het Amerikaanse begrotingstekort loopt komend jaar op tot een recordhoogte van 1,6 biljoen dollar (ongeveer 1,1 biljoen euro). Dat zal president Barack Obama vandaag naar buiten brengen, heeft een bron binnen het Amerikaanse Congres laten weten.

Het Witte Huis verwacht dat het tekort op de begroting in 2013 is teruggebracht tot 700 miljard dollar (505 miljard euro), aldus de bron. Tegen het einde van het decennium zou het begrotingstekort echter zijn gestegen tot ongeveer 1 biljoen dollar (ruim 720 miljard euro).

Bij het opstellen van de begroting moet de Amerikaanse regering een moeilijk evenwicht vinden. Obama wil bezuinigen om de begroting op orde te brengen, maar hij heeft ook een belastingverlaging beloofd, die de economie moet stimuleren. Volgens de krant The New York Times wil de president het mes zetten in ongeveer 120 overheidsprogramma's.

Anita en Ed

Er hebben deze week weer een heel aantal dingen de revue gepasseerd, waar ik prima een column over zou kunnen schrijven. Zo heeft Hirsch-Ballin het maximale voorarrest naar 14 dagen verlengd (gevalletje omgekeerde bewijslast?), is Klink geadviseerd het Amerikaanse ‘ben je een risico, betaal je meer premie’-ziektekostensysteem over te nemen, gaat het kabinet de wet aanpassen om kentekengegevens van controletrajecten in onder andere Rotterdam langer te kunnen bewaren en bleek het IPCC niet op één of twee, maar op talloze fouten en vooringenomenheden betrapt te zijn.

Uitslagen Spanje speelronde 20

FC Barcelona en Real Madrid wonnen dit weekend beide hun wedstrijden en liepen daarmee uit op de achtervolging. Valencia verloor namelijk de topper van de week bij Sevilla.

Barcelona trad zaterdagavond al aan in Gijón tegen Real Sporting. Sporting kende een goede seizoensstart, maar levert de laatste weken flink in en is inmiddels weer in het rechterrijtje beland. Barcelona moest rechtsback Dani Alves missen, maar had desondanks weinig problemen tegen de ploeg van Manuel Preciado. Zlatan Ibrahimovic speelde een ongelukkige wedstrijd, en miste als hij niet buitenspel stond veel kansen. De revelatie van het seizoen, Pedro, brak na een half uur spelen alsnog de ban voor Barça toen Andrés Iniesta hem wegstuurde. Ondanks het ruime overwicht van de bezoekers bleef het bij die ene treffer. Hierdoor bleef het enigszins spannend tot het eind, maar Víctor Valdés hield zijn doel schoon.

Real Madrid moest de aansluiting dus behouden door te winnen bij Deportivo de La Coruña. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan; de Madrilenen wonnen in Riazor al niet meer sinds november 1991, en moest bovendien topschutter Gonzalo Higuaín missen door een blessure, en spelmaker Cristiano Ronaldo door een schorsing. Met veteranen Raúl en Guti in de basis namen de bezoekers desondanks het initiatief en via Esteban Granero was de leiding er al snel. Vlak voor rust bracht Guti middels een briljante actie Karim Benzema in stelling. Een hakballetje van de middenvelders kon door de Franse spits makkelijk in het lege doel worden getikt: 0-2. Vijf minuten voor tijd kwam Depor terug in de wedstrijd. Riki liet zich makkelijk vallen en verdiende een strafschop die hij zelf binnenschoot. In blessuretijd maakte Benzema met zijn zevende seizoenstreffer alsnog aan de onzekerheid een eind.

Álvaro Negredo was de gevierde man in Sevilla. De spits, die afgelopen zomer overkwam van Real Madrid, kende een moeilijke periode zonder treffers. Maar vorige week bezorgde hij zijn club de drie punten tegen Almería en dit weekend was hij belangrijk tegen concurrent Valencia. In het eigen Sánchez Pizjuán schoot Negredo na twintig minuten op 1-0. De thuisclub was beter en dwong in de tweede helft zelfs de 2-0 af. Het was wederom de Madrileen die het net vond. Valencia trachtte nog wel terug te komen, maar de nummer drie van de ranglijst kwam pas in de laatste minuut met de aasluitingstreffer van David Navarro. Doordat Mallorca verrassend onderuit ging bij hekkensluiter Xerez (2-1) klimt Sevilla naar de vierde positie.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
30/1 RCD Espanyol Athletic Club de Bilbao 1-0
30/1 Real Sporting de Gijón FC Barcelona 0-1
30/1 Deportivo de La Coruña Real Madrid CF 1-3
31/1 CD Tenerife Real Zaragoza 1-3
31/1 Real Valladolid CF UD Almería 1-1
31/1 Villarreal CF CA Osasuna 0-2
31/1 Xerez CD RCD Mallorca 2-1
31/1 Getafe CF Real Racing Club de Santander 0-0
31/1 Club Atlético de Madrid Málaga CF 0-2
31/1 Sevilla FC Valencia CF 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 20 16 4 0 52 50-10
2 Real Madrid CF 20 15 2 3 47 47-15
3 Valencia CF 20 11 6 3 39 36-20
4 Sevilla FC 20 11 3 6 36 31-22
5 RCD Mallorca 20 10 4 6 34 34-23
6 Deportivo de La Coruña 20 10 4 6 34 24-22
7 Getafe CF 20 10 1 9 31 27-24
8 Athletic Club de Bilbao 20 9 3 8 30 24-25
9 Villarreal CF 20 7 5 8 26 31-29
10 CA Osasuna 20 7 5 8 26 20-21
11 Real Sporting de Gijón 20 6 6 8 24 20-22
12 Real Racing Club de Santander 20 6 6 8 24 23-27
13 Club Atlético de Madrid 20 6 5 9 23 30-33
14 RCD Espanyol 20 6 5 9 23 14-26
15 Málaga CF 20 4 8 8 20 23-26
16 UD Almería 20 4 7 9 19 19-30
17 Real Valladolid CF 20 3 9 8 18 24-36
18 Real Zaragoza 20 4 5 11 17 23-42
19 CD Tenerife 20 4 5 11 17 17-39
20 Xerez CD 20 2 5 13 11 10-35

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona 15
2 David Villa Valencia CF 14
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid CF 11
= Zlatan Ibrahimovic FC Barcelona 11
5 Roberto Soldado Getafe CF 10
6 Cristiano Ronaldo Real Madrid CF 9
7 Aritz Aduriz RCD Mallorca 8
= Diego Forlán Club Atlético de Madrid 8
= Luís Fabiano Sevilla FC 8
= Sergio Agüero Club Atlético de Madrid 8

Programma:

Datum Thuis Uit Tijd
6/1 Valencia CF Real Valladolid CF 18.00
6/1 FC Barcelona Getafe CF 20.00
6/1 Real Madrid CF RCD Espanyol 22.00
7/1 Athletic Club de Bilbao Xerez CD 17.00
7/1 Málaga CF Deportivo de La Coruña 17.00
7/1 RCD Mallorca Villarreal CF 17.00
7/1 CA Osasuna CD Tenerife 17.00
7/1 UD Almería Real Sporting de Gijón 17.00
7/1 Real Zaragoza Sevilla FC 19.00
7/1 Real Racing Club de Santander Club Atlético de Madrid 21.00

[PC] Taylor lijdt verrassende nederlaag

Phil Taylor heeft in de halve finales van de Players Championship Finals verloren van Paul Nicholson. Laatstgenoemde treft in de finale Mervyn King, die op zijn beurt Colin Osborne uitschakelde.

Nicholson won in een bloedstollende halve finale van vijftienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. Een break in de negentiende en allerlaatste leg bezorgde Nicholson met zijn vijfde matchdart een plaats in de finale. Nicholson sprak na afloop over zijn mooiste overwinning in zijn dartsloopbaan tot nu toe.

In de finale treft hij Mervyn King. King, die eerder in de kwartfinales Wayne Jones met maar liefst 9-2 wist te verslaan, was ditmaal met 10-8 te sterk voor Colin Osborne. In de finale ligt er voor de winnaar een cheque klaar van 60.000 pond. De verliezende finalist ontvangt 24.000 pond.

De Nederlandse inbreng was al vroegtijdig uitgeschakeld. Vincent van der Voort, Co Stompé, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen verloren allen in eerdere rondes.

Uitslag Olympique Lyon - Paris Saint-Germaein

Olympique Lyon heeft zich na een serie van nederlagen hersteld tegen Paris Saint-Germain. De ploeg van Claude Puel speelde wederom een moeizaam duel, maar wist de ploeg uit de hoofdstad over de knie te leggen met een man meer: 2-1.

Olympique Lyon kende een zware week. Zowel in de Coupe de la Ligue als in de Coupe de France werd de grootmacht uitgeschakeld. Ook tegen PSG leek het weer mis te gaan voor de thuisploeg. Mevlüt Erdinç brachte de bezoekers in Stade Gerland al na elf minuten op voorsprong.

De Parijzenaars hielden de voorsprong tot een kwartier voor tijd vast. Op dat moment kantelde de wedstrijd na de rode kaart voor Mohammed Sakho. Lyon trok vervolgens het duel naar zich toe in een overtal situatie. Bafétimbi Gomis bracht de gelijkmaker op het scorebord en kort daarop bezorgde verdediger Cris Lyon de overwinning.

De mannen van Puel delen door de zege de vierde plaats met Auxerre en AS Monaco. De achterstand op koploper en titelverdediger Girondins Bordeaux is inmiddels negen punten. Voor PSG is het de derde nederlaag op rij, wat betekent dat zij op de veertiende plaats blijven steken.

ANWB waarschuwt voor extreem drukke spits

De ANWB waarschuwt voor een extreem drukke ochtendspits vandaag. Volgens het KNMI en Meteoconcult begint het rond 06.00 uur te regenen en sneeuwen in de kustprovincies. Voor een deel gaat het om natte sneeuw, maar er valt ook droge sneeuw en omdat het wegdek koud is, blijft die liggen. Met gladheid als gevolg, aldus de woordvoerder van de ANWB.

Het buiengebied trekt langzaam van het westen naar het oosten. De sneeuw zal met name in de westelijke helft van het midden van het land, zoals het Gooi, voor flinke problemen voor het verkeer zorgen. De ANWB raadt mensen aan om het weerbericht en de situatie op de weg in de gaten te houden.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.